FAKTA
Författare: Antonio G. Iturbe.
Originaltitel: La bibliotecária d'Auschwitz.
Genre: Historisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Misshandel, folkmord, vanvård, segregering, homofobi, dödsfall, självmord, rasism, tortyr, sexuella övergrepp.
Nyckelord: Andra världskriget, koncentrationsläger.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 396 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2012).
Bokförlag: Polaris.
HANDLING
Fjortonåriga Dita sätts i Auschwitz tillsammans med sina föräldrar. När den judiske ledaren Freddy ber henne ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in säger hon ja, och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz.
RECENSION
Den här boken träffar rakt i hjärtat. Det är en gripande och skrämmande berättelse. Det spelar ingen roll hur mycket du läser om Förintelsen, det slutar aldrig chockera ändå. Att läsa om svälten, misshandeln, de hemska experimenten... det får min mage att vända sig.
Men trots det obehagliga innehållet är det en lärorik och ändå rätt hoppfyll läsning. Jag älskade protagonisten Dita, hennes mod och uppmuntrande tankesätt. Och jag älskade att böcker, även på ett så mörkt ställe som Auschwitz, lyckades medföra lycka till fångarna. Den här ljusglimten i fångarnas liv agerade som motvikt till de tyngre teman, och fick mina känslor att åka åt alla håll och kanter.
Därtill uppskattar jag att boken baseras på livshistorien av en verklig överlevare, då innehållet är väldigt autentiskt.
Detta blev inte en ny favorit dock. Boken är något för lång, vilket gör att handlingen känns något utdragen. Och fast jag fastnade, kände jag inte lika stor inverkan som från andra böcker som utspelas under den här tidsperioden.
Överlag tycker absolut att BIBLIOTEKARIEN I AUSCHWITZ är värd att läsa. Den är inte perfekt, men icke desto mindre gripande.
BETYG: 7,5/10
Intresserad av wrap ups i videoformat, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer, taggar och inlägg där jag visar alla mina bokiga inköp? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!