REGISTER ÖVER FILMRECENSIONER, DEL 4
Del 4 av filmregistret innehåller alla recensioner som är publicerade från och med 9 juni 2023. Hittat en länk som inte fungerar? Sannolikt är recensionen tidsinställd och har inte publicerats än. Testa igen om några dagar.
Senast uppdaterad: 30 november 2024.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
THE GOLDEN SHEEP VOLUME 1-3
FAKTA
Författare: Kaori Ozaki
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Mobbning, misshandel, självmordsförsök, sexuellt övergrepp, djurmisshandel, försummelse
Serie: The Golden Sheep #1-3
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 638 sidor
Publiceringsår: 2019-2020 (org. 2018-2019)
Bokförlag: Vertical
HANDLING
Tsugu återvänder till sin gamla hemstad och återförenas med sina barndomsvänner. Men de vänskapsband hon trodde aldrig skulle ändras, har fått stora sprickor.
RECENSION
Jag fastnade direkt för THE GOLDEN SHEEP. Jag var inte bara nyfiken, utan djupt berörd på ett sätt jag inte visste var möjlig på så få sidor.
Det är en vacker och effektfull berättelse om vänskap och att vara sann mot dig själv. Den är lättsam och glädjefylld, men också tung och berörande. Den hade mig tårögd efter bara tio sidor, och skrattande efter lika många till.
Jag blev förvånad över hur mycket jag fastnade för karaktärerna. Jag tyckte så mycket om alla fyra, och snabbt också!
Jag måste säga dock, att den första volymen är min favorit. Jag älskade den. Den andra volymen är bra, och fast den tredje inte är dålig så klarar den inte riktigt att leverera det som utlovats av sina föregångare.
Tempot är också lite hackigt och böckerna känns lite ansträngda ibland när de växlar mellan olika perspektiv, miljöer och tider. Därtill hade jag inte behövt någon upprättelse för mobbaren. Det är svårt att motivera de hemska sakerna som gjordes, oavsett anledningarna.
Sist men inte misnt tycker jag att tredje volymen slutade för fort. Jag trodde att de tuffa ämnena skulle hanterats annorlunda och inte bli bortglömda och förlåtna så lätt, och hade uppskattat om de utforskats mer.
Överlag en serie som började fantastiskt och slutade bra.
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
LOVE AND OTHER WORDS
FAKTA
Författare: Christina Lauren
Svensk titel: –
Genre: Romantik
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, otrohet, omnämner droger, manlig våldtäkt.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 403 sidor
Publiceringsår: 2018
Bokförlag: Piatkus
HANDLING
När Macy springer in i Elliot - hennes livs första kärlek - börjar hennes bubbla sakta upplösas. En gång i tiden var Elliot hela Macys värld... men också den som krossade hennes hjärta samma natt som han sa att han älskade henne.
RECENSION
Den här boken är svår att recensera.
Från början älskade jag den. Den har ett bra flyt, korta kapitel och tillgängligt språk. Jag gillade bytet mellan nu- och dåtid, och tyckte det var intressant att läsa om såväl protagonisternas uppväxter som när de träffas åratal senare som vuxna. Jag älskade deras kemi och att gissa vad sjutton som hade kunnat hända för att förstöra deras relation.
Och så kom slutet. Och de sista femtio sidorna fick det att gå från att vara en ny romance-favorit till en tveksam 6/10. Jag blev så besviken på avslöjandet. Hela boken bygger upp till det, och jag förväntade mig något riktigt berörande. Men istället? Jag blev bara irriterad och kände att det sänkte min bild av såväl karaktärerna som författarna. Det fick mig att heja på dem till att bara himla på ögonen av irritation.
Därtill upplever jag att båda protagonisterna agerade rätt fånigt och irrationellt genom berättelsens gång.
För att avrunda: jag gillade boken. Ärligt talat älskade jag stora delar av den. Den hade dock element som frustrerade mig, och tillsammans med det besvikande slutet kan jag inte motivera mig själv till att ge ett högre betyg.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
THE BLACK PHONE
FAKTA
Längd: 1 tim 43 min
Regissör: Scott Derrickson
Åldersgräns: 15 år
Genre: Rysare
Skådespelare: Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke, Jeremy Davies, E. Roger Mitchell, Troy Rudeseal, James Ransone, Miguel Cazarez Mora.
Inspelningsår: 2021
Distributör: SF Studios
HANDLING
Finney, en blyg men smart 13-årig pojke, kidnappas av en sadistisk mördare och blir inlåst i en ljudisolerad källare där det är lönlöst att skrika.
RECENSION
Woah. Jag var inte beredd på att gilla THE BLACK PHONE så mycket som jag gjorde. Jag hade faktiskt inte hört talas om den innan jag tryckte på ”play”, och i min värld är en film som ingen pratat om också en film som ofta inte är värd att se. Men oj, så fel jag hade!
THE BLACK PHONE är en oerhört välproducerad och gripande rysare; en av de bättre skräckisar jag sett på länge, om jag ska vara ärlig. Jag fastnade redan vid öppningsscenen och den tryckande atmosfären höll mig fastklistrad vid skärmen ända tills eftertexterna började rulla.
Det är en lågmäld men intensiv och tankeväckande film, som är så där härligt obehaglig. Den påtagliga stämningen och den ständigt överhängande känslan av hot gav mig ont i magen, men gjorde också att jag hade riktigt svårt att slita mig – till och med när jag egentligen behövde ta en toapaus.
En av mina tidiga reaktioner var att det inte skulle vara en film i min smak. Det blir nämligen tidigt tydligt att THE BLACK PHONE har vissa övernaturliga element, och det är helt enkelt något som inte faller mig i smaken. Så när saker som sanndrömmar och syner av tidigare offer kom till känna, blev jag rätt modfälld. Men ärligt? Det fungerar. Delvis för att det inte är dessa element som är i fokus, delvis för att det gjordes på ett annorlunda sätt och satte en unik prägel på filmen. Istället är det huvudkaraktärens inre kamp under hans fångenskap samt jordnära element som relationen med hans familj som lever i centrum, vilket minst sagt var intressant att ta del utav.
Överlag en riktigt välgjord, snygg och spännande film, med duktiga skådespelare.
Det finns dock aspekter som drar ner helheten. För det första gillar jag inte de sista minuterna, mest på grund av att jag inte upplevde protagonistens agerande som normalt eller trovärdigt. Sen hade jag gärna överlag sett mer av skurken och haft lite mer djup till berättelsen.
Men allt som allt – riktigt överraskande, riktigt obehaglig och riktigt, riktigt bra.
BETYG: 8/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
HANI AND ISHU'S GUIDE TO FAKE DATING
FAKTA
Författare: Adiba Jaigirdar
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Rasism, bifobi, lesbiofobi, islamofobi, gaslighting, föräldrars övergivelse, mobbning
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: –
Publiceringsår: 2021
Bokförlag: Hodder Children's Books
HANDLING
När Hani kommer ut som bisexuell tror inte hennes vänner på henne. I panik säger hon att hon är i en relation med Ishita. Ishi väljer att hjälpa Hani för att öka hennes egna chancer att bli "Head Girl". Men relationer är krångliga, och vissa människor gör allt i sin makt för att stoppa två bengaliska tjejer att bli lyckliga.
RECENSION
Det här är en av de sötare ungdomsböckerna jag läst på länge. Det är något särskilt med känslan i boken. Den är hjärtevärmande, söt och beroendeframkallande. Från första kapitlet gjorde det lättillgängliga språket, de härliga karaktärerna och den gripande handlingen att boken var svår att lägga ifrån sig.
Det var låtsasdejtandet som fick mig att plocka upp boken, men det var inte anledningen till att jag älskade den. Istället sögs jag in av den kulturella utforskningen, diskussionerna kring destruktiva vänskapsrelationer, matbeskrivningar som fick det att vattnas i munnen och underbar familjedynamik. Alltsammans skapade en väldigt behaglig atmosfär som fick mig att känna mig hemma.
Jag fastnade dessutom för båda protagonisterna. De är båda väldigt starka individer, med intressanta individuella berättelser och spännande utveckling. Min favorit är dock Ishu. Jag älskar hur hon står upp för sig själv och Hani, och aldrig tar skit från andra.
Mina enda klagomål är följande: boken har rätt många uttjatade troper och är något förutsägbar, särskilt närmare slutet. Den har bland annat misskommunikations-tropen, vilket jag personligen inte är ett fan av. Därtill har Hani och Ishu en fantastisk vänskapsdynamik, men jag kände aldrig någon kemi på par-nivå.
Överlag tyckte jag om den här boken mycket mer än förväntat. Det är en bra och minnesvärd undgomsbok, som borde vara på fler läsares radar.
BETYG: 7,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
MINIONS: THE RISE OF GRU
FAKTA
Längd: 1 tim 27 min
Regissör: Brad Ableson, Jonathan del Val, Kyle Balda
Åldersgräns: 7 år
Genre: Komedi, familj
Skådespelare: Steve Carell, Pierre Coffin, Alan Arkin, Taraji P. Henson, Michelle Yeoh, Julie Andrews, Russell Brand, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Danny Trejo, Jimmy O. Yang, Lucy Lawless
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
I mitten av 70-talet växer Gru upp i en förort, mitt i en uppsjö av fjädrar i håret och utsvängda jeans. Gru är ett fan av en grupp superskurkar känd som Grymlingarna, och funderar ut en plan som ska se till att han blir tillräckligt ond för att få vara med i gruppen.
RECENSION
Vid det här laget känns det lite som att franchisen har tappat en hel del kreativitet och energi. MINIONS: THE RISE OF GRU är absolut inte dålig, men den känns lite trött och särskiljer sig inte riktigt från tidigare filmer.
Det känns som att MINIONS: THE RISE OF GRU till största del är utfyllnad. Lite endimensionell och intetsägande; kanske kul för en väldigt ung publik men lite för barnslig för att underhålla mig som vuxen.
Med det sagt uppskattar jag den snygga animeringen och de duktiga (och välkända) röstskådespelarna. Det är dessutom svårt att inte känna sig pepp av karaktärernas härliga glädje och entusiasm.
Överlag skulle jag säga ”meh” om MINIONS: THE RISE OF GRU. Jag kan inte påstå att jag var jätteintresserad, men hade ändå en rätt okej stund.
BETYG: 4/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
SQUIRE
FAKTA
Författare: Sara Alfageeh, Nadia Shammas
Svensk titel: –
Genre: Historisk fiktion
Traumatiskt innehåll: Mobbning, dödsfall
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 305 sidor
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: Quill Tree Books
HANDLING
Riddarskap är Aizas enda sätt att få medborgarskap. När hon äntligen kan ta värvning, upptäcker hon att det inte var vad hon förväntat sig. Hon måste navigera i en ny värld, samtidigt som hon döljer sin bakgrund som underkuvad Ornu.
RECENSION
Det finns mycket som jag uppskattar med den här grafiska romanen.
Först och främst så är den vacker, med snygga illustrationer och imponerande färgsättning. För det andra är det en väldigt lättsmält och enkel läsning, med en protagonist som du fastnar snabbt för.
Boken utforskar också några riktigt intressanta teman, och jag älskar fokuset som ligger på kulturellt arv och krigspolitik. Jag gillar också att det är en rätt lång läsning, som täcker upp en relativt lång tidsperiod. Grafiska romaner är generellt rätt korta, och jag uppskattade att verkligen kunna grotta ner mig i det som hände.
Så ja, SQUIRE är en av de bättre grafiska romanerna jag läst.
Med det sagt är det inte en ny favorit (de hedersplatserna är för närvarande inbebodda av HEARTSTOPPER, ISLA TO ISLAND och THE GODS LIE). Handlingen och konceptet i sig är inte särskilt originellt. Och fast jag verkligen älskade den första halvan av boken, förlorade jag lite intresse mot slutet. Det kändes helt enkelt lite påskyndat, och jag upplever att alltsammans hade kunnat knytits ihop på ett mer spännande och snyggt sätt.
Överlag är det dock en bra bok. Trots att den kanske inte riktigt sticker ut, värdesätter jag upplevelsen och kommer hålla utkik efter fler böcker av författarna.
BETYG: 7/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
SHINY BROKEN PIECES
FAKTA
Författare: Sona Charaipotra, Dhonielle Calyton
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Mobbning, ätstörning, drogberoende, självskadebeteende, självmordsförsök, lärar-elev-relation.
Serie: Tiny Pretty Things #2
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 374 sidor
Publiceringsår: 2016
Bokförlag: Harper Teen
HANDLING
Efter åratal med utprovningar och brustna hjärtan, har allt lett till en allra sista dans för June, Bette och Gigi. Vem kommer att klara sig, och vem kommer att förlora sin dröm för alltid?
RECENSION
Jag gillade den här boken mer än sin föregångare. Mest för att jag älskar Junes ark, och var emotionellt påverkad av hennes inre strider.
Boken är i sin helhet rätt bra. Lätt och snabbläst, men ändå spännande nog att hålla mig engagerad. Jag gillar representationen, utforskandet av psykisk ohälsa och det starka budskapet om att ta hand om dig själv.
Överlag är det en bra smakrensare och jag hade en trevlig stund.
Den når dock inte ända vägen fram. Den har för mycket omoget, nästan meningslöst drama. Berättarrösterna är väldigt lika varandra. Författarna försöker skapa moraliskt grå karaktärer men får istället några abrupta personlighetsändringar som inte alls känns realistiska. Och trots att jag gillar de olika teman känns det som att några av de allvarligare ämnena hade kunnat utforskas mer ordentligt. Nu känns de påskyndade, de lämnas hängande, och jag hade velat att de diskuterades på lämpligare sätt.
Överlag: gjorde den här boken ett stort intryck? Nej. Tycker jag att det är fantastisk literatur? Nej. Men jag hade en trevlig stund och ibland är det fullt tillräckligt.
BETYG: __
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
BULLET TRAIN
FAKTA
Längd: 2 tim 6 min
Regissör: David Leitch
Åldersgräns: 15 år
Genre: Actionkomedi
Skådespelare: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Michael Shannon, Sandra Bullock, Masi Oka, Ryan Reynolds
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Ladybug, en lönnmördare med otur som är fast besluten att göra sitt jobb fredligt, är på ett uppdrag som försätter honom på kollisionskurs med dödliga motståndare.
RECENSION
BULLET TRAIN är lite som om MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN hade gjorts medan regissören var hög. Ett mysterium och ett slutet tågutrymme ligger som grund för båda koncepten, men med skillnad från Agatha Christies klassiker kännetecknas BULLET TRAIN också av ett rysligt högt tempo, snabba klippningar och såväl komik som brutalitet. Lämmar huggs av och blod sprutar samtidigt som karaktärerna brett och vitt spyr ur sig det ena skämtet efter det andra. Och ärligt talat kan jag inte undgå att bli underhållen.
Det är en bra film. Jag älskar den japanska miljön och jag tycker att det är uppfriskande att filmen inte tar sig själv på särskilt stort allvar. Visst blir det ibland lite väl tramsigt och jag kan inte påstå att jag direkt asgarvade, men humorn ger en lättsam och trivsam atmosfär, och jag satt ändå med ett leende från början till slut. Extra kul är också att se så många välbekanta ansikten, i såväl huvudroller som cameos.
Det som hindrar mig från att ge filmen högre betyg är att den är lite rörig, repetitiv och saknar djup. Plus då att det ibland blev lite väl fånigt, och att så här udda filmer överlag inte riktigt är my jam.
Men ja – jag gillade BULLET TRAIN förvånansvärt mycket. En utmärkt popcornrulle.
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
ASSASSIN'S APPRENTICE
FAKTA
Författare: Robin Hobb
Svensk titel: Mördarens lärling
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Misshandel, dödsfall, djurdöd, ofrivillig barnlöshet
Serie: Farseer #1
Målgrupp: Vuxna
Längd: 392 sidor
Publiceringsår: 2014 (org. 1995)
Bokförlag: Harper Voyager
HANDLING
När den utomäktenskaplige sonen Fitz äntligen välkomnas in till det kungliga hushållet, måste han ge upp sina gamla sätt och acceptera ett liv fyllt av vapen, skrivande, hovintriger och kunskap i att döda.
RECENSION
Okej, så jag är riktigt kluven.
Jag började med att älska boken. Nästan till gränsen till besatthet. Jag greps tag av maktkamperna och att lära mig navigera hovet tillsammans med protagonisten. Och jag fastnade verkligen för Fitz som person, och älskade att följa hans bedårande relationer till djur och hans utveckling.
Och fast det gammeldagsa språket krävde mycket av min koncentration och resulterade i att boken tog rätt lång tid för mig att läsa, fann jag det också oerhört vackert och atmosfäriskt.
Med det sagt är boken också hemskt långsam. Ungefär halvvägs igenom insåg jag att jag inte var särskilt underhållen av handlingen. Väldigt lite händer och det känns som att boken står och trampar på samma ställe. Det finns knappt någon action och efter några hundra sidor började den kännas... slätstruken.
Överlag är jag lite besviken. Vilket är beklagligt eftersom boken började så lovande. Jag har fortfarande förväntningar på fortsättningen dock, och hoppas att serien förbättrar sitt tempo.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
TINY PRETTY THINGS
FAKTA
Författare: Sona Charaipotra, Dhonielle Clayton
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Ätstörning, misshandel, mobbning, otrohet, droganvändning, rasism,
Serie: Tiny Pretty Things #1
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 438 sidor
Publiceringsår: 2015
Bokförlag: HarperTeen
HANDLING
Tre stjärnstudenter gör vad som helst för att få huvudrollerna på deras elitistiska balettskola. De kan tänka sig att manipulera, offra och till och med döda för att hamna i strålkastarljuset.
RECENSION
Det är inte en ny favorit, men jag måste erkänna att jag gillade TINY PRETTY THINGS mycket mer än förväntat. Jag hade faktiskt en trevlig stund. Det är en lättsam och snabb läsning, och jag älskade att få en glimt av balettvärldens baksida. Självklart förstår jag att det inte nödvändigtvis är ett särskilt realistiskt skildrande, men jag hade så kul med att läsa om all press och avundsjuka att jag ärligt talat inte brydde mig.
Jag gillar också att alla karaktärerna går igenom olika slags svårigheter, oavsett om det är press från föräldrar, piller-beroende, ätstörningar eller rasrelaterade bekymmer. Det gjorde boken intressant.
Med det sagt så är det en väldigt klassisk och trivial ungdomsbok, med mycket ögonrullande, småaktigt tonårsdrama. Det är väldigt såpopera-aktigt, nästan så att jag tröttnade på karaktärerna och deras oviktiga besattheter. Det är också svårt att ignorera avsaknaden av djup, de liknande berättarnarrativen och den något bleka handlingen.
Överlag gillade jag boken. Jag kommer att läsa fortsättningen och titta på tv-serien. Men samtidigt är det inte en bok jag kommer att läsa igen, tänka på eller direkt rekommendera till någon.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE GOOD SAMARITAN
FAKTA
Författare: John Marrs
Svensk titel: –
Genre: Thriller
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, självmord, drogberoende, misshandel, alkoholism, depression, otrohet
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 385 sidor
Publiceringsår: 2018 (org. 2017)
Bokförlag: Thomas & Mercer
HANDLING
Laura får en kick av att prata med människor som har det sämre än henne, och får sina behov uppfyllda genom att arbeta på en hjälplinje för personer med självmordstankar. De som ringer dit behöver hopp, men några har otur och når fram till Laura. Hon vill att de ska dö. Men nu börjar någon misstänka det hon gör.
RECENSION
Den här boken har en fantastiskt intressant premiss. Om det är något som Marrs vet hur man gör, så är det handlingar som verkligen skiljer sig från andra thrillers. Handlingen är toppen. Mörk och obehaglig, och jag älskade att jag inte läst något liknande tidigare. Den doftade potential och jag älskade att se berättelsens gång.
Och innan du tror något annat, vill jag vara tydlig: det är en bra bok.
Men för anledningar som jag har svårt att sätta fingret på, gick det inte hela vägen för mig. Utförandet saknar... något. Trots att jag gillade själva händelserna, var jag aldrig särskilt investerad. Trots att jag inte såg många av vändningarna komma, påverkade de inte mina känslor alls.
Jag vet inte om det beror på att jag inte fastnade för karaktärerna, för att det inte kändes trovärdigt, för att tempot är lite långsamt eller för att några av vändningarna kändes billiga. Men faktum är att det kändes som att jag borde vara besatt av boken, men helt enkelt inte fastnade.
Så: jag älskar idén med boken. Jag förstår varför den är så omtalad. Den saknade bara något - vad vet jag inte - som påverkade min upplevelse överlag och gjorde att den landade på ett genomsnittligt "meh".
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers;
JURASSIC WORLD: DOMINATION
FAKTA
Längd: 2 tim 41 min
Regissör: Colin Trevorrow
Åldersgräns: 11 år
Genre: Science fiction, äventyr, action
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, DeWanda Wise, Mamoudou Athie, Isabella Sermon, BD Wong, Omar Sy, Campbell Scott, Justice Smith
Inspelningsår: 2022
Distributör: Sf Studios
HANDLING
När Isla Nublar förstördes jagar och lever dinosaurierna även fyra år senare i närheten av människor hela världen över. Framtiden kommer att med andra ord tillsammans av den bräckliga balansen omformas och avgöras om alla människor förblir de mest främsta rovdjur på planeten och de delar det med några av historiens mest skräckinjagande varelser.
RECENSION
Jag har inte några starka känslor kring JURASSIC WORLD: DOMINATION. Jag tillhör varken de som älskar eller hatar filmen. För mig är det mer en film jag nu har sett, tyckte var småtrevlig, men sannolikt inte kommer tänka något mer på.
Det positiva är främst utseendemässigt. Effekterna är grymma och vyerna hänförande. Det är helt enkelt en riktigt snygg film. Därtill är det himla kul att återse trion med skådespelare från originaltrilogin. Fast deras närvaro inte tillför mycket annat än fan-service, är det ändå uppskattat.
Överlag ser jag JURASSIC WORLD: DOMINATION som en helt okej, trevlig actionfilm.
Det är dock i förhållande till och vid jämförelse med JURASSIC PARK som det blir svårare att se på filmen med ett positivt förhållningssätt. För mig är det är inte en JURASSIC PARK-film. Jag får inte alls samma episka känsla, inte i närheten av samma vibbar.
Och ska jag vara rent krass har JURASSIC WORLD: DOMINATION inte mycket eget. Den är inte dålig, men sticker inte heller ut på något sätt från andra moderna filmer. Den är förutsägbar, har en platt och något meanderande handling, och många överanvända troper. Det är lätt att gissa sig till vad som kommer att hända, och det finns aldrig någon känsla av ett överhängande hot eller rädsla. Det blir aldrig riktigt spännande. Filmen mest… är. Den återupprepar dessutom många scener från originaltrion och känns lite livlös; som att filmskaparna valt den enkla vägen i alla beslut, vilket ger en helt okej film men inget minnesvärt.
Därtill hade jag gärna sett mer av dinosaurierna inne i stan, ungefär som i JURASSIC PARK: THE LOST WORLD, och blev lite besviken på att upptäcka att vi rätt snabbt återvänder till den klassiska skogsmiljön istället.
Allt som allt, en okej popcornrulle. Lite för seg, lite för lång och lite för icke-originell, men så länge du ser den som en del av en ny franchise istället för en del av JURASSIC PARK tror jag ändå att du kan underhållas av den.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
FAMILJEN BRIDGERTON, SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 8 tim 31 min
Antal avsnitt: 8 stycken
Åldersgräns: 15 år
Genre: Drama, romantik
Skådespelare: Jonathan Bailey, Nicola Coughlan, Ruth Gemmell, Florence Hunt, Claudia Jessie, Luke Thompson, Will Tilston, Bessie Carter, Polly Walker, Luke Newton, Golda Rosheuvel, Simone Ashley.
Releasedatum: 25 mars 2022
Distributör: Netflix
HANDLING
Plikt och vanära möter begär när viscount Anthony Bridgerton möter en värdig motståndare i sin blivande hustrus envisa äldre syster.
RECENSION
Det var med viss reservation som jag började titta på den andra säsongen av FAMILJEN BRIDGERTON. Jag blir ofta besviken på andra säsonger, och eftersom jag var måttligt förtjust i första säsongen var jag beredd på en flopp. Men ärligt? Jag gillade den!
Jag tror att en stor fördel är att jag helt enkelt börjat se serien för vad den är. Ja, den är överdramatisk. Ja, den har oerhört många klyschor, skådespelarna överspelar, dialogerna kan vara pinsamt dåliga och krystade, och dramat är absolut inte trovärdigt. Serien är inte historiskt korrekt och jag vet inte hur många gånger jag himlade med ögonen för att det som händer helt enkelt är så absurt skrattretande.
Men med det sagt finns det något som ändå griper tag. En lättsam stämning, en obryddhet och en allmänt mysig känsla. Det är trevligt att slötitta på, och fast jag aldrig känner samma ”wow” som många andra tittare, kom jag på mig själv att ofta vilja se vidare.
Den andra säsongen är dessutom mycket vassare än den första. Vi följer intressantare karaktärer, bättre skådespelare och handlingen tilltalade mig mer. Eller så är det kanske bara jag som vant mig med seriens stil. Men summan av kardemumman är helt enkelt att jag gillade säsong 2 betydligt mer.
Överlag: en bra säsong. Absolut med brister, men tar man inte serien på för stort allvar har man ändå kul tillsammans med den.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serie: historisk fiktion, Serier: Drama, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
THE HOUSE IN THE CERULEAN SEA
FAKTA
Författare: T. J. Klune
Svensk titel: –
Genre: Urban fantasy
Traumatiskt innehåll: omnämner fysisk och psykisk misshandel, diskriminering, dieter, homofobi.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 396 sidor
Publiceringsår: 2020
Bokförlag: Tor Books
HANDLING
Linus spenderar sina dagar med att se över hur övernaturliga barn på statliga barnhem mår. När han får ett sekretessbelagt uppdrag måste han skjuta sina rädslor åt sidan och avgöra om sex farliga barn kan framana världens undergång.
RECENSION
Den här boken var inte alls vad jag hade förväntat mig. Jag menar, handlingen beskriver att sex farliga barn kan förstöra världen. Och visst, det stämmer väl någorlunda. Men det fick mig att tro att boken skulle innehålla mycket drama och djävulsk magi. Och det stämmer inte alls.
Istället är det en av de mest fridfulla, söta och heltäckande böckerna jag läst. Tänk dig en lättsam mashup mellan EN MAN SOM HETER OVE och MISS PEREGRINES HEM FÖR BESYNNERLIGA BARN, och du får en idé. Det är roligt, inspirerande, varmt och överlag vackert. Boken har en lugn och någorlunda komisk ton, trots att den hanterar några tuffare ämnen. Språket är lättillgängligt, karaktärerna charmiga och de målande miljöbeskrivningarna skapar en öppenhjärtlig och behaglig atmosfär.
Jag älskar också utvecklingen hos protagonisten. Trots att jag verkligen kunde relatera till honom i bokens början, när han övertänker och oroar sig över allt, älskade jag att se honom växa och sakta ändra sina tankar kring vad som är viktigt i livet.
Boken är inte utan brister. Den är något slätstruken och jag hade gärna velat se magisystemet och barnens krafter utforskas mer. Men fast jag inte kände "wow" som många andra, kan jag inte neka att jag älskade boken. Den är härligt nyckfull och söt, och jag hade en riktigt mysig stund. Jag ser fram emot att plocka upp fler böcker av Klune i framtiden.
BETYG: 8/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
DC LEAGUE OF SUPER-PETS
FAKTA
Längd: 1 tim 45 min
Regissör: Jaren Stern, Sam J. Levine
Åldersgräns: 7 år
Genre: Familj, äventyr, science fiction
Skådespelare: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Kate McKinnon, John Krasinski, Vanessa Bayer, Natasha Lyonne, Diego Luna, Marc Maron, Keanu Reeves, Thomas Middledditch, Olivia Wilde, Ben Schwartz, Jameela Jamil, Dascha Polanco, Jemaine Clement
Inspelningsår: 2022
Distributör: Sf Studios
HANDLING
Superhunden Krypto måste övertala en grupp herrelösa djur att bemästra sina nyupptäckta krafter för att rädda superhjältarna från Justice League.
RECENSION
DC LEAGUE OF SUPER-PETS är en småcharmig film som blir så där fisljummen. Den gör inga direkta fel, men är inte heller något minnesvärt.
Låt oss börja med det som filmen gör bra. För det första tycker jag att konceptet som sådant är rätt trevligt. Vi följer DC-hjältarnas husdjur, vilket självfallet innebär att såväl hjältarna själva dyker upp som att vi får en hel del referenser till DC:s andra filmer, vilket är kul. Vi får också se en hel del klassiska superhjältestrider och troper som kännetecknar just superhjältefilmer.
Förövrigt har filmen mycket hjärta, många duktiga röstskådespelare och fina budskap. Det är helt enkelt ett rogivande och småmysigt familjeäventyr att slötitta på.
Men den har inget som sticker ut. DC LEAGUE OF SUPER-PETS är definitionen av dussinfilm. Den lunkar fram lite försiktigt, och slänger runt med barnvänliga skämt som inte riktigt landar hos mig som vuxen. Jag kan tycka att karaktärerna är småsöta, men inte särskilt komplexa eller roliga. Förövrigt är filmen förutsägbar och lite lat. Den håller sig inom en välanvänd mall och tillför inget direkt banbrytande. Överlag är den… tam.
Så, är DC LEAGUE OF SUPER-PETS värd att se? Jag skulle svara ”varken eller”. Det är inte en film som slösar bort din tid eller som tråkar ut, men det finns definitivt mer underhållande saker att titta på. Ljummen mellanmjölk; helt okej.
BETYG: 5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat;
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- REGISTER ÖVER FILMRECENSIONER, DEL 4
- THE GOLDEN SHEEP VOLUME 1-3
- LOVE AND OTHER WORDS
- THE BLACK PHONE
- HANI AND ISHU'S GUIDE TO FAKE DATING
- MINIONS: THE RISE OF GRU
- SQUIRE
- SHINY BROKEN PIECES
- BULLET TRAIN
- ASSASSIN'S APPRENTICE
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011