Jag har fått några frågor angående hur det här med recensionsexemplar fungerar. Eftersom det blir alldeles för omfattande att besvara direkt i kommentarerna beslutade jag mig för att göra ett inlägg där jag delar med mig av mina empiriska kunskaper. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter vara till hjälp för er som precis börjat blogga och som är intresserade av att hitta samarbeten. ♥
Ett recensionsexemplar, som vanligtvis förkortas recex, är en produkt som främst journalister och bloggare får i utbyte mot en ärlig recension. När jag precis började få recex var jag osäker på om jag skulle behöva skicka tillbaka produkterna till avsändaren efter att recensionen skrivits, men så är inte fallet. Mottagaren får alltid behålla recexet, och den skickas alltid kostnadsfritt.
När det gäller böcker skickas nästan alltid färdiga exemplar, så som de säljs i butik. Det händer dock att så kallade ARC (advanced reader copy), eller förhandsexemplar som det kallas i Sverige, skickas ut. Då är boken okorrigerad och både omslag, format och innehåll kan ändras innan boken kommer ut i butik. Böckerna kan även skickas i e-format, men det brukar jag personligen tacka nej till eftersom jag föredrar att äga fysiska exemplar.
Filmer och tv-serier skickas aldrig i ofärdig form utan ser ut som de gör när de kommer ut i butik. Tv-spel brukar å andra sidan oftast skickas i digitalt format, men det händer att även fysiska exemplar skickas ut (ibland utan fodral).
Om produkten, ofta böcker, har ett recensionsdatum bör du vänta med att publicera din recension tills dess.
Många företag, speciellt mindre bokförlag, är väldigt generösa och vad de ”kräver” kan variera mycket. Det som är gemensamt för alla företag är dock att du har en blogg som relaterar till det du vill bli sponsrad med, samt att du faktiskt tar del av och recenserar den produkt som du fått. Många vill dessutom ha en länk till recensionen efteråt.
Vidare vill många företag veta vilken bloggtrafik du har, alltså hur många som besöker din sida. Vem du har kontakt med på företaget kan också spela stor roll: ibland kan nämligen olika personer inom samma företag ge helt olika svar när du efterfrågar recex.
Även bloggens utseende är betydande. Det viktigaste är såklart att du har ett bra språk och en hyfsad bloggtrafik, men layouten har onekligen ett finger med i spelet. Jag har haft många olika utseenden på min blogg sedan jag startade den och upptäckt att jag tagits på mycket större allvar när jag haft en mer professionell layout. Så lägg lite extra krut på det estetiska!
Därtill är det enklare att få recex om du redan har en del samarbeten i bagaget. Om du redan har sponsrats på ett håll väcker det intresse för andra företag. Därför kan det vara en bra idé att börja knyta kontakt med mindre företag och sedan arbeta dig uppåt till större.
Du hittar oftast företagens kontaktuppgifter under ”kontakt”-kategorin på deras webbplats, men om de använder en PR-firma kan det bli svårare att hitta relevant mejladress. När du väl hittat en person att kontakta skickar du bara iväg ett mejl där du introducerar din blogg och efterfrågar den produkt du är intresserad av.
Men du behöver inte alltid skicka mejl. Vissa sidor har beställningsformulär likt en vanlig e-handel där du kan fylla i vad du är intresserad av. Andra skickar ut nyhetsbrev där du kan välja bland de nya releaserna. Och så finns det de som sätter upp dig på en auto-lista. Då får du ett urval av alla releaser automatiskt. Det kan också hända att företag eller författare kontaktar dig direkt och frågar om du vill recensera deras produkt.
Jag fick mitt allra första recex februari 2012, alltså ungefär ett halvår efter att jag startat bloggen. Det var Simona Ahrnstedt som kontaktade mig och frågade om jag ville läsa hennes debut Överenskommelser – helt gratis! Euforisk tackade jag ja. Jag hade ingen aning om att bloggare ens kunde få recensionsexemplar, så jag kände mig oerhört stolt. Det var som att en helt ny värld öppnades för mig, och därefter började jag ta kontakt några mindre bokförlag.
De relationer som jag har med mina samarbeten skiljer sig mycket åt. Vissa känner jag mig mycket nära, medan det känns som att andra ser mig mest som en börda. Det märks på deras sätt att kommunicera hur värdefull man är i deras ögon och hur benägna de är att skicka ut recex. En del svarar minuten efter att jag skickat ett mejl, medan andra inte svarar alls. Det är ofta frustrerande. Jag tycker att det är sunt förnuft att svara på sina mejl, även fast svaret är "nej". Jag kan hantera att bli nekad recex eftersom jag har full förståelse för att företagen inte kan skicka allt till alla, men blir irriterad när jag ignoreras totalt. Jag har dock lärt mig att inte ta det personligt, det är helt enkelt så det är. Det är bara att rycka på axlarna och försöka igen senare. Vindarna kan vändas snabbt och det gäller att ta alla avvisanden med en nypa salt.
Ja, det var en sammanfattning av mina recex-erfarenheter. Har du några frågor är du välkommen att ställa dem. ♥