GRACELING
FAKTA
Författare: Kristin Cashore
Svensk titel: De utvalda: Tankeläsaren
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, sexuella trakasserier, pedofili, djurdöd, djurmisshandel, barnmisshandel, alkoholkonsumtion, drogning, omnämnande av tvingat självmord och våldtäkt.
Serie: Graceling Realm #1
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 471 sidor
Publiceringsår: 2020 (org. 2008)
Bokförlag: Houghton Mifflin Harcourt
HANDLING
Katsa är en särling; ett barn med olikfärgade ögon och en särskild gåva. Katsas gåva är dödande, och hon har vuxit upp vid kungens hov som hans torped. Allt förändras när hon möter prins Po, som också är särling. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att största en ondskefull kung.
RECENSION
Jag skulle beskriva den här boken som "trevlig men väldigt grundläggande".
Det är en lättsam och mysig läsning. Tar ingen tid att ta sig igenom. Jag gillar konceptet med särlingarna och avgudade kivandet mellan karaktärerna. De har några roliga dialoger som verkligen förhöjde boken. Det är överlag en bok värd att läsa.
Men det är också en väldigt fisljummen läsning. Inte mycket substans. Enkel, förutsägbar, lite utdragen och upprepande. Världen är inte särskilt utvecklad och boken saknar komplexitet. Allt är väldigt svart och vitt. Jag är inte heller ett fan av romansen. Inte bara är den väldigt uppenbar, men sker också för fort och saknar kemi. Jag trodde inte på kärleken mellan Po och Katsa.
Jag minns att jag läste GRACELING 2011, när boken först släpptes på svenska och jag var 18 år gammal (se min gamla recension här), och då älskade jag den. Men just nu känns den lite för ungt skriven för mig. Jag hade en okej stund, men upplevde den överlag som platt och... vanlig.
Allt som allt var boken okej. Trevlig. Men inget speciellt.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
DIAMANTÖGAT
FAKTA
Författare: Kate Quinn
Originaltitel: The Diamond Eye
Genre: Historisk fiktion
Traumatiskt innehåll: Kvinnoförtryck, krig, dödsfall, omnämner våldtäkt
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 455 sidor
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: HarperCollins Nordic
HANDLING
Den ensamstående mamman Mila lämnar allt och anslutar sig till Röda armén för att strida vid fronten när Tyskland invaderar Sovjetunionen. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt, med alias Lady Death. Nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna, vilket för henne till Amerika för en goodwill-turné.
RECENSION
Det här är min andra bok av Kate Quinn, och fast jag älskade den förra är jag ändå glatt överraskad över hur mycket jag gillade DIAMANTÖGAT.
Boken är baserad på memoarerna av ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenko och är en gripande läsupplevelse. Spännande, med bra tempo och omedelbart gripande. Quinn visar igen vilken begåvad skribent hon är, och hennes hemsökande beskrivningar av kriget och levande skildring av de förmågor och den styrka som krävs för att vara prickskytt - och kvinna i krig - höll mig fast. Jag tyckte det var oerhört fascinerande.
Därtill är karaktärerna välutvecklade och jag älskar protagonistens inspirerande mod och jävlar anamma. Jag tycker också det är häftigt och tankeväckande att varje kapitel börjar med en kort jämförelse mellan vad som står i de officiella memoarerna (och som blivit reviderat av PR-folk) och vad som faktiskt hände.
Jag medger dock att boken är något för lång, och att den första halvan är starkare. Jag gillade att läsa om Milas träning och hennes tid på fältet, men hennes tid i Amerika känns mest som utfyllnad. Det blev lite mycket såpopera och berättelsen om hur hon blev "Lady Death" var stark nog att bära boken på egen hand.
Överlag gillade jag dock boken och jag rekommenderar den varmt om du vill läsa om andra världskriget ur ett lite annorlunda perspektiv.
BETYG: 7/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: historisk fiktion, Sponsrade recensioner;
CAPTIVE PRINCE-TRILOGIN
FAKTA
Författare: C.S. Pacat
Svensk titel: –
Genre: Fantasy, romance
Traumatiskt innehåll: Slaveri, misshandel, dödsfall, tortyr, våldtäkt, djurdöd, sexuella övergrepp, krig, omnämner missfall och självmord, pedofili, prostitution
Serie: Captive Prince #1-3
Målgrupp: Vuxna
Längd: 244, 388 respektive 341 sidor
Publiceringsår: 2013-2016
Bokförlag: Berkley
HANDLING
Damen är den rättmätiga arvtagaren till tronen. Men när hans halvbror tar makten, fångas Damen och tas ifrån sin identitet för att skickas som slav till fienden.
RECENSION
Jag klickade verkligen inte med den här serien.
Men låt oss börja positivt, ey? Jag gillar verkligen att berättelsen börjar direkt, utan en lång uppbyggnad. Jag tycker också att språket är bra och att böckerna är lätta och snabba att ta sig igenom.
Men. Oy vey.
De saknar världsuppbyggnad. Jag började aldrig bry mig om karaktärerna. Det finns för mycket ångest och för lita handling. Jag var ärligt talat rätt uttråkad.
Mitt största problem är dock det stora fokuset på inte bara sex, utan sexuella övergrepp.
Hör här. Jag gillar heta läsupplevelser. Jag tycker också att det är intressant att läsa om tabubelagda ämnen. Så det har absolut inget med det att göra.
Men när en serie har större fokus på sexuella övergrepp än en faktisk handling, har jag svårt att underhållas. Inte bara är handlingen en dålig förklädad för oändliga sexuella beskrivningar; jag var också riktigt obekväm med "romansen". Den är inte romantisk! Tvärt om romantiserar den destruktiva förhållanden, och var rätt smaklös.
Tonen i CAPTIVE PRINCE påminner mig lite om GILD av Raven Kennedy, men jag gillade den serien mycket mer tack vare intressant magisystem och en handling som faktiskt utvecklas under serien. Det här är bara våldtäkt efter våldtäkt. Och handlingen är i princip att en konstant misshandlad och förnedrad sex slav faller för personen som håller honom fången. Superkul.
Överlag var det en kamp för mig att ta mig igenom böckerna, och det var en lättnad när jag äntligen bestämde mig att lägga ifrån mig den tredje boken efter ungefär 90 sidor och inte plocka upp den igen.
BETYG: 3,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
IT'S KIND OF A FUNNY STORY
FAKTA
Författare: Ned Vizzini
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Självmordstankar, ätstört beteende, ångest, depression, omnämnande av missfall
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 444 sidor
Publiceringsår: 2009 (org. 2007)
Bokförlag: Disney Hyperion
HANDLING
Craig har bestämt sig för att lyckas med livet. Men när han kommer in på en elitskola i Manhattan blir pressen för hög. Han slutar äta och sova och dödar nästan sig själv, vilket resulterar i att han hamnar på ett psykiatrisk klinik där han behöver kontrontera sin ångest.
RECENSION
Jag känner mig lite besviken. Det finns absolut saker jag gillar med den här boken. Den relaterbara representationen. Att vi får hänga med på protagonistens terapisessioner. Och hans stöttande föräldrar, jisses!
Men boken är inte så bra som jag hade hoppats. Ärligt talat är den rätt tråkig.
För mig var det här ett stort "meh": varken bra eller dålig". Jag kände inget för karaktärerna och klickade inte med skrivsättet. Den saknar känsla, och gjorde aldrig något riktigt intryck. Saker händer, men det är så simpelt skrivet att det bara... passerar. Jag ville ha mer djup, mer känsla, mer... något.
Jag upplever också att saker gick orealistiskt enkelt för protagonisten. Ja, han kämpar, men får hjälp och återhämtar sig väldigt fort.
Överlag är det en okej läsning. Den typen av bok jag inte kommer rekommendera, men inte heller klaga på. Jag uppskattar budskapens värde men klicakde inte med utförandet.
BETYG: 5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
STAR WARS: TALES OF THE JEDI, SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 1 tim 38 min
Antal avsnitt: 6 stycken
Åldersgräns: 7 år
Genre: Science fiction
Skådespelare: Corey Burton, Ashley Eckstein, Dee Bradley Baker, Ian McDiarmid, Toks Olagundoye, Matt Lanter, Micheál Richardson, Liam Neeson
Releasedatum: 26 oktober 2022
Distributör: Disney+
HANDLING
Ahsoka Tano och greve Dooku kommer att sättas på prov när de gör val som kommer att definiera deras öden.
RECENSION
TALES OF THE JEDI utspelar sig innan och parallellt med prequel-eran av STAR WARS, och ger bakgrund och utvidgar berättelserna för karaktärerna Ahsoka Tan och greve Dooku. Och det finns mycket att tycka om.
Serien är snyggt animerad, och särskilt vyerna imponerade mig stort. Musiken är bra och handlingen sådär lagom spännande. Det är också sjukt härligt med korta, relativt fristående avsnitt som går rakt på sak, och att kunna plöja hela säsongen på lite mer än bara en timme.
För mig som tycker om STAR WARS men inte är superinsatt, blev det dock lite förvirrande att gå från avsnitt till avsnitt utan att få någon direkt introduktion eller uppbyggnad. Serien förutsätter att den som tittar har koll på filmerna och direkt förstår vart vi hoppat in någonstans på tidslinjen. Å ena sidan förstår jag att det är något som lockar fansen; att inte behöva ”genomlida” onödigt dravel. Men för mig blev det lite disorienterat.
Överlag tyckte jag om TALES OF THE JEDI. Det är en trevlig serie; kul att återvända till STAR WARS-universumet. Men jag fick inte riktigt samma wow-känsla som jag vet att många inbitna fans fått.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
THE TRAVELLING CAT CHRONICLES
FAKTA
Författare: Hiro Arikawa
Svensk titel: En katts resedagbok
Genre: Litterär fiktion
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, skilsmässa, djurdöd, missfall, obotlig sjukdom.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 247 sidor
Publiceringsår: 2018 (org. 2012)
Bokförlag: Doubleday
HANDLING
Nana är på en resa men vet inte vart han är på väg. Allt som betyder något är att han får sitta bredvid sin älskade ägare Satoru, som plötsligt vill träffa tre vänner från sin ungdom.
RECENSION
Den här boken var inte alls vad jag hade förväntat mig. På ett bra sätt.
Den har mindre fokus på katter än jag trodde. Katten Nana är bara själva berättaren, som observerar och lyssnar på andra personers berättelser snarare än är protagonisten själv. Och jag gillade verkligen det.
Vi får ta del av en handfull olika slice of life-berättelser, med vänskap och kärlek i deras center. Det är något episodiskt; varje kapitel dedikerat åt en sidkaraktär från Satorus förflutna. Och jag älskade det. Varje berättelse gav djup till Satorus egna berättelse, samtidigt som de utforskade mänskligt beteende och olika aspekter av livet på ett insiktsfullt sätt.
Jag skulle summera boken som "dyrbar". Den har en härligt kaxigt narrativ, en heltäckande handling och bitterljuv atmosfär; både kärleksfull och tragisk. Den är vackert skriven, träffsäker och gör dig genuint investerad i karaktärerna.
Den har ett något utdraget slut och förutsägbart klimax. Jag upplever också att författaren försöker lite för mycket att göra läsaren känslosam, och det känns lite... uppenbart.
Med det sagt tycker jag att det är en riktigt bra bok, som kännetecknas av värme och kärlek. Jag uppskattade verkligen läsningen.
BETYG: 7,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE MASK OF MIRRORS
FAKTA
Författare: Marie Brennan, Alyc Helms (M. A. Carrick)
Svensk titel: –
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, misshandel
Serie: Rook and Rose #1
Målgrupp: Vuxna
Längd: 630 sidor
Publiceringsår: 2021
Bokförlag: Orbit
HANDLING
Ren är en bedragare med ett enda mål: att lura sig in i ett adligt hus och säkra såväl sin förmögenhet som hennes systers framtid. Men väl i den elitistiska världen, inser hon att hennes egen maskerad är en av många.
RECENSION
Alltså! Jag är så sjukt frustrerad. Den här boken har verkligen världens potential, men jäklarns också att jag inte älskade den.
THE MASK OF MIRRORS börjar fantastiskt. Jag fastnade redan vid prologen, som snyggt bygger upp en spänd atmosfär. Den gav mig lite THE LIES OF LOCKE LAMORA-vibbar, vilket var super eftersom det är en av mina favoritböcker.
Jag älskade kupp-konceptet. Jag älskade huvudkaraktärens olika identiteter. Jag älskade integrationen av tarot-kort och spående. Det var så otroligt bra.
Ändå är jag besviken. Först och främst finns alldeles för många karaktärer att hålla koll på. Deras namn i kombination med alla platser och titlar var riktigt plågsamt att hålla isär, och ärligt talat började jag aldrig riktigt bry mig om dem.
Därtill är boken för lång och rör sig snigellångsamt framåt. Den känns stel och ärligt talat rätt tråkig; inget händer.
Därtill, och det här kommer att låta konstigt: jag hatade magin. Och jag vet, det är ändå en fantasy. Men jag hade föredragit om boken förblivit bara en kupp-bok. Magisystemet förklaras inte över huvud taget och jag är helt enkelt inte en person som kan acceptera att vara konstant förvirrad och bara "leva med det". Det påverkade definitivt min underhållning negativt.
Så överlag: fantastisk premiss, fantastiska idéer, bristfälligt utförande.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
NOVELLIX-ASK: HUNDAR
FAKTA
Författare: Agatha Christie, Rudyard Kipling, Richard Ford, Majgull Axelsson
Svensk titel: Näst efter en hund, Garm, Valpen, Långt livs färd mot Molly
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Djurdöd, självmordstankar
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd:
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: Novellix
HANDLING
Det finns anledningar till att hundan kallas för människans bästa vän: dess lojalitet, värme och ovillkorliga kärlek. De här fyra novellerna kretsar alla kring den speciella relationen mellan människa och hund.
RECENSION
Jag trodde verkligen att jag skulle älska de här novellerna. Jag menar, de är skrivna av fyra fantastiska författare och fokuserar allihopa på hundar. Vad kan gå fel?
Men de gjorde inget direkt intryck på mig och jag kände inte att de gav något; de varken fick mig att tänka eller känna. Jag hade högst förväntningar på Näst efter en hund av Christie, eftersom hon är en av mina absoluta favoritförfattare vad gäller klassiker. Men fast jag gillade konceptet var den slutliga produkten inte mer än okej. Samma sak med de av Kipling och Ford: bra premisser, "meh" utförande. Den av Majgull Axelsson var den jag gillade minst, och jag måste nedstämt medge att jag faktiskt inte minns något av den.
Så överlag hade alla fyra novellerna potential, men i slutändan föll de kort. Jag ville ha söthet och fluff och vackra berättelser om människans bästa vän. Men de var istället rätt förglömliga och torra.
BETYG: 4,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary;
KIM JIYOUNG, BORN 1982
FAKTA
Författare: Cho Nam.Joo
Svensk titel: –
Genre: Literär fiktion
Traumatiskt innehåll: Sexism, misogyni, sexuella trakasserier, depression, mobbning, omnämner abort och missfall, dissociativ identitetsstörning
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 163 sidor
Publiceringsår: 2020 (org. 2016)
Bokförlag: Liverright
HANDLING
Kim Joyoung lämnar sitt jobb för att ta hand om sin nyfödda dotter, men börjar uppvisa underliga symptom som oroar hennes make: hon imiterar rösterna av andra kvinnor; både levande och döda. När hon kastas djupare ner i psykos skickas hon till en manlig psykolog.
RECENSION
Jag vill börja med att säga att jag började den här boken med helt fel förväntningar. När jag läste vad den handlade om, drog jag den felaktiga slutsatsen att det skulle vara en magisk realism. Det är det inte. Det är literär fiktion; en psykologisk studie och en slice-of-life-berättelse. Och fast det inte är bokens fel att jag inte förstod detta, påverkade det min upplevelse.
Med det sagt är det en väldigt intressant läsning. Kulturellt fascinerande och rik på innehåll, trots att den är så kort. Den tar med och diskuterar så mycket. Misogyni, ojämnställdhet och Sydkoreas samhälle och livsstil överlag. Det är en gripande och representativ skildring av de svårheter och orättvisor som den generella kvinnan i Sydkorea får möta.
Mitt största problem dock, förutom mitt egna missförstånd, var språket. Det är torrt, avhållssamt och nästan robotliknande, utan någon känsla. Och jag vet att det är ett medvetet val från författarens håll; att använda en monoton ton för att framhäva de absurda orättvisorna. Men jag ville ha något mer utvecklat. Skrivsättet hindrade mig från att fastna för karaktärerna och gjorde vissa delar, som hade kunnat vara riktigt intressanta, småtråkiga.
Så ja, jag älskar verkligen berättelsen i sig själv och dess ögonöppnande teman. Men jag hade velat se ett annat tillvägagångssätt vad gäller språket, och jag hade velat undvika att missförstå genren. Om jag hade gått in med rätt förväntningar hade jag tveklöst gillat boken mer och gett den högre betyg.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE CHARM OFFENSIVE
FAKTA
Författare: Alison Cochrun
Svensk titel: –
Genre: Romantik
Traumatiskt innehåll: Misshandel, panikångest, generell ångest, bakteriefobi, tvångssyndrom, alkoholkonsumption, depression
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 354 sidor
Publiceringsår: 2021
Bokförlag: Atria Books
HANDLING
Dev är den framgångsrika producenten för ett reality-dejtingprogram. Men han måste kämpa för att få Charlie att gå ihop med de tävlande. Charlie är bara med i programmet som en sista utväg för att återfå gott rykte, och framför kamerorna är han stel och orolig.
RECENSION
Okay. Så missförstå mig inte. Jag gillade den här boken och hade en trevlig stund. Jag älskar premissen och avgudar hur stöttande de båda protagonisterna är. Okej?
Men jag älskar definitivt inte THE CHARM OFFENSIVE så mycket som alla andra verkar göra.
Först och främst fastnade jag inte riktigt för karaktärerna. Protagonisterna är lite karikatyriska och har väldigt liknande berättarröster, och de kvinnliga tävlanden är alla bleka utan någon personlighet alls.
För det andra upplevde jag själva berättelsen som platt och lite för rätt-fram; både förutsägbar och ostig. Och fast jag förstår användningen av misskommunikations- och förbjuden kärlek-troperna så var de icke desto mindre tröttsamma eftersom det är uppenbart från första början att protagonisterna kommer att bli tillsammans.
Sist men inte minst tycker jag att vissa tempan kunde hanteras bättre. Det finns mångfald, men ingen kommentar kring hur ras och kultur påverkar karaktärernas personligheter och livsstilar. Det finns representation för olika fobier och för tvångsbeteenden, men det försvinner magiskt när det är bekvämt. Jag hade föredragit det mer konsekvent.
Överlag: en trevlig romans, men inte något som lämnar stort intryck.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
THE GARDEN OF WORDS
FAKTA
Författare: Midori Motohashi, Makoto Shinkai
Svensk titel: –
Genre: Romantik
Traumatiskt innehåll: Mobbning, misshandel
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 190 sidor
Publiceringsår: 2014 (org. 2013)
Bokförlag: Vertical Comics
HANDLING
När en skolkande gymnasieelev och en kvinna som dricker sin morgonöl möts i en park säger de väldigt lite till varandra. Men när kvinnan går lämnar hon honom en tanka-dikt. Kommer pojken att lista ut diktens mening och ge ett svar i tid?
RECENSION
Jag troddde verkligen att jag skulle gilla THE GARDEN OF WORDS mer än vad jag gjorde.
Jag menar... jag älskar premissen. Illustrationerna är vackra och berättelsen i sig har en hel del potential, och flera intressanta teman. Men jag förlorade intresset ungefär halvvägs igenom, och boken fick mig aldrig att känna. Karaktärerna är tusen gånger mer emotionella än vad jag blev; jag berördes helt enkelt inte. Istället kändes boken något platt och underutvecklad. Och tyvärr blev placeringen av vissa pratpubblor något förvirrande.
Så ja... THE GARDEN OF WORDS är okej, men inte mer. Jag har dock hört att filmen, som boken är baserad på, är bättre, så kanske ger den en chans.
BETYG: 4,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
UGLY LOVE
FAKTA
Författare: Colleen Hoover
Svensk titel: Förbannade kärlek
Genre: Romantik
Traumatiskt innehåll: Barndöd.
Serie: –
Målgrupp: Nyvuxna
Längd: 322 sidor
Publiceringsår: 2014
Bokförlag: Atria Books
HANDLING
Tate och Miles har det perfekta arrangemanget. Han vill inte ha kärlek, hon har inte tid för det. Så det som återstår är sex. Tate behöver bara hålla sig till två reglar: Fråga inte om det förflutna. Förvänta ingen framtid.
RECENSION
UGLY LOVE faller inom kategorin "bra men inte en ny favorit". Hade jag en trevlig stund? Ja. Tycker jag att boken är överskattad? Också ja.
Läsupplevelsen var lite som osaltat popcorn. Krispig, varm och smakandes helt okej, men saknandes den där extra smaken.
Det jag uppskattade mest var hur den var skriven. Det är något väldigt beroendeframkallande med Hoovers språk överlag, och UGLY LOVE är inget undantag. Det är en snabb läsning, med bra flöde och en tillräckligt intressant handling.
Jag bara inte älskade den.
Först och främst har boken "kärlek vid första ögonkastet", vilket inte är för mig. Jag upplevde också handlingen som något intetsägande, utan djup och originalitet, och jag kände ingen kemi mellan karaktärerna. Jag är inte heller ett fan av "tuff-kille-som-beter-sig-som-ett-svin-men-allt-är-okej-för-han-har-en-anledning"-tropen.
Jag har dock två stora anledningar till att jag inte älskade boken. Ett: allt knöts ihop för snabbt och enkelt efter det slutliga avslöjandet. Vi har en lång uppbyggnad, men efter att vi lär oss om varför Miles är som han är, är det som att Hoover tänkte "japp, det var det" och alla karaktärerna löser snabbt sina bekymmer.
Två: jag hatar att känna mig manipulerad. Jag kände inget under den här läsningen, främst för att det var så uppenbart att Hoover verkligen ville att jag skulle änna. Hon berättar det för mig, om och om igen, men ger aldrig någon anledning till det. Det finns drama bara för dramats skull, och allt känns melodramatiskt och känns för tillkrystat. Scenerna som ämnade att krossa hjärtan fick mig bara att himla med ögonen.
Så ja. En okej läsning. En trevlig stund. Men fantastisk? Nja.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
A MAN CALLED OTTO
FAKTA
Längd: 2 tim 4 min
Regissör: Marc Forster
Åldersgräns: 11 år
Genre: Drama
Skådespelare: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller, John Higgins, Mack Bayda, Cameron Britton, Juanita Jennings, Peter Lawson Jones, Max Pavel, Kailey Hyman
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Otto är en grinig änkeman, vars enda glädje kommer från att kritisera och döma sina upprörda grannar. När en ny familj flyttar in möter han sin match i kvicktänkta och höggravida Marisol, vilket leder till en oväntad vänskap som kommer att vända upp och ner på hans värld.
RECENSION
A MAN CALLED OTTO är en trevlig film att titta på, och det är himla kul att se Tom Hanks på skärmen igen.
Det blir dock snabbt tydligt att filmen faller lite platt jämfört med boken av Fredrik Backman, och den svenska originalfilmen. En av de största nackdelarna är att mycket av det trauma som Ove går igenom i dem, och som gör honom till den han är, går förlorat i denna version. Istället för att utforska Ottos liv i sin helhet, fokuserar filmen nästan enbart på relationen med Sonya. Det gör att Otto som karaktär inte känns lika välutvecklad, och inte har samma känslomässiga påverkan på tittaren som Ove.
A MAN CALLED OTTO fångar inte riktigt samma komplexitet och allvarliga ton som boken och den svenska filmen. Karaktärerna känns lite mer slätstrukna; nästan överspelade och karikatyriska, vilket tillsammans med en annan känsla i musiken ger filmen en mer gladlynt och humoristisk ton. Därtill är en del scener väldigt amerikaniserade, och nästan lite ostiga.
Men trots att filmen inte riktigt når samma nivå som boken och det svenska originalet, är den fortfarande sevärd. Den är snygg och välproducerad, och väldigt trevlig att mysa till. Om jag inte hade haft andra verk att jämföra med, hade jag sett få problem med produktionen. Som det är nu tycker jag att A MAN CALLED OTTOär bra, men jag känner mig lite ledsen över tanken att vissa tittare bara ser denna och därför går miste om mycket av det som gör Oves karaktär så speciell.
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
ATLAS: DE UTVALDA
FAKTA
Författare: Olivie Blake
Originaltitel: The Atlas Six
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Otrohet, prostitution, omnämner självmord
Serie: The Atlas #1
Målgrupp: Nyvuxna
Längd: 477 sidor
Publiceringsår: 2022 (org. 2020)
Bokförlag: Bokfabriken
HANDLING
Varje decennium väljs världens sex mest unikt begåvade talanger ut för att bli en del av Det Alexandrinska Samfundet. Under deras initiering bedöms de utifrån deras bidrag till samfundets kunskap. Fem kommer att initieras. En kommer att elimineras.
RECENSION
Jag ville verkligen gilla den här boken. Magiska skolor, hemliga sällskap... det är några av mina favorittroper. Men huh, jag behövde verkligen kämpa.
För full transparans ska jag vara ärlig med att boken har bra delar. Och jag älskar illustrationerna. Men överlag gjorde den mig SÅ frustrerad.
Språket är torrt, med alldeles för mycket berättande istället för visande. Författaren dumpar också väldigt mycket information på läsaren, som för att bevisa sin egen kunskap. Dialogerna känns onaturliga och det finns överdrivet mycket sexsnack. Världsuppbyggnaden? Blek. Handlingen? Oerhört spretig. Och karaktärerna är inte bara ointressanta, utan barnsliga och riktigt svåra att tycka om. Tillsammans med ett långsamt tempo, kändes upplevelsen överlag intetsägande.
Så nej, jag förstår inte riktigt populariteten. ATLAS: DE UTVALDA är inte nödvändigtvis en dålig bok, men definitivt dussinvara.
BETYG: 3/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
THE GIRL WHO FELL BENEATH THE SEA
FAKTA
Författare: Axie Oh
Svensk titel: –
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Föräldralöshet, dödsfall
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 321 sidor
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: Hodder & Stoughton
HANDLING
Minas folk tror att Havsguden straffar dem med dödliga stormar. För att blidka honom kastar de en vacker ungmö i havet varje år, för att bli hans fru. När Mina hindrar ett offer, sveps hon iväg till anderiket och behöver själv hitta ett sätt att få stormarna att sluta.
RECENSION
Alltså, spana in det omslaget! Är det inte det mest fantastiska du sett? Jag önskar bara att innehållet var lika hänförande.
Missförstå mig inte, jag underhölls ändå rätt bra av boken. Den är lättsam och mysig. Slösar ingen tid innan handlingen börjar. Har ett beroendeframkallande och lättillgängligt språk med så pass målande beskrivningar att jag kändes omringad av skarpa färger och rykande mat. Den är också härligt nyckfull på ett Ghibli-liknande sätt, och jag älskar att huvudkaraktären verkligen står upp för sig själv, redan från första början.
Men det hela är lite för vanilj för mig. Boken känns väldigt... ung. Allt löses väldigt lätt och avsaknaden av konflikter känns nästan ytlig. Därtill upplever jag händelserna som något slumpartade, handlingen som riktningslös och tempot som inkonsekvent. På något sätt känns boken både påskyndad och utdragen på samma gång. Därtill fastnade jag inte direkt för någon av karaktärerna.
Överlag är det en helt okej läsning, som påminner lite om SHADOW OF THE FOX vad gäller ton. Jag hade en trevlig stund, men det är inte något jag kommer minnas länge.
BETYG: 5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
PUSS IN BOOTS: THE LAST WISH
FAKTA
Längd: 1 tim 42 min
Regissör: Januel Mercado, Joel Crawford
Åldersgräns: 7 år
Genre: Äventyr, familjefilm
Skådespelare: Antonio Banderas, Salma Hayek, Harvey Guillén, Florence Pugh, Olivia Colman, Ray Winstone, Samson Kayo
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Den djärve lagbrytaren Mästerkatten upptäcker att hans passion för fara har tagit ut sin rätt. Han har tappat räkningen gjort av med åtta av sina nio liv. Det finns en önskestjärna som kan återställa hans förlorade liv, och han ger sig ut på en resa som leder honom in i den svarta skogen. Men med bara ett liv kvar måste han bli ödmjuk och be om hjälp från sin tidigare partner.
RECENSION
Jag ska vara ärlig och medge att jag gick in i den här filmen med låga förväntningar. Jag är måttligt förtjust i den elva år gamla MÄSTERKATTEN-filmen, och gillar generellt sällan när det fortsätter trilla ut efterföljare inom franchiser som borde ha slutat för länge sedan. Så ja, jag förväntade mig en total flopp.
Men jag gillade PUSS IN BOOTS: THE LAST WISH. Och inte bara “den var helt okej”-gillade, utan gillade skarpt, som i att jag hade genuint trevligt medan jag tittade på den, har tänkt på den flera gånger efteråt och mer än gärna ser den igen.
För det första är den galet snyggt animerad. Den har en annorlunda, tydligt anime-inspirerad stil som sticker ut ur mängden. Starka målarfärg-kulörer, kontrasterande skuggor, häftig textur och många uppskattade smådetaljer ger en nästan magisk känsla. Särskilt actionsekvenserna imponerade stort. Riktigt imponerande.
För det andra är själva berättelsen väldigt trevlig att följa. Mörkare än förväntat, men på ett bra sätt, och med flera anpassade skämt som gör filmen underhållande även för vuxna. Det är också kul med alla sagoreferenser, och jag gillar att de olika sagoelementen integreras med en twist.
Något annat som jag tycker om är att filmen har flera antagonister, och inte bara en. Huvudskurken Big Jack Horner är visserligen något blek och ominnesvärd, men Guldlock och vargen är desto mer intressanta att följa. Och det faktum att de är flera stycken adderar så väl komplexitet som ger en känsla av ”allvar”.
Allt som allt tycker jag att PUSS IN BOOTS: THE LAST WISH är en välgjord och minnesvärd film, betydligt bättre än sin föregångare. Introspektiv, träffsäker, hjärtevärmande, charmig, rolig och med fina budskap. Det finns mycket att tycka om. Stort plus också för bra skildring av ångest – det gillade jag skarpt.
Bortsett från en handfull överdrivet ostiga scener finns bara positiva känslor från mig. Filmen är oväntat engagerade och agerar dessutom som en bra brygga till nästa SHREK.
BETYG: 7/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- GRACELING
- DIAMANTÖGAT
- CAPTIVE PRINCE-TRILOGIN
- IT'S KIND OF A FUNNY STORY
- STAR WARS: TALES OF THE JEDI, SÄSONG 1
- THE TRAVELLING CAT CHRONICLES
- THE MASK OF MIRRORS
- NOVELLIX-ASK: HUNDAR
- KIM JIYOUNG, BORN 1982
- THE CHARM OFFENSIVE
ARKIV
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011