NYTT I SAMLINGEN #311
Idag har varit toppen. Jag vaknade utvilad, klickade hem några efterlängtade inredningsartiklar till Black Friday-priser och har sedan spenderat resten av dagen åt att bygga och dekorera ett pepparkakshus tillsammans med pojkvännen. Riktigt mysigt har det varit. ❤
Jag har dessutom varit duktig på sistone och hållit ut till Black Friday innan jag beställt hem böcker, i hopp om goda rabatter på dagen D. Därför består veckans haul enbart av filmer och serier som jag fått av filmbolag. Universal Sony skickade The secret lives of pets 2 och Spider-man: far from home. Scanbox skickade Stockholm. Disney skickade The lion king. Paramount skickade Star trek: discovery säsong 2. Och från Warner bros kom A cinderella story: christmas wish och The 100 säsong 6.
Jag ser faktiskt fram emot att se alla dessa. De jag längtar allra mest till är emellertid The lion king, Star trek: discovery och The 100. Jag tror att de kan vara galet bra! ❤
Har du sett någon av dessa? Var den bra?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
SPIDER-MAN: FAR FROM HOME
FAKTA
Regissör: Jon Watts.
Genre: Action, äventyr, science fiction.
Längd: 2 tim 9 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Jon Favreau, Cobie Smulders.
Releasedatum: 18 november.
Releasedatum: 18 november.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Efter händelserna i AVENGERS: ENDGAME måste Spider-Man kämpa mot nya hot i en värld som har förändrats för alltid.
RECENSION
Överlag är jag inte ett fan av superhjältefilmer. Jag tycker att de ofta är innehållslösa, med lite annat än hjärndöd action och stereotypiska karaktärer. Det är därför med stor häpnad som jag konstaterar att jag tyckte riktigt mycket om SPIDER-MAN: FAR FROM HOME. Alltså, som i riktigt mycket. Jag satt som klistrad till skärmen under hela filmens gång och väntar nu med spänning på fortsättningen.
SPIDER-MAN: FAR FROM HOME är den perfekta popcorn-rullen, med en fin balans mellan action, drama och humor. Den är så där lagom spännande, med rafflande actionscener som effektivt höjer hjärtfrekvensen utan att det någonsin känns som att de tar över och blir slentriala. De ser dessutom riktigt bra ut. Ärligt talat är jag överlag imponerad över det visuella arbetet. Effekterna är så galet snygga att det inte finns ord som gör dem rättvisa. De känns nytänkande och oerhört kreativa.
Sen måste jag förstås även nämna skådespelarna, som gör himla bra ifrån sig. Den goda stämningen mellan dem lyser genom skärmen och tillsammans med det rappa manuset gör deras dynamiska samspel att karaktärerna blir älskvärda och tilldragande. En extra stor eloge till Tom Holland och Zendaya. Jag är ett stort fan av den ursprungliga SPIDER-MAN-trilogin med Tobey McGuire och Kirsten Dunst, men ärligt talat så har de mött sina kämpar. Holland och Zandaya har en helt annan kaxighet och oskuldsfullhet som jag älskar, och deras kemi går inte att tvivla på.
Allt som allt är jag riktigt förvånad över hur mycket jag tycker om SPIDER-MAN: FAR FROM HOME. Filmen är lättsam men actionfylld; rolig men spännande; varm men berörande. Helt klart värd att se! Filmen slutar dessutom i en cliffhanger som gör att sitter som på nålar efter en fortsättning.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
ORANGE IS THE NEW BLACK SÄSONG 5
FAKTA
Längd: 11 tim 31 min.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Taylor Schilling, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Jackie Cruz, Lea DeLaria, Selenis Leyva, Taryn Manning, Adrienne C. Moore, Jessica Pimentel, Dascha Polanco, Laura Prepon.
Releasedatum: 28 juni 2018.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Maktbalansen på Litchfield förändras dramatiskt till följd av fångarnas reaktion på en tragedi.
RECENSION
Med fem år på nacken är det imponerande att ORANGE IS THE NEW BLACK fortfarande håller så pass hög kvalité. Varje gång jag startar en ny säsong har jag en tydlig bild över hur jag tror att avsnitten kommer att fortlöpa, och varje gång blir jag förvånad över den vändning som serien tar. Ingen annan tv-serie som jag har sett varierar så skickligt mellan olika teman, och jag älskar hur varje säsong är unik och bjuder på något nytt. Den femte säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK är möjligen inte lika klockren som sin föregångare, men det faktum att den vågar utforska okänt territorium istället för att gå på säkra val väger upp för den något utdragna speltiden.
Även bortom handling och manus finns mycket att tycka om med den femte säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK. Däribland kreativa och samhällskritiska skämt, vitsiga repliker och en stor dos spänning. Med hjälp av så väl intriger och cliffhangers som action, har ORANGE IS THE NEW BLACK en förmåga att hela tiden bygga upp ett beroende av att se mer. Talesättet ”bara ett avsnitt till” tas till en helt ny nivå och det är omöjligt att stänga av förrän hela säsongen är slut. Men främsta anledningen till att se – och älska – säsongen är karaktärerna. Alltså, vilka karaktärer! Jag älskar deras mångfald, jag älskar att få reda på mer kring deras bakgrund, och jag älskar deras fantastiska dynamik. Mina favoriter i den här säsongen är Reznikov och Suzanne, som stjäl showen. Kate Mulgrew och Uzo Aduba som gestaltar dem förtjänar varsin Oscar!
I sin helhet är den femte säsongen av ORANGE IS THE NEW BLACK rentutav skitbra. Möjligen inte lika fantastisk som säsongen innan, men fortfarande applåd-förtjänande bra.
BETYG: 7,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
TOLKIEN
FAKTA
Regissör: Dome Karukoski.
Genre: Drama, krig, biografi.
Längd: 1 tim 51 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Harry Gilby, Laura Donnelly, Guillermo Bedward.
Releasedatum: 18 november 2019.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
Skildrar en berömde författaren J.R.R. Tolkiens uppväxt, och åren då han finner vänskap, mod och motivation bland en grupp likasinnade i skolan. Vänskapsbanden blir starkare i medelåldern, men när första världskriget bryter ut riskerar brödraskapet att splittras. Tolkiens erfarenheter i unga år inspirerade honom till att senare skriva sina välkända romaner om Midgård.
RECENSION
TOLKIEN var inte vad jag hade förväntat mig, och jag måste medge att jag är besviken. Filmen är inte dålig men gjorde inte heller särskilt stort intryck, vilket är himla tråkigt med tanke på att jag älskar såväl Tolkiens fiktiva verk som livshistoria.
Filmen känns som en i mängden. Trots att J.R.R. Tolkien levde ett väldigt unikt liv, sticker filmen inte ut från andra biografier. Den känns vinklad för att passa den moderna mallen för biografier, och det gör den såväl förutsägbar som tom. För trots att det är intressant att följa de olika skedena i J.R.R. Tolkiens liv, är min upplevelse att TOLKIEN bara skrapar på ytan och att det finns mycket mer att utforska i författarens liv. En djupdykning i hans vänskapsrelationer, ett mer framträdande förhållande med Edith och en mer komplex analys av hans psykiska ohälsa hade gett filmen det där lilla extra.
Det finns emellertid mycket som jag tyckte om med filmen. För det första är filmen fantastiskt snyggt gjord. Fotot är utsökt och effekterna grymma. Jag gillar dessutom hur fantastik-element blandas med verkligheten. Till exempel får vi se Smaug och vyer från Midgård sammanvävt i första världskriget, som ett sätt att betona vad som inspirerat den berömda författaren i skapandet av hans verk. Förövrigt uppskattade jag också den varma stämningen, den lättsamma relationen mellan Tolkien och hans vänner och att vi i eftertexterna får läsa mer om vad som hände sen. Faktum är att det var det som gjorde störst intryck på mig: eftertexterna. De vackra bilderna, den fina musiken och den information som tillhandahålls träffade mig rakt i hjärtat och gjorde mig nästan tårögd. Men samtidigt som jag värderade detta högt, kan jag tycka att det är skevt att eftertexterna var den delen av filmen som berörde mig mest.
Överlag är TOLKIEN okej. Den är lite för ytlig och lite för återhållsam för min smak, men en fungerande biografi. Jag är glad över att ha sett den, men kommer inte att titta på den igen. Jag blev däremot väldigt sugen på att läsa om SAGAN OM RINGEN-böckerna.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
ALICE IN WONDERLAND
FAKTA
Författare: Lewis Carroll.
Originaltitel: Alice's adventures in Wonderland.
Svensk titel: Alice i Underlandet.
Genre: Nonsens, magisk realism, fantasy.
Traumatiskt innehåll: –
Representativt innehåll: –
Serie: Alice's adventures in Wonderland #1.
Längd: 157 sidor.
Publiceringsår: 2018 (org. 1865).
Publiceringsår: 2018 (org. 1865).
Bokförlag: Wordsworth Editions.
HANDLING
Alice faller flera mil ner i ett kaninhål och hamnar i Underlandet. Där upplever hon osannolika äventyr och möter de mest underliga karaktärer: den galne hattmakaren, Cheshirekatten, den vita kaninen och drottning Hjärter Dam, för att nämna några.
RECENSION
De som har läst ALICE IN WONDERLAND kan delas in i två grupper: de som älskar bokens nyckfullhet och de som tycker att den bara innehåller en massa strunt. Tyvärr tillhör jag den senaste. Jag förstår att bokens surrealism tilltalar många, men för mig kändes det bara som rappakalja. Det finns ingen konkret handling, ingen struktur. Istället består ALICE IN WONDERLAND av en handfull sporadiska händelser utan direkt samband. Händelserna är ologiska, allt motsäger sig och irrelevanta sånger tar förvånansvärt mycket plats. Och jag vet att det är meningen, men för mig blev det inte underhållande. Jag visste knappt vad jag läste.
Utöver all goja och svammel, hade jag dessutom svårt för språket som är gammeldags, och Alice som karaktär. Jag hade inte alls förväntat mig att hon skulle vara så mallig och högfärdig! Det blev riktigt påfrestande att läsa om henne, då jag majoriteten av tiden mest ville sätta henne på plats.
I slutändan kan jag konstatera att ALICE IN WONDERLAND inte är en bok för mig. Nonsens är roligt till en viss gräns, men jag vill ändå ha någon form av ordning på egendomligheterna.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Klassiker, Bokrecensioner: Magisk realism;
THE BIG BANG THEORY SÄSONG 12
FAKTA
Längd: 7 tim 43 min.
Antal avsnitt: 24 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Melissa Rauch, Mayim Bialik, Kevin Sussman,.
Releasedatum: 18 november 2019.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
De briljanta bästisarna Leonard och Sheldon, och deras supersmarta vänner, samarbetar för att lösa vardagliga dilemman orsakade av universitetsvärlden, familjekriser och tv-spel. men alla bra teorier leder fram till en slutsats.
RECENSION
Den tolfte säsongen av THE BIG BANG THEORY är också den sista, och det är med en bitterljuv känsla som jag tar farväl till serien. Det känns underligt att den plötsligt är borta, efter alla dessa år. Men trots att jag redan saknar de charmiga karaktärerna, vet jag djupt inom mig att det var dags. För bortsett från några småfniss här och där, är det främst min sentimentalitet och nostalgi för serien som gör att jag uppskattar avsnitten i den här säsongen.
Misstolka mig inte, den tolfte säsongen är inte dålig. Tvärt om så är den varm och lättsam och så där lagom småputtrig. En enkel och tillfredsställande må bra-serie. Men jag kan inte undgå att jämföra den med säsongerna från seriens början. Du vet, de som fick oss att skratta så högt att det hördes ända ut på gatan? De som skilde sig åt från mängden och stack ut med sin intelligens? Den tolfte säsongen underhåller, men den fick mig aldrig att skratta. Serien har blivit som ”alla andra” slentriala komedier, vilket inte innebär att den är dålig men att humorn numera faller rätt platt. Det är främst den redan etablerade kärleken för karaktärerna som gör avsnitten värda att se, och trots att mitt hjärta sväller över av lycka när jag ser avsnitten kan min hjärna inte undgå att poängtera att nej, det jag ser är egentligen inte särskilt bra.
Överlag är den tolfte säsongen av THE BIG BANG THEORY helt okej. Lite urblekt foto och lata handlingsspår, men har du följt serien så här långt ska du självfallet se hur allting avslutas. Och tro mig, om du är ett äkta TBBT-fan kommer inte ett öga lämnas torrt.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
OZARK SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 9 tim 58 min.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, thriller.
Skådespelare: Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner, Jason Butler Harner, Peter Mullan, Lisa Emery, Jordana Spiro.
Releasedatum: 21 juli 2017.
Distributör: Netflix.
HANDLING
En ekonomisk rådgivare flyttar med familjen från Chicago till Ozarkplatån i Missouri, där han måste tvätta 500 miljoner dollar under fem år för att blidka en knarkkung.
RECENSION
Alla pratar om OZARK. Det har blivit serien som tagit över hajpen efter den sedan länge nedlagda BREAKING BAD. Och visst förstår jag varför. Serien är härligt atmosfärisk, med spännande handling och förvånansvärt brutalt våld. Skådespelarna är lysande, fotot sjukt snyggt och redan vid första avsnittet finns något som verkligen drar in tittaren och skapar ett beroende. Alla hyllningar är alltså befogade. Ändå finns en gnagande känsla inom mig att något saknas.
Det är svårt att sätta fingret på vad, för den första säsongen av OZARK är verkligen bra. Men den är också stundtals långsam och händelselös, och hade i mina ögon lätt kunnat kortas ner. Det är främst detta som hindrar den från att bli ett mästerverk i mina ögon, och när eftertexterna för sista avsnittet börjar rulla kan jag inte undgå att tänka att säsongen hade potential till att bli så mycket mer.
Överlag är den första säsongen av OZARK bra. Jag förstår definitivt all hajp och jag kommer definitivt att se fortsättningen. För mig personligen lämnade den dock en del att önska, och fast jag uppskattade att titta på säsongen upplever jag att serien som helhet är något överskattad.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Serier: Drama, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
NIMONA
FAKTA
Författare: Noelle Stevenson.
Svensk titel: –
Genre: Grafisk roman, fantasy.
Traumatiskt innehåll: Utfrysning, ensamhet.
Representativt innehåll: –
Serie: –
Längd: 262 sidor.
Publiceringsår: 2015.
Bokförlag: HarperTeen.
HANDLING
Nimona är en impulsiv formbytare med fallenhet för skurkaktighet. Hon börjar arbeta som sidekick till superskurken Ballister. Deras uppdrag: att bevisa för kungariket att Sir Ambrosius och rättväsendet inte är hjältarna som alla tror.
RECENSION
Det här är den första grafiska romanen inom fantastikgenren som jag tar del utav. Och oh boy, är NIMONA över förväntan! I valet av grafiska romaner har jag alltid valt böcker med verklighetstrogna handlingar, ofta någon form av romans. Detta i tron att övernaturliga element och nya världar skulle bli rörigt i grafisk form. NIMONA undkommer emellertid det potentiella problemet genom att hålla sin handling enkel och bortprioritera detaljer som hade funnits med i en ”vanlig” roman, utan att gå miste om nödvändigt djup. Monster, magiska brygder och oförklarliga uppfinningar integreras i berättelsen med en naturlig acceptans att det helt enkelt finns sådana saker, och som läsare kände jag aldrig ett behov att pussla ihop hur allt fungerar.
Bokens största styrka är karaktärerna. Särskilt Nimona, som är underbar. Jag är upp över öronen förälskad i hennes genuina entusiasm, barnsliga humor och tveklösa skurkaktighet. Jag älskar det paradoxala med att hon är ”liten och oskyldig”, bryr sig om sin Mästare och helt enkelt är lika ivrig som en treåring, samtidigt som hon inte tvekar att avrätta en handfull människor som irriterar henne för stunden. Hon bidrar med så mycket hjärta att hela läsningen – trots action och mörker – blir varm och fluffig.
Överlag är NIMONA riktigt bra. Illustrationerna är fina, med noggrant utvalda färger som effektivt försätter läsaren i rätt stämning. Handlingen är spännande och inslagen av humor gör läsningen till en glädjefylld upplevelse. Att det här är Stevensons debut är svårt att tro, för alltsammans är så himla bra utfört. Så om du är sugen på en grafisk roman inom fantastikgenren, rekommenderar jag NIMONA varmt.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy;
WONDER WOMAN: BLOODLINES
FAKTA
Regissör: Justin Copeland, Sam Liu.
Genre: Action, tecknat.
Längd: 1 tim 22 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Rosario Dawson, Jeffrey Donovan, Marie Avgeropoulos, Kimberly Brooks, Ray Chase, Michael Dorn.
Releasedatum: 11 november 2019.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Wonder Woman bestämmer sig för att hjälpa en ung flicka som värvats till den livsfarliga organisationen Villainy Inc., vars medlemmar planerar att invadera Themyscira, Wonder Womans hem.
RECENSION
WONDER WOMAN: BLOODLINES har blivit bemött med hård kritik, främst från fans som väntat i över tio år på en efterföljare till den omtyckta originalfilmen. Och visst förstår jag dem: om jag hade väntat ett decennium på det här, ja då skulle jag också ha blivit besviken. Som tur är, visste jag inte ens om den här filmens existens förrän nu. Därför är det lättare för mig att se WONDER WOMAN: BLOODLINES för det som den är: lättsam underhållning. Och fast det inte blev en ny favorit, tyckte jag ändå att den var kul att se på.
För det första tycker jag väldigt mycket om Diana, alltså Wonder Woman, som karaktär. Jag gillar hennes sympati, hennes ovana med ”riktiga” världen och hennes sjuka förmåga att sparka röv. För övrigt har filmen bra röstskådespelare, lagom spännande actionsekvenser och riktigt snygga animeringar.
Å andra sidan är handlingen som sådan inte särskilt engagerande. Filmen håller sig till den klassiska superhjälte-mallen, vilket känns lite lat samtidigt som händelseförloppet blir väldigt förutsägbart. Klyschor och ostiga dialoger tar plats istället för nytänkande idéer, vilket gör att WONDER WOMAN: BLOODLINES känns aningen innehållslös i förhållande till sin (ändå korta) speltid.
Överlag tycker jag att WONDER WOMAN: BLOODLINES är okej. Det är en ruggigt snygg film, med lagom mycket spänning. Om du inte bryr dig om en trivial handling, lär du tycka om denna. Om du däremot har väntat i tio år på att se den här filmen… ja, då kan du räkna med att bli besviken.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
THE KISSING BOOTH
FAKTA
Regissör: Vince Marcello.
Genre: Romamtisk komedi.
Längd: 1 tim 45 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Joey King, Joel Courtney, Jacob Elordi, Carson White.
Releasedatum: 11 maj 2018.
Distributör: Netflix.
Distributör: Netflix.
HANDLING
Tonåriga Elles första kyss leder till en förbjuden romans med skolans hetaste kille, vilket sätter relationen till hennes bästa vän på prov.
RECENSION
Jag är inte imponerad av THE KISSING BOOTH. Faktum är att jag anser att det är en av årets mest överskattade filmer. Filmen har dykt upp överallt på sociala medier och hyllats till skyarna, men ärligt talat förstår jag inte hajpenn. Som bäst är THE KISSING BOOTH medioker.
Romantiska tonårskomedier faller mig precis i smaken. Det är sött, lättsamt och avslappnande att se på. Men det måste vara rätt typ av romantisk komedi. Och THE KISSING BOOTH är inte det. Klyschor, förutsägbara vändningar och krystade dialoger gjorde att det kröp i min kropp av obehag. Allt kändes uppstyltat och konstlat. Skådespelarna saknar kemi så som handlingen saknar originalitet, och karaktärerna är vandrande stereotyper. Och det är inte nog med det. Karaktärerna är dessutom riktigt dumma. Jag gillade ingen av dem.
Låt oss börja med kärleksintresset: Noah. Han har inga attraktiva egenskaper alls. Han är nedlåtande, kontrollerande och slåss ofta. Dessutom är han den typen av idiot som påstår att tjejen ”ber om det” om hon blir sexuellt trakasserad när hon har en kort kjol på sig. Härlig typ va? Sen har vi hans bror, Lee, som dessutom är bästa kompis med protagonisten. Även han är extremt kontrollerande och har bland annat infört regler om vem Elle får dejta. Sen lackar han ur när Elle bryter mot reglerna, vilket är helt obefogat. Nu kanske du tänker att han reagerade så på grund av en hemlig förälskelse? Nope. Han är bara en sån där underbart avundsjuk typ, som både vill äta kakan och ha den kvar.
Sist men inte minst har vi huvudpersonen, Elle. Kanske är hon den dummaste av de alla. Inte nog med att hon accepterar skit från såväl Lee som Noah. Hon försöker dessutom konstant få deras bekräftelse, väljer att gå på dejt med en kille som trakasserat henne sexuellt och visar sig naken för en grupp killar enbart för att göra sin förälskelse avundsjuk. En annan höjdpunkt är när hon, efter ett bråk, gör en för- och nackdel-lista med anledningar till att dejta Noah. Nackdelarna som hon listar är: Lee förbjuder det, dum motorcykel, är kontrollerande, allt vi gör är att bråka, han är en player. Fördelarna hon listar är: bra kyssare, luktar gott. Ändå går hon tillbaka till honom. Är det bara jag som tycker att det är skevt?
Som du förstår var detta inte en film för mig. Visst är den småmysig, men jag blev alldeles för frustrerad av både karaktärerna och handlingen för att faktiskt luta mig tillbaka och underhållas av det som jag såg. THE KISSING BOOTH är i sin helhet en väldigt omogen romantisk komedi, som inte alls förtjänar hajpen.
BETYG: 3,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Filmrecensioner: Romantik;
APOLLYON
FAKTA
Författare: Jennifer L. Armentrout.
Svensk titel: –
Genre: Urban fantasy, paranormal, grekisk mytologi.
Traumatiskt innehåll: Dödsfall, krig.
Representativt innehåll: –
Serie: Covenant #4.
Längd: 385 sidor.
Publiceringsår: 2014 (org. 2013).
Bokförlag: Hodder Paperback.
HANDLING
Gudarna har dödat tusentals och kan förstöra hela städer på deras jakt efter att stoppa Seth från att ta Alex krafter. Men den enda som vet hur man dödar en apollyon har varit död i århundranden. Alex måste ta sig ner i Underjorden och leta bland de förlorade själarna, för att sedan återvända upp till ytan och hindra Seth från att bli allsmäktig.
RECENSION
De tre tidigare delarna i COVENANT-serien har hela tiden blivit bättre och bättre, så det är med stor besvikelse som jag medger att APOLLYON inte lever upp till mina förväntningar. Boken var faktiskt inte alls särskilt underhållande att läsa.
Där tidigare böcker haft spänning, romantik och humor, finns i APOLLYON mest bara gnäll och självömkan. Och även utöver de jämrande karaktärerna, finns inte mycket som jag fann roande att ta del utav. Tempot är långsamt, dialogerna enformiga och handlingen rätt överdriven. Jag föredrog när serien hade små inslag av grekisk mytologi och det mesta som hände ändå kändes ”verkligt”, och tycker att det blir för mycket i APOLLYON där gudarna blir mer invovlerade och karaktärerna besöker såväl dödsriket som Olympus. Meh, inget för mig helt enkelt.
Överlag är APOLLYON okej, men en stor nedgång från sina föregångare. Jag kommer att läsa den avslutande delen i serien, men har efter denna inte särskilt höga förväntningar.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
LICENCE TO KILL
FAKTA
Regissör: John Glen.
Genre: Action.
Längd: 2 tim 8 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Timothy Dalton, Carey Lowell, Robert Davi, Talisa Soto, Anthony Zerbe, Frank McRae, Everett McGill, Wayne Newton, Benicio Del Toro.
Inspelningsår: 1989.
Distributör: Sf films.
HANDLING
James Bond kastar sig in i en våldsam vendetta efter att hans vän har blivit brutalt attackerad oav knarkkungen Franz Sanchez.
RECENSION
LICENCE TO KILL, mer känd som TID FÖR HÄMND på den svenska marknaden, är den film inom JAMES BOND-franchisen som det har gått sämst för. Och jag förstår varför. Inte för att filmen är dålig, utan för att den inte har det där lilla extra som kännetecknat de andra filmerna om den välklädda agenten. Var är alla de häftiga gadgeterna? Var är humorn? Var är charmen och de intressanta antagonisterna? Som bortblåsta.
Det här är den typen av film som ger trevlig underhållning för stunden, men som jag inte ens om mitt liv stod på spel kan minnas något av efteråt. Trots att det bara har gått några dagar sedan jag såg filmen, kommer jag inte ihåg något mer än att det var en haj med nånstans. Karaktärerna är för bleka, replikerna för torra för att fästas på minnet. Jag måste dock säga att jag gillar att Bond är personligt involverad i denna, och inte bara utför ett uppdrag. Jag hade bara önskat en lite… tajtare? filmupplevelse.
Överlag anser jag att LICENCE TO KILL är okej. En gedigen actionfilm, som roar måttligt men snabbt glöms bort efteråt.
BETYG: 4/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller;
NYTT I SAMLINGEN #310
Den här veckan har varit tuff. Inte nog med att de allt mörkare dagarna påverkar min energinivå negativt. Jag har dessutom fått reda på att jag eventuellt kommer att bli uppsagd från min tillsvidaretjänst som kommunikatör med arbetsbrist som anledning, alltså att min arbetsgivare inte har råd att ha kvar mig. Som du säkert förstår, känns det lagom kul. Så helgen har mest bestått av tårar, sömnlösa nätter och stor konsumtion av godis. I den här typen av situation kan inte ens nya böcker och filmer göra mig glad.
Hur som helst har icke-desto-mindre nya böcker och filmer trillat ner i min brevlåda. Däribland den grafiska romanen NIMONA av Noelle Stevenson och DÄR VÄRLDEN SLUTAR av Philip Reeves, som är ett recex från B. Wahlströms. Sen fick jag även filmerna TOLKIEN, WONDER WOMAN: BLOODLINES och THE DEATH AND RETURN OF SUPERMAN från Warner bros, tillsammans med tolfte säsongen av tv-serien THE BIG BANG THEORY. Därtill kom Beatles-komedin YESTERDAY från Universal, och så fick jag BAMSE OCH HÄXANS DOTTER från min fina pojkvän, som vet hur mycket jag tycker om nostalgiska barnfilmer. ❤
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
OBSIDIO
FAKTA
Författare: Jay Kristoff, Amie Kaufman.
Svensk titel: –
Genre: Science fiction.
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: Massmord, grafiskt våld, krig.
Representativt innehåll: –
Serie: The illuminae files #3.
Representativt innehåll: –
Serie: The illuminae files #3.
Längd: 615 sidor.
Publiceringsår: 2018.
Bokförlag: Knopf Books for Young Readers.
Bokförlag: Knopf Books for Young Readers.
HANDLING
Kady, Ezra, Hanna och Nik har flytt från attacken på rymdstationen Heimdall. Nu tränger de ihop sig med 2.000 flyktingar på ett fraktskepp med knappa resurser. Deras enda val är att återvända till Kerenza, men vad kommer de att hitta där sju månader efter invasionen? Samtidigt har Kadys kusin – Asha – överlevt den ursprungliga attacken av BeiTech och gått med i Kerenzas motståndsgrupp. När Rhys, en gammal flamma från Ashas förflutna, dyker upp på Kerenza, hamnar de på olika sidor av konflikten.
RECENSION
OBSIDIO är en magnifik avslutning på THE ILLUMINAE FILES: en av de mest innovativa serierna som jag har läst, och en personlig favorit. Hur författarna Jay Kristoff och Amie Kaufman fått ihop allt är rent utav häpnadsväckande.
Med skillnad från tidigare böcker i serien följer vi inte enbart två protagonister. Istället samlar OBSIDIO ihop samtliga (överlevande) karaktärer från såväl ILLUMINAE som GEMINA i en rafflande upplösning. Och jisses vad härligt det är att återse dem allesammans! Kady och Ezra. Hanna och Nik. Aidan. Jag är fullkomligt upp över öronen förälskad i dem, och anser att Aidan är den mest fascinerande antagonisten i modern litteratur.
OBSIDIO följer samma visuella berättarstil som sina föregångare. Historien berättas genom lappar, transkriptioner av videoinspelningar och ljudfiler, intervjuer, chatter, mejl, rapporter och skisser snarare än genom vanlig löptext. När något betydande händer används inte bara ord. Istället förstärks det grafiskt: explosioner skrivs hetlevrat ut över hela uppslaget; kaos intensifieras genom ett virrvarr av näst intill obegripliga meningar; tystnad markeras med tomma, svarta sidor. Det hela ger boken en unik touch och stärker den emotiva effekten eftersom narrativet tillförs med ett extra lager bortom bokstäver.
Och precis som förväntat, är OBSIDIO riktigt svår att lägga ifrån sig. Tempot är högt, scenerna actionfyllda och jag både skrattade och grät till det som hände. Trots att OBSIDIO är inom genren science fiction går mycket att anknyta till vårt eget samhälle, och viktiga tankar om mänskligt värde väcks.
Allt som allt är OBSIDIO en imponerande avslutning på trilogin. Det är lite synd att boken följer en liknande mall som tidigare delar, men det är en petitess. Romanen är genomtänkt, fantastiskt spännande och har en djupt berörande inverkan. Skitbra, rent sagt.
BETYG: 8,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi;
THE RITUAL
FAKTA
Regissör: David Bruckner.
Genre: Skräck.
Längd: 1 tim 30 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Rafe Spall, Robert James-Collier, Arsher Ali, Sam Troughton, Paul Reid, Maria Erwolter.
Releasedatum: 16 februari 2018.
Distributör: 20 Century Fox.
HANDLING
Fyra vänner ger sig ut på en vandringsresa i Sveriges vildmark. Men när de går vilse börjar deras sköra vänskap att spricka i takt med att desperationen växer. Men de är inte ensamma. Någon, eller något, följer efter dem för att se till att de aldrig lämnar platsen.
RECENSION
THE RITUAL baseras på den brittiska skräckromanen med samma namn, skriven av Adam Nevill 2011. Och det är faktiskt en helt okej rysare. Smått obehaglig, med bra skådespelare och riktigt snyggt foto. Ett plus är dessutom att filmen utspelas i vårt eget avlånga land. Ja, du läste rätt: THE RITUAL äger rum i Sveriges urskogar, vilket medför såväl bekanta vyer som skämt om våra härliga temperaturer.
Mitt främsta problem med THE RITUAL är emellertid att filmen inte direkt bjuder på något nytt. Det som filmen gör, gör den bra – men det känns som att jag har sett det förut. Det hade varit trevligt om handlingen rört sig utanför boxen något. Därtill är karaktärerna rätt bleka, och hur mycket jag än gillar monstret – som är både ovanligt och förvånansvärt snyggt – innebar det för många obesvarade frågor. Varför dödar den människor så som den gör? Varför håller den till i skogen? Vad har den för syfte i livet?
Överlag är THE RITUAL bra. Nästan lite mysig att se på, så här under vinterhalvåret. Jag gillar stämningen och jag ville hela tiden veta vad som skulle hända. Så absolut, är du sugen på att se en skräckis som utspelar sig i Sverige, kör hårt och se denna. Risken är dock att du aldrig mer kommer våga dig ut i skogen igen.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck;
THE LITTLE PRINCE
FAKTA
Författare: Antoine de Saint-Exupéry.
Originaltitel: Le Petit Prince.
Svensk titel: Den lille prinsen.
Genre: Klassiker, fabel.
Traumatiskt innehåll: Ensamhet, alkoholism.
Representativt innehåll: –
Serie: –
Representativt innehåll: –
Serie: –
Längd: 139 sidor.
Publiceringsår: 2018 (org. 1943).
Bokförlag: Wordsworth Editions.
HANDLING
En pilot har kraschlandat i Saharaöknen och möter den lille prinsen, som rest dit genom tid och rum från sin lilla asteroid. De representerar två helt olika världar. En styrd av naturens lagar, och den andra enbart begränsad av individens fantasi.
RECENSION
Jag läste THE LITTLE PRINCE på svenska för några år sedan och minns att jag inte tyckte om den. För trots att många klassificerar boken som en barnbok, är den komplex och relativt svår att förstå. Nu är jag äldre och har utvecklat ett annat sätt att se på livet, och fast några delar fortfarande känns lite väl abstrakta har jag upptäckt en ny uppskattning för den här sortens litteratur.
THE LITTLE PRINCE är tankeväckande och väldigt analyserande. Jag gillar hur boken ifrågasätter auktoriteter, tar upp faran med trångsynthet, kritiserar vuxnas bekräftelsebehov och uppmuntrar läsaren till att reflektera över sina handlingar och våga anpassa sig till att göra förändringar. Det är en klok och meningsfull liten pärla, som blir vad man gör den till. Ser du THE LITTLE PRINCE som en simpel barnbok, då är det precis det som den är. Men om du ser bortom enkelheten och begrundar de satiriska metaforerna och liknelserna, blir din upplevelse helt annorlunda.
Överlag är THE LITTLE PRINCE bra. Söt, med fina illustrationer och ett gott budskap. Smått vimsig, men likväl en trevlig läsupplevelse.
BETYG: 5,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Klassiker;
THE HOT ZONE
FAKTA
Längd: 4 tim 41 min.
Antal avsnitt: 6 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, thriller, biografi.
Skådespelare: Julianna Marguiles, Noah Emmerich, Liam Cunningham, Grace Gummer, Topher Grace, Paul James, Lenny Platt, James D'Arcy, Robert Wisdom, Nick Searcy, Aiden Glenn.
Releasedatum: 27 maj 2019.
Distributör: National Geographic/Viaplay.
HANDLING
Det dödliga ebolaviruset når USA 1989. En forskare och hennes team riskerar sina liv för att hindra dess spridning till den övriga befolkningen.
RECENSION
THE HOT ZONE baseras på den facklitterära boken med samma namn av Richard Preston, som skildrar händelserna i USA under 1989 när ebolaviruset bröt ut. Det är en bra serie. Förträffliga skådespelare, oerhört snyggt foto och bra tempo. Att lära sig mer om ebola och följa virusets destruktion är såväl spännande som ruggigt skrämmande. Jag satt som på nålar från första början, och ville hela tiden se mer.
Jag har emellertid några saker att kritisera. För det första gör serien några slarviga misstag här och där som sänker trovärdigheten. Det kan exempelvis vara att någon råkar skära sig på handen och blodet syns genom flera lager skyddsdräkt, eller att en forskningsanläggning råkar glömma säkerhetsprotokoll som att stänga ventilerna vid apornas celler. Men det är petitesser. Något annat som jag störde mig lite på, var det överflödiga tillägget av familjedrama. Visst förstår jag att seriens skapare vill att vi lättare ska kunna relatera till och fastna för karaktärerna, men det kändes onödigt att se så pass mycket av forskaren Nancys personliga angelägenheter. Viruset och dess skrämmande effekter var fullt tillräckligt för att på egen hand skapa drama. Men även detta var petitesser.
Däremot hade jag väldigt svårt för slutet. Kanske beror det på att jag inte riktigt hade läst på om vad serien skulle handla om och därför hade felaktiga förväntningar, men serien känns ofärdig. Jag hade förväntat mig ett stort utbrott mitt i USA där stora delar av befolkningen drabbades, men något sådant händer aldrig. Det känns som att serien bygger upp mot något stort som aldrig kommer, och när eftertexterna för sista avsnittet börjar rulla är det som att vi bara är halvvägs igenom handlingen. Alla trådar har inte knutits ihop och ingenting alltför ”stort” har hänt, vilket gav en lite antiklimatisk känsla.
Överlag är THE HOT ZONE underhållande. Det är en riktigt spännande och intressant serie, som trots några missar verkligen grep tag i mig. Jag kan definitivt tänka mig att se den igen och skulle vara helt på för en fortsättning. Är du sugen på en kort katastrofserie, rekommenderar jag denna varmt. Om du tycker att det är tufft att se när djur lider och skadas, avråder jag dig däremot att se den.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Serier: Dokumentär & biografi, Serier: Drama, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
DEITY
FAKTA
Författare: Jennifer L. Armentrout.
Svensk titel: –
Genre: Urban fantasy, paranormal, grekisk mytologi.
Traumatiskt innehåll: Diskriminering.
Representativt innehåll: HBTQ.
Serie: Covenant #3 + långnovellen Elixir (#3,5).
Längd: 466 sidor.
Publiceringsår: 2014.
Bokförlag: Hodder Paperback.
HANDLING
Alexandria är inte säker på att hon kommer överleva till sin artonårsdag. En fanatisk order är ute efter att döda henne, och om rådet upptäcker vad hon har gjort är det slut med henne. Och Aiden. Men när hennes födelsedag närmar sig, krossas världen i ett avslöjande som fångar henne mellan kärlek och ödet. En kommer att göra allt för att skydda henne. Den andra har ljugit för henne från första början.
RECENSION
DEITY är den tredje och hittills starkaste delen i COVENANT-serien. Med ökat tempo, mer action och hetare scener försäkrar den sig om att bli ihågkommen. Boken är faktiskt riktigt svårt att lägga ifrån sig.
Det är något behagligt med Jennifer L. Armentrouts sätt att skriva som gör det lätt att fastna för hennes böcker. Trots klyschor och otrovärdiga sammanträffanden griper de tag och underhåller. DEITY är inget undantag. Det är en riktig guilty pleasure, en mysbok. Jag gillar handlingen. Jag gillar karaktärerna och deras lojalitet mot varandra. Jag gillar det starka inflytandet av grekisk mytologi. Och jag gillar vändningarna. En lättsam och trivsam läsning, helt enkelt.
Just den här utgåvan inkluderar dessutom långnovellen ELIXIR, som utspelar sig efter DEITY och som berättas ur Aidens perspektiv. Personligen såg jag en hel del potential med novellen, och trots att den cirkulerade till att avslutas på ungefär samma ställe som den började och därmed gjorde innehållet irrelevant, så uppskattade jag den extra läsningen.
Överlag tycker jag om DEITY, och jag ser fram emot att läsa vidare. Särskilt med tanke på bokens cliffhanger.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
MEN IN BLACK: INTERNATIONAL
FAKTA
Regissör: F. Gary Gray.
Genre: Science fiction, action, komedi.
Längd: 1 tim 56 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Kumail Nanjiani, Liam Neeson, Emma Thompson, Rebecca Ferguson, Rafe Spall, Lauren och Larry Bourgeois.
Releasedatum: 28 oktober 2019.
Distributör: Universal Sony.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
Men in black ställs inför sitt största, mest globala hot hittills: en mullvad inom organisationen.
RECENSION
Starka skådespelarprestationer, påkostade effekter och häftiga gadgetar gör MEN IN BLACK: INTERNATIONAL till en minnesvärd och lagom underhållande actionkomedi. Jag har faktiskt inte sett någon av de tidigare MEN IN BLACK-filmerna, men ämnar göra det efter denna. Det var helt enkelt en kul film. Tempot är högt, karaktärerna härligt kaxiga och de läckra actionsekvenserna kombineras skickligt med inslag av lättsam humor. Jag gillar’t.
Det finns dock några saker som jag störde mig på. För det första är MEN IN BLACK: INTERNATIONAL väldigt klyschig och förutsägbar. Filmen har vändningar, men alla är enkla att se komma långt innan de faktiskt äger rum. För det andra är handlingen lite väl enkel, på gränsen till tunn. Och hur slående effekterna och actionscenerna än är, går det inte att bära upp en film enbart på det. MEN IN BLACK: INTERNATIONAL hade behövt lite mer komplexitet, lite mer originalitet och betydligt mer intrycksfulla skurkar.
Överlag tycker jag om MEN IN BLACK: INTERNATIONAL. Det är en enkel film, ja, men en skitbra popcorn-rulle som definitivt underhåller för stunden.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
HOWL'S MOVING CASTLE
FAKTA
Författare: Diana Wynne Jones.
Svensk titel: Trollkarlens slott (1988), Det levande slottet (2005).
Genre: Fantasy.
Traumatiskt innehåll: –
Representativt innehåll: –
Serie: Howl's moving castle #1.
Längd: 429 sidor.
Publiceringsår: 2008 (org. 1986).
Publiceringsår: 2008 (org. 1986).
Bokförlag: Greenwillow books.
HANDLING
Sophie har oturen att vara den äldsta av tre systrar, ödesbestämd att misslyckas om hon ger sig ut för att leta efter sitt öde. Men när hon drar till sig uppmärksamet från en häxa, hamnar hon under en förbannelse som gör henne till en gammal dam. Hennes enda chans att bryta förbannelsen finns i det rörliga slottet som tillhör trollkarl Howl. För att lyfta förbannelsen måste hon hantera den hjärtlöse Howl, köpslå med en elddemon och möta häxan rätt på. På vägen upptäcker hon att det är mer med Howl – och hon själv – än vad som möter ögat.
RECENSION
Jag älskar Studio Ghibli. Särskilt de filmer som är regisserade av Hayao Miyazaki. Det var därför med stor förundran som jag lärde mig att HOWL’S MOVING CASTLE – av de mest omtyckta och välkända Studio Ghibli-filmerna – faktiskt baseras på en bok från 1986. Snabbt som attan klickade jag hem den, och i samma stund som paketet landade i min brevlåda påbörjade jag läsningen. Men. Jag är besviken. Hur mycket det än smärtar mig att erkänna det, håller boken inte måttet.
Det finns mycket att gilla med HOWL’S MOVING CASTLE. Jag gillar konceptet med det rörliga slottet. Jag uppskattar den magiska atmosfären. Och jag tycker om karaktärerna: envisa Sophie, gåtfulla Calcifer och överdramatiska Howl. Ändå fastnade jag inte för boken. För det första hade jag svårt för språket. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men något med Jones sätt att beskriva saker och ting gick mig på nerverna. Därtill känns boken väldigt underutvecklad. Eller kanske snarare underförklarad. Vi får inte riktigt lära känna samhället och hur saker och ting fungerar, och jag saknar regler och riktlinjer för det magiska systemet. Bristen på tydlighet gör att det som händer känns slumpartat, och jag började aldrig riktigt bry mig.
Överlag… nej. All ära till filmversionen av HOWL’S MOVING CASTLE, men boken var inte något för mig. Jag kommer inte att fortsätta med trilogin.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy;
DEADWOOD – THE MOVIE
FAKTA
Regissör: Daniel Minahan.
Genre: Western, drama.
Längd: 1 tim 48 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Paula Malcomson, W. Earl Brown, Dayton Callie, Kim Dickens, Anna Gunn, Brad Dourif, John Hawkes.
Releasedatum: 28 oktober 2019.
Distributör: Warner bros/HBO.
HANDLING
Gamla synder kräver sin hämnd, tidigare fejder blossar upp på nytt och lojaliteter sätts på prov när den moderna världen tränger sig på i den avlägsna, laglösa staden.
RECENSION
Ahem. Jag vet inte riktigt hur smart jag var som efterfrågade den här filmen som recensionsexemplar. Jag var lat och kollade inte upp tillräckligt mycket bakgrundsinformation om filmen för att förstå att DEADWOOD: THE MOVIE är en direkt fortsättning på tv-serien, ämnad att avrunda alla lösa trådar likt ett långavsnitt. Visst var jag medveten om att filmen skulle utspela sig efter serien, men jag hade trott att den skulle vara fristående. Det är den inte, och jag hängde inte alls med i det som hände. Därför blir den här recensionen rätt orättvis, och jag kommer inte att betygsätta filmen.
Det är en nödvändighet att se tv-serien DEADWOOD innan du ser DEADWOOD: THE MOVIE. I alla fall om du vill få ut något av filmen. Karaktärerna presenteras inte eftersom det är underförstått att vi redan känner dem. De olika handlingsspåren återintroduceras inte eftersom det är förväntat att vi redan vet vad som har hänt. Så om du – precis som jag – inte har sett något av tv-serien, blir det inte särskilt underhållande. Jag fastnade inte över huvudtaget, men det beror som sagt inte på filmens kvalité utan för att den inte sade mig någonting.
Det som jag kan säga är att filmen ser väldigt bra ut. Fotot, färgvalen, kostymerna… det hela är riktigt snyggt gjort. Dessutom syns många välbekanta skådespelare i de olika rollerna, vilket jag tycker om. Jag vill tro att jag hade tyckt om DEADWOOD: THE MOVIE om jag hade sett tv-serien, men något sådant går förstås inte att säga med säkerhet.
Det här är alltså ett fall där jag – trots att jag har sett filmen – inte kan uttala mig huruvida den är bra eller inte. Från perspektivet av någon som aldrig har sett tv-serien håller den inte måttet, men jag tillhör inte heller den tilltänka målgruppen. Så för säkerhets skull rekommenderar jag att du tittar på DEADWOOD: THE MOVIE och gör en egen bedömning, för jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga.
BETYG: –
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
IN AN ABSENT DREAM
FAKTA
Författare: Seanan McGuire.
Svensk titel: –
Genre: Magisk realism, äventyr, fantasy.
Traumatiskt innehåll: Övergivenhet, omnämnande av dödsfall, misshandel.
Representativt innehåll: –
Serie: Wayward children #4.
Längd: 204 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Tor Books.
HANDLING
Lundy är en allvarlig ung flicka, som väljer studier framför att leva upp till sin omgivnings förväntningar. När hon hittar en dörr till en värld grundad på logik och ordning, tror hon att hon hittat paradiset. Men allt i den här världen kostar, och när hennes tid närmar sig, köpslår hon om något som aldrig slutar väl.
RECENSION
Böckerna i den här serien är som praliner: små men utsökta. IN AN ABSENT DREAM är inget undantag. Det är en extraordinär bok. Kreativ. Nytänkande. Unik. Jag gillar allt med den.
Det är något visst med Seanan McGuires språk. Det är förtrollande vackert och har en näst intill hypnotisk rytm. Stilen påminner om traditionella sagor, samtidigt som den känns helt egen och ojämförbar. Jag vill säga att det är som en atmosfärisk och suggestiv version av Narnia, samtidigt som jag inte alls tycker att boken går att likställa med Narnia. Med risk att motsäga mig själv vill jag påstå att IN AN ABSENT DREAM är kusligare och enklare, men ändå så mycket mer komplex.
Världen som McGuire har byggt upp i IN AN ABSENT DREAM är exceptionell. Jag såväl fascinerades som skrämdes av det magiska systemet och alla regler. Den subjektiva prissättningen inom världen och det maniska behovet att hitta rimliga världen var särskilt intressant att ta del av. Själva temat i boken kretsar kring hur vi lever i en värld utan verklig rättvisa, och genom ett mycket annorlunda betalsystem ifrågasätter McGuire det som vi tror oss veta om rätt och fel. Hon argumenterar även för varor och tjänsters individuella värden, och menar att deras värden är beroende av vilka personer det är som idkar byteshandel. Det hela blir en satirisk diskussion som lätt går att applicera i verkligheten.
Trots att boken bara är två hundra sidor lång, lyckas McGuire levandegöra sina karaktärer och okrystat få med mer innehåll än vad som ofta inkluderas i en ”normaltjock” bok. Det är en bitterljuv läsning – magisk och hjärtevärmande, om karaktärer som efter åratals kamp äntligen finner acceptans, men likväl förlorar något på vägen som på ett eller annat sätt krossar läsarens hjärta. Boken får läsaren att må bra och skratta, men lämnar ett slags nedstämt orosmoln efter sig, då även de mest lyckliga sluten i McGuires böcker innehåller en liten törn.
En del läsare har kritiserat IN AN ABSENT DREAM för att ha mycket innehåll bakom kulisserna. Vi får nämligen inte vara med när alla händelser äger rum, utan får en del återberättat för oss efteråt. Men trots att jag inte hade tackat nej till att får vara med på protagonisten Lundys äventyr, är detta faktiskt inte något som jag stör mig på. Boken är alldeles för välskriven och kärnfull för att jag ska känna att något saknas.
Överlag är IN AN ABSENT DREAM riktigt bra; en betydelsefull läsning som säkrar WAYWARD CHILDREN som en av mina favoritserier.
BETYG: 8/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Magisk realism;
THE I-LAND
FAKTA
Längd: 4 tim 44 min,
Antal avsnitt: 7 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Science fiction, thriller, äventyr.
Skådespelare: Natalie Martinez, Kate Bosworth, Ronald Peet, Sibylla Deen, Gilles Geary, Kyle Schmid.
Skådespelare: Natalie Martinez, Kate Bosworth, Ronald Peet, Sibylla Deen, Gilles Geary, Kyle Schmid.
Releasedatum: 12 september 2019.
Distributör: Netflix.
HANDLING
En grupp främlingar har lämnats på en ö och fått sina minnen utplånade. Nu måste de kämpa för att överleva den tuffa verkligheten på ön som blivit deras fängelse.
RECENSION
Vad sjutton är det här? Med ett koncept som kombinerar LOST med THE MATRIX, hade THE I-LAND all potential till att bli riktigt lyckad. Ändå misslyckas serien totalt.
Till en början verkar THE I-LAND lovande. Den exotiska miljön, mystiska stämningen och ROBINSON-inspirerande handlingen var mer än nog för att vecka mitt intresse. Men allteftersom serien pågår, försjunker den längre och längre ner i en kakofoni av stereotyper och slarv. Manuset är stelt, skådespelarna krystade och helhetsintrycket blir att något saknas. Men värst av allt är de många olika handlingsparallellerna som inte leder någonstans. Var och en för sig, är seriens idéer goda. Men de integreras inte särskilt väl tillsammans och ingen av dem får ett ordentligt avslut. Resultatet gör att THE I-LAND känns rätt meningslös: för om vi aldrig får svar, varför ska vi se serien alls?
Överlag är jag besviken på THE I-LAND. Inte för att det är en dålig serie – jag medger att jag underhölls av den och att jag nästan hat-tittade vidare av ren nyfikenhet. Däremot är THE I-LAND väldigt dåligt utförd, och när eftertexterna för sista avsnittet började rulla kände jag bara ett stort antiklimax.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Mysterium, Serier: Äventyr, Tv-seriebetyg 3 - 4,5, Tv-serierecensioner;
PURE
FAKTA
Författare: Jennifer L. Armentrout.
Svensk titel: –
Genre: Urban fantasy, paranormal, grekisk mytologi.
Traumatiskt innehåll: Mobbning, diskriminering.
Representativt innehåll: –
Representativt innehåll: –
Serie: Covenant #2.
Längd: 387 sidor.
Publiceringsår: 2014 (org. 212).
Bokförlag: Hodder Paperback.
HANDLING
När daimoner infiltrerar förbundet och attackerar studenter, sänder gudarna furier för att eliminiera hotet. Och om det och en hord av aether-sugande monster inte var tillräckligt, finns ett mystiskt hot som verkar göra allt för att neutralisera Seth. Även om det innebär att tvinga Alex in i livet som tjänare. Eller döda henne.
RECENSION
Jag läste första delen i COVENANT-serien, HALF-BLOOD, först 2012 och sen igen under 2018. Men trots att jag tyckte om boken och hade all avsikt att fortsätta med serien, tog det fram till nu för mig att plocka upp fortsättningen. Mitt minne om vad som hänt var därför lite rostigt, och det tog ett tag för mig att komma in ordentligt i PURE eftersom jag behövde återupptäcka handlingen och komma underfund med vem som var vem. När jag väl orienterat mig, upptäckte jag emellertid att jag verkligen underhölls.
PURE är vad jag kallar ”trashy”. Förutsägbar. Klyschig. Sötsliskigt romantisk. Men så in i helsike underhållande! Språket är enkelt, stämningen behaglig och tempot högt. Trots att mycket fokus ligger på flirt och attraktion, finns action som heter duga. Det är spännande, sexigt och helt enkelt roligt att läsa.
Det som jag gillar mest med boken är emellertid protagonisten Alexandria. Hon är verkligen grym. Visst kan hon vara irrationell och agera dumt ibland, men hon har inte ett ont ben i kroppen. Hon vågar dessutom stå upp för sig själv, vägrar ta skit från andra och har ett fantastiskt sinne för humor. Hennes sarkasm bidrar till en hel del skojiga dialoger, som lättar upp stämningen och drar i smilbanden. Att hon dessutom är helt kick-ass på att sparka rumpa, bidrar till att hon minst sagt blir inspirerande att följa.
Överlag är jag nöjd med PURE. Självfallet är det inget mästerverk, men vad kan man förvänta sig? Det är som sagt en ”trashy” roman, men det som den ämnar göra, gör den väldigt bra.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy;
RAMBO: LAST BLOOD (BIO)
FAKTA
Regissör: Adrian Grunberg.
Genre: Action.
Längd: 1 tim 41 min.
Åldersgräns: 15 år.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Sylvester Stallone, Paz Vega, Yvette Monreal, Sheila Shah, Óscar Jaenada, Louis Mandylor.
Biopremiär: 20 september 2019.
Distributör: Noble Entertainment.
HANDLING
Nästan fyra årtionden efter att han för första gången drog ut i strid, måste John Rambo konfrontera sitt förflutna och hämnas i ett sista uppdrag.
RECENSION
TAKEN möter en barnförbjuden nytolkning av ENSAM HEMMA i en rå våldsorgie med förvånansvärt mycket hjärta. RAMBO: LAST BLOOD är ett storslaget actionäventyr – med högt tempo, mycket spänning och grymma skådespelare. Speltiden är något längre än tidigare delar i RAMBO-franchisen, men det finns inte en tråkig minut. Istället används tiden väl – istället för att kasta tittaren rakt in i handlingen tillåts vi lära känna och fästa oss vid de nya karaktärerna och se hur handlingen byggs upp. Resultatet blir en starkare emotiv inverkan än vad vi är vana vid.
RAMBO: LAST BLOOD är en imponerande och välgjord film. Handlingen må vara okomplicerad, men det något med enkelheten är väldigt tilltalande. Alltsammans är väldigt lätt att ta till sig: det är lätt att hålla koll på vem som är vem, att förstå allas motiv och att hänga med i vändningarna. Och ibland är det precis den typen av film som man är ute efter: bara ren underhållning, helt enkelt. Och just när det kommer till underhållning, lyckas RAMBO: LAST BLOOD. Filmen griper verkligen tag.
Filmen är emellertid oerhört rå. Om du tyckte att RAMBO IV var för brutal ska du nog ta dig en funderare om du verkligen ska se RAMBO: LAST BLOOD, då den har en del riktigt grafiska våldsscener. Men det blir aldrig smaklöst, och är mer än bara hjärndött dödande. Det som jag hade svårt med i exempelvis RAMBO: FIRST BLOOD PART II var att allt dödande kändes onödigt, som att det bara var för dödandets skull. Men här har det ett syfte. Plus att det är ruggigt snyggt utfört.
Men trots att jag tycker att RAMBO: LAST BLOOD är en riktigt bra film, har jag en del kritik att rikta mot den. Petitesser mest, men ändå kritik. För det första anser jag att trovärdigheten är något lägre än tidigare, i och med den extrema förödelse som John Rambo orsakar. Sen är Rambo aningen för oövervinnerlig i min mening. Det blir aldrig riktigt en kamp, och vi vet redan från början att Rambo kommer att vinna. Med det sagt är RAMBO: LAST BLOOD en grymt pampig film att se, särskilt på bio med storbild och högtalarsystem. Stallone gör riktigt bra ifrån sig och intrycket överlag är ”maffigt”.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller;
PUMPKINHEADS
FAKTA
Författare: Rainbow Rowell.
Svensk titel: –
Genre: Contemporary, romantik, grafisk roman.
Traumatiskt innehåll: Kroppsfixering.
Representativt innehåll: HBTQ.
Serie: –
Längd: 211 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: First second.
HANDLING
Deja och Josiah är säsongsvänner. Varje höst arbetar de tillsammans på ett pumpafält i Omaha. De säger adjö varje Halloween, och återförenas igen varje september. Men den här gången är det annorlunda. De slutar snart skolan och arbetar sina sista skift på fältet. Men Deja har en plan: istället för att tjura, ska de ta tillvara på stunden och se till att deras sista skift blir ett äventyr.
RECENSION
Den här boken är SÅ. HIMLA. SÖT! Jag är vanligtvis inte ett särskilt stor fan av Rainbow Rowell, då jag anser att hennes böcker är överskattade och triviala. Men DET HÄR. Bedårande!
För det första: illustrationerna. Bilderna är ritade av Faith Erin Hicks och är utsökta. Jag älskar stilen, jag älskar färgerna, jag älskar den perfekta balansen mellan detaljer och enkelhet. Det är en ren fröjd att läsa boken, just för att den är så snyggt gjord.
Men PUMPKINHEADS är inte bara ett fint yttre. Boken är himla mysig, rakt igenom. Handlingen är enkel och lätt att hänga med i, stämningen är varm och karaktärerna underbara. Särskilt den kvinnliga protagonisten, Deja. Hon är så där härligt bubblig, en riktig ”ta tillvara på livet”-typ, som tar lättsamt på livet och har en inspirerande optimism. Hon känns så genuin, och jag skulle göra allt för att få vara vän med henne. Men även Josiah gör intryck, och de båda karaktärerna kompletterar varandra väl.
Det enda som jag har att klaga över är slutet. Det känns förutsägbart och något påskyndat, och jag anser inte att "vändningen" var nödvändig. Min åsikt är att boken hade fungerat minst lika bra – till och med bättre – utan den. Det är egentligen allt jag kan säga utan att spoila vad som händer.
Överlag tycker jag mycket om PUMPKINHEADS. Det är en söt och varm bok som försätter läsaren i riktig höststämning.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary;
CHERNOBYL
FAKTA
Längd: 5 hr 21 min.
Antal avsnitt: 5 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Biografi, drama.
Skådespelare: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adam Nagaitis, Sam Troughton, Robert Emms, Fares Fares.
Releasedatum: 21 oktober 2019.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Den 26 april 1986 upptäckte forskare i Vitryssland en stor mängd radioaktivitet i marken. De förutsatte att något av deras labb hade läckt, men ingen läcka hittades. De kontaktade kärnkraftverket i Ignalina, men även där fanns ingen läcka. Nästa samtal blev till Chernobyls kärnkraftverk, över 400 kilometer bort. Ingen svarade.
RECENSION
CHERNOBYL är den typen av serie som får tittaren att sitta med munnen öppen i ett tyst "wow". Det här är andra gången som jag ser den, och trots att jag nu visste hur avsnitten skulle fortlöpa var jag minst lika hänförd nu.
CHERNOBYL är minst sagt en enastående produktion – utan tvekan årets starkaste drama. Om du bara ska se en serie i år, låt det då bli denna. Serien är verklighetsbaserad och skildrar den största katastrofen genom tiderna, men kräver inte att du är insatt i situationen sedan tidigare. Tro mig, jag hade inte ens hört talas om Tjernobyls kärnkraftolycka men blev fullständigt hänförd. Så bra är den.
Det här är inte en serie för klenmodiga. Bleka vyer, melankolisk musik och en krypande atmosfär sätter tonen snabbt. Därefter följer den ena hemska händelsen efter den andra. Explosioner där människor dör som flugor. Kroppar som förmultnar i strålskador. Djur som skoningslöst avlivas för att inte sprida strålningen vidare. Jag anser mig vara motståndskraftig, men några av bilderna i CHERNOBYL kommer att hemsöka mig för livet. Trots att det är ett drama, gör det faktum att händelserna ägt rum i verkligheten det hela så mycket mer oroande och skrämmande än alla rysare i världen.
CHERNOBYL är en väldigt välarbetad serie, som ger en autentisk bild av händelsen. Den är dessutom påkostad – med snygga effekter, kompetenta stjärnskådespelare och ett genomarbetat manus. Tack vare att serien är så noggrant planerad byggs stämningen successivt upp avsnitt för avsnitt, och det finns en tydlig dramaturgisk kurva som tillåter händelserna att stegra. Jag skulle ljuga om jag skrev att jag inte fick gåshud.
Så vad finns det mer att säga? HBO har gjort det igen. CHERNOBYL är årets serie: den som med all rätt finns på allas läppar. Den griper tag, den berör och viktigast av allt: den tillåter oss att ta del av mänsklighetens mest katastrofala händelse, så att vi kan undvika att se en liknande situation igen.
BETYG: 9/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Serier: Drama, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 9 - 10, Tv-serierecensioner;
NYTT I SAMLINGEN #309
"Du kan inte köpa lycka, men du kan köpa böcker och det är ungefär samma sak". Är det inte så talespråket går? Inte? Det är i alla fall den principen som jag går efter, för lyckan när jag öppnar ett paket fullproppat med nytryckt litteratur är obeskrivlig.
Den här veckan har min samling fyllts på av sju böcker och två filmer. Låt oss börja med det som bokförlag och filmbolag skickat, ey? HarperCollins Nordic överraskade med boken NOVEMBER ROAD av Lou Berney: en bok jag inte vet något om, av en författare som jag inte har hört talas om. Blir säkert spännande. Sen fick jag också MEN IN BLACK: INTERNATIONAL från Universal Sony, samt den populära DEADWOOD-filmen från Warner Bros. Kul, kul.
Och så köpte jag alltså en del grejer själv. Jag har till exempel haft ett omåttligt begär efter "trashy-YA" på sistone, och eftersom min go-to författare inom genren är Jennifer L. Armentrout, tänkte jag: "varför inte köpa en ny bok av henne när jag redan har tio stycken olästa?". Så det gjorde jag. Jag klickade hem den nyligen utsläppta STORM AND FURY, som agerar prequel till THE DARK ELEMENTS: en serie som stått på min hylla i några år men aldrig blivit läst. Ett fruktansvärt motiverat köp, alltså.
Sen klickade jag hem ett gäng klassiker också. Både för att jag vill börja läsa mer klassiker, men även för att HERREGUD VAD FINA OMSLAGEN ÄR. Du förstår grejen. Jag scrollade helt hederligt igenom Bookstagram – som man gör – och BAM! så kom en bild på typ de finaste böckerna som jag har sett i hela mitt liv. Så jag gjorde det enda logiska, och beställde hem fem av dem: PETER PAN, THE WIND IN THE WILLOWS, THE LITTLE PRINCE, ALICE IN WONDERLAND och BLACK BEAUTY. Det finns ungefär ett dussin fler böcker i den här samlarutgåvan, och tro mig – de kommer att göra dessa sällskap i hyllan inom kort. Jag ska bara samla ihop lite mer kosing först. ❤
Vad var det senaste som du köpte?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
BARA MÄNNISKA
FAKTA
Författare: Sylvain Neuvel.
Originaltitel: Only human.
Genre: Science fiction.
Traumatiskt innehåll: Krig, rasism, cancer.
Representativt innehåll: –
Serie: Themisfilerna #3.
Längd: 388 sidor.
Publiceringsår: 2019 (org. 2018).
Publiceringsår: 2019 (org. 2018).
Bokförlag: Brombergs.
HANDLING
Forskaren Rose har ägnat sitt liv åt att förstå den mystiska händelse då hon som barn föll ner i ett slukhål och vaknade i en stor hand av metall. Hon har upplevt hur robotar invaderat jorden och dödat miljontals människor. Hon har blivit bortförd och tillbringat tio år i en annan värld. När hon återvänder till jorden har en ny världsordning vuxit fram. Medan mänskligheten står på randen till ett fullskaligt krig måste Rose välja sida. Men att göra det rätta, kan vara det sista hon gör.
RECENSION
THEMISFILERNA har tagit världen med storm. Och det med all rätt. Det är en fantastisk serie. Originell. Tankeväckande. Mittenboken – GUDARNA VAKNAR – är en av mina favoritböcker. Någonsin. BARA MÄNNISKA avslutar serien, och följer paralleller i två olika tider. Några av kapitlen utspelas direkt där GUDARNA VAKNAR slutade, andra följer efterdyningarna nio år senare. Precis som tidigare delar i serien, berättas historien med hjälp av dagsboksanteckningar, rapporter och transkriptioner från intervjuer snarare än vanlig prosa.
BARA MÄNNISKA är en tillfredsställande avslutning på THEMISFILERNA. Boken är spännande och minst sagt intressant. Jag gillar bokens analytiska grund, hur den väcker existentiella frågor och hur den utforskar utomjordiskt liv. Jag gillar den satiriska tonen, att boken ifrågasätter vår sociala struktur och på så sätt blir mycket relevant i modern tid. Jag gillar att den får läsaren att tänka efter och att den får en att bedöma värdet av mänskligt liv. Alltsammans är så genomtänkt, så snyggt utformat, att det är svårt att riktigt förstå hur mycket tankeverksamhet som måste ligga bakom arbetet. Jag är så sjukt imponerad av Sylvain Neuvel.
Jag har emellertid lite klagomål. För trots att jag gillar BARA MÄNNISKA och tycker att boken utgör ett bra avslut på serien, anser jag samtidigt att det är THEMISFILERNAS sämsta del. För det första saknar jag mysterieaspekten som driver de andra två böckerna. För det andra känns BARA MÄNNISKA nästan lite… överflödig. Det händer inte lika mycket som tidigare och den episka spänningen tar ett steg tillbaka och blir mer småskalig. Karaktärerna som vi följer är inte lika intressanta, och inte lika mycket står på spel. Med det sagt är boken som sagt fortfarande läsvärd, men var beredd på att serien redan haft sin höjdpunkt.
Allt som allt är BARA MÄNNISKA ett bra avslut på en fenomenal serie. Föregångaren GUDARNA VAKNAR kommer emellertid att förbli min favorit.
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
WARRIOR SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 8 tim 5 min.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Action.
Skådespelare: Andrew Koji, Olivia Cheng, Jason Tobin, Joanna Vanderham, Dianne Doan, Kieran Bew, Dean Jagger, Tom Weston-Jones, Hoon Lee, Kenneth Fok, Langley Kirkwood, Christian McKay.
Releasedatum: 28 oktober 2019.
Distributör: Warner bros/HBO.
HANDLING
En ung, begåvad kampsportare emigrerar från Kina och blir värvad som lakej till en mäktig, kriminell familj i Chinatown under de brutala Tongkrigen.
RECENSION
När jag först hörde talas om tv-serien WARRIOR kändes den för bra för att vara sann. Med skaparna bakom BANSHEE, regissören till FAST & FURIOUS, ett manus baserat på texter skrivna av den avlidna legenden Bruce Lee och hans egen dotter som producent, såg jag en risk att de många starka rösterna som är inblandade i produktionen skulle skapa en salig röra. Talespråket går trots allt ”Ju fler kockar, desto sämre soppa” av en anledning. Men WARRIOR är riktigt bra, och de olika stilarna som de medverkande för med sig smälter samman oerhört fint.
WARRIOR är en genreöverträdande serie. Den kan både beskrivas som kinesisk action, amerikanskt drama och western. Asiatisk kultur kombineras med 1800-talets amerikanska främlingsfientlighet och förtryck, som i sin tur kombineras med såväl romantik som RAMBO-liknande våld. Det är blodigt, det är rått, men det är himla snyggt gjort.
Serien känns dessutom väldigt påkostad. Manuset är genomtänkt, fotot utsökt och musiken ljuvlig. Actionscenerna är välkoreograferade och skådespelarna gör ett rysligt bra jobb ifrån sig. Tillsammans gör alla komponenter WARRIOR till en atmosfärisk och riktigt vräkig serie.
Överlag är den första säsongen av WARRIOR en mycket lovande början på serien. Definitivt över förväntan. Visst har den några klyschor, men det är en petitess. Om du är sugen på en spännande och intrigfylld serie med asiatiskt inflytande, är WARRIOR perfekt för dig.
BETYG: 7/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
TVÅ HJÄRTANS KARAMELLER
FAKTA
Författare: Sofia Fritzson.
Engelsk titel: –
Genre: Romantik.
Traumatiskt innehåll: Omnämnande av dödsfall.
Representativt innehåll: –
Serie: –
Längd: 237 sidor.
Publiceringsår: 2019.
Publiceringsår: 2019.
Bokförlag: Lavender Lit.
HANDLING
När Ellinors far dör upptäcker hon att han har investerat i ett företag som ligger på randen till konkurs. Motvilligt åker Ellinor till den lilla orten Kullaby där den olönsamma firman ligger. Micke trivs med tystnaden i sitt ensliga hus i skogen. Där lagar han sin fugde och snickrar sina fågelholkar. När Ellinor sveper in i hans liv är attraktionen omedelbar. Men Ellinors krav är skoningslösa: öka lönsamheten eller lägg ner.
RECENSION
TVÅ HJÄRTANS KARAMELLER är den perfekta romanen att läsa för att hamna i julstämning. Det är en mysig och stämningsfull roman som beskriver vinterns praktfullhet på ett nästan förföriskt sätt. En varm atmosfär skapas med hjälp av kärleksfulla karaktärer och målande beskrivningar av väldoftande fudge, ståtliga julmarknader och krispiga snölandskap. Det var nästan som att jag kunde känna värmen från brasan och sötman från den gryniga kolan, så välbeskrivet är det.
Det här är en snabbläst och lättsam roman, med bra flyt på texten och lagom tempo. Det är enkelt att komma in i handlingen, och bokens stora hjärta gör den svår att lägga undan. Det är överlag en trivsam och hemtrevlig må bra-bok, som får mig att längta efter såväl julen som sötsaker. Jag har emellertid några småsaker att kritisera. För det första är händelseförloppet väldigt förutsägbart, och det är inte alls svårt att gissa sig till hur alltsammans slutar. För det andra löser sig allting i min mening lite för enkelt, vilket ger en bitterljuv känsla av antiklimax. Saker och ting faller på plats för snyggt helt enkelt, vilket blir klyschigt. Sist men inte minst hade jag gärna velat se boken lite längre. I samma stund som det känns som att TVÅ HJÄRTANS KARAMELLER börjat komma igång ordentligt, är den plötsligt slut.
Allt som allt tycker jag om TVÅ HJÄRTANS KARAMELLER. Året börjar närma sig sitt slut och det är dags att börja tagga ordentligt inför julen. Och hur kan man bättre hamna i stämning, än att läsa något så här mysigt?
BETYG: 6/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
ANNABELLE COMES HOME
FAKTA
Regissör: Gary Dauberman.
Genre: Rysare, skräck.
Längd: 1 tim 45 min.
Åldersgräns: 15 år.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Mckenna Grace, Madison Iseman, Katie Sarife, Michael Cimino.
Releasedatum: 28 oktober 2019.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Fast beslutna att hålla Annabelle borta från att skapa mer förödelse, placerar demonologerna Ed och Lorraine Warren henne i ett låst rum i sitt hem. En skräckfylld natt väntar dock när Annabelle väcker liv i de onda andarna i rummet som alla har ett mål i sikte – familjen Warrens tioåriga dotter och hennes vänner.
RECENSION
Det här är inte min typ av film. Jag har ingenting emot skräck. Tvärtom, så har verk som HALLOWEEN och AMERICAN HORROR STORY tagit mig med storm. Men jag fixar inte dussin-skräcken. De massproducerade rysarna som pruttas ut på löpande band och saknar såväl originalitet som intressant handling. Och tyvärr och ANNABELLE COMES HOME den typen av film som inte alls blev engagerande att se på.
ANNABELLE COMES HOME är en film som man snabbt glömmer bort. För det första är hela konceptet med en ondskefull docka och bleka karaktärer som gör dumma beslut extremt uttjatat. För det andra känns det som att i princip inget av vikt händer. Filmen proppar in det ena skrattretande monstret efter det andra och bygger hela tiden upp mot jumpscares som aldrig riktigt kommer. Klyschorna radas upp efter varandra och förutsägbarheten är ett faktum. Det blev mer spännande att slö-scrolla genom mitt instagramflöde, och i grund och botten är det enda jag minns i efterhand att det var ett herrans massa skrikande.
Så allt som allt...ANNABELLE COMES HOME var inte för mig. Filmen är vare sig läskig eller obehaglig, utan ärligt talat bara tråkig.
BETYG: 3,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
MÅNADENS BÄSTA OCH SÄMSTA: OKTOBER 2019
Antal lästa böcker: 15 stycken (9 på engelska, 6 på svenska)
Antal nya böcker: 14 (4 recex)
Lästa böcker (bäst till sämst)
1. Döden på Nilen av Agatha Christie – 8★
2. Skyward av Brandon Sanderson – 8★
3. Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling – 8★
4. Queens of geek av Jen Wilde – 7,5★
5. November 9 av Colleen Hoover – 7,5★
6. Dolken från Tunis av Agatha Christie – 7★
7. Bete sig av Linda Jones – 6,5★
8. Sönderslagen av Emma Johansson – 6,5★
9. American panda av Gloria Chao – 6★
10. The silver mask av Cassandra Clare och Holly Black – 5,5★
11. Empire of storms av Sarah J. Maas – 4,5★
12. The golden tower av Cassandra Clare och Holly Black – 4,5★
13. A house at the bottom of a lake av Josh Malerman – 4★
14. The carnivorous carnival av Lemony Snicket – 4★
15. Will Grayson, Will Grayson av John Green och David Levithan – 3,5★
FILMER
Antal sedda filmer: 11 stycken
Antal nya filmer: 5 stycken (5 recex)
Sedda filmer (bäst till sämst)
1. Downton Abbey: the movie – 8★
2. To all the boys I've loved before – 7,5★
3. Rambo IV – 7★
4. Rocketman – 6,5★
5. Brightburn – 6★
6. Aladdin – 5★
7. Rambo III – 5★
8. X-men: dark phoenix – 5★
9. Rambo: first blood part II – 4,5★
10. First blood – 4,5★
11. Godzilla: king of the monsters – 3★
TV-SERIER
Antal sedda tv-serier: 4 stycken
Antal nya tv-serier: 3 stycken (3 recex)
Sedda tv-serier (bäst till sämst)
1. Orange is the new black säsong 4 – 8★
2. The walking dead säsong 9 – 8★
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- NYTT I SAMLINGEN #311
- SPIDER-MAN: FAR FROM HOME
- ORANGE IS THE NEW BLACK SÄSONG 5
- TOLKIEN
- ALICE IN WONDERLAND
- THE BIG BANG THEORY SÄSONG 12
- OZARK SÄSONG 1
- NIMONA
- WONDER WOMAN: BLOODLINES
- THE KISSING BOOTH
ARKIV
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011