Ceremonin

Fakta
Ceremonin är den första delen i The Selection-serien av Kiera Cass. Boken är 298 sidor lång och publiceras av B. Wahlströms. Denna recension är en del av förlagets bloggstafett: föregående deltagare är My lifestyle by Elvira, medan nästkommande är Havs- djupens sal.
 
Handling
"För trettiofem tjejer är Urvalet deras livs chans. En möjlighet att fly den kast de fötts i, slippa det enkla liv som stakats ut för dem och istället leva i lyx och överflöd. De ska få bo i det kungliga slottet, tävla om att vinna prins Maxons hjärta och om att bli Illéas nästa drottning. America Singer har aldrig drömt om den typen av liv och vill absolut inte vara en del av en kungafamilj som förtrycker sina undersåtar. Men kanske har America och prins Maxon mer gemensamt än någon av dem kunnat ana."
 
Recension
Ceremonin är en värmande glädjespridare som ger läsaren ett bestående leende från öra till öra. Den lättsamma boken är karaktärsdriven och oerhört vackert skriven. Genom vitsiga repliker underhåller romanen och inger läsaren en salig må bra-känsla. 
 
Romanens protagonist – America Singer – är lätt att tycka om. Trots att hon gör en del dumma saker fängslar hennes ärlighet. Genom att stå för sina åsikter och stötta sina vänner får hon beundransvärda empatiska karaktärsdrag. Att hon därtill följer sitt hjärta istället för att styras av finansiella intressen i tävlingen bidrar till att hon uppfattas som en stark och pålitlig kvinna.
 
Något som belastar både handlingen och America är dock kärlekstriangeln. På grund av dramat som uppstår uppfattas America som oförmögen att ta beslut, vilket gör delar av läsningen påfrestande. Om America fokuserat helhjärtat på en av männen istället för att vela fram och tillbaka mellan Aspen och prins Maxon, hade berättelsen blivit mer effektfull. För läsaren är det dessutom uppenbart redan från början vem hon kommer att välja.
 
Kemin mellan Maxon och America är hänförande. Den oskyldige prins Maxon är otroligt rar och kärleksfull och som läsare är det omöjligt att inte förälska sig i honom. Scenerna med honom och America har en förtjusande dynamik och deras vitsiga konversationer fick mig att skratta. Deras sockersöta tillkännagivanden och roande missförstånd bidrar till bokens mysiga känsla. 
 
Framtiden som Ceremonin utspelar sig i är intressant, men dessvärre inte särskilt trovärdig. Kiera Cass är en begåvad författare, men hon förklarar inte mycket om kastsystemen, rebellattackerna och dylikt. Den bristande bakgrundsinformationen gör att många logiska luckor uppstår, och världen tappar sin tillförlitlighet. Men genom att vara en karaktärsdriven roman kommer Ceremonin ändå undan med detta.
 
De kärleksfulla karaktärerna och vitsiga dialogerna gör Ceremonin till en glädje- spridande roman som värmer ända in till själen. Fast kärleksdramat och trovärdigheten drar ned helheten är det omöjligt att inte älska boken.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback