By the Sea
Regissör: Angelina Jolie Pitt.
Längd: 122 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-06-20.
Skådespelare: Angelina Jolie Pitt, Brad Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud etc.
Filmbolag: Universal Sony.
"När den amerikanske författaren Roland och hans fru Vanessa kommer till en lugn och pittorisk badort i Frankrike på 1970-talet är deras äktenskap i total kris. Men efter många intressanta möten med lokal- befolkningen och andra resenärer, däribland ett ungt, nygift par, börjar de sakta men säkert komma till rätta med de olösta problemen i sina liv."
By the Sea är en mycket lågmäld men vacker film. Den intagande miljön, de eleganta kläderna och det snygga kameraarbetet visar att den är skickligt utförd, och atmosfären utstrålar en melankolisk stämningsfullhet. Men By the Sea är även väldigt stillsam. Handlingen utvecklas långsamt och filmen är alldeles för lång. Det händelsefattiga förloppet resulterar i att By the Sea förlorar tittarens intresse.
Vanessa försöker komma ur sin depression.
Enastående Angelina Jolie (Unbroken) och Brad Pitt (The Big Short) är obeskrivligt bra i sina roller och deras personliga relation med varandra bygger upp en trovärdig kemi mellan karaktärerna. Båda två visar en gripande sårbarhet och ett känslomässigt djup som trollbinder. Dessvärre är karaktärerna ytligt utformade och tittaren får bara se en sida av dem: en ständig självömkan som är tradig att följa och som gör att de uppfattas som färglösa.
Paret hoppas att Frankrike kan göra dem lyckliga igen.
Filmen förmedlar en stark och ärlig skildring av problemfyllda äktenskap med des- truktiv kommunikationsbrist. Den flitiga användningen utav metaforer och symbolik ger därtill By the Sea ett oväntat djup. Men på grund av det långsamma tempot och de vemodiga karaktärerna blir filmen tröttsam och när eftertexterna börjar rulla drar tittaren en lättnads suck.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
The Forest
Längd: 93 minuter.
Åldersgräns: 15 år.
Release-datum: 2016-06-20.
Skådespelare: Natalie Dormer, Taylor Kinney, Eoin Macken, Stephanie Vogt, Noriko Sakura etc.
Filmbolag: Universal Sony.
"När Jess försvinner djupt inne i den japanska själv- mordsskogen Aokigahara är hennes tvillingsyster Sara beredd att göra vad som helst för att hitta henne igen. Med reportern Aiden som sällskap beger hon sig in i skogen och tvingas konfrontera den övernaturliga terrorn."
Genom stereotypiska skrämseltaktiker blir The Forest snabbt en i mängden. De syftes- lösa ”jump scares” som filmen använder sig utav är förutsägbara och lätta att skaka av sig, och trots att den kämpar för att sätta fruktan i tittaren faller det platt. Resultatet blir en utdragen och relativt tråkig skräckfilm, som inte är det minsta kuslig.
Sara blir förföljd av skogens vålnader.
Manuset är inte särskilt genomtänkt och den svaga handlingen gör tillsammans med upprepande händelser, förutsägbara vändningar samt logiska luckor att The Forest upplevs som en medioker dussinfilm. Lyckligtvis kompenserar Natalie Dormer (Game of Thrones) för många av filmens brister, och hon lyckas levandegöra sina karaktärer. Dessvärre är resterande skådespelare slätstrukna och så pass intetsägande att de snabbt glöms bort.
Med Aiden fortsätter Sara leta efter systern.
The Forest är oväntat kraftlös och lam för att vara en skräckfilm. Dormer gör sitt bästa för att väcka ett engagemang hos tittaren, men de klyschiga skrämseltaktikerna gör i kombination med ett dåligt manus The Forest till en medioker filmupplevelse.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #145
Igår anlände ett paket från 20th Century Fox. ♥
Paketet innehöll bluray-filmen Deadpool, med Ryan Reynolds och Morena Baccarin i huvudrollerna. Filmen är kopplad till X-Men-franchisen och handlar om Wade, som efter ett experiment får regenererande krafter och antar sitt alter-ego Deadpool. Filmen har fått mycket positiv kritik och har för närvarande betyget 8,2 på IMDb. ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Zoolander No. 2
Längd: 102 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-06-27.
Skådespelare: Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz, Kristen Wiig, Will Ferrell etc.
Filmbolag: Paramount.
"När någon börjar mörda vackra människor upptäcker Interpolagenten Valentina Valencia en koppling till ex-modellerna Derek och Hansel. Tillsammans återvänder de till modevärlden för att lösa gåtan. Men den onde Mugato och hans modeprotegé försöker hindra dem."
Zoolander No. 2 är överraskande bra. Eftersom den ex- trema överdrivenheten är ett medvetet val – istället för en biprodukt av ett dåligt skrivet manus – fungerar det och blir till en del av filmens charm. Många skratt utbröt av den intelligensbefriade underhållningen, och fast en del skämt är lite väl tramsiga är filmen som helhet tillräckligt roande för att få mitt gillande.
Interpolagenten Valentina får hjälp av ex-modellerna.
Huvudrollsinnehavarna presterar förvånansvärt bra och får med enkla medel tittaren att förälska sig i filmens karaktärer. I Zoolander No. 2 syns dessutom en oändlig ström av berömdheter i mindre roller och det är otroligt roligt att se så många kändisar i en och samma film. Några exempel på celebriteter som dyker upp är Kiefer Sutherland, Susan Boyle, Billy Zane, Justin Bieber, Benedict Cumberbatch, Susan Sarandon, Ariana Grande, Katy Perry, Neil deGrasse Tyson, Sting, John Malkovich, Alexander Skarsgård, runt ett dussin modedesigners och många fler. Alla har dock inte några repliker, och vissa är lätta att missa om man blinkar på fel ställe.
Mugato och modeprotegén Alexanya smider ondskefulla planer.
Jag brukar ha svårt för överdrivna och fåniga filmer, men i Zoolander No. 2 fungerar det. Filmen är riktigt roande och lockar fram många skratt. Att det dessutom dyker upp en ny stjärna i nästan varje scen är något som verkligen uppskattas. Allt som allt: en komedi som underhåller om den ses med rätt inställning.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
Slutet
Originaltitel: Die Vernichteten.
Serie: Sveket #3.
Längd: 508 sidor.
Bokförlag: Opal.
"Nu känner Ria till det smittsamma viruset. Hon vet att det är tänkt att förinta sfärerna och deras invånare, som hämnd för alla de bortrövade barnen och för att skapa en ny framtid för ytterbefolkningen. Det enda motgift som finns bevakas av Quirin. En dag är han spårlöst försvunnen, och Ria och hennes vänner har förlorat sin trygghet. Då får hon reda på något fullkompligt oväntat, något av ofattbar grymhet. Något som är större än allt som hon hittills har avslöjat."
Ursula Poznanski är allt annat än en dussinförfattare: hon är en oerhört begåvad skribent, vars texter trollbinder från början till slut. I Sveket-trilogin har hon byggt upp en fascinerande värld, präglad av mörk realism och satiriska samhällskonstruktioner. Sfärsystemen som hon skapat är genomtänkta och gör läsningen otroligt fängslande.
Fast tempot i boken är relativt långsamt är Slutet riktigt spännande. De intensiva intrigerna och engagerande mysterierna får läsaren att sitta som på nålar, och sakta men säkert byggs ett starkt beroende upp. Därtill är de färgstarka karaktärerna lätta att tycka om och det är otroligt intressant att följa intelligenta Ria och hennes vänner.
Slutet är en tillfredsställande avslutning till en mycket spännande serie. Poznanski har byggt upp en fascinerande värld, med gripande konspirationer och trovärdiga karaktärer. Sveket-trilogin passar alla som uppskattar en laddad dystopi eller välskriven psykologisk thriller.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
The Danish Girl
Regissör: Tom Hopper.
Längd: 119 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-06-20.
Skådespelare: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts etc.
Filmbolag: Universal Sony.
"När Gerda ber sin man Einar att ställa upp som modell för ett kvinnoporträtt kommer många dolda känslor upp till ytan, och han väljer att börja leva livet som kvinna. Einar har en svår resa framför sig, full av kontroverser och fördomar, men tack vare sin frus villkorslösa kärlek kan Einar slåss för att bli den person hon var född att bli: den banbrytande transpersonen Lili Elbe."
Redan vid första scenen griper den förtrollade kemin mellan Alicia Vikander (Ex Machina) och Eddie Redmayne (The Theory of Everything) tag i tittaren. De enastående insatserna berör och skildrar skickligt karaktärernas djupa tillgivenhet till varandra. De begåvade huvudrollsinnehavarna glänser i varje scen och de känsloladdade presta- tionerna gör The Danish Girl till en oerhört stark film.
Gerda ber maken stå modell.
The Danish Girl har en genomtänkt utformning som trollbinder. Den välgjorda filmen imponerar med en vacker miljö, som tillsammans med ljuvliga kontraster och skicklig ljussättning bildar ett mycket tilldragande foto. Därtill bidrar den vackra musiken till att filmen får en intagande atmosfär.
Einar upptäcker att han egentligen är Lili.
Den starka filmen är mycket rörande. Den hade dock berört mer om den utnyttjat sin fulla potential. Protagonisten Lili bemöts ofta av stor acceptans istället för svåra konflikter, vilket gör att handlingen upplevs som mindre trovärdig. En djupare insikt i samhällets fördomar och de svårigheter de orsakade Lili skulle ha gett filmen en större känslomässig inverkan på mig.
Trots motgångarna förblir kärleken mellan Einar och Gerda stark.
The Danish Girl är en oerhört fin film som genom sina makalösa huvudrollsinnehavare gör ett stort intryck. Tillsammans med den vackra miljön och ljuvliga musiken trollbinder de från början till slut.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #144
I torsdags kom ett paket från Semic och ett från Scanbox. ♥
Från Semic fick jag Virtnetspelen - nivå: dödlig (org. The Eye of Minds) av James Dashner. Bokens koncept med en virtuell värld som skadar spelarna likar Erebos av Ursula Poznanski och eftersom jag tyckte mycket om den ser jag fram emot att se vad Dashner har att bjuda på. Om det visar sig att boken är bra lär jag dock ersätta den med ett engelskt exemplar, på grund av den svenska bokens frånstötande omslag.
Av Scanbox fick jag två filmer på DVD: Burying the ex och The search. Båda filmerna är från 2014 och har 5,4 respektive 6,9 som betyg på IMDb. Stort tack till Semic och Scanbox!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Hart of Dixie, säsong 3
Skapare: Leila Gerstein.
Längd: 889 minuter.
Antal avsnitt: 22 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Rachel Bilson, Kaitlyn Black, Jaime King, Cress Williams, Wilson Bethel, Scott Porter etc.
Inspelningsår: 2013.
Filmbolag: Warner Bros.
"Medan Zoe Hart försöker återfå sin läkarpraktik, kämpar hennes New Yorker-pojkvän Joel med att smälta in i Bluebell. Lemon och Wade blir affärspar- tners, Lavon kommer närmare AnnaBeth och Georges hjärta krossas igen."
Tillgjorda insatser från skådespelarna, ett styltat manus samt en mycket klyschig utformning borde störa mig. Men faktum är att Hart of Dixie är en av mina ”guilty pleasure”-serier, och trots bristerna upplever jag den som en mysig och underhållande. Den tredje säsongen är inget undantag.
Lemon och Zoe nekar att de behöver varandra.
Säsongen har en ofokuserad handling som ofta spårar ur, vilket gör att den uppfattas som spretig. Mycket av det som sker är dessutom förutsägbart och överdrivet, och det ändlösa kärleksdramat är extremt tradigt. Trots det finns dock något oförklarligt som håller intresset kvar. Den lättsamma atmosfären och de charmanta karaktärerna gör Hart of Dixie till en trevlig serie att följa. Fast serien ibland tråkar ut mig bjuder den på så pass många värmande stunder att engagemanget hålls kvar.
AnnaBeth lever sin dröm med Lavon.
Den tredje säsongen av Hart of Dixie har alltså många brister, men genom den varma stämningen och intagande karaktärerna hålls intresset kvar. Ett välskrivet manus lyser med sin frånvaro: ändå är det omöjligt att inte tjusas.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Downton Abbey, the finale
Regissör: Michael Engler.
Serie: S06E09 (vinterspecial).
Serie: S06E09 (vinterspecial).
Längd: 94 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Laura Carmichael, Maggie Smith, Joanne Froggatt etc.
Release-datum: 2016-01-25.
Filmbolag: Universal Sony.
Filmbolag: Universal Sony.
"Mary anstränger sig för att skapa harmoni, men trots att allt redan verkar ha fått förlorat utgör Ediths hemlighet fortfarande ett hot. Carson kämpar för att komma tillrätta med händelser och för Anna och Bates kommer till sist dagen de väntat på. Familjen och de anställda förbereder sig för att välkomna år 1926 och fira en oförglömlig nyårsafton i det stora huset."
Detta avslutande avsnitt visar en gång för alla vilken enastående serie Downton Abbey är. En sista gång får vi följa de skickliga skådespelarna, som med enkla medel både berör och underhåller. Tillsammans med det genomtänkta manuset, den vackra miljön och storslagna musiken trollbinder de, och den glädjefyllda värme som utstrålas fängslar redan från första minuten.
Väntar ett lyckligt slut för Edith?
Avsnittet knyter ihop säcken bra och karaktärerna vi sedan länge älskat får ordentliga avslut. Få obesvarade frågor återstår när eftertexterna börjar rulla och som tittare känner man sig belåten. Jag anser dock att serien avslutades lite för lyckligt. Självfallet är det härligt att se karaktärernas lyckliga slut, men saker och ting löser sig lite väl enkelt och jag hade förväntat mig någon slags tragedi. Fast det lyckosamma avslutet är trovärdigt upplevs det som aningen anti-klimatiskt.
Både tittaren och karaktärerna tar farväl.
Downton Abbey är bland det finaste och charmigaste jag sett, och The finale avrundar serien bra. Genom skratt och värme får avsnittet tittaren att känna sig tacksam över den tid som varit. Med stor sorg tar jag avsked från serien: tomrummet Downton Abbey efterlämnar sig kommer att bli svårt att fylla.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Feelgood, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
Budbäraren
Budbäraren (org. Messenger) är den tredje delen i The Giver Quartet-serien av Lois Lowry. Boken är 191 sidor lång och publiceras av Natur- &kultur.
Handling
"Matt bor i en fredlig by där de svaga och sjuka tas hand om och gränserna är öppna. Människor flyr hit från förtryck och förföljelse. Matts bästa vän Kira bor på andra sidan skogen i ett samhälle hon valt att stanna i, trots dess auktoritära regim. Matt har rollen som byns budbärare, en uppgift som kräver mod och osjälviskhet. Men klimatet hårdnar även i hans by. Röster höjs för att bygga en mur som håller främlingar ute. Samtidigt tätnar skogen och blir en ogenom- tränglig och livsfarlig plats. Matt tvingas göra en allra sista resa: han måste varna Kira."
Recension
Seriens tidigare delar har varit relativt fristående från varandra. Genom att låta protagonisterna från Den utvalde och Blå tråd närvara i romanen kopplar dock Budbäraren samman föregångarna och får böckerna att kännas som en enhet. De olika samhällenas skilda levnadsstilar förenas och läsaren får en större förståelse för den värld Lowry byggt upp.
Budbäraren är en mycket välskriven och intressant bok. Det är dessutom en aktuell läsning som väcker tankar kring vårt eget samhälle. Genom den starka handlingen och det metaforiska språket tar Lowry upp ämnen så som exempelvis invandrarfientlighet.
Det händer dock inte särskilt mycket i romanen. Budbäraren är väldigt kort och ofta tas intressanta aspekter upp för att sedan försvinna helt igen. De många förlorade handlingstrådarna gör att upplägget känns spretigt och slutet upplevs som anti-klimatiskt. Fast jag förvånades och berördes djupt över det starka avslutet lämnades för många frågor obesvarade för att jag skulle kunna njuta helhjärtat.
Intressanta karaktärer, ett fascinerande samhälle och tankeväckande koncept gör Bud- bäraren till en riktigt bra roman. Det vackra, metaforiska språket griper tag i läsaren och slutet berör. Fast boken har sina brister är det en spännande och tankeväckande läsning.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
Serena
Serena är regisserad av Susanne Bier och huvudrollerna spelas av Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Rhys If- ans, Toby Jones, Sean Harris och Ana Ularu. Filmen är 110 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes i april 2015.
Handling
"I bergen i North Carolina har George byggt upp ett framgångsrikt företag i timmerbranschen. När hans fru Serena anländer från Boston visar hon sig vara mer lämpad för det hårda livet i bergen än någon annan. Deras kärlek sätts på prov då det visar sig att George har ett barn med en annan kvinna samtidigt som Serena får beskedet att hon inte kan få barn."
Recension
Serena är inte ett romantiskt drama. Istället får den dystra filmen en laddad atmosfär genom att ställa ämnen så som avundsjuka, depression, mord och girighet i centrum. Därtill är den förvånansvärt brutala filmen vackert filmad och skådespelarnas prestationer gör intryck.
George visar Serena hennes nya hem.
Filmen är dock utdragen och det tar alldeles för lång tid för den svaga handlingen att komma igång ordentligt. De många sidospåren distraherar och gör att Serena upplevs sakna riktning. Därtill är relationen mellan huvudkaraktärerna underutvecklad och trots skådespelarnas imponerande insatser saknas kemi mellan dem.
Serenas giftiga avundsjuka växer.
Då tempot ökade närmare slutet växte dock mitt intresse och jag medger att det blev riktigt spännande när de dramatiska intrigerna tätnade. Det bevisade att Serena hade kunnat bli lysande om den kortats ned och sidospåren tagits bort.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama;
Nytt i samlingen, #143
Idag kom recensionsexemplar från Universal Sony och Rabén&Sjögren, samt ett par egenbeställda paket från Adlibris och CDON. ♥
Av Universal Sony fick jag filmer- na The Danish Girl med Oscarvinn- ande Alicia Vikander och Eddie Red- mayne, The Forest med Natalie Dormer samt By the Sea med Angelina Jolie och Brad Pitt. Stort tack, Universal Sony!
Rabén&Sjögren överraskade mig med ett signerat ex av Du, bara av Anna Ahlund. Jag vet inte riktigt vad boken handlar om men omslaget gör mig nyfiken. Stort tack, Rabén&Sjögren!
Från CDON köpte jag den kompletta The Mentalist-samlingen samt den för- sta säsongen av The Shannara Chron- icles.
Sist men inte minst gick jag lite bana- nas på Adlibris och skaffade hem sju böcker för totalt 927 kronor. Det jag köpte var The Assassin's Blade av Sarah J. Maas, The Infernal Devices-trilogin av Cassandra Clare, The Crown av Kie- ra Cass, To Be Read at Dusk av Charles Dickens samt Vicious av Victoria Sch- wab.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Out of Africa
Fakta
Out of Africa är regisserad av Sydney Pollack och huvudrollerna spelas av bland annat Meryl Streep, Robert Redford, Malick Bowens, Suzanna Hamilton och Graham Crowden. Filmen är 161 minuter lång, rekommenderas från 11 år och spelades in 1985. Den finns även i samlingsboxen Meryl Streep Collec- tion som släpptes maj 2016 av Universal Sony.
Handling
"Karen Blixen är en kvinna med oböjlig vilja. Till- sammans med sin otrogne man driver hon ett kaffeplantage i Kenya år 1914. Till sin förvåning upptäcker hon att hon håller på att förälska sig i landet, dess befolkning och den hemlighetsfulle vite jägaren."
Recension
I Out of Africa händer det dessvärre inte tillräckligt mycket för att hålla tittarens engagemang hela vägen. Den närmare tre timmar långa filmen har många överflödiga scener som hade kunnat kortas ned eller helt tagits bort. Resultatet blir att filmen upplevs som långdragen och tråkig. Det händelselösa upplägget tillsammans med avsaknaden av dramatiska konflikter gjorde att mitt intresse falnade snabbt.
Karen lär sig att hantera lejon.
Out of Africa är även i behov av en starkare handling samt karaktärsutveckling. Att filmen uppfattas som utdragen betonas ytterligare av de platta karaktärerna och de stundtals styltade scenerna. Fast Out of Africa har några riktigt duktiga skådespelare finns där lika många som känns stela och onaturliga i sina roller.
En förälskelse uppstår mellan Karen och jägaren.
Filmen är dock väldigt vacker och en värmande må bra-känsla uppstår genom det välformulerade språket, den exotiska miljön och de vilda djuren. Dessvärre är det inte tillräckligt för att bära upp filmen och den för längden i kombination med få konflikter gör att den uppfattas som monoton.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #142
Idag kom ett paket från Paramount och 20th Century Fox. ♥
Av Paramount fick jag bland annat 13 hours: the secret soldiers of Benghazi. Det är ett actiondrama regisserat av Michael Bay, med bland annat John Krasinski, Pablo Schreiber och James Badge Dale i huvudrollerna. Filmen handlar om en grupp soldater som försöker reda ut kaoset i Libya, och har betyget 7,4 på IMDb.
Paramount skickade även Zoolander no. 2. Ben Stiller är både filmens regissör och huvudrollsinnehavare. Andra skådespelare som syns är bland annat Owen Wilson, Penélope Cruz, Kristen Wiig och Will Ferrell. Den handlar om två manliga modeller som hamnar mitt i en konspiration. På IMDb har filmen betyget 4,9.
Av 20th Century Fox fick jag Independence day: attacker edition. Den innehåller både filmen från 1996 på bluray, samt en samlarutgåva av rymdskeppet. Utgåvan är limiterad och går för tillfället att köpa för 649 kronor.
Stort tack, 20th Century Fox och Paramount!
Stort tack, 20th Century Fox och Paramount!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Hästen och hans pojke
Hästen och hans pojke (org. The horse and his boy) är den femte publicerade boken i Narnia-serien av C. S. Lewis. Boken är 221 sidor lång och publi- ceras av Bonnier Carlsen.
Handling
"Detta är berättelsen om något som tilldrog sig i Narnia och Calormen och länderna däremellan, då Peter den Store härskade i Narnia. Det mäktiga kejsardömet Calormen hotar att uppsluka sina grann- länder Arkenland och Narnia. Ska hästens Bri och pojken Shasta lyckas fly från det grymma Calormen och varna kung Peter och hans syskon i tid?"
Recension
Den enkla handlingen, de endimensionella karaktärerna och det faktum att boken inte utspelar sig i Narnia gör att Hästen och hans pojke inte får samma magiska känsla som resterande böcker i serien. Ändå är det en trevlig läsning.
Jag tycker mycket om Lewis sätt att skriva och uppskattar att läsaren blir involverad i berättelsen genom användningen av ett stundtals personligt tilltal. Ett starkt band skapas mellan Lewis och läsaren genom att han direkt riktar sina yttranden till den som håller i boken. Därtill känns språket säreget och formuleringarna är mycket vackra.
Engagemanget i Hästen och hans pojke går dock mycket upp och ned. Jag är mycket förtjust i vissa delar, medan andra upplevs som utdragna, förutsägbara och tråkiga. Som helhet är det en trivsam och nostalgisk roman, men som jag hade svårt att njuta fullt ut av.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
Bridesmaids
Fakta
Bridesmaids är regisserad av Paul Fe- ig och huvudrollerna spelas av bland annat Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Rebel Wilson, Melissa McCarthy och Wendi McLendon-Covey. Filmen är 120 minuter lång, rekommenderas från 11 år och släpptes 2011.
Handling
"Annie är strax över 30 år och ganska missnöjd med hur livet har blivit. Plötsligt blir hon vald till huv- udbrudtärna vid sin bästa vän Lillians bröllop och hela hennes tillvaro ställs på ända. Annie har inte riktigt koll på läget men är ändå fast besluten att lyckas ta den brokiga skaran brudtärnor någorlunde helskinnade igenom alla förberedelser fram till den stora dagen."
Recension
Bridesmaids är inte en underhållande film. Handlingen är uttjatad och de flesta scenerna utdragna. Konceptet är förutsägbart och skämten överdrivna och vulgära. Filmen upp- fattas som slarvig, ovårdad och desperat.
Bruden och hennes tärnor är på jakt efter klänningar.
En del riktigt begåvade skådespelare tar plats i filmen, exempelvis Wiig (The Martian), McCarthy (Gilmore Girls) och Byrne (X-Men: First Class). Dessvärre gör det svaga manuset och de påfrestande karaktärsuppbyggnaderna att det blir svårt att njuta av deras insatser. Det konstanta omogna och själviska agerandet gick mig på nerverna och inte ens dessa stjärnor kunde rädda den frånstötande filmen från att falla platt.
Karaktärerna tävlar om vem som är mest omogen.
Humorn i Bridesmaids saknar intelligens och de flesta skämten anspelar på sex, fisar och spyor. Den barnsliga underhållningen är pinsam och rent utav äcklande: att se kara- ktärerna kräkas i varandras hår eller bajsa i handfatet är inte något jag klassificerar som nöjsamt eller roligt.
Skål för en misslyckad film.
Genom en underutvecklad handling, irriterande karaktärer och motbjudande humor är Bridesmaids en omogen film som endast passar dem som fortfarande tycker att bajs- och-kisskämt är underhållande.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi;
Jag lät dig gå
Jag lät dig gå (org. I let you go) är en fristående bok av Clare Mackintosh. Den är 421 sidor lång och publiceras av Lind&co.
Handling
"På en sekund har Jenna Greys liv ställts på ända. Hon kan inte stanna i hemstaden Bristol, hennes tillvaro är ödelagd - det enda hon vill är att börja om någon annanstans. Hon flyr till en liten by i Wales och försöker desperat att glömma. Men den fasansfulla novemberkvällen jagar henne i drömmarna. Är det alls möjligt att lämna ett liv och börja ett annat? Och om hennes förflutna kommer ikapp blir konsekvenserna förödande..."
Recension
Jag lät dig gå är en komplex och mörk roman, som på ett skickligt sätt kombinerar berörande förluster, en- gagerande mystik och gripande spänning. Genom ett laddat koncept och flera oväntade vändningar är Jag lät dig gå en stark roman du aldrig kommer att släppa taget om.
Romanen är uppdelad i två delar: på 190 respektive 231 sidor. Boken börjar relativt stillsamt men efter den överraskande vändningen i slutet av den första delen ökar tempot ordentligt. Tvisten fick mig att läsa om sidorna flera gånger, innan jag till slut insåg att Mackintosh diskret vilselett mig från första början. Skickligt får hon läsaren att ifrågasätta allt, och för varje kapitel blir boken mörkare och allt mer överväldigande. Boken omfattar ämnen så som mord, ångest, misshandel och sexuella övergrepp, vilket gör Jag lät dig gå stundtals obehaglig att läsa.
Det noga valda språket och den genomtänkta handlingen i Jag lät dig gå är sällsynt att se i en debutants roman. Bokens detaljrikedom och trovärdighet avslöjar dessutom Mackintoshs personliga relation till det hon skriver om. Mackintoshs erfarenhet som kriminalpolis och förlusten av hennes son har tydligt influerat texten och gett boken en stark grund att stå på.
Bokens kraftfulla avslut lämnade mig både imponerad och konfunderad. Den implicita utformningen ger läsaren möjligheten att göra en egen tolkning av hur det slutade för protagonisten. Allt som allt är Jag lät dig gå en enastående roman som genom oväntade vändningar, starka karaktärer och en gripande handling stannar kvar i läsarens hjärta.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Bokrecensioner: Kriminalare och thrillers, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #141
Idag kom ett paket från bokförlaget Modernista. ♥
Paketet innehöll Det lånade mörkrets riddare (org. Knights of the borrowed dark) av debutanten Dave Rudden. Boken handlar om föräldralöse Denizen, som hämtas av en man som lovar att köra honom till hans moster. Men under åkturen attackeras dem av skuggmonster och Denizen upptäcker att han har en unik koppling till dem. Boken har för nuvarande betyget 4,36 på Goodreads och jag ser mycket fram emot att läsa den. Stort tack, Modernista!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Community, säsong 3
I den tredje säsongen av Commun- ity spelas huvudrollerna av Joel Mc- Hale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Alison Brie, Ken Jeong, Yvette Nicole Brown, Jim Rash, Donald Glover och Chevy Chase. Säsongen är 468 minuter lång, består av 22 avsnitt och rekommenderas från 11 år. Den släpptes 2013 av Universal Sony.
Handling
"Jeff möter en gammal nemesis, Shirley och Pierce kämpar för att starta sitt företag, Abed faller offer för sitt onda alter ego, Troy bestämmer sig för att möta sitt öde på luftkonditioneringsskolan, Annie flyttar och Britta försöker ta reda på vem i gruppen som är en psykopat."
Recension
Den tredje säsongen av Community är charmig, lättsam och väldigt underhållande. Genom härliga karaktärer, ett fängslande manus och kreativa skämt hålls tittaren engagerad. Några utfyllnadsavsnitt finns och på grund av att serien ibland försöker för mycket blir den stundtals överdriven och rörig. Men allt som allt är det en förtjusande säsong.
Gruppen gör ett gemensamt försök att betala av en skuld.
Community gör frekvent parodier och refererar ofta till kända filmer och tv-serier. Anspelningarna vävs skickligt in i handlingen, är minst sagt underhållande och en av anledningarna till att jag tycker mycket om serien. I denna säsong hänvisas det till bland annat Glee, Batman, The shining, Die hard, Inception, Minority report och Back to the future.
Rektorn Pelton är förtjust i att klä ut sig.
Eftersom serien följer relativt många karaktärer är det svårt att fastna för alla, men det finns några guldkorn som sticker ut. Mina favoriter är rektorn, Abed och Chang – som allesammans är karismatiska och underbart humoristiska. Dessvärre har jag svårt för Shirley, Britta och Pierce, eftersom deras brist på tilltalande egenskaper gör att de upplevs som stela.
Är Greendale Seven verkligen galna?
En annan anmärkning är att jag gärna skulle vilja se en tydligare röd tråd. Nu är de flesta av avsnitten fristående, och fast det gör att tittaren inte behöver anstränga sig för att hänga med i serien skulle jag vilja att handlingen som helhet förs framåt mer. Just nu känns det som att serien står still och fast avsnitten är underhållande skulle jag vilja bli mer involverad.
Pillowtown krigar mot Blanketsburg i en brutal strid.
Allt som allt är den tredje säsongen av Community charmig. De vanligt förekommande filmreferenserna förhöjer helheten och flera av karaktärerna är underbara. Eftersom Community är en trevlig serie som inte kräver mycket av tittaren är den perfekt att slötitta på.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Alvin och gänget: gasen i botten
Alvin och gänget: gasen i botten är den fjärde delen i franchisen. Den är regisserad av Walt Becker och huvudrollerna spelas av bland annat Jason Lee, Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Josh Green, Bella Thorne och Kimberly Williams-Paisley. Filmen är 92 minuter lång, barn- tillåten och släpptes 6 juni 2016 av 20th Century Fox.
Handling
"I tron att de snart kommer att bli utkastade i skogen igen ger sig Alvin, Simon och Theodore hals över huvud av mot Miami för att hindra Dave från att fria till sin flickvän. Men snart hamnar de på villovägar som tar dem med på helgalna och musikfyllda upptåg."
Recension
Alvin och gänget: gasen i botten är ytterligare ett on- ödigt tillskott till franchisen som borde ha slutat efter den första filmen. Fast filmen är smått söt och har några medryckande låtar är den inte imponerande som helhet. De duktiga skådespelarna slösas bort och filmens slappa handling är fylld med ointelligenta skämt.
Alvin och gänget kommer kanske få en ny bror.
De många klyschorna filmen innehåller är dessutom oerhört fåniga. Tillsammans med förutsägbarheten uppfattas den som förutsägbar, stel och tråkig. Därtill är Alvin och gänget: gasen i botten mycket överdriven och även de vuxna karaktärerna är omåttligt gapiga och omogna.
Flickvännerna Chipettes hjälper gärna till.
Alvin och gänget: gasen i botten är alltså ingen höjdare, och inget man gärna ser flera gånger. En välgjord familjefilm kan ses av tittare i alla åldrar, men detta är dessvärre en film som endast de minsta kan njuta av.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #140
Igår inledde CDON sin sommarrea och som den trogna kund jag är passade jag på att skaffa hem två seriesäsonger. ♥
Det jag köpte var den femte säsongen av Solsidan samt den sjätte säsongen av Pretty Little Liars. Jag ser grymt mycket fram emot att se båda dessa och är otroligt glad över att jag fick dem till så bra pris. Orden gick på totalt 158 kronor. ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
The 5th Wave
The 5th Wave är regisserad av J. Bla- keson och huvudrollerna spelas av bland annat Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Zackary Arthur, Liev Sch- reiber, Maika Monroe, Maria Bello och Alex Roe. Filmen är 112 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 6 juni 2016 av Universal Sony. Den bas- eras på boken med samma namn, skriven av Rick Yan- cey.
Handling
"En grupp tonåringar kämpar för att rädda mänsklig- heten från att dö ut efter en serie omfattande attacker från utomjordingar."
Recension
The 5th Wave av Rick Yancey är en fantastiskt mörk bok och jag beundrar den unika handling som han har skapat. Följaktligen har även filmen ett intressant koncept. Dessvärre ger den inte en rättvis skildring av den fascinerande postapokalyptiska värld Yancey byggt upp och resultatet blir en konstlad och stereotypisk tonårsfilm.
Ett mystiskt skepp orsakar vågor av förödelse.
Filmen börjar intressant. Bakgrundsinformationen om de tidigare vågorna bygger upp spänningen på ett effektfullt sätt och det är fascinerande att deras förödelse. Dessutom är effekterna riktigt snygga och jag blev imponerad av det övertygande utförandet. Men successivt försämras filmen och den konverteras till en blek Hollywoodkopia av boken. Upplägget känns passivt och stilen liknar många andra tonårsfranchiser, vilket blir förutsägbart och uttjatat. Därtill är slutet, som signalerar om en potentiell efterföljare, fruktansvärt banalt.
Cassie kan inte lita på någon.
Trovärdigheten brister ofta och klyschorna radas upp en efter en. Klichéer så som passionerade kyssar under strid fick mig att ofta himla med ögonen. Romantik i filmer är något jag uppskattar, men jag upplevde kärleksparallellen i The 5th Wave som onaturlig och intetsägande; utan värdigt innehåll eller syfte.
När den femte vågen nalkas står Cassie ensam.
Fast Chloë Grace Moretz (Carrie) inte riktigt förmedlar den styrka som jag eftersträvade hos protagonisten Cassie tycker jag att hon är helt okej i rollen. Däremot upplevde jag många andra skådespelare som uttryckslösa och på grund av deras tillgjorda prestationer känns deras karaktärer innehållslösa. De saknar dessutom den bakgrundsinformation som behövs för att tittaren ska kunna engagera sig känslomässigt.
Cassie och Zombie försöker få Nugget ur militärens grepp.
Genom att ha boken som stadig grund får The 5th Wave ett fascinerande koncept och en spännande – samt stundtals berörande - handling. Men successivt ökar klyschorna och trovärdigheten svajar. De i boken livfulla och intressanta karaktärerna uppfattas som intetsägande och på grund av mediokra skådespelarinsatser blir delar av filmen platta. Dessutom är filmen inte alls lika mörk som boken. Allt som allt är The 5th Wave en okej film som hade potential till att bli enastående.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
Den fantastiska räven
Den fantastiska räven (org. Fantastic Mr Fox) är en fristående roman av barnboksförfattaren Roald Dahl. Den är 93 sidor lång och publiceras av Rabén & Sjögren.
Handling
"De tre bönderna Bönne, Buns och Bena är oerhört elaka och själviska. Över allt annat avskyr de rävven som härjar i trakten och stjäl allt han kommer åt. De beslutar sig för att fånga honom. Men de anar inte alls vem de har att göra med. Herr Räv är listigare än få, och han har helt andra planer!"
Recension
Fast jag inte tillhör bokens tänkta målgrupp är läs- ningen av Den fantastiska räven mycket trevlig. Tack vare bokens korthet samt lättsamma språk går det snabbt att ta sig igenom den. Den mysiga berättelsen kompletteras dessutom med snygga illustrationer, som är angenäma för både stora och små att se på.
Till bokens disfavör saknar karaktärerna lite av den intelligens och kvickhet jag hoppats på. Visst är rävarna mycket lätta att tycka om, men de ”fantastiska” lösningarna var inte lika sluga som jag föreställt mig. Istället var det rätt simpla och uppenbara utvägar, ofta med logiska luckor.
Allt som allt är Den fantastiska räven en bra bok, speciellt för unga barn. Språket flyter på bra och är enkelt att förstå, samtidigt som de många illustrationerna hamnar i en livfull kontrast till texten. De nackdelar jag listade ovan är inget som barn i bokens målgrupp skulle tänka på, och därför passar Den fantastiska räven perfekt för ex- empelvis högläsning på förskolan.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Klassiker, Sponsrade recensioner;
The Assassin
The Assassin (org. Nie yin niang) är regisserad av Hsiao-Hsien Hou och huvudrollerna spelas av bland annat Chen Chang, Qi Shu, Yun Zhou och Dahong Ni. Filmen är 101 minuter lång, rekom- menderas från 15 år och släpptes 7 juni 2016 av Njutafilms.
Handling
"En 10-årig flicka från en nobel familj kidnappas och uppfostras i exil till att bli en skicklig lönnmördare. När hon efter många år är tillbaka i sitt hemland måste hon möta både sin familjs reaktioner och sina egna minnen. Men hon återvänder också med ett svårt uppdrag. Ett uppdrag som tvingar henne att välja mellan att offra den hon älskar eller bryta med traditionerna inom en uråldrig orden."
Recension
The Assassin är tyvärr en film som jag inte förstår mig på. Den otydliga handlingen, svävande introduktionen av karaktärerna och det stillsamma upplägget gör att intresset aldrig fångas upp. Därtill är tempot långsamt och ytterst lite händer. Filmen är så pass händelsefattig att jag flera gånger trodde att jag råkat trycka på "paus", när jag i själva verket egentligen snabbspolade.
Den vackra miljön kompenserar inte för bristerna.
Filmen är dessutom otroligt tystlåten. Den saknar nästan helt musik och de lågmälda dialogerna hörs knappt. Fast jag skruvade upp volymen hördes det nästan inte när karaktärerna talade. Och på tal om karaktärerna: på grund av den bristande bak- grundsinformationen började jag aldrig bry mig om dem.
Vi lär inte känna karaktärerna på djupet.
The Assassin är dock väldigt vacker. Miljön som filmen utspelas i utstrålar ett värmande lugn som fängslar tittaren. Det är dessvärre inte tillräckligt, eftersom man beundrar skönheten utan att bry sig. Av den orsaken att filmen är så pass otydlig, långsam och tyst engageras inte tittaren och inga känslor väcks.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Drama;
Krigarens svärd
Krigarens svärd (org. Mangnus Chase and the sword of summer) är den första delen i Magnus Chase-serien (org. Magnus Chase and the gods of Asgard) av Rick Riordan. Boken är 528 sidor lång och publiceras av Bonnier Carlsen.
Handling
"Hemlösa magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: han blir jagad, gör inbrott och dör under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsgruden Frej och får flytta in i Valhall. Men Magnus inser snrat att allt inte är som det ska i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han rymma och leta rätt på sin fars svärd. Annars väntar Ragnarök, jordens undergång."
Recension
Rick Riordan har tidigare skrivit om grekisk, romersk och egyptisk mytologi. Nu tar han sig istället sig an den nordiska gudaläran, och det med bravur. Det syns tydligt att Riordan gjort sina efterforskningar, och genom sitt kreativa skrivande ger han liv i de gamla myterna om Oden, Tor och de andra asagudarna. Det är en lärorik läsning, med en humoristisk tvist.
När det kommer till att skriva lättsamma, actionfyllda och samtidigt underhållande böcker är Riordan kung. Genom hans förmåga att med enkla medel skapa vitsiga karaktärer och skriva rappa dialoger blir boken riktigt underhållande: flera gånger skrattade jag rätt ut. Riordans språk känns naturligt och fast Krigarens svärd har några karaktärer som jag har svårt att relatera till finns en hel del som jag förälskade mig i direkt. Genom att därtill skriva om karaktärer med stor mångfald betonar Riordan vikten av att acceptera sina medmänniskor; oavsett utseende, religion eller funktionsnedsä- ttningar.
Jag tycker om protagonisten Magnus och hans sarkastiska stil, men dessvärre känns han ofta som en kombination av Percy och Jason. I längden blir det lite tråkigt, eftersom Magnus inte riktigt får en egen röst. Därtill har Krigarens svärd några stundtals utdragna scener som hade kunnat komprimeras.
Som helhet är Krigarens svärd en riktigt bra bok, som knyter an till Riordans tidigare verk. Språket är fantastiskt, konceptet intressant och karaktärerna levande. Krigarens svärd är inte Riordans bästa roman, men definitivt en bok värd din tid.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #139
Igår kom ett paket från Norstedts. ♥
Paketet innehöll boken För evigt (org. After ever happy) av Anna Todd. Det är den fjärde delen i After-serien, som handlar om Tessa och Hardin. Jag har hittills endast läst de två första böckerna (När vi möttes och När vi tvekade) men ser fram emot att läsa vidare. Fast jag stör mig på de omogna och respektlösa karaktärerna så är det en serie jag hittills tycker mycket om. Stort tack, Norstedt!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
The Driftless Area
The Driftless Area är regisserad av Zachary Sluser och huvudrollerna spe- las av bland annat Anton Yelchin, Zooey Deschanel, John Hawkes, Alia Shawkat, Aubrey Plaza och Frank Langella. Filmen är 92 minuter lång, rekommenderas från 15 år och slä- pptes 23 maj 2016 av Universal Sony.
Handling
"En ung man återvänder till sin hemstad och blir indragen i en farlig situation tillsammans med en mys- tisk kvinna och en oberäknelig brottsling."
Recension
På grund av mängden klyschor, det underliga konceptet och det långsamma tempot upplevs The Driftless Area som tråkig. Den är dessutom intetsägande och väcker inga känslor hos tittaren. Därutöver är karaktärerna ointressanta och deras relationer till varandra känns inte övertygande.
Pierre dras in i Stellas mystiska förflutna.
Kvalitén på skådespelarnas insatser varierar. Zooey Deschanel (New Girl) är helt okej i rollen som Stella. Anton Yelchins (Star Trek) och flera andras prestationer känns dock konstlade och många av replikerna framförs krystat. De mediokra skådespe- larprestationerna sänker karaktärernas tillförlitlighet och gör dessutom att intresset förloras.
Kärlek blommar upp mellan Pierre och Stella.
The Driftless Area är inte direkt en dålig film, men den är långt ifrån bra. Tittarens engagemang falnar på grund av ett slarvigt och spretigt manus och filmen upplevs som tråkigt på grund av att den inte väcker några känslor. Allt som allt är det en rätt intetsägande film.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Fargo, säsong 2
Fakta
I den andra säsongen av Fargo spelas huvudrollerna av Kirsten Dunst, Pat- rick Wilson, Jesse Plemons, Jean Sm- art, Ted Danson, Cristin Milioti, Bok- eem Woodbine, Jeffrey Donovan och Zahn McClarnon. Säsongen är 533 minuter lång, består av 10 avsnitt och rekommenderas från 15 år. Den släpptes 9 maj 2016 av 20th Century Fox.
Handling
"1979 blir en hårfrisörska och en småstadspolis in- dragna i ett våldsamt mord med anknytning till ett maffiakrig."
Recension
Fargo är en genialiskt utformad serie, med mörk humor och en spänd atmosfär. Snyggt filmad, med ett starkt koncept och en spännande handling fängslar serien redan från första avsnittet. Fast den andra säsongen av Fargo inte är lika enastående som föregående är det tydligt att det är en kvalitéserie där varje avsnitt omsorgsfullt tänkts igenom.
En olycka förändrar parets liv föralltid.
Den andra säsongen av Fargo utspelar sig innan den första och följer därmed en ny grupp karaktärer. De spelas av en fantastisk ensemble skådespelare: bland annat Kirsten Dunst (Spider-Man), Patrick Wilson (The Conjuring), Jean Smart (24) och Zahn Mcclarnon (Spirit – hästen från vildmarken), som presterar oerhört skickligt och skapar ett starkt intresse för sina karaktärer. De imponerar i varje scen och visar verkligen hur begåvade de är.
I tystnad pågår ett dödligt gängkrig.
Manuset för säsongen är fenomenalt skrivet och det finns hela tiden nya lager att upptäcka. Dock blev jag riktigt besviken på det anti-klimatiska slutet. Säsongens sista avsnitt har inte samma spända atmosfär och den starka uppladdningen hade fått mig att hoppats på mer. Därtill svajar tempot ibland och underligt nog finns även några malplacerade scener med ett UFO. Fargo är en brutal kriminalare och därför kändes det mycket opassande att se utomjordiska aspekter närvara utan någon förklaring. Ärligt talat förstod jag inte syftet med det.
Småstadspolisen Lou möts av ett tufft fall.
Den andra säsongen av Fargo är alltså riktigt bra. Med humor och spänning, duktiga skådespelarprestationer samt ett välskrivet manus fängslar serien tittaren från början till slut. Bortsett från en matt upplösning, ett stundtals långsamt tempo och ett malplacerat UFO är det ett riktigt skickligt arbete.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Kriminalare, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
Nytt i samlingen, #138
Idag kom ett paket från Bonnierpocket. ♥
Boken jag fick var Pojken som kallades det (org. A child called it). Det är den första delen i en trilogi, skriven av Dave Pelzer. I skönlitterär form berättar författaren om sin egen uppväxt där han vanvårdades av sin psykiskt sjuka mor. Jag har hört oerhört mycket gott om denna och ser fram emot att läsa den. Stort tack, Bonnierpocket! ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
It's Complicated
It's Complicated är regisserad av Nancy Meyers och huvudrollerna sp- elas av Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, John Krasinski, Lake Bell, Zoe Kazan och Caitlin FitzGerald. Filmen är 120 minuter lång, rekommenderas från 11 år och spelades in 2009. Den 16 maj 2016 släpptes filmen även i Meryl Streep Collection av Universal Sony.
Handling
"Efter att ha varit skilda i tio år attraheras plötsligt exen Jane och Jake till varandra igen. Den affär de inleder är ämnad att vara en engångsföreteelse, men ingen kan hålla sig ifrån den andre, vilket påverkar deras andra romanser och deras familjeliv."
Recension
It’s Complicated är en värmande och intelligent komedi som bjuder på många skratt. Manuset är välskrivet och bjuder på skarpsinnig humor. Filmen har därtill en mysig atmosfär, empatiska karaktärer och får tittaren att känna sig som hemma.
Tio år efter skilsmässan faller Jane för exet Jake igen.
Filmen har dessutom många begåvade skådespelare. Huvudkaraktären, Jane, spelas av ingen mindre än enastående Meryl Streep (Into the Woods). Föga förvånande ger hon allt hon har och trollbinder tittaren med sin magi. Hon levandegör sin karaktär och imponerar genom ett dynamiskt kroppsspråk. Även John Krasinski (The Office) sticker ut ur mängden och är oväntat underhållande.
Jane går från singel till att ha två älskare.
Steve Martin (The Jerk) är en charmig skådespelare som jag tycker mycket om. Samtidigt förknippar jag honom med överdrivenhet och smålöjliga filmer. Men i It’s Complicated är han ovanligt sansad och fast hans humoristiska personlighet kvarstår visar han en mer känslig sida av sig själv. Även Alec Baldwin (30 Rock) imponerar. Jag brukar ha väldigt svårt för honom och här spelar han dessutom en karaktär jag inte alls tycker om: men trots det njöt jag av hans lättsamma och underhållande prestation.
Vid sidan om affären dejtar Jane sin arkitekt.
Allt som allt är It’s Complicated en riktigt trevlig film. Det välskrivna manuset och de duktiga skådespelarna gör tillsammans den till en värmande och roande komedi.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Filmrecensioner: Romantik, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #137
Idag kom tre filmer från Njutafilms, 20th Century Fox samt Universal Sony. ♥
Av Njutafilms fick jag The Assassin (org. Nie yin niang), som vann Cannes filmfestival för bästa regi 2015. Med Chen Chang och Qi shu i huvudrollerna följer filmen en flicka som kidnappas och uppfostras till att bli en lönnmördare. När hon senare kommer tillbaka till sitt hemland är det med ett uppdrag som tvingar henne att välja mellan att offra den hon älskar eller bryta traditionerna inom en uråldrig orden. Filmen har betyget 6,4 på IMDb. Stort tack, Njutafilms!
Av 20th Century Fox fick jag Alvin och Gänget: Gasen i botten (org. Road chip). Det är den fjärde delen i franchisen och handlar om de tre jordekorrarna Alvin, Simon och Theodore som försöker hindra Dave från att fria till sin flickvän. Jag har bara sett den första filmen i Alvin och gänget-serien men ser ändå fram emot att ta del av denna. Stort tack, 20th Century Fox!
Sist men inte minst fick jag The 5th Wave av Universal Sony, med Chloë Grace Moretz, Maggie Siff och Zackary Arthur i huvudrollerna. Filmen handlar om Cassie, som i väntan på den femte dödliga vågen av alienattacker försöker rädda sin lillebror. Jag älskar boken som filmen baseras på, skriven av fantastiske Rick Yancey, och har därför skyhöga förväntningar. Jag har dock hört rätt mycket negativt om filmen, så samtidigt är jag rädd att den inte kommer att göra boken rättvisa. Stort tack, Universal Sony!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Den kallaste flickan i Coldtown
Fakta
Rabén&Sjögren publicerar Holly Bla- cks fristående roman Den kallaste flickan i Coldtown (org. The coldest girl in Coldtown). Boken är 440 sidor lång.
Handling
"Morgonen efter en fest vaknar Tana upp i ett badkar. När hon kommer ut i vardagsrummet hittar hon sina kompisar döda. De enda som fortfarande lever är hennes före detta pojkvän Aidan och en annan kille, med hår svart som bläck och ögon röda som rubiner. Snart är Tana indragen i en livsfarlig jakt. För att överleva måste de ta sig till Coldtown, det enda stället där de är säkra."
Recension
Den kallaste flickan i Coldtown börjar riktigt intressant och griper tag redan från första sidan. Dessvärre lyckades boken inte hålla kvar mitt engagemang. Jag upplevde konceptet som uttjatat och fast det utfördes riktigt bra kändes romanen som en blek kopia av Kagawas De odödligas regler.
Holly Black är en begåvad författare och jag tycker mycket om hennes språk. Tack vare hennes vackra formuleringar får texten ett bra flyt. Dock känns många dialoger krystade och jag många av samtalen är inte realistiskt utförda. Därtill utvecklas handlingen långsamt och jag hade svårt att fastna för karaktärerna. Jag förstod mig inte på mycket av det protagonisten, Tana, gjorde och sidkaraktärerna kändes ogenomtänkta.
Handlingen i sig är mycket intressant men tyvärr utgörs boken av många irrelevanta delar som saktar mer tempot. De många oväsentliga tillbakablickarna gör att spänningen förloras. Därtill är världen Black byggt upp fascinerande och påhittig, men de sociala medierna och den moderna tekniken känns malplacerad och passar inte riktigt in i den mörka atmosfären.
Jag tillhör minoriteten som tycker att Den kallaste flickan i Coldtown inte är mer än okej. Jag ser definitivt tjusningen i boken, men på grund av att jag läst så många liknande böcker hölls inte mitt intresse kvar. Romanen har ett intressant koncept, vackert språk och en fascinerande värld – men det visade sig inte vara tillräckligt för att behålla mitt engagemang genom hela boken.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Bokrecensioner: urban fantasy, Sponsrade recensioner;
Youth
Fakta
Youth är regisserad av Paolo Sorren- tino och huvudrollerna spelas av Mic- hael Caine, Harvey Keitel, Rachel We- isz, Madalina Diana Ghenea, Jane Fonda och Paloma Faith. Filmen är 123 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 23 maj 2016 av Scanbox.
Handling
"De två goda vännerna Fred och Mick firar semester tillsammans på en av Alpernas elegantaste hotell. Fred är en pensionerad kompositör och dirigent, medan Mick fortfarande arbetar som filmregissör. Båda när- mar sig 80 år och har bestämt sig för att utnyttja sina sista år i livet fullt ut. De har dock lite olika upp- fattningar om livets mening: Mick skriver frenetiskt på sitt manus, medan Fred inte har någon som helst önskan att återuppta sin karriär."
Recension
Skådespelarna i Youth är mycket duktiga och konversationerna mellan karaktärerna är tankeväckande och stundtals humoristiska. Dock fångade filmen inte upp mitt intresse ordentligt och det spretiga upplägget gjorde att jag uppfattade den som småtråkig.
Den pensionerade dirigenten Fred vill inte återuppta karriären.
Tyvärr fastnade jag inte för karaktärerna. En stor anledning till detta är att vi inte lär känna dem ordentligt, vilket gör att de upplevs som ytliga och platta. Därtill berättas filmen endast ur manliga perspektiv och de kvinnliga karaktärerna är så gott som irrelevanta för handlingen. Dessutom objektifieras de och filmen omfattar en onödig mängd nakenhet.
Vännerna Fred och Mick stannar för att se ett par ha sex.
Helhetsintrycket är att Youth fungerar som ett okej drama, men personligen känner jag att den inte gav mig mycket som tittare. Handlingen tilltalade mig inte och trots de duktiga skådespelarna fastnade jag inte för karaktärerna. Det går fint att se filmen en gång, men efteråt kan jag inte påstå att man minns mycket.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Heroes Reborn
Heroes Reborn är skapad av Tim Kring och utspelar sig efter Heroes. Huvudrollerna spelas av Jack Cole- man, Zachary Levi, Robbie Kay, Kiki Sukezane, Ryan Guzman, Rya Kihlstedt, Gatlin Green, Danika Yarosh, Toru Uchikado och Henry Zebrowski. Säsongen är 554 minuter lång, består av 13 avsnitt och rekommenderas från 15 år. Den släpptes 16 maj 2016 av Universal Sony.
Handling
"För ett år sedan lamslog en terroristattack Odessa. I ett desperat försök att hitta den skyldige anklagas de med övernaturliga förmågor, vilket tvingar dem att fly från dem med ondsinta motiv."
Recension
Heroes Reborn börjar inte bra. Karaktärerna är bleka och avsnitten präglas av logiska luckor och klyschor. Att kvalitén på skådespelarnas prestationer därtill varierar enormt gör att det tar lång tid att komma in i serien. Det blir dock bättre. Framåt det sjunde avsnittet ökar intresset och spänningen tar vid. Skådespelare som vi känner igen från den ursprungliga serien tar mer plats, mystiken tätnar och karaktärerna djupnar. Fast serien inte är lika bra som Heroes utvecklas den till att bli riktigt fängslande.
Miko upptäcker att hon har ett bestämt öde.
Rya Kihlstedt spelar seriens bov: Erica Kravid. Trots hennes svaga introduktion visade hon sig vara en av seriens intressantaste nya karaktärer. Genom exempelvis till- bakablickar lär vi känna hennes drivkrafter och svagheter och via dessa uppstår empati. Kihlstedt gör en snygg skildring av henne och som tittare kunde jag inte undgå att heja på Erica, trots att jag egentligen stod på hjältarnas sida.
Erica lanserar en produkt som avslöjar alla evos.
En annan skådespelare som gör intryck är Robbie Kay (Once upon a time). Dessvärre känns insatserna från bland annat Danika Yarosh (Retribution) och Ryan Guzman (The Boy Next Door) krystade. Det kompenseras dock utav att så många skådespelare från originalserien återses. Det är intressant att ta del utav hur karaktärernas liv förändrats efter Heroes avslut, och en känsla av nostalgi genomsyrar avsnitten. De karaktärer vi får återse är bland annat Noah, Hiro, Matt, Mohinder, René, Micah och Angela.
Två ungdomar ansvarar för mänsklighetens överlevnad.
Heroes Reborn har engagerande mystik och knyter ihop de olika handlingstrådarna bra. Därtill bjuder den på humor och en del tankeväckande vändningar. Att serien har svackor i manuset, några svaga skådespelare samt upprepar vissa idéer från ori- ginalserien är stora svagheter, men allt som allt är jag nöjd. Fast serien är långt ifrån lika bra som Heroes är jag relativt tillfreds med resultatet. Om en fortsättning fanns skulle jag gärna se den.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Urban fantasy, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Jag utan dig
Fakta
Jag utan dig (org. Me without you) är en fristående roman av Kelly Rimmer. Boken är 318 sidor lång och public- eras av Modernista.
Handling
"En dag när Callum tar färjan hem möter han Lilah. Detta första möte utvecklar sig snabbt till en stormig förälskelse. Ingen av dem tror egentligen på kärlek vid första ögonkastet, men de klickar helt enkelt med varandra. Lilah försöker först kämpa emot med alla medel. Hon vill inte låta känslorna ta över, men till sist ger hon upp och låter sig översköljas av kärleken. Allt ser ljust ut, och deras förhållande blir starkare. Men så kommer den dag då Lilah inte längre kan ignorera de sjukdomstecken som hon fruktat och hållit hemliga för Callum..."
Recension
Jag utan dig är vacker och berörande. Det inspirerande konceptet visar dessutom läsaren hur vackert livet kan vara och påminner om att ta vara på alla möjligheter. Boken berättas främst ur karaktären Callums perspektiv, men har även inslag ur Lilahs dagbok. Båda karaktärerna är lätta att relatera till och som läsare kände jag samhörighet med dem. Empatiska Callum och principfasta Lilah passar bra som par och deras livfulla kontraster gör dem dynamiska ihop.
Jag utan dig är en genomtänkt och välskriven bok. Den melankoliska atmosfären griper tag och skapar dessutom ett berörande djup. Ibland finns dock långa, irrelevanta beskrivningar med. Dessa saktar ner tempot och leder till ett temporärt ointresse. För att snabbare komma till de innehållsrika sektionerna skummade jag därför igenom dessa delar.
Bokens fokus ligger på relationen mellan Callum och Lilah. Det är en värmande och underhållande läsning. Dock bygger den upp förväntningarna för romanens klimax och som läsare förväntade jag mig ett kraftfullt avslut. Dessvärre upplevde jag slutet som relativt påskyndat och förutsägbart och jag hade velat bli mer känslomässigt påverkad.
Allt som allt är Jag utan dig en mycket fin bok. Med vissa ointressanta delar och ett lite antiklimatiskt avslut som undantag är det en inspirerande, vacker och berörande läsning.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Bokrecensioner: Romance och erotik, Sponsrade recensioner;
Zoo, säsong 1
I den första säsongen av Zoo spelas huvudrollerna av James Wolk, Nonso Anozie, Kristen Connolly, Nora Arne- zeder och Billy Burke. Säsongen är 516 minuter lång, består av 13 avsnitt och rek- ommenderas från 15 år. Den släpptes 9 maj 2016 av Paramount och baseras på boken av James patterson.
Handling
"Under tusentals år har djur jagats, tillfångatagits och slaktas av människan - nu är det ombytta roller. Från Afrika till Los Angeles attackeras människor av djur. När en rebellisk zoolog, en fransk underrättelseagent och en bloggaktivist undersökter fenomenet upptäcker de att attackerna har satts igång av något mycket farligare än djurisk instinkt."
Recension
Den första säsongen av Zoo har ett nytänkande och fascinerande koncept. Att djuren gör uppror mot människan var en premiss som väckte mitt intresse direkt. Dessvärre använder inte serien sin fulla potential. Genom det dåligt skrivna manuset och de ointressanta karaktärerna uppfattas säsongen som tråkig och utdragen.
Chloe och Jackson flyr från några lejon i Afrika.
Olyckligtvis är seriens skådespelare bedrövliga. Sämst levererar Arnezeder (Safe house), vars insats upplevs som överdriven och konstlad. Jag blev även djupt besviken på Connolly (The bay), Wolk (You again), Anozie (Game of thrones) och Burke (Twilight), då deras stela kroppsspråk och ansträngda dialoger snarare stötte ifrån tittaren än trollband. Deras reaktioner växlar mellan att vara överdrivna och känslolösa, och bortsett från en del gästskådespelare misslyckades de allesammans med att ge karaktärerna liv.
Teamet försöker ta reda på varför djuren attackerar.
Det klyschiga manuset bär dock stor del av ansvaret till seriens katastrofala karaktärer. Deras endimensionella personlighetsdrag hade inte kunnat levandegöras ens av de bästa skådespelarna. Karaktärerna är dessutom löjligt ointelligenta och många av replikerna är så pass klyschiga att jag ryser. Därtill är deras relationer till varandra tillgjorda och den stora mängden sammanträffanden och logiska luckor bidrog till det falnande intresset.
Chloes alltid chockerade uttryck irriterade mig.
Den potential Zoo har grundas helt i det annorlunda konceptet. Dock gör det slarviga manuset och de dåligt presterande skådespelarna att serien upplevs som krystad, otrovärdig, överdriven och stundtals osammanhängande. Det brinnande intresset som fanns i början slocknade redan i första avsnittet och då engagemanget inte återupptogs tvivlar jag på att jag kommer att fortsätta med serien.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 3 - 4,5, Tv-serierecensioner;
Nytt i samlingen, #136
Efter att brevbäraren idag ringt på dörren och skyfflat över ett gäng paket i min famn kändes det som rena rama julafton. Jag blir alltid lika glad av att få paket, och dagens innehåll resulterade i ren eufori. ♥
Egenbeställt från CDON
Som ni vet är jag inte bara en läsare och tv-nörd, utan även en passionerad gamer. Blir jag tillräckligt engagerad kan jag sitta hela dagarna och spela, även under sommaren. För ett par dagar sedan beställde jag hem spelet Uncharted 4: ett måste för alla som äger en PS4a! CDON slängde dessutom med 400 gram Ahlgrens bilar på köpet. Eftersom jag nu både har tidsfördriv och proviant kan jag utan skam stänga in mig i några dagar. ♥
Bonnier Carlsen
Av Bonnier Carlsen fick jag två böcker: Krigarens svärd (org. The sword of sum- mer) och Himmelska eldens stad (org. City of heavenly fire). Krigarens svärd är första delen i Rick Riordans nya serie: Magnus Chase. Eftersom jag är ett grymt stort fan av Riordan och älskar de flesta av hans böcker ser jag otroligt mycket fram emot att läsa denna. Vidare är Himmelska eldens stad den sjätte och avslutande delen i The Mortal Instruments-serien av Cassandra Clare. Jag är mycket nyfiken på att se hur serien slutar, men vill gärna skaffa hem och läsa The Infernal Devices först, så att jag inte blir spoilad. Stort tack, Bonnier Carlsen!
Rabén & Sjögren
Av Rabén & Sjögren fick jag fyra böcker. I dina ögon (org. Saint anything) är en fristående bok av Sarah Dessen. Dessens böcker brukar vara lättsamma och värmande, vilket passar perfekt nu till sommaren. Jag fick även tre romaner av Roald Dahl: Den fantastiska räven (org. Fanastic mr. Fox), Häxorna (org. The witches) och Kalle och chokladfabriken (org. Charlie and the chocolate fabric). Det lilla jag tidigare läst av Dahl har varit otroligt välskrivet och genomtänkt och därför ser jag fram emot att ta del utav fler av hans böcker. Stort tack, Rabén & Sjögren!
Forum
Av Forum fick jag därtill boken När livet börjar om (org. One small act of kindness) av Lucy Dillon. Det är en fristående contemporary som handlar om hur en enda god handling kan förändra en främlings liv. Jag tycker om Dillons sätt att skriva och eft- ersom premissen verkar vara gripande ser jag mycket fram emot denna sommarläsning. Stort tack, Forum!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Hundra omistliga ting
Hundra omistliga ting (org. A hundred pieces of me) är en fristående roman av Lucy Dillon. Boken är 488 sidor lång och publiceras av Forum förlag.
Handling
"Efter ett år som hon helst vill glömma börjar Gina Bellamy om på nytt. Alla saker som hon vårdat ömt så länge verkar inte längre passa den hon är. För att hitta sig själv igen bestämmer hon sig för att slänge det mesta hon äger. Endast hundra saker får hon spara och ge den nystart hon längtar efter. Att rensa bland ägodelarna väcker minnen till liv som får Gina att omvärdera sådant som hon tidigare har trott på och tagit för givet. Och att börja om blir svårare än hon har tänkt sig."
Recension
Hundra omistliga ting är den första boken jag läst av Lucy Dillon. Jag tycker mycket om hennes lättsamma språk och texten flyter på bra. Bokens koncept är därtill intressant och fick mig att fundera över min egen tillvaro. Fast stor del av romanen är relativt händelselös är Hundra omistliga ting en inspirerande läsning som får läsaren att vilja leva bättre.
Mitt största problem med boken är den konstanta växlingen mellan nutid och dåtid. Protagonisten Gina lever ett intressant liv och jag älskar parallellen med den misskötta hunden Buzz, som ger romanen extra värme och liv. Men de tätt följande till- bakablickarna sänker helhetsupplevelsen.
Ginas förflutna är inte av lika stort intresse som hennes nutid. Många av sidorna känns som utfyllnad och de saktar ner tempot rejält. Dessvärre blir både handlingen och karaktärerna lidande av tillbakablickarna: de är för frekventa och innehållslösa. Varje gång en återblick dök upp falnade intresset och jag fick allt svårare att fastna för karaktärerna. Istället för att ge dem djup upplevdes de fiktiva personerna som allt mer slätstrukna ju fler tillbakablickar som kom. Ett resultat av det blev att läsningen uppfattades som utdragen.
Allt som allt är Hundra omistliga ting helt okej. Fast jag inte blev lika investerad i berättelsen som jag hoppats på inspirerades jag ändå av Ginas styrka och livsgnista. Romanen är utdragen med många innehållslösa scener, men samtidigt bjuder Dillon på en hel del värme och charm.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #135
Idag kom ett paket från Semic bokförlag och ett från Universal Sony. ♥
Paketet från Semic innehöll boken Spökslottet, vilket är den tredje delen i Trolldoms- akademien-serien av Peter Bergting. Det är en spinoff-serie som utspelar sig eft- er Legenden om Morwhayle. Stort tack, Semic!
Av Universal Sony fick jag The Driftless Area på DVD. Den handlar om en ung man som återvänder till sin hemstad och blir indragen i en farlig situation tillsammans med en mystisk kvinna och en oberäknelig brottsling. I huvudrollerna syns bland annat Anton Yelchin, Zooey Deschanel och John Hawkes. Stort tack, Universal Sony!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
The Revenant
The Revenant är regisserad av Alej- andro G. Iñárritu och huvudrollerna spelas av Leonardo DiCaprio, Tom H- ardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter och Forrest Goodluck. Filmen är 156 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 30 maj 2016 av 20th Century Fox.
Handling
"Efter att ha attackerats av en björn lämnas Hugh Glass åt sitt öde och kämpar sig igenom den stränga vintern i vildmarken. Det som håller honom vid liv är tanken på att hämnas på den som svek honom."
Recension
The Revenant är den starkaste filmen jag sett på länge. Den enkla handlingen kombineras med vackert foto samt imponerande skådespelarinsatser och resulterar i ett mäktigt arbete. Kontrasten mellan omgivningens naturliga skönhet och de brutala striderna formar ett intensivt mästerverk, som trots en avskräckande längd aldrig blir tråkig.
Ute på expedition är gruppen på jakt efter päls att sälja.
Det är tydligt att mycket tid har lagts ner på filmens estetik. Miljön är obeskrivligt vacker och de makalösa vyerna som närvarar i varje filmruta överväldigar. Som en ovärderlig rekvisita används naturens storslagenhet för att få till ett spektakulärt foto. Därtill är filmen stilfullt filmad och den naturliga ljussättningen skapar ett hänförande, dynamiskt foto. Sammantaget är The Revenant en av de vackraste filmerna jag sett.
Efter en björnattack skadas Glass allvarligt.
Leonardo DiCaprio (Inception) är fenomenal. Hans enastående porträttering av Glass gör ett stort intryck och berör. Innehavarna av birollerna är också beundransvärda. Speciellt Tom Hardy (Legend), som presterar oerhört starkt och ger sin karaktär en fängslande komplexitet. Därtill ger även Domhnall Gleeson (About time) och Will Poulter (The Maze Runner) värdiga insatser.
Övergiven av sina män tvingas Glass överleva på egen hand.
Filmens spända atmosfär tillsammans med skickligt koreograferade actionscener skapar intensiva scener som frekvent får tittaren att dra efter andan. Fast många av prövningarna Glass möter inte upplevs som trovärdiga gör DiCaprios kraftfulla insats att de känns äkta. Dock är avslutet antiklimatiskt. De sista minuterna upplevdes som aningen påskyndade och det abrupta slutet lämna flera frågor obesvarade.
Den hänsynslösa Fitzgerald bryr som bara om pengarna.
Som helhet är The Revenant en extraordinär överlevnadsberättelse. Det vackra fotot kombineras med fenomenala skådespelarprestationer och en spännande handling. Resultatet: ett gripande drama som alla borde se.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 9 - 10, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Månadssammanfattning: maj 2016
Som alltid sammanfattar jag månadens publicerade recensioner och tillskotten i sam- lingen. För att komma till recensionerna klickar du på bildlänkarna, som är placerade i betygsordning. Recensionerna hittas även i menyn.
- Jag lät dig gå av Clare Mockintosh – R
- Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black – R
- Budbäraren av Lois Lowry – R
- Född till hjälte av Rick Riordan
- Monsterhavet av Rick Riordan
- Titanens förbannelse av Rick Riordan
- Kampen om labyrinten av Rick Riordan
- Striden om Olympen av Rick Riordan
- Paris for one av Jojo Moyes
- Hundra omistliga ting av Lucy Dillon – R
- Drakarna av Julie Kagawa – R
- Rivalerna av Alyson Noël – R
- Slutet av Ursula Poznanski – R
- Och så var de bara en av Agatha Christie – R
- Jag utan dig av Kelly Rimmer – R
- Ung i ghettot av David Safier – R
- Ur askan av Leigh Bardugo – R
- En annan av David Levithan – R
- Jag ger dig solen av Jandy Nelson – R
- Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George – R
- Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr - R
- Lost river – R
- Extraction – R
- The hateful eight – R
- Carol – R
- Joy – R
- Serena
- En man som heter Ove – R
- Colonia – R
- The revenant – R
- The big short – R
- Meryl Streep collection – R
· It’s complicated
· Julie & Julia
· Mamma Mia! the movie
· Out of Africa
· Ricki and the flash - Point break – R
- Suffragette – R
- Star trek into darkness
- Bridesmaids
- Sex and the city 2
- Youth – R
- Flesh and bone, säsong 1
- War and peace
- Sherlock: the abominable bride
- The X files, säsong 10 – R
- Fargo, säsong 2 – R
- The odd couple, säsong 1 – R
- Zoo, säsong 1 – R
- Heroes reborn – R
- Vikings, säsong 1
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- By the Sea
- The Forest
- Nytt i samlingen, #145
- Zoolander No. 2
- Slutet
- The Danish Girl
- Nytt i samlingen, #144
- Hart of Dixie, säsong 3
- Downton Abbey, the finale
- Budbäraren
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011