Legend
Legend är den första delen i trilogin av Marie Lu. Fortsättningarna är Prodigy och Champion. Boken är på 295 sidor. Legend är en retelling av Victor Hugo's bok Les miserablés.
Handling:
"What was once the western United States is now home to the Republic, a nation perpetually at war with its neighbors. Born into an elite family in one of the Republic’s wealthiest districts, fifteen-year-old June is a prodigy being groomed for success in the Republic’s highest military circles. Born into the slums, fifteen-year-old Day is the country’s most wanted criminal. But his motives may not be as malicious as they seem. From very different worlds, June and Day have no reason to cross paths—until the day June’s brother, Metias, is murdered and Day becomes the prime suspect. Caught in the ultimate game of cat and mouse, Day is in a race for his family’s survival, while June seeks to avenge Metias’s death. But in a shocking turn of events, the two uncover the truth of what has really brought them together, and the sinister lengths their country will go to keep its secrets."
Recension:
Legend är en bok jag verkligen blev imponerad av. Den hade genom hela romanen ett högt tempo och den var väldigt välskriven. Fylld med action samt spänning, och med Marie Lu's skrivteknik blev boken både känslosam, vacker och på ett sätt skrämmande utan att bli läskig.
Berättelsen utvecklas väldigt bra, både själva handlingen och kärleken som växer fram och definitivt inte är insta. Jag älskar huvudkaraktärerna, June och Day, och tycker att de både är realistiska och starka. De är sådana personer som kan klara sig själva och som inte är beroende av att andra gör saker åt dem. De känns på något sätt levade. Dessutom älskar jag deras relationer, både till varandra och till sina familjer. Det är mestadels tack vare dessa verklighetstrogna relationer som boken blir känslosam. Dock ser jag karaktärerna som mycket äldre än 15 år, som de är i boken. Med allt de utför och hur de tänker samt beter sig tycker jag de verkar vara snarare 17 eller 18 år.
Jag gillar även att synvinkeln ändras mellan June och Day vart annat kapitel. Det gör att förståelsen för samhället ökar eftersom man får se två helt olika sidor av världen. Dock måste jag säga att berättarrösterna liknade varandra väldigt mycket. Det var definitivt ingenting jag störde mig på, men om jag skulle få ändå någonting hade jag velat ha lite mer skilda berättartaktiker.
Boken har väldigt mycket action och spänning och det var flera gånger under läsningen som jag jämförde den med Divergent och ibland till och med The hunger games. Nej, Legend når definitivt inte deras nivå, men det finns många likheter mellan böckerna. Dock kunde det ibland bli lite för många likheter ibland och jag hoppas att fortsättningen på trilogin blir lite mer unik.
Trots att Legend kunde bli förutsägbar och lite orealistisk ibland så var boken otroligt bra. Väldigt spännande och känslosam samt vacker. Det var många obesvarade frågor efter den här mystiska bokens slut och jag hoppas verkligen att man får svar på dem i Prodigy. Tempot var högt och karaktärerna älskvärda. En väldigt imponerande bok som jag definitivt ska läsa fortsättningen på. Jag har väldigt länge velat läsa Les miserablés och efter den här boken ökar garanterat intresset.
Rekommenderar till: er som vill ha en actionfylld dystopi.
Rekommenderar inte till: er som söker något väldigt unikt eller kärleksdraman.
Första meningen: "My mother thinks I'm dead."
Andra omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Bokrecensioner: Retelling;
Demonprinsessan
Demonprinsessan är den andra delen i Peter Bergtings trilogi Legenden om Morwhayle. Boken har 313 sidor och publiceras av Semic bokförlag.
Handling:
”Malda har sett framtiden. Morwhayle är lagt i ruiner och hon har en vecka på sig att rädda staden. En vecka för att vinna Artiels förtroende. Han är den enda om hon kan lita på. Men Artiel bär ett demonsvärd vid sin sida, ett svärd som söker en ny mästare. Och så var det problemet med draken… De skildes åt som små men nu måste Artiel och hans syster Malda hjälpas åt i kampen mot en ond magiker. Hela världens framtid står på spel.”
Recension:
Precis som dess föregångare är Demonprinsessan en riktigt gullig berättelse. Den är väldigt lättsam samt lättläst så den passar läsare i alla åldrar. Dock tycker jag att boken liknar lite väl mycket Häxmästaren. Att det är samma bov och karaktärer och ingen utveckling i världen kan i mellanåt bli lite tråkigt. Dock finns det vissa saker, så som tidsresor, som är nya, men den magin tycker jag kunde tas till det extrema. Fler förklaringar behövs verkligen för världen och när magin inte hålls innanför ramarna blir det lätt överdrivet. Boken lyckas inte riktigt bli spännande just för att magin är så pass mäktig. I boken är det till exempel ett avhugget huvud som fortsätter leva, och det tycker jag är lite extremt.
I Demonprinsessan finns väldigt många varelser. Både sådana man läst om tidigare, som drakar och varulvar, men även vissa figurer som Bergting har hittat på själv. Visst är det svårare att förstå vad varelserna innebär när det är så unikt för boken, men jag älskar att författaren tar eget initiativ och använder sin fantasi för att hitta på egna individer.
Jag tycker att karaktärerna är urgulliga och jag har ju förstås min favorit (hunden Briar). Jag tycker att boken är väldigt unik just när det kommer till karaktärerna och ibland blir dialogerna och personernas personligheter väldigt komiska att läsa om.
Jag uppskattar illustrationerna i romanen eftersom de skapar en djupare förstående för boken. Till exempel så fanns det en bild på några av Bergtings påhittade varelser och då kunde jag föreställa mig figurerna på ett helt annat sätt.
Sammanfattningsvis var Demonprinsessan helt okej. Den var gullig och lättläst men spänningen lyckades inte riktigt komma igång just för att magin gjorde allting utförbart. Dock var karaktärerna och illustrationerna på topp och jag ser verkligen fram emot den sista delen i trilogin: Dödens stad.
Favoritkaraktär: Briar
Rekommenderar till: er som söker en
lättsam och gullrolig roman.
Rekommenderar inte till: er som
söker romantik eller action.
Första meningen: ”Det låg ett onaturligt ljus över heden, ett
blekt, grågrönt sken som tog bort alla färger och gav landskapet en ny, sjuklig
nyans.”
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
Tales of the Code: Wedlocked
Tales of the code: wedlocked är en kort Pirates of the Caribbean film som utspelar sin innan The curse of the Black Pearl. Filmen är på ungefär 10 minuter och illustrerar det som hände precis innan den första filmens början. Den spelades in 2008.
"Jack Sparrow har tagit ungkarlslivet till en ny nivå - men vad innebär verkligen hans giftemål? De två trolovade upptäcker till både sin förskräckelse och förtjusning att finns mer under ytan än vad deras kapten har sagt. I den här kortfilmen får du svar på några av frågorna du ställde dig i den första filmen, svarta pärlans förbannelse, och du får veta mer om Jack Sparrows liv innan han sågs på vita duken."
Recension:
Den här filmen var kort och rolig. Egentligen finns det inte särskilt mycket att säga, förutom att den är värd att se om du är en Pirates of Carribean-nörd som jag är. Du får helt enkelt veta mer om anledningen till att kvinnorna slog Jack Sparrow i första filmen, samt varför Sparrows lilla jolle höll på att sjunka i början av The curse of the Black Pearl.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmrecensioner
I skydd av mörkret
Fakta:
I skydd av mörkret (org. Last wolf watching) är den tredje och sista delen i Blodsjägarna-trilogin av Rhyannon Byrd. Boken är på 349 sidor och publiceras av Harlequin bokförlag.
Handling:
”Brody Carters uppdrag var långt ifrån enkelt… Om det inbegripit en annan kvinna skulle det ha varit så mycket lättare. Men nu gällde det Michaela Doucet. Han kände knappt den provokativa cajunkvinnan, trots det hemsökte hennes vackra ansikte hans drömmar. Han visste att kvinnor som Michaela aldrig blev intresserade av män som han – män som var tillräckligt ärrade av livet för att vända resten av världen ryggen. Men det spelade ingen roll, han var tvungen att skydda Michaela från varulvarna som ville se henne död. Även om hans beslut skulle förändra hela hans tillvaro. Även om det var galenskap. Han hade inget val. Han hade aldrig haft något val…”
Recension:
Jag har aldrig gillat Rhyannon Byrds böcker och den här romanen är inget undantag. För det första har Byrd ett otroligt dåligt språk och hennes ordförråd är lika bristande den. Hennes ord skapar inget tempo och spänningen kommer aldrig igång. Många av hennes beskrivningar är rent av underliga och stämmer definitivt inte med verkligheten. Många av hennes meningsuppbyggnader har inhopp och blir alldeles för långa. Självklart har insta-love funnits med i alla böckerna i trilogin och för att vara ärlig har jag svårt att komma på någonting positivt om I skydd av mörkret.
Karaktärerna i boken är inte några personer jag fastnade för. Ointressanta och med overkliga reaktioner brydde jag mig verkligen inte om vad som hände till vem. Även själva berättelsen är ytterst underutvecklad och orealistisk. Det ska vara en serie om varulvar, men för att vara ärlig tänker jag knappt på att det är varulvar med. Det känns som om det är en insta-love berättelse som Byrd helt plötsligt ville lägga på några varulvar till. De paranormala delarna är alltså väldigt dåligt utförda.
Ingenting i boken är unikt, utan varenda karaktär och händelse är bokstavligen en vandrande kliché. Från första sidan visste jag hur boken skulle sluta, och det finns knappt någon skillnad mellan böckerna i trilogin. Alla går ut på att en kille känner åtrå för en tjej han inte kan få, men det slutar alltid med att han får tjejen ändå. That’s it. Det är verkligen det som upprepas över hela Blodsjägarna-trilogin, den så kallade handlingen.
Sammanfattningsvis har ingen av böckerna i Blodsjägarna-trilogin varit någonting för mig. Jag har aldrig, och kommer antagligen aldrig, gillat Rhyannon Byrd eftersom hennes språk är alldeles för underutvecklat för min smak. Med insta-love, dålig handling, inte verklighetstrogna karaktärer och dåligt utförda paranormala ingredienser kan jag säga att det är en fröjd att ha avslutat boken, och därmed trilogin. Nu är det äntligen över.
Rekommenderar till: er om vill ha dålig kliché.
Rekommenderar inte till: er som söker bra romantik, action eller spänning.
Första meningen: ”Blodsjägaren stod på trottoaren och tittade med smalnad blick på det tysta huset som låg inbäddat i en träddunge vid slutet av den pittoreska gatan.”
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Den femte vågen (okorrigerad)
Fakta:
Den femte vågen (org. The 5th wave) är den första delen i en trilogi av Rick Yancey. Boken är på 487 sidor och publiceras av Rabén&Sjögren bokförlag. Boken utkommer i augusti 2013.
Handling:
”Första vågen: släckning. Andra vågen: högvatten. Tredje vågen: pesten. Fjärde vågen: tystarna. Efter den fjärde vågen återstår en enda regel: lita inte på någon! Och nu är den femte vågen på väg. Cassie har överlevt de första faserna av en utomjordisk attack. Hennes föräldrar är döda och lillebrodern tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från de Andra. De Andra ser ut som människor och har i uppdrag att döda alla de ser. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är något man säger utan kanske det enda sättet att hålla sig vid liv.
Recension:
Boken Den femte vågen som jag läste var ett okorrigerat exemplar. Därför lär romanen ändras rejält och recensionen jag skriver nu kommer säkert att ha sina brister om den läses till den slutgiltiga boken. Men berättelsen, skrivtekniken o. s. v. lär ju ändå vara densamma.
Det första intrycket jag fick av boken var att den var väldigt seg och förvirrande. Trots att jag fortfarande var intresserad av handlingen kände jag att jag tappat hoppet efter femtio sidor. Och jag fortsatte kämpa mig igenom boken och upptäckte att den var precis så pass tråkig som jag förutspått.
Visst hade boken lite action ibland, men jag hade hoppats på mer ailens. Ärligt talat så var de paranormala bitarna en ren besvikelse. Jag hade velat veta mer om ailen-rasen, och läsa mer om scener där de interakterade, men i Den femte vågen var ailenserna inte i fokus och det kändes det lite som om allting bara ledde fram till bokens romans. Tråkigt nog måste jag även skriva att boken hade väldigt många klichéer och att den var förutsägbar.
Karaktärerna och deras reaktioner är otroligt orealistiska. Boken går ju ut på, som ni vet, att världen existerar i ett apokalyptiskt tillstånd, och om världen håller på att gå under tycker i alla fall jag att den rätta reaktionen inte är att tänka på snygga killar. Kärleken i boken är även den inte verklighetstrogen. För mycket faller bara på plats utan någon logik kopplat till sig, exempelvis så blev huvudpersonerna så klart kära i varandra, trots att den ena av dem hade försökt att döda den andre.
Huvudkaraktären, Cassie, är för mig en vandrande kliché. Hon är förstås en fighter men som är helt oerfaren av pojkar och därför blir förhäxad så snart hon ser en snygg kille. För mig är det nu uttjatat och jag söker någonting nytt, inte en upprepning man läst hundra gånger om.
Självklart vet jag att jag har ett okorrigerat exemplar och att språket då kommer redigeras mycket innan boken släpps, men jag måste bara ge en kommentar. Mycket stavfel, teckenfel och grammatiska fel i boken. Det här kommer säkert att försvinna sedan, så det accepterar jag, men just sättet Yancey skriver på gör att jag inte fastnade för boken.
Nu har jag låtit mestadels negativ i den här recensionen och därför tar jag upp något mindre negativt. Jag älskade faktiskt idén med de apokalyptiska vågorna, problemet var bara att den inte utvecklade tillräckligt. Världen går under på grund av ailens, men vi vet ingenting om de ailens som Yancey skapat. Och trots att det är en undergång finns det, enligt mig, inte särskillt mycket terror i boken.
Sammanfattningsvis var det en helt okej läsning, men ingenting jag skulle kalla speciellt. Tanken med vågorna var unik men Yancey hade alltför många koncept igång och fokuserade för lite på varje. Världen utvecklades inte tillräckligt och karaktärernas reaktioner och relationer var för orealistiska för min smak. Men ändå en helt okej bok, och trots att jag inte direkt längtar efter det nu, så kan jag ändå tänka mig att läsa fortsättningen. Jag kommer även att läsa och recensera den slutgiltiga Den femte vågen då den redan nu är på väg hem till mig, så jag hoppas på att de har gjort många förbättringar och att romanen nått den potential som boken ändå har.
Rekommenderar till: er som gillar milda sci-fi baserade på romantik.
Rekommenderar inte till: er som vill ha verklighetstrogna och actionfyllda böcker.
Första meningen: ”Det blir inget uppvaknande.”
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
Nya böcker 26 juni
Men självklart börjar alla tre katterna här hemma gnaga på böckerna så jag får snabbt ställa undan dem på ett säkert ställe.
Böckerna jag fick av Rabén&Sjögren var två stycken av Sarah Dessen: Mitt perfekta liv samt Du glömde säga hej då. Hittills har jag bara läst en bok av Dessen (Blunda och hoppa) men jag storgillade den verkligen och ser fram emot att läsa mer av henne!
Av Bonnier Carlsen fick jag de två första böckerna i Suzanne Collins nya serie, Gregor. Böckerna är Från ovanjord och Dödens labyrint. Självklart tror jag inte att den kommer likna Hungerspelen, men eftersom jag älskade dem böckerna kommer jag så klart ha otroligt höga förhoppningar på den här serien.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
De skandalösa
Fakta:
De skandalösa är den tredje boken av den svenska romanceförfattaren Simona Ahrnstedt. Boken är på 335 sidor och publiceras av Damm bokförlag.
Handling:
”En man känd för sitt depraverade liv… Greve Gabriel Gripklo har det mest skandalösa av rykten. Han är inte främmande för något och han har inga skrupler vare sig det gäller, sex, kvinnor eller nöjen. En kvinna som förlorat allt… Magdalena Swärd, en hårsmån från att vare den eviga ungmön, dessutom bedragen och skandaliserad tvingas tacka ja till en anställning som sällskapsdam. Ett hemligt avtal. Under några sommarveckor ska hon följa med en ung bortskämd friherrinna till det mytomspunna slottet Wadenstierna. Magdalena representerar allt Gabriel ogillar mest med kvinnor. Greven står för allt det hon föraktar hos män. Men ett hemligt avtal får oanade konsekvenser och Magdalena och Gabriel finner sig snart indragna i en passionerad, förbjuden och alltmer skandalös romans.”
Recension:
Som ni vet har jag förut skrivit att Simona Ahrnstedt är Sveriges bästa författare. Jag står fortfarande fast vid det, men jag måste tyvärr meddela att De skandalösa är hennes sämsta verk hittills.
Ahrnstedt skiver fortfarande ytterst skickligt och det är just för hennes ordval och text som jag fastnar. Men med skillnad från tidigare böcker så hade den här boken en väldigt bristfällig och tråkig handling. Det kändes som om egentligen ingenting hände i boken. Kanske är det för att jag hade så sjukt höga förväntningar på De skandalösa som jag blev besviken, men just nu känner jag mig rätt likgiltig angående boken. En helt okej läsning men tyvärr ingenting speciellt.
Ahrnstedts tidigare böcker, Överenskommelser och Betvingade har varit riktigt bra eftersom karaktärerna var otroligt starka, de befann sig i en läcker miljö och böckerna hade extremt spännande handlingar. I De skandalösa däremot, kändes det som om boken gick ut på prat och sex, och för mig räcker inte det för en komplett bok. Jag kände ingen spänning som i tidigare böcker, och eftersom jag inte heller fastnade för karaktärerna så kände jag väldigt lite för romantiken också. Tempot var okej, men det kunde bli segt vid för utdragna samtal.
Karaktärerna är varken bra eller dåliga. Jag fann inget större intresse för dem eftersom många kändes som klichéer, men samtidigt tyckte jag Ahrnstedt lyckades utveckla dem rätt bra. Sammanfattningsvis var De skandalösa helt okej, men inte alls i närheten av kvalitén från de tidigare böckerna. Den kunde bli seg och det hände inte så mycket, men jag älskar Ahrnstedts sätt att skriva, och jag tycker fortfarande att hon är bäst i Sverige.
Favoritkaraktär: Gabriel
Rekommenderar till: er som söker en romantisk berättelse.
Rekommenderar inte till: er som vill ha spänning och action.
Första meningen: "Magdalena Swärd studerade vattnet som droppade ned på golvet i salongen i den lilla våningen hon hyrde."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
The Alchemist
The alchemist (org. O Alquimista) är en fristående bok av Paulo Coelho. Boken är på 167 sidor.
"This story, dazzling in its powerful simplicity and inspiring wisdom, is about an Andalusian shepherd boy named Santiago who travels from his homeland in Spain to the Egyptian desert in search of a treasure buried in the Pyramids. Along the way he meets a Gypsy woman, a man who calls himself king, and an alchemist, all of whom points Santiago in the direction of his quest. No one knows what the treasure is, or if Santiago will be able to surmount the obstacles along the way. But what starts out as a journey to find worldly goods turns into a discovery of the treasure found within. Lush, evocative, and deeply humane, the story of Santiago is an eternal testament to the transformation power of our dreams and the importance of listening to our hearts."
Recension:
Jag har kluvna känslor för den här boken. Å ena sidan har den ett väldigt viktigt budskap: att följa sin dröm och hur det kan påverka en. Men samtidigt kunde boken bli väldigt seg och långtråkig.
Jag gillar det Coelho försöker säga med boken, att man ska leva i nuet och se efter vad man egentligen har i sitt liv, samt att alla händelser i ens liv, negativa samt positiva, leder till någonting. Just dem delarna var väldigt inspirerande och motiverande och det fick mig verkligen att fundera över min egen situation. Vid de här scenerna kändes boken otroligt djup och symbolisk, vilket jag verkligen uppskattar.
Jag tycker även att det var läckert och unikt att skriva i fabel och därmed aldrig använda huvudkaraktärens namn, utan Coelho skriver alltid "boy" istället. Det gör att berättelsen känns som om läsaren är huvudpersonen istället för Santiago, och det är skickligt gjort.
På tal om karaktärerna så är de extremt begåvat utformade. Det finns tre utmärkande karaktärer i boken och alla symboliserar tre olika egenskaper och personligheter som människan är uppdelad i. Stort sett så är indelningen: 1) de som drömmer utan att göra någonting åt det. 2) de som drömmer men som är rädda att uppfylla dem. och 3) de som drömmer och faktiskt gör att drömmen blir uppfylld. Och ja, alla tillhör någon av dessa kategorier. Jag tror de flesta tillhör det andra alternativet. Självklart vill alla att deras drömmar ska gå i uppfyllelse, men undermedvetet så kämpar man inte tillräckligt med flit. För när man väl fått drömmen uppfylld - vad händer då? Är det inte drömmen som driver ens liv framåt? Och då när din dröm är verklighet, vad ska du då göra? Just detta tycker jag att Coelho lyckas ta upp på ett väldigt symboliskt sätt via mannen som gav Santiago ett arbete - eftersom han hela tiden hittar på nya ursäkter för att inte göra något av sin dröm. Så karaktärerna skildrar på ett perfekt sätt mänskligheten.
Ibland kunde boken dock bli överdriven och förvirrande och vissa händelser kunde kännas meningslösa. Men The alchemist är definitivt läsvärd och jag tror att den får de flesta att fundera över sitt eget liv och sina drömmar, och kanske till och med får läsaren att fortsätta kämpa uppnå sina mål.
Favoritkaraktär: Affärsmannen
Rekommenderar till: er som söker en klassisker med djupare betydelser.
Rekommenderar inte till: er som vill ha romantik och action.
Första meningen: "The boy's name was Santiago."
Andra omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Klassiker;
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Kung Caspian och skeppet Gryningen är den tredje delen i Berättelsen om Narnia som baseras på den femte boken av C. S. Lewis serie. Regissören är Michael Apted och några av skådespelarna är Ben Barnes, Eddie Izzard och Georgie Henley. Filmen, vars orginalspråk är engelska, är på cirka 112 minuter och är från 11 år. Den spelades in 2010 under genrén familjeäventyr. Tidigare delar i filmserien är Häxan och lejonet samt Prins Caspian. Den här filmens efterföljare ska inte bli Silvertronen som många trott eftersom den gamla filmserien har den som fjärde film (det är den sjätte boken). Däremot ska de filmatrisera den allra första boken: Min morbror trollkarlen som då handlar om Narnias skapelse.
Handling:
"Genom en magisk tavla transporteras syskonen Lucy och Edmund återigen till landet Narnia, denna gång med deras odrägliga kusin Eustace i släptåg. Väl där återförenas de med Kung Caspian ombord på det mäktiga skeppet Gryningen. I Narnia hotar en ondskefull dimma att sluka landet och med hjälp av Caspian, musen Ripipip och resten av denmodiga besättningen måste Lucy, Edmund och Eustace slåss mot nya faror för att återigen rädda landet från undergång."
Jag såg den här på dess biopremiär så jag är väldigt sent ute med recensionen. Vid tidigare filmer har jag varit kluven till om de gamla filmerna eller de nya är bäst - eftersom den nya såklart har bättre kvalité medan de gamla följer böckernas handling bättre. Men i det här fallet kan jag med säkerhet skriva att den gamla filmen är mycket bättre.
Jag tycker fortfarandra att Narnia-filmerna har väldigt bra animeringar, men ibland känns det som kostymer och sådant är alldeles för "far-fetched" - ungefär som om skaparna inte hade råd till att göra som de ville men försökte ändå. Och ibland ser det helt enkelt fånigt ut. Men jag uppskattar i alla fall att karaktärer som i tidigare filmer var mer i bakgrunden fick större roller i denna. Det tycker jag verkligen de skådespelarna förtjänar - för det kan jag säga, de är begåvade.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat;
Insnärjd
Insnärjd (org. Intertwined) är den första boken i quadrilogin med samma namn av Gena Showalter. Övriga delar i serien är Befriad (org. Unraveled) och Förvrängd (org. Twisted). Den fjärde och sista delen, som inte har någon titel ännu, planeras att släppas 2015. Insnärjd är på 395 sidor och publiceras av Harlequin bokförlag.
"De flesta sextonåringar har vänner. Aden Stone har fyra mänskliga själar som lever inom honom. En kan resa i tiden. En kan väcka de döda. En kan ta över en annan människas kropp. En kan förespå framtiden. I hela hans liv har folk trott att Aden är galen, vilket också är anledningen till att han har skyfflats fram och tillbaka mellan olika psykavdelningar och ungdomshem. Men allt det är på väg att förändras. I flera månader har han fått upplevelser om en vacker flicka - en flicka som bär på hemligheter från flera århundranden. En flicka som antingen kommer att rädda honom eller förgöra honom."
När jag läste om boken så tyckte jag att den lät rätt typiskt YA med en kille som ska hitta en flicka som antingen kommer bli hans räddning eller förgörelse. Men det som intresserade mig var tanken på själarna han hade i huvudet, och därför bestämde jag mig för att göra ett försök. Och nu efter läsningen kan jag bara säga: Den var fantastisk!
Gena Showalter skriver på ett väldigt unikt sätt. Jag kan inte riktigt sätta ord på det, men det är bokstavligen en fröjd att läsa hennes originella böcker eftersom de skiljer sig så pass från alla andra. Det här är bara min andra bok av Showalter (den första var Alice i zombielandet) men jag kan redan nu säga att jag älskar henne. Hon är verkligen skrivandets gudinna och jag känner att jag måste få tag i alla hennes böcker så snart jag kan.
Rekommenderar till: er som söker en unik YA-läsning.
Rekommenderar inte till: er som vill ha kärlekstrianglar.
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Skilda omslag - Revealed
För att vara ärlig gillar jag båda omslagen. Den vänstra känns mer mystiskt medan jag gillar den klarblåa färgen hos den högra. Dock känner jag att böckerna nu blir sämre och sämre, men samtidigt har jag bestämt mig för att läsa klart hela serien, just för att få ett avslut.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Böcker jag vill se som filmer eller tv-serier
Den här boken är kanske ingen favorit men den var riktigt bra ändå. Jag älskar Goodmans unika idé med drakarna och den skulle vara häpnadsväckande på vita duken. Tror att den även skulle passa som tv-serie.
3) Lockdown av Alexander Gordon Smith
En av mina absoluta favoritböcker som jag tror skulle vara fantastiskt skrämmande att se på film.
Jag älskar boken så jäkla mycket och tycker att den har allt. Om de gjorde en film av den skulle jag antagligen inte kunna slita mig från skärmen! Den skulle även passa extremt bra som tv-serie!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Blunda och hoppa
Blunda och hoppa (org. This lullaby) är en fristående bok av Sarah Dessen. Den publiceras av Rabén&Sjögren och är på 365 sidor.
"Remy är en ganska cynisk, lite bitchig tjej som tycker att relationer är bäst om de är korta och utan engagemang. Hon tar aldrig några risker, hon har noll tillit till människor, och hon är expert på att göra slut. Kanske har det någonting att göra med att hennes mamma är inne på sitt femte äktenskap och på att hennes pappa är död. Men så träffar hon Dexter: klumpig, slarvig och impulsiv - allt som Remy avskyr. Och han vägrar spela efter Remys regler."
Jag hade aldrig tidigare läst någonting av Sarah Dessen, utan hade bara hört att hennes böcker var fantastiska sommarböcker. Och efter Blunda och hoppa måste jag skriva att jag håller med.
Rekommenderar till: er som vill läsa en mysig sommarbok.
Rekommenderar inte till: er som vill ha en mörk och actionfylld bok.
Första meningen: "Låten heter 'This lullaby'."
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
A Dangerous Method
A dangerous method är en verklighetsbaserad film från regissören David Cronenberg med bland annat Kiera Knightley, Viggo Mortensen och Michael Fassbender som huvudrollerna. Filmen, som är på 99 minuter är inom drama genrén med originalspråket engelska. Den spelades in 2012 och är från 15 år.
"Två av världens mest intelligenta, men kanske också mest kontroversiella män, Carl Jung och Sigmund Freud, har en intensiv och turbulent relation som leder fram till psykoanalysens födelse. Baserat på verkliga händelser, får vi en inblick i det konfliktfyllda förhållandet mellan den lovande psykiatern Carl Jung, hans mentor Sigmund Freud och Sabina Spielrein - den djupt störda, men också intelligenta och vackra kvinna som kommer mellan dem. Deras personliga utforskning av sensualitet, ambition och svek driver Jung, Freud och Sabina att utmana och för alltid förändra modernt tänkande."
Recension:
När jag började se filmen hade jag världens förhoppningar och början lyckades verkligen leva upp till dem. Efter händelserna i början tänkte jag: Wow, den här kanske till och med lyckas få åtta poäng. Men. Efter det hände det ingenting mer.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner;
Änglarnas kamp
Änglarnas kamp (org. Finale) är den sista boken i Hush hush-quadrilogin av Becca Fitzpatrick. Tidigare delar är Fallen ängel (org. Hush hush), Förlorad ängel (org. Crescendo) och Noras val (org. Silence). Boken är på 318 sidor och publiceras av B. Wahlströms bokförlag.
"Efter Hanks död har Nora ofrivilligt blivit nefilernas ledare och hon förväntas nu avsluta det Hank påbörjat. Hon måste utplåna de fallna änglarna – och därmed utplåna Patch. Men Nora och Patch har en plan. De ska låta alla tro att de har gjort slut. Sedan ska Nora övertyga nefilerna om att de inte behöver strida mot de fallna änglarna. Samtidigt ska Patch ta reda på så mycket som möjligt om änglarnas avsikter. Tillsammans tänker de sätta stopp för det stora kriget innan det ens har börjat. Fast samtidigt som det drar ihop sig till slutstrid mellan änglar och nefiler, frestas Nora av en överväldigande och beroendeframkallande kraft. En kraft stark nog att krossa kärleken mellan henne och Patch."
Recension:
Med skillnad från dess föregångare, Noras val, var Änglarnas kamp inte antiklimatisk utan den kändes snarare ny och unik. Efter läsningen med den allra sista delen i serien, kan jag skriva med säkerhet att jag anser att Änglarnas kamp är den bästa. Så det känns lite trist att nu när jag äntligen börjar uppskatta serien, nu när den är slut.
Rekommenderar till: er som söker en unik ängelbok.
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Nytt 19 juni
Av Rabén och Sjögren fick jag ett okorrigerat exemplar av boken Den femte vågen av Rick Yancey, det vill säga ett ARC (Advanced reader copy). Tänk på när du läser min recension av den sen att de antagligen har ändrat den lite grann - förhoppningsvis till den bättre - så min recension kanske skulle vara annorlunda om jag skulle ha den färdiga boken. Men det känns jätteroligt att få en oredigerad förhandskopia!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Alice i Zombielandet
Alice i zombielandet (org. Alice in zombieland) är den första delen i Berättelsen om underlandet (org. White rabbit chronicles) av Gena Showalter. Boken publiceras av Harlequin och är på 423 sidor.
"Om någon hade berättat för Alice Bell att hennes liv skulle vändas upp och ner från ett ögonblick till ett annat, skulle hon ha brustit ut i skratt. Från lyckligt till tragiskt, från oskuldsfullt till förstört. Nej, aldrig. Men det var det som hände. Ett hjärtslag. En blinkning, ett andetag, en sekund - och allt hon kände till och älskade var borta. Hennes pappa hade haft rätt. Monstren fanns på riktigt. För att hämnas sin familj måste Alice lära sig att slåss mot de odöda. Och för att överleva måste hon sätta sin tillit till den farligaste av alla farliga killar, Cole Holland. Men Cole har sina egna hemligheter, och om Alice inte är försiktig kan de visa sig vara farligare än zombierna."
Jag vill bara påpeka, trots att de flesta redan vet det vid det här laget, att det här inte är en retelling av Alice i underlandet. Trots att titeln, namnen, kapitlena och omslaget tyder på att det är en omskrivning av den klassiska berättelsen så kan jag lova dig att det inte är det.
Favoritkaraktär: Alice
Rekommenderar till: er som gillar urban fantasy.
Rekommenderar inte till: er som vill ha typiska zombieböcker med blod och våld.
Första meningen: "Om någon berättat att hela mitt liv skulle vändas upp och ner på bara ett ögonblick, skulle jag ha brustit ut i skratt."
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Kära, Semic
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Gömd
Gömd (org. Hidden) är den tionde delen i House of Night serien av P. C. Cast och Kristin Cast. I serien finns totalt tolv delar, och det finns även en spin-off trilogi samt två stycken HoN-encyklopedier. Boken publiseras av Bonnier Carlsen och är på 371 sidor.
"Neferets ondska och intriger har avslöjats för Högsta Rådet, men hon är inte typen som ger sig utan en fight. Nu är det viktigare än någonsin att Zoey och hennes gäng håller ihop, vilket visar sig inte vara helt enkelt. Dessutom tror Zoey att hon håller på att bli galen. Det hon ser när hon tittar på Aurox kan hon knappt förklara för sig själv - är et möjligt att Heath är tillbaka? Om hennes instinkt stämmer, så är det Aurox de behöver för att bekämpa ondskan. Men om hon har fel..."
Recension:
De flesta vet vilken House of Night serien är och ni har antagligen läst väldigt många recensioner om den redan. Därför vet ni att serien har blivit uttragen sedan några böcker tillbaka, så då behöver jag inte hålla på att älta det som alla andra. Men jag vill ändå påpeka att man skulle kunna klämma ihop hela serien på tolv böcker till kanske två eller tre, eftersom det ändå är mycket som inte är nödvändigt för läsaren att veta. Då hade det kunnat bli en komplett duologi eller trilogi, istället för en serie som blir tråkigare och tråkigare.
Rekommenderar till: er som gillat tidigare delar i House of night.
Rekommenderar inte till: er som vill ha mycket action eller unika böcker.
Första meningen: "Lenobia sov oroligt."
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Simona Ahrnsteds nya bok
Och som ni ser, har hon som tidigare signerat boken till mig <3
"En man känd för sitt deprimerande liv. Greve Gabriel Gripklo har det svartaste av rykten. Han är inte främmande för någon synd och han har inte några skrupler - vare sig det gäller kvinnor eller andra nöjen. En kvinna som förlorat allt. Fröken Magdalena Swärd är den eviga ungmön. Bildad men utblottad. Bedragen, skandaliserad och på ruinens brant tvingas hon motvilligt acceptera en anställning som sällskapsdam åt en ung friherrinna. En hemlig pakt. Med sin vassa tunga och strikta klädsel står Magdalena för allt som Gabriel ogillar hos kvinnor. Den dekadente greven i sin tur representerar det Magdalena kommit att förakta hos män. Men ett nattligt möte och ett chockerande avtal leder dem rakt in i en förbjuden, eldfängd och allt mer skandalös romans."
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
De Odödligas Regler
De odödligas regler (org. The immortal rules) är den första delen i Edens blod-trilogin av Julie Kagawa. Boken publiceras av Harlequin bokförlag och är på 459 sidor. Fortsättningen på den engelska boken är The eternity cure.
"Allison Sekemoto håller sig vid liv i en vampyrstadsförort. På dagarna letar hon och hennes gäng efter mat. På nätterna är de maten. Vissa dagar är Allies hat mot dem det enda som driver henne vampyrerna som gjort människor till kreatur som de tömmer på blod. Fram till den natten då hon själv attackeras och blir ett av monstren. För att överleva måste hon lära sig de odödligas regler, inklusive den viktigaste: Får du inget människoblod blir du snart galen. Men så tvingas Allie fly ut i det okända, utanför stadsmurarna. Hon ger sig i lag med en tärd grupp människor som är på jakt efter en legend ett botemedel mot den sjukdom som dödat nästan hela mänskligheten och skapat de rabiata, de galna varelser som hotar både människor och vampyrer. Och snart måste Allie bestämma sig för vad och vem hon skulle kunna dö för."
Så jäkla freakin' fantastisk! Ja, jag har läst den här boken förut (men på engelska). Ja, jag visste vad som skulle hända i den. Och JA - den var minst lika bra den här gången.
Rekommenderar till: er som söker en mörk och actionfylld bok.
Rekommenderar inte till: er som söker typiska YA-paranormalböcker med kärleksdraman.
Första meningen: "De hängde de Oregistrerade i det gamla packhusområdet; det var en offentlig avrättning, så alla kom för att se på."
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 9 - 10, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
The First Pillar
The first pillar är den första boken i Everville-serien av Roy Huff, på 223 sidor.
"Owen Sage is the emblematic college freshman at Easton Falls University. With all the worries about his first year in college, he was not prepared for what would happen next. His way of life was flipped upside down when he mysteriously crossed into Another dimension, into the beautiful land of Everville. His excitement was abruptly halted when he discovered that there was a darkness forged against both the natural world, which he knew well, and the new land which he discovered, Everville. He must devise a plan to save both worlds while joining forces with the race of Fron and The Keepers, whom both harbor hidden secrets he must learn in order to gain power over the evil that dwells in The Other in Between."
Recension:
Jag fick The First Pillar av Roy Huff själv, och därför känns det väldigt motigt att skriva en recension när han skickat den personligen från USA. Han är jättetrevlig att prata med och därför vill jag inte kritisera honom – men samtidigt vill jag ju vara ärlig i recensionen. Så tyvärr, tyvärr, blir denna recension mestadels negativ.
För det första börjar handlingen helt plötsligt bara. Man får ingen bakgrundsinformation eller detaljer kring världen eller förklaringar för det som händer, utan det sker bara. Det gjorde att jag inte kunde ta boken på allvar och jag tråkades lätt ut eftersom ingenting förklarades grundligt. Huff beskriv ofta oviktiga saker i detalj medan sådant jag hade velat veta mer om bara stod lite kortfattat i ett par få meningar. Fel saker prioriterades helt enkelt vilket bidrog till att tempot slöades ned.
Dessutom tyckte jag att man inte fick lära känna karaktärerna tillräckligt. De fanns där och pratade med varandra, men ingen stod ut från mängden. Jag lade helt enkelt inte energi på att bry mig om vad som hände med karaktärerna och det gjorde läsningen långtråkig helt enkelt. Jag gillar färgglada karaktärer med stora personligheter, och för att vara ärlig så kändes alla karaktärerna i The First Pillar som en och samma person. Däremot, det jag tänkte på angående karaktärerna, var att de hade otroligt överdrivna reaktioner till det som hände, vilket gjorde att boken kändes väldigt orealistisk. Om någon skulle berätta för dig att en annan värld fanns, visst skulle du då ändå ha lite tvekan på om det var sant? I The First Pillar däremot, är reaktionen ”Oj vad coolt det här är!” – vilket jag inte tror någon skulle säga i en sådan situation. En bra reaktion vore; ”är du på droger?”.
Redan vid första kapitlet dyker frågor upp i huvudet, som man aldrig riktigt får svar på genom läsningens gång. Det är okej att det finns mystik genom en serie – men att det är så många lösa trådar redan vid första boken är inte bra. När romanen också är otroligt förutsägbar, klichéig och actionlös blir det helt enkelt att man ser fram emot tills läsningen är över.
Sammanfattningsvis har Roy Huff verkligen bra idéer och det märks att han har lagt ner mycket tid på dem. Men problemet var att idéerna inte var tillräckligt utvecklade och koncentrationen lagdes på fel saker. Karaktärerna var platta och spänningen kom aldrig riktigt igång. Det finns många obesvarade frågor som är viktiga för läsaren om man ska uppskatta boken, samtidigt som att den liknar många andra böcker. Därför måste jag medge att boken inte var särskilt bra, vilket gör ont eftersom Roy Huff är en sådan trevlig person, och det är aldrig roligt att göra någon besviken.
Rekommenderar inte till: er som vill ha spänning, romantik eller en unik läsning.
Första meningen: "Feeling a bit quesy, I decided to stop by the school clinic just tomake sure I wasn't coming down with something."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
Häxmästaren
Häxmästaren är den första boken i Legenden om Morwhayle trilogin av svenska författaren och illustratören Peter Bergting. Efterföljarna är Demonprinsessan och Dödens stad. Boken är på 303 sidor och publiceras av Semic bokförlag.
"Arteil Krills öde är för evigt beseglat när hans syster som varit försvunnen i tio år en dag återvänder utan förvarning. Hon tar honom till Morwhayle, på andra sidan havet. Där försöker hon övertala Arteil att hjälpa henne återuppväcka en ondskefull häxmästare från de döda. Men deras far, ärkemagikern Gilrem Krill, har följt efter. Och gamla fiender är dem i hälarna. Vem kan de lita på? Vem är vän och vem är fiende? Kan Arteil ens lita på Malda, sin egen syster?"
Jag visste inte särskilt mycket om Häxmästaren innan jag fick den, förutom att den hade ett otroligt sött och bedårande omslag. Och nu efter läsningen kan jag klargöra att insidan var minst lika gullig den.
Favoritkaraktär: Gorgobestor
Rekommenderar till: er som gillar söta fantasyböcker.
Rekommenderar inte till: er som vill ha mycket action och söker romantiska eller mörka böcker.
Första meningen: "Något slog till fönstret, skrapade sidan på droskan och var borta."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
Nattfjärilen
Nattfjärilen (org. The harlot) är den första boken i Maleficium-trilogin (org. Taskill witches) av Saskia Walker. Övriga delar är Häxmästaren (org. The libertine) och Havsdrottningen (org. The jezebel). Boken publiseras av Harlequin bokförlag och är på 346 sidor.
"Jessica Taskill lever med det plågsamma minnet av att bevittnat hur hennes mor brändes på bål, anklagad för häxeri. Och precis som sin mor har Jessica gåvan - en kraftfull magisk förmåga som hon måste hålla dold. Ändå beskylls hon för att vara häxa av en rival. Jessica hamnar bakom galler i väntan på en säker död när en dubiös präst dyker upp i den mörka fängelsecellen och begär tjänster hon aldrig hört någon i prästkläder uttala. Gregor Ramsay är emellertid lika helig som djävulen själv, men hans löfte om frihet i utbyte mot de speciella tjänsterna kan bli hennes räddning. Snart finner hon sig vara fast i en överenskommelse där hon ska förföra och förgöra Gregors dödsfiende. Ett avtal som blir alltmer motbjudande att genomföra då Gregors åtrå till henne blir starkare och svårare att motstå. Kanske bör Jessica trots allt gå med på hans plan ... för på samma sätt som han använder henne för sina behov kan hon utnyttja honom för sina egna."
Recension:
Det här är den första boken jag läst av Saskia Walker. Innan jag fick den av Harlequin hade jag inte hört talas om den, men när jag läste på baksidan lät den riktigt intressant. Nu efteråt kan jag säga att den var okej, men har sina brister.
Favoritkaraktär: Jessie
Rekommenderar till: er som gillar sexiga böcker och inte bryr er särskilt mycket om språket.
Rekommenderar inte till: er som söker en actionfylld bok.
Första meningen: "Det första Gregor Ramsay lade märke till med skökan var hennes härliga skinkor.”
Engelskt omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
True Blood säsong 5
True Blood season 5 har bland annat Alexander Skarsgård, Anna Paquin, Carrie Preston och Chris Bauer som skådespelare. Säsongen är på 12 avsnitt, d.v.s. cirka 612 minuter. Precis som tidigare säsonger är den inom dramagenrén och baserad på böckerna av Charlaine Harris. Säsong 5 spelades in år 2011.
"Sookie försöker hantera att Tara har blivit skjuten och att hon själv har speciella förmågor, medan Bill och Eric blir inkallade till Vampyrmyndigheten. Alcide slåss mot de nya varulvarna J.D. och Martha, Sam försöker hitta den som mördat skiftarna och Jason kämpar med sina känslor för Jessica. Det är laddat för en ondskefull och blodig säsong av HBO:s fenomen från en annan värld."
Oh my... True Blood blir bara bättre och bättre för varje säsong. Som ni vet gillade jag inte första säsongen lika mycket som de andra, eftersom hela säsongen så gott som gick ut på att alla har sex med varandra. Andra säsongen var ändå en klar förbättring, och likaså tredje, trots att det ändå var mycket intima situationer. Och så kom fjärde säsongen och tog mig med storm - och nu femte. Wow!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Urban fantasy, Tv-seriebetyg 9 - 10, Tv-serierecensioner;
Recensionsexemplar 10 juni
Böckerna är Gömd (House of Night #10) av P. C. Cast och Kristin Cast, samt Häxmästaren (Legenden om Morwhayle #1) av Peter Bergting.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Gravity
Gravity är den första delen i The Taking-trilogin av Melissa West. Övriga delar är Hover och Collide. Boken är på 284 sidor.
"In the future, only one rule will matter: Don’t. Ever. Peek. Seventeen-year-old Ari Alexander just broke that rule and saw the last person she expected hovering above her bed — arrogant Jackson Locke, the most popular boy in her school. She expects instant execution or some kind of freak alien punishment, but instead, Jackson issues a challenge: help him, or everyone on Earth will die. Ari knows she should report him, but everything about Jackson makes her question what she’s been taught about his kind. And against her instincts, she’s falling for him. But Ari isn’t just any girl, and Jackson wants more than her attention. She’s a military legacy who’s been trained by her father and exposed to war strategies and societal information no one can know — especially an alien spy, like Jackson. Giving Jackson the information he needs will betray her father and her country, but keeping silent will start a war."
Innan jag började att läsa Gravity hade jag hört både många positiva men även negativa tycken om boken, och därför var jag lite kluven till att börja läsningen. Men efter prologen, som jag älskade, kände jag att jag kunde motbevisa dem som inte gillade boken. För prologen var ju så fantastiskt bra och då måste ju boken bara bli bättre under läsningens gång! Fel.
Jag måste tyvärr medge att det bästa med boken är dess underbara omslag. Boken i sig var inte alls bra. Jag vet inte om jag helt enkelt är på sci-fi humör, eller vad det beror på, men jag var helt enkelt uttråkad under hela läsningen. Boken tilltalade mig inte alls.
Det märks att Gravity är Wests debutbok eftersom det inte finns något tempo i boken och handlingen segar sig fram. Visst är språket okej, men eftersom inga känslor kopplas till de tråkiga och svaga karaktärerna så känner man ingenting för det som händer. Jag slutade helt enkelt att bry mig vad som skedde med personerna i boken.
Boken är väldigt typiskt YA och jag kände mig varken överväldigad eller överraskad. Jag gillar inte att många YA-böcker liknar varandra så pass mycket med sina kärleksdraman och insta-love. Handlingarna är helt enkelt för lika varandra och till sist blir det inte intressant att läsa om längre. Och tyvärr var Gravity en sådan bok. Hade jag läst den för ett år sedan hade jag säkert gillat den mer, just för att den hade varit mer unik då.
Favoritkaraktär: Jackson
Rekommenderar till: er som gillar typiska YA-böcker.
Rekommenderar inte till: er som söker något spännande och unikt.
Första meningen: "The T-screen in our family room crackles just Before Presient Cartier fills the screen."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
After Earth
After Earth, regisserad av M. Night Shyamalan,hade biopremiär den 7 juni 2013. I filmen finns bland annat skådespelarna Will Smith, Jaden Smith och Isabelle Fuhrman. Detta science-fictionäventyr är på cirka 100 minuter.
"En ung pojke och hans pappa landar sitt rymdskepp på en övergiven planet. Som de enda överlevande måste de försöka ta sig tillbaka till de sina. Pojken tvingas att ensam, styrd av hans faders kommandon, ta sig igenom över hundra kilometer farlig terräng för att finna deras enda väg bort från den hotfulla planeten. Men på vägen finns mer än bara evolutionärt utvecklade varelser; ett monster de fångat tidigare och haft med på rymdskeppet har lyckats ta sig fri. Livnärd på fruktan, finner den sin livskraft hos denna pojke, som nu ställt inför en kamp, inte bara med tiden, utan även om sitt och sin faders liv."
Jag såg After Earth på premiären den sjunde juli, men jag minns den fortfarande som om det vore idag. Jag hade läst en recension i tidningen, där de skrev att den inte var särskilt bra, och därför blev jag förvånad när jag storgillade den.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner;
Tyst
Tyst (org. Speechless) är en fristående roman av Hannah Harrington. Boken publiceras av Harlequin bokförlag. Den är på 304 sidor.
"Chelsea har aldrig kunnat bevara en hemlighet ... förrän nu. Alla har någon gång skvallrat om något de inte borde - men senaste gången Chelsea avslöjade en hemlighet ledde det till att någon nästan dog. Så Chelsea bestämmer sig för att avge ett tysthetslöfte. Om hon håller munnen stängd kan saker åtminstone inte bli värre, eller hur? Fel. Att plötsligt stå upp för något hon tror på gör den tidigare populära Chelsea utstött och trakasserad. Men med hennes nya sätt att kommunicera möter hon också nya oväntade vänner, som skateboardkillen Sam. Han är den sista personen som borde ge Chelsea en andra chans, det är hans bästa vän som skadades mest av hennes skvaller. Men trots det är han den enda som förstår. Och den enda som kan hjälpa Chelsea att upptäcka vem hon egentligen är ... och vem hon vill vara."
Recension:
Jag gillade verkligen karaktärerna i boken. Deras relationer till varandra kändes härliga, samtidigt som huvudpersonen genomgick en av de största karaktärsutvecklingarna jag har varit med om. Hon börjar med att vara en otroligt dryg och elak skvallrare till att bli en otroligt rar och stark karaktär under bokens gång.
Favoritkaraktär: Sam
Rekommenderar till: er som gillar contemporary med viktiga budskap.
Rekommenderar inte till: er som söker action, spänning och romantik.
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
Magin
Favoritkaraktär: Valek
Rekommenderar till: er som gillar tempofylld fantasy
Rekommenderar inte till: er som söker triangeldraman
Första meningen: "'Vi är framme,' sa Irys."
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Assassin Study
Handling:
"Yelena is on her way to her ancestral homeland of Sitia to be reunited with her family and to learn more about her magical powers. An order of execution hangs over her head should she ever return to Ixia. But her true love, Valek, quickly learns that an assassin has taken it upon himself to make sure Yelena doesn't reach her destination. As Ixia's chief of security, and a highly skilled assassin himself, can Valek track down the killer in time to save Yelena's life?"
Recension:
Eftersom novellen var väldigt kort blir även denna recension det. Assassin Study utspelar sig efter första boken och därför hade jag redan fastnat för karaktärerna, vilket betydde att det inte spelade någon roll att novellen var kort, för alla känslorna fanns redan där.
Favoritkaraktär: Valek
Rekommenderar till: er som läst och gillar första boken.
Rekommenderar inte till: er som inte är intresserade av Valek.
Första meningen: "Valek gazed at the mess on Mogkan’s desk and sighed."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
Cinder
Cinder är den första delen i The Lunar Chronicles-quadrilogin av Marissa Meyer. Övriga delar är Scarlet, Cress och Winter. Böckerna är alla retellings av Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Snövit och finns översatta på svenska. Det finns även två mellanböcker kallade Glitches och The Queen's Army. Cinder är på 387 sidor.
"Cinder, a gifted mechanic in New Beijing, is also a cyborg. She's reviled by her stephmother and blamed for her stepsister's sudden illness. But when her life becomes entwined with the handsome Prince Kai's she finds herself at the centre of a violent struggle between the desires of an evil queen - and a dangerous temptation. Cinder is caught between duty and freedom, loayalty and betrayal. Now she must uncover secrets about her mysterious past in order to protect Earth's future.
Jag måste börja med att berätta att jag har läst (och recenserat) den här boken förut, men jag köpte precis hem Scarlet och kände att jag behövde återuppliva minnet av Cinder. Och självklart läser jag bara om böcker jag älskar - och Cinder är ju en blandning av mina favoritgenrér: dystopi och retelling. Denna recension är alltså en omskriven uppdatering och en nypubliserad version av den jag skrev för över ett år sedan.
Favoritkaraktär: Kai
Rekommenderar till: er som gillar dystopier, retellings eller föredrar spännande böcker.
Rekommenderar inte till: er som vill ha kärlekstrianglar eller typiska YA-böcker.
Första meningen: "The screw through Cinder's ankle had rusted, the engraced cross marks worn to a mangled circle."
Andra omslag:
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 9 - 10, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Bokrecensioner: Retelling;
Nya recensionsexemplar 4 Juni
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Sirenen
Sirenen (org. The Siren) av Tiffany Reisz är den första boken i serien The Original Sinners. Övriga delar är Ängeln (org. The Angel) och Prinsen (org. The Prince). Boken publiceras av Harlequin bokförlag och är på 412 sidor.
"Den ökända Nora Sutherlin är berömd för sina utstuderade erotiska romaner, och för varje bok blir hon alltmer populär. Men hennes senaste manus är annorlunda – mer allvarligt, mer personligt – och hon är säker på att boken kommer att innebära ett genombrott … om den någonsin får se dagens ljus. Zachary Easton håller Noras öde i sina vackra händer. Den krävande brittiska redaktören accepterar att ta sig an boken, men på ett villkor: Han vill ha total kontroll. Nora måste skriva om hela boken efter hans anvisningar – på sex veckor – annars blir det inget kontrakt. De ansträngande skrivsessionerna med Zach är utmattande … och oväntat upphetsande. Samtidigt dyker en tidigare älskare upp och får Nora att undra vad som är mest riskfyllt, att hålla sig undan från honom … eller att återuppta deras farliga lekar? Nora trodde att hon visste allt om att testa gränser. Men i en värld där passion betyder smärta, är ingenting någonsin så enkelt.
Sirenen var inte alls som jag trott den skulle vara. Jag hade ärligt talat förväntat mig en kopia av Fifty Shades of Grey av någon anledning, så jag fick mig en överraskning när boken var så mycket mer än bara sex.
Favoritkaraktär: Wesley
Engelska omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Romance och erotik;
Book Wrap Up: Maj 2013
Antal påbörjade serier: 5 stycken
Antal avslutade serier: 1 stycken
Största överraskningen för Maj 2013: Breathe av Sarah Crossan
Största besvikelsen för Maj 2013: Blood Rights av Kristen Painter
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
Alex
"This is the story of Alex, the story of his life, and the story of which he tells you what really happened after the end of Delirium. The story runs along to Alex reaction of the event of Pandimonium, and later on, the chaos of Requiem."
Jag hade precis läst ut Delirium-trilogin när jag började med Alex, och jag måste säga att jag inte är besviken. Jag älskar att man får reda på mer om Alex barndom och vad han gjorde när han var mindre.
Favoritkaraktär: Alex
Rekommenderar till: er som läst och gillat Requiem, eller om du vill få reda på mer om Alex.
-
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi
Välj säsong: The Vampire Diaries
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Välj säsong
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Requiem
Requiem är den sista delen i Delirium-trilogin, av Lauren Oliver. Tidigare delar är Delirium och Pandemonium. Det finns även mellanböcker kallade Hana, Annabelle, Raven och Alex. Boken är på 391 sidor.
"Now an active member of the resistance, Lena has been transformed. The nascent rebellion that was under way in Pandemonium has ignited into an all-out revolution in Requiem, and Lena is at the center of the fight. After rescuing Julian from a death sentence, Lena and her friends fled to the Wilds. But the Wilds are no longer a safe haven—pockets of rebellion have opened throughout the country, and the government cannot deny the existence of Invalids. Regulators now infiltrate the borderlands to stamp out the rebels, and as Lena navigates the increasingly dangerous terrain, her best friend, Hana, lives a safe, loveless life in Portland as the fiancée of the young mayor."
Jag har älskar Delirium-trilogin från första till sista boken, men det var Pandemonium som höjde ribban. Däröfr måste jag ändå skriva att jag blev besviken på Requiem, trots att den var väldigt bra. Efter förra delen i trilogin hade jag enormt höga förhoppningar och därför var det väldigt svårt för den här boken att leva upp till mina förväntningar.
Rekommenderar till: er som läst och gillar Delirium och Pandemonium.
Andra omslag:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
- Legend
- Demonprinsessan
- Tales of the Code: Wedlocked
- I skydd av mörkret
- Den femte vågen (okorrigerad)
- Nya böcker 26 juni
- De skandalösa
- The Alchemist
- Kung Caspian och skeppet Gryningen
- Insnärjd
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011