NYTT I SAMLINGEN #320
Det är den tiden på året. Du vet vad jag pratar om. Tiden som varenda svensk bibliofil sett fram emot. Årets bokrea.
Som den boknörd jag är, var jag tvungen att beställa åtminstone två böcker från rean. Hade jag ens något val? Jag hittade ORD I DJUPASTE BLÅTT och ALLT FÖR MIN SYSTER till bra priser, och totalt landade ordern knappt på fyrtio kronor. Fyrtio! Det om något är ett fynd.
Sen har jag också fått två recex under veckan. SOM STJÄRNOR I NATTEN av Jennifer Niven från GillaBöcker, och VUXNA MÄNNISKOR av Marie Aubert från Wahlströms och Widstrand. Jag ser mycket fram emot båda.
Så hur är det med dig? Har du hittat något fynd på rean? Eller är du ståndaktig och håller dig borta från alla bokaffärer i en tid som denna? Berätta, jag är nyfiken!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
CORALINE
FAKTA
Författare: Neil Gaiman.
Originaltitel: Coraline.
Genre: Magisk realism, fantasy.
Traumatiskt innehåll: Kidnappning.
Nyckelord: Magisk dörr, dubbelgångare, talande djur.
Serie: –
Längd: 137 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2002).
Bokförlag: Bonnier Carlsen.
HANDLING
Dagen efter att hennes familj flyttat in i ett gammalt hus, ger sig Coraline ut på upptäcksfärd och hittar en dörr. Den leder till en annan lägenhet i ett annat hus. Först är allt underbart. Maten är bättre, leksakerna roligare och böckerna mer spännande. Föräldrarna är också annorlunda. De är snällare än hennes egna, men det är något konstigt med dem. Till exempel har de fastsydda knappar i ansiktet istället för ögon. Dessutom vill de att Coraline ska stanna hos dem och vara deras dotter. För alltid.
RECENSION
Jag gillade inte CORALINE lika mycket som jag hade hoppats på. Det sorgliga är att jag vet med säkerhet att jag hade älskat boken om jag hade läst den för tretton år sedan. Men som vuxen… visst, den är mysig, med småkuslig stämning, väldigt fina illustrationer och en intressant premiss. Visst, Coraline är en riktigt härlig protagonist, modig och självständig och initiativtagande, även när hon är rädd. Jag gillade verkligen att läsa ur hennes synvinkel, och hennes tankesätt framstod som väldigt moget för hennes ålder. Men läsningen var bara inte särskilt… underhållande.
Jag har generellt svårt för Neil Gaimans sätt att skriva. Den återkommande faktorn för alla böckerna som jag har läst av honom är att de är lite för enkla, lite för konstiga och lite för innehållslösa. Boken har komplexa element som går att analysera till det oändliga, men själva berättelsen kändes allt annat än komplex. Det är tydligt att boken är skriven för en yngre målgrupp, och trots att jag uppskattar en kort och snabbläst barnbok då och då, så är det inget jag njuter helhjärtat av.
Överlag är CORALINE en okej läsning. Fantastisk för barn, absolut, men rätt medioker för vuxna.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Magisk realism, Sponsrade recensioner;
SÅNGER FRÅN HJÄRTAT
FAKTA
Författare: Kasie West.
Originaltitel: P.S. I like you.
Genre: Romantik, contemporary.
Traumatiskt innehåll: Mobbning.
Nyckelord: Brevvänner, låtskrivare, dikter, gymnasiedrama.
Serie: –
Längd: 340 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2016).
Bokförlag: LavenderLit.
HANDLING
På en kemilektion drömmer sig Lily bort och klottrar ett av sina favoritlåtcitat på bänken. Nästa dag har någon skrivit dit fortsättningen av texten, och dessutom lagt till ett meddelande. Snart skickar Lily och hennes anonyma skolkamrat långa brev till varandra: de rekommenderar band, delar med sig av hemligheter och öppnar upp sig för varandra. men vem är han?
RECENSION
Det finns mycket som brister med SÅNGER FRÅN HJÄRTAT. Handlingen är enkel och allt annat än originell. Klyschorna hopar sig, och karaktärerna är vandrande stereotyper. Dessutom är händelseförloppet väldigt förutsägbart. Jag visste redan från början vem det var som Lily skrev med, och de olika ”vändningarna” syntes långt i förväg. Därtill fastnade jag aldrig riktigt heller för kärleksintresset. Jag är trött på litterära pojkar med bad boy-stil och har inte tålamod att se bortom den fasaden.
Vidare är det även synd att hela boken kretsar kring romansen i fråga. Just den här gången råkade det vara precis vad jag behövde: ett hjärndött rosa fluff. Men vid ett annat tillfälle hade jag sannolikt hatat det. Allt kretsar kring Lily. Hennes bästa vän existerar enbart för att ge henne råd och för att knuffa henne i rätt riktning. Vännen har inte liv för sig själv, och Lily har knappt ett liv utanför relationen. Hon tänker, pratar och andas pojkar. Boken hade fått en helt annan komplexitet om vi fått ta del av annat än bara romansen.
Med det sagt, tyckte jag ändå om boken. Mycket. Den är lättsam. Underhållande. Och väldigt söt. Jag fastnade för Lily som karaktär, och älskade att följa hennes familj, med vilka hon har en underbar dynamik till. Dessutom är själva premissen riktigt intressant: jag gillar verkligen idén med att Lily och hennes brevkamrat kommer varandra närmare och närmare utan att vara medvetna om varandras identiteter. Så trots alla brister, kunde jag inte undgå att hela tiden längta efter att läsa mer och mer. SÅNGER FRÅN HJÄRTAT är en mysig bladvändare, helt enkelt!
Allt som allt är SÅNGER FRÅN HJÄRTAT en bra bok. Den är inte särskilt komplex, men söker du ett rosa fluff utan särskilt stora konflikter är den perfekt för dig.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Bokrecensioner: Romance och erotik, Sponsrade recensioner;
MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL
FAKTA
Regissör: Joachim Rønning.
Genre: Äventyr, fantasy.
Längd: 1 tim 58 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Angelina Jolie, Elle Fanning, Harris Dickinson, Michelle Pfeiffer, Sam Riley, Chiqetel Ejiofor, Ed Skrein, Robert Lindsay, Jenn Murray, Imelda Staunton, Juno Temple.
Nyckelord: Ont mot gott, magiskt kungarike.
Releasedatum: 2 mars 2020.
Distributör: Disney.
HANDLING
Efter många lyckliga år tillsammans börjar Maleficent och hennes guddotter Aurora ifrågasätta sina komplicerade familjeband. Oväntade allianser, ondskefulla krafter och Auroras kommande bröllop hotar att förstöra deras vänskap. Men deras kärlek visar sig vara stark.
RECENSION
MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL är i min mening överhajpad. Missförstå mig inte: filmen är långt ifrån dålig. Skådespelarna är skitbra och det visuella… wow. Effekterna, miljöerna, sminkningarna och kostymerna är riktigt imponerande, och det var med stor hänfördhet som jag tog in allt ögongodis. Med det sagt, hade jag hoppats på att förälska mig i filmen, och den var på sin höjd medioker.
Mitt främsta problem med MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL är filmens trivialitet. Ingenting förvånade mig, utan allt utvecklar sig på det mest förutsägbara sättet. Som resultat blev jag inte alls engagerad av det som hände, och mängden klyschor tråkade ut mig. Jag började helt enkelt aldrig bry mig, då ingenting riktigt tog fäste eller grep tag.
Vidare tycker jag att alldeles för stort fokus ligger på striden mellan de båda kungarikena. MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL blir nästan en fullskalig krigsfilm i fantasymiljö, och så väl handling som karaktärer går förlorade i den oändliga kampen mellan gott och ont. Det blir helt enkelt för mycket, och jag tröttnade rätt snabbt. Att allt sen vänds abrupt för att sedan upplösas på ett klassiskt Disney-vis där alla blir lyckliga i alla sina dagar som om ingenting hänt, tar bort chansen till en kraftfull klimax.
I sin helhet är MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL okej. Jag förstår tjusningen med filmen, men tycker själv att det är en relativt omotiverad uppföljare.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
THE WALKING DEAD VOL. 10: ATT VARA ELLER INTE VARA
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: What we become.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Sexuella övergrepp, dödsfall.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The walking dead #10.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2014 (org. 2009).
Bokförlag: Apart.
HANDLING
Ute för dem själva, med fara runt varje hörn, försöker gruppen med överlevare att överleva tillräckligt länge för att nå Washington D.C. Men till vilket pris?
RECENSION
Jag gillar riktningen som THE WALKING DEAD-serietidningarna har tagit. Jag gillar att den numera utspelar sig bortom tryggheten i fängelset, ute i det fria. Jag gillar att vi får återse Morgan och att Abraham utvecklas som karaktär. Jag gillar att zombierna börjar gruppera sig till horder. Och framför allt gillar jag att serietidningarna har chockerande vändningar som inte inkluderats i tv-serien. Dödsfall, moraliskt tvivelaktiga val och våldsgärningar som den som enbart följer tv-serien aldrig kommer att bli medveten om.
Jag har sagt det förut men säger det igen: tidningarna är brutala. Mycket råare än tv-serien. And I like it. Det är oerhört intressant att se hur mycket karaktärerna är villiga att offra av sin mänsklighet för att överleva. Särskilt när det kommer till Rick, och hans instinkt att skydda sin son. Samtidigt uppskattar jag att de senare volymerna saktat ner i tempo. Det är en skön kontrast efter de konstanta striderna med Guvernören, och jag uppskattar att karaktärernas utveckling hamnar lite mer i fokus och att vi får se hur de förändras efter sina trauman.
Överlag är den tionde volymen av THE WALKING DEAD minst lika bra som de tidigare. Jag har verkligen fastnat för serien vid det här laget, och ser fram emot fortsättningen. Mycket.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
TO ALL THE BOYS: P.S. I STILL LOVE YOU
FAKTA
Regissör: Michael Fimognari.
Genre: Romantisk komedi, ungdomsfilm.
Längd: 1 tim 42 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Lana Condor, Noah Centineo, Jordan Fisher, Anna Cathcart, Janel Parrish, Ross Butler, Madeleine Arthur, Emilija Baranac, Holland Taylor, Trezzo Mahoro.
Nyckelord: Relationsproblem, triangeldrama, gymnasiedrama.
Releasedatum: 12 februari 2020.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Lara Jean är officiellt Peters flickvän, så allt borde ju vara frid och fröjd. Men när en gammal förälskelse dyker upp igen, blir känslorna komplicerade.
RECENSION
TO ALL THE BOYS: P.S. I STILL LOVE YOU är den efterlängtade efterföljaren till TO ALL THE BOYS I’VE LOVED BEFORE, skriven av författaren Jenny Han. Det är en söt och mysig film. Du vet, så där härligt varm och fluffig? Stämningen är lättsam, skådespelarna duktiga och humorn bidrar till att den allmänna upplevelsen blir trevlig och charmerande. Jag gillar den, och kan absolut tänka mig att se den igen.
Med det sagt, är P.S. I STILL LOVE YOU inte lika klockren som första filmen. Den saknar lite av originaliteten, familjekänslan och kemin, och väljer att ta enkla utvägar istället för att gå in på mer komplext territorium. Jag är dessutom besviken över att John Ambrose hamnar så mycket i bakgrunden. Han får inte alls lika mycket tid i ”strålkastarljuset” som i boken, och framstår aldrig som någon konkurrens till Peter. Det känns snarare underligt att Lara Jean hamnar i ett så förvirrat känsloläge, då det aldrig riktigt blir en seriös romans mellan dem. John känns som ett trivialt sidospår, och jag saknar känslan av ”konflikt”. I boken gillade jag nästan John mer än Peter, och jag älskade hur han fick Lara Jean att växa. Men här minns jag knappt vem han är.
Överlag är TO ALL THE BOYS: P.S. I STILL LOVE YOU en bra film. Inte lika bra som sin föregångare, och inte lika bra som boken, men helt klart godkänd. Den är småputtrig att se, och precis det jag behöver efter en hård arbetsdag. Jag önskar bara att den hade fått mig att känna lite mer.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Filmrecensioner: Romantik;
HEARTSTOPPER VOLUME 3
FAKTA
Författare: Alice Oseman.
Svensk titel: –
Genre: Romantik, drama.
Traumatiskt innehåll: Homofobi, mobbning, självskadebeteende, ätstörning, psykisk ohälsa, alkoholkonsumtion.
Nyckelord: Paris, klassresa, HBTQ-romans, grafisk roman.
Serie: Hearstopper #3.
Längd: 384 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Hodder Children's Books.
HANDLING
Nick och Charlie navigerar i en ny stad, och börjar berätta för andra om deras relation. Samtidigt utmanar de varandra att vara öppna med hur de mår och känner.
RECENSION
Den tredje volymen av HEARTSTOPPER är allt jag önskat mig, och lite till. Om du mätte mitt hjärta, skulle du se att det växt tio gånger sin storlek under min läsning av boken. Den är så mysig, så kärleksfull, så värmande. Boken känns ärlig i sitt berättande och fick mig att skratta rätt ut. Högt. Framför människor. Men jag brydde mig inte, för den fick mig att må så bra. Stämningen är öm och karaktärerna underbara. Om du frågar mig vilket mitt fiktiva favoritpar är, svarar jag Nick och Charlie utan att tveka. De är bedårande!
Men fast vi får ta del av en hel del fluff, introduceras även en del tuffa ämnen i boken. Tidigare romaner har inbegripit homofobi och mobbning, men i HEARTSTOPPER VOLUME 3 omnämns även självskadebeteende och självsvält. Och Alice Oseman porträtterar det hela väldigt snyggt, och lyckas såväl beröra som väcka tankar. Jag är väldigt nyfiken på vart det hela kommer att leda.
HEARTSTOPPER är en bokserie som började väldigt starkt, men som hela tiden blir bättre och bättre. Den tredje delen är utan tvekan också den som gjorde störst intryck på mig. Den fick mitt hjärta att slå ett extra slag, samtidigt som den spelade mina känslotrådar likt gitarrsträngar. I samma sekund som jag läste klart sista sidan kände jag ett maniskt begär efter att läsa vidare, och jag förutspår en plågsam väntan på fortsättningen.
BETYG: 9/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 9 - 10, Bokrecensioner: Contemporary;
NYTT I SAMLINGEN #319
Jag fick också boken LYCKA ÄR FÖR LOSERS från Natur&kultur. Jag har aldrig hört talas om den och har ingen koll på vad den handlar om, men ibland är det för det bästa.
Sen fick jag också två filmer i utbyte mot ärliga recensioner: MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL från Disney och GEMINI MAN med Will Smith från Paramount. Har du sett någon av dem? ♡
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
ONE OF US IS LYING
FAKTA
Författare: Karen M. McManus.
Svensk titel: En av oss ljuger.
Genre: Thriller.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, självskadebeteende, droger.
Nyckelord: Mordutredning, gymnasiedrama, anonym mobbare.
Serie: One of us is lying #1.
Serie: One of us is lying #1.
Längd: 358 sidor.
Publiceringsår: 2017.
Bokförlag: Delacorte Press.
HANDLING
På måndagseftermiddagen går fem elever in på kvarsittningen. Bronwyn som aldrig bryter mot några regler. Addy, den perfekta prinsessan. Nate som redan åkt fast för att sälja droger. Cooper, stjärnatleten. Och Simon, den utstötta, skaparen bakom skolans ökända skvallerapp. Men Simon tar sig aldrig ut ur klassrummet. Innan kvarsittninges slut är han död. Och enligt utredarna var hans död inte ett olycksfall. Och när det uppdagas att han planerat att publicera ett avslöjande om sina fyra klasskamrater, blir de alla misstänkta i brottet.
RECENSION
ONE OF US IS LYING är en stadig ungdomsthriller. Inget spektakulärt som jag kan höja till skyarna, men definitivt underhållande.
Jag börjar med det negativa. Karaktärerna är vandrande stereotyper. Handlingen är förutsägbar. Och jag såg slutets avslöjande komma en mil i förväg. ONE OF US IS LYING är dessutom något för lång, och har för lite fokus på mysteriet. Majoriteten av romanen består av high school-drama, och jag hade personligen uppskattat mer av det gamla hederliga detektivarbetet. Vidare tror jag att den hade tjänat på att enbart berättas ur en synvinkel. Nu skildras den ur fyra olika berättarperspektiv, och alla rösterna är så pass lika varandra att det ibland blev svårt att komma ihåg vem man läste som.
Samtidigt kan jag inte påstå att jag ogillade boken. Den underhöll mig. Mordmysteriet känns inspirerat av GOSSIP GIRL eller PRETTY LITTLE LIARS, vilket jag gillar. Boken är dessutom skriven med en humoristisk ton, och det lättsamma stuket gjorde den till en riktig bladvändare. ONE OF US IS LYING blir aldrig riktigt spännande eller thrill-ig, men jag skulle rekommendera den utan att tveka om du söker efter enkel avkoppling. Överlag: en klart godkänd bok.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers;
BIG LITTLE LIES SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 5 tim 25 min.
Antal avsnitt: 7 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern, Adam Scott, James Tupper, Alexander Skarsgård, Jeffrey Nordling, Iain Armitage, Kathryn Newton.
Nyckelord: Våld i hemmet, rättegång, mordutredning, våldtäkt.
Releasedatum: 3 februari 2020.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Madeline, Celeste, Jane, Renata och Bonnie är på väg att återta kontrollen över deras raserade tillvaro, när Perrys mor plötsligt dyker upp för att söka efter svar. Förhållanden spricker, lojaliteter sätts på prov och risk för både fysisk och psykisk skada upprepar sig.
RECENSION
När jag fick reda på att BIG LITTLE LIES skulle få en andra säsong, skrek jag ”nej!” rätt ut i ren frustration. Inte för att jag ogillade den första säsongen. Tvärt om: jag älskade den och placerade den med lätthet på listan med favoriter. Men serien var ämnad att bli en miniserie, och fick ett tillfredsställande avslut. Att fortsätta innebar risker. Skulle min nya favorit förstöras av produktionens pengakåthet?
Det visade sig att jag inte behövde oroa mig. Den andra säsongen av BIG LITTLE LIES är riktigt jävla bra, ursäkta mitt språk. Jag visste inte att jag behövde en fortsättning förrän jag hade sett den, och nu efteråt känner jag sån tacksamhet över att filmbolaget valde att gå vidare med serien.
Så varför ska du se den andra säsongen av BIG LITTLE LIES? För det första: representationen, alla viktiga teman och den psykologiska fascinationen av att se efterdyningarna av händelserna från förra säsongen. Säsong 2 kretsar kring svåra ämnen som sexuella övergrepp, psykisk ohälsa, tvångsbeteenden, misshandel, mobbning, ekonomisk utsatthet och dråp, men likväl teman som vänskap och styrkan i att hålla ihop. Det är ett atmosfäriskt drama med tryckande stämning som träffar rakt i hjärtat. Avsnitten är komplexa och har ett sällsynt djup som får karaktärerna och deras sätt att tänka och agera att kännas äkta. Även när de beter sig irrationellt eller dumt förstår jag dem och hyser stor sympati. De berör, ifrågasätter normer och skakar om tittaren. De fick mig att känna varenda känsla på känslospektrumet, och det var med stolthet som jag delade såväl tårar som skratt med dem.
För det andra: kvalitén. Fotot är utsökt. Musiken är grymt komponerad. Och skådespelarna… herrejisses. Den redan stjärnspäckade ensemblen från första säsongen – bestående av bland annat Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern och Zoë Kravitz – har gjorts sällskap av ingen mindre än legendariska Meryl Streep. Och hon presterar makalöst. Verkligen makalöst. Allihopa lever sig in i sina roller som om serien vore verklighet, och bevisar en gång för alla vilka talanger de är. Det finns inte mycket mer att säga om det. Bara… wow.
I grund och botten har jag bara en sak att säga: känn inga tvivel. Om du, som jag, tänker att en andra säsong av BIG LITTLE LIES är onödig, tänk igen. Den andra säsongen är en intensiv, känslomässig berg- och dalbana, som för evigt gjort avtryck i min själ. Möjligen inte lika bra som sin föregångare, men tillräckligt enastående för att jag aldrig kommer att sluta prata om den. Stående ovationer.
BETYG: 8,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Serier: Drama, Sponsrade recensioner;
COME TUMBLING DOWN
FAKTA
Författare: Seanan McGuire.
Svensk titel: –
Genre: Magisk realism.
Traumatiskt innehåll: Cancer, blixtnedslag, drunkning, tvångsbeteenden, kroppsliga experiment.
Nyckelord: Vampyrer, undervattensfolk, uppdrag i annan värd.
Serie: Wayward children #5.
Längd: 206 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Tor.
HANDLING
När Jack lämnade Eleanors skola för borttappade barn bar hon sin rubbade systers döda kropp tillbaka till deras hem i Heden. Sin syster, som hon nyligen mördat i rättvisans namn. Men döden i deras värld är inte lika permanent som här, och när Jack själv blir buren tillbaka till skolan, blir det uppenbart att något hemskt har hänt.
RECENSION
Jag älskar Seanan McGuire. Hennes kreativitet, hennes sagolika förmåga att bygga upp unika världar. Hon är en av mina favoritförfattare. COME TUMBLING DOWN gjorde mig emellertid något besviken. Misstolka mig inte: det är en riktigt bra bok som har alla de ingredienser som jag älskar med McGuire. De härliga karaktärerna. Det vackra språket. Och den satiriska tonen med all representation. Praise, liksom! Men något saknas.
Jag skulle säga att COME TUMBLING DOWN – hur bra den än är – är den svagaste delen hittills i serien. För det första känns det inte särskilt nödvändigt med ytterligare en berättelse om Jack och Jill. Deras senaste bok – DOWN AMONG THE STICKS AND BONES – var briljant, och det räckte gott och väl med den. Jag hade hellre velat se andra karaktärer få en röst.
För det andra känns boken något påskyndad. Den har inte samma djup, inte samma emotionella inverkan och inte samma ”wow”-innehåll. Den är spännande, javisst, men höll mig inte gripen på samma sätt som sina föregångare.
Överlag är COME TUMBLING DOWN bra. Riktigt bra, till och med. Men inte lika bra som seriens andra delar.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Magisk realism;
JOKER
FAKTA
Regissör: Todd Philips.
Genre: Thriller.
Längd: 2 tim 2 min.
Åldersgräns: 15 år.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Shea Whigham, Bill Camp, Glenn Fleshler.
Nyckelord: Psykisk ohälsa, revolution, utanförskap, galenskap.
Releasedatum: 10 februari 2020.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Den misslyckade komikern Arthur Fleck håller långsamt på att förlora förståndet och omvandlas till den genialiske brottslingen Joker.
RECENSION
JOKER är riktigt bra. Överraskande bra. ”Sluta-med-det-du-gör-och-se-den-nu”-bra. Originellt uppbyggd, med en mörk ton och ett artistiskt utförande tar den tittaren med storm. Den sticker ut bland BATMAN-filmerna och gör det lilla extra för att bli helt egen.
Det finns många element som gör att JOKER imponerar. Låt oss börja med skådespelarna, för herrejisses vad de glänser. Särskilt Joaquin Phoenix, som med sin sanslösa insats kan klassas som den bästa Jokern hittills. Hans excentriska kroppsspråk och kusliga tonfall ger karaktären det den behöver för att framstå som sådär härligt manisk och sociopatisk. Hans skildring känns skrämmande trovärdig och gör filmen ruggigt intressant att följa. Även Robert De Niro gör intryck, och trots en relativt liten roll är det svårt att glömma hans insats.
JOKER är mer en laddad psykologisk thriller än actionrulle, något som jag personligen gillar. Jag gillar tonen, det lugna lunket och att filmen är rå utan att någonsin gå överstyr. Det finns en fin balans, där mörkret ligger och lurar i bakgrunden och ger en obehaglig förnimmelse, utan att det trycks upp i tittarens ansikte. Tillsammans med det utsökta fotot och den välkomponerade musiken ger det filmen en stilfull och elegant känsla.
I sin helhet är JOKER en riktigt bra thriller. Spännande, utan att behöva ta till en massa action. Definitivt värd att se för att få alternativ bakgrundsinformation till den välkända Jokern.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
THE WALKING DEAD VOL. 9: DET SOM INTE DÖDAR
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: The walking dead vol. 9: Here we remain.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, hemlöshet.
Nyckelord: Postapokalyps, zombier, serietidning, grafisk roman.
Serie: The walking dead #9.
Längd: 144 sidor.
Publiceringsår: 2014.
Bokförlag: Apart.
HANDLING
Gruppen är splittrad. Rick är nere för räkning. Ensam kvar är Carl, omringad av levande döda.
RECENSION
DET SOM INTE DÖDAR är början på ett nytt ark inom THE WALKING DEAD. Tiden i fängelset är förbi, guvernörens rea är över och karaktärerna tvingas leta efter en ny plats att kalla hem. Volymen agerar alltså brygga mellan händelserna, men ärligt talat gillar jag det. Efter allt som hände i förra volymen, är ett tempobyte välkommet. Istället för långa eldstrider, ligger fokus nu istället på överlevnad och utforskning. Det är befriande att karaktärerna äntligen rör sig bortom fängelsets väggar, och det ska bli kul att utforska världen vidare.
En viktig komponent i DET SOM INTE DÖDAR är relationen mellan Carl och Rick. Under stor del av volymen befinner de sig ensamma, och vi får ta del av värdefull far- och son-tid som ger djup åt dem båda. Senare i volymen återvänder såväl Glenn och Maggie som Michonne, som är lika bad-ass som vanligt. Dessutom introduceras tre nya karaktärer – Abraham, Rosita och Eugine – vilket omedelbart ändrar gruppdynamiken. Jag har ju sett tv-serien och vet därför vilka roller de har att spela, men det ska ändå bli intressant att se vilken plats de tar i gruppen.
Överlag är DET SOM INTE DÖDAR en lugn volym. Men det är behövligt, och jag uppskattar verkligen att Kirkman vågar ta ett steg tillbaka från all våld emellanåt. Jag ser fram emot att läsa vidare.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
BAMSE: DE FÖRSTA ÄVENTYREN
FAKTA
Regissör: Rune Andréasson.
Genre: Familj, äventyr.
Längd: 1 tim 37 min.
Åldersgräns: –
Åldersgräns: –
Skådespelare: Rolf Lundgren.
Nyckelord: Vänskap, hjältemod.
Inspelningsår: 1966.
Distributör: Nordisk film.
HANDLING
När Bamse äter Farmors märkliga dunder-honung blir han världens starkaste björn. Världens snällaste björn är han alltid. Tillsammans med vännerna Lille Skutt och Skalman ger han sig ut på många spännande äventyr. Vi får följa med på stormande hav, i luftballong till Afrika och på solsemester. Och naturligtvis till de välkända kullarna där Bamse och hans vänner bor.
RECENSION
Alltså. SÅ HIMLA SÖT. Det här är första gången jag ser BAMSE: DE FÖRSTA ÄVENTYREN, och jag är förälskad. Allt från filmernas intro till animeringsstilen är så bedårande!
BAMSE: DE FÖRSTA ÄVENTYREN består av sex stycken kortfilmer i svartvitt, med en speltid på ungefär 16 minuter vardera. Vi följer precis samma karaktärer som i de mer välbekanta äventyren – Bamse, Lille Skutt, Skalman, Vargen, Farmor – men får här en tydligare introduktion till alla.
Förutom avsaknaden av färg skiljer illustrationerna inte särskilt mycket från de ”nyare”, gamla BAMSE-filmerna. Det är möjligtvis att animeringen inte är riktigt lika responsiv, och något mer upprepande. Därtill är ljudeffekterna något gällare, och Rolf Lundgren gör berättarrösten istället för den mer kända Olof Thunberg. Men trots att det från början kändes lite underligt att inte höra Thunbergs dova stämma, tycker jag att Lundgren gjorde ett väldigt bra jobb.
Själva filmerna är hur mysiga som helst. Inte alltid helt logiska, men icke desto-mindre fyllda med hjärta och värme. Så om dina barn – eller du själv, för den delen! – gillar BAMSE från 80- och 90-talet, rekommenderar jag starkt att du kollar in DE FÖRSTA ÄVENTYREN.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat;
NYTT I SAMLINGEN #318
Den här veckans post får mig att vilja hoppa upp och ner av glädje. Jag har fått hem ett gäng böcker som jag längtat efter hur länge som helst, och som nu äntligen är i mina händer!
För det första använde jag ett presentkort som jag fick i julas, för att köpa sex böcker: TO KILL A MOCKINGBIRD, THE OVERCOAT AND OTHER SHORT STORIES, EDUCATED, COME TUMBLING DOWN, HEARTSTOPPER VOLYM 3 och A MAN CALLED OVE. Och jag vet, jag vet. A MAN CALLED OVE är skriven av en svensk författare och svenska är mitt modersmål, så jag borde kanske ha köpt boken på svenska. Men det amerikanska omslaget är sååå snyggt! Och jag kunde helt enkelt inte rättfärdiga att köpa en annan utgåva.
Sen har två recex landat i brevlådan under veckan: DET SEXTONDE ÅRET av Kim Liggett och MELLAN OSS av Sandra Beijer. Omslagen till dessa är fantastiska, och jag älskar dem båda redan!
Sen har jag också fått några gamla filmer från min pappa under veckan: THE NET och LOVE POTION NUMBER 9 med Sandra Bullock, samt hela SEINFIELD-serien på DVD. Jag tog emellertid inte med dem på fotot av estetiska skäl. ♡
Har du fått hem något roligt på sistone?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
CODE NAME VERITY
FAKTA
Författare: Elizabeth Wein.
Svensk titel: Kodnamn Verity.
Genre: Historisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Krig, tortyr.
Nyckelord: Spion, flygvapen.
Serie: Code Name Verity #1.
Längd: 332 sidor.
Publiceringsår: 2013 (org. 2012).
Bokförlag: Disney Hyperion.
HANDLING
Året är 1943. Ett brittiskt plan kraschlandar i Frankrike och en spion blir tillfångatagen och förhörd. Gömd i en lada väntar hennes bästa vän på livstecken. Under tortyr skriver den fängslade spionen Queenie ner allt hon vet om den brittiska underrätelsetjänsten. Men i takt med att bakgrundshistorien rullas upp, förändras också perspektivet. Är Queenie den hon utger sig för att vara, och vem skriver hon egentligen för?
RECENSION
Ugh. Jag trodde att CODE NAME VERITY skulle bli en ny favorit. Hallå, premissen låter ju galet bra! Men istället blev det årets första DNF (did not finish), och 180 sidor in i läsningen kände jag att livet är för kort för att slösa bort på tråkig litteratur.
CODE NAME VERITY är extremt långsam. För det första känns det som att boken aldrig kommer igång. Den har den en bruten kronologi, vilket innebär att den börjar när allt är som mest spännande för att sedan spola tillbaka tiden och rabbla om saker som jag inte alls brydde mig om. Vi får läsa om flygningar, redogörelser av flygplansmodeller och… oj, förlåt – somnade jag? Det händer ingenting och varje sida känns tung som bly, och tillsammans med mängden tekniska termer, slang och dialektala uttryck blev CODE NAME VERITY en riktig snooze-fest.
Kanske gav jag upp alldeles för lätt. Kanske blir boken bättre längre fram. Men jag ångrar inte att jag lade ifrån mig CODE NAME VERITY. Jag fastnade inte för karaktärerna. Jag fastnade inte för handlingen. Tempot dödade mig. Jag saknade hjärta. Jag bokstavligen kände energin lämna mig när jag läste. Så… nej. Vi får se om jag ger CODE NAME VERITY en ny chans om ett par år, men i dagsläget känner jag inget behov av att läsa vidare.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: historisk fiktion;
13 REASONS WHY SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 12 tim 4 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Kate Walsh, Michele Selene Ang, Ajiona Alexus, Amy Hargreaves
Nyckelord: Självmord, våldtäkt, skoldrama, rättsfall.
Releasedatum: 31 mars 2017.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Medan skolan sörjer Hanna Bakers död, får hennes vän Clay en låda med kassettband som innehåller meddelanden hon spelade in före sitt självmord. Hemligheter, lögner och hämnd. Alla på Liberty High har något att dölja, men sanningen är på väg att hinna ikapp dem.
RECENSION
Den första säsongen av 13 REASONS WHY baseras på boken med samma namn av Jay Asher, och är riktigt jävla bra.
Serien börjar tveksamt. Tempot är långsamt och avsnitten växlar konstant fram och tillbaka mellan nutid och dåtid: något som jag personligen sällan blir särskilt förtjust i. Min känsla överlag var i början… ”meh”. Men 13 REASONS WHY blir bättre och bättre, och för varje avsnitt fastnade jag mer och mer. Och till slut satt jag där, svullen om ögonen och helt uppslukad av serien.
Det här är en stundtals riktigt tuff serie, som berör svåra ämnen som självmord, mobbning, våldtäkt och misshandel. Ämnen som är tabubelagda, men som samtidigt är i stort behov av att framhävas mer i så väl media som i vardagliga konversationer. Alldeles för många kan relatera till seriens innehåll, vilket gör den så viktig. Att höra en tonårstjej berätta om anledningarna bakom sitt självmord är inte bara hjärtekrossande: det är extremt kraftfullt och tankeväckande.
13 REASONS WHY är välgjord även när man bortser från själva innehållet. Fotot är snyggt, musiken bra och dispositionen nytänkande. Jag gillar hela grejen med att vi som tittare i avsnittens början får reda på vem som är medskyldig, för att sedan successivt få reda på vad personen i fråga har gjort. Därtill är skådespelarna riktigt bra. Särskilt Dylan Minnette och Katherine Langford som spelar Clay och Hannah. De har en förvånansvärd inlevelse som bidrar med en härlig komplexitet, och jag kan inte annat än att säga att jag är imponerad.
Det enda som jag inte är särskilt förtjust i – förutom den lite sega början – är hur alltsammans slutet. Det känns för ouppklarat. 13 REASONS WHY hade kunnat vara en enda, stark säsong: den behöver inte efterföljande säsonger. Ändå slutar säsongen i cliffhanger, och nu känner jag mig smått tvungen att se vidare, trots att jag har hört att fortsättningarna inte är i närheten lika bra.
Överlag är 13 REASONS WHY… Ja, jag vet inte vad jag ska skriva. Den träffade mig rakt i hjärtat. Den gjorde mig arg: fick mig att vilja skrika och kasta saker omkring mig. Den berörde mig djupt, och fick mig att snyfta högt med ett dussin pappersnäsdukar tryckta mot ansiktet. Samtidigt gjorde den mig glad. Genom karaktären Clays trofasthet och oförsonlighet, förmedlades hopp och styrka. Att det finns gott i världen. Så vad tycker jag om 13 REASONS WHY? Jag tycker att du ska se den, men att du ska vara beredd på att inte vara densamma efteråt.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
NEVERWORLD WAKE
FAKTA
Författare: Marisha Pessl.
Svensk titel: Neverworld.
Genre: Thriller, magisk realism.
Traumatiskt innehåll: Psykisk ohälsa, självmord, drog- och alkoholanvändning, dödsfall, mord.
Nyckelord: Limbo, tidsresor, mysterium.
Serie: –
Längd: 324 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Delacorte.
HANDLING
Beatrice har inte pratat med sina vänner sedan hennes pojkväns mystiska död. Nu är det ett år senare, och hon behöver konfrontera dem. Hon är säker på att en av dem vet sanningen om vad som hände med Jim. Men kvällen leder till en olycka, och en olycksbådande man som knackar på deras dörr för att leverera ett chockerande meddelande. Vännerna har ett svårt val framför sig.
RECENSION
Att läsa NEVERWORLD WAKE är lite som att åka berg- och dal-bana. Ibland är resan rätt händelselös: en lång raksträcka, ett nödvändigt ont för att komma dit man vill. Andra delar har världens fart och får det att suga till i magen ordentligt, ungefär som när man är på kanten till ett riktigt stort fall.
Det som jag gillar mest med NEVERWORLD WAKE är bokens premiss. Så himla unik och intressant! Jag älskade att läsa om det limbo-liknande tillståndet och tycker att hela grejen med tidsresor byggdes upp på ett riktigt snyggt sätt. Det är atmosfäriskt, tankeväckande och minst sagt intelligent. Jag fastnade också för mysteriet, och gillade känslan av att vara ovetandes om vilka som var så kallade ”good guys” och inte.
Jag vet att många har stört sig på att boken är upprepande, men det var faktiskt inget som irriterande mig. Snarare tvärtom, så tyckte jag att det var väldigt fascinerande att läsa om hur karaktärerna försöker åstadkomma sak om och om igen på nya sätt tills de lyckas. Det som jag däremot blev lite frustrerad av, var det stundtals dippande tempot, den ibland bristande trovärdigheten och relativt stereotypiska karaktärerna. Jag gillade Martas logik och Beatrices empati, men överlag hade jag gärna sett dem få något mer komplexitet.
Allt som allt är NEVERWORLD WAKE bra. Något skakig, men överlag en underhållande läsupplevelse.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers, Bokrecensioner: Magisk realism;
DORA AND THE LOST CITY OF GOLD
FAKTA
Regissör: James Bobin.
Genre: Äventyr, familj.
Längd: 1 tim 42 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Isabela Merced, Eva Longoria, Michael Pena, Joey Vieira, Pia Miller, Jeff Wahöberg, Eugenio Derbez.
Nyckelord: Skattjakt, djungelliv, skoldrama.
Releasedatum: 10 februari 2020.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Efter att ha tillbringat större delen av sitt liv med att upptäcka djungeln tillsammans med sina föräldrar var ändå inte Dora förberedd för det största äventyret i hennes liv: gymnasiet. Som van upptäckare finner sig Dora snabbt och leder Boots, en mystisk djungelinvånare och ett gäng tonåringar på äventyr där de inte bara måste rädda hennes föräldrar utan även lösa mysteriet bakom den försvunna staden av guld.
RECENSION
DORA AND THE LOST CITY OF GOLD är en filmatisering av den populära barnserien DORA THE EXPLORER. Och ärligt talat, så är filmen inte så kass som jag hade förväntat mig. Visst, den är förutsägbar. Den har extremt många klyschor, och karaktärerna är vandrande stereotyper. Ja, den håller på med samma skämt alldeles för länge och saknar helt känsla för när något slutar vara roligt. Men ändå. Jag skrattade. Jag hade roligt. Och det som hade kunnat bli en flopp, visade sig istället vara en rätt mysig familjeupplevelse.
Bäst av allt är Dora själv, som är så där överdrivet excentrisk som bara Dora kan vara. Och trots att den överdrivna glättigheten ibland får det att krypa i kroppen, är det överlag rätt upplyftande. Hennes optimism, att hon alltid är sig själv och att hon inte alls bryr sig om vad andra tycker är ärligt talat både underhållande och inspirerande.
Något annat som jag gillar är att filmen inte tar sig själv på för stort allvar. Dora pratar fortfarande direkt till tittaren så som i originalserien, och i en sekvens ändras stilen så att allt blir animerat. Det är kul, det är lättsamt. Sen får man också tänka på vilka som tillhör målgruppen. Trots att DORA AND THE LOST CITY OF GOLD inte är en höjdare för vuxna, går det inte att neka att filmen är väldigt bra för den avsedda målgruppen.
Överlag hade DORA AND THE LOST CITY OF GOLD kunnat vara mycket värre. Det är en underhållande film, lite som INDIANA JONES för barn, rätt lagom att slötitta på tillsammans med familjen efter en hård arbetsdag.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
SLAMMED
FAKTA
Författare: Colleen Hoover.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, cancer.
Nyckelord: Poesi, förbjuden kärlek.
Serie: Slammed #1.
Längd: 317 sidor.
Publiceringsår: 2012.
Bokförlag: Simon & Schuster.
HANDLING
Laykens pappa dog plötsligt, och lämnade henne till att hindra världen från att falla samman för sin mamma och lillebror. De flyttar över landet och Layken träffar grannen Will. Will har en passion för slam-poesi och de blir snabbt attraherade av varandra. Men deras relation sätts på test efter ett chockerande avslöjande.
RECENSION
Åh, vad jag är besviken! Misstolka mig inte: SLAMMED ör en bra bok, men med tanke på den repertoar som Colleen Hoover har bakom sig hade jag förväntat mig så mycket mer. För tusan, IT ENDS WITH US är trots allt en av mina favoritböcker, och jag såg fram emot att addera SLAMMED till den listan.
SLAMMED är Colleen Hoovers debutroman, och det märks. Boken är trevlig och lättsam att ta del utav, men har inte direkt något som sticker ut. Handlingen är trivial, händelseförloppet förutsägbart och klyschorna många. Det som händer saknar trovärdighet, och om man bortser från den charmiga vännen Eddie som är härligt rak på sak så fastnade jag inte för karaktärerna. Layken är för omogen, och Will… Will är en douche. Och tyvärr saknar de kemi. Jag kände ingen gnista, det hoppade aldrig till i bröstet av glädje. De var bara väldigt ”meh” tillsammans.
Överlag är SLAMMED okej. En bra bok, men långt ifrån Hoovers bästa. Romanen hade potential till ett emotionellt djup, men kastade bort det på stereotyper och en romans som följer mallen till punkt och pricka. Om jag hade läst den för fem år sedan hade jag säkert älskat den, men i nuläget kan jag inte ge den mer än godkänt.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary;
HIGH LIFE
FAKTA
Regissör: Claire Denis.
Genre: Science fiction.
Längd: 1 tim 53 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Agata Buzek.
Nyckelord: Rymden, sexuella experiment.
Releasedatum: 20 januari 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Ett tiotal mördare och grova brottslingar har sluppit undan dödsstraff i utbyte mot att delta i en rymdfärd. Ombord finns även en galen läkare som börjar utföra reproduktiva experiment på sina medresenärer.
RECENSION
Nope. Nepp. Nej. Nix. Det här var inte en film för mig. Jag vet knappt vad jag tittade på. På riktigt. Allt är bara… udda. Bortsett från det faktum att HIGH LIFE är snyggt filmad och har bra skådespelare, fanns inte mycket som gjorde mig intresserad.
Och vet du något sjukt? HIGH LIFE har ett så pass abstrakt berättande att bokstavligen det enda som jag minns från filmen är en (minst sagt) absurd sexscen. För övrigt kan jag bara säga att tempot var extremt långsamt och att jag inte brydde mig tillräckligt för att ens försöka hänga med i handlingen.
Överlag är HIGH LIFE bara väldigt… egendomlig, och tyvärr inte en film som jag skulle rekommendera.
BETYG: 3,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Serier: Fantasy & scifi, Sponsrade recensioner;
NYTT I SAMLINGEN #317
Ännu en lördag, ännu en haul!
Jag har fått hem en hel del saker den här veckan: 19 böcker, 2 filmer och 1 serie. Men jag har faktiskt varit en duktig flicka och bara köpt fyra av dem själv. Så yey, mig!
Låt oss börja med det som jag betalade för, med pengar som jag egentligen inte har. Men jag kunde verkligen inte stå emot. Alla, och då menar jag alla, har lovordat BROKEN EARTH-trilogin av N.K. Jemisin, och jag var TVUNGEN att skaffa hem dem. Jag menar, läsare har kallat det för årets bästa fantasyserie, så hade jag egentligen något val? Nej, trodde väl det.
Jag köpte även NINETEEN EIGHTYFOUR, som jag var velat läsa ända sedan jag läste ANIMAL FARM. ANIMAL FARM är en av mina absoluta favoritböcker, och jag är riktigt nyfiken på att se vad Orwell mer har att bjuda på.
Sen anlände även ett gäng recensionsexemplar under veckan: 11 volymer av THE WALKING DEAD (mer sprcifikt volym 9-19), de grafiska romanerna ASTRID och LOVE HURTS: DELUXE, den söta rosa novellsamlingen VINTERNOVELLER, CORALINE av Neil Gaiman, filmerna JOKER och DORA AND THE LOST CITY OF GOLD samt den mycket efterlängtade andra säsongen av tv-serien BIG LITTLE LIES.
Har du fått hem något roligt under veckan?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
DOWNTON ABBEY: THE MOVIE
FAKTA
Regissör: Michael Engler.
Genre: Drama, periodstycke.
Längd: 2 tim 3 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Joanne Froggatt, Allen Leech, Maggie Smith, Laura Carmichael, Imelda Stauntpn, Sophie McShera, Robert James-Collier, Phyllis Logan, Jim Carter, Penelope Wilton, Lesley Nicol.
Releasedatum: 3 februari 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Familjen Crawley och deras tjänstefolk förbereder sig för sitt livs största ögonblick. Ett besök från kungen och drotntingen av England leder till skandal, romans och intriger som sätter hela Downtons framtid på spel.
RECENSION
Det här är andra gången som jag ser filmatiseringen av DOWNTON ABBEY, och jag kan fortfarande konstatera att det är årets sensation. En välpolerad pärla som glänser i förhållande till genrens resterande nykomlingar. Filmen andas professionalitet och elegans redan vid ridåns öppning, och det tar inte mer än någon minut innan tittaren är förvissad om att den kommer att hålla hög kvalité. De vackra vyerna och de välkomponerade tonerna i musiken kittlar sinnena, och det är med varm sentimentalitet som handlingen tar vid.
Filmen fortsätter i samma anda som den populära tv-serien, med en narrativ rytm strukturerad i episodiska drag. Med det menar jag att handlingen kan delas upp i sekvenser som var och en har ett eget fokus, likt sidparalleller som alla binds ihop till en tjusig helhet. Tempot är emellertid något högre än vad vi är vana vid, då mycket ska få plats på relativt kort tid.
Budgeten till DOWNTON ABBEY-filmen ser ut att ha varit högre än i tv-serien. Och det säger en hel del, med tanke på hur frikostiga skaparna har varit med sina resurser i det förflutna. Föreställ dig – om möjligt – pråligare kostymer, pampigare musik och mer påkostad scenografi. Det är löjligt snyggt, och detaljerna i varje scen utstrålar kvalité. Det är stilfullt, idylliskt och rent utav förtrollande att se på.
Filmens starkaste kort är emellertid skådespelarna. Det är fantastiskt att återse dem alla! Den som sticker ut mest är emellertid Maggie Smith, som ser ut att njuta likt en katt en varm sommardag av att vara tillbaka i sin roll som den gamla änkegrevinnan. Hon tar dialogerna i det fyndiga manuset till en helt ny nivå och levererar sina repliker med en komisk tajming som står för merparten av filmens skratt. Kommentarer som ”Sarkasm is the lowest form of wit” och ”I never argue, I explain” kommer att finnas i mitt bakhuvud och roa mig långt efteråt.
Det här är den typen av film som förtjänar stående ovationer och jubelrop. DOWNTON ABBEY-filmen är förtrollande vacker, stilfull och inte minst underhållande. En perfekt popcorn-rulle att mysa till tillsammans med sina nära och kära. Det finns inte så mycket mer att säga än: "se den".
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
JAG FOR NER TILL BROR
(Betalt samarbete med Omnible)
Författare: Karin Smirnoff.
Engelsk titel: –
Genre: Litterär fiktion.
Traumatiskt innehåll: Adoption, misshandel, sexuella övergrepp, våldtäkt, aga, djurmisshandel, dödsfall, alkohol- och drogmissbruk.
Nyckelord: Livsberättelse, en människas vardag, socialrealism.
Serie: Jana Kippo #1.
Längd: 319 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Polaris.
Läs mer och jämför priser: Omnible
HANDLING
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel.
RECENSION
Jag är i ett relativt ambivalent tillstånd. Det fanns så mycket som jag gillade med boken och fastnade för. Men lika mycket som inte alls var för mig.
JAG FOR NER TILL BROR är en svår bok att beskriva. Jag skulle inte direkt påstå att den har en konkret handling, utan snarare applicerar någon form av ”slice of life”, vilket har både för- och nackdelar. Å ena sidan gillar jag verkligen insikten som liv får i Janas liv, och den komplexitet som Smirnoff får till både hos karaktärerna och i deras relationer. Å andra sidan känns den ibland lite riktningslös, och jag kom på mina tankar att drifta iväg emellanåt. Och det faktum att det inte finns någon konkret handling, gör också att boken i slutändan saknar klimax och ett tydligt syfte.
Det som sticker ut mest med JAG FOR NER TILL BROR är språket.. Alla namn skrivs med gemener. Dialogerna är integrerade direkt i löptexten istället för att markeras med citattecken eller talstreck. Inga kommatecken eller frågetecken används, inte ens vid frågor. Metaforer och synekdoke tillämpas i stor utsträckning. Därtill är meningarna korta, talspråkliga och lämnar mycket öppet för egen tolkning. Det tog väldigt lång tid för mig att vänja mig med allt detta, och även efter att jag hade fått grepp om språket var jag kluven. Ena halvan av mig gillar det unika, och är imponerad över att Smirnoff vågat ta det steget och sticka ut. Det blir vackert och lite härligt luddigt. Samtidigt blir innehållet svårare att ta till sig, och det är inte alltid helt tydligt vad som uttalas högt och vad som protagonisten tänker.
Överlag tycker jag om JAG FOR NER TILL BROR. Det är en förvånansvärt mörk bok som träffar rakt i hjärtat, och som är stundtals riktigt tuff att läsa. Vid en del tillfällen satt jag som uppslukad, helt oförmögen att lägga ifrån mig boken. Vid andra stunder skummade jag sidorna på jakt efter något som skulle intressera mig. Allt som allt: en speciell bok.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
NCIS SÄSONG 16
FAKTA
Längd: 16 tim 20 min.
Antal avsnitt: 24 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Kriminalare, polisserie.
Skådespelare: Mark Harmon, Sean Murray, Wilmer Valderrama, Emily Wickersham, Maria Bello, Brian Dietzen, Diona Reasonover, Rocky Carroll, David McCallum.
Nyckelord: Mordgåtor, skjutningar, hemliga agenter.
Releasedatum: 17 januari 2020.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Teamet fortsätters itt uppdrag att upprätthålla nationens säkerhet och det börjar med en global sökinsats efter deras eegn chef, Vance. Växande hot blir till privata angelägenheter när Bishop trotsar order och öppnar upp ett ouppklarat fall, ett militärsjukhus stängs ned på grund av en skjutning och Gibbs konfronteras av en före detta agent som kommer med en allvarlig varning.
RECENSION
Den sextonde säsongen av NCIS är bra. Det är roligt att återse karaktärerna, och det var med tung sentimentalitet som jag under första avsnittet insåg att jag har saknat dem. Med det sagt, tror jag inte att serien någonsin kommer att återgå till sin forna glans. Säsongen har en del riktigt spännande avsnitt och blir aldrig tråkig att titta på, men sticker överlag inte heller ut. Det är samma mönster och liknande fall som vi får se, om och om igen. Och att sträcktitta på det ger en ofrånkomlig känsla av ”meh”.
Vidare tycker jag att de ”nya” skådespelarna (vid det här laget kan de kanske inte räknas som nya längre) är duktiga, men de känns fortfarande som skådespelare. Det ordinarie startfältet utgjorde seriens hjärta och själ. De hade sina egna färgstarka personligheter och gjorde intryck. De kändes som verkliga individer. Och hur bra de ”nya” än är, så känns de fortfarande som människor som intar en roll.
I sin helhet tycker jag att den sextonde säsongen av NCIS är bra. Jag underhölls av de flesta avsnitten och ser fram emot att se vidare. Samtidigt kan jag inte undgå att känna att det är dags att lägga ner.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Kriminalare, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
AD ASTRA
FAKTA
Regissör: James Gray.
Genre: Science fiction, drama.
Längd: 2 tim 3 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland, Kimberly Elise, Liv Tyler, Loren Dean, Donnie Keshawarz, Sean Blakemore, Bobby Nish.
Nyckelord: Rymdäventyr, ensamhet.
Releasedatum: 3 februari 2020.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
Astronauten Roy färdas till solsystemets yttersta delar för att försöka hitta sin försvunne far. hans resa kommer att avslöja hemligheter som sätter mänsklighetens existens på prov och samtiidgt ifrågasätter vår plats i universum.
RECENSION
Med en spännande premiss, duktiga skådespelare och utsökt kameraarbete hade AD ASTRA all potential till att bli en minnesvärd film. Det är därför det känns extra tungt att medge att jag inte alls gillade den. Jag hatar att använda ordet ”tråkig”, men det är precis vad AD ASTRA är. Riktigt tråkig.
För det första är tempot väldigt långsamt. Handlingen segar sig framåt utan tydlig riktning, och det tog inte lång tid förrän jag tröttnade på att se Roy flyta omkring planlöst i rymden. Ibland rycker filmen upp sig med några actionsekvenser, men de dör snabbt ut och saknar ordentlig uppföljning, vilket ger en rätt rörig upplevelse. Därtill är karaktärerna extremt underutvecklade, och jag fastnade varken för protagonisten eller hans relation med sin far. Jag kände verkligen ingenting annat än tristess.
Överlag är AD ASTRA rätt… ointressant. Filmen lät bra på pappret men när det kom till kritan hade den inte mycket att erbjuda.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
SORCERY OF THORNS
FAKTA
Författare: Margaret Rogerson.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Ångest, mental ohälsa, dödsfall.
Nyckelord: Bibliotek, magiböcker, onda trollkarlar, demoner.
Serie: –
Längd: 453 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Margaret K. McElderry Books.
HANDLING
Alla trollkarlar är onda. Elisabeth har vetat det så länge hon levt. Uppvuxen som lärlig i ett av kungarikets bibliotek, har hon levt runt trollkonstens verktyg – magiska grimoires som viskar på hyllorna och skakar under järnkedjorna. Om de provoceras, förvandlas de till groteska monster. Elisabeth drömmer om att än dag bli föreståndare, och skydda folket från deras kraft. Men när bibliotekets farligaste bok släpps lös, blir Elisabeth implicerad i brottet och tagen till huvudstaden i väntan på rättegång.
RECENSION
SORCERY OF THORNS börjar riktigt bra, och jag var riktigt investerad i berättelsen de första tvåhundra sidorna. Biblioteksmiljön och hela konceptet med levande böcker fascinerade mig. Det var intressant att se hur de olika trollböckerna hade egna personligheter och interagerade med vår huvudperson, som by the way, visade sig vara lika intressant hon. Jag älskar hennes sass och impulsivitet, liksom hennes initiativtagande och kick-ass stil. Att SORCERY OF THORNS sen är en fristående fantasyroman är i sig väldigt uppfriskande, eftersom vi får ett avslut direkt utan att behöva jaga rätt på en massa fortsättningar.
Mitt intresse hölls emellertid inte intakt hela vägen. Efter ett tag kändes boken bara… endimensionell. Handlingen går runt i cirklar och alla upprepningar gjorde att jag tröttnade. Dessutom gör den enkla världsuppbyggnaden, mängden klyschor och sammanträffanden, den irrelevanta romansen och det relativt förutsägbara händelseförloppet det tydligt att det är en bok för ungdomar, då SORCERY OF THORNS saknar den komplexitet som är vanligare i romaner för äldre målgrupper. Utöver det irriterade jag mig något på att den skyldige avslöjas så pass tidigt. All mystik och en stor del av spänningen försvinner på grund av att vi halvvägs igenom boken vet vem som ligger bakom allt. Det gjorde också att tankar som ”borde inte boken vara slut snart” frekvent dök upp, även när det var långt kvar.
Överlag är SORCERY OF THORNS en bra bok, särskilt om du är ny för fantasygenren. Om du däremot är inbiten fantasyläsare, finns en risk att du tycker att den är enkel och för lång i förhållande till sitt innehåll.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
THE ANGRY BIRDS MOVIE 2
FAKTA
Regissör: Thurop Van Orman.
Genre: Äventyr, familj.
Längd: 1 tim 37 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Jason Sudeikis, Josh Gad, Leslie Jones, Bill Hader, Rachel Bloom, Awkwafina, Sterling K. Brown, Eugenio Derbez, Danny McBride, Tiffany Haddish, Peter Dinklage.
Nyckelord: galet geni, spioner, samarbete.
Releasedatum: 27 januari 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Ett nytt hot försätter både Fågelön och Grisön i fara. De markbundna arga fåglarna ingår i en skakig vapenvila och formar ett udda superteam för att rädda sina hem.
RECENSION
Jag var en av få som faktiskt tyckte riktigt mycket om THE ANGRY BIRDS MOVIE. Jag såg därför fram emot efterföljaren, och hade kanske… lite för höga förväntningar.
Jag är väldigt besviken på THE ANGRY BIRDS MOVIE 2. Det är inte direkt en dålig film. Den är mysig att se på och lagom roande för att underhålla för stunden. Men… den är långt ifrån så rolig som den tror sig vara. Skämt efter skämt förväntar sig filmen att jag ska brista ut i skratt. Istället sitter jag och smågäspar. Allt är för krystat, för förutsägbart, för klyschigt. Jag saknar den varma och rappa humorn från första filmen, och tycker att det är tråkigt att THE ANGRY BIRDS MOVIE 2 väljer att följa den ”typiska” ramen för familjefilm. Inget sticker ut.
Något andra som jag störde mig på är musiken. Eller missförstå mig inte: musiken är bra, men känns väldigt opassande i förhållande till det som händer. Det känns lite som att filmskaparna har scrollat igenom Spotifys mest spelade låtar och valt ut några slumpmässigt. Varenda låt har spelats på radio minst hundra gånger, och jag upplever att fokus har legat mer på att välja sådant som tittaren känner igen snarare än vad som passar rent handlingsmässigt.
Överlag är THE ANGRY BIRDS MOVIE 2 okej, men långt ifrån lika bra från första filmen. Det är en underhållande familjefilm som jag gärna ser tillsammans med mina småkusiner. Men jag kommer aldrig att se den igen i syfte att roa mig själv.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
IT CHAPTER TWO
FAKTA
Regissör: Andy Muschietti.
Genre: Rysare.
Längd: 2 tim 49 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgård, Jaeden Martell, Wyatt Oleff.
Nyckelord: Mördarclown, hallucinationer, mord.
Releasedatum: 20 januari 2020.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
27 år har gått sedan The Losers’ Club besegrade Pennywise och klubbens medlemmar har nu gått skilda vägar. Men när människor återigen börjar försvinna i Derry, Maine, ber Mike de andra att komma tillbaka till staden. Märkta av sitt förflutna måste de nu möta sina största rädslor för att förgöra Pennywise, som är farligare än någonsin, en gång för alla.
RECENSION
IT CHAPTER TWO förvånade mig. På ett negativt sätt. Jag gillar själva premissen som grundar filmen och tycker att den del scener är riktigt jäkla bra. Men överlag är filmen en stor besvikelse.
Min kritik kan delas upp i tre delar. Den första – och mitt främsta problem – är filmens speltid. IT CHAPTER TWO är alldeles, alldeles för lång, och det finns inte i närheten tillräckligt med innehåll för att rättfärdiga längden. Handlingen blir extremt utdragen och jag satt ärligt talat uttråkad långa perioder av filmen. Att IT CHAPTER TWO sen till stor del består av tillbakablickar, ger en något ostrukturerad upplevelse och en känsla av att filmen aldrig riktigt kommer till skott.
Mitt andra problem med IT CHAPTER TWO är överanvändningen av jumpscares och (plastiga) effekter. De används så pass frekvent att jag som tittare bemötte dem med gäspningar snarare än kiss i brallan. Det kommer inget nytt, utan bara samma gamla material om och om igen. Mitt tredje problem är dock skådespelarna. Eller, jag gillar skådespelarna men saknar rättare sagt kemi mellan dem. Gnistorna som flög mellan barnen i första filmen är ett minne blott, och har istället bytts ut mot stel gruppdynamik och triviala personligheter.
Överlag är IT CHAPTER TWO okej, men inget att hänga i julgranen. Filmen har bra stunder och är inte direkt dålig… men när det känns befriande att se eftertexterna börja rulla så är något fel.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
MÅNADENS BÄSTA OCH SÄMSTA: JANUARI 2020
Januari 2020 var en av de bästa läsmånaderna i mitt liv. Inte mängdmässigt, men ur en kvalitativ synvinkel. På den här månaden har jag inte bara fått en ny favoritbok, utan fem! Aldrig varit med om maken! På filmfronten har det däremot gått sämre, och det faktum att Bamse är den bästa filmen som jag sett under månaden säger en hel del. ♡
BÖCKER
Antal lästa böcker: 8 stycken (5 på engelska, 3 på svenska)
Antal lästa sidor: 2789 stycken (genomsnittlig längd: 349 sidor/bok, genomsnittlig läsmängd: 90 sidor/dag)
Antal nya böcker: 7 stycken (7 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
1. Elantris av Brandon Sanderson – 9★
2. Starsight av Brandon Sanderson – 9★
3. Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite – 8★
4. Daisy Jones and the six av Taylor Jenkins Reid – 8★
5. The unhoneymooners av Christina Lauren – 8★
7. The walking dead vol. 8: made to suffer av Robert Kirkman – 6★
FILMER
Antal sedda filmer: 9 stycken
Antal nya filmer: 6 stycken (6 recex)
Sedda filmer (bäst till sämst)
1. Bamse och den lilla åsnan – 6★
2. Bamse i trollskogen – 6★
3. Ready or not – 6★
4. Murder mystery – 5,5★
5. Bamse och den flygande mattan – 5,5★
6. Fisherman's friends – 5,5★
7. Once upon a time in Hollywood – 5★
8. Crawl – 4★
9. Let it snow – 3,5★
TV-SERIER
Antal sedda tv-serier: 7 stycken
Antal nya tv-serier: 1 stycken (1 recex)
Sedda tv-serier (bäst till sämst)
1. Grey's anatomy säsong 15 – 8,5★
2. Sex education säsong 2 – 7,5★
3. Solsidan säsong 6 – 7★
4. The witcher säsong 1 – 6,5★
5. Game of thrones säsong 8 – 6★
6. Fear the walking dead säsong 5 – 6★
7. Ack Värmland säsong 2 – 5★
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- NYTT I SAMLINGEN #320
- CORALINE
- SÅNGER FRÅN HJÄRTAT
- MALEFICENT: MISTRESS OF EVIL
- THE WALKING DEAD VOL. 10: ATT VARA ELLER INTE VARA
- TO ALL THE BOYS: P.S. I STILL LOVE YOU
- HEARTSTOPPER VOLUME 3
- NYTT I SAMLINGEN #319
- ONE OF US IS LYING
- BIG LITTLE LIES SÄSONG 2
ARKIV
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011