VÄLJ SÄSONG: JACK RYAN
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
DOLITTLE
FAKTA
Regissör: Stephen Gaghan.
Genre: Äventyr, komedi, familj.
Längd: 1 tim 37 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Robert Downey Jr. Antonio Banderas, Michael Sheen, Jim Broadbent, Jessie Buckley, Harry Collett, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Octavia Spender, Tom Holland, Ralph Fiennes, Selena Gomez.
Nyckelord: Kommunicera med djur, kungligt uppdrag.
Releasedatum: 15 juni 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Efter att ha förlorat sin fru håller sig den excentriska Dr. Dolittle bakom de höga murarna på Dolittle Manor med endast sina exotiska djur som sällskap. Men när drottningen blir allvarligt sjuk tvingas Dolittle motvilligt bege sig till en mystisk ö på jakt efter ett botemedel.
RECENSION
Det här var inte en film för mig. Söta karaktärer, några små fniss och duktiga röstskådespelare döljer inte det faktum att DOLITTLE är en osammanhängande smörja. Barnsliga skämt, ett tråkigt händelseförlopp och en förvånansvärt likgiltig huvudrollsinnehavare gör att filmen inte gör intryck.
Därtill är handlingen extremt ostrukturerad och rörig. Skaparna vill få med för mycket av allt, och det finns ingen logisk tanke eller struktur bakom händelserna. Resultatet är att DOLITTLE känns som ett tidigt – och ofärdigt – utkast snarare än en avslutad film.
Jag tror starkt att DOLITTLE går hem hos unga barn, men jag som vuxen underhölls väldigt lite. Ekorren är lite söt, och de animerade djurens uppförstorade reaktioner fick mig ibland att dra på smilbanden, men annars satt jag mest och gäspade. Jag föredrar versionen med Eddie Murphy. Alla dar’ i veckan.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
WORDS OF RADIANCE
FAKTA
Författare: Brandon Sanderson.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Slaveri, dödsfall, krig, fångenskap, grafiskt våld, diskriminering, rasism.
Nyckelord: Hovintriger, krig, lönnmördare, superkrafter.
Serie: The Stormlight Archives #2.
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 1080 sidor.
Publiceringsår: 2017 (org. 2014).
Bokförlag: Tor Books.
HANDLING
Kaladin förväntades dö som slav, men överlevde och arbetar nu som kunglig livvakt; en kontroversiell position för hans låga status. Nu måste han skydda kungen och Dalinar från fara, och samtidigt lära sig mer om såväl den ökända Vita Lönnmördaren som sina nyfunna krafter.
RECENSION
Holy crap on a cracker. WORDS OF RADIANCE är spektakulär.
För det första: världen. Brandon Sanderson tar ordentlig tid på sig att göra efterforskningar och stressar inte att bygga upp världen, vilket resulterar i en sällsynt komplexitet. Detaljnivån är otrolig för en fiktiv berättelse, och det går över mitt huvud hur Sanderson lyckats komma på allt. Han har en unik förmåga att skapa mytologi och magisystem som inte liknar något annat du läst, och WORDS OF RADIANCE är inget undantag.
För det andra: karaktärerna. Wow, alltså. Deras humor, deras list och deras rövsparkande grymhet är fantastisk att ta del utav. Här förs de dessutom samman, och det är himla kul att se dem interagera med varandra. Den främsta styrkan vad gäller karaktärerna i denna bok är emellertid deras utveckling. Jag är faktiskt omåttligt imponerad av deras successiva transformering, och det är häftigt att se hur mycket de härdas och stärks av sina prövningar.
För det tredje är boken riktigt, riktigt spännande. Jag satt ofta med hjärtat i halsgropen, och var genuint rädd för vad som skulle hända härnäst. Med det sagt gör sig sidantalet ibland känna genom långsamt tempo, och jag upplevde det ibland som påfrestande att ta sig igenom vissa kapitel. Därtill är det en hel del karaktärer att hålla reda på, och ibland hade jag svart att hänga med i svängarna. I de fallen ryckte jag mest på axlarna i hopp om att förstå senare, men för stunden blev det lite frustrerande att inte begripa.
Överlag… episk. WORDS OF RADIANCE är en grym efterföljare. Utmattande, ja, men spektakulär.
BETYG: 8,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
AGATHA CHRISTIE-NOVELLSAMLING
FAKTA
Författare: Agatha Christie.
Originaltitel: –
Genre: Pusseldeckare.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, droganvändning.
Nyckelord: Mordmysterium, gåtor.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 128 sidor.
Publiceringsår: 2015 (org. 1929-1947).
Bokförlag: Novellix.
HANDLING
Vadslagningar, kokainhärvor och mordmysterier i vacker formgivning.
RECENSION
Den här presentasken innehåller fyra klassiska noveller av Agatha Christie: ETT VATTENTÄTT ALIBI, DEN BLÅ PELAGONEN, DÖDEN I FLODEN och DIOMEDES HÄSTAR. Och som det Christie-fan som jag är måste jag säga att jag är… besviken.
Missförstå mig inte. Det här är små, söta pärlor som är kul att läsa en varm sommardag. Men precis som att det aldrig är tillräckligt att äta bara ett chips, blir det helt enkelt för lite av det goda. Varje novell har intressanta historier och potential till att bli fullfjädrade böcker. Men i sitt korta format blir det lite knapphändigt. Det hela blir påskyndat och förutsägbart, med snabba upplösningar och simpla gåtor. Novellerna känns som sammanfattningar snarare än kompletta berättelser, och det som gör Christie så speciell framhävs inte riktigt i det här formatet.
Med det sagt tycker jag att Agatha Christie-novellerna från Novellix är småcharmiga och smått underhållande läsningar. Men jämför man med Christies romaner känns de otillräckliga.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Klassiker, Sponsrade recensioner;
SPIES IN DISGUISE
FAKTA
Regissör: Nick Bruno, Troy Quane.
Genre: Äventyr, action, familj.
Längd: 1 tim 42 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Will Smith, Tom Holland, Masi Oka, Rachel Brosnahan, Reba McEntire, Carla Jimenez, Ben Mendelsohn.
Nyckelord: Spioner, gadgetar.
Releasedatum: 22 juni 2020.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
Spionen Lance och vetenskapsmannen Walter är varandras motsatser. Lance är charmig och smidig. Walter är... inte det. Men vad Walter saknar i sociala färdigheter vägar han upp med smarta uppfinningar som Lance använder under sina episka uppdrag. En oväntad vändning gör dock att de tvingas förlita sig på varandra på ett helt nytt sätt.
RECENSION
SPIES IN DISGUISE är en väldigt ”meh” film. Den är inte dålig, men jag kommer ha glömt den innan dagen är slut.
Låt oss börja med det positiva. SPIES IN DISGUISE är en lättsam och småcharmig film, som bjuder på ett par skratt och aldrig blir tråkig. Trots att själva spionkonceptet är lika uttjatat och slitet som sulorna i mina skor (det vill säga väldigt) lyckas filmen etablera sig på kartan och bli egen genom att förvandla en av protagonisterna till en duva. Japp, du läste rätt. En av super-duper-spionerna spenderar största delen av filmen i form av en duva, vilket innebär kulturkrockar och flera skratt.
Överlag är SPIES IN DISGUISE emellertid väldigt… vanlig. Förutsägbar, klyschig och extremt barnvänlig. Som vuxen är den lite småkul, men den hade behövt mer vara mindre snäll för att på riktigt underhålla en äldre målgrupp. Sen är jag personligen inte särskilt förtjust i animeringsstilen. De överdimensionerade huvudena, smala benen och skarpa linjerna är något som jag tycker ser rätt fult ut. Det är emellertid en personlig preferens och inget som filmen gör fel, så ta den åsikten med en nypa salt.
Överlag skulle jag förklara SPIES IN DISGUISE som en medioker dussinfilm. Jag kan tänka mig att målgruppen skrattar sönder sig till den, men för mig som vuxen känns den mest ”meh”. Inte dålig, men jag kommer inte att se om den.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
DET HÄR KOMMER GÖRA ONT
FAKTA
Författare: Adam Kay.
Originaltitel: This is going to hurt.
Genre: Självbiografi, memoar.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, missfall, abort, självskadebeteende.
Nyckelord: Läkarliv, sjukvård.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 241 sidor.
Publiceringsår: 2018 (org. 2017).
Bokförlag: Volante.
HANDLING
När Adam som nybakad läkare tillträder sin AT-tjänst i London börjar ett minst sagt utmanande yrkesliv. 97-timmarsveckor, beslut på liv och död, en ständigt ström av kroppsvätskor och sämre betalt än parkeringsmätaren utanför sjukhuset. Det här är hans dagboksanteckningar, hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål, roliga reflektioner, märkliga patientfall och hjärtskärande öden. Det är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem och en skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket.
RECENSION
Jag plockar väldigt sällan upp facklitterära böcker och biografier. Faktum är att det sker så pass sällan att jag nästan kan påstå att jag aldrig gör det. Jag har nämligen svårt att fastna för den typen av böcker, då de ofta känns som hemläxa från skolan. Som ett måste.
Men något med DET HÄR KOMMER GÖRA ONT gjorde mig nyfiken. Kanske var det de positiva recensionerna. Kanske var det humorn. Eller så var det hoppet om att ta del utav en ärlig skildring av sjukvården. Oavsett anledningen, beslutade jag mig för att plocka upp boken.
Och hör och häpna: jag tyckte om den.
DET HÄR KOMMER GÖRA ONT består av dagboksanteckningar: korta anekdoter från Adam Kays sex år som läkare. Och tro mig när jag skriver att de berättelserna bjöd på en riktig resa! De inkluderar allt från obehagliga olyckor och underliga patienter, till tankeväckande observationer. Jag skrattade högt flera gånger. Den sarkastiska och självkritiska tonen gjorde det lätt att fastna för Kay, och gav mig själv en portfolio med roliga berättelser att berätta för mina vänner. Samtidigt blev jag berörd, äcklad och även något skrämd. Av två anledningar. För det första, trots att boken förmänskligar läkare och väcker stor respekt för dem, fick den mig att ifrågasätta kompetensen på en del vårdpersonal. Till exempel kunde en av Kays lärarkollegor inte ens mäta en patienternas puls (han räknade antalet sekunder på en minut istället för antalet hjärtslag). Jag skulle inte lita på den läkaren med mitt liv. För det andra fick en del av patienterna mig att start tvivla på mänsklighetens intelligens.
Överlag är DET HÄR KOMMER GÖRA ONT en känslomässig berg- och dalbana. Det är en bra bok. Ögonöppnande. Rolig. Något långsam. Den fick mig både att förlora och få hopp på mänskligheten.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Facklitteratur och biogr, Sponsrade recensioner;
THE WICKED KING
FAKTA
Författare: Holly Black.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, kidnappning, tortyr.
Nyckelord: Spioneri, hovintriger, feer.
Serie: The Folk of the Air #2.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 322 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Little, Brown Books for Young Readers.
HANDLING
Jude har bundit den grymma kungen Cardan till sig själv, och gjort sig själv till kraften bakom tronen. Att navigera genom de politiska allianserna skulle vara svårt nog om Cardan var samarbetsvillig. Men han gör allt i sin makt att förudmjuka och underminera henne. Och när det blir tydligt att någon nära Jude har förrått henne, sätts otaliga liv på spel.
RECENSION
Jag hade aldrig trott det, men som det ser ut nu är THE FOLK OF THE AIR-serien på väg att bli en ny favorit. Det är lite ironiskt, för jag har varken gillat feer eller Holly Blacks sätt att skriva tidigare. Men det här… det här är fantastiskt.
THE WICKED KING börjar rätt långsamt, och under den första halvan händer det inte särskilt mycket. Det gjorde mig lite orolig, eftersom jag tyckt så mycket om den första boken i trilogin. Men oh boy, kommer boken igång! Handlingen utvecklas till att bli riktigt spännande. Jag älskar de politiska intrigerna, spänningen mellan de olika ”spelpjäserna” i dem och det faktum att protagonisten Jade är så jäkla tuff! Jag älskar hennes förmåga att hålla sig i bakgrunden så att alla underskattar henne och behandlar henne som ett skämt, och att hon gång på gång motbevisar dem på de mest brutala sätt.
Sen är THE WICKED KING dessutom riktigt vackert skriven. Jag var aldrig uttråkad, inte ens under bokens första, långsamma halva, just för att språket i sig grep tag.
Överlag är det här en riktigt bra fortsättning. Inte riktigt lika bra som THE CRUEL PRINCE, men en värdig motståndare. Särskilt med det slutet. Slutet! Det här har visat sig vara en förvånansvärt stark och sofistikerad fantasytrilogi, och jag vill – nej, stryk det, måste – läsa nästa bok så snart som möjligt!
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
TOP GUN
FAKTA
Regissör: Tony Scott.
Genre: Action, drama.
Längd: 1 tim 50 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell.
Nyckelord: Pilotskola, romans.
Releasedatum: 1 juni 2020.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Maverick är en ung och självsäker stridspilot som älskar fart, har mycket att bevisa och ännu mer att lära.
RECENSION
TOP GUN har nyrelease på bluray nu inför att efterföljaren är på väg, 34 år efter skapandet av originalfilmen. Själv hade jag aldrig sett den mytomspunna klassikern tidigare, så det var med spänning jag startade skivan.
Jag måste säga att jag känner mig väldigt neutral.
TOP GUN är lågmäld. Enkel. Den har småcharmiga karaktärerna och är helt okej att titta på en slö onsdagskväll. Men jag kan inte påstå att den gjorde något större intryck. I ärlighetens namn minns jag inte särskilt mycket mer nu i efterhand än en kaxig bad boy, långa flygscener och en sexscen i slowmotion. Filmen gör några försök till att beröra, men jag har inte kommit så pass nära inpå vare sig handling eller karaktärer för att faktiskt känna något. Resultatet blir att sitter relativt likgiltig i soffan.
Jag skulle personligen beskriva TOP GUN som en småmysig men långsam pilotskole-film, där det inte händer särskilt mycket. En helt okej upplevelse, men inget som jag kommer att minnas särskilt långt efteråt.
PS: Värt att nämna är att vi hade ett herrans tjå att välja en bra volym på TVn, då ljudeffekterna är väldigt skarpa medan talet är så lågt att man knappt hör vad skådespelarna säger. Oklart om detta fenomen är specifikt för den här utgåvan eller präglar samtliga TOP GUN-versioner.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
TYRANNENS GRAV
FAKTA
Författare: Rick Riordan.
Originaltitel: The Tyrant's Tomb.
Genre: Fantasy, mytologi.
Traumatiskt innehåll: Grafiskt våld, omtalande av dödsfall och otrohet.
Nyckelord: Halvgudar, mytologiska varelser, magiska krafter.
Serie: Apollon #4.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 458 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Bonnier Carlsen.
HANDLING
Apollon har tagit sig levande från en brinnande labyrint, räddat ett orakel och överlevt ännu en dag, men än återstår många utmaningar. Han har ett romerskt skräckvälde kvar att besegra, fler orakler att rädda och en hög profetior att lösa för att kunna rädda världen (och för att åter bli en solgud med sexpack, slät hy och diversse gudomliga styrkor).
RECENSION
Det här är den sextonde boken jag läst av Rick Riordan, och det visade sig vara precis den typen av bok jag behövde just nu: en underhållande, enkel och snabb läsning.
Det finns mycket att älska med TYRANNENS GRAV. Det snabba tempot. Den intelligenta integreringen av såväl grekisk som romersk mytologi. Och framför allt de charmanta karaktärerna. Jag gillar hur mycket Apollon har utvecklats genom serien, och fastnar skarpt för kamratskapen mellan honom och resten av gruppen. Deras vänskap känns så genuin, och deras skarkastiska gnabb bidrar med en avslappnande och varm stämning.
Men.
Jag kan inte undgå att känna mig något mättad på det här. Det är som att jag läser boken för sextonde gången. Det är underhållande, ja, men också väldigt förutsägbart. Riordan är en duktig författare, men alla hans böcker känns likadana och om du har läst en har du i princip läs alla. Och på grund av det blir TYRANNENS GRAV aldrig riktigt spännande. Jag fruktar aldrig för karaktärernas liv och undrar aldrig vad som kommer att hända, eftersom jag redan vet av egen erfarenhet av Riordans böcker.
Överlag gillar jag boken. Den är härligt fånig och söt och allmänt älskvärd. Men jag kan inte undgå att känna mig lite ledsen över att Riordan inte går mer utanför boxen.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER
FAKTA
Regissör: J.J. Abrams.
Genre: Science fiction, action, fantasy.
Längd: 2 tim 21 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Lupita Nyong'o, Richard E. Grant.
Nyckelord: Rymdkrig, hitta sig själv.
Releasedatum: 4 maj 2020.
Distributör: ©Disney.
HANLDING
Det avslutande kapitlet i sagan om Skywalker, där nya legender föds och den slutliga kampen för frihet stundar.
RECENSION
Jag tycker mycket om STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER. Det är en riktigt bra film. För det första ser den fantastisk ut. Det grafiska är rent utav hänförande. Allt från häftiga effekter till imponerande actionscener och scenbyggen. Riktigt betagande, är det.
För det andra väcker skådespelarna stor beundran. Vid det här laget kan de sina roller och de är sina karaktärer. Kemin mellan dem övertygar och det var en ren fröjd att se dem inteagera med varandra. Av någon anledning gjorde det mig lycklig.
Sen är STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER en allmänt spännande och underhållande film, helt enkelt kul att se. Men jag skulle inte säga att den är perfekt. Det finns några element som jag inte kan undgå att störas av. För det första tycker jag att filmen är för lång. Jag har väldigt svårt att motivera en två och en halv timmars speltid för egentligen vilken film som helst, och här blir det tydligt då mittsekvensen är rätt långsam. Därtill tycker jag att händelseförloppet är rätt förutsägbart, och en del vändningar i slutet kändes lite väl snabbt avklarade och något ogenomtänkta.
Överlag tycker jag att STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER är ett bra avslut på sagan. Den har charmiga karaktärer, duktiga skådespelare, action, drama, humor och tragedi. Det är svårt att inte låta sig underhållas, helt enkelt. Jag kommer säkerligen att se den igen.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
BALLADEN OM SÅNGFÅGLAR OCH ORMAR
FAKTA
Författare: Suzanne Collins.
Originaltitel: The Ballad of Songbirds and Snakes.
Genre: Dystopi.
Traumatiskt innehåll: Grafiskt våld, dödsfall, svält, fattigdom, kring, ormattacker, segregering.
Nyckelord: Hungerspelen, dödliga spel, väg mot makt.
Serie: The Hunger Games #0.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 552 sidor.
Publiceringsår: 2020.
Bokförlag: Bonnier Carlsen.
HANDLING
Det är morgonen inför slåtterdagens cermoni, som kommer inleda de tionde hungerspelen. I huvudstaden förbereder sig artonårige Coriolanus Snow inför sitt uppdrag som mentor i spelen. En chans att få berömmelse och inflytande. Men oddsen är emot honom. Han blir tilldelad det förnedrande uppdraget att vara mentor åt en flickspelare från Distrikt 12, sämst av de sämsta. Deras öde ligger nu i varandras händer: varje val som Coriolanus gör kan leda till framgång eller fall, triumf eller förintelse.
RECENSION
Det verkar som att den en gång förenade gruppen HUNGERSPELEN-fans har delats in i två: en sida som älskar den nysläppta prequeln BALLADEN OM SÅNGFÅGLAR OCH ORMAR, och en sida som hatar den med allt de är värda.
Jag tycker att det är en bra bok. Underhållande, välskriven, spännande. Den fångade mitt intresse redan från första sidan och höll kvar det ända till slutet. Jag tyckte att det var oerhört intressant att läsa om hur spelen såg ut 64 år innan den första HUNGERSPELEN-boken, och älskade att upptäcka hur allt utvecklats med åren. Dessutom, vem gillar inte en bra skurk-historia? Personligen är jag lite extra svag för böcker som följer berättelsens antagonist. Av någon anledning är antagonisten alltid intressantare än protagonisten.
Jag förstår emellertid kritiken som har riktats gentemot boken. För det första ville jag ha mer. Fler svar, fler sidor, mer berättelse. Trots att det är en tjock bok, kändes det som att vi hade kunnat få veta ännu mer om Coriolanus resa mot presidentskapet och hans ökande grymhet. För det andra gör Suzanne Collins en hel del fan-service genom den här boken. Lite väl mycket, faktiskt. Den innehåller väldigt många referenser till huvudtrilogin, varav en del känns påtvingade och slumpartade. Som att en del av referenserna finns enbart i syfte att få fansen att reagera "åååh, men det hänger ju ihop med det som händer i HUNGERSPELEN..." eller "vad coolt, för det är ju så det går till i originaltrilogin", istället för att det faktiskt har ett syfte och känns som ett trovärdigt inslag i den här boken. Sist men inte minst tyckte jag att romansen kändes malplacerad. Det kändes inte som att den riktigt passade in eller kom överens med Coriolanus som karaktär. Jag hade personligen föredragit om boken hade skippat romansen helt.
Med det sagt, uppskattade jag verkligen BALLADEN OM SÅNGFÅGLAR OCH ORMAR. Jag tycker definitivt inte att den förtjänar hatet som riktats mot den, och jag tror att jag kommer att läsa om den i framtiden. Om det skulle komma en efterföljare skulle jag läsa den utan att tveka.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
BIRDS OF PREY
FAKTA
Regissör: Cathy Yan.
Genre: Action.
Längd: 1 tim 48 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Chris Messina, Ali Wong.
Nyckelord: DC, Harley Quinn.
Releasedatum: 15 juni 2020.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Harley Quinn berättar den skruvade historien om Gothams narcisstiske superskurk Roman Sionis, och hans fanatiske medhjälpare Zsasz som satt ett pris på den unga flickan Cass huvud. I sökandet efter flickan stöter Harley ihop med Birds of Prey.
RECENSION
Jag har inte särskilt mycket åsikter när det kommer till BIRDS OF PREY. Jag skulle varken kalla den bra eller dålig, och det är inte en film som jag kommer ha i minnet särskilt länge till.
Det jag gillade med BIRDS OF PREY var en lättsamma stämningen och det överlag charmiga upplägget. Det är en småkul film, helt enkelt. Dessutom innehar den många duktiga skådespelare, vilket förhöjer upplevelsen.
Men alltsammans är väldigt förutsägbart och även något osammanhängande. Vi bjuds inte på något som vi inte har sett förut. Därtill känns karaktärerna underutvecklade och filmen blir allmänt platt. Det känns lite som en DEADPOOL-wannabe, men utan skratten.
Allt som allt skulle jag klassificera BIRDS OF PREY som okej. Varken mer eller mindre.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
THE JUNGLE BOOK
FAKTA
Författare: Rudyard Kipling.
Svensk titel: Djungelboken.
Genre: Klassiker, barnfiktion, fabel.
Traumatiskt innehåll: Våld mellan djur.
Nyckelord: Talande djur, djungelliv.
Serie: The Jungle Book #1.
Målgrupp: Barn.
Längd: 251 sidor.
Publiceringsår: 2018 (org. 1893).
Bokförlag: Wordsworth Editions.
HANDLING
Mowgli adopteras av en familj vargar. Hans föräldrar dödades av tigern Shere Khan. Med åren utvecklar han en vänskap med svarta pantern Bagheera och brunbjörnen Baloo, som lär Mowgli om djungelns lagar.
RECENSION
Herrejisses.
Det här var inte min typ av bok. Jag ville gilla den, men det gick verkligen inte. Den här utgåvan har utsökta illustrationer, det medger jag, men för övrigt är THE JUNGLE BOOK ett riktigt bottennapp.
Så var ska jag börja?
Språket. Huh. Gammeldags. Extremt många bisatser. Och onödigt komplexa meningsuppbyggnader. Det här ska vara en barnbok, men den krävde sjukt mycket energi av mig som 24-åring att avläsa och ta in.
Sen var jag faktiskt inte beredd på att boken skulle skiljas så mycket från Disney-filmen. Om du funderar på att läsa THE JUNGLE BOOK för att du tycker om filmen kan jag bara säga en sak: låt bli. De är som natt och dag. Både händelseförloppet som sådant, men också det faktum att filmen enbart fokuserar på Mowgli. Boken består däremot av sju olika berättelser, varav tre handlar om Mowgli i olika livsskeden och de andra fyra om den Vita Sälen, Rikki-Tikki-Tavi, elefanten Tomai och slutligen om drottningens tjänare. Och det finns inget som förbinder dem med varandra. Faktum är att exempelvis berättelsen om Vita Sälen inte ens utspelar sig i djungeln. Alltsammans känns bara väldigt slumpartat och allmänt bisarrt, och jag kunde inte alls njuta av läsupplevelsen.
Överlag hade jag väldigt svårt för THE JUNGLE BOOK. Jag fastnade varken för språk, karaktärer eller handling. Klassiker i all ära, men den här boken är i min mening inte värd att lägga någon tid på.
BETYG: 3/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Klassiker;
MEET CUTE
FAKTA
Författare: Jennifer L. Armentrout m.fl.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary.
Traumatiskt innehåll: –
Nyckelord: Novellsamling, förälskelser.
Serie: –
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 314 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: HMH Books for Young Readers.
HANDLING
Every romance has to start somewhere. Fourteen talented authors bring us a collection of stories of "how they first met", that are at turns romantic and witty, epic and everyday, heartbreaking and real.
RECENSION
MEET CUTE är en antologi med noveller av 14 populära ungdomsboksförfattare. Varje novell kretsar kring ett så kallat ”meet cute”, alltså första mötet mellan två karaktärer som kommer bli romantiskt involverade på något sätt.
Tyvärr var det här inte en bok för mig. Jag gillar verkligen konceptet och såg fram emot att ta del av de sockersöta mötena. Men novellerna är väldigt, väldigt korta och man hinner aldrig riktigt fastna för vare sig handling eller karaktärer. I samma sekund något började bli intressant, tog novellen slut och det fanns inget mer att läsa om det. Flera gånger tänkte jag undermedvetet att kapitlet efter skulle bli en fortsättning, men så var såklart inte fallet.
Och det är himla synd. Några av novellerna hade potential att bli supermysiga. Andra grundades på väldigt annorlunda koncept, och jag hade gärna läst vidare. Sen finns förstås även noveller som inte gav något alls, som bara… var. Men överlag led alla av det faktum att deras längd gjorde dem underutvecklade, påskyndade och klyschiga. Jag hade hellre sett en novellsamling med färre och lite längre noveller, än detta.
Allt som allt är MEET CUTE en novellsamling som inte ger intryck. Den fick mig inte att känna något, mestadels på grund av att novellerna aldrig hann etablera någon form av relation med läsaren.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary;
BAD BOYS FOR LIFE
FAKTA
Regissör: Adil El Arbi, Bilall Fallah.
Genre: Action, komedi.
Längd: 2 tim 4 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nuñez.
Nyckelord: Polisaction, kartell, biljakter.
Releasedatum: 17 januari 2020.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Mike och Marcus tvingas sätta stopp för en hämndlysten knarkkartell.
RECENSION
BAD BOYS FOR LIFE är den typen av dussinfilm som varken är bra eller dålig. Den har det som kan förväntas: fartfyllda biljakter, explosiva skjutscener och hämningsfulla rymningsförsök. Och allt det gör den väldigt bra. Å andra sidan saknar filmen djup och komplexitet, men det var inte heller något jag hade förväntat mig av den från första början.
Något som överraskade mig var hur himla snygg BAD BOYS FOR LIFE är. Vackra vyer, smidiga klippningar och ett allmänt imponerande foto gjorde intryck. Därtill är skådespelarna helt okej, och kemin och hjärtat mellan dem kompenserar för avsaknad när det kommer till hjärna.
Jag blev också förvånad över filmens allvarliga ton. Misstolka mig inte, BAD BOYS FOR LIFE skämtar fortfarande med råge, men karaktärerna har morskat upp sig, blivit män och humorn är inte lika påtaglig som i föregångarna.
Överlag skulle jag säga att det här är en rätt ojämn film. Den gör vad den ska, men är för lång, för långsam och för otrovärdig. Händelseförloppet är förutsägbart, och trots att jag underhölls för stunden så minns jag väldigt lite av det som hände nu i efterhand. Allt som allt, en godkänd popcornrulle som jag kan tänka mig att se igen, men ingen ny favorit.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
DEN OSYNLIGE VÄNNEN
FAKTA
Författare: Stephen Chbosky.
Originaltitel: Imaginary friend.
Genre: Skräck.
Traumatiskt innehåll: Arbetslöshet, mobbning, abort, alkoholkonsumtion, sexuella övergrepp, vanvård, dödsfall, självmord.
Nyckelord: Övernaturliga krafter, gott och ont, låtsaskompis.
Serie: –
Målgrupp: Vuxna.
Längd: 772 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2019).
Bokförlag: Norstedts.
HANDLING
Sjuårige Christopher försvinner spårlöst i sex dagar. När han kommer hem igen är han helt oskadd. Men han minns inte var han varit. Och han har förändrats. Christopher upptäcker att han vet saker som han inte borde veta. Och han har en röst i sitt huvud. En röst som säger åt honom att bygga en trädkoja i skogen innan juldagen. Om han inte gör det kommer något fruktansvärt att hända alla han känner.
RECENSION
Aaagh!
DEN OSYNLIGE VÄNNEN är en riktig berg- och dalbana! Känslomässigt. Kvalitetsmässigt. På alla sätt och vis. Och jag kan verkligen inte bestämma mig för vad jag tycker.
Boken börjar oerhört starkt. Rentutav fantastiskt. Och jag blev själv förvånad över hur mycket jag fastnade. Välskriven, atmosfärisk och med underbara karaktärer. Chbosky gör ett fenomenalt arbete när det kommer till att bygga upp karaktärerna, och trots att det här är en skräckroman kände jag sån värme och kärlek när jag läste om Christoffer, hans mamma och hans vänner. Relationerna är realistiska och inspirerande och allmänt underbara.
Så vad finns inte att gilla? Varför har många recensioner varit så där lagom fisljumna?
Först förstod jag inte alls varför DEN OSYNLIGE VÄNNEN inte har varit mer omtalad. Början är som sagt fantastisk, så jag drog slutsatsen att boken helt enkelt inte lästs av rätt personer. Men sakta, sakta kände jag hur mitt intresse svek mig.
Boken är alldeles för lång. 772 sidor motiverade det svenska bokförlaget att dela upp berättelsen i två delar som säljes separat, men bättre hade varit om boken från första början kortats ner. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket innehåll som motiverar längden, och halvvägs igenom börjar man undra när alltsammans ska avrundas. Det behöver komma någon form av ”pay off” för att hålla läsaren engagerad, men den dök aldrig upp.
I takt med att berättelsen rör sig framåt minskar dessutom fokus från karaktärerna och deras relationer till det övernaturliga. Det är förstås förståeligt. DEN OSYNLIGE VÄNNEN är trots allt en skräckroman och inte ett feel good-drama. Men jag blev förtvivlad. För mig var det karaktärsfokuset som gjorde boken bra, och ju mer action och spänning som integrerades, desto mindre intresserad blev jag.
Därtill kändes det också som att mycket av komplexiteten släppte när mer övernaturligt integrerades. De första 250 sidorna hade en perfekt balans mellan familje- och skoldrama och en obehaglig, övernaturlighet som kokade lite atmosfäriskt i bakgrunden. Det var mystiskt, spännande och lagom ”magiskt”. Men ju mer det övernaturliga förklarades och ökades i mängd, desto rörigare och mer överdrivet blev det. Och till slut kom jag på mig själv att skumläsa boken för att snabbare komma till slutet.
Allt som allt… jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Jag älskade början. Älskade! Om hela boken hade varit som de första två hundra sidorna skulle DEN OSYNLIGE VÄNNEN lätt blivit en ny favorit. Men längden och det övernaturliga påverkade min upplevelse negativt och drog ner helhetsintrycket. Överlag så är DEN OSYNLIGE VÄNNEN en bok som jag rekommenderar, men som jag såg så mycket mer potential i än vad som utnyttjades.
BETYG: 6,5/10
(del 1 får 8/10, del 2 får 5,5/10).
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers, Sponsrade recensioner;
FROST 2
FAKTA
Regissör: Chris Buck, Jennifer Lee.
Genre: Äventyr, familj.
Längd: 1 tim 43 minuter.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Idina Menzel, Kristen Bell, Josh Gad, Jonathan Groff, Sterling K. Brown, Evan Rachel Wood, Alfred Molina.
Nyckelord: Magiska krafter, utforska sin historia.
Releasedatum: 25 maj 2020.
Distributör: ©Disney.
HANDLING
Elsa, Anna, Kristoffer, Olof och Sven beger sig in i den okända, förtrollade skogen och de mörka haven bortom Arendal. Där upptäcker Elsa inte bara sanningen om sitt förflutna, utan även ett hot mot sitt kungarike.
RECENSION
Jag är tjugofyra år gammal och medger stolt att jag älskar den första FROST-filmen. Den är charmig, lättsam och så där lagom säregen. När det däremot kommer till FROST 2, så är filmen bra, men inte alls lika klockren. Animeringarna är fortfarande fantastiska, röstskådespelarna gör ett bra jobb och karaktären Olof är söt som alltid. Men för övrigt är jag faktiskt rätt besviken.
Den första filmen hade många element som gjorde att den stack ut ur mängden. Den skämtade medvetet om sina klyschor och använde paradoxer för att underhålla, så som att snögubben Olof älskar sommaren. FROST 2 är dessvärre inte lika speciell. Den följer strömmen, håller sig innanför ramen och innehåller klyschor utan att de vänds till filmens fördel. Det är himla synd, för potentialen finns där.
För det andra är handlingen som sådan svagare än i första filmen. Och inte bara svagare, den är allmänt otydligare. Här finns ingen antagonist eller ett klart hot, utan alltsammans kretsar kring mer abstrakta koncept. Det är något som jag i vanliga fall är all for, men här tycker jag att det blir lite väl luddigt och sockersött.
Sist men inte minst agerar FROST 2 lite väl mycket musikal i min smak. Missförstå mig inte, jag älskar glädjen i Disneylåtar, men när det kommer en ny var och varannan minut blir det mer störande än upplyftande. Låtarna är dessutom långt ifrån lika medryckande som i den första filmen. Ingen av dem träffade mig i hjärtat, och ärligt talat skulle jag inte kunna nynna på någon av dem nu i efterhand om du så hotade mig med pistol.
Nu blev den här recensionen rätt negativ, och det är inte min mening att ge bild av att FROST 2 är dålig, för det är den inte. Den är visuellt imponerande och allmänt charmig, och jag kommer säkerligen att se den igen. Jag hade bara hoppats på mer.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
THE CRUEL PRINCE
FAKTA
Författare: Holly Black.
Svensk titel: –
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: Mobbning, dödsfall, föräldralöshet, misshandel, självmord.
Nyckelord: Spioneri, hovintriger, feer,
Serie: The Folk of the Air #1.
Målgrupp: Unga vuxna.
Längd: 370 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Little, Brown Books for Young Readers.
HANDLING
Jude var sju år när hennes föräldrar mördades, och hon och hennes syskon stals för att bo vid feernas hov. Tio år senare vill Jude inget annat än att höra hemma, trots sin dödlighet. Men feer hatar människor. Särskilt prins Cardan, kungens yngsta son. För att vinna en plats i hovet måste hon trotsa honom, och möta konsekvenserna.
RECENSION
THE CRUEL PRINCE är inte alls vad jag hade förväntat mig. Om jag ska vara ärlig var den enda anledningen till att jag plockade upp boken dess popularitet. Jag ville inte förbli utelämnad, men trodde faktiskt att boken skulle vara rätt dålig. När jag läste om handlingen lät den äckligt klyschig, och tillsammans med det faktum att jag varken är förtjust i feer eller Holly Black som författare gjorde mig måttligt taggad på läsningen.
Men jag är överraskad.
Trots en något seg början, gillade jag THE CRUEL PRINCE skarpt. Den är kreativt uppbyggd, med intressant värld, vitsiga dialoger och fascinerande karaktärer. Jag älskar att protagonisten är blodtörstig och maktlysten, men att det kompenseras av hennes sårbarhet och rädslor. Hon är kaxig, våghalsig och nästan dumdristig, men ändå så väldigt skör och lätt att relatera till. Hon har dessutom en spännande dynamik till sina systrar och sin ”adoptivfamilj”, och jag är så lättad över att hon inte blev romantiskt involverad med någon under bokens gång. Det är himla uppfriskande att läsa en ungdomsfantasy utan att alla ska tråna efter varandra hela tiden.
För övrigt är jag ett stort fan av all spioneri och alla hovintriger. Det är verkligen my cup of tea att läsa om någon som kastar sig in i fara, stjäl värdefulla dokument och planerar kupper mot tronen. Me like very much.
Sist men inte minst vill jag ge en eloge till Holly Blacks språk. Som tidigare nämnt är jag generellt inte särskilt förtjust i hennes böcker, men här gör hon verkligen bra ifrån sig! Hon skriver enkelt men gripande, och fångar det paradoxala med världens skönhet och mörker på ett himla snyggt sätt.
Överlag tyckte jag mycket om THE CRUEL PRINCE, vilket chockerar mig själv. Jag ser faktiskt väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
HALVVÄGS TILL HIMLEN SÄSONG 2
FAKTA
Längd: 2 tim 31 min.
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Johan Glans, Anders Jansson, Jenny Skavlan, Michael Segerström, Boel Larsson.
Nyckelord: Präster, livet i kyrkan, kristendomen.
Inspelningsår: 2014.
Distributör: TV4.
HANDLING
Pingsten står för dörren och Albin planerar för fullt för årets bröllopshelg. När han får veta att en kändis från Stockholm vill gifta sig i kyrkan ser han sin chans att HBTQ-certifiera kyrkan.
RECENSION
HALVVÄGS TILL HIMLEN är en sån där småputtrig och mild serie som jag varken ogillar eller tycker om. Inget är direkt dåligt, men inget sticker heller ut.
Skådespelarna, med Johan Glans i täten, gör ett så där lagom charmigt intryck men det är aldrig riktigt att man fastnar för deras karaktärer. De är för karikatyriska för att faktiskt väcka några känslor. Och när det kommer till själva humorn så skulle jag ljuga om jag skrev att jag inte fnissade några gånger. Däremot kan jag inte påstå att jag skrattade. Skämten är inte tillräckligt nytänkande för att framkalla några starkare reaktioner.
Överlag är den andra säsongen av HALVVÄGS TILL HIMLEN småtrevlig och så där lagom, typiskt svenskt. Serien håller sig inom ramarna och är skön att slappna av till efter en hård dag på jobbet, men är inget man minns några dagar efteråt.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Komedi, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
VARGBRÖDER - HAVETS FÅNGAR
FAKTA
Författare: Michelle Paver.
Originaltitel: Spirit Walker.
Genre: Fantasy, äventyr.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, dödlig sjukdom, kidnappning, våld mot djur.
Nyckelord: Epidemi, demoner, stenåldern.
Serie: Chronicles of Ancient Darkness #2.
Målgrupp: Äldre barn/unga vuxna.
Längd: 357 sidor.
Publiceringsår: 2020 (org. 2005).
Bokförlag: Semic.
HANDLING
Toraks älskade Ulv är borta och en smygande och dödlig sjukdom hotar Korpklanen. När en av klanens medlemmar dör måste Torak ge sig av föra tt söka efter ett botemedel. Han utsätts för svåra prövningar, ensam mot skogens alla faror.
RECENSION
Åh! Varför har jag inte läst den här serien tidigare? Jag har hört så mycket gott om den men länge tänkt att jag är för gammal för att uppskatta den. Men tji fick jag!
HAVETS FÅNGAR är riktigt bra. Bättre än sin föregångare, VARGBRÖDER. Trots att målgruppen är äldre barn kan jag som 24-åring inte undgå att ryckas med av spänningen. Kanske är det för att boken innehåller en annan slags spänning än jag är van vid. Istället för koreografiska svärdstrider och hovintriger, handlar det snarare om att överleva i naturen: att simma i vilt vatten, att spåra djur för att få mat mat, att bygga skydd och gömma sig från vilddjur i skogen. Vildmarksliv, helt enkelt, vilket är oerhört intressant och spännande att ta del utav. Jag gillar dessutom mysterie-inslagen, och det faktum att en dödlig epidemi sprider sig. Kalla mig enkel, men jag älskar att läsa om dödliga sjukdomar.
Något som jag gillar skarpt med boken är dessutom karaktärernas stora respekt för såväl djur och natur. De skadar inget om det inte är absolut nödvändigt, och tar tillvara på allt, vilket jag tycker signalerar ett himla fint budskap. Det väckte dessutom en stark vördnad från min sida, till karaktärerna.
Överlag är jag glatt överraskad av HAVETS FÅNGAR. Trots att jag verkligen tyckte om VARGBRÖDER blev jag förvånad över min kärlek till den här boken. Den är bedårande, spännande och allmänt tilldragande. Det enda jag har att klaga på är att allt löser sig lite väl enkelt mot slutet, men det är en petitess.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
MÅNADENS BÄSTA OCH SÄMSTA: MAJ 2020
BÖCKER
Antal lästa böcker: 11 stycken (5 på engelska, 6 på svenska)
Antal lästa sidor: 3561 stycken
Genomsnittlig längd: 324 sidor/bok
Genomsnittlig läsmängd: 115 sidor/dag
Antal nya böcker: 25 stycken (15 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
1. Educated av Tara Westover
2. All Your Perfects av Colleen Hoover
3. Middlegame av Seanan McGuire
4. Vi for upp med mor av Karin Smirnoff
5. Sommaren jag blev vacker av Jenny Han
6. Negans hämnd av Robert Kirkman
7. Clockwork Princess av Cassandra Clare
8. The Rithmatist av Brandon Sanderson
9. Vargbröder av Michelle Paver
10. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström
11. En studie i rött av Ian Edginton och Arthur Conan Doyle
FILMER
Antal sedda filmer: 5 stycken
Antal nya filmer: 8 stycken (8 recex)
Sedda filmer (bäst till sämst)
1. Jojo Rabbit
4. Bloodshot
TV-SERIER
Antal sedda tv-serier: 5 stycken
Antal nya tv-serier: 0 stycken (0 recex)
Sedda tv-serier (bäst till sämst)
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- VÄLJ SÄSONG: JACK RYAN
- DOLITTLE
- WORDS OF RADIANCE
- AGATHA CHRISTIE-NOVELLSAMLING
- SPIES IN DISGUISE
- DET HÄR KOMMER GÖRA ONT
- THE WICKED KING
- TOP GUN
- TYRANNENS GRAV
- STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011