Unga kvinnor

Fakta
Unga kvinnor (org. Little women) är en klassiker skriven utav Louisa May Alcott. Boken är 351 sidor lång och publiceras av Bonnier Carlsen.
 
Handling
"Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade, men som Jo säger: - Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor..."
 
Recension
Jag är glad över att ha läst Unga kvinnor. Det är en så pass omtalad bok att det känns som en skymf att inte ta del utav den. Dock kan jag inte påstå att jag njöt av läsningen. På grund av det gammeldagsa och lite tunga språket grep inte boken tag, och handlingen fängslade mig inte. Därtill är tempot långsamt och fast boken definitivt har sina stunder så var jag ofta uttråkad.
 
Det bästa med boken är karaktärerna, som allesammans är lätt att relatera till. Favoriten är Jo. Hon har en sådan inspirerande livsglädje och härlig personlighet att det är omöjligt att inte tycka om henne. Hennes vitsiga repliker är därtill både underhållande och tankeväckande. 
 
Genom karaktärernas misstag och lärdomar försöker Alcott via sin roman lära läsaren om livet. Det blir dock lite predikande, då dessa principer och livskunskaper dyker upp i nästan varje kapitel, vilket ger boken en klichéartad ton.
 
Allt som allt är Unga kvinnor okej. Jag förstår definitivt varför boken är så omtyckt, och jag tror att jag hade gillat den mer om jag läst den när den ursprungligen publicerades. Men som det är nu har den svårt att mäta sig med de mer modernare böckerna.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback