THE WALKING DEAD VOL. 13: INGEN ÅTERVÄNDO
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Engelsk titel: Too far gone.
Engelsk titel: Too far gone.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Grafisk våld.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The walking dead #13.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2015.
Bokförlag: Apart.
HANDLING
Medan de flesta överlevarna försöker att fokusera på det praktiska i Alexandria, förblir Rick Grimes på helspänn. Han blir mer och mer iögonfallande excentrisk, och personer som han en gång såg som vänner oroar sig för att han kommer att försätta dem allihopa i dödlig fara.
RECENSION
Den trettonde volymen av THE WALKING DEAD känns lite som en mellanbok, som utfyllnad. Det händer inte särskilt mycket som har inverkan på berättelsen, utan fokus ligger mest på att karaktärerna ska vänja sig med tryggheten i Alexandria. Tempot är långsammare än i de senare volymerna, och jag som läsare får inte lika ”wow”-effekt.
Med det sagt, är INGEN ÅTERVÄNDO ändå bra, och minst sagt väldigt psykologiskt intressant. Att följa Ricks stagnation från rationell till oberäkneligt självcentrerad är både fascinerande och obehagligt. Efter allt som han (eller hela gruppen, egentligen) har gått igenom är en förståelig förändring, men icke desto mindre skrämmande.
Överlag är INGEN ÅTERVÄNDO bra. Inget speciellt, men en rimlig brygga mellan seriens händelser.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
CASTLEVANIA SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 3 tim 28 min.
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Fantasy, skräck.
Skådespelare: Richard Armitage, James Callis, Theo James, Adetokumboh M'Cormack, Graham McTavish, Jaime Murray, Alejandra Reynoso, Matt Frewer, Peter Stormare.
Nyckelord: Vampyrkrig, anime, magi.
Releasedatum: 26 oktober 2018.
Distributör: Netflix.
HANDLING
En osannolik hjältetrio leder motståndskampen när Dracula och hans vampyrarmé förbereder den slutgiltiga utrotningen av mänskligheten.
RECENSION
Tycker du om GAME OF THRONES? Föreställ dig den serien, fast i anime-stil och med vampyrer, så har du CASTLEVANIA i ett nötskal. Gotisk, brutal och fylld med spännande intriger. En serie som inte kuvas av det konventionella, utan som vågar ta för sig och bli riktigt rå. Låter inte det alldeles fantastiskt?
Den andra säsongen av CASTLEVANIA är till och med bättre än den första. Karaktärerna och deras relationer utvecklas, röstskådespelarna känns mer bekväma i sina roller och animationen är om möjligt ännu vackrare. Häpnadsväckande vyer avlöser varandra, snygga actionsekvenser tar andan ur mig och den utsökta detaljrikedomen imponerar. Det är en serie med mycket tanke bakom, och det syns.
Något som förvånar mig är hur pass berörande den andra säsongen av CASTLEVANIA är. Vid det här laget har jag kommit att verkligen fastna för karaktärerna, och det gjorde fysiskt ont i mitt hjärta att se dem plågas med frågor gällande sitt värde.
Något annat som jag uppskattar är de nya karaktärerna som introduceras. I första säsongen lär vi känna en relativt liten ensemble karaktärerna, men här utökas det exponentiellt vilket bidrar med såväl fler intriger som mer drama. Särskilt mycket tycker jag om Carmilla, som utgör en fantastisk ny skurk.
Överlag tycker jag mycket om den andra säsongen av CASTLEVANIA. Spännande, blodig och med förvånansvärt stort hjärta. Tycker du om mörk fantasy och anime, ska du absolut se den.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Skräck, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
CLOCKWORK PRINCE
FAKTA
Författare: Cassandra Clare.
Svensk titel: –
Genre: Urban fantasy, paranormal.
Traumatiskt innehåll: Psykisk ohälsa, ofrivillig ensamhet, dödsfall.
Nyckelord: Demonjägare, kärlekstriangel.
Serie: The Infernal Devices #2.
Längd: 498 sidor.
Publiceringsår: 2011.
Bokförlag: Margaret K. McElderry.
HANDLING
Tessa Gray har hittat trygghet hos Skuggjägarna i London. Men tryggheten hotas när hon upptäcker att Magisterns krig mot Skuggjägarna är djupt personlig. Tillsammans med Jem och Will behöver hon nysta upp hemligheter från det förflutna, och bemöta svek inom deras familj på institutet.
RECENSION
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i Cassandra Clares verk. Särskilt inte böckerna i SHADOWHUNTERS-franchisen. Jag köpte och läste en hel del av dem förut, mest för att ”alla andra” gjorde det. Men jag kunde inte relatera till hajpen. Och nu har det gått fyra år. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös över att ta mig an serien igen, och jag var redo att få en seg och utdragen läsupplevelse.
Men. Hör och häpna: jag tyckte faktiskt om CLOCKWORK PRINCE. Japp, du läste rätt och tro mig, jag är minst lika chockad som du. Jag vet inte om det beror på att boken är bättre än de som jag har läst tidigare, eller om serien helt enkelt passar 24-åriga Melanie mer, men ja, jag tyckte om den förvånansvärt mycket.
Den främsta anledningen till att jag uppskattade läsningen av CLOCKWORK PRINCE var karaktärerna och deras relationer till varandra. Visst har boken action, men det just karaktärerna driver den framåt och gör den intressant. Och det förvånar mig, för stort fokus ligger på en kärlekstriangel, något som i vanliga fall brukar ge mig kräkreflex. Men av någon anledning tilltalade dramat mellan Tessa, Jem och Will mig. Jag är också oerhört tacksam över alla välutvecklade sidkaraktärerna. Hela ensemblen är levande, och jag överraskades över hur mycket jag brydde mig om dem allesammans.
Med det sagt ser jag fortfarande en hel del brister. CLOCKWORK PRINCE är något för lång, kommer igång väldigt sent och innehåller fler klyschor än jag kan räkna till. Händelserna är förutsägbara och ibland innehöll scenerna så många bekväma sammanträffanden att jag himlade med ögonen. Utöver det tycker jag också att Tessa – som överlag är en karaktär jag tycker om – agerade rätt idiotiskt i en del situationer.
Men om man bortser från de petitesserna, är CLOCKWORK PRINCE bra. Riktigt bra. Det är en lättsam och underhållande läsning, kanske inte på wow-nivå men tillräckligt bra för att få mig att vilja återuppta läsningen av Cassandra Clares serie.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
COMMUNITY SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 8 tim 34 min.
Antal avsnitt: 25 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Alison Brie, Ken Jeong, Yvette Nicole Brown, Jim Rash, Donald Glover, Chevy Chase.
Nyckelord: Parodiskt upplägg, skoldrama.
Releasedatum: 10 november 2010.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Advokaten Jeff tvingas studera på komvux när han får sin licens indragen och hittar på en fejkad studiecirkel i spanska i ett försök att komma nära Britta.
RECENSION
Det här är andra gången som jag tittar på COMMUNITY (första gången var 2016), och jag måste säga att jag uppskattar serien mer den här gången. Den första säsongen har något svårt att etablera sig, men efter en lite skakig början hittar den äntligen sin plats på komedikartan. Det är lättsamt, det är charmigt och det är oerhört minnesvärt.
Det finns tre saker som gör att jag tycker om den här serien.
1) Humorn. Skämten i COMMUNITY grundar sig på att serien gör narr av klassiska filmer och välkända stereotyper, vilket blir oerhört kul. Det är sällan som jag skrattar rakt ut när jag tittar på tv, men det här är ett sånt fall. Särskilt i avsnittet ”Modern Warfare” (det mest briljanta avsnittet jag sett), där var och varannan scen kastar ett menande öga åt andra verks håll och skickligt tar sig an de bekanta klyschorna. Visst är det löjligt och oerhört överdrivet, men eftersom allt görs medvetet och med ett stort hjärta, stör det inte.
2) Karaktärerna. Trots att det finns karaktärer som jag hatar – jag tittar på er, Pierce och Shirley – så finns det också det som värmer mitt hjärta. Abed, Troy, Chang… de bidrar med så mycket charm och humor att det är omöjligt att inte tillbe dem.
3) Gästskådespelarna. Jisses så många välbekanta ansikten det är i den här serien! Jack Black, Christian Olsen, Owen Wilson, Lauren Stamile…. Det är bara några av alla. Och jag är den typen av person som tycker att det är jättekul att se kändisar dyka upp i random serier, även om det bara är i korta cameos.
Så ja, den första säsongen av COMMUNITY är en hit. Inte perfekt eller en makalös hit, men toppen när du vill ha något lättsmält att slötitta på.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
ANNE FRANKS DAGBOK
FAKTA
Författare: Ari Folman, David Polonsky, Anne Frank.
Originaltitel: אנה פרנק - היומן הגרפי
Engelsk titel: Anne Frank's Diary: the Graphic Adaption.
Genre: Biografi.
Traumatiskt innehåll: Folkmord, misshandel, svält.
Nyckelord: Andra världskriget, förintelsen, grafisk roman.
Serie: –
Längd: 154 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2017).
Bokförlag: Norstedts.
HANDLING
På sin trettonårsdag får Anne Frank en efterlängtad dagbok. I den skildrar hon drygt två år i hennes tonåriga liv, då hon lever gömd i ett gårdshus i Amsterdam.
RECENSION
Den grafiska versionen av ANNE FRANKS DAGBOK är baserad på den ursprungliga klassikern med samma namn, fast integrerar bilder i serieformat. Det är en vackert illustrerad och kraftfull läsning: betydligt mer ”quirky” än jag hade förväntat mig. Jag har inte läst originalet, och blev därför förvånad när jag upptäckte hur ”pratig” och gladlynt boken är. Missförstå mig inte: boken är mörk och fruktansvärd, men den har ett ljus som jag inte väntat mig. Anne Frank är intelligent och humoristisk, och oerhört inspirerande som individ.
Jag hade emellertid svårt för boken. Jag vet inte om det är formatet eller språket eller något annat, men jag kände inte någon samhörighet med karaktärerna. Och ärligt talat tyckte jag att läsningen var rätt tråkig. Får man säga så? Det känns hemskt att betygsätta och bedöma underhållningsvärdet i en berättelse som inte är fiktiv, men faktum är att jag helt enkelt var uttråkad under läsningen. Det som jag gillade mest var efterordet, där man får läsa om vad som hände efter Annes dagbok tog slut. Jag tror att den grafiska versionen av ANNE FRANKS DAGBOK är som bäst om man redan har läst den riktiga: att den fungerar bättre som kompanjon än en ersättare. Och då jag inte läst originalet, förlorade jag en hel del känsla och förståelse.
Överlag… Ja, jag vet inte. Som bok skulle jag sätta stämpeln ”okej”, men det känns som sagt oerhört fel i och med att den grundas på verkliga händelser. Är den viktig? Ja! Alla borde läsa den här eller originalboken någon gång i sitt liv. Kommer jag läsa den igen? Sannolikt inte.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Facklitteratur och biogr, Bokrecensioner: historisk fiktion, Sponsrade recensioner;
LE MANS '66
FAKTA
Regissör: James Mangold.
Genre: Biografi, drama.
Längd: 2 tim 32 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild.
Nyckelord: Racing, biltillverkning, rivalitet.
Releasedatum: 30 mars 2020.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
Den visionära amerikanske bildesignern Carroll Shelby och den våghalsiga brittiska racerföraren Ken Miles, får i uppdrag av Henry Ford II att bygga en helt ny racerbil med potentialen att besegra de dominerande bilarna från Ferrari vid 24-timmarsloppet i Le Mans, Frankrike 1966.
RECENSION
LE MANS ’66 gör mig väldigt kluven: jag var tveksamt inställd när jag började titta på filmen, och jag är tveksamt inställd nu.
Å ena sidan är jag förvånad över hur pass intressant filmen visade sig vara. Trots att jag inte har något som helst intresse för vare sig bilar eller racing, tyckte jag att LE MANS ’66 var spännande. Detta främst tack vare den härliga vänskapen mellan Ken och Carroll, rivaliteten mellan de båda bilmärkena och de duktiga skådespelarnas imponerande insatser.
Samtidigt – och det här säger jag i all välmening – finns inget som kan berättiga en speltid på två och en halv timme! Filmens längd förstör verkligen allt. Det är helt omotiverat. Det händer inte i närheten tillräckligt mycket för att fylla ut tiden, och berättelsen blir oerhört utdragen. Tillsammans med det faktum att LE MANS ’66 följer en rätt uttjatad mall, där allt är som förväntat och inget direkt överraskar, blir resultatet – tyvärr – stunder där man sitter uttråkad.
Överlag? Ja, LE MANS ’66 är en helt okej film. Förvånansvärt bra för att vara om racing, men det är himla synd att den är så lång. Jag hade sannolikt förälskat mig, om det inte vore så att jag hann somna.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
MELLAN OSS
FAKTA
Författare: Sandra Beijer.
Engelsk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Mobbning, minderårig alkohol- och cigarettkonsumption, ätstörning.
Nyckelord: Skoldrama, popularitetstävling.
Serie: –
Längd: 182 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Natur&kultur.
HANDLING
Minna börjar högstadiet med övertygelsen att allt ska bli annorlunda. Hon har fjärmat sig från sin mellanstadiebästis, köpt nya skor med klack och bestämt sig för att klättra i status. Men högstadiets komplicerade regler kräver fingertoppskänsla och snart har hon navigerat rakt in i skottlinjen.
RECENSION
Jag ville verkligen gilla den här boken. Och till en början trodde jag att jag skulle göra det. För hallå, finns någon som kan skriva lika vackert som Sandra Beijer? Hennes sätt att uttrycka sig är ofattbart vackert: så okonstlat men ändå komplext, så enkelt men ändå ärligt och rått. Men det räckte inte hela vägen.
För det första hade jag väldigt svårt för karaktärerna, och då MELLAN OSS är en karaktärsdriven bok ställde det till med problem. Jag kunde inte alls relatera till dem och deras besatthet av att bli populära. Istället störde jag mig på deras ytlighet och deras omogna sätt att behandla varandra. Hallå, de är i sin unga tonår och tänker bara på killar och smink, och kastar bort sina vänner likt gårdagens sopor om det säkrar deras plats i hierarkin. Jag har inget minne av att jag eller mina klasskamrater var så, och jag kände absolut ingenting för karaktärerna på grund av det.
Något annat som är värt att nämna är att hur mycket jag än älskar Beijers språk, så blir det ibland påfrestande att ta del av. Det är så pass symboliskt och abstrakt och fragmentariskt att viss förvirring uppstår, och ibland blir det irriterande att behöva avläsa vad det är som faktiskt står bakom alla metaforer.
Överlag är jag… måttligt imponerad. MELLAN OSS är en vacker bok, men utan en engagerande handling eller sympatiska karaktärer. Helt okej att läsa en gång, men något som jag kommer att glömma väldigt snart.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
ABOMINABLE
FAKTA
Regissör: Jill Culton, Todd Wilderman.
Genre: Äventyr, familjefilm.
Längd: 1 tim 37 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgay Trainor, Joseph Izzo, Eddie Izzard, Sarah Paulson, Tsai Chin, Michelle Wong, James Hong.
Nyckelord: Snömonster, Kina, vinterland.
Releasedatum: 9 mars 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
När de busiga vännerna Yi, Jin och Peng hittar en ung yeti på sitt hustak ger de honom namnet Everest. De inleder ett spännande äventyr för att återförena den magiska varelsen med sin familj, och Everest hjälper trion att finna en inre styrka de inte visste att de hade.
RECENSION
ABOMINABLE är inte en dålig film. Den är söt, lättsam, färgglad och helt enkelt en skön avkoppling efter en stressig vecka. Med det sagt, är filmen emellertid inte särskilt anmärkningsvärd. Den hade ingenting som jag inte har sett förut, och resultatet blev en tittarupplevelse utan hjärta.
Det här är en dussinfilm. Sammanträffanden, klyschor och ett förutsägbart händelseförlopp präglar den. Karaktärerna är bleka, handlingen trivial och något barnslig, och jag började aldrig känna något. Animeringen är fin men inget märkvärdigt, och överlag känner jag att ABOMINABLE saknar det där lilla extra som gör den till en egen film.
ABOMINABLE är en okej engångsföreteelse men inget man sen pratar om eller vill se igen.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
WITH THE FIRE ON HIGH
FAKTA
Författare: Elizabeth Acevedo.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Tonårsgraviditet, mobbning, fattigdom, minderårigt sex, frånvarande föräldrar, dödsfall.
Nyckelord: Matlagning, skoldrama, ungt föräldraskap.
Serie: –
Längd: 388 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Hot Key Books.
HANDLING
Emoris liv har präglats av svåra beslut, och allt hon gör är för sin dotters och farmors skull. Fokusera på skolan, inte bli romantiskt involverad, jobba extra. Det enda stället där hon kan släppa allt, är köket. Emori vill bli kock, men vet att det är meningslöst. Det finns regler som hon måste följa. Men när hon börjar gå en matlagningskurs i skolan, känns det plötsligt som att allt är möjligt.
RECENSION
Åh, vad jag tycker om WITH THE FIRE ON HIGH! Så himla mysig! Den varma atmosfären och de härliga karaktärerna gör det svårt att inte känna sig alldeles gosig inombords.
Det finns så mycket som jag uppskattade med WITH THE FIRE ON HIGH. En av dem är sättet som den är skriven på. Boken är välskriven, med okonstlat språk och lättsam stämning. Kapitlen är korta, och det kändes helt enkelt bekymmerslöst att ta till mig innehållet. Acevedo har dessutom konstruerat en fantastisk ensemble karaktärer, som jag verkligen kände samhörighet med. Deras konflikter och imperfekten gör att de känns levande. Särskilt mycket tycker jag om protagonisten Emori. Hon är initiativtagande, mogen och väldigt inspirerande. Hon kämpar hårt för att nå dit hon vill, och att läsa om hur hon både går sista året på gymnasiet, arbetar helgar/kvällar, tar hand om ett tvåårigt barn och en massa annat på samma gång tänder till en glöd inom mig som jag inte trodde fanns. För om hon klarar att ha tio bollar i luften, då gör ju jag också det. Eller hur?
Jag uppskattar dessutom all representation i boken. Emori blir gravid vid 14 års ålder och vi får en realistisk skildring av hur det är att vara ung tonårsförälder. Därtill inkluderas även kvinna-kvinna-romanser, olika etniciteter, funktionsnedsättningar och socioekonomiska skillnader, vilket såväl ökar romanens realism som komplexitet.
Jag gillar också att matlagning tar så stor plats i boken, för av någon anledning gillar jag all form av media som fokuserar på mat. Något som jag däremot suckade lite åt är det faktum att en romans inkluderas. Visserligen är den rätt gullig, men kom igen – alla ungdomsböcker behöver inte ha romantik, och i detta fall var det faktiskt rätt överflödigt. Sen slutar alltsammans lite väl förutsägbart och perfekt, men överlag är jag väldigt nöjd.
Allt som allt är jag glatt överraskad över hur mycket jag tyckte om WITH THE FIRE ON HIGH. Det är en inspirerande och hoppfylld bok, som jag tror skulle bli en supermysig film. Det här var precis vad jag behövde, och om du är ute efter en gosig roman med mycket representation rekommenderar jag den varmt.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
THE WALKING DEAD VOL. 12: RADHUSEFFEKTEN
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: Life among them.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Grafiskt våld.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The walking dead #12.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2014 (org. 2010).
Bokförlag: Apart.
HANDLING
De överlevande blir åter varse om hur det är att leva "normalt".
RECENSION
När jag började läsa THE WALKING DEAD-serien hade jag väldigt svårt för formatet. Jag kände ingen samhörighet med karaktärerna. Tyckte att det svartvita upplägget var otydligt. Och jag tyckte att det som hände var allmänt… tråkigt. Nu har jag en helt annan åsikt.
Det här är minst sagt en beroendeframkallande serie. Och trots att tempot är långsammare i RADHUSEFFEKTEN än tidigare volymer, hade jag svårt att släppa taget om den. Vid det här laget har vi kommit karaktärerna så nära, att vi förstår dem utan och innan, och genuint bryr oss. Allt som de har gått igenom – både fysisk terror så väl som psykologisk – har utvecklat dem, och gett dem djup och komplexitet. Det är oerhört fascinerande att läsa om hur de – även när saker och ting är som bäst – fortfarande behöver minnas det som de har gjort och uthärda plågsamma minnen. De är så pass ”förstörda” vid det här laget, att helvetet aldrig tar slut – även om dem såväl befinner sig i himmeln. Och det är sjukt intressant att ta del av.
I den här volymen tar actionen ett steg tillbaka, och vi introduceras för samhället Alexandria. Och det är riktigt kul (ja, bokstavligen ha ha-roligt) att se hur kulturerna kolliderar: hur våra överlevare behöver anpassa sina förhållningssätt och sitt agerande till ett samhälle som inte upplevt skräck och smärta. Jag gillar dessutom att jag som läsare får onda aningar. Trots att inget direkt dåligt händer i volymen, finns en tryckande stämning som ger föraningar om att shit will go down.
Överlag är det här en bra volym, och jag ser med spänning fram emot fortsättningen. Plocka upp serien om du gillar tv-serien och är nyfiken på hur allt ”egentligen” skulle gå till.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
THE GOOD PLACE SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 4 tim 45 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Kristen Bell, William Jackson Harper, Jameela Jamil, D'Arcy Carden, Manny Jacinto, Ted Danson.
Nyckelord: Livet efter döden, etik, minnesförlust.
Releasedatum: 20 september 2017.
Distributör: Netflix/NBC.
HANDLING
Eleanor måste börja ett nytt liv, utan några minnen av vad som hände första gången.
RECENSION
THE GOOD PLACE är en väldigt behaglig serie att följa. Enkel och lättsam, men tillräckligt annorlunda för att sticka ut och göra sig ihågkommen. Konceptet är annorlunda från alla andra serier som jag sett och det är en fröjd att hela tiden lära sig mer om hur livet efter döden ”fungerar”. Tillsammans med den bekymmerslösa stämningen, de starka färgerna och den gladlynta tonen, är resultatet en mysig må bra-serie som snabbt nästlar sig in i tittarens hjärta.
Jag gillar att serien inte tar sig själv på särskilt stort allvar. Logiska luckor, klyschor och sammanträffanden är vanligt förekommande, men THE GOOD PLACE gör tydligt att det är medvetna val och gör nästan narr av sig själv. Det är fånigt och dumt, men på ett bra sätt. Oavsett om vi skrattar med eller åt det som händer, skrattar vi icke desto mindre. Bäst av allt är karaktärerna, som kort och kort är knäppa. Mina favoriter är Jason, som är så dum att han blir bedårande, och den artificiella intelligensen Janet. De bidrar båda med så mycket charm och värme att jag knappt vet var jag ska ta vägen.
Överlag är jag väldigt nöjd med den andra säsongen av THE GOOD PLACE. Den överträffar sin föregångare och blir såväl dummare, roligare som mer spännande. Kristen Bell är fantastisk i huvudrollen, och jag smälter av den öppenhjärtiga atmosfären. Det finns inga tvivel om att jag kommer fortsätta att titta.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
THUNDERHEAD
FAKTA
Författare: Neal Shusterman.
Svensk titel: –
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Mord, grafiskt våld, tortyr, översvämning.
Nyckelord: Odödlighet, utopi, liemän, lönnmördare, korruption, articifiell intelligens.
Serie: Arc of a Scythe #2.
Längd: 504 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Simon & Schuster Books for Young Readers.
HANDLING
Rowan har tagit på sig att rena liemännens verksamhet. Han har verkar utanför nätet och har slagit emot alla korrupta liemän i kontinenten. Lik en mörk hämnare, tar han ner dem en efter en, och lämnar bara en rykande hög med aska bakom sig. Citra vill däremot bidra med förändring från insidan. Men hon behöver hjälp från Thunderhead, den allvetande AI:n intelligent nog att lösa Jordens alla problem. Men kommer den att hjälpa till, eller bara titta på när perfektion går om intet?
RECENSION
Alltså. Ursäkta mitt språk, men herrejävlar! THUNDERHEAD är inte bara en av årets favoriter. Det är också en av de mest tillfredsställande efterföljarna som jag någonsin har läst.
Jag läste SCYTHE förra året. Jag gillade den men tyckte samtidigt att den inte var något särskilt, och fast jag uppskattade grundidén tyckte jag att boken var väldigt överskattad. Men den här. DEN HÄR. Den är fenomenal!
Intrigerna tätnar. Insatserna är högre än någonsin. Och det finns så mycket action att mitt hjärta aldrig saktar ner. Konceptet är spännande och jag avgudar sättet som världen har byggts upp på. Det är genomtänkt, välutvecklat, tankeväckande, ruggigt och unikt. Det är oerhört fascinerande att läsa om den ”perfekta” samhällsuppbyggnaden, och jag gillar att den allvetande artificiella intelligensen Thunderhead får ta mer plats. Stämningen som skapas när man läser ur dess synvinkel påminner lite om Aidans perspektiv i THE ILLUMINAE FILES-trilogin, vilket jag skräms av men älskar.
Det fanns inte något med THUNDERHEAD som jag ogillade: boken är spännande från början till slut. Men jag vill lyfta särskilt uppskattning för slutet, för herrejisses vilket slut! ”Oförutsägbart” och ”explosivt”, räcker knappt till för att beskriva det. Jag var bokstavligen i chock efter att ha läst ut boken, och väntar än idag på att återhämta mig.
Sammanfattningsvis är THUNDERHEAD fantastisk. Boken vann över mig, kropp som själv. Det är den typen av bok som jag ville läsa så snabbt jag kunde för att det händer så mycket, samtidigt som jag var rädd för att den skulle ta slut. Om du gillar originella och blodiga romaner med högt tempo, rekommenderar jag varmt att du plockar upp den!
BETYG: 9/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 9 - 10, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
DOCTOR SLEEP
FAKTA
Regissör: Mike Flanagan.
Genre: Rysare.
Längd: 2 tim 31 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis, Zahn McClarnon, Emily Alyn Lind, Selena Anduze, Robert Longstreet, Catherine Parker.
Nyckelord: Mord, odödlighet, demoner.
Releasedatum: 16 mars 2020.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Dan Torrance är hemsökt av de traumatiska upplevelser han fick utstå som bar på Overlook Hotel. Han tvingas ta uti med vålnaderna från det förflutna när han möter Abra, en modig flicka som likt Dan är synsk – den förmåga som kallas "the shining". Och hon är i desperat behov av hans hjälp.
RECENSION
Jag har dålig erfarenhet av filmer och tv-serier som är baserade på Stephen Kings böcker. THE DARK TOWER. IT. UNDER THE DOME. PET SEMATARY. Visst finns några guldkorn också, men oftast när jag hör Kings namn i samband med en filmatisering, tänker jag ”något långt och utdraget”. På grund av det – och det faktum att jag inte har sett THE SHINING, som är den här filmens föregångare – började jag titta på DOCTOR SLEEP med viss skepticism.
Det är därför med stor förvåning som jag tillkännager att jag älskade DOCTOR SLEEP. Älskade!
Alltså. Vilket häftigt koncept! Vilka läckra effekter! Och vilka fantastiska skådespelare! Särskilt barnen, vilket jag väldigt sällan skriver. Det här är en riktigt spännande och atmosfärisk rysare, som grep tag i mig redan vid första scenen och höll mig fast ända till eftertexterna började rulla. Inte en enda gång kollade jag på klockan. Inte en enda gång kände jag mig uttråkad. Istället växte ett okontrollerat begär att omedelbart klicka hem boken och läsa den (jag lyckades dock hålla mig). För om filmen är så här bra, hur bra måste då inte boken vara?
Filmen är övernaturlig, vilket jag brukar ha svårt för. Men det hela görs på ett lågmält och smakfullt sätt. Visst finns jumpscares, demoner och fula monster, men det blir aldrig för mycket. Det kombineras dessutom med psykologiskt drama, mycket action och en del härligt äckelpäckel, vilket gör att spänningen aldrig lägger sig.
Filmen är förstås inte helt perfekt. Stundtals förvirrande och något för lång: jag har svårt att berättiga en speltid på två och en halv timme, oavsett hur bra filmen är. Men det är petitesser. DOCTOR SLEEP är riktigt spännande, och väl värd att se.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
THE WALKING DEAD VOL. 11: JÄGARNA
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: Fear the hunters.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Mord, kannibalism, våld mot barn.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The walking dead #11.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2014 (org. 2010).
Bokförlag: Apart.
HANDLING
De kvarstående överlevarna fortsätter på vägen mot Washington. Men alla kommer inte att klara sig.
RECENSION
THE WALKING DEAD-serien har varit väldigt ojämn, och därför är jag alltid något skeptisk när jag plockar upp en ny volym. Men den elfte volymen är ärligt talat riktigt, riktigt bra. Min personliga favorit hittills. Det händer saker hela tiden, och sidorna fylls upp med sånt som faktiskt betyder något och gör skillnad för berättelsen; inte bara hjärndött våld. På bara 144 sidor utvecklas såväl handling som karaktärer, och tro mig – det är väldigt spännande att ta del utav.
Förutom att själva berättelsen är grymt spännande, uppskattar jag även karaktärerna väldigt mycket i den här volymen. Abraham har blivit min nya favorit, och jag diggar verkligen hans realistiska tänkande och kyliga nolltolerans mot idioti. Därtill introduceras prästen Gabriel, och hans uppdykande bidrar med en väldigt tankeväckande handlingsparallell.
Något annat som jag uppskattar med volymen, är hur den betonar att THE WALKING DEAD faktiskt inte handlar om zombier, utan om överlevnad och den psykologiska påfrestningen som ständiga risker medför. Överlag är den elfte säsongen ruggig och förvånansvärt bra, och jag längtar efter att läsa vidare.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE SÄSONG 7
FAKTA
Längd: 17 tim 3 min.
Antal avsnitt: 22 stycken.
Åldersgräns: 7 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Michael Landon, Karen Grassle, Melissa Gilbert, Melissa Sue Anderson, Rachel Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Jonathan Gilbert, Kevin Hagen, Katherine MacGregor, Richard Bull, Alison Arngrim.
Nyckelord: Självförsörjande liv, bönder, skoldrama, romantiskt drama, historisk fiktion.
Inspelningsår: 1981.
Distributör: Universal.
HANDLING
Familjen Ingalls liv i 1800-talets slut på prärien i Plum Creek, går vidare med glädje och sorg, förväntningar och besvikelser.
RECENSION
LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta. Serien är så mysig, med rogivande stämning, duktiga skådespelare och charmiga karaktärer. Varje gång jag ser ett avsnitt känns det som att mitt eget liv plötsligt blev lite, lite bättre. Serien får mig helt enkelt att må bra, och trots att säsongerna är långa tröttnar jag aldrig.
Med det sagt, är den sjunde säsongen en av de sämsta. Serien har alltid haft logiska luckor och varit förutsägbar: man vet att vad karaktärerna än genomgår slutar det på ett eller annat sätt lyckligt. Men jag känner att det börjar bli något för överdramatiskt. Den ena tragedin ersätter den andra, och ibland undrade jag hur mycket skit som egentligen kan hända samma familj. Visst att livet var svårare förr, men efter att ha överlevt kidnappningar, bränder, fattigdom, missfall och olyckor i alla dess former kan man tycka att de borde få andas ut lite. Men inte då. Föräldralösa barn, våldtäkter och misshandel är bara några av de saker som vi får se. Och visst är det spännande. Men trovärdigt? Nej. Personligen föredrar jag de lugnare avsnitten som präglas av humor snarare än drama.
Överlag är den sjunde säsongen av LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE bra. Såklart den är. Men jag föredrar de tidigare säsongerna, som inte innehöll lika mycket dramaaa.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
CASTLEVANIA SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 1 tim 35 min.
Antal avsnitt: 4 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Skräck, fantasy.
Skådespelare: Richard Armitage, Alejandra Raynoso, Rila Fukushima, Theo James, Adetokumboh M'Cormack, Jaime Murray, Bill Nighy, Gildart Jackson, Barbara Steele.
Nyckelord: Vampyrer, demoner, krig, anime.
Releasedatum: 7 juli 2017.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Den sista överlevande familjemedlemmen i en vanärad släkt kämpar för att rädda Östeuropa från greve Dracula.
RECENSION
Tv-serien CASTLEVANIA är inspirerad av tv spels-franchisen med samma namn, och följer Dracula på hans hämndresa efter att hans fru har blivit levande bränd på bål. Det var en serie som jag gav mig in i utan någon form av förkunskap, och som jag inte förväntade mig mycket utav. Men jag är glatt överraskad.
Den första säsongen av CASTLEVANIA fångade verkligen mitt intresse. Den är visserligen kort och har som främsta syfte att ställa upp spelpjäserna, så att säga. Men den gjorde verkligen intryck, och lämnar efter sig ett löfte om en ännu bättre fortsättning. Vackert animerad, med intressant handling och förvånansvärt mycket spänning, höll den mitt engagemang från början till slut. Jag blev dessutom riktigt häpen över graden av brutalitet. Det är en rå produktion, med många blodiga strider innehållande såväl tortyr som lemlästning. Och personligen gillar jag det, men jag förstår att det inte är en serie för alla.
Överlag tycker jag om den första säsongen av CASTLEVANIA. Något rörig, men med ett överraskande emotionellt djup som jag förutspår vidareutvecklas i nästkommande säsong. Jag är mycket nyfiken över att se vart alltsammans leder, och kommer absolut titta vidare.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Skräck, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
VUXNA MÄNNISKOR
FAKTA
Författare: Marie Aubert.
Originaltitel: Voksne mennesker.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Ofrivillig ensamhet, barnlöshet, missfall, otrohet.
Nyckelord: Familjekonflikter, ensamhet, singelliv.
Serie: –
Längd: 111 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Wahlstrlm & Widstrand.
HANDLING
Ida är arkitekt, barnlös och i sin bästa ålder. Men sista tiden har den biologiska klockan börjat ticka. För säkerhets skull har hon undersökt möjligheten att frysa ned ägg för när hon träffar den rätte i framtiden. Nu är det sommar och Ida tar bussen för att fira sin mammas 65-årsdag. Allt är som uppbyggt för härliga dagar, om det inte vore för hennes systers strålande nyhet.
RECENSION
Jag hade inte några förväntningar när jag började läsa VUXNA MÄNNISKOR. Jag hade inte hört talas om författaren. Jag visste inte vad boken handlade om. Och utifrån omslaget kändes den inte som en bok i min smak. Men herregud vad jag hade fel! VUXNA MÄNNISKOR överraskade mig rejält, och är en av årets hittills största favoriter.
VUXNA MÄNNISKOR är bara lite mer än hundra sidor lång, men får under de sidorna till ett större djup än i många långromaner. Det är en hårt träffande och komplex berättelse; en rå och ärlig historia om ofrivillig barnlöshet och destruktiva familjeförhållanden. Det är en mörk och smärtfylld läsning som utforskar varje individs värde och påfrestningen av att alltid befinna sig i en annan persons skugga. Boken är vackert skriven, tankeväckande och skrämmande lätt att relatera till.
Det här är en bok vars sidor flyger förbi, samtidigt som man vill stanna upp och ta till vara på varje ord. Det är en imponerande och kraftfull läsning, som verkligen lämnar intryck. Den fick mig att känna. Och jag ser mycket fram emot att läsa mer av den här strålande författaren.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
ORANGE IS THE NEW BLACK SÄSONG 7
FAKTA
Längd: 13 tim 45 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Taylor Schilling, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Jackie Cruz, Laura Gómez, Selenis Leyva, Taryn Manning, Adrienne C. Moore, Matt Peters, Jessica Pimentel, Diane Guerrero.
Nyckelord: Frihetsberövande, fängelseliv, gängkrig, isolering.
Releasedatum: 26 juli 2019.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Piper har blivit villkorligt frigiven och försöker få rätsida på sin tillvaro, samtidigt som livet i Litchfield-fängelset fortsätter utan henne.
RECENSION
Den sjunde säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK är också den sista. Vilket känns som ett knytnäveslag i magen. ORANGE IS THE NEW BLACK är serien som satte Netflix på kartan, och det med all rätt. Det är en fantastisk serie, en serie som vågar träda in på okänt territorium och som vågar hötta med pekfingret åt dagens alla samhällsproblem. Det är en serie som berör, som fått mig att gråta, skratta och sitta som på nålar. Och efter att sista avsnittet var sett, lämnades jag med ett otvivelaktigt tomrum inom mig.
Den sjunde säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK är inte seriens bästa. Icke desto mindre är jag sjukt imponerad över den höga kvalitén som serien har hållit rakt igenom. Varje säsong har bjudit på något nytt och fräscht, och intresse har bibehållits genom att såväl handling som karaktärer har utvecklats. I den sjunde säsongen är ”det nya elementet” integrationen av ämnen som utvisning och asylrätt, vilket både var lärorikt och gripande att följa.
Kvar finns förstås de härliga karaktärerna: en fantastisk ensemble med varierad etnicitet, kön, ålder och personlighet. En ensemble, som vi vid det här laget har så mycket känslor för att de nästan känns som familj. Och jag kommer att sakna dem obegripligt mycket.
Överlag är den sjunde säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK tillfredsställande. Något påskyndad, ja, men tillfredsställande. Det är en emotionell och effektfull avslutning som gör serien rättvisa.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
SOM STJÄRNOR I NATTEN
FAKTA
Författare: Jennifer Niven.
Originaltitel: All the bright places.
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Bilolycka, självmordstankar, mobbning.
Nyckelord: Psykisk ohälsa.
Serie: –
Längd: 385 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2015).
Bokförlag: Gilla böcker.
HANDLING
Alla är övertygade om att populära Violet räddar skolans freak Finch från att hoppa från skolans klocktorn, men sanningen är egentligen en annan. Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt, som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.
RECENSION
Jag är väldigt kluven. SOM STJÄRNOR I NATTEN är i grunden en bra bok, men den hade potential till att bli så mycket mer.
Jag gillar att läsa romaner som kretsar kring psykisk ohälsa. Det griper ofta tag i mig, och blir väldigt lätt att relatera till då jag själv har brottats med det länge. Men fast jag kunde relatera och fast jag blev berörd av Finchs och Violets berättelser i den här boken, hade jag väldigt svårt att känna samhörighet med dem. De är inget mer än vandrande depressioner: det finns inget med dem – inga personligheter, intressen, egenskaper – bortom deras psykiska välmående. De är tomma skal, en personifiering av ohälsa fast utan någon form av mänsklig aspekt. Det känns knappt som att boken har någon handling. Allt handlar om att karaktärerna mår dåligt, vilket i längden faller platt och inte alls känns trovärdigt.
Med det sagt tyckte jag ändå att SOM STJÄRNOR I NATTEN är okej. Jag ville hela tiden läsa vidare och var nyfiken (och rädd) över hur alltsammans skulle sluta. Jag kände bara inte något för karaktärerna, ingen solidaritet eller sympati. De blev för… omänskliga i mina ögon.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
TERMINATOR: DARK FATE
FAKTA
Regissör: Tim Miller.
Genre: Action, science fiction.
Längd: 2 tim 8 min.
Åldersgräns: 15 år.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta, Ferran Fernández, Tristán Ulloa, Tomás Álvarez.
Nyckelord: Robotar, apokalyps.
Releasedatum: 16 mars 2020.
Distributör: 20th Century Fox.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
När Skynet skickar en kraftfull nu Terminator från framtiden för att likvidera cyborghybriden Dani och hennes vänner, tvingas Sarah Connor samarbeta med den ursprungliga T-800 för att bekämpa det nya hotet och rädda framtiden en gång för alla.
RECENSION
TERMINATOR: DARK FATE utspelar sig efter TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY, och suddar således ut händelserna från efterföljande filmer. Det är inte en särskilt komplex eller nytänkande film, men helt klart en underhållande actionrulle, perfekt till popcornmyset.
TERMINATOR: DARK FATE håller sig till den klassiska TERMINATOR-mallen, på gott och ont. Å ena sidan fungerar det välkända konceptet med ett överhängande hot om en cyborgapokalyps och en person som är utvald att rädda dagen. Actionsekvenserna är välkoreograferade, skådespelarna duktiga och effekterna snygga. Visst blir filmen aldrig riktigt nagelbitande spännande, men inte heller tråkig. Man vill hela tiden veta hur det kommer att gå, och inte minst upptäcka de nya funktionerna som den här omgångens Terminator har fått inbyggd. Samtidigt finns en avsaknad på något nytt, något fräscht.
Överlag är TERMINATOR: DARK FATE bra. Inte den bästa TERMINATOR-filmen, men inte heller den sämsta. Om du har trånat efter en explosiv återförening mellan Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger, är den definitivt värd att se.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
THE KING OF ATTOLIA
FAKTA
Författare: Megan Whalen Turner.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Mordförsök, våld.
Nyckelord: Hovintriger.
Nyckelord: Hovintriger.
Serie: The queen's thief #3.
Längd: 375 sidor.
Publiceringsår: 2017 (org. 2006).
Bokförlag: Greenwillow books.
HANDLING
Genom intriger och stöld, har tjuven av Eddis blivit kung av Attolia. Eugenides ville ha drottningen, inte kronan, men har fastnat i ett nät som han själv spunnit. Sen drar han in en naiv ung vakt till mitten av den polistiska stormen. Stackars Costis vet att han är offer för kungens nyck, men hans förakt vänds sakta till respekt. Trots att han stretar mot sitt öde, visar sig kungen vara mer än vad han visar. Och snart lär sig det kurrupta hovet att Eugenides inte är någon match för dem.
RECENSION
I syfte att ta tag i alla oavslutade bokserier som jag har här hemma, har jag börjat lotta vilken oläst fortsättning som jag ska läsa härnäst. Först ut i detta lilla experiment var THE KING OF ATTOLIA, och oh boy var det en dålig start.
THE KING OF ATTOLIA är extremt tråkig. Inte nog med att jag har svårt för hur boken är skriven. Det händer dessutom i princip ingenting under hela bokens gång. Det är den längsta boken hittills i serien, men den har knappt en tiondel av handlingen. Allt rör sig framåt i snigelfart, och jämför man karaktärernas läge i början och slutet av boken finns ingen direkt skillnad. Boken innehåller inte heller action, magi, krigsföring, mytiska djur eller något annat som man ofta förknippar med fantasygenren. Istället ligger fokus på långa konversationer och vardagliga företeelser. Och ärligt talat fick jag inte ut något av att läsa det.
Överlag är jag väldigt besviken. Jag hade höga förhoppningar på THE QUEEN’S THIEF-serien men vid det här laget kan jag inte kalla den annat än överskattad. Jag saknar personlighet och spänning, och känner hur jag dör lite på insidan när jag kommer på att jag fortfarande har tre böcker kvar innan jag är klar med serien.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
THE GOOD PLACE SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 4 tim 48 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Kristen Bell, William Jackson Harper, Jameela Jamil, D'Arcy Carden, Manny Jacinto, Ted Danson.
Nyckelord: Livet efter döden, himmelriket.
Releasedatum: 19 september 2016.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Den självupptagna Eleanor Shellstrop blir påkörd av en lastbil och hamnar i livet efter detta, men hon inser snart att hon hamnat i himlen av misstag.
RECENSION
Jag är glatt överraskad av den första säsongen av THE GOOD PLACE. Den annorlunda stilen och öppenhjärtiga atmosfären visade sig vara precis det jag behövde efter några tuffa jobbveckor. Visst är det som sker fånigt och dumt, men det görs medvetet och är en del av seriens charm.
THE GOOD PLACE är en serie som utstrålar må bra-känslor. Färgglada miljöer, överdrivet glättiga skådespelare, knäppa karaktärer, torra skämt och mängder med bisarra händelser resulterar i såväl glädje som skratt. Skådespelarna gör bra ifrån sig, och premissen känns ny och fräsch. Jag gillar dessutom hur serien gör narr av klyschor och förmedlar goda moraliska budskap på ett härligt satiriskt sätt. Det är kul, tankeväckande och lättsamt.
Den första säsongen av THE GOOD PLACE är långt ifrån det bästa som jag sett, men icke desto mindre njöt jag av upplevelsen. Det blev några fniss här och där, och jag är absolut nyfiken på att se vidare.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Komedi, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
LOUISIANAS VÄG HEM
FAKTA
Författare: Kate DiCamillo.
Originaltitel: Louisiana's way home.
Genre: Realistisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Fattigdom, psykisk ohälsa, föräldralöshet.
Nyckelord: Roadtrip, försoning.
Serie: Three Rancheros #2.
Längd: 196 sidor.
Publiceringsår: 2018 (org. 2018).
Bokförlag: Lilla Piratförlaget.
HANDLING
När Louisianas mormor väcker henne mitt i natten och berättar att domedagen är här, blir Louisiana först inte särskilt orolig. Hennes mormor har ofta konstiga idéer men den här gången är det allvar. Louisiana tvingas lämna sina vänner och ge sig av på en farofylld resa. I Georgia lär hon känna människor som får henne att vilja stanna. Måste hon vidare? Ska hennes liv bara vara fyllt av avsked? Eller kan det vara att hon hittat hem?
RECENSION
Jag introducerades för DiCamillos romaner förra året, då jag läste SAGAN OM DESPERAUX, och jag måste medge att jag var relativt kritiskt inställd. Jag brukar trots allt inte underhållas av ”barnböcker”, och förväntade mig en enkel och relativt tråkig läsning som inte skulle ge mig något av värde. För att göra en lång historia kort, blev SAGAN OM DESPERAUX en av årets bästa böcker, och det var med nyfunnen entusiasm som jag plockade upp ännu en bok av DiCamillo: LOUISIANAS VÄG HEM.
LOUISIANAS VÄG HEM är en fristående del i serien THREE RANCHEROS, och är en minst sagt speciell läsning. Tankeväckande och gripande, även för vuxna läsare. Det är något visst med DiCamillos sätt att skriva: så lätt men ändå tillräckligt komplext för att tilltala en bred målgrupp. Jag älskar karaktärerna, deras syn på världen och den varma tonen. Stämningen och stilen påminner lite om EN Ö I HAVET-serien av Annika Thor, och känns så där härligt gosig samtidigt som boken inte drar sig för att reflektera över tuffa teman. Och det finns något nostalgiskt över den, trots att jag inte läst LOUISIANAS VÄG HEM tidigare.
Det enda som jag har att kritisera är att LOUISIANAS VÄG HEM är något innehållslös. När sista sidan var läst kunde jag inte undgå att tänka: ”var det allt?”. Men bortsett från det är det en himla fin berättelse. Perfekt att läsa tillsammans med familjens alla medlemmar.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
GEMINI MAN
FAKTA
Regissör: Ang Lee.
Genre: Action, science fiction.
Längd: 1 tim 57 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen,, Benedict Wong, Douglas Hodge, Ralph Brown, Linda Emond, Ilia Volok, Victor Hugo.
Nyckelord: Kloner, lönnmördare.
Releasedatum: 24 februari 2020.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Den före detta yrkesmördaren Henry tvingas fly från en ung, skicklig agent som inte skyr några medel för att eliminera sitt mål. I jakten måste Henry hela tiden ligga steget före den mystiske mördaren, men hur långt ska han gå när de slutligen ställs öga mot öga?
RECENSION
GEMINI MAN är vad jag skulle definiera som en väldigt medioker actionfilm. Det är den typen av film som duger som popcornrulle, men som man ogärna ser flera gånger. Inte dålig, men inte heller bra.
Det har gått fyra dagar sedan jag såg filmen, och ärligt talat har jag glömt bort det mesta. Så pass minnesvärd är den. Det jag minns är en trivial handling som vi sett dussintals gånger tidigare. Ingenting känns särskilt nytänkande och det finns inte direkt något som tillförs genren. Därtill är karaktärerna endimensionella och manuset blekt. Resultatet? En hjärndöd dussinfilm.
Överlag är GEMINI MAN... ”meh”. Snygg, absolut. Smått underhållande att ha på i bakgrunden när man träffar gänget och trycker i sig popcorn, sure. Men inte mer än så.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
DET SEXTONDE ÅRET
FAKTA
Författare: Kim Liggett.
Originaltitel: The grace year.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Kvinnoförtryck, mord, mobbning, svält, lemlästning, påtvingade giftemål.
Nyckelord: Överlevnad, patriarkat, vidskepelser.
Serie: –
Längd: 393 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: B. Wahlströms.
HANDLING
Ingen talar om nådeåret. Det är förbjudet. Flickornai får veta att de har kraften att locka vuxna män ur deras sängar, att få unga pojkar att förlora förståndet och att driva hustrur till vansinne av svartsjuka. det är därför de blir förvisade sitt sextonde år, för att släppa ut deras magi i naturen innan de tillåts återvända till civilisationen, redo för äktenskap. Men inte alla återvänder.
RECENSION
Alltså, den här boken! Den gör mig så frustrerad!
Den första halvan av DET SEXTONDE ÅRET är fantastisk, och ett långt tag tänkte jag att boken skulle bli en av årets favoriter. Handlingen är gripande och tydligt inspirerad av såväl THE HANDMAID’S TALE som LORD OF THE FLIES, men likväl tillräckligt unik för att sticka ut ur mängden och kännas fräsch bland alla dystopier. Och låt dig inte luras av det sockersöta omslaget! Jag blev själv (glatt) överraskad av bokens brutalitet. Hängningar, lemlästning, skalperingar… boken är våldsam. Och kalla mig simpel, men våld i litteratur gör mig till en nöjd kvinna. Främst för att jag uppskattar att författaren vågar gå hela vägen och visa upp ”the gritty stuff”, så att säga.
För övrigt tyckte jag mycket om bokens feministiska budskap, och jag intresserades av att följa det dystopiska patriarkarket och männens maktutövande. Trots att det som sker är minst sagt motbjudande, kunde jag inte undgå att fängslas av det hela. Därtill gillar jag protagonisten och hennes starka vilja, och det faktum att hon står upp för sig själv och de runt omkring henne. Jag gillar också att DET SEXTONDE ÅRET är så pass spekulativ, och att jag som läsare aldrig riktigt var säker på om det som hände var magi, sabotage eller en slump. Det gav en härlig känsla av illvillighet och mystik.
Men. Hur mycket jag än älskade DET SEXTONDE ÅRET från början, måste jag medge att den tappar en hel del framåt slutet. Boken rör sig för snabbt framåt och allt knyts ihop lite för lätt… Lite för perfekt. Billiga vändningar inkluderar vänner som blir fiender och fiender som blir vänner utan någon tillfredsställande förklaring. Men den största anledningen till att jag plötsligt började tappa intresse för DET SEXTONDE ÅRET är för att en av mina mest hatade troper introducerades. Jag kommer inte att gå in på detaljer vad den gäller, men den är anknuten till bokens romantiska aspekt. För det första – och ja, jag säger det här ofta, men det tåls att upprepas – alla ungdomsböcker behöver inte inkludera romantik! För det andra upplevde jag inte romansen som trovärdig någonstans. Den känns billig, påskyndad, forcerad och klyschig, och förstör tyvärr helhetsupplevelsen.
Allt som allt är DET SEXTONDE ÅRET en bok som gör mig kluven. Jag älskade första halvan, men ju större plats romansen tog i boken desto snabbare tappade jag intresset. Och det är så himla synd, för om det inte vore för den skulle boken sannolikt hamnat bland mina topp 15 för i år.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
LIAR SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 4 tim 36 min.
Antal avsnitt: 6 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, psykologisk thriller.
Skådespelare: Joanne Froggatt, Ioan Gruffudd, Zoë Tapper, Richie Campbell, Shelley Conn, Danny Webb, Jamie Flatters, Warren Brown, Oliver Maltman.
Nyckelord: Våldtäkt, mysterium.
Releasedatum: 23 oktober 2017.
Distributör: SVT Play.
HANDLING
Den nyseparerade läraren Laura går på en dejt med en av sina elevers pappa. Dagen efter anklagar Laura honom för våldtäkt. Frågan är vad som egentligen har hänt under kvällen. Båda har helt olika sidor av sanningen. Men är det verkligen två sidor på varje sanning?
RECENSION
LIAR, även kallad ORD MOT ORD, är en brittisk psykologisk serie som fått väldigt blandad kritik. Och jag förstår både de som har gett ris och ros. Jag gillade serien. Premissen med att vi inte vet om vem av de båda inblandade som ljuger är för det första väldigt spännande. Att sitta och komma på teorier om vem som är skyldig och varför höll mig minst sagt engagerad. Sen är dessutom avsnitten vackert atmosfäriskt filmade, och skådespelarna riktigt bra. Särskilt Joanne Froggatt, som har en fantastisk förmåga att få fram en emotionell komplexitet och skörhet hos sin karaktär. Därtill tas flera viktiga teman upp, däribland våldtäkt, och de hanteras på ett himla snyggt och tankeväckande sätt.
Med det sagt, gör LIAR en del misstag. Ett av dem är att avslöja för tidigt vem det är som ljuger, vilket gör att mystiken försvinner alldeles för snabbt. Därtill är avsnitten lite lustigt klippta, med pauser mellan scenerna vilket snarare blir ”hack” och stör rytmen något. Mitt största problem är emellertid manuset, som hade behövt finslipas lite till, då en del dialoger känns styltiga och avsnitten innehåller lite väl många sammanträffanden. Samtidigt finns en oönskad distans till sidkaraktärerna, vilket gör att man aldrig riktigt bryr sig om dem. Sist men inte minst är jag besviken på slutet. Det kommer väldigt abrupt, känns påskyndat och blir ett lite för bekvämt sätt att skapa brygga till nästa säsong.
Nu låter det som att jag inte tycker om LIAR, och så är inte fallet. Det är en spännande serie, som trots brister höll mig fängslad rakt igenom. Frågan är om det är tillräckligt för att jag ska plocka upp fortsättningen.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Serier: Drama, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
THE FINAL SIX
FAKTA
Författare: Alexandra Monir.
Svensk titel: –
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, skadliga injektioner, föräldralöshet.
Nyckelord: Rymdträning, aliens, naturkatastrofer.
Serie: The final six #1.
Längd: 338 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: HarperTeen.
HANDLING
Klimatförändringar har gjort Jorden till en farlig plats att leva på, och mänsklighetens öde är beroende på sex ungdomars resa till en ny planet. Tjugofyra tonåringar väljs ut för intensiv träning, däribland Leo och Naomi. Leo ser det som en chans att lämna sitt förflutna bakom sig, medan Naomi misstänker att det finns bakomliggande tankar till uppdraget.
RECENSION
Jag är väldigt kluven när det kommer till THE FINAL SIX. Å ena sidan gillar jag verkligen premissen. Hela grejen med att planeten har blivit vår fiende och angriper människan med naturkatastrofer är oerhört fascinerande. Som ett fan av dödliga lekar gillar jag också att fokus ligger på en form av rymdträning där de som presterar sämst elimineras. Därtill tilltalas jag av den lågmälda tonen och bokens atmosfär. Och omslaget. Hallå, har du sett ett så snyggt omslag tidigare?
Samtidigt finns en hel del som sänkte upplevelsen för mig. För det första hade jag förväntat mig att träningen skulle vara mer intensiv. Du vet, med konspirationer, dödliga grenar och mystiska svek. Men det fick jag inte. Faktum är att jag aldrig upplevde att karaktärerna var i fara. En anledning till detta är att en hel del berättas istället för visas, vilket är något som jag stör mig på då det saktar ner tempot rejält och tar udden av spänningen.
Vidare hade jag svårt för bokens lite lama förhållningssätt. Den är bara väldigt… enkel. Med många klyschor, sammanträffanden och bekväma lösningar. Den blir aldrig riktigt spännande eller komplex, utan mest... är. Sen stör jag mig också för den påtvingade romansen. Alla ungdomsböcker behöver inte ha romantik i sig, och här är den helt irrelevant! Och det faktum att det är ”kärlek vid första ögonkastet” stör mig bara ännu mer.
Sist men inte minst stör jag mig på hur boken slutade. Både det faktum att Monir kommer med en väldigt lätthanterlig vändning som möjliggör för den ena huvudpersonen att nå sitt mål, men även en förändring hos karaktären Naomi. Genom hela boken har hon tjatat och tjatat om att hon verkligen inte vill bli utvald till en av De Sex, men helt plötsligt ångrar hon sig. Och visst, vi får en förklaring till det, men jag blev inte alls övertygad.
Överlag tycker jag att THE FINAL SIX är okej. Måttligt underhållande när man är på rätt humör. Jag kommer att läsa nästa delen i serien. Inte minst för att ha ytterligare en bok med utsökt omslag i min samling.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
ORANGE IS THE NEW BLACK SÄSONG 6
FAKTA
Längd: 12 tim 19 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Taylor Schilling, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Jackie Cruz, Laura Gómez, Selenis Leyva, Taryn Manning, Adrienne C. Moore, Matt Peters, Jessica Pimentel.
Nyckelord: Fängelseliv, gängkrig, isolering.
Releasedatum: 10 juni 2019.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Tio år efter att ha transporterat drogpengar åt hennes flickvän, sitter Piper i fängelset och avtjänar ett 15 månaders-straff. Men efter upproret på Litchfield blir alla fångar förflyttade till maxsäkerhet-anstalten, vilket innebär nya bekymmer.
RECENSION
Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men ORANGE IS THE NEW BLACK har blivit en av mina favoritserier. Den är så himla bra, och jag är riktigt imponerad över att serien håller sådan kvalité efter så här många säsonger. Den sjätte säsongen börjar något skakigt och gjorde mig lite orolig med ett par halvdana första avsnitt, men kommer sen igång och visar vart skåpet ska stå. Och det var som att jag förälskade mig på nytt.
Det som jag tycker om med ORANGE IS THE NEW BLACK är att serien fortsätter att överraska. Hela tiden kastar den in nya, oväntade vändningar och introducerar nya handlingsspår, vilket håller den fräsch och intressant även efter sex år. Varje säsong är så pass originell att jag omöjligen kan ranka de olika delarna: de särskiljer sig för mycket från varandra och har sina egna guldkorn. I sjätte säsongen får vi för första gången följa karaktärerna på en anstalt med maximal säkerhet, vilket innebär nytt upplägg, ny miljö, nya relationer och nya karaktärer. Och visst saknar jag det ursprungliga fängelset lite, där karaktärerna hade fri tillgång att interagera med varandra. Men samtidigt uppskattar jag att säsongen är sin egen och gör något nytt.
Precis som tidigare säsonger har ORANGE IS THE NEW BLACK säsong 6 en bra balans mellan intriger, action och humor. Karaktärerna är underbara, handlingen spännande, musiken medryckande och fotot snyggt. Jag gillar dessutom att serien är så samhällskritisk, och tar upp viktiga ämnen som rasism, feminism och fördomar. Både för att det är intressant och tankeväckande, men också för att det bidrar med djup och hjärta.
I sin helhet är den sjätte säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK riktigt bra. Det är den typen av serie som håller tittaren i ett järngrepp och gör det riktigt svårt att sluta titta. Om du inte har sett den redan: hallå, sluta med det du gör och kolla omedelbart!
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
MÅNADENS BÄSTA OCH SÄMSTA: FEBRUARI 2020
Antal lästa böcker: 12 stycken (7 på engelska, 5 på svenska)
Antal lästa sidor: 3631 stycken (genomsnittlig längd: 303 sidor/bok, genomsnittlig läsmängd: 125 sidor/dag)
Antal nya böcker: 33 stycken (21 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
2. Come tumbling down av Seanan McGuire – 7★
3. Sånger från hjärtat av Kasie West – 6,5★
4. Neverworld wake – 6,5★
5. Sorcery of thorns – 6,5★
6. Det som inte dödar – 6★
7. One of us is lying – 6★
8. Jag for ner till bror – 6★
9. Slammed – 6★
10. Att vara eller inte vara – 6★
11. Coraline – 5★
12. Code name Verity – 4★
FILMER
Antal sedda filmer: 10 stycken
Antal nya filmer: 6 stycken (4 recex)
Sedda filmer (bäst till sämst)
1. Downton Abbey: the movie – 8★
2. Joker – 7,5★
3. To all the boys: PS. I still love you – 6,5★
4. Bamse: de första äventyren – 6★
5. Dora and the lost city of gold – 5,5★
6. Maleficent: mistress of evil – 5★
7. It chapter two – 5★
8. The angry birds movie 2 – 4,5★
9. Ad astra – 4★
10. High life – 3,5★
TV-SERIER
Antal sedda tv-serier: 3 stycken
Antal nya tv-serier: 10 stycken (1 recex)
Sedda tv-serier (bäst till sämst)
1. Big little lies säsong 2 – 8,5★
2. 13 reasons why säsong 1 – 7,5★
3. NCIS säsong 16 – 6,5★
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- THE WALKING DEAD VOL. 13: INGEN ÅTERVÄNDO
- CASTLEVANIA SÄSONG 2
- CLOCKWORK PRINCE
- COMMUNITY SÄSONG 1
- ANNE FRANKS DAGBOK
- LE MANS '66
- MELLAN OSS
- ABOMINABLE
- WITH THE FIRE ON HIGH
- THE WALKING DEAD VOL. 12: RADHUSEFFEKTEN
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011