DON'T WORRY DARLING
FAKTA
Längd: 2 tim 3 min
Regissör: Olivia Wilde
Åldersgräns: 15 år
Genre: Thriller
Skådespelare: Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine, Olivia Wilde, KiKi Layne, Gemma Chan, Nick Kroll, Sydney Chandler, Kate Berlant, Douglas Smith, Asif Ali.
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Alice har turen att bo i det idylliska samhället Victory: en experimentell företagsstad för män som arbetar med ett topphemligt projekt, och deras familjer. Medan makarna tillbringar dagarna på högkvarteret, tillbringar kvinnorna dagarna med skönhet och lyx. Alla behov tillgodoses. Men när sprickor i tillvaron dyker upp och avslöjar något hotfullt, kan Alice inte göra annat än att ifrågasätta vad de gör.
RECENSION
Jag visste ingenting om DON’T WORRY DARLING innan jag tittade på filmen. Ingenting. Utifrån omslaget drog jag slutsatsen att det var ett romantiskt drama av något slag – men ack så fel jag hade. DON’T WORRY DARLING var inte i närheten av vad jag hade förväntat mig. Men en sak står klart: jag gillade filmen skarpt.
DON’T WORRY DARLING är en välgjord film. Snyggt producerad, härligt spekulativ, med bra musik och spännande koncept. Filmen fångade upp mitt intresse tidigt och höll kvar det med järngrepp genom gripande mystik och en fantastisk obehagskänsla som skickligt bygger upp handlingen. Lägg därtill på diskret feminism, en härlig pastellfärgpalett och en konstant olycksbådande förnimmelse och du har filmen i ett nötskal. Det är helt klart en udda thriller, men på ett bra sätt. Lite TRUMAN SHOW möter WAYWARD PINES fast med 60-talsvibbar.
Det enda jag egentligen har att klaga på är utfallet. Filmens andra halva och själva upplösningen höll inte riktigt måttet för mig, utan kändes något antiklimatiskt. Det blev lite för förutsägbart, lite för enkelt.
Men överlag är jag positivt överraskad. Från att ha trott att jag skulle få ta del av ett traditionellt romantiskt drama till att ha fått uppleva en nytänkande, satirisk psykologisk thriller – jag kan inte påstå att jag är annat än nöjd.
BETYG: 7/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Drama, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi;
MASTER OF IRON
FAKTA
Författare: Tricia Levenseller
Svensk titel: –
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, krig
Serie: Bladesmith #2
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 385 sidor
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: Feiwel & Friends
HANDLING
Ziva tvingas skynda sig till en närliggande stad med stilige lönnmördaren Kellyn och unga lärlingen Petrik för att hitta en magisk helare som kan rädda hennes systers liv.
RECENSION
Jag har gillat det jag läst av Levenseller tidigare, men klickade inte alls med den här duologin.
Å ena sidan är MASTER OF IRON bättre än sin föregångare på så sätt att karaktärerna redan har etablerade relationer. Så vi behöver bara acceptera att de finns där snarare än att irriteras över hur klyschigt de uppstår.
Med det sagt finns för många brister för mig att förbise.
Boken är svag vad gäller handling, djup och karaktärer. Den är läglig, ostig och extremt underutvecklad. Den saknar personlighet och är alldeles för dramafylld, platt och enkel. Jag var uttråkad och började aldrig bry mig.
MASTER OF IRON har också en väldigt repetitiv struktur, och cirkulerar mellan kyssar och mys, till ett svagt hot, till ångest och sen tillbaka igen. Och missförstå mig inte. Jag älskar representationen av social fobi. Men jag tycker också att det presenterades på ett väldigt ojämnt sätt. I vissa scener känns det överdrivet. Och i andra känns det ologiskt underrepresenterat. Det görs tydligt för oss att protagonisten tycker att det är svårt att veta hur hon ska agera och vad hon ska säga i sociala situationer, men hon har alltid svar på tal och står upp för sig själv utan problem.
Om du söker efter en hjärndöd fantasy och bara vill ta det lugnt passar boken bra. Men rent objektivt kan jag inte säga att det är en bra bok.
BETYG: 3/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
VINLAND SAGA OMNIBUS VOLUME 2
FAKTA
Författare: Makoto Yukimura
Svensk titel: Vinland Saga volym 3-4
Genre: Historisk fiktion
Traumatiskt innehåll: Krig, dödsfall, våldtäkt, djurdöd.
Serie: Vinland Saga #3-4
Målgrupp: Vuxna
Längd: 438 sidor
Publiceringsår: 2014
Bokförlag: Kodansha Comics
HANDLING
Seger ger inte den danska kungen Sweyn någon frid. Han oroar sig att hans otestade son aldrig kommer bli redo att ta över tronen. I ett försök att tvinga sonen att bli en man, placerar han honom inom räckhåll för mördaren Thorkel.
RECENSION
Jag hade inte förväntat mig att älska den här serien så mycket som jag gör. Trots att jag bara har läst de första fyra volumerna (varje omnibus består av två volymer) ser jag redan serien som en favorit.
Den har lite av allt, och gör det så himla bra. Den är spännande, har en engagerande handling, bra tempo och ett förvånansvärt emotionellt djup. Den är vackert illustrerad, väl efterforskad och brutalt ärlig vad gäller vikingatiden. Jag älskar också att den vågar bli riktigt mörk, utan att bli för mycket.
Den har också fantastiska karaktärerna, och jag har fastnat för såväl huvudkaraktärer som sidkaraktärer. Min favorit är dock protagonisten, tack vare hans kämpaglöd och ruggigt härliga vildhet. Det är inte heller något som bara berättas för oss, utan vi får verkligen se hur bad-ass han är.
Jag är också glatt överraskad av tillbakablickarna. Jag är vanligtvis inte ett stort fan av sådana, då de saktar ner tempot och ofta skapar onödiga sidospår. Men här gillar jag dem verkligen. De ger så mycket till berättelsen med deras bakgrund, ger karaktärerna mer kött på benen och bidrar med mycket känsla.
Överlag är det här en episk fortsättning på serien. Den har en blandning av action, äventyr och stunder som träffar rakt i hjärtat; den fick mig att verkligen känna för karaktärerna och att frustrerat sucka när sista sidan var utläst.
BETYG: 7,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
LÄNGE LEVE BONUSFAMILJEN
FAKTA
Längd: 1 tim 46 min
Regissör: Felix Herngren
Åldersgräns: 7 år
Genre: Drama, komedi
Skådespelare: Vera Vitali, Erik Johansson, Fredrik Hallgren, Måns Nathanaelson, Klara Hodell, Niklas Engdahl, Johan Ulveson, Christer Lindarw, Martin Luuk
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Lisa och Patrik har lappat ihop sitt äktenskap efter Patriks otrohet ett år tidigare, när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa glömt bort att hon lämnade skilsmässopapper när det var som sämst mellan dem, och nu är skilsmässan ett faktum. Patrick bestämmer sig för att överraska Lisa i fjällen med ett bröllop på nyårsafton. Väl på plats kommer det fram att Lisa också varit otrogen.
RECENSION
LÄNGE LEVE BONUSFAMILJEN är en långfilm som tar vid där tv-serien BONUSFAMILJEN slutade, och fungerar som ett slags avslut till den populära, svenska franchisen. Jag har personligen ingen tidigare erfarenhet av BONUSFAMILJEN, men upplever att det gick bra att se filmen fristående.
Jag tycker att det är en trevlig film. Den är välregisserad, har många duktiga skådespelare och utmärks av sin trevliga stämning. Många scener har hög igenkänningsfaktor, och jag tycker att det blev en så där lagom underhållande film.
Det är dock ingen film som fick mig att asgarva eller känna särskilt mycket, utan den höll sig lite sådär mellanmjölks-trevlig. Och fast jag överlag har positiva känslor gentemot tittarupplevelsen, tycker jag också att filmen blir något för pessimistisk och dyster under sin andra halva. Å ena sidan uppskattar jag realismen i det hela. Samtidigt hade jag hoppats på en hoppfull och glädjande film, och vissa delar träffade lite för nära hemma, vilket gjorde den lite småjobbig att se.
Överlag är LÄNGE LEVE BONUSFAMILJEN ingen extraordinärfilm eller en film som jag kommer tänka särskilt mycket på. Men den är småputtrig, och jag hade en trevlig stund, och tycker definitivt att den kan vara värd att titta på bara för att ha en skön stund. Alla filmer behöver inte ha finsmakar-nivå, och den här gör det den ämnar göra, och underhåller för stunden. Jag kommer varken att känna behov av att se den igen, eller ha något direkt emot det.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
EXECUTION
FAKTA
Författare: Alexander Gordon Smith
Svensk titel: –
Genre: Skräck, dystopi
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, mänskliga experiment
Serie: Escape from Furnace #5
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 312 sidor
Publiceringsår: 2013 (org. 2011)
Bokförlag: Square Fish
HANDLING
Alex har rymt från sin mardröm underjord, bara för att upptäcka att hela världen blivit ett fängelse. Monster regerar på gatorna, och människorna görs till slavar för att bistå Furnace att nå sitt mål. Alex är den enda som kan stoppa honom, men när han gör det kan det sluta med att han förstör allt.
RECENSION
Jag kommer ihåg att jag läste den första boken i den här serien för fem år sedan, och älskade den. Den intressanta premissen om felaktig fängsling, den mörka atmosfären och det härligt brutala klimatet var något nytt för mig, och fick mig att fastna.
Men efter en stark start, märkte jag att jag förlorade intresse ju mer av serien som jag läste. Om det beror på en avtagande kvalitet eller att jag växte ifrån serien vet jag inte. Men faktum är, att när jag plockade upp EXECUTION märkte jag att det fanns för många brister att förbise, och att jag helt enkelt inte brydde mig längre.
Det här är ett fall där serien tagit ordspråket "go big or go home" för bokstavligt. Den ursprungliga handlingen går knappt att urskilja. Den har gått från en berättelse om att rymma från fängelset till en fullskalig apokalyps, och det känns för extremt i förhållande till var vi började. Jag älskade den begränsade miljön och (någorlunda) trovärdiga konceptet i första boken, och brydde mig helt nekelt inte om den storskaliga riktningen som serien tog.
I sin helhet är EXECUTION ofokuserad, ordig, upprepande och blek. Den har stora luckor vad gäller logik, mycket utfyllnad och trots att det är en skräck känns boken barnslig och ostig. Jag brydde mig inte om karaktärerna och tyckte inte om att så mycket av boken består av minnen och cykliska tankar istället för faktiska händelser.
För att vara ärlig avslutade jag bara serien av ren förpliktelse; för att känna att jag läst ut hela. Jag älskade verkligen var den började, men här i slutet kände jag inget annat än tristess.
BETYG: 3,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
SERVANT MAGE
FAKTA
Författare: Kate Elliott
Svensk titel: –
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, barndöd, misshandel, slaveri
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 164 sidor
Publiceringsår: 2022
Bokförlag: Tor
HANDLING
När en grupp rebeller räddar Fellian från ett liv som tjänare, tas hon på en resa där hon hamnar mitt i en komplott att döda ett nyfött kungabarn.
RECENSION
Jag ville verkligen älska den här boken, och jag ser så mycket potential. Men tråkigt nog faller den lite platt.
Det här gillade jag:
- Längden. SERVANT MAGE är ett unikt fall där boken inte bara är en fristående fantasy, utan också väldigt kort. Jag tycker att den är en superbra "palette cleanser" mellan längre, tyngre fantasy.
- Början. Boken startar fantastiskt, med en gripande premiss som utgår från en viljestark eldmagiker som hålls tillbaka som tjänare. Älskar verkligen det konceptet!
- Språket. Det fängslar från första början.
- Det intressanta magisystemet, som gör något helt nytt med den något uttjatade idén med elementarmagi. De olika krafterna och världen överlag är fascinerande att läsa om, och jag skulle absolut vilja läsa en normalstor bok med de ingredienserna.
Vad jag inte gillade:
- Återigen: längden. Trots att jag verkligen gillar idén med en så kort fantasyroman, så gör det tyvärr inte boken någon fördel. Den är underutvecklad och påskyndad.
- Avsaknaden av djup och utveckling. Jag hade velat att såväl handling som karaktärer hade mer kött på benen. Jag hade svårt att anknyta till dem, och fast jag gillade början märkte jag att mitt engagemang sakta försvann. Halvvägs igenom var jag inte jätteintresserad längre.
- Avvägarna. Boken driftar lite iväg med sina beskrivningar och sidkaraktärer. Det hade fungerat i en "vanlig" bok, men i och med att den är så kort hade jag velat ha större fokus.
- Narrativet. Ibland kändes det som att protagonisten mest var ett verktyg för oss att se världen genom, snarare än att vi var i hennes huvud och upplevde världen med henne.
- Den förvirrande användningen av pronomen utan att vara tydlig med vem det gäller. Till exempel händer det flera gånger att något berättas från vår protagonists synvinkel, en kvinna, för att sedan nästkommande stycka refererar till att "han" gör något, utan att gå närmare inpå vem det syftar till.
Överlag ser jag stor potential i världen, magisystemet och idéerna bakom boken, men utförandet är något av en besvikelse.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
LOVELY WAR
FAKTA
Författare: Julie Berry
Svensk titel: –
Genre: Historisk fiktion
Traumatiskt innehåll: Otrohet, krig, misshandel, rasism, dödsfall, sexuellt övergrepp, ptsd
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 471 sidor
Publiceringsår: 2019
Bokförlag: Viking Books for Young Readers
HANDLING
Det är 1917 när Hazel och James blir förälskade. Det är omedelbart och djupt, men avbryts abrupt när James skickas till krigsfronten. Trettio år senare berättar grekiska gudinnan Afrodite deras berättelse för att besvara frågan: varför är kärlek och krig alltid dragna till varandra?
RECENSION
Det finns mycket som jag tycker om med den här boken, trots att den inte gjorde jättestort intryck på mig.
Det är en lättsam och snabb läsning, med bra språk och korta kapitel som får det att kännas som att man flyter genom boken. Den har "kärlek vid första ögonkastet"-tropen, som jag vanligtvis avskyr, men är också ett unikt fall där det faktiskt fungerar tack vare hur det är upplagt.
Jag tycker också själva premissen är rätt kul. LOVELY WAR är en historisk fiktion, men den berättas utifrån gudinnan Afrodites perspektiv, vilket ger den inslag av mytologi fast den fortfarande är grundad i verkliga händelser och utan att gå till att bli en magisk realism. Det är ett vågat drag av författaren, och jag gillar att Berry vågar prova något helt nytt. För att vara ärlig dock, gjorde det inte mycket för mig. Det känns lite udda att Afrodite försöker rättfärdiga hennes otrohet genom att berätta om andra personers kärlekshistorier för sin man, och jag tycker inte direkt att hennes perspektiv adderade något av vikt till handlingen. Men det är en kul idé, icke desto mindre.
Om det var det enda jag kämpade med, hade jag kanske gillat boken mer. Men det var det inte.
Fast jag gillade atmosfären, det tankeväckande utforskandet av interaktionen mellan människor med olika etniciteter, och att se krigets effekt, känns boken överlag för turtur-duvig för mig. Den har hela tiden massa trånande och längtande, vilket inte känns realistiskt med tanke på vad som pågår runt karaktärerna och hur länge de känt varandra.
Romansen saknar också kemi, och boken försöker alldeles för mycket med att vara en tragedi. Den är tydlig från första början med att det här är tidernas kärlekshistoria, som till och med får gudarna att gråta, och det kom till en punkt där den helt enkelt sålde in sig själv för hårt och det började kännas som en såpopera. Jag hade föredragit att inte hela tiden tvignas på en massa känslor.
Allt som allt är LOVELY WAR okej. Jag gillade läsupplevelsen men kommer sannolikt glömma bort den om några dagar.
BETYG: 6/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
A LITTLE PRINCESS
FAKTA
Författare: Frances Hodgson Burnett
Svensk titel: En liten prinsessa
Genre: Historisk fiktion
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, föräldralöshet, misshandel, barnarbete, fattigdom, svält, fettfobi
Serie: –
Målgrupp: Äldre barn
Längd: 294 sidor
Publiceringsår: 2014 (org. 1905)
Bokförlag: Puffin in Bloom
HANDLING
Ensam i ett främmande land, försöker Sara att hitta sin plats på en internatskola. Men när hon får reda på att hon aldrig kommer att få se sin älskade far igen och att hon förlorat alla sina pengar, går hon från att bli behandlad som en prinsessa till att bli en tiggare. Är vänlighet och generositet all rikedom hon behöver?
RECENSION
Jag älskade den här boken. Så mycket!
Det var en så härligt älskvärd läsning. Mysig, atmosfärisk, inspirerande och med ett förvånansvärt emotionellt djup. Den är också himla bra skriven. Äldre böcker kan ofta kännas torra och nästan lite svåra att läsa, men prosan i den här är inte bara tillgänglig och lätt att hänga med i, utan rent utav vacker.
A LITTLE PRINCESS har en enkel men gripande handling, och trots att tragedi är en stor del av den är det ändå en riktig må bra-berättelse. Mest tack vare de härliga karaktärerna. Protagonisten påminner om huvudkaraktärerna från HEIDI och ANNE OF GREEN GABLES, på så sätt att de alla har en häpnadsväckande optimism, kärleksfull natur och hoppfull påhittighet. Vänligheten som Sara och några av de andra karaktärerna i boken visar berörde mig och fick mig att se mer positivt på mänskligheten överlag.
Det enda jag känner hade kunnat förbättras var systrarna Minchin. De har tilldelats rollen som bokens antagonister, men saknar lite djup. Jag hade gärna sett dem lite mer utvecklade.
Allt som allt är det dock en fantastisk bok. En berörande barndomsklassiker som påverkade mig mer än jag trodde, och som kommer stanna i mina tankar ett bra tag. Och det kommer från någon som ofta inte är så förtjust i klassiker. Jag rekommenderar A LITTLE PRINCESS varmt och är själv exalterad över att plocka upp THE SECRET GARDEN av samma författare.
BETYG: 7,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
THE BONE SHARD DAUGHTER
FAKTA
Författare: Andrea Stewart
Svensk titel: –
Genre: Fantasy
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, misshandel, människohandel, minnesförlust, medicinska experiment, fattigdom
Serie: The Drowning Empire #1
Målgrupp: Vuxna
Längd: 435 sidor
Publiceringsår: 2020
Bokförlag: Orbit
HANDLING
Lin är kejsarens dotter. När hennes far vägrar att erkänna henne som arvtagare till tronen lovar hon att bevisa sitt värde genom att bemästra den förbjudna konsten med att utföra benskärvsmagi. Men sådan kraft har konsekvenser, och snart måste hon bestämma hur långt hon är villig att gå för att få ut sin födelserätt.
RECENSION
Det här är en imponerande debut och en av de bästa böckerna jag läst på länge. Om du gillar fantasyböcker med asiatisk inspiration, många starka karaktärer, unika magisystem och bedårande Sanderson-liknande djur-sidekicks så är den definitivt värd att plocka upp.
Boken berättas genom fem perspektiv. Vanligtvis är jag inte ett fan när fler än två eller tre perspektiv används, men här fungerar det. De har alla distinkta röster och är så pass välutvecklade och intressanta att jag omedelbart glömde de andra när perspektiven skiftade; och alltid trodde att perspektivet jag läste från var det enda. Det var länge sedan jag var så anknuten till karaktärerna i en bok.
Också: riktigt bra f/f-representation, hjärtevärmande vänskaper och snyggt ihopkopplande av perspektiv.
Därtill är det en väldigt beroendeframkallande läsning överlag. Premissen är intressant, boken är bra tempo och spännande vändningar, och magisysstemet är himla kul att läsa om. Det påminner mig lite om FOUNDRYSIDE, med avarelser som kontrolleras av ordrar som skrivits på benbitar. Jag gillar också att magin inte kommer utan konsekvenser; det ger tankeväckande djup och en slags olycksbådande exaltering.
Mitt enda klagomål är att boken är lite enkel. Den känns nästan som en ungdomsbok. Världsuppbyggnaden är något simpel, antagonisten något underutvecklad och problemen som karaktärerna stöter på löser sig ofta rätt fort. Med det sagt ser jag stor potential till att serien blir mer komplex allteftersom.
Allt som allt älskade jag THE BONE SHARD DAUGHTER. Det är sällan jag ger ett så här högt betyg, men boken hade verkligen min totala uppmärksamhet. Jag ser mycket fram emot fortsättningen.
BETYG: 8/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
BLACK ADAM
FAKTA
Längd: 2 tim 5 min
Regissör: Jaume Collet-Serra
Åldersgräns: 11 år
Genre: Science fiction, action
Skådespelare: Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Sarah Shahi, Quintessa Swindell
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Nära 5000 år efter att han tilldelats de forntida gudarnas allsmäktiga krafter, och fängslats lika snabbt, blir Black Adam befriad, redo att släppa lös sin egen form av rättvisa i den moderna världen.
RECENSION
Näru. Det här var inte en film för mig.
Visuellt sett är den näst intill perfekt. Som vanligt vad gäller Marvel är effekterna sjukt snygga. Jag gillar också verkligen Dwayne Johnson, och tycker att det är superkul att han fått prova på den här typen av roll. Dessvärre föredrar jag honom i roller där hans personlighet kommer fram mer, och jag tycker att hans charm hade kunnat nyttjas på bättre sätt. Som det är nu känns det lite som att filmens främsta tillgång kastas bort bakom en slätstruken karaktär.
För övrigt finns inte jättemycket att säga. BLACK ADAM är en Marvel-film som alla andra: något som känns som hjärndöd massproduktion. Den kännetecknas av samma frenetiska och oupphörliga action, samma röriga och klyschiga manus, samma småfåniga och stundtals krystade repliker, och samma gigantiska uppsättning karaktärer; alla lika ytligt konstruerade. I slutändan är det snyggt, men oengagerade.
BLACK ADAM är en film som fungerar bra att ha på i bakgrunden i sociala sammanhang, men inget som jag anser är särskilt underhållande att faktiskt titta aktivt på. Den gav mig inte bestående intryck och jag har noll känslor gentemot den.
BETYG: 4,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi;
BROS
FAKTA
Längd: 1 tim 55 min
Regissör: Nicholas Stoller
Åldersgräns: 11 år
Genre: Komedi, romantik
Skådespelare: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Guy Branum, Miss Lawrence, TS Madison, Dot-Marie Jones, Jim Rash, Eve Lindley, Monica Raymund, Guillermo Diaz
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
En homosexuell podcast-kändis blir förälskad för första gången i sitt liv, och tvingas göra upp med sin rädsla för att knyta an.
RECENSION
BROS är väldigt svår för mig att samla mina tankar kring.
Det är minst sagt en annorlunda komedi – på gott och på ont. Den har sin egen struktur och typ av humor, och jag uppskattar skarpt att den vågar gå sin egen väg. Den bjuder på några riktigt charmiga stunder och jag gillar att den känns så härligt vågad. Den känns nytänkande, modern. Den är udda, men ofta på ett positivt sätt. Ungefär som när du provar en ny maträtt och först inte riktigt kan avgöra om det smakar bra eller inte, men efter några tuggor inser du att det ändå är helt okej, kanske till och med gott.
Samtidigt är BROS inte helt min typ av film. Vi matchar inte riktigt stil. Trots att den känns rätt ”out there” får jag också vibbar av att den är lite mycket ”finsmakarfilm” för mig. Jag hade också en känsla av att den försökte dela med sig av någon form av inside joke som jag inte var helt med på. Dessutom är det svårt att bortse från de rätt många ostiga scenerna.
I slutändan blev det rätt medel: med några riktigt jäkla bra sekvenser och några mindre bra. Jag gillar verkligen idén och värdesätter att den är så djärv, men i grund och botten ville jag nog älska den mer än vad jag faktiskt gjorde.
BETYG: 5,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Filmrecensioner: Romantik, Sponsrade recensioner;
PIRANESI
FAKTA
Författare: Susanna Clarke
Svensk titel: –
Genre: Magisk realism
Traumatiskt innehåll: Kidnappning, psykisk ohälsa
Serie: –
Målgrupp: Vuxna
Längd: 245 sidor
Publiceringsår: 2020
Bokförlag: Bloomsbury
HANDLING
Världen som Piranesi känner till blir plötsligt udda och farlig. Han lever ensam i Huset, som präglas av under som en labyrint av korridorer, tusentals statyer och flodvågor som dundrar upp för trapporna. Men plötsligt börjar meddelanden dyka upp. Någon ny är i Huset. Är det en vän eller någon som önskar att medföra förstörelse och galenskap?
RECENSION
Fem sidor in i boken och jag var redo att avbryta läsningen. Jag var så förvirrad och kämpade mig fram redan från första början. Jag pressade dock på, och fick efter ett tag en känsla av att saker och ting var oklart medvetet, men jag hade fortfarande ingen aning om vad som försiggick.
Jag fortsatte läsa: delvis av envishet, delvis för att jag inte kunde undgå att känna mig nyfiken. Det var dock inte förrän halvvägs igenom som jag började känna mig genuint intresserad.
Det här är en svår bok att recensera. Å ena sidan tycker jag att premissen är riktigt häftig, komplex och unik. Jag älskar den mystiska atmosfären, den farliga miljön och underligt fridfulla stämningen. Protagonisten är fascinerande och jag älskar hur författaren nyckfullt leker runt med konceptet. Och på något vis, ju mer jag tänker på boken desto mer tycker jag om den.
Å andra sidan önskar jag att boken hade mer. Eftersom början är så krävande önskar jag mer förklaring i slutet. Jag hade uppskattat resan mer om destinationen inte var så trivial och abrupt. Ytterligare hundra sidor som byggt på handlingen utanför det dimliknande tillståndet hade fått boken att kändes mindre riktlingslös.
Därtill tycker jag att boken har något för många beskrivningar av långa korridorer, hemska flodvåger och vackra statyer. Jag älskade det i början men eftersom det tar upp en så stor del av boken blir det något tröttsamt.
Jag är också lite besviken på tvisten. Eller inte tvisten per se, utan mer dispositionen av den. Jag ville ha något överraskande. Men trots det förvirrande uppbyggandet leder boken dig i en rättfram riktning och ger dig ett avslöjande som du kan förutse och förvänta dig.
Överlag gillar jag PIRANESI. Verkligen. Jag tycker att den är riktigt bra tilltänkt. Men jag tycker också att den krävande uppbyggnaden motiverade ett starkare slut.
BETYG: 7/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Magisk realism;
HALLOWEEN ENDS
FAKTA
Längd: 1 tim 51 min
Regissör: David Gordon Green
Åldersgräns: 15 år
Genre: Rysare
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, James Jude Courtney, Rohan Campbell, Will Patton, Jesse C. Boyd, Michael Barbieri, Destiny Mone
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
Det har gått fyra år sedan Michael Myers sågs senast. Laurie Strode bor tillsammans med sitt barnbarn Allyson och har snart skrivit färdigt sina memoarer. Hon har bestämt sig för att ta kontrollen och omfamna livet. Men när en barnvakt anklagas för att ha dödat en pojke, vaknar terrorn på nytt och Laurie måste slutgiltigt möta den ondska hon inte kan kontrollera.
RECENSION
HALLOWEEN ENDS är ett fall av ”objektivt dålig film som ändå underhåller”.
Jag menar… ur ett filmkritiskt perspektiv är den rätt billigt utfört. Den följer en förutsägbar mall och har ett otroligt svagt manus. Många logiska luckor och självfallet noll realism.
Men ändå. Det är hjärndött kul. En trevlig popcornrulle. Och det är himla kul att se Jamie Lee Curtis igen – hon är guld i allt. Så länge du checkar in logiken så lär du ha en underhållande stund, oavsett om du skrattar med eller åt filmen.
Så om du frågar mig om HALLOWEEN ENDS är bra så är mitt svar ”nej”. Men om du istället frågar mig om jag hade trevligt, är mitt svar ”definitivt”.
BETYG: 4,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
EFTER TUPAC OCH D FOSTER
FAKTA
Författare: Jacqueline Woodson
Originaltitel: After Tupac and D Foster
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: Homofobi, skjutning, racism, dödsfall
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 160 sidor
Publiceringsår: 2022 (org. 2008)
Bokförlag: Natur och Kultur
HANDLING
När fosterflickan D flyttar in i kvarteret öppnas en helt ny värld för Neeka och hennes vänner. Plötsligt blir de medvetna om saker som händer utanför Queens, som skjutningen av Tupac och sökandet efter livets mening.
RECENSION
Vid det här laget har jag läst flera böcker av Woodson och upptäckt att de antingen passar som handen i handsken eller inte alls fungerar för mig. Vissa, som GENOM MÄRG OCH BEN, älskar jag. Andra, som den här, klickar helt enkelt inte med mig.
Självklart finns saker som jag tycker om med den. Prosan är vacker, som alltid. Jag gillar den hoppfulla tonen. Och jag tycker att det är intressant att få en glimt av hur det kan se ut att vara mörkhyad i dagens samhälle.
Med det sagt gjorde boken inte ett särskilt stort intryck. För att vara ärlig föll den rätt platt. Jag fastnade inte för karaktärerna och tyckte att det var svårt att urskilja en ordentlig handling. Det känns lite oschysst att säga, men jag förstod inte riktigt syftet med berättelsen. Den kändes urvattnad och fick mig inte att känna något.
Så överlag blev det är alltså ingen ny favorit. Jag vet faktiskt inte om jag kommer att plocka upp fler böcker av Woodson. Hon har några guldklimtar, men för det mesta klickar vi bara inte.
BETYG: 4,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary;
MRS. HARRIS GOES TO PARIS
FAKTA
Längd: 1 tim 56 min
Regissör: Anthony Fabian
Åldersgräns: Barntillåten
Genre: Komedi, drama
Skådespelare: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Alba Baptista, Lucas Bravo, Jason Isaacs, Rose Williams, Ellem Thomas
Inspelningsår: 2022
Distributör: SF Studios
HANDLING
En till synes vanlig brittisk hushållerska drömmer om att äga en coutureklänning från Christian Dior, vilket tar henne på ett extraordinärt äventyr till Paris.
RECENSION
MRS. HARRIS GOES TO PARIS hade aldrig varit på min radar om det inte vore så att jag fått filmen av filmbolaget. Men jag är riktigt glad över att ha fått äran att se den här underskattade pärlan.
Visst, det är inte den mest originella eller häpnadsväckande filmen jag sett. Men å, så trevlig den var. Härlig stämning, mysig och med hjärtat på rätt plats. Det är en oerhört fin produktion i sin helhet, med bra skådespelare, bra musik, trivsamma färger och en allmänt gladlynt ton. Det är vackert, välgjort och bara så där härligt puttrig.
Summan av kardemumman: inte ”wow”, men en perfekt familjefilm att ha på till fredagsmyset.
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
5 CENTIMETERS PER SECOND
FAKTA
Författare: Yukiko Seike, Makoto Shinkai
Svensk titel: –
Genre: Contemporary
Traumatiskt innehåll: –
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna
Längd: 463 sidor
Publiceringsår: 2012 (org. 2007)
Bokförlag: Vertical
HANDLING
När Takai och Akari separeras, krossas deras plan om att gå i samma skola. De håller kontakten via brev, men när tid passerar ökar avståndet mellan dem.
RECENSION
Det här är den typen av manga som jag verkligen tyckte om, men som jag inte förälskade mig i lika hårt som alla andra verkar.
Jag tycker att berättelsen är vacker. Kärleken som Takai och Akari har för varandra är inget annat än episk. Jag älskar också hur boken utforskar separation och hur tid påverkar relationer, och den djupa meningen bakom bokens händelser.
Men fast jag uppskattar vad boken försöker göra, känner jag också att nästan inget händer. Jag menar; det är en berättelse om längtan, så det är inte konstigt att den innehåller så mycket trånande och vånda. Men jag hade gärna velat ha något mer utöver det, mer av en faktisk handling. Trots att boken är rätt lång, händer inte mycket mer än att karaktärerna växer upp och växer isär.
Överlag gillar jag mangan. Den är något långsam och innehållslös, något hoppig i strukturen och har inte ett tydligt slut. Men jag fastnade verkligen för karaktärerna och avgudar deras lojalitet till varandra. Dessutom är det metaforiska berättandet sjukt vackert.
BETYG: 6,5/10
Glöm inte att följa mig @bookbringer på Instagram!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- DON'T WORRY DARLING
- MASTER OF IRON
- VINLAND SAGA OMNIBUS VOLUME 2
- LÄNGE LEVE BONUSFAMILJEN
- EXECUTION
- SERVANT MAGE
- LOVELY WAR
- A LITTLE PRINCESS
- THE BONE SHARD DAUGHTER
- BLACK ADAM
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011