STRANGER THINGS SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 6 tim 46 min.
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Science fiction, mysterium.
Skådespelare: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Cara Bueno.
Releasedatum: 15 juli 2016.
Distributör: Netflix.
HANDLING
När en pojke försvinner uppdagar invånarna i en liten stad ett mysterium som rymmer hemliga experiment, skrämmande övernaturliga krafter och en märklig liten flicka.
RECENSION
En av de senaste årens stora snackisar har varit tv-serien STRANGER THINGS. Det verkar som att varenda människa är ett fan. Därför kändes det lite som ett måste att ta del av denna nya ”sensation”, och se vad all hajp handlar om. Och det måste jag ändå säga: jag ångrar inte mitt val.
Den första säsongen av STRANGER THINGS är toppen. Jag skulle beskriva den som E.T. möter Alien möter THE BREAKFAST CLUB. Värmen finns där, skräcken finns där, humorn finns där. Det är en genreöverskridande serie med såväl high school-drama som klassiska skräckfilms-vibbar. Det kanske låter som en salig blandning, men det fungerar faktiskt riktigt bra.
Och det är just kombinationen av allt som gör serien så härlig. STRANGER THINGS är mysig, med varma vänskapsrelationer, charmiga karaktärer och innovativ humor. Den är nostalgisk, med en tydlig 80-talsprägel som bland annat framhävs genom valet av musik och kläder och kulturella referenser. Men den är också mystisk och riktigt spännande. Det finns scener där pulsen ekar högt i öronen, där man inte alls vet hur det ska sluta. Det finns scener som fascinerar, och som tvingar tittaren att reflektera och analysera det som händer. Det enkla kombineras med det komplexa, och resultatet blir en oerhört fin serie.
Sist men inte minst vill jag nämna skådespelarna. Alla gör väldigt bra ifrån sig. Särskilt barnen, vilket förvånade mig. Enligt min erfarenhet brukar barnskådespelare inte vara övertygande i sina tolkningar, men i STRANGER THINGS är det svårt att inte fatta tycke för dem allesammans. Särskilt läspande Gaten Matarazzo, som är helt bedårande. Den enda skådespelaren som jag är måttligt imponerad av är Winona Ryder, som enligt mig överspelar något.
Överlag är den första säsongen av STRANGER THINGS en hit. En riktigt bra början på en serie med potential. Jag ser mycket fram emot fortsättningen.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Mysterium, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
I KALIFORNIEN SKÄLVER JORDEN
FAKTA
Författare: Anna Hörnell.
Engelsk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Alkoholanvändning.
Representativt innehåll: Samkönade föräldrar.
Serie: –
Längd: 312 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: VoxByOpal.
HANDLING
Melin lämnar sin norrbottniska hemort för att plugga på college i San Luis Obispo. Det är hennes tur nu, hon ska äntligen få skälva. Hon faller handlöst för Kalifornien, för collegelivets eviga festande och för Lucas Sparkman – trots att alla säger att han är dum i huvudet. Men Kalifornien brinner och elden kommer hela tiden närmare. Och när som helst kan det komma ett skalv som förstår allt.
RECENSION
Förlaget VoxByOpal har släppt pärla efter pärla. Böcker som LAYERS, PAPPERSSJÄLAR och LIVET I EN SKOKARTONG fångade snabbt mitt hjärta. Men ingen kan upprätthålla perfektion för evigt, vilket I KALIFORNIEN SKÄLVER JORDEN är bevis på. Inte nog med att jag blev besviken med tanke på förlagets tidigare gyllene releaser: jag tyckte att boken var riktigt, riktigt dålig.
För det första har I KALIFORNIEN SKÄLVER JORDEN en väldigt blek handling. Eller knappt någon handling alls, om jag ska vara ärlig. Det pågår inte särskilt mycket annat än att samma typ av händelser repeteras gång på gång, vilket blir rätt tjatigt. Sedan är boken inte heller särskilt representativ eller trovärdig. Jag tycker inte att den ger en särskilt rättvis bild av vare sig collegelivet eller Kalifornien, vilket är himla trist. Jag såg fram emot en läsning om soliga Kalifornien och studentlivet där, men fick istället en slätstruken bok om fest, fest och mer fest.
Jag hade också svårt för språket. Hörnell försöker smycka språket med metaforer och lyriska formuleringar, men tyvärr får hennes ansträngningar motsatt effekt. Texten känns tillgjord och krystad, och jag irriterades snarare än sveptes med av läsningen. Jag blev dessutom frustrerad av all ”svengelska”. Att i var och varannan mening kombinera det svenska språket med engelska termer och fraser var inte ett lyckat koncept.
Sist men inte minst orkade jag inte med karaktärerna. De är så ytliga! Och ärligt talat brydde jag mig inte om någon av dem. Allra minst kärleksintresset, som var ett kräk i princip hela tiden. Nej tack!
Som helhet var I KALIFORNIEN SKÄLVER JORDEN inte en bok för mig. Konceptet hade potential, men tyvärr utfördes det inte på ett sätt som grep tag i mig.
BETYG: 2,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 0 - 2,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
ESCAPE AT DANNEMORA
FAKTA
Längd: 7 tim 4 min.
Antal avsnitt: 7 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, kriminalare, biografi.
Skådespelare: Benicio Del Toro, Patricia Arquette, Paul Dano, Bonnie Hunt, Eric Lange, David Morse, Jeremy Bobb, Michael Beasley, Calvin Dutton.
Releasedatum: 15 juli 2019.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Två manliga fångar får hjälp att fly från fängelset av en gift, kvinnlig fångvaktare som har en affär med de båda. Deras rymning orsakar en intensiv polisjakt över hela delstaten.
RECENSION
ESCAPE AT DANNEMORA är en extremt underskattad miniserie. Alltså, på riktigt: varför pratar ingen om den? Jag har inte hört ett pip, vilket i min mening är helt sjukt. För den är så bra!
Serien baseras på den verkliga flykten som ägde rum 2015, där två fångar rymde från Clinton Correctional Facility genom att sexuellt manipulera en 51-årig vakt. Den är regisserad av Ben Stiller, som i sitt arbete bland annat har utgått från den ursprungliga polisrapporten. Allt är noggrant efterforskat, vilket märks tydligt på seriens kvalité och trovärdighet.
ESCAPE AT DANNEMORA drivs av en stark handling. Ändå är det karaktärerna och deras berättelser som ligger i fokus. Genom komplexa psykologiska analyser, tillbakablickar och djupdyk i deras vardagar lär vi känna såväl fångarna som fångvakten Tilly. Och tro mig, det är oerhört intressant och spännande att ta del utav. Serien är något långsamt uppbyggd, men den lågmälda stämningen är en fördel snarare än en nackdel. Den bidrar med en spänd atmosfär som gör det svårt att slita sig.
Sammanfattningsvis är ESCAPE AT DANNEMORA väl värd att se. Manuset är välskrivet, skådespelarna imponerande och händelseförloppet spännande att ta del utav. Om du tycker om lågintensiva och något bisarra rymningsberättelser så är detta definitivt en serie för dig.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Kriminalare, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
HEARTSTOPPER VOLUME 1
FAKTA
Författare: Alice Oseman.
Svensk titel: –
Genre: Grafisk roman, romantik, contemporary.
Traumatiskt innehåll: Mobbning.
Representativt innehåll: LGBT.
Serie: Heartstopper #1.
Längd: 263 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Hodder Children's Books.
HANDLING
Det senaste året har inte varit Charlies bästa. Visserligen är han inte längre mobbad. Och han har typ en pojkvän, trots att han är elak och bara vill träffas i hemlighet. Nick har hört lite om Charlie: killen som kom ut förra året och mobbades därefter, men han har aldrig själv pratat med honom. Inte förrän i januari, när de placeras bredvid varandra på lektionen.
RECENSION
Den första volymen av HEARTSTOPPER kan sammanfattas med tre ord: simpel, snabbläst och söt. Sockersöt. Faktum är att boken är en av de gulligaste som jag har läst på länge. Alice Oseman, mer känd för romanen RADIO SILENCE, har gjort ett fantastiskt arbete med såväl handling och text, som med illustrationerna. Bilderna är anspråkslösa och oerhört fina, och bidrar till den bedårande känsla som boken överlag utstrålar.
Det här är en spin-off på romanen SOLITAIRE, som jag personligen inte har läst. Tydligen följer HEARTSTOPPER-serien två av sidkaraktärerna från den. Boken går emellertid alldeles utmärkt att läsa fristående från grundmaterialet. Den är lätt att komma in i och ännu lättare att fastna för. Protagonisterna Charlie och Nick är båda två alldeles underbara, och det var ett sant nöje att följa deras resa. Boken utforskar hur Charlie hanterar med att ha kommit ut med att vara homosexuellt, parallellt med att vi får ta del av hur Nick börjar ifrågasätta sin sexualitet. Det hela är enkelt utfört, men inte desto mindre gripande.
Direkt när jag läste ut den sista sidan av HEARTSTOPPER VOLUME 1, beställde jag hem nästa del. Inte för att boken var ett mästerverk, utan för att den var så oerhört mysig att ta del utav och för att det var en självklarhet att läsa vidare. Så om du vill ha en lättsam och gullig och söt söt söt grafisk läsning, passar denna perfekt.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
DOWNTON ABBEY SÄSONG 6
FAKTA
Längd: 8 tim 40 min.
Antal avsnitt: 8 stycken + långfilmen The finale.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Jim Carter, Laura Carmichael, Raquel Cassidy, Brendan Coyle, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Lily James, Robert James-Collier, Allen Leech, Phyllis Logan, Maggie Smith.
Releasedatum: 7 december 2015.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Mary anstränger sig för att skapa harmoni, men trots att allt redan verkar ha gått förlorat utgör Ediths hemlighet fortfarande ett hot. Carson kämpar för att komma tillrätta med händelser som visar att även han kan påverkas av förändringar, och för Anna och Bates kommer dagen som de har väntat på.
RECENSION
Jag har älskat Downton Abbey sedan serien började. Ändå blir jag lika förvånad varje gång jag fullkomligt älskar de nya avsnitten. Och den sjätte säsongen tar verkligen priset. Den tar allt som varit bra, plockar bort sådant som stört och skapar en exceptionell, avslutande säsong. Resultatet är att seriens sjätte säsong även är den bästa.
Downton Abbey är en serie i världsklass. Oavsett om du engageras av humor, tragedi eller intriger, oavsett om du föredrar karaktärsdrivna eller handlingsdrivna serier, så passar den dig. Och det är något som den sjätte säsongen bevisar. Det händer saker hela tiden. Ett drama byts snabbt ut mot ett annat, skratt omvandlas tvärt till tårar och det är svårt att inte svepas med av alla känslor. Allt är genomtänkt och vältajmat, och och kombinationen av skådespelarnas insatser, det välskrivna manuset, de vackra vyerna och kostymerna, de fantastiska karaktärerna och den underbara musiken förmedlar en oförklarlig glädje som värmer ända in på själen.
Den sjätte säsongen av Downton Abbey är en väldigt fin avslutning på serien. Olikt många serier har den hållt hög kvalité rakt igenom, och jag anser personligen att det är en av tidernas bästa dramaserier. Jag känner en stor tacksamhetsskuld till Downton Abbey, och rekommenderar den varmt till alla.
BETYG: 8,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
ON THE FENCE
FAKTA
Författare: Kasie West.
Svensk titel: –
Genre: Romantik, contemporary.
Traumatiskt innehåll: Förlust av förälder, barnmisshandel, bilkrasch.
Representativt innehåll: Psykisk ohälsa.
Serie: –
Längd: 293 sidor.
Publiceringsår: 2014.
Bokförlag: HarperTeen.
HANDLING
Charlotte är uppfostrad av sin ensamstående pappa och sina tre bröder. Hon kan springa snabbt, slå hårt och överlista vem som helst. Men när det kommer till att vara en typisk tjej, kan Charlotte inget. Så när hon börjar arbeta i en boutique för att betala av en fortkörningsbiljett, faller hon handlöst in i en värld av smink och spetskjolar. För att passa in bygger hon upp en alternativ identitet. Men när hon börjar dejta en kille som aldrig sett hennes verkliga jag, uppstår problem hon inte såg komma.
RECENSION
Ibland är On the fence precis den typ av bok som man behöver. Enkel, varm och fluffig – utan något som kräver vare sig tankeverksamhet eller särskilt stort engagemang för läsaren att uppskatta läsningen. En lagom gosig sommarläsning, helt enkelt.
Det är främst den lättsamma stämningen som jag tycker om med boken. Visst hanterar On the fence några tuffa ämnen, men det blir aldrig särskilt emotionellt eller komplext. Allt hålls på en ytlig och enkel nivå, vilket gjorde innehållet lätt att ta till sig. Om jag skulle jämföra med exempelvis Colleen Hoovers romaner, skulle jag säga att Kasie West håller sig mer på den sockersöta sidan av saker och ting, medan Hoover går djupare in på tragedier och känsloladdade vändningar. Och inget av dem är fel, det beror helt enkelt på vad man är sugen på. Och just nu var jag sugen på det lite mer ”hjärndöda”.
Förutom den mysiga stämningen, tyckte jag mycket om protagonisten Charlotte. Främst för att hon var en sådan tomboy, vilket gjorde stilrocken med ”tjejvärlden” underhållande att ta del utav. Det som jag inte gillade med On the fence var emellertid att i princip alla hennes problem hade kunnat lösas med hjälp av bättre kommunikation. Jag störde mig också lite på romanens förutsägbarhet, och anser att kärlekstriangeln är irrelevant eftersom man redan från första början vet vem Charlotte kommer att bli tillsammans med. Men som sagt, jag hade förväntat mig sådan simpelhet från boken, och därför kunde jag ändå njuta av läsningen.
Överlag tycker jag att On the fence är en bra bok. Visst är den varken komplex eller särskilt originell, men väldigt mysig att ta del utav och perfekt nu under sommaren.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
NYTT I SAMLINGEN #299
Alla verkar ha läst och älskat THE SCHOOL FOR GOOD AND EVIL av Soman Chainani. Så när jag hittade boxen med alla fem böckerna billigt hos Adlibris, behövde jag inte överväga länge om jag skulle köpa den eller inte.
Visst, det är en middle-grade fantasy som marknadsförs gentemot unga tonåringar, men om jag kan uppskatta HARRY POTTER, NEVERMOOR, MAGISTERIUM-serien och liknande så borde jag kunna uppskatta denna. Och konceptet låter riktigt intressant! Böckerna utspelas i en värld där barn mystiskt försvinner och tas till en skola där de delas in i en av två elevhem: ett som tränar dem att bli prinsar och prinsessor från sagor, och ett som lär dem att bli skurkarna. Om inte det väcker intresse, så vet jag inte vad som gör!
Jag har också fått lite grejor hemskickat från filmbolag: första säsongen av ESCAPE AT DANNEMORA, INSTANT FAMILY, HAPPY DEATH DAY 2U och KAPERNAUM. Jag är faktiskt riktigt taggad över alla dessa, och tror att hela bunten kan vara bra!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
CAPTAIN MARVEL
FAKTA
Regissör: Anna Boden, Ryan Fleck.
Genre: Action, science fiction.
Längd: 2 tim 4 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Bening, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan.
Releasedatum: 22 juli 2019.
Distributör: ©Disney.
HANDLING
När jorden hamnar mitt i ett galaktiskt krig träffar hon den unge agenten Nick Fury, vilket leder till hennes fortsatta framtid som en Avenger!
RECENSION
Captain Marvel är en gedigen superhjälterulle, som håller ungefär samma kvalité och stil som de flesta andra Marvelfilmerna. Filmen innehåller en rejäl dos humor, lunkar på i ett bra tempo och har mycket action utan att bli alltför hjärndöd. Dessutom är skådespelarna imponerande: Samuel L. Jackson lyser, och Brie Larson – som jag tidigare ogillat på grund av monotona ansiktsuttryck – levererar förvånansvärt starkt.
Sen finns det förstås saker som jag stör mig på, men som egentligen inte rör specifikt Captain Marvel utan superhjältefilmer generellt. Jag är trött på den överanvända formalia som varken erbjuder överraskningar eller verkliga faror. Även när hela jorden – eller universum – står på spel, finns en känsla av säkerhet eftersom ”magisystemet” är så pass övermäktigt. Superhjältarna har få svagheter, få begränsningar och allt för mycket är möjligt – vilket gör att jag aldrig riktigt sveps med i spänningen. Men som sagt: det gäller Marvels filmer generellt och inte enbart denna.
Som helhet tycker jag att Captian Marvel är bra. Den är inte en ny favoritfilm, men i havet med superhjältefilmer så tycker jag att den presterar väl. Så om du tycker om tidigare filmer från Marvel, bör du absolut se denna också.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
GRÖN STORM
FAKTA
Författare: Philip Reeve.
Originaltitel: Infernal devices.
Genre: Dystopi, science fiction, steampunk.
Traumatiskt innehåll: Barnmisshandel.
Representativt innehåll: –
Serie: Mortal engines #3.
Längd: 406 sidor.
Publiceringsår: 2019 (org. 2005).
Bokförlag: B. Wahlströms.
HANDLING
Staden Anchorages mäktiga motorer är numera rostiga och ålderdomliga, och har varit tysta i många år. Hester och Tom har slagit sig till ro, men känslan av säkerhet är bedräglig. Deras dotter Wren drömmer däremot om äventyr, och när en ubåtspirat dyker upp tvekar hon inte att följa med. Men snart blir hon lockbete i en fälla som hennes föräldrar ska fångas in i.
RECENSION
Jag är så trött på Mortal Engines-serien vid det här laget. Visserligen är konceptet intressant och jag gillar att Grön storm utspelar sig 16 år efter händelserna i Förrädarens guld, men det räcker inte långt när själva utförandet är mediokert.
Mitt främsta problem med Grön storm är Philip Reeves sätt att skriva. Jag har väldigt svårt för hans språk. Det är för enkelt, och alldeles för barnsligt. Hans beskrivningar är övertydliga och outvecklade på samma gång, och trots att boken är för tonåringar gör Reeves ordval att Grön storm utstrålar infantilitet.
Utöver detta har jag svårt för bokens karaktärer. Grön storm följer Wren, vilket är dotter till tidigare böckers protagonister. Och jisses vad jag ogillade henne! Otacksam, bortskämd och oerhört ointelligent. Fastnade inte alls för henne. Dessvärre var inte heller Hester och Tom något att hurra över. De går knappt att känna igen från tidigare.
Nej, Grön storm var inget för mig. Den känns slarvigt skriven och värst av allt: väldigt tråkig. Jag underhölls inte alls av läsningen utan räknade snarare ner tills det äntligen bar slut.
BETYG: 2,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 0 - 2,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
INSTANT FAMILY
FAKTA
Regissör: Sean Anders.
Genre: Komedi.
Längd: 1 tim 58 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner, Gustavo Escobar, Julianna Gamiz, Octavia Spencer, Ti Notaro, Tom Regura, Margo Martindale, Joan Cusack.
Releasedatum: 15 juli 2019.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Pete och Ellie vill bilda familj och ramlar huvudstupa in i tillvaron som fosterföräldrar. När de får veta att deras perfekta fosterbarn kommer med två syskon på köpet, går de från noll till tre barn över en natt. De måste snabbt lära sig axla föräldrarollen om de ska lyckas bli en riktig familj.
RECENSION
Instant family är inget mästerverk. Det är en relativt klassisk komedi, som inte tar för sig något utöver det vanliga. Manuset är något platt, handlingen saknar komplexitet och humorn är stundtals för skruvad. Men det finns något behagligt med filmens enkelhet. Den lättsamma tonen och det okomplicerade händelseförloppet gör Instant family trevlig att se på, och överlag är jag förvånansvärt nöjd.
Instant family är en fin må bra-film om föräldraskap och värdet av en familj. Jobbiga ämnen som drogmissbruk och föräldralöshet tas upp, men hamnar aldrig i sånt fokus att komedin blir ett tungt drama. Istället hålls allt på en gladlynt och relativt sorglös nivå, vilket gör filmupplevelsen mysig. Både Wahlberg och Byrne gör dessutom bra ifrån sig, och trots att deras insatser inte är något häpnadsväckande så är det tillräckligt för att underhålla från början till slut.
Som helhet är Instant family en fullt fungerande modern komedi. Smårolig, charmig och allmänt angenäm att se på.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
STÖRST AV ALLT
FAKTA
Längd: 4 tim 55 min.
Antal avsnitt: 6 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, kriminalare.
Skådespelare: Hanna Ardéhn, William Spetz, David Dencik, Maria Sundbom, Arvid Sand, Anna Björk, Felix Sandman, Ella Rappich, Reuben Sallamander, Rebecka Hemse.
Releasedatum: 5 april 2019.
Distributör: Netflix.
HANDLING
En välbärgad Stockholmsförort chockas av en skoltragedi, och en till synes välanpassad tonårstjej står plötsligt anklagad för mord.
RECENSION
Störst av allt – kallad Quicksand på amerikanska skärmar – är baserad på boken med samma namn av Malin Persson Giolito. Det är en miniserie som följer karaktären Maja under två olika paralleller: den ena visar dåtid och vad som ledde fram till en skolskjutning, den andra utspelar sig efteråt och skildrar undersökning och rättegång. Och jag måste medge att jag är riktigt förvånad. Svenska serier är sällan något att hurra över, men Störst av allt är över förväntan.
Det här är en lågmäld och väldigt atmosfärisk serie. Fokus ligger på karaktärerna och intrigerna, snarare än på kriminaldramat som sådant. Störst av allt är den typen av serie som kittlar känslorna och engagerar hjärnan, och som skapar en vilja av att se mer. Skådespelarna är dessutom rätt bra. Samspelet mellan dem och kemin är något platt, men överlag är jag nöjd.
Som helhet är Störst av allt överraskande bra. Visst, den är lite ojämn, med bristande komplexitet och ett förutsägbart händelseförlopp som hindrar den från att bli ”wow”. Men den är intressant, och väl värd att se.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Kriminalare, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
AURORA RISING
FAKTA
Författare: Amie Kaufman, Jay Kristoff.
Svensk titel: –
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: förlust av föräldrar.
Representativt innehåll: mångkulturella karaktärer.
Serie: The Aurora Cycle #1.
Längd: 470 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Knopf Books for Young Readers.
HANDLING
Året är 2380 och de nyexaminerade kadetterna på Aurora-akademin tilldelas deras första uppdrag. Stjärneleven Tyler är redo att rekrytera sin drömtrupp, men hans egen heroism försätter honom i en situation som gör att han förses med akademins avskum. De som ingen annan vill ha. Men Tylers trupp är inte hans största problem. Han har precis räddat Aurora O'Malley, som legat i cryosömn i över två hundra år. Och hon kan vara katalysatorn som startar ett krig som väntat på att vakna i miljoner år.
RECENSION
Aurora rising är början till en mycket lovande serie. Tänk dig The illuminae files möter Six of crows, eller en kombination av The breakfast club och Guardians of the galaxy. Låter inte helt fel, eller hur?
Boken följer sju protagonister: en alfa, en diplomat, en vetenskapskvinna, en tekniknörd, en krigare, en pilot och en mystisk flicka. De introduceras på ungefär samma gång, och kapitlen roterar mellan deras synvinklar. Till en början blev det något rörigt. Jag blandade ofta ihop karaktärsdrag och expertis, och virrade till vem som hade sagt eller gjort vad. Men det tar sig. När jag väl hade lärt mig vem som var vem flöt allt på väldigt bra. Karaktärernas charm och framstående personligheter gjorde att jag inom kort förälskat mig i alla sju protagonisterna. Till och med deras teknik – mer specifikt Auroras uniglass – är förtjusande. Med det sagt anser jag att det var obehövligt att följa allas synvinklar, men det är en petitess.
När det kommer till själva innehållet i boken, har Aurora rising något för de flesta. Action, monster, rymdskepp, humor. Spänning introduceras redan i första kapitlet, och hålls i ända till slutet. Det finns inte en lugn stund då slagsmål, intriger och jakter avlöser varandra på löpande band. Aurora rising blir därför den typen av bok som är väldigt svår att lägga ifrån sig. Det enda som jag är lite anti är de romantiska elementen, som känns överflödiga.
Överlag är Aurora rising en riktigt bra bok. Spännande, actionpackad och genomtänkt. Jag ser mycket fram emot fortsättningen.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
GRAVITY FALLS SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 8 tim 3 min.
Antal avsnitt: 21 stycken.
Åldersgräns: Barntillåten.
Genre: Äventyr, komedi, fantasy.
Skådespelare: Jason Ritter, Alex Hirsch, Kristen Schaal, Linda Cardellini, Kevin Michael Richardson.
Inspelningsår: 2014.
Distributör: Disney.
HANDLING
När Dippers hemliga journal leder honom till författarens gömda bunker, upptäcker han en mystisk figur från Gravity Falls historia. Då uppenbaras demonen Bill, som vill göra en deal med Dipper. En deal som kan förstöra hela universum.
RECENSION
GRAVITY FALLS är verkligen en barnserie i egen klass. Jag önskar att jag hade sett den här serien när jag växte upp! Den innehåller underbara karaktärer, som har så där härligt udda och färgstarka personligheter. Den har intressanta mysterier och spännande upplösningar. Och min personliga favorit: den levererar inspirerande samhällskritik med ett leende på läpparna. Även som vuxen är det lätt att bara luta sig tillbaka och njuta.
Just den andra säsongen av GRAVITY FALLS, är mörkare än den första. Den innehåller mer action, fler övernaturliga monster och fler konfrontationer med protagonisternas fiender. Och det funkar bra, men jag personligen föredrar lättsamheten hos den första säsongen. Den var roligare och… mer magisk? Med det sagt är inte den här säsongen dålig – långt ifrån! – men skulle jag välja mellan dem så skulle jag hellre titta på föregångaren.
Den andra säsongen av GRAVITY FALLS nådde definitivt mina förväntningar. Det här är en serie jag rekommenderar såväl barn som vuxna.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Feelgood, Serier: Äventyr, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
CONFESS
FAKTA
Författare: Colleen Hoover.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary, romantik, new adult.
Traumatiskt innehåll: Alkohol- och droganvändning, våldtäktsförsök, tonårsgraviditet, otrohet.
Representativt innehåll: –
Serie: –
Längd: 306 sidor.
Publiceringsår: 2015.
Publiceringsår: 2015.
Bokförlag: Atria Books.
HANDLING
Auburn är fast besluten att bygga upp sitt liv igen. Hon har inget rum för misstag. Men när hon kliver in i ett konstgalleri på jakt efter jobb, förväntar hon sig inte att bli attraherad av målaren Owen. För en gångs skull tar Auburn en chans. Men Owen har en mörk hemlighet, och hans förflutna kan komma att förstöra det som Auburn älskar mest. Det enda sättet för henne att få det hon vill ha, är att utesluta Owen från sitt liv. Men går det?
RECENSION
CONFESS är en litterär pärla. Boken börjar som vilket romantiskt drama som helst. Du vet: tjej möter kille, kille har hemlighet, den sexuella spänningen växer mellan dem och killens hemlighet hotar att komma tillbaka och bita dem båda i rumpan. Det gamla vanliga alltså. Men den beskrivningen räcker inte långt för att skildra romanen överlag. CONFESS tar de klassiska troperna och vänder dem till något helt nytt. Trots att boken inte är lång, hinner handlingen utvecklas till oigenkännlighet innan sista sidan är nådd. Komplexitet och hjärta tillförs det annars uttjatade konceptet, och resultatet är en av årets starkaste böcker.
Jag älskar CONFESS. Jag älskar Colleen Hoovers vackra språk. Jag älskar stämningen. Jag älskar karaktärerna. Jag älskar konceptet med hur människors bekännelser tolkas till målningar, och jag älskar det faktum att boken fick mig att känna. Några delar fyllde mig med oförklarlig glädje. Boken gjorde mig alldeles varm och fick mig att må bra. Somliga delar gav mig ett knytnävslag i magen. De delarna gjorde fysiskt ont i hjärtat att läsa. Andra scener fick mig att sitta som på nålar av spänning. Och kombinationen mellan dem blev fulländad.
Som helhet är CONFESS över förväntan. En perfekt sommarläsning: romantisk och berörande.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Bokrecensioner: Romance och erotik;
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD
FAKTA
Regissör: Dean Deblois.
Genre: Familj, äventyr.
Längd: 1 hr 44 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Jay Baruchel, America Ferrera, F. Murray Abraham, Cate Blanchett, Gerald Butler, Craig Ferguson, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, Kit Harington.
Releasedatum: 8 juli 2019.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Hicke och Tandlöse upptäcker äntligen sina sanna öden: Hickes som byns ledare tillsammans med Astrid, och Tandlöses som drakledare för alla Nattfasor. Deras vänskap prövas hårdare än någonsin tidigare, när de möter både det mörkaste hot de någonsin bekämpat och en kvinnlig Nattfasa.
RECENSION
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD är den tredje och avslutande långfilmen I franchisen. Och precis som sina föregångare är den lätt att tycka om. Karaktärerna är charmiga, animeringarna riktigt snygga och musiken välkomponerad. Det är helt enkelt en välgjord film, och ett måste att se för dig som uppskattat ettan och tvåan.
Denna tredje installation är emellertid inte min favorit, mest för att handlingen faller lite platt. Den ekar tomt på innehåll och når inte riktigt fram till tittaren med sitt engagemang. Den har inte riktigt ”det”. Dessutom innehåller THE HIDDEN WORLD fler klyschor än vad vi är vana vid att se, och de många sidospåren upptar lite väl mycket tid.
Överlag är HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD bra. Väl utförd och mysig, men kanske inte det mest imponerande som jag har sett.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
NYTT I SAMLINGEN #298
Den här gången gick jag lite bananas med mina inköp. Veckans tillskott i hyllan består av 15 böcker och 5 filmer.
Under veckan har två recex landat i brevlådan: HOW TO TRAIN YOUR DRAGON: THE HIDDEN WORLD och CAPTAIN MARVEL. Resterande filmer och böcker har jag köpt själv. Jag hittade till exempel AMERICAN HUSTLE, UNTHINKABLE och THE GLASS CASTLE billigt i en fyndlåda, medan jag köpte WHAT I THOUGHT WAS TRUE, THE DIVINERS och A COURT OF WINGS AND RUIN begagnat från Amazon och Ebay.
Resterande romaner kommer från Adlibris och Bookdepository: THE UNKINDNESS OF MAGICIANS, THIS IS WHERE IT ENDS, SORCERY OF THORNS, MIDDLEGAME, THE LAST TIME WE SAY GOODBYE, SHADOW OF THE FOX, THE EDGE OF NEVER och de fem första böckerna i KEEPER OF THE LOST CITIES-serien.
Jag är grymt taggad över alla dessa och vet knappt var jag ska börja. ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
SEX TAPE
FAKTA
Regissör: Jake Kasdan.
Genre: Komedi.
Längd: 1 tim 31 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Cameron Diaz, Jason Segel, Rob Corddry, Ellie Kemper, Rob Lowe, Nat Faxon, Nancy Lenehan.
Releasedatum: 9 februari 2015.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Ett gift par ger sig ut på jakt efter sin stulna sexvideo.
RECENSION
Sex tape har fått mycket kritik. Och visst är det långt ifrån ett mästerverk. Filmen är förutsägbar. Klyschig. Överdriven. Den har många sidospår som inte leder någonstans, låg trovärdighet och många uppstyltade situationer. Det är tillgjort och ytligt. Men samtidigt: vad kan man förvänta sig av den här typen av film? Jag anser att många har varit lite väl hårda. För trots att jag håller med om stora delar av kritiken, så underhölls jag.
Det här är en enkel film. Enkel att hänga med i, enkel att förstå och enkel att släppa taget om. Och ibland är det precis vad man behöver. Trots att Sex tape inte erbjöd något utöver det vanliga, njöt jag av den lättsamma stämningen och den lagom underhållande humorn. Det blir inga höga skratt, men några småfniss här och där duger det också. Dessutom har Diaz och Segel en bra kemi, och båda två passar i den här typen av roller.
Som helhet tycker jag att Sex tape är rätt bra. Det är inte årets skarpaste komedi, men filmen passar bra att slötitta på en regnig kväll.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi;
THE HOSTILE HOSPITAL
FAKTA
Författare: Daniel Handler (pseudonym: Lemony Snicket).
Svensk titel: Det hotfulla hospitalet.
Genre: Äventyr, barnfiktion.
Traumatiskt innehåll: föräldralöshet, kraniektomi.
Representativt innehåll: –
Serie: A series of unfortunate events #8.
Längd: 255 sidor.
Publiceringsår: 2001.
Bokförlag: HarperCollins Publishers.
HANDLING
Syskonen Baudelaire behöver stanna på sjukhuset Heimlich. Där stöter de på en misstänksam butiksägare, en onödig operation, lokaltelefoner, bedövning, hjärtformade ballonger och några förvånande nyheter om en eld.
RECENSION
The hostile hospital gör mig kluven. Å ena sidan är boken lika mysig som seriens tidigare delar. Trots att den innehåller såväl våld som ondskefulla planer, är det en lättsam läsning. Samtidigt börjar det repetitiva mönstret gå mig på nerverna.
Låt mig börja med det som jag tyckte om med boken: den stämningsfulla atmosfären, den humoristiska tonen och de charmiga protagonisterna. Jag gillar att syskonen själva behöver ta sig ut ur kniporna som de hamnar i, istället för att bli räddade av någon annan, och jag gillar att de måste samarbeta mer. Att vi dessutom får grotta oss ner i information om såväl syskonen Baudelaire som Olof och Snicket är ett stort plus.
Ändå är The hostile hospital den svagaste delen hittills i serien. Den känns som utfyllnad. För det första är jag trött på att upplägget är så gott som identiskt i varje bok. Miljön må ändras och nya karaktärer introduceras, men händelseförloppet och karaktärernas sätt att agera är desamma. The hostile hospital är långt ifrån dålig, men det känns helt enkelt som att det är åttonde gången jag läser den här boken.
Något annat som jag är besviken på är att Lemony Snicket gång på gång dinglar med svar framför läsarens näsa, för att sedan rycka undan det. Det är frustrerande, och ärligt talat rätt antiklimatiskt att aldrig riktigt komma någon vart. De ledtrådar som vi får är små och få, vilket gör att mitt intresse successivt avtar. Eftersom mysteriet med elden och VFD är seriens fokus, blir det tungt och utdraget att beta igenom bok efter bok när så pass lite nytt tillförs.
Överlag är The hostile hospital helt okej. Dessvärre är min främsta motivation till att läsa böckerna inte längre att underhållas eller ta reda på vad som händer, utan att uppnå den tillfredsställande känslan att ha avslutat en lång serie.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5
JACK RYAN SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 6 hr 40 min.
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Action, thriller.
Skådespelare: John Krasinski, Wendell Pierce, Ali Suliman, Dina Shihabi, Haaz Sleiman, Karim Zein, John Hoogenakker, Abbie Cornish, Kevin Kent, Emmanuelle Lussier Martinez.
Releasedatum: 1 juli 2019.
Distributör: Paramount.
HANDLING
CIA-analytikern och kontorsråttan Jack Ryan måste lämna tryggheten då han tvingas ge sig in i en dödlig katt- och råttalek som leder honom tvärs över Europa och Mellanöstern för att hindra en terrorist från att utföra en omfattande attack mot USA och dess bundsförvanter.
RECENSION
När jag startade det första avsnittet av Jack Ryan var jag beredd på att bli besviken. Det låter kanske som en negativ inställning att ha vid starten av en ny serie, men min erfarenhet med actionserier har inte varit den bästa. Just den genren är ofta en ”hit-eller-miss” för mig. Vissa serier – som Homeland och 24 – har imponerat enormt. Merparten brukar emellertid vara repetitiva och nästan slentriala – och därav mindre roande att se på. Men den första säsongen av Jack Ryan var bra. Riktigt bra.
Har du sett någon av Jack Ryan-filmerna? Jag har tittat på en eller två stycken, och tyckt att de varit helt okej – men en i mängden. Tv-serien sticker emellertid ut. Tempot är högt, skådespelarna duktiga och vändningarna många. Den ena spännande händelsen efter den andra avlöser varandra, och när eftertexterna efter varje avsnitt börjar rulla uppstår ett omedelbart begär att genast se ett till. Serien är atmosfärisk och komplex, och väldigt underhållande att ta del av.
Den första säsongen av Jack Ryan är förvånansvärt bra. Den må se ut som din typiska actionserie, men den har så mycket mer hjärta och själ – och spänning – än vad första ögonkastet avslöjar. Om du gillar spion- eller terroristserier rekommenderar jag denna varmt. Det är en av årets hittills bästa serier.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Serier: Kriminalare, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
THE FILL-IN BOYFRIEND
FAKTA
Författare: Kasie West.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary, romantik.
Traumatiskt innehåll: Rivaliserande vänner.
Representativt innehåll: –
Serie: –
Längd: 343 sidor.
Publiceringsår: 2015.
Bokförlag: HarperTeen.
HANDLING
När Gias pojkvän dumpar henne precis innan skoldansen, måste hon tänka snabbt. Hon har berättat om honom för alla sina vänner och det var idag som hon skulle bevisa att han faktiskt existerade. Så när hon ser en söt kille vänta på att hämta upp sin syster på parkeringen, kräver hon hans hjälp. Uppgiften är enkel: låtsas vara hennes pojkvän för två timmar.
RECENSION
The fill-in boyfriend är en roman som är väldigt lätt att kritisera. Den är förutsägbar, med avsaknad av komplexitet och smått odrägliga karaktärer. Och för de flesta räcker det för att rata en bok. Men sanningen är att jag verkligen gillade The fill-in boyfriend. Jag ser bokens brister, men i mina ögon var det inte tillräckligt för att ta överhanden. Jag engagerades av handlingen och tyckte om att följa protagonistens personliga utveckling från snobb till sympatisk individ.
Det här är en supermysig berättelse, och själva definitionen av ”perfekt sommarläsning”. Stämningen är lättsam, språket enkelt att ta till sig och romansen mellan Gia och ”fill-in-Bradley” är bedårande. Jag har läst så mycket tungt på sistone – fantasy, science fiction och mörk contemporary – att den sorglösa tonen i The fill-in boyfriend blev precis vad jag behövde som paus.
Det finns bara två saker som jag stör mig på. Den första är Gias kompisar. Varför är Gia ens vän med dem? De har ingenting gemensamt och ingen gillar varandra. De konspirerar mot varandra och hamnar i konflikter hela tiden. Jag skulle aldrig orka vara nära sådana personer, och upplevde inte det som särskilt trovärdigt att de umgicks. Den andra saken som gjorde mig något besviken var själva slutet. Inte nog med att bokens baksida avslöjar vändningen som sker under de sista kapitlen. Jag hade också hoppats på en lite starkare och mer tillfredsställande upplösning av allt.
Allt som allt är jag nöjd med The fill-in boyfriend. Det är en enkel och behaglig sommarläsning, precis så varm och fluffig som jag ville ha den.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE MAN WITH THE GOLDEN GUN
FAKTA
Regissör: Guy Hamilton.
Genre: Action.
Längd: 2 tim 5 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize, Clifton James, Richard Loo, Soon-Tek Oh, Marc Lawrence.
Inspelningsår: 1974.
Distributör: SF films.
HANDLING
Kampen gäller en kraftfull solenergiapparat, som inte får hamna i kinesiska händer. Bond ställs mot världens främsta lönnmördare: Scaramanga – vars kännetecken är gyllene pistolkulor. Efter en båtjakt på Bangkoks kanaler blir det en duell på liv och död på Scaramangas ö.
RECENSION
Jag är förvånad över mig själv. Det här är den fjärde Bond-filmen som jag ser, och för fjärde gången har gått in med ett kritiskt sinne men blivit överraskad. The man with the golden gun är riktigt bra. Underhållande, spännande, rolig och med en av franchisens hittills starkaste skurkar. Kanske är jag partisk, eftersom jag avgudar Christopher Lee, men bortsett från Goldfinger anser jag att hans antagonist är den mest välutvecklade.
The man with the golden gun är en okomplicerad och lätt njutbar film, med såväl humor som action. Filmen innehåller några imponerande stuntscener, och trots att stora delar består av snack upplever jag att filmskaparna har lagt lite extra krut på alla jakter och slagsmål. Det enda som jag inte riktigt är förtjust i – och det är inte något som är specifikt med just The man with the golden gun – är konceptet med bondbrudar. Enligt min mening är det obehövligt att i varje film ha en lättklädd kvinna som faller pladask för Bond och gör allt för att tillmötesgå honom.
Som helhet är The man with the golden gun helt klart underhållande, och jag kommer absolut ta fler av fler Bond-filmer.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner: Action, thriller;
DEN SVARTA BOKEN
FAKTA
Författare: Peder Nääs Sundemyr.
Engelsk titel: –
Genre: Magisk realism.
Traumatiskt innehåll: Mobbning.
Representativt innehåll: –
Serie: Fristående.
Längd: 188 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: B. Wahlströms.
HANDLING
En kväll hittar Gabriel en anteckningsbok i källaren. I boken står ett namn. När Gabriel försöker leta upp personen är det som att han aldrig existerat. Några dagar senare skriver Gabriel av en slump upp ett annat namn i boken. Samma sak igen: det är som att personen aldrig har funnits. Då får Gabriel en idé: vad skulle hända om han skrev upp namnen på skolans värsta mobbare?
RECENSION
Den svarta boken är en nyligen utkommen ungdomsroman av svenska debutförfattaren Peder Nääs Sundemyr. Det som lockade mig till att läsa boken var främst konceptet. Idén om en bok som kan få människor att sluta existera lät såväl annorlunda som intressant.
Boken är emellertid väldigt enkelt skriven. För enkelt skriven, i min smak. Jag saknar komplexitet hos karaktärer och djup i berättelsen. Jag saknar nyanserade ordval och starka moraliska diskussioner. Den svarta boken fick mig inte att känna, och överlag kändes läsningen opersonlig.
Med det sagt är Den svarta boken långt ifrån dålig. Jag tror att läsare som tillhör den tänkta målgruppen skulle tycka att den är riktigt spännande. Men för mig föll boken platt. Sundemyr hade en bra grundidé, men utförandet fungerade inte riktigt för mig.
BETYG: 3,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Magisk realism, Sponsrade recensioner;
TRUTH OR DARE
FAKTA
Regissör: Jeff Wadlow.
Genre: Rysare.
Längd: 1 tim 40 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Lucy Hale, Tyler Posey, Violett Beane, Hayden Szeto, Sophia Ali, Nolan Gerard Funk, Landon Liboiron, Sam Lerner, Tom Choi.
Releasedatum: 10 september 2018.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
En harmlös omgång av sanning eller konsekvens får dödlig utgång när någon eller något börjar straffa de som inte talar sanning eller som vägrar utgöra sin konsekvens.
RECENSION
Det här är den typen av film som är så uppenbart dålig att den blir bra. Jag ser brister i var och varannan scen, men kan inte undgå från att njuta. Det är lättsamt, underhållande och helt enkelt kul.
Konceptet är en fullpoängare. Jag är svag för filmer som kretsar kring ett spel som utvecklas till en dödlig lek. Jag älskar utmaningarna, och inte minst konsekvenserna av att misslyckas. Truth or dare når emellertid inte ända vägen fram, främst på grund av det övernaturliga. Om vännerna hade varit inlåsta i ett hus med en psykopat som tvingade dem att leka för att ta sig ut ur byggnaden, skulle jag ha fallit pladask. Men när en allsmäktig demon istället agerar spelledigare, blir det för mycket. För det första ser personerna som demonen tagit över störtlöjliga ut. För det andra gör den bristande trovärdigheten att jag inte kan ta filmen på allvar, och hur mycket Truth or dare än försöker så blir den aldrig läskig.
Min känsla överlag är att Truth or dare riktar sig mot en väldigt ung målgrupp. Det småfåniga manuset, de förutsägbara händelserna och mediokra skådespelarna ger helt enkelt inte ett särskilt ”vuxet” intryck. Truth or dare är småtrevlig att titta på. Lättsam, roande, men inget wow.
Ur en filmkritisk synvinkel skulle jag såga Truth or dare till fotknölarna. Den har så många brister. Samtidigt kan jag inte neka dess underhållningsvärde. Det är en trivsam film att proppa i sig chips till. Och ärligt talat älskade jag slutet. Sista scenen kom förvånansvärt oväntat och var ärligt talat rätt kreativt. Så hur pissig du än tror att Truth or dare är, så borde du ge den en chans. Den kanske överraskar dig.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck;
SUMMER OF SALT
FAKTA
Författare: Katrina Leno.
Svensk titel: –
Genre: Magisk realism.
Traumatiskt innehåll: Våldtäkt, alkohol- och droganvändning.
Representativt innehåll: HBTQ.
Serie: –
Längd: 256 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: HarperTeen.
HANDLING
Georgina väntar otåligt på att känna magin. Magin som gått igenom varje kvinna i hennes familj. Men med hennes artonde födelsedag runt hörnet, fruktar Georgina att hennes gåva aldrig kommer att komma. Under hennes sista sommar på ön – en sommar fylld med stormar, nya förälskelser och ett mysterium kring en trehundra år gammal fågel – kommer Georgina att lära sig sanningen om magi, i alla dess former.
RECENSION
Summer of salt är en utmärkt sommarläsning. Boken är kort och sockersöt, med en unik premiss som utgörs av en välkomponerad blandning av romantik, mystik, drama och magi. Språket är vackert utan att bli pretentiöst, och en påtaglig atmosfär byggs successivt upp och inger läsaren en drömsk känsla. Det är lätt att fastna för Summer of salt, men desto svårare att glömma boken när sista sidan är läst.
Summer of salt har en precis lagom dos magi. Magin ligger och puttrar i bakgrunden: precis tillräckligt för att göra mig nyfiken och skapa intresse, men utan att ta överhanden. Inslagen inger boken i en lekfull och oskuldsfull känsla, då lustiga händelser och bisarra historier bryter av mot den annars verklighetstrogna berättelsen. Magin bidrar till bokens drömlika stämning, och gör ön som Georgina bor på alltmer idyllisk.
En av de bästa sakerna med Summer of salt är karaktärerna, eller lättare sagt relationerna mellan karaktärerna. Dynamiken mellan Georgina och hennes syster är underbar: komplex men realistisk. Deras häxdryckbryggande mamma är intressant att läsa om, och överlag uppskattar jag att ta del av en ungdomsbok där föräldrarna faktiskt närvarar och inte mystiskt utelämnas från sidorna. Sedan avgudade jag Georginas vänner. Alla är förvånansvärt stöttande, vilket var oerhört uppfriskande. Vanligtvis pågår en hel del drama mellan så kallade ”vänner” i ungdomsböcker, särskilt om huvudpersonen är lesbisk. Då sker ofta någon form av trakasseri gentemot denna. Men I Summer of salt har alla en naturlig acceptans, och inte en enda gång är det någon som dömer Georgina för hennes sexualitet. Det gjorde det så mycket lättare att fastna för karaktärerna och bara njuta av läsningen.
I slutändan är Summer of salt en gemytlig och hemtrevlig sommarläsning med oförväntat djup. Riktigt bra, är den. Ändå kan jag inte undgå att känna att något saknas, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad. Kanske saknar jag ytterligare djup? Kanske var slutet något utdraget? Oavsett vad var Summer of salt en mycket uppskattad läsning, som jag rekommenderar varmt.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy, Bokrecensioner: Magisk realism;
ETT HUS AV SAND OCH DIMMA
FAKTA
Regissör: Vadim Perelman.
Genre: Drama, thriller.
Längd: 2 timmar.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Jennifer Connelly, Ben Kingsley, Shohreh Aghdashloo, Kim Dickens, Jonathan Ahdout, Frances Fisher, Ron Eldard.
Releasedatum: 17 november 2004.
Distributör: SF studios.
HANDLING
Massoud är en immigrerande överste från Iran som arbetar hårt för att kunna ge sin familj allt. När hans dotter är bortgift köper han ett hus för sina sista besparingar, omedveten om vilka problem det skapar med husets forna ägare Kathy. Hon är fast i depression och missar att läsa breven om vräkning. Men hon är inte villig att bara ge upp sitt hus som auktioneras bort.
RECENSION
Det var länge sedan jag berördes så här mycket. Ett hus av sand och dimma är en känslomässig berg- och dalbana, som krävde all min styrka för att hindra tårarna från att komma. ”Tragisk” räcker inte till för att beskriva filmen. Den fick mig att sympatisera med och känna för båda protagonisterna, och slet sedan ut mitt hjärta och krossade det i småbitar.
Det tog ett tag för mig att komma in i filmen och uppskatta det som jag såg. Jag skulle inte kalla Ett hus av sand och dimma långsam. Den är snarare lågmäld och försynt. Den stressar inte fram, utan tar tid på sig att bygga upp såväl karaktärer som stämning. Och det var något som jag i slutändan älskade, men som helt enkelt tog tid att vänja mig vid.
Förutom handling och atmosfär, är skådespelarna filmens starkaste kort. Ett hus av sand och dimma är oerhört välspelad, och oberoende av roll presterar alla starkt. Mest imponerad är jag över Kingsley, Aghdasloo och Connelly: tre mycket kompetenta skådespelare med sådan stark inlevelse att deras karaktärer känns äkta. De bygger upp riktiga individer, vars komplexa personligheter är mer än bara svart och vitt. Trots intensiva konflikter och självcentrerade handlingar är det inte svårt att förstå deras motiv och känna sympati för dem, vilket gör det hjärtslitande slutet ännu mer plågsamt.
Ett hus av sand och dimma är ett oerhört starkt drama. Spännande, fängslande och inte minst berörande. Den för intressanta reflektioner kring mänskligt beteende och vad som i slutändan är det enda som betyder något.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Drama;
BOKTAGG – FLIPPA UR I MITTEN AV ÅRET
Boktaggen "Mid Year Book Freak Out Tag" har cirkulerat på Youtube i många år, och nu i mitten av 2019 har trycket återigen ökat. Eftersom jag själv älskar att titta på den typen av videos och ta del av andra läsares svar, tänkte jag att det kunde vara roligt om jag också besvarade frågorna. Så här är jag nu, redo att göra min egen version av det hela.
Innan själva taggen tänkte jag sammanställa lite statistik för er. Under 2019 har jag hittills läst 54 böcker. 24 av dem har varit på engelska, 30 på svenska. Det motsvarar 17 620 sidor, varav den längsta boken varit på 672 sidor och den kortaste på 54 sidor. Genrerna har varierat, men oftast har böckerna haft någon form av övernaturligt inslag.
Så, låt oss börja med frågorna!
Årets hittills bästa bok
Gemina av Amie Kaufman och Jay Kristoff! Och gissa om jag blev förvånad över det! Jag läste första delen i trilogin för några år sedan och gillade den inte över huvud taget, så att Gemina skulle bli en favorit var inte väntat.
Årets hittills bästa efterföljare
Tekniskt sett Gemina, men eftersom jag vill variera mina svar skriver jag istället Down among the sticks and bones av Seanan McGuire. Jag älskade karaktärerna, den komplexa handlingen och författarens magiska språk!
Mest efterlängtade nya release som du ännu inte läst
Middlegame av Seanan McGuire. McGuire har blivit en auto-köp-författare, så det är såklart jag är exalterad över hennes senaste roman! Att alla i bokvärlden lovordat den gör inte heller min längtan mindre.
Middlegame av Seanan McGuire. McGuire har blivit en auto-köp-författare, så det är såklart jag är exalterad över hennes senaste roman! Att alla i bokvärlden lovordat den gör inte heller min längtan mindre.
Mest efterlängtade release som släpps senare under året
Det här måste vara den lättaste frågan av dem alla: den illustrerade utgåvan av Harry Potter och den flammande bägaren! Behövs ens en motivering? Det är Harry Potter, för sjutton gubbar!
Årets hittills största besvikelse
The first time she drowned av Kerry Kletter. Det är inte en dålig bok. Faktum är att jag gav den relativt högt betyg. Men jag hade förväntat mig så mycket mer.
Årets största överraskning
Om vi kör med konceptet att jag inte får använda samma bok för flera frågor, är mitt svar Heir of fire av Sarah J. Maas. Jag har tyckt att hennes böcker varit överskaffade och ärligt talat rätt tråkiga, men jag älskade Heir of fire!
Årets hittills bästa nya författare
Seanan McGuire, utan tvekan. Jag har läst Every heart a doorway och Down among the sticks and bones av henne i år, och älskade dem båda.
Ny fiktiv förälskelse
Rowan från Throne of glass-serien av Sarah J. Maas. Hans beskyddande blick, hans muskulösa kropp... someone fetch me a fan!
Ny favoritkaraktär
Alltså, jag känner att jag är riktigt tråkig som väljer personer från samma bokserie, men jag fastnade verkligen för Lysandra från Throne of glass-serien. Annars tyckte jag också väldigt mycket om Desperaux från Sagan om Desperaux av Kate DiCamillo. Så liten och söt, men ack vilket stort hjärta!
Bok som fått dig att gråta
Det är väldigt sällan som jag gråter till böcker. Men en av de böcker som har berört mig mest i år är Trädhjärta av svenska författaren Gabi Frödén.
Bok som fått dig att skratta
Wundersmeden: Morrigan Crow och den hemliga kraften av Jessica Townsend! Så spännande och så underhållande!
Årets hittills sämsta bok
Det står mellan To be read at dusk av Charles Dickens och Krigsstorm av Victoria Aveyard. Båda var extremt tråkiga.
Bästa bok-till-film-adaption som du har sett i år
Ooo! Crazy rich asians, som baseras på boken med samma namn av Kevin Kwan. En oerhört fin tolkning av romanen, med duktiga skådespelare och en underbar atmosfär!
Bästa recensionen som du har skrivit i år
Huh. Jag vet faktiskt inte. You tell me?
Vackraste boken som du har köpt
Oj. OJ! Jag är en riktig shopaholic, och jag köper aldrig böcker vars omslag jag tycker är fula, så den här frågan är riktigt svår. Kanske Skyward av Brandon Sanderson? Eller The final six av Alexandra Monir? Jag vet inte! Sluta ställ så jobbiga frågor!
Böcker som du måste hinna läsa innan årets slut
Obsidio. Love from A to Z. Keeper of the lost cities. Shadow of the fox. Jag skulle också vilja läsa klart A series of unfortunate events av Lemony Snicket, men vi får se hur det går med det eftersom jag har sex böcker kvar.
Lämna gärna dina svar på frågorna i kommentarsfältet nedan. Jag är så nyfiken på hur ni andra ligger till, så här i mitten av året!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Topp 10-listor & taggar
NÅGON DAG
FAKTA
Författare: David Levithan.
Originaltitel: Someday.
Genre: Magisk realism.
Traumatiskt innehåll: Ensamhet, oprovocerat våld, funktionsvariation.
Representativt innehåll: HBTQ.
Serie: Jag, En #3.
Längd: 443 sidor.
Publiceringsår: 2019 (org. 2018).
Bokförlag: Gilla böcker.
HANDLING
Tänk dig att varje morgon vakna upp i en ny kropp, i ett nytt liv. Vara en person för en dag, och sedan någon annan. Så ser livet ut för En, som alltid har haft det så, och trott att hen var ensam om det. Men En har haft fel. Det finns andra.
RECENSION
David Levithan är något alldeles särskilt. Han är extraordinär, oöverträffad. Genom ett poetiskt språk, och unikt tankesätt får han ett av de starkaste narrativen som går att hitta inom Young Adult. Det finns en tveklös skönhet och sanning i hans ord, och jag imponeras av hur enkelt Levithan drar i läsarens hjärtsträngar. NÅGON DAG må inte vara lika stark som JAG, EN men det är en helsikes fortsättning.
Nu för tiden liknar de flesta böcker varandra i något avseende. Harry Potter startade en trend med ”den utvalda”. Twilight banade väg för övernaturlig romantik. Och The hunger games gav upphov till en lång rad dystopiska romaner som knappt går att skilja från varandra. Att hitta något originellt, något banbrytande, inom litteraturen är numera en förlorad kamp. Med några få undantag. Böckerna i JAG, EN-serien är inte likt något annat som jag har läst. Levithan har kommit på en fullständigt unik idé och utvecklat den till ett strålande koncept. Det är nytt, fräscht och minst sagt beroendeframkallande.
Det bästa med NÅGON DAG och resterande delar av JAG, EN-serien är emellertid Levithans förmåga att inkludera. Karaktären En byter kropp varje dag. Han somnar i kroppen hos en person, för att sedan vakna upp i en annan. För en enda dag tar han över personens liv, och vem han hamnar hos är alltid slumpmässigt. Rik, fattig. Ljus- eller mörkhyad. Man, kvinna. Individer med olika sexuella läggningar och med funktionsvariationer. Det spelar ingen roll. Plötsligt är En i deras kropp, tar del av deras minnen och ser livet ur deras synvinkel – samtidigt som han själv alltid förblir densamma. Det låter kanske inte som något speciellt, men tro mig när jag skriver att det är en ögonöppnare. En ser människan bakom kroppens skal. Hen uppvisar stor förståelse och empati för omvärlden, och får läsaren att reflektera över irrelevansen med ras, ekonomiska skillnader och genus. Genom En ger Levithan ett helt nytt perspektiv på livet och vad som faktiskt är viktigt. Han ifrågasätter normer, för existentiella reflektioner och framför ett nytänkande genusperspektiv som verkligen fastnar. Många tankar väcks, och när sista sidan är läst inges en känsla av att boken är viktig. Dyrbar. Något för alla att ta del utav.
Det enda som jag stör mig på med NÅGON DAG är själva romansen. Relationen mellan En och Rhiannon var gullig i första boken, men tar här lite för mycket plats. Berättelsen är så pass stark att den klarar sig bra på egen hand, och tyvärr går mycket potential förlorad på grund av att det romantiska förhållandet ligger i fokus. För att göra det hela värre är relationen dessutom relativt klyschig, vilket betonar det faktum att den faktiskt inte är behövlig.
Som helhet är NÅGON DAG bra. Inte riktigt lika bra som JAG-EN, men fortfarande en pärla. Boken berör och frammanar viktiga reflektioner, och är definitivt läsvärd.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Sponsrade recensioner;
DOWNTON ABBEY SÄSONG 5
FAKTA
Längd: 9 hr 12 min.
Antal avsnitt: 8 stycken + långfilmen A moorland holiday.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Drama, historisk fiktion.
Skådespelare: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Jim Carter, Laura Carmichael, Raquel Cassidy, Brendan Coyle, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Lily James, Robert James-Collier, Allen Leech, Phyllis Logan, Maggie Smith.
Releasedatum: 10 december 2014.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
En ny Labour-regering inleder förändringar som känns i hela landet och livet på Downton lämnas inte orört. Robert, Mary och Branson måste tillsammans hantera de nya förutsättningarna för att säkra godsets framtid åt kommande generationer. Samtidigt lider Edith, som fortfarande inte hört något nytt om sin älskade Gregson.
RECENSION
Den femte säsongen av Downton Abbey är så nära excellens det går att komma. Humor varvas med tragedi, och säsongens många emotiva stunder – där skratt snabbt växlar till gråt – skapar en kakofoni av känslor. Manuset är genomtänkt. Skådespelarna kompetenta. Och dialogerna framförs rappt och fyndigt. Det hela skapar en säsong omöjlig att glömma.
Det är lätt att försjunka ner i en angenäm känsla av kärlek och värme när man tittar på Downton Abbey. Den vackra miljön, ljuvliga musiken och de komplexa karaktärerna låter tittaren glömma bort allt som har med modernitet att göra, för att istället svepas iväg till en annan tid med förhållandevis främmande problem. Det är spännande, men inte minst intressant, att ta del av de historiska vändningarna som vävs in i handlingen – och trots att karaktärernas liv är fiktion, har jag lärt mig en hel del om mänsklighetens förflutna.
Som helhet är den femte säsongen av Downton Abbey riktigt, riktigt bra. Det är en sån där varm och puttrig myspys-serie, som trots allt fluff innehåller såväl intriger som drama. Helt klart värd att se.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Feelgood, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- STRANGER THINGS SÄSONG 1
- I KALIFORNIEN SKÄLVER JORDEN
- ESCAPE AT DANNEMORA
- HEARTSTOPPER VOLUME 1
- DOWNTON ABBEY SÄSONG 6
- ON THE FENCE
- NYTT I SAMLINGEN #299
- CAPTAIN MARVEL
- GRÖN STORM
- INSTANT FAMILY
ARKIV
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011