AMERICAN PANDA
FAKTA
Författare: Gloria Chao.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Bakteriefobi, destruktiva förhållanden.
Representativt innehåll: Kinesisk kultur.
Representativt innehåll: Kinesisk kultur.
Serie: –
Längd: 304 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Simon Pulse.
HANDLING
Som sjuttonåring borde Mei gå på gymnasiet, men att skippa fjärde årskursen var en del av hennes föräldrars plan. Nu börjar hon på MIT och är på spår med sin förbestämda framtid: bli läkare, gifta sig med en godkänd Ivy Leaguer och producera bebisar. Och Mei kan inte förmå sig att berätta sanningen – att hon 1) hatar bakterier, 2) somnar på biologilektionerna och 3) är förälskad i sin klasskamrat, som inte är taiwanesisk.
RECENSION
AMERICAN PANDA är vad jag skulle kalla en ”mellanbok”. Mysig och lättsam för stunden, men inget som fastnar på minnet. Varken bra eller dålig, utan någonstans där mitt emellan.
Det som jag gillade med boken var främst den kulturella representationen. Jag tyckte att det var oerhört intressant att lära mig om kinesiska traditioner, och Chao beskriver allt från exotiska maträtter till seder målande. Det märks att hon kan sin sak. Dessutom blir många situationer rätt komiska med en utomstående persons ögon, då exempelvis kraven från Meis föräldrar ofta framstår som absurda.
Jag hade emellertid svårt för karaktärerna. Mei är helt okej, men gnäller lite för mycket i min smak. Sidkaraktärerna är däremot väldigt bleka. Till och med kärleksintresset Darren är så pass intetsägande att jag inte minns något om honom efteråt. Vilket är synd, för jag är helt för en bra romans, men här hade boken tjänat på att skippa den delen helt. Mei och Darren förälskar sig för snabbt, saknar kemi, och jag kände helt enkelt inte deras relation. Jag stör mig dessutom på att Mei inte får en egen åsikt och förmåga att tänka själv förrän efter hon träffar Darren, som om en kvinna behöver en man i sitt liv för att ha en funktionell hjärna. Den enda sidkaraktären som sticker ut är Meis färgstarka mamma, som bidrar med en härligt stark personlighet.
Vidare har boken låg trovärdighet och den innehåller många klyschor. Den känns aldrig riktigt sin egen, utan det är som att jag har läst allt förut. Inget överraskar eller särskiljer sig från det vanliga. Med det sagt är ändå AMERICAN PANDA en trivsam läsning, och jag roades tillräckligt för att vara nyfiken på författarens kommande verk.
BETYG: 6/10