THE WALKING DEAD VOL. 20: KRIG
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: All Out War Part 1.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Grafiskt våld, sexuella övergrepp, dödsfall, grovt språk.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The Walking Dead #20.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2017 (org. 2014).
Bokförlag: Apart.
HANDLING
Rick möter Negan med lite hjälp från alla andra, i en allra sista showdown.
RECENSION
Den tjugonde volymen av THE WALKING DEAD motsvarar den åttonde säsongen av tv-serien. Och trots att jag föredrar adaptionen, tycker jag om de grafiska romanerna och rekommenderar dem om du är ett fan.
Jag gillade, men älskade inte, volymen. Den börjar rätt segt, och inte mycket händer under den första halvan. Den känns mest som en uppladdning inför nästkommande volym, vilket är något trist att ta del utav.
Men framåt slutet ökar tempot. Mer action integreras, och om THE WALKING DEAD är bra på något så är det action. Brutala skjutningar, ondsinta zombieattacker och mycket svärande: det är serien i sitt esse. Och såklart, boven.
Negan är en av de bästa antagonisterna jag varit med om. Han är stundtals rolig, stundtals hjärtlös, men icke-desto mindre alltid skrämmande. Hans hänsynslöshet och fula mun är både motbjudande och gripande, och det är det du minns efter att du avslutat sista sidan.
Överlag är den tjugonde volymen bra. Eftersom den är något utdragen hade jag önskat att den satt ihop med nästkommande volym för att höga det genomsnittliga tempot. Men det fungerar så som det är.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
THE QUEEN'S GAMBIT
FAKTA
Längd: 6 tim 35 min.
Antal avsnitt: 7 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, historisk fiktion.
Skådespelare: Anna Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marielle Heller, Marcin Dorocinski, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling, Isla Johnston.
Nyckelord: Schack, alkohol- och drogmissbruk, kändisskap, föräldralöshet.
Releasedatum: 23 oktober 2020.
Distributör: Netflix.
HANDLING
I ett barnhem på 1950-talet visar en flicka en otrolig talang för schack och inleder en osannolik resa mot världstoppen, samtidigt som hon kämpar med sitt missbruk.
RECENSION
Alltså. Wow.
Om du hade sagt till mig för en månad sedan att jag skulle tycka om en serie om schack, skulle jag ha skrattat dig rakt i ansiktet. Inte av elakhet, utanför att tanken är så skrattretande. En serie med fokus på en av de – enligt mig – tråkigaste spelen låter inte som en höjdare.
Men wow. THE QUEEN’S GAMBIT baseras på romanen med samma namn från 1983 av Walter Tevis, och blev snabbt en ny favorit. Jag älskar den så mycket.
För det första är skådespelarna enastående. Anya Taylor-Joy glänser i huvudrollen och kemin till medskådespelarna är fantastisk. Jag älskade deras samspel och karaktärerna de skapade så mycket att jag vid vissa scener satt och ropade rätt ut till dem, i försök att ge dem direktiv. ”Be om ursäkt nu, ni är ju vänner!”, ”Aww, men ni ska kramas nu va?” och ”Kyss honom, för helvete!” är bara några exempel.
För det andra är serien förvånansvärt spännande. Ja, jag vet. ”Schack” och ”spännande” är något som jag aldrig trodde att jag skulle förknippa med varandra, men herregud vad jag satt som på nålar. Att följa Beths intellektuella utveckling, se henne lära sig olika strategier och klå världsmästare efter världsmästare var sjukt tillfredsställande.
Utöver detta är musiken episk, kostymerna gudomliga och fotot utsökt. Men mest gillar jag hur mycket serien fick mig att känna. Det är spännande, dramatiskt, berörande, roligt. Serien tacklar svåra ämnen som föräldralöshet, ensamhet, beroende och kändisskap, och jag både skrattade och grät.
Det enda jag har att klaga på var att Beths missbruk kom och gick lite utefter lägligheten i avsnitten, men utöver det har jag inget klagomål. Inte ett enda. Jag älskade den.
THE QUEEN’S GAMBIT är definitivt värd all hajp. Se den.
BETYG: 9/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serie: historisk fiktion, Serier: Drama, Tv-seriebetyg 9 - 10, Tv-serierecensioner;
POET X
FAKTA
Författare: Elizabeth Acevedo.
Originaltitel: The Poet X.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Sexuella trakasserier, homofobi, slut-shaming, misshandel.
Nyckelord: Poesi, olycklig kärlek, destruktiv familjerelation, religion.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 371 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2018).
Bokförlag: Vox by Opal.
HANDLING
Xiomara upplever att hon inte har någon röst. Ingen bryr sig om vad hon vill och har att säga. Trots det kan hon inte gömma sig. Sen hon växte i sin kropp har hon lärt sig att låta knytnävarna säga det rösten inte förmår. Men rösten inom henne går inte att tysta. Hon skriver om sina föräldrars krav, om Gud som inte hör henne och Aman som ingen får veta något om.
RECENSION
POET X är en gripande och slagkraftig roman, helt skriven i vers: den kombinerar fri vers, haiku och poetry slam för att skildra protagnistens berättelse.
Jag har ofta svårt att fastna för böcker som är skrivna i vers. Min upplevelse är att handlingen och karaktärerna överskuggas av det utsmyckade språket, och generellt är underutvecklade i förhållande till om boken skrivits i vanlig prosa. Och ja. Till viss del känner jag så även vad gäller POET X. Men det fungerade ändå förvånansvärt bra för mig. Det tog lite tid att vänja sig vid språket men väl över tröskeln störde jag mig faktiskt inte. Faktum är att jag fastnade för Xiomara och hennes berättelse.
Jag älskade Xiomara som person: hennes passion, hennes tankesätt, hennes starka vilja. Jag tyckte också om att läsa om hennes komplexa relation med sin familj och hennes utblommande resa till att bli stark och självständig. Vidare uppskattade jag även värmen och styrkan i berättelsen som sådan. Den känns viktig. Tankeväckande. Ögonöppnande.
Slutet var inte en favorit, dock. Jag upplevde det som något påskyndat och förskönat, och hade gärna velat se säcken knytas ihop på annat sätt.
Trots att jag inte gillade POET X lika mycket som WITH THE FIRE ON HIGH, tycker jag att det är en riktigt bra bok. Det är en vacker och kraftfull debut, definitivt värd att läsa.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
MIDNATTSBIBLIOTEKET
FAKTA
Författare: Matt Haig.
Originaltitel: The Midnight Library.
Genre: Magisk realism
Traumatiskt innehåll: Djurdöd, depression, dödsfall, självmord, otrohet, ångest, drog- och alkoholkonsumtion, självskadebeteende, ofrivillig ensamhet.
Nyckelord: Andra chans, livet efter döden, alternativ verklighet.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 351 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Polaris.
HANDLING
Nora får en chans att göra om saker i sitt liv; ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Men att rätta till gamla misstag leder inte alltid till det liv hon drömt om.
RECENSION
Det här är ett unikt fall där jag fastnade för boken redan vid första meningen. Det händer i princip aldrig. Vanligtvis tar det mig några kapitel innan jag kommit in i berättelsen. Men den här boken... klickar.
Det är en tung roman. Mörk och hjärtekrossande, hanterande av tuffa teman som depression, ånger och självmord. Den diskutterar djupgående känslan av meningslöshet och talade till mig på ett djupt och skrämmande personligt plan.
Och trots de melankoliska ämnena, fick boken mig att känna mig sedd. Förstådd. Den fick mig att reflektera på livet och bredda mitt perspektiv om vad som är viktigt. Jag ogillar att använda ordet "världsomvälvande", men det är vad boken är. Det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva hur meningsfull den blev för mig. Dess insikter krossade något inom mig samtidigt som de läkte mig, och jag kommer aldrig bli densamma.
Midnattsbiblioteket är den typen av bok som alla borde läsa innan de dör. Det är en vackert insiktsfull och viktig läsning, en riktig ögonöppnare. Inget annat än fantastisk.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Magisk realism, Sponsrade recensioner;
THE BEAR AND THE NIGHTINGALE
FAKTA
Författare: Katherine Arden.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Tvångsäktenskap, dödsfall, våldtäkt, manipulation, misshandel, body shaming, djurdöd.
Nyckelord: Rysk mytologi, husandar, religion.
Serie: Winternight #1.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 312 sidor.
Publiceringsår: 2017.
Bokförlag: Del Rey Books.
HANDLING
När Vasilisas mor dör, åker hennes far till Moskva och hämtar hem en ny fru. Styvmamman förbjuder familjen att hedra husets andar, och Vasilisas är rädd att deras ritualer är mer än bara skrock. När deras skörd förstörs, onda varelser rör sig i skogen och otur drabbar byn, måste Vasilisa trotsa människorna hon älskar för att skydda sin familj.
RECENSION
Den här unika och förvånansvärt mörka romanen känns som en saga för vuxna.
Den är utsökt skriven, med lyrisk prosa och en atmosfär så verklig att du kan känna den omrking den. Den har också en av de mest imponerande och fascinerande världarna, fylld med saker jag älskar: rysk folktro, hedniska gudar, husandar och naturväsen. Det är genomtänkt och vävt ihop oerhört vackert.
Jag älskade att läsa om de rituatlistiska offren till andarna. Jag älskade att lära mig mer om andarnas beteenden och deras desperata behov att bli ihågkomna och omhändertagna. Och jag älskade att se konvekvenserna när de inte blev det.
Ett annat starkt element i boken är karaktärerna. Protagonistens mod, stöddighet och nolltolerans mot orättvisar gjorde att jag förälskade mig i henne redan från start. Hon är ärligt talat en av de starkaste kvinnliga karaktärerna jag läst om. Jag uppskattade dessutom de olika relationerna i boken, och älskar hur de utsända sån värme samtidigt som de vär mäktigt komplexa.
Trots att det är en kort bok, innehåller THE BEAR AND THE NIGHTINGALE en väldigt mångsidig och allsidig berättelse. När jag tittade upp efter att ha läst klart sista sidan kändes det som att jag varit borta i en livstid - på ett bra sätt. Allt som allt älskade jag boken. Den är långsamt utvecklande, kuslig och magisk. Ja, tempot är något segt ibland och innehållet är emellanåt lite förvirrande. Men icke desto mindre är det en fantastisk bok.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
THE YELLOW WALLPAPER
FAKTA
Författare: Charlotte Perkins Gilman.
Svensk titel: Den gula tapeten.
Genre: Skräck.
Traumatiskt innehåll: Depression.
Nyckelord: Isolering, mental ohälsa, galenskap.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 31 sidor.
Publiceringsår: 2013 (org. 1892).
Bokförlag: Virago.
HANDLING
En kvinna drivs till galenskap genom påtvingad isolering efter födelsen av hennes barn. Hon vill ha intellektuell stimulering men beordras att vara sängliggande i ett rum med gallrade fönster och sjukligt gul tapet. Och sakta men säkert börjar tapetens mönster ändra sig.
RECENSION
Det här är nog den mest gotiska boken jag läst i år. Det är en mörk och atmosfärisk läsning; stämningsfull och hemsökande. Premissen i sig fångade mtit intresse redan från start, och jag fann hela diskussionen kring depression och ofrivillig ensamhet oerhört fascienrande. Det var superintressant (och skrämmande) att se kvinnans psykologiska nedgång och hur även de bästa intentionerna kan få stora negativa konsekvenser.
Jag var emellertid inte särskilt engagerad. Novellen är bara 31 sidor lång, och bristen på bakgrundsberättelse och kompletterande information skapade en ytlig relation till karaktärerna och handlingen. Jag hade nog föredragit om berättelsen varit en normallång bok.
Överlag tyckte jag om novellen ur ett psykologiskt perspektiv. Jag tycker att den är välskriven och tankeväckande. Men jag blev inte särskilt underhållen av den, och kände inte "wow" efteråt som många andra.
BETYG: 5,5/10
Intresserad av tävlingar, bokrekommendationer och roliga taggar? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
THE FELLOWSHIP OF THE RING
FAKTA
Författare: J.R.R. Tolkien.
Svensk titel: Ringens brödraskap.
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Death.
Nyckelord: Alver, ond härskare, vandring.
Serie: The Lord of the Rings #1.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 407 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 1954).
Bokförlag: HarperCollins.
HANDLING
Mörkrets herre vill ta över Midgård. Det enda han saknar är Maktens ring, som finns i händerna på Bilbo Baggins i den sömniga byn Fylke. När Bilbo ger ringen till sin systerson Frodo, måste han lämna sitt hem och bege sig på en farlig resa genom Midgård för att förstöra den.
RECENSION
Jag älskar Sagan om Ringen-filmerna. Därför är det smärtsamt att erkänna att jag inte gillade den här boken särskilt mycket.
Den är för utdragen. Tempot är långsamt, handlingen segar och det finns en påtaglig brist på action. Trots att boken utspelas under nästan två årtioenden, händer nästan inget av vikt under de första 300 sidorna. Karaktärerna reser från plats till plats, pratar och äter och sjunger, och går sedan vidare. Och jag satt ärligt talat rätt uttråkad.
Jag blev dessutom frustrerad över allt info-dumpande. Världen förklaras för det mesta istället för att visas, och många av händelserna beskrivs i efterhand istället för att upplevas av läsaren. Det resulterar i långa konversationer och många sidor fyllda med tråkig fakta.
Sen hade jag också rätt svårt för karaktärerna. De kändes platta och... bleka.
Med det sagt gillar jag konceptet i sig. Jag uppskattar dessutom hur genomtänkt allt är, och älskar illustrationerna av Alan Lee i den här specifika utgåvan.
Allt som allt var detta inte en ny favorit. Jag respekterar boken för den stora inverkan den haft på fantasygenren, men underhölls inte mycket. Jag kommer att fortsätta med serien dock, och hoppas att jag gillar efterföljarna mer.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
POJKEN, MULLVADEN, RÄVEN OCH HÄSTEN
FAKTA
Författare: Charlie Mackesy.
Originaltitel: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse.
Genre: Fabel.
Traumatiskt innehåll: –
Nyckelord: Vänskap, filosofiska frågor.
Serie: –
Målgrupp: Barn.
Längd: 130 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Bokförlaget Forum.
HANDLING
Fyra vänner går genom skogen och diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?
RECENSION
Det här är en riktig pärla.
Först och främst så är boken utsökt: tjocka sidor, vackert handskriven text och fina illustrationer i gammeldags stil. Det är en fröjd bara att bläddra i boken och titta på allt.
För det andra är boken fylld med känsla. Den är rolig, kärleksfull, fridfull och berörande. Dne har relaterbara karaktärer (särskilt mullvaden!) och flera träffsäkra budskap. Det är minst sagt en tankeväckande bok, och de filosofiska frågorna som väcks är relevanta för alla läsare, oavsett ålder.
Det är en väldigt djup och viktig läsning. Den diskutterar ämnen som egenvärde och vänskap, och betonar vikten av att kunna be om hjälp och njuta av livet sinsemellan. Den delar med sig av klokhet och ger perspektiv på livet.
Med det sagt, är det inte direkt en underhållande bok. Eftersom den enbart fokuserar på budskapen som den vill leverera, får den aldrig ett riktigt narrativ. Detta är inte något du läser när du vill ha en spännande handling eller flera sammanlänkade händelser som leder till ett klimax. Nej. Det här är en bok med ett syfte: att motivera läsaren till en mer positiv livssyn. Lite som en självhjälpsbok för barn.
Allt som allt är det här en av de finare barnböckerna som jag läst i vuxen ålder. Det är en vacker och tidlös bok, perfekt för föräldrar som läser högt för och gärna diskutterar med sina barn. Men den är också perfekt när du själv är lite nere och behöver något sött och upplyftande.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Sponsrade recensioner;
THE RELUCTANT QUEEN
FAKTA
Författare: Sarah Beth Durst.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, krig, skilsmässa.
Nyckelord: Naturandar, magi, hovintriger.
Serie: The Queens of Renthia #2.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 358 sidor.
Publiceringsår: 2017.
Bokförlag: Harper Voyager.
HANDLING
Daleina gömmer en fruktansvärd hemlighet: hon är döende. Och om hon lämnar världen innan en arvtagare är redo, kommer andarna som bosätter kungariket att slakta hennes folk.
RECENSION
Den här boken är ett måste för alla fantasyfans.
Jag är ärligt talat rätt förvirrad över varför den här serien inte pratas mer om. Den är genuint fantastisk, och förtjänar mer erkännande.
En av anledningarna till att jag älskar serien är den unika miljön och det kreativa magiska systemet: städer byggs i trädtopparna; brutala andar är en del av naturen men har den primära instinkten att döda; och begåvade kvinnor tränas till att få andarna att göra som de vill. Alltsammans är väldigt innovativt och genomtänkt, och även att läsa om vardagssaker som att åka linbana till trähuset bredvid eller använda andar för att bygga nya hem är riktigt underhållande, då det skiljer sig så mycket från allt annat jag läst.
Den här boken är precis lika bra som dess föregångare, men väldigt annorlunda. Den utspelar sig under ett mycket kortare tidsspann och är betydligt mer karaktärsfokuserad. Och istället för att skildra en coming-of-age-berättelse som den första boken, följer den en medelålders tvåbarnsmamma som är "den utvalda" men inte vill ha något med det att göra. Och det här älskade jag. Det känns en en frisk vind inom genren: både att ha en mogen trettioårig protagonist med barn, men också att läsa om en karaktär vars enda mål är att hålla hennes barn trygga. Hon bryr sig inte om berömmelse och rikedommar, utan vill bara ha ett lugnt liv. Det känns som att några läsare kommer att kritisera karaktären för att inte alltid göra det som är bäst för kungariket, men själv uppskattade jag det. För, realistiskt, hur många av er skulle offra era barn för att rädda en handfull främlingar?
Mitt enda klagomål är att slutets vändning var rätt förutsägbar. Förövrigt tyckte jag mycket om boken. Den är actionpackad, spännande och alldeles för underskattad. Jag ser mycket fram emot den tredje och sista delen.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
DEN TROLOVADE
FAKTA
Författare: Kiera Cass.
Originaltitel: The Betrothed.
Genre: Romantik, fantasy.
Traumatiskt innehåll: Otrohet, dödsfall.
Nyckelord: Hovintriger, triangeldrama.
Serie: Den trolovade #1.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 251 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Modernista.
HANDLING
Hollis har tävlat med adelns andra döttrar om kungens uppmärksamhet, så när han tillkännager sin kärlek blir hon upprymd. Men hon inser snart att det hon trott sig vilja ha, kanske inte är det lyckliga slut hon önskar sig.
RECENSION
Jag hade inga förväntningar på den här boken. Ändå känner jag mig besviken.
Den började rätt mysigt, och först tänkte jag att alla som kritiserat den överdrivit. Men jisses, där hade jag fel.
Först och främst, varför utspelar sig den här boken i en fantasyvärld? Det finns ingen magi, inget som skiljer världen åt förutom namnen på länderna. Så vad är syftet? Världen skadar bara boken genom att vara underutvecklad. Om boken utspelats i vår egen värld, hade kraven på världsuppbyggnad varit betydligt lägre. Vi känner redan till vår historia och samhällsuppbyggnad. Men genom att ha boken i en helt ny värld, biter Cass sig själv i rumpan. Hon förklarar i princip ingenting om världen, vilket resulterar i en känsla av förvirring, ytlighet och meningslöshet.
Och när vi ändå pratar om underutvecklade saker: karaktärerna. Wow. Vad hände med att ge karaktärer personlighet? Och romansen? Ingen kemi, ingen logik. Bara intetsägande.
Förövrigt är boken extremt påskyndad och ofokuserad. Den innehåller också dussintals troper som jag hatar, mycket påtvingat drama, ohälsosamma vänskapsrelationer och väldigt lite nyansering. Jag lämnades med en känsla av att alltsammans var löjligt: så få av Cass val kändes logiska och meningsfulla.
Så, du älskade The Selection-serien och vill läsa mer av Cass, ey? Låt bli. Det är en enda röra.
BETYG: 2,5/10
Intresserad av tävlingar, bokrekommendationer och roliga taggar? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 0 - 2,5, Bokrecensioner: Romance och erotik, Sponsrade recensioner;
THE HOLLOW BOY
FAKTA
Författare: Jonathan Stroud.
Svensk titel: Den ihåliga vålnaden.
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, förskönat barnarbete.
Nyckelord: Spökjagare, hemsökelse, agenter.
Serie: Lockwood & Co. #3.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 374 sidor.
Publiceringsår: 2015.
Bokförlag: Little, Brown Books for Young Readers.
HANDLING
Lucy har hittat sitt sanna hem hos Lockwood & Co, och det kommer som en chock när Lockwood anställer en ny, irriterande assistent. Samtidigt ökar rapporterna om nya hemsökelser. Teamet måste komma över deras personliga tvister för att kunna rädda dagen, och inte bara locka till sig mer trubbel.
RECENSION
Det här är en så bra bok.
Först och främst älskar jag att den är genuint obehaglig, med spöken som skrämmer skiten ur mig. Det är inte den typen av bok där vålnader bara är som genomskinliga personer som pratar och beter sig som vanligt. Nej. De är våldsamma, blodtörstiga och utan tvekan skrämmande. Jag gillar också att vi får lära oss om deras skräckfyllda förflutna och anledningarna bakom deras brutala hämndlystnad. Allt beskrivs så målande att det är omöjligt att inte få gåshud.
Trots den mörka atmosfären är THE HOLLOW BOY en lättsam bok dock, då humor används som motbalans. Jag vet inte hur många gånger jag skrattade eller hur länge jag ibland satt och bara log som en idiot. För trots våldsamheterna, gjorde den här boken mig lycklig. Mestadels tack vare karaktärernas underbara dynamik. Jag älskar deras jibber-jabber, deras vänskapliga sätt att reta varandra och deras renhjärtade lojalitet. Och, jag är svag för bedårande husdjur-side-kicks, vilket den här boken har. För ja, jag räknar en dödskalle i en burk som ett husdjur.
Allt som allt är det här en engagerande bok från början till slut. Den kastar dig rätt in i actionen redan på första sidan, och slutar i en cliffhanger som får dig att vilja plocka upp efterföljaren direkt. Och tro mig när jag säger att berättelsen inte saktar ner därimellan.
Kreativ världsuppbyggnad? Check. Underbara karktärer? Check. Konstant underhållning? Check. Bara läs den. Du kan tacka mig senare.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
STRAX FÖRE TOLVSLAGET
FAKTA
Författare: Rainbow Rowell
Originaltitel: Almost Midnight.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: –
Nyckelord: Novellsamling, julkänsla, romantik.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 133 sidor.
Publiceringsår: 2019 (org. 2017).
Bokförlag: Berghs.
HANDLING
Noel och Mags träffas på samma nyårsfest varje år, men ska de bli ihop på riktigt? Elena är ett stort Star Wars-fan, och finner sin like i Gabe.
RECENSION
STRAX FÖRE TOLVSLAGET är en bedårande samling med två noveller av populära författaren Rainbow Rowell. Det är den typen av bok som gör mig berusad av glädje. Den hjärtevärmande atmosfären, de charmiga karaktärerna, de utsökta illustrationerna... allt är så sött.
Av de två novellerna, föredrar jag definitivt den första, kallad Tolvslaget. Karaktärerna i den är bara så älskvärda, och jag uppskattar att Rowell lyckats skapa och utveckla en trovärdig relation på bara några sidor. Trots att vi bara får se glimtar under loppet av några år, är det lätt att fastna och falla för dem snabbt.
Den andra novellen kallas Själsfränder. Den är också söt, men gjorde mig inte lika uppspelt. Detta främst på grund av det långsamma tempot, men även på grund av det starka fokuset på Star Wars. Då jag inte är ett stort fan, var det inte särskilt intressant att läsa om.
Överlag tycker jag att STRAX FÖRE TOLVSLAGET är en mysig och lättsam vinterläsning. Det är en perfekt bok att läsa om du gillar att anpassa dina bokval efter säsong.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
OKTOBERS BÄSTA OCH SÄMSTA BÖCKER
Antal lästa böcker: 14 stycken (7 på engelska, 7 på svenska)
Antal lästa sidor: 4265 sidor
Genomsnittlig längd: 305 sidor/bok
Genomsnittlig läsmängd: 137 sidor/dag
Antal nya böcker: 15 stycken (4 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
13. Mio min Mio
14. The Deep
Läste du något bra i oktober?
Intresserad av visuella wrap ups, tävlingar, roliga reels, bokrekommendationer och svåra taggar? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- THE WALKING DEAD VOL. 20: KRIG
- THE QUEEN'S GAMBIT
- POET X
- MIDNATTSBIBLIOTEKET
- THE BEAR AND THE NIGHTINGALE
- THE YELLOW WALLPAPER
- THE FELLOWSHIP OF THE RING
- POJKEN, MULLVADEN, RÄVEN OCH HÄSTEN
- THE RELUCTANT QUEEN
- DEN TROLOVADE
ARKIV
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011