DECEMBERS BÄST OCH SÄMSTA BÖCKER
Antal lästa böcker: 16 stycken (7 på svenska, 9 på engelska).
Antal lästa sidor: 4049 stycken.
Genomsnittlig längd: 253 sidor/bok.
Genomsnittlig läsmängd: 130 sidor/dag.
Antal nya böcker: 50 stycken (7 recex).
Lästa och betygsatta böcker (bäst till sämst)
6. Fred
Lästa och ej betygsatta böcker på grund av ännu oskrivna recensioner
- Rick
- Den sista önskningen
- Speak
- Vålnadernas berg
- Artificial Condition
- The One
- Gömställen
Vilken var den bästa boken som du läste den här månaden?
Intresserad av wrap ups i videoformat, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer, taggar och inlägg där jag visar alla mina bokiga inköp? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
THE WALKING DEAD VOL. 21: FRED
FAKTA
Författare: Robert Kirkman m.fl.
Originaltitel: All Out War Part 2.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall.
Nyckelord: Zombier, överlevnad.
Serie: The Walking Dead #21.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2014).
Bokförlag: Apart.
HANDLING
Alexandria har blivit förstört. Kan Rick samla de andra samhällena att förnenas i kampen mot Negan?
RECENSION
Den här volymen av THE WALKING DEAD lämnade mig både tillfredsställd och besviken.
Å ena sidan har vi non-stop action, en spännande handling och snabbt tempo. Och såklart Negan, en av de bästa antagonisterna. Ett galet och psykopatiskt äckel, ja. Men herregud vad han är fascinerande och underbart skrämmande.
Men trots att jag gillade volymen, hade jag vissa problem med den.
Den slutgiltiga striden mellan Rick och Negan har varit efterlängtad. Men nu när den är här känns den för... säker. I tidigare volymer har vi chockerats med överraskande dödsfall och vändningar. Men den här volymen är rättfram och förutsägbar. Det blir inte många förluster och jag är besviken över hur klimaxet känns påskyndat. Som om Kirkman ville bli klar med den delen av berättelsen.
Jag upplever också att Negan fördummas. Han gör tanklösa val och reträtt när han borde ha pressat på. Och det är inte likt honom. Han brukade vara smart, våldsam, farlig. Som en mänsklig stridsvagn, utan barmhärtighet. Och det är som att författaren precis nu insåg att det skulle bli för mycket för Rick att hantera, och därför förenklade honom för att snabbt och enkelt kunna avrunda allt.
Överlag tycker jag att volymen är helt okej. Bra. Men den hade definitivt kunnat vara bättre.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
NICK AND CHARLIE
FAKTA
Författare: Alice Oseman.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Anorexia, alkoholkonsumption.
Nyckelord: HBTQ+, relationsproblem.
Serie: Solitaire #1.5, Heartstopper #3,5.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 159 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2015).
Bokförlag: Harper Collins Children's Books.
HANDLING
Alla vet att Nick och Charlie är det perfekta paret. De går inte att separera. Men Nick ska gå på universitet, och Charlie lämnas bakom. Alla undrar om de kommer förbli tillsammans, vilket är den dum fråga. de är ju "Nick och Charlie". Men när det är dags att säga hej då, undrar båda två om deras kärlek är tillräckligt stark för att överleva när de är isär.
RECENSION
NICK OCH CHARLIE äger rum mellan den tredje och fjärde volumen av HEARTSTOPPER, som är min absoluta favoritserie vad gäller grafiska romaner. Och fast jag tyckte om boken, var nog mina förväntningar lite för höga.
Det som jag älskade var - som förväntat - karaktärerna och den överlag härliga känslan i berättelsen. Den är charmig, mysig och galet söt. Nick och Charlie måste vara det mest bedårande paret någonsin. Att se dem tillsammans, gosandes och förklarande sin kärlek till varandra är som att vara i sjunde himmelen. Det finns inget så rent och äkta.
Men det är några saker som jag känner "meh" över.
↠ Den saknade utvecklingen. Boken äger rum två år efter den senaste volymen av HEARTSTOPPER, så visst förstår jag att karaktärerna har förändrats en del. Jag hade bara velat vara med på resan.
↠ Gnället. Återigen, jag förstår. Relationer är svårt. Men jag hade sett fram emot en lycksalig och gulli-gullig berättelse och blev något besviken över ändringen i stämning.
↠ Formatet. Berättelsen borde ha berättats som grafisk roman. Av någon anledning gör sig Osemans böcker bäst så.
↠ Tomheten. Boken är något intetsägande och onödig. Jag älskar att Oseman får erkännande men känner att det missbrukas lite här för att tjäna pengar snabbt. NICK OCH CHARLIE är bra, men också oerhört kort, med stor teckengrad och brett radavstånd. Och ärligt? Berättelsen leder ingen vart.
Överlag gillade jag boken. Mer än gillade. Den är söt och definitivt värd att läsa om du avbudar det här paret, precis som jag. Men är boken verkligen nödvändig. Nja.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE DARK MATTER OF MONA STARR
FAKTA
Författare: Laura Lee Gulledge.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary, grafisk roman.
Traumatiskt innehåll: Depression, omnämnande av självmord.
Nyckelord: Psykisk ohälsa, vänskap, ensamhet.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 182 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Amulet Paperbacks.
HANDLING
Ibland blir världen för mycket för Mona Starr. Hon har svårt att skaffa vänner, är känslig och kämpar med depression som tar en konkret form som Mona kallar för hennes Materia. Material finns överallt och säger till henne att hon inte är bra nog och att alla vill att hon försvinner.
RECENSION
Jag är väldigt kluven till den här boken.
Å ena sidan tycker jag att berättelsen är vacker och viktig. Det är en självhjälpsoriterad grafisk roman för unga läsare, med fokus på hur depression kan materialsera sig och på olika strategier att läka från det. Boken har en relaterbar protagonist som utgångspunkt och hanterar tunga ämnen som ensamhet och osäkerhet medan den ändå förblir hoppfull och inspirerande. Det är uppenbart att boken är skriven med all välmening.
Men jag hade flera problem.
För det första är boken för metaforisk, och faller lite platt på grund av det. Jag upplevde den också som något tung ibland, nästan predikande.
Mitt största problem är dock att klimaxet - och några andra delar - sänder ut fel budskap. I början förmedlar boken att du behöver kämpa oerhört hårt för att komma ur en depression, vilket jag älskade. Jag älskade hur sant det var att det inte bara försvinner över natten. Men. Så som saker och ting utvecklades och vävdes ihop underminerar det hela. Och jag är rädd att vissa läsare som kämpar med mental ohälsa kan få en felaktig idé om hur deras kropp och sinne fungerar.
Överlag gillade jag illustrationerna och själva berättelsen. Men jag var inte ett stort fan över de avslutande budskapen.
BETYG: 6/10
Intresserad av wrap ups i videoformat, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer, taggar och inlägg där jag visar alla mina bokiga inköp? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
MORDEN PÅ KINGFISHER HILL
FAKTA
Författare: Sophie Hannah.
Originaltitel: The Killings at Kingfisher Hill.
Genre: Pusseldeckare, mysterie, thriller.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall.
Nyckelord: Mordgåta.
Serie: New Hercule Poirot Mysteries #4.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 314 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Bookmark.
HANDLING
Hercule Poirot kontaktas av Richard Devenport, som vill att detektiven ska bevisa att hans fästmö är oskyldig till mordet på hans bror. På bussen på väg dit kräver plötsligt en upprörd kvinna att gå av. Hon över övertygad att om hon kommer bli mördad om hon stannar i sitt säte. Poirot får onda aningar, och hans känsla bekräftas när ytterligare ett mord sker.
RECENSION
Jag tycker att Sophie Hannah har förvaltat Agatha Christies arv väldigt bra. Hon fångar upp andan i de klassiska karaktärerna, samtidigt som hon skapar en atmosfär och överlag behaglig känsla med målande beskrivningar av den brittiska landsbygden och härligt sarkastiska dialoger.
Blandningen mellan den varma tonen och det spännande mysteriet gör det till en underhållande läsning, perfekt för vintern.
Anledningen till att jag inte älskar den är för att boken är något utdragen. Men överlag uppskattade jag både berättelsen och sättet som den var skriven på.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers, Sponsrade recensioner;
THE GRIM GROTTO, THE PENULTIMATE PERIL, THE END
Författare: Daniel Handler (pseudonym: Lemony Snicket).
Svensk titel: Den gruvliga grottan, Den fördröjda finalen, Slutet.
Genre: Äventyr, barnfiktion, gotisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Förgiftning, dödsfall.
Nyckelord: Förföljelse, förmögenhet, räddningsuppdrag.
Serie: A series of unfortunate events #11-13.
Målgrupp: Äldre barn.
Längd: 323, 353 resp. 324 sidor.
Publiceringsår: 2004, 2005 resp. 2006.
Bokförlag: HarperCollins Publishers.
HANDLING
Sunny, Klaus och Violet är på väg ner för Ängsliga älven när de upptäcks av en U-båt. Barnen tas ombord och träffar där den underliga kaptenen, hans dotter Fiona ohc positive Phil, som de lärde känna i Det sällsamma sågverket. I jakten på den sockerskål som verkar vara förknippad med mysteriet F.B.K...
RECENSION
Trots att jag har stannat med serien och nu läst alla böckerna - och gillat delar av dem - kan jag inte påstå att det är värt att läsa alla tretton.
Å ena sidan är de mysiga. De är söta, småroliga och lättsamma, med en egen personlighet. Jag gillar att se de olika miljöerna som syskonen rör sig genom och uppskattar författarens satiriska kommentarer.
Men. Puh. Jag har totalt tappat intresset vid det här laget. Alla böckerna känns likadana. Handlingen rör sig ingenstans och händelserna känns extremt repetitiva, vilekt gör upplevelsen riktigt tröttsam. En majoritet av inenhållet hade kunnat raderats helt utan att påverka slutresultatet.
Vidare blir allt för storskaligt här i slutet av serien. Jag gillade seriens början, där Olof och hans girighet var i fokus. Men i samma stund som hemliga organisationer och konspirationer introducerades, blev allt överdrivet rörigt och underligt.
Sist men inte minst påverkades min läsupplevelse negativt av de många sammanträffandena och karaktärernas dumma val. Dessutom är slutet väldigt svagt. Jag hade väntat mig ett minnesvärt klimax efter en 13 böcker lång uppladdning, men blev verkligen besviken. Serien knyts inte ihop ordentligt. Det finns fortfarande lösa trådar och hela sättet som serien slutade på kändes... slumpartad.
Överlag är jag besviken. Alltså, de här tre sista delarna är okej. Enkla och snabblästa. Men herrejisses vad de är utdragna.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5
TIO UNDERBARA, HÄRLIGA, HEMSKA DEJTER
FAKTA
Författare: Ashley Elston.
Originaltitel: 10 Blind Dates.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Milda sexuella trakasserier, graviditetskomplikationer.
Nyckelord: Jul, blind-dating, familj.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 288 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: B. Wahlströms.
HANDLING
När Sophies föräldrar åker bort över jul väljer hon att stanna för att träffa sin pojkvän. Men när hon ska överraska honom råkar hon höra honom berätta för en kompis att han inte vill vara med henne. För att muntra upp Sophie kastar hennes mormor ut henne i dejtingdjungeln. Under tio dagar ska Sophie gå på tio dejter, alla ordnade av olika släktingar.
RECENSION
Den här boken fick fjärilar att flyga i magen och smälte mitt hjärta till små lyckliga pölar. 10 BLIND DATES är en himla underhållande och hjärtevärmande läsning. Allt med boken är sött. Den festliga atmosfären, det lättsamma språket, de söta karaktärerna.. Gaah, jag vill bara krama dem alla!
Den här boken fick fjärilar att flyga i magen och smälte mitt hjärta till små lyckliga pölar. 10 BLIND DATES är en himla underhållande och hjärtevärmande läsning. Allt med boken är sött. Den festliga atmosfären, det lättsamma språket, de söta karaktärerna.. Gaah, jag vill bara krama dem alla!
Jag älskar att familj och vänskap är så betydande delar av berättelsen, och avgudade utforskningen av de olika relationerna. Sättet de alla skämtar på, retas och stöttar varandra är hur sött som helst, och att läsa om deras genuina gemenskap var förvånansvärt tillfredsställande.
Det enda jag har att klaga på är att berättelsen är förutsägbar och att allt skyndas på väldigt mycket framåt slutet. Men överlag är det en supersöt och glädjande läsning, med högt tempo och mycket charm. Ett unikt fall där jag ville läsa om boken direkt efter att jag läste ut den.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
ALL SYSTEMS RED
FAKTA
Författare: Martha Wells.
Författare: Martha Wells.
Svensk titel: –
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, självförvållat våld.
Nyckelord: Artificiell intelligens, hitta sig själv.
Serie: The Murderbot Chronicles #1.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 149 sidor.
Publiceringsår: 2019 (org. 2017).
Bokförlag: Tor Books.
HANDLING
På en avlägsen planet utför en grupp forskare tester, skuggade av deras säkerhets-android. De vet inte om att denne hackat sitt eget system och spenderar mer tid tittandes på tv-serier än med att bevaka dem. Men när ett annat team försvinner, är det upp till forskarna - och androiden - att ta redan på sanningen.
RECENSION
Det här var en riktigt härlig överraskning! Jag började läsa ALL SYSTEMS RED utan några höga förväntningar. Inte för att jag trodde att boken skulle vara dålig, utan för att vissa läsare har kallat den "tråkig" och jag var rädd att tempot skulle slacka. Men boken visade sig vara allt annat än tråkig.
Jag uppskattar så mycket med den här läsningen. Världen är fascinerande. Handlingen är härligt mystisk och action-packad. Och karaktärerna... jag är kär.
Ja, jag är något partisk eftersom det räcker med att någon säger orden "sassy AI" för att jag ska förvandlas till Mr. Burns från THE SIMPSONS, mumlande "excellent" medan jag drar händerna mot varandra. Jag älskar det, helt enkelt. Men hallå, hur kan man inte avguda en sarkastisk och kick-ass artificiell intelligens som bara vill hitta sitt syfte?
AI:n i den här boken, Murderbot, är charmig, empatisk, välutvecklad och lätt att relatera till. Den är orädd, säker och smart, tvekar aldrig att ta svåra beslut eller utföra brutala handlingar. Men på samma gång är den söt, omtänksam och lat; beroende av tv-serier och trött på att döda. Och jag älskade det. Det väckte många intressanta filosofiska frågor och fick mig att genuint bry mig om den här "icke-mänskliga" karaktären.
Överlag är ALL SYSTEMS RED en gripande bok med högt tempo, kreativt koncept och unika karaktärer. En väldigt lovande början på serien.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
BIBLIOTEKARIEN I AUSCHWITZ
FAKTA
Författare: Antonio G. Iturbe.
Originaltitel: La bibliotecária d'Auschwitz.
Genre: Historisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Misshandel, folkmord, vanvård, segregering, homofobi, dödsfall, självmord, rasism, tortyr, sexuella övergrepp.
Nyckelord: Andra världskriget, koncentrationsläger.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 396 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2012).
Bokförlag: Polaris.
HANDLING
Fjortonåriga Dita sätts i Auschwitz tillsammans med sina föräldrar. När den judiske ledaren Freddy ber henne ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in säger hon ja, och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz.
RECENSION
Den här boken träffar rakt i hjärtat. Det är en gripande och skrämmande berättelse. Det spelar ingen roll hur mycket du läser om Förintelsen, det slutar aldrig chockera ändå. Att läsa om svälten, misshandeln, de hemska experimenten... det får min mage att vända sig.
Men trots det obehagliga innehållet är det en lärorik och ändå rätt hoppfyll läsning. Jag älskade protagonisten Dita, hennes mod och uppmuntrande tankesätt. Och jag älskade att böcker, även på ett så mörkt ställe som Auschwitz, lyckades medföra lycka till fångarna. Den här ljusglimten i fångarnas liv agerade som motvikt till de tyngre teman, och fick mina känslor att åka åt alla håll och kanter.
Därtill uppskattar jag att boken baseras på livshistorien av en verklig överlevare, då innehållet är väldigt autentiskt.
Detta blev inte en ny favorit dock. Boken är något för lång, vilket gör att handlingen känns något utdragen. Och fast jag fastnade, kände jag inte lika stor inverkan som från andra böcker som utspelas under den här tidsperioden.
Överlag tycker absolut att BIBLIOTEKARIEN I AUSCHWITZ är värd att läsa. Den är inte perfekt, men icke desto mindre gripande.
BETYG: 7,5/10
Intresserad av wrap ups i videoformat, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer, taggar och inlägg där jag visar alla mina bokiga inköp? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Serie: historisk fiktion, Sponsrade recensioner;
INK
FAKTA
Författare: Alice Broadway.
Svensk titel: –
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall.
Nyckelord: Tatueringar, revolution mot regering.
Serie: Skin Books #1.
Målgrupp: Unga vuxna #1.
Längd: 366 sidor.
Publiceringsår: 2017.
Bokförlag: Scholastic.
HANDLING
Det finns inga hemligheter i Saintstone. Från stunden du föds markeras allt - alla prestationer, alla misslyckanden, alla betydelsefulla ögonblick - på din hud. Märkena låter andra veta vem du är. Efter att hennes pappa dör får Leora syn på att märke på hans nacke: den värsta symbolen en person kan ha, och hon måste försöka rädda hans arv.
RECENSION
Jag är neutralt inställd till den här boken. Det är en väldigt typisk dystopisk roman. Du vet, som på den gamla goda tiden då DIVERGENT, MATCHED och UGLIES var "grejen". Och hade jag läst INK då, skulle jag säkert ha älskat den. Men som vuxen 2020 upplever jag boken som rätt "meh". Den är helt enkelt efter sin tid.
Å ena sidan älskar jag premissen. Hela idén med tatueringar som markerar alla val på din kropp är väldigt fascinerande. Det är dessutom en väldigt enkel läsning. Lättförståelig och lättsam, precis vad jag var sugen på just nu.
Men överlag var upplevelsen rätt platt. Världen är extremt underutvecklad. Den saknar större samhällsliga och kulturella skillnader från vår egen samtid. Och jag hade önskat att se en rikare och mer självständig värld, där den annorlunda regeringsformen påverkar livsstilarna och tankesätten mer.
Dessutom hade jag svårt för karaktärerna. De känns bleka och har allihopa otydliga motiv. Och tyvärr är protagonisten värst. Noll personlighet, lättlurad, barnslig och överlag tröttsam att läsa om.
Utöver det upplevde jag INK som förutsägbar, utdragen och ytlig. Den saknar någon form av djup och har alldeles för många logiska luckor. Med det sagt kan jag inte påstå att jag varken älskade eller hatade den här läsningen. Och ärligt talat är jag tillräckligt intresserad för att läsa vidare i serien.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
FULA TJEJER
FAKTA
Författare: Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Sarah Ohlsson.
Engelsk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Sexism, näthat, kroppshån, mobbning.
Nyckelord: Sociala medier, högstadieskola, feminism.
Serie: Fula tjejer #1.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 252 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Gilla böcker.
HANDLING
På en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra förrän nu. De bestämmer sig för att gå ihop, och sätta dit jäveln som ligger bakom kontot.
RECENSION
Det här är en feministisk roman av en svensk författartrio. Den är välskriven, har ett fantastisk koncept och tacklar flera tunga teman på ett säkert sätt. Men, jag älskade inte boken.
Det här är ett typiskt fall där jag gillar premissen men inte utförandet. Jag hade helt enkelt svårt att connecta. Jag upplevde karaktärerna som platta, språket som torrt och inenhållet som rätt ytligt. Jag ville att boken skulle utforska konsekvenserna av näthat och göra en djupdykning i ämnet mental ohälsa, men det kändes som att den lätta vägen togs och allt bara skrapades på ytan.
Och - detta är förstås min egen tolkning - boken kändes inte särskilt passionerat skriven. Det kändes som att den skrevs för sitt feministiska budskap och för att möjliggöra diskussioner i skolan, snarare än för en stark berättelse. Resultatet är en okej, men något predikande, bok.
Överlag tycker jag att FULA TJEJER är en bra bok för lärare att ha med i sin undervisning. Det är en fantastisk bok att ha som utgångspunkt i diskussioner kring feminism och nätmobbning. Men jag tycker inte att det är en särskilt underhållande läsning. Åtminstone inte för mig som vuxen.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
IT'S NOT SUMMER WITHOUT YOU
FAKTA
Författare: Jenny Han.
Svensk titel: Ingen sommar utan dig.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, alkoholkonsumtion, misshandel.
Nyckelord: Strandhus, sommar, första kärleken.
Serie: Summer #2.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 275 sidor.
Publiceringsår: 2010.
Bokförlag: Simon Schuster Books for Young Readers.
HANDLING
Belly har alltid tillbringar somrarna i huset vid havet. Men inte i år. Något hände mellan Belly och Conrad förra sommaren. Något oväntat och underbart. Men sedan skedde det som inte fick ske och på ett ögonblick raserades allt.
RECENSION
Har du någonsin läst en bok som du uppskattat under läsningens gång men helt glömt bort bara några dagar efteråt? Det här är den typen av bok.
It's Not Sumemr Without You gör inget diekt fel. Den är söt. Oskyldig. Lättsam. Precis så som jag vill ha min sommarläsning. Boken har inte mycket till handling, men det gör inte mycket då den öppenhjärtliga atmosfären och sötheten är tillräckligt för att hålla läsaren investerad.
Ja, det finns saker som störde mig. Bellys smådryga attityd. Den förutsägbara kärlekstriangeln. De röriga tillbakablickarna. Och det faktum att det inte känns som att boken står på egna ben. Istället känns den som en förlängning av den första delen. Men min frustration över dessa saker var inte så pass stark att det påverkade min underhållning.
Så vad tycker jag egentligen? Jag vet faktiskt inte, jag tycker inte mycket alls. Det är en snabbläst och mysig läsning, men den gjorde inte särskilt stort intryck på mig. Kommer jag att läsa den sista delen i trilogin? Absolut! Kommer jag att minnas den efteråt? Sannolikt inte.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
1984
FAKTA
Författare: George Orwell.
Svensk titel: 1984.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, censurering, tortyr.
Nyckelord: Förtryckt samhälle, diktatur.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 311 sidor.
Publiceringsår: 2008 (org. 1949).
Bokförlag: Penguin Books.
HANDLING
Winston arbetar åt Sanningsdepartementet i London. Storebror stirrar ut från varje affisch och tankepolisen avslöjar varje svek. När han förälskar sig i Julia upptäcker han att allt inte behöver vara tråkigt och avtrubbat, utan att det finns fler möjligheter. Men Storebror accepterar inte meningsskiljaktigheter, och för de med originella tankar finns Rum 101.
RECENSION
Jag har tidigare läst ANIMAL FARM av Orwell, som jag älskade. Det är en av mina favoritböcker. Men vad gäller 1984 är jag kluven. Min underhållningsnivå gick en hel del upp och ner under läsningens gång.
Vissa delar älskade jag. Särskilt de där vi får utforska det inskränkta samhället och se de obehagliga konsekvenserna av diktaturen. Trots att boken skrevs som en överdriven dystopi för över sjuttio år sedan är många av ämnena som Orwell diskuterar skrämmande aktuella idag.
Men andra delar var tuffa att pusha igenom. Kärlek vid första ögonkastet, långsamt tempo, långa utdrag från texter som karaktären läser och ett språk som överlag är livlöst och svårt att fastna för. Boken är dessutom lite för dyster. Missförstå mig inte: jag älskar mörkt innehåll, men det behöver vara balanserat. Det finns inte en enda ljusglimt i den här boken, ingen glädjefylld scen, och det blir efter ett tag rätt tråkigt att ta del av.
Jag förstår absolut varför boken är populär och tycker att det är en viktig del av litteraturen. Och jag ångrar inte att jag läste den: jag gillade den, trots allt. Jag blev bara helt enkelt inte lika underhållen som jag hoppats.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
NOVEMBERS BÄSTA OCH SÄMSTA BÖCKER
Antal lästa böcker: 14 stycken.
Antal lästa sidor: 3983 stycken.
Genomsnittlig längd: 285 sidor/bok.
Genomsnittlig läsmängd: 133 sidor/dag.
Antal nya böcker: 20 stycken (18 recex).
Lästa och betygsatta böcker (bäst till sämst)
4. Poet X
Lästa och ej betygsatta böcker på grund av ännu oskrivna recensioner
- 1984
- It's not summer without you
- Fula tjejer
- Ink
- Bibliotekarien i Auschwitz
Läste du något bra i november?
Intresserad av wrap ups i videoformat, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer, taggar och inlägg där jag visar alla mina bokiga inköp? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- DECEMBERS BÄST OCH SÄMSTA BÖCKER
- THE WALKING DEAD VOL. 21: FRED
- NICK AND CHARLIE
- THE DARK MATTER OF MONA STARR
- MORDEN PÅ KINGFISHER HILL
- THE GRIM GROTTO, THE PENULTIMATE PERIL, THE END
- TIO UNDERBARA, HÄRLIGA, HEMSKA DEJTER
- ALL SYSTEMS RED
- BIBLIOTEKARIEN I AUSCHWITZ
- INK
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011