TILLY OCH BOKVANDRARNA
FAKTA
Författare: Anna James.
Originaltitel: Tilly and the Bookwanderers.
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Föräldralöshet.
Nyckelord: Resa i böcker, läsning, bibliotek.
Serie: Den magiska bokhandeln #1
Målgrupp: Äldre barn.
Längd: 388 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: HarperCollins Nordic.
HANDLING
En dag blir alla äventyr Tilly läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av hennes favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i hennes morföräldrars bokaffär, livs levande, inser hon att hon har förmågan att bokvandra.
RECENSION
Det var en ren fröjd att läsa den här boken.
Det är en snabb och underhållande läsning, med gulliga karaktärer och varm atmosfär. Den är behagligt skriven, med målande beskrivningar och en allmänt lättsam och mysig stämning. Det som jag älskar mest är dock konceptet i sig. Jag menar, vem har inte drömt om att träffa sin favoritkaraktär eller besöka sin favoritvärld? Och även om jag inte kunde göra det själv, älskade jag att se protagonisten uppleva precis det.
Det enda jag har att kritisera är att boken är något informationsdumpande och förutsägbar. Men det är typ det.
Överlag är TILLY OCH BOKVANDRARNA en söt och hjärtevärmande roman som även jag som 25-årinng underhölls av.
BETYG: 6/10
Intresserad av tävlingar, bokrekommendationer och roliga taggar? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy, Sponsrade recensioner;
CITY OF HEAVENLY FIRE
FAKTA
Författare: Cassandra Clare.
Svensk titel: Himmelska eldens stad.
Genre: Urban fantasy.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, sexuella trakasserier, självmord.
Nyckelord: Demoner, övernaturligt, kärleksdrama.
Serie: The Mortal Instruments #6.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 725 sidor.
Publiceringsår: 2014.
Bokförlag: Margaret K. McElderry Books.
HANDLING
Sebastian vänder systematiskt skuggjägarna mot varandra. Inget i den här världen kan stoppa honom. Men kanske kan Clary och hennes vänner rädda alla genom att resa till demonernas rike.
RECENSION
Det här är en snabbläst och underhållande läsning. Jag är faktiskt förvånad över hur mycket jag tyckte om boken. På grund av att jag läste de tidigare böckerna i serien för mer än sex år sedan, är mitt minne av seriens kvalité inte det mest tillförlitliga. Men jag upplever Clares språk som förbättrat, och älskade verkligen att återse de charmiga karaktärerna. Deras kamratskap är bedårande.
Jag gillar också hur Clare väver samman den här boken med hennes andra serier. Den knyts samman med såväl THE INFERNAL DEVICES som THE DARK ARTIFICES, vilket gör att Shadowhunter-böckerna känns som ett förenat universum snarare än flera fristående serier.
Jag greps dock inte tag helt.
CITY OF HEAVENLY FIRE är enkel. Inte väldigt komplex, utan någorlunda klyschig och förutsägbar. Jag upplevde den också som utdragen. Tempot är långsamt och mycket innehåll hade kunnat tagits bort för att få handlingen att röra sig framåt snabbare. Vidare känns relationen mellan Jace och Clary väldigt upprepande. Jag gillar dem tillsammans, men hela koncpetet med att något alltid håller dem isär känns gammalt och tröttsamt.
Sist men inte minst känns det som att allt löses för enkelt. Vi har en lång uppladdning, ett förhållandevis litet klimax och i princip inga följder. Jag vill inte ha ett lyckligt fluffslut. Jag vill ha konsekvenser. Jag vill se en vinst som kommer till en konstnad. Och det saknades här.
Allt som allt är det här en underhållande bok. Inte fantastisk, men tillräckligt bra för att jag ska vilka läsa de andra böckerna i Shadowhunter-världen.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
THE DEEP
FAKTA
Författare: Rivers Solomon, Daveed Diggs, William Hutson och Jonathan Snipes.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Självmordsförsök, dödsfall, drunkning, slaveri, djurdöd.
Nyckelord: Sjöjungfrur, LGBT.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 155 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Hodder Paperbacks.
HANDLING
Ättlingarna till de gravida, afrikanska slavarna som kastats överbord lever idylliska liv i djupet. Deras förflutna, för traumatiskt för att minnas, har glömts av alla utom en: historiken, som kommer ihåg åt dem alla.
RECENSION
Jag hade riktigt höga förväntningar på den här boken. För det första skriker omslaget "läs mig, läs mig!". Men sen lät hela konceptet och bakgrunden till berättelsen riktigt intressant. Liksom, hur kan en berättelse om sjöjungfrur med slavbakgrund inte vara gripande och berörande?
Men jag är så besviken. The Deep var inte alls vad jag hade väntat mig. Det här är varför:
↠ Tempot. Det händer inte mycket och jag var rätt uttråkad.
↠ Underligheterna. Jag hittade inget fokus och kände mig ganska förvirrad.
↠ Språket. Vi klickade inte.
↠ Världsuppbyggnaden. Alldeles för vagt i min smak.
↠ Karaktärerna. Jag kunde inte relatera till dem och de kändes... intetsägande.
Jag gillade dock bokens representation. Alla karaktärerna är svarta, och vi får se såväl icke-binära identiteter som homosexuella relationer.
Allt som allt är det här ett sånt fall där jag älskar bokens idé, men inte underhölls av utförandet.
BETYG: 3/10
Intresserad av tävlingar, bokrekommendationer och roliga taggar? Följ mitt Instagramkonto @bookbringer!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
SOUL OF THE SWORD
FAKTA
Författare: Julie Kagawa.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall.
Nyckelord: Kitsune, japansk mytologi, demoner.
Serie: Shadow of the Fox #2.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 425 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: HarperCollins Publishers.
HANDLING
Yumeko har en uppgift: att ta hennes del av den kraftfulla skriftrullen till templet för att förhindra att den store Kami-draken tillkallas för att ge den med skriftrullen en önskning. Men nu har hon en ny fiende: demonen Hakaimono, som varit fångad i Tatsumis svärd i tusentals år.
RECENSION
Attans, sicken otur!
Jag älskade SHADOW OF THE FOX, men kämpade med SOUL OF THE SWORD. Och det gör ont att erkänna att boken lider stort av det fruktade "mellanboksyndromet".
Det händer inte särskilt mycket i denna. Tempot är långsamt, utvecklingen av handlingen är förutsätbar och det finns många onödiga scener som fyller upp. Hela kapitel hade kunnat klippas bort, och det känns som att karaktärerna går runt och runt utan att någonsin komma någon vart.
Jag blev också rätt uttråkad av att mycket berättas istället för att visas. Den första boken hade nonstop äventyr och action, medan denna fokuserar mer på historian av allt. Vilket i praktiken innebär att du får en handfull tradiga historielektioner berättade för dig, istället för att vi får utforska mytologin på egen hand.
Därtill känns boken mer forcerad än sin föregångare. De krystade skämten, de röriga vändningarna... Det känns som att författaren försöker för mycket. Och trots att karaktärerna är i fokus, upplevde jag inte alls samma hjärtvärmande kamratskap.
Med det sagt, så ogillade jag inte boken. Jag gillade den. Bara inte lika mycket som jag hade hoppats.
Jag älskar att vi får utforska mer av den japanska mytologin. Jag älskar Kagawas sätt att skriva. Jag älskar att vi får se protagonistens krafter utvecklas. Och jag älskar den sista fjärdedelen av boken, där saker och ting börjar ta sig igen.
Så låt inte min (mestadels) negativa recension göra dig motfälld på att plocka upp den här boken. Den är underhållande, och jag ser fram emot att se hur allt avslutas i nästa del.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
ELIN, DIVERSE
FAKTA
Författare: Kristín Eiríksdóttir.
Engelsk titel: A fist or a heart.
Genre: Literär fiktion.
Traumatiskt innehåll: Misshandel, psykisk ohälsa, alkoholkonsumtion, demens, sexuella övergrepp.
Nyckelord: Psykologisk studie, tvetydighet, teater.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 208 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2017).
Bokförlag: Flo förlag.
HANDLING
Elín, en 70-årig rekvisitamakare. Ellen, ett ungt stjärnskott vars pjäs just ska uppföras på en av landets största teatrar. De har träffats förut, men den ena minns inte och den andra har länge försökt glömma.
RECENSION
Det här är utan tvekan en titel som borde få mer kärlek.
Boken är så mycket mer än vad jag förväntat mig. Det är en lockande och insiktsfull psykologisk studie, vackert skriven och med levande atmosfär. Den gripande handlingen matchas med spännande karaktärer, och den kreativa teatermiljön balanceras med oväntad tyngd. Det är den typen av bok som lämnar sig såväl uppskakad som hänförd.
Jag älskade den emellertid inte. Mestadels på grund av den fragmentariska stilen. Boken är medvetet tvetydig och surrealistisk, vilket sällan passar mig som läsare. Den verkade inte särskilt förvirrande till en början. Men successivt blir allt vagare. En del av mig gillar det, då narrativet i sig självt blir ett sätt att påvisa protagonistens förvärrande demens. Men det kommer en punkt då huvudkaraktären blir för opålitlig, och jag var för förvirrad för att förstå vad som hände.
Allt som allt är det en svår bok för mig att betygsätta. Det är en tankeväckande och nytänkande bok, med delar som jag älskade. Det var en sann upplevelse. Sällan hittar jag en så "okänd" bok med så hög kvalité. Samtidigt är abstrakta romaner helt enkelt inget för mig. Men det gör inte boken dålig. Tvärt om så rekommenderar jag den varmt om du vet att surrealism är din grej.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
THE WITCH BOY
FAKTA
Författare: Molly Ostertag.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy, grafisk roman.
Traumatiskt innehåll: Mobbning, diskriminering, döda djur.
Nyckelord: Häxor, hamnbytare, magi, könsroller.
Serie: The Witch Boy #1.
Målgrupp: Äldre barn (middle-grade).
Längd: 213 sidor.
Publiceringsår: 2017.
Bokförlag: Graphix.
HANDLING
I 13-åriga Asters familj växer alla flickor upp till häxor och alla pojkar upp till formbytare. Men Aster har ännu inte bytt form. Istället fascineras han av häxmagi, trots att det är förbjudet.
RECENSION
Det här är en bok som jag tyckte om, men inte älskade.
Å ena sidan är den supersöt. Gulliga illustrationer och en utsökt färgpalett matchas med en mysig atmosfär, perfekt nu för hösten. Jag gillade också bokens representation. Karaktärerna har olika hudfärger, kroppstyper och sexualiteter, och det faktum att ingen av karaktärerna bryr sig om dessa skillnader demonstrerar att de faktiskt inte spelar någon roll. Boken diskuterar också viktiga ämnen som könsstereotyper och fördomar, vilket jag verkligen uppskattade.
Jag älskade dock inte boken. Den föll något platt. Jag vet att det är en grafisk roman för äldre barn, men jag som vuxen upplevde att den saknade viss komplexitet. Jag var inte uppslukad av handlingen och blev inte särskilt känslomässigt involverad.
Allt som allt tyckte jag om THE WITCH BOY, men det blev inte en ny favorit. Jag tycker dock att det är en riktigt bra bok för unga fantasyläsare, även fast den inte tillfredsställde mig helt. Och jag är intresserad av att läsa fortsättningen. Någon dag.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
A CLOSED AND COMMON ORBIT
FAKTA
Författare: Becky Chambers.
Svensk titel: –
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, djurdöd, ofrivillig ensamhet, slaveri.
Nyckelord: Articifiell intelligens, kloning, utomjordingar, rymdresor, kulturkrockar.
Serie: Wayfarers #2.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 364 sidor.
Publiceringsår: 2017 (org. 2016).
Bokförlag: Hodder & Stroughton.
HANDLING
Lovelace var en gång bara den artificiella intelligensen på skeppet Wayfarer. Men nu vaknar hon i en ny kropp, utan något minne. Hon får hjälp att navigera världen av Pepper, som vet hur svårt det är att börja om.
RECENSION
Alltså. Den här boken!
Jag älskar A CLOSED AND COMMON ORBIT så mycket. Den fick mig att känna så mycket, och trots att det bara var några dagar sedan jag avslutade den, saknar jag boken så mycket att det gör ont.
Det här är en långsam, karaktärsfokuserad roman som skildrar två tidslinjer. Den ena följer en ung klon som växer upp som slav i en fabrik. Den andra följer en AI som placeras i en människolik kropp för första gången. Premissen är i sig väldigt intressant, men det är sättet som det hela utförs på som gör boken fenomenal.
Först och främst: karaktärerna är fantastiskt uppbyggda. Vi följer den under flera års tid och kommer dem nära, nära. Du skrattar med dem, gråter med dem, och känner överlag sån kärlek för dem. Deras vänskapsrelationer är hjärtevärmande och sättet som deras berättelser knyts samman är vackert.
För det andra älskar jag att den här scifi:n inte är om stora stridsscener i rymden. Istället diskutterar den moderna frågeställningar genom att fokusera på komplexa teman som likabehandling, friheten till egna val, fördomar, kön och diskriminering. Den diskuterar även egenvärde på ett så utförligt och känslosamt sätt att du sannolikt är Grinchen om du inte känner smärtan tillsammans med karaktärerna.
Sen är jag också oerhört tacksam för att Chambers - med skillnad från många andra författare - inte skapar utomjordingar som bara ser annorlunda ut. De olika raserna i den här boken tänker, beter sig och uttrycker sig på helt oväntade sätt. Det gör inte bara att boken känns kreativ och spännande, utan får dig även att stanna upp och ifrågasätta en del beteenden som vi själva har som människor.
Överlag är det här en briljant bok. Om du vill ha en actionpackad läsning, då är det nog inget för dig. Men om du vill tänka och känna, om du underhålls av kulturkrockar, om du hungrar efter en djup analys av mänskligt beteende: då har du hittat rätt.
BETYG: 8,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
MIO MIN MIO
FAKTA
Författare: Astrid Lindgren.
Engelsk titel: Mio, my son.
Genre: Fantasy, barnklassiker.
Traumatiskt innehåll: Ofrivillig ensamhet, utanförskap, dödsfall, kidnappning.
Nyckelord: Strid mot ondskan, drömrike.
Serie: –
Målgrupp: Barn.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 1954).
Bokförlag: Rabén & Sjögren.
HANDLING
Bo Vilhelm Olsson hamnar i Landet i fjärran och får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato.
RECENSION
MIO MIN MIO var en av mina absoluta favoriter som barn. Och jag älskar boken fortfarande med hela mitt hjärta.
Den är vackert skriven, suggestiv och metaforisk. Den har en magisk atmosfär, söta vänskapsrelationer och en överlag varm ton. Just den här utgåvan innehåller dessutom utsökta illustrationer av Johan Egerkrans. De är fantastiska.
Men du vet hur det är. Med vuxen ålder kommer ett nytt perspektiv. Och trots att jag fortfarande känner sån tillgivenhet när jag tänker på MIO MIN MIO, vet jag att den i grund och botten beror på nostalgi.
Som vuxen, föll upplevelsen något platt.
Jag kände inget samband med karaktärerna, mestadels på grund av deras passivitet. De flesta hinder som de möter löser sig självt: antingen genom yttre krafter eller sammanträffanden. Karaktärerna behöver inte göra mycket själva.
Det resulterar också i att boken känns något slumpmässig. Allt är lägligt och går karaktärernas väg. Behöver de komma in i byggnaden? En dörr dyker magiskt upp. Behöver de ett svärd? De träffar omedelbart någon som känner en smed. Alltsammans är helt enkelt för lätt.
Dessutom rör sig handlingen väldigt snabbt framåt. En sak skyndar direkt till nästa, och du får knappt någon tid i scenen innan det är dags att byta. Det stämmer också överens med slutet, som känns något antiklimatiskt och påskyndat.
Med det sagt, vill jag absolut inte ge intrycket av att det här är en dåligt skriven eller utförd bok. Det är det inte. Jag tycker att det är en fantastisk barnbok. Men om du, som vuxen, har annat syfte att läsa den än att högläsa för ditt barn eller ta del av boken av nostalgiska skäl, vet jag faktiskt inte om du kommer att underhållas.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
HE MUST LIKE YOU
Författare: Danielle Young-Ullman.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Sexuella trakasserier, våldtäkt, psykisk ohälsa, rasism, gaslighting, internetmobbning, familjevanvård.
Nyckelord: Restaurangarbete, familjedrama, samtycke.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 325 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Viking Books for Young Readers.
HANDLING
Libbys sista gymnasieår är tufft. Hennes bror har stuckit hemifrån och hennes pappa meddelar att hon kommer behöva betala för college själv, och att hon behöver flytta hemifrån. Den tafsiga stamkunden Perry blir sen droppen. Hon häller en kanna sangria över hans huvud och blir sparkad från sitt jobb. Nu måste Libby hantera konsekvenserna.
RECENSION
Eftersom Young-Ullmans debut är en av mina favoritböcker, hade jag skyhöga förväntningar på den här boken. Och till min stora lättnad levde den upp till dem. Typ.
Jag tyckte verkligen om HE MUST LIKE YOU. Den är välskriven och tankeväckande, med lättsam atmosfär trots att den tacklar många komplexa och svåra teman.
Boken har ett tungt fokus på ämnen som samtycke och sexuella trakasserier, och alltsammans hanteras så bra. Young-Ullman diskuterar ämnena på ett respektivfullt och nyanserat sätt, och jag älskar det faktum att hon slår hål på den vanliga uppfattningen om att våldtäkt är när någon hoppar fram från buskarna och attackerar dig med våld. Hon visar att det finns så många fler omständigheter som kanske verkar oskyldiga, men som ändå räknas som våldtäkt. Hon ifrågasätter dessutom att unga flickor uppfostras till att tro att dålig behandling av pojkar är likvärdigt som en kärleksförklaring, vilket gör det här till en så viktig läsning.
Jag hade några problem med boken, dock.
Först och främst så är taglinen "Payback with a side of fries" missledande. Det här är inte en hämndberättelse, utan en bok om PTSD, familj och psykisk ohälsa.
För det andra försöker boken få med alltför många sociala kommentarer. Den vill diskutera våldtäkt och familjeproblem och rasism på bara några hundra sidor, vilket gör några av sidparallellerna ytliga och predikande. Jag hade föredragit om den fokuserat på bara en av dem.
Sist men inte minst blev jag besviken på slutet. Allt faller på plats lite för snabbt och enkelt. Jag förstår varför Younge-Ullman tog det beslutet, men det kändes helt enkelt orealistiskt.
Allt som allt är HE MUST LIKE YOU en bra bok, och jag rekommenderar den varmt.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
FÅGLARNAS KONFERENS
FAKTA
Författare: Ransom Riggs.
Originaltitel: The Conference of the Birds.
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: –
Nyckelord: Övernaturliga krafter, demonliknande varelser.
Serie: Miss Peregrine's Peculiar Children #5.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 364 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Rabén & Sjögren.
HANDLING
Jacob har fått som uppgift att avlämna en ny besynnerlig person, Noor, till en tomgasjägare känd som V. Men Noor är jagad, måltavla för en gammal profetia som förutspått en annalkande apokalyps. Om Noor räddas, räddas också framtiden för de besynnerliga.
RECENSION
Det här är en bok som läsare verkar antingen älska eller hata. Personligen känner jag mig kluven, och hamnar mitt på skalan.
Å ena sidan älskade jag att återvända till de besynnerligas värld. Jag förstod inte hur mycket jag hade saknat den förrän jag faktiskt plockade upp boken och fick återse alla karaktärerna igen, vilket var fantastiskt.
Och jag tyckte om berättelsen. Typ.
En del av mig tror att underhållningsvärdet för mig enbart baserades på minnet av serien och nostalgin som uppstod därigenom, och inte på boken i sig. För nu - bara några dagar senare - minns jag ingenting från boken. Ingenting. Det är ett direkt resultat av det faktum att det faktiskt inte försiggår mycket. Medan jag läste brydde jag mig inte särskilt mycket över att boken rullade på utan en tydlig riktning: jag var helt enkelt för glad över att vara tillbaka i världen. Men när jag tänker tillbaka, inser jag tradigheten i det hela. Boken känns livlös i förhållande till originaltrilogin. Det finns inget nytt att upptäcka, ingen ny antagonist som tillförs och ingen karaktärsutveckling värd att tala om. Det är bara... samma sak.
Jag kan därför inte klassificera FÅGLARNAS KONFERENS högre än "okej". Inte fantastisk, inte dålig, utan bara fullt acceptabel.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
LIKE A BOSS
FAKTA
Regissör: Miguel Arteta.
Genre: Komedi.
Längd: 1 tim 23 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Tiffany Haddish, Rose Byrne, Salma Hayek, Karan Soni, Jacob Latimore, Billy Porter, Jennifer Coolidge.
Nyckelord: Kosmetiska, hämnd, fester.
Releasedatum: 7 september 2020.
Distributör: ©Disney/Paramount.
HANDLING
Mia och Mel driver ett eget kosmetiskaföretag och lever det goda livet, ända tills en illasinnad skönhetsmogul dyker upp och försöker stjäla deras företag. När hennes plan hotar Mias och Mels vänskap, inser vännerna att det enda sättet att ta tillbaka företaget är genom att hålla ihop.
RECENSION
Den här filmen gör mig kluven. Å ena sidan har vi en fullt fungerande handling. En lättsam stämning. Några småroliga skämt. Och väldigt kompetenta skådespelare. Filmen blir aldrig tråkig att titta på och var riktigt avkopplande att se efter en dags hårt arbete. Men skådespelarna (och vi som tittare) förtjänar ett mycket bättre manus.
Manuset är minst sagt bristfälligt. Det följer en redan uttjatad mall och det är få (inga?) saker som vi inte har sett förut. Därtill är karaktärerna underutvecklade och skämten för överdrivna och sexualiserade i min smak. Vilket är oerhört synd. För själva filmidén är kul och skaparna har lyckats få riktiga talanger ombord projektet, men det faller rätt platt i slutändan.
Överlag är LIKE A BOSS okej. Inget som jag hatar, men inget jag gärna ser om.
BETYG: 4,5/10
Bilderna är copyrightskyddade av Disney.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
GENOM MÄRG OCH BEN
FAKTA
Författare: Jacqueline Woodson.
Originaltitel: Red at the bone.
Genre: Litterär fiktion.
Traumatiskt innehåll: Tonårsgraviditet, misshandel, omnämnande av överdos, rasism, cancer, dödsfall.
Nyckelord: Slice of life.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 176 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Natur & kultur.
HANDLING
Melodys existens har fört samman två svarta familjer från olika samhällsklasser. Att Iris tonårsgraviditet var en katastrof har man lagt bakom sig.
RECENSION
Det här är nog Woodsons bästa hittills verk. Det är en gripande och vacker slice-of-life som kastar dig rätt in i handlingen, bara för att kasta dig rätt ut igen. Det är en djupdykning i otaliga tankeväckande teman och sociala diskussioner, som verkligen gör intryck på dig som läsare. Och jag älskade varje sekund av det.
Boken har inte bara ett vackert språk, utan en atmosfär som är så varm och kärleksfull att jag inte kunde hindra mig från att sitta och le som ett fån. Tills jag grät, alltså. Jag kände så mycket under läsningen. Glädje, kärlek, empati, sorg, och visste knappt vad jag skulle göra av mig själv.
Jag gillade dessutom att det inte fanns mycket till handling, hur underligt det än låter. Boken är helt och hållet karaktärsfokuserad, och berättas från hela familjens synvinkel. Och jag uppskattade verkligen att varje familjemedlem fick chanen att dela med sig av sin synvinkel och sin sanning.
När jag gav mig in i läsningen var jag dock rädd. Jag visste att boken var kort, och vetskapen om att en handfull olika perspektiv skulle kämpa om uppmärksamheten uppfattas som en nackdel. Det var det dock inte. Jag är förvånad över hur Woodson, på färre än tvåhundra sidor, gav varje karaktär sin egen röst och tillät dem bli "riktiga" personer. De känns allihopa äkta, och jag trollbands av deras berättelser.
Som du säkert förstår, gillade jag verkligen boken. Den är kort, berörande och överlag vacker. Rekommenderar verkligen.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
WEATHERING WITH YOU
FAKTA
Regissör: Makoto Shinkai.
Genre: Anime, drama.
Längd: 1 tim 48 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Sei Hiraizumi, Yûki Kaji.
Nyckelord: Vädermanipulation, Japan, kärlekshistoria.
Releasedatum: 28 september 2020.
Distributör: Triart via Universal.
HANDLING
Hodaka har rymt från sitt hem och flyttat till Tokyo. Utan pengar hamnar han snabbt på gatan, och dagarna flyter på i ensamhet tills han får jobb som skribent för ett ockult magasin. I Tokyo är vädret ovanligt regnit och regnet tycks aldrig sluta. Men plötsligt möter han Hina, en ung och orädd föräldralös tjej med en särskild förmåga: att stoppa regnet och göra himlen klar.
RECENSION
Jag älskar den här filmen. Det finns inget annat ord för det. Älskar.
För det första är den oerhört vacker. Alltså, vilka animeringar! Detaljnivån, arbetet med ljus… det är så makalöst att det tog andan ur mig. Dessutom fångas stadslivet och kulturen i Tokyo verkligen upp, och trots att det vi ser inte är inspelat live på plats kändes det som att jag faktiskt befann mig där.
För det andra är filmen förvånansvärt djup. Jag hade föreställt mig ett romantiskt drama, och hade verkligen inte förväntat mig någon komplexitet eller moraliska dilemman. Men det fick jag, och jag älskade det. Jag gillade också det stora fokuset på miljö och väder, och att se hur miljöförändringarna påverkar människorna i staden. Det känns som en lågmäld men icke desto aktuell pik om att värdesätta vår planet och det vi har.
Sen är jag dessutom förvånad över alla känslor som filmen väckte. Jag älskar karaktärerna och satt helt trollbunden under hela deras resa. Deras kärlek till varandra är så oerhört fin och trots det stillsamma tempot var jag aldrig någonsin uttråkad. Jag skrattade med dem, jag grät med dem, och kände allt som går att känna på känslospektrat.
Allt som allt… wow. Är du på jakt efter en kreativ och sjukt vacker anime, så ska du bumpa upp den här högst upp på din se-lista!
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
EN DOS STRYKNIN
FAKTA
Författare: Agatha Christie.
Originaltitel: The Mysterious Affair at Styles.
Genre: Puzzeldeckare.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall.
Nyckelord: Mysterium, brottsutredning, detektiv.
Serie: Hercule Poirot #1.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 260 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 1920).
Bokförlag: Bookmark Förlag.
HANDLING
Vem förgiftade den förmögna Emily och hur lyckades denne fly? I den lilla byn Styles St. Mary finns gott om misstänkta: arvtagarskans nya make, hennes två styrsöner, den labila hushållerskan och en vacker sjuksköterska som arbetar på sjukhusets apotek.
RECENSION
Det är hundra år sedan Agatha Christie debuterade med den här boken. Hundra år sedan drottningen av detektivberättelser började att etablera ett arv inte bara inom genren som sådan, utan inom litteratur som helhet. Det är galet!
Och det är inte möjligt för mig att inte gilla en bok med Poirot i sig. Det är bara inte det. Han är fantastisk. Humoristisk, fåfäng och med många underhållande små egenheter. Jag gillar att han är en komplett gentleman, men ändå självcentrerad och smådryg. Han är helt enkelt... perfekt.
Sen avgudar jag också Christies stil: hennes sätt att skriva och disponera mysteriet. Jag älskar att försöka lösa brottet tillsammans med karaktärerna, och känna mig som en idiot när den skyldige avslöjas. Alla ledtrådarna finns där, men det är omöjligt att se ett samband mellan dem innan Christe vill att du ska se det. Precis som jag gillar. Det ger en väldigt tillfredsställande aha-upplevelse i slutet.
Jag gillar också att brottlösandet som sådant är i fokus. Det finns ingen action, inga onödiga sidberättelser: bara en intellektuell utforskning av brottsplatsen, ledtrådar och vittnen. Det resulterar i en gripande och kort läsning.
Det är rätt uppenbart dock att det här är Christies debut. Den är inte riktigt lika raffinerad och elegant som hennes andra böcker. Men det är förstås normalt: man utvecklas med tiden.
Allt som allt gillade jag verkligen boken. Och jag är såå tacksam över Christies berättelser och den verkan de haft på modern litteratur, även hundra år efter att de skrevs. Jag är vanligtvis inte ett fan av klassiker, men hennes böcker är definitivt värda att läsa!
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Klassiker, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers, Sponsrade recensioner;
SEPTEMBERS BÄSTA OCH SÄMSTA BÖCKER
Antal lästa sidor: 3695 sidor
Genomsnittlig längd: 284 sidor/bok
Genomsnittlig läsmängd: 123 sidor per dag
Antal nya böcker: 41 stycken (13 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
2. The test
6. Snapshot
8. Stardust
10. George
12. Här är Beverly
13. Vattendansaren
Vilken var den bästa boken som du läste i september?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- TILLY OCH BOKVANDRARNA
- CITY OF HEAVENLY FIRE
- THE DEEP
- SOUL OF THE SWORD
- ELIN, DIVERSE
- THE WITCH BOY
- A CLOSED AND COMMON ORBIT
- MIO MIN MIO
- HE MUST LIKE YOU
- FÅGLARNAS KONFERENS
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011