FULA TJEJER
FAKTA
Författare: Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Sarah Ohlsson.
Engelsk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Sexism, näthat, kroppshån, mobbning.
Nyckelord: Sociala medier, högstadieskola, feminism.
Serie: Fula tjejer #1.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 252 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Gilla böcker.
HANDLING
På en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra förrän nu. De bestämmer sig för att gå ihop, och sätta dit jäveln som ligger bakom kontot.
RECENSION
Det här är en feministisk roman av en svensk författartrio. Den är välskriven, har ett fantastisk koncept och tacklar flera tunga teman på ett säkert sätt. Men, jag älskade inte boken.
Det här är ett typiskt fall där jag gillar premissen men inte utförandet. Jag hade helt enkelt svårt att connecta. Jag upplevde karaktärerna som platta, språket som torrt och inenhållet som rätt ytligt. Jag ville att boken skulle utforska konsekvenserna av näthat och göra en djupdykning i ämnet mental ohälsa, men det kändes som att den lätta vägen togs och allt bara skrapades på ytan.
Och - detta är förstås min egen tolkning - boken kändes inte särskilt passionerat skriven. Det kändes som att den skrevs för sitt feministiska budskap och för att möjliggöra diskussioner i skolan, snarare än för en stark berättelse. Resultatet är en okej, men något predikande, bok.
Överlag tycker jag att FULA TJEJER är en bra bok för lärare att ha med i sin undervisning. Det är en fantastisk bok att ha som utgångspunkt i diskussioner kring feminism och nätmobbning. Men jag tycker inte att det är en särskilt underhållande läsning. Åtminstone inte för mig som vuxen.
BETYG: 5,5/10