VÄLJ SÄSONG: STRANGER THINGS
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
VÄLJ SÄSONG: THE GOOD PLACE
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
Dumma mej 3
Genre: Komedi, familj.
Längd: 1 hr 30 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Steve Carell, Kristen Wiig, Trey Parker, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Nev Scharrel.
Releasedatum: 13 november 2017.
Distributör: Universal.
"Gru har fått sparken från antiskurkligan och hamnar i en identitetskris. Men när en främling informerar Gru om att han har en tvilling som desperat vill träffa honom, återupptäcker en före detta superskurk hur härligt det känns att vara ond."
Dumma mej 3 är verkligen inte en nödvändig uppföljare. Den har inte heller något som direkt sticker ut ur mängden. Relationerna mellan karaktärerna är fortfarande ytliga, och den nyintroducerade skurken saknar (precis som handlingen) komplexitet. Ändå är Dumma mej 3 riktigt härlig.
Gru försöker fånga skurken Balthazar.
Filmen är väldigt lättsam, med enkelt manus och linjärt händelseförlopp. Det är inte en film som kräver någon tankeverksamhet från tittarens håll, utan det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Karaktärerna är som alltid bedårande, och fick mig att skratta en hel del. Visserligen var det inga skrattattacker, utan ett mer behärskat fniss, men ändå: jag underhölls. Dessutom förvånar filmen med ett riktigt grymt soundtrack.
Minionerna har tröttnat på att vara goda.
Som helhet är Dumme mej 3 en mysig familjefilm. Visst saknar den unikt innehåll, men den underhåller, och ibland är det allt som behövs.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
Midnattsstjärnan
Författare: Marie Lu.
Originaltitel: The midnight star.
Serie: Den unga eliten #3.
Längd: 268 sidor.
Bokförlag: Modernista.
"Adelina har fått nog av att lida. Hon har vänt ryggen åt de som förrått henne och hennes grymhet har vuxit. Mörkret inom henne börjar svämma över, och det hotar nu att förstöra allt hon uppnått."
Midnattsstjärnan gör mig riktigt kluven. Å ena sidan är det en riktigt bra bok. Samtidigt gav den inte alls det jag förväntade mig; det jag ville ha.
Låt oss ta det från början. Midnattsstjärnan var årets mest efterlängtade roman för mig. Jag är helt hopplöst förälskad i Den unga eliten-serien och har suttit som på nålar efter den avslutande delen. Och den börjar fenomenalt. Jag älskar den påtryckande stämningen, Marie Lus gripande språk och den underbart antagonistiska huvudkaraktären. Och spänningen… wow!
Men halvvägs igenom tar boken en vändning som jag inte tycker om. En ny slags magi introduceras, och den platsar inte i seriens kontext. Plötsligt kändes allt malplacerat och konstigt. Läsningen blev tradig och den mäktiga känslan ersattes av enfaldighet. Det kändes knappt som att jag läste samma bok längre. Och just det här gör att jag känner mig besviken.
Allt som allt är Midnattsstjärnan en bra bok – riktigt bra till och med. Marie Lu är en av mina favoritförfattare och hon visar återigen upp sin otvivelaktiga talang. Men jag hade förväntat mig mer.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
The Big Bang Theory, säsong 10
Längd: 7 hr 50 min.
Antal avsnitt: 24 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Mayim Bialik.
Releasedatum: 9 oktober 2017.
Distributör: Warner bros.
"Leonard och Penny finner sig själva i ett repetitivt mönster när de återskapar sitt bröllop. Sheldon och Amy experimenterar med att bo ihop. Howard och Bernadette förbereder babyns ankomst, och Raj erbjuder föräldraråd - vare sig de vill det eller inte."
The big bang theory är en av mina favoriter. Det är en underhållande och lättsam serie, som är behaglig att sträcktitta på. Fast serien på senare tid har tappat lite av den kreativitet och nördighet som gör serien speciell, väcker den tionde säsongen många skratt. Det är dessutom underbart att återigen få se karaktärerna: Sheldon är min bae.
Bernadette och Howard väntar barn.
Säsongen är dock ojämn och den har några utfyllnadsavsnitt som inte bidrar med särskilt mycket. Dessutom störde jag mig rätt mycket på Raj, som i mitt tycke bara var charmig när han inte kunde prata med kvinnor i seriens början. Nu är han mest ett störande moment som jag allra helst skulle vilja ha bort.
Sheldon börjar lära sig förförelsens konst.
Allt som allt tycker jag mycket om den tionde säsongen av The big bang theory. Visst börjar serien tunnas ut, men den underhåller icke desto mindre. Säsongen bjuder på många skratt och en riktigt fin säsongsfinal.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Feelgood, Serier: Komedi, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
It comes at night
Regissör: Trey Edward Schults.
Genre: Rysare.
Längd: 1 hr 32 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo, Riley Keough, Kevin Harrison Jr.
Releasedatum: 6 november 2017.
Distributör: Scanbox.
"Beväpnade, vaksamma och med knappa resurser är Paul och hans familj redo att offra allt för att skydda varandra. När ett ungt par och deras son en dag söker tillflykt hos dem har de öppnat en dörr som borde ha förblivit stängd."
It comes at night lämnade mig likgiltig. Filmen är inte dålig, men den är långt ifrån bra. En småspännande spänning byggs upp, men tempot är långsamt och som tittare väntar man på en klimax som aldrig kommer. Det händer faktiskt inte särskilt mycket, och när eftertexterna börjar rullar är filmens titel fortfarande ett stort frågetecken: vad är det egentligen som kommer om natten?
Familjen har lärt sig att främlingar kan vara farliga.
Det som är underligt med filmen är att den håller kvar tittarens intresse trots att den egentligen inte har innehåll som engagerar. Man vill hela tiden veta varför saker och ting ser ut som de gör, och det håller nyfikenheten vid liv. Dessvärre lämnas alla frågor obesvarade. It comes at night ger ingen som helst bakgrundshistoria och allt lämnas till tittares egen tolkning.
Det gäller att inte lita på någon.
Allt som allt är It comes at night för innehållslös för sitt eget bästa. Premissen är intressant men varken förklaras eller utvecklas under filmens gång.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
Third person
Genre: Drama.
Längd: 2 hr 17 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Liam Neeson, Olivia Wilde, Mila Kunis, Adrien Brody, Maria Bello, James Franco.
Releasedatum: 23 mars 2015.
"Tre par, som inte verkar ha något gemensamt, delar upplevelser kring älskare, exmakar och barn."
Third person har många duktiga skådespelare, en härligt tryckande stämning och ett riktigt intressant koncept. Filmen skildrar förlust ur flera olika perspektiv, och väcker starka tankar om hur det är att mista ett barn. Det är en film som griper tag snabbt, men som dessvärre förlorar lite av tittarens engagemang på grund av ett för diffust upplägg.
Michael och Anna försöker få relationen att fungera.
Third person är nämligen rätt förvirrande. Det ges bara vaga antydningar om vad som försiggår, och parallellerna saknar tydliga anknytningar till varandra. Jag fick upplevelsen att karaktärernas berättelser hade gjort sig bättre i separata filmer, där de fått ta plats mer utan distraktion. Nu blev det istället rörigt på grund av den svaga sammanlänkningen. Som tittare får man gissa sig till mycket, och fast jag gillade hur handlingen utvecklades så hade jag velat ha en starkare klimax.
Rick kämpar för vårdnaden om sin son.
Allt som allt är Third person bra, men mycket potential går förlorad på grund av de obesvarade frågorna.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama;
Allt jag inte sa
Serie: Fristående.
Längd: 214 sidor.
Bokförlag: VoxbyOpal.
"Tänk att flytta till en helt ny stad, börja på högskola och möta Dena – ditt livs kärlek, men som har en pojkvän. Tänk att hantera allt detta, nya vänner och ett nytt du, när allt du kan tänka på är en överväldigande kärlek som tar över din kropp."
Åh vad jag tyckte om Allt jag inte sa! Det är en annorlunda skriven och mycket vacker roman. Språket är nästintill poetiskt, och målar upp en så levande bild att det känns som att man är där. Dessutom har boken korta kapitel och ett fantastiskt flyt, som gör läsningen väldigt behaglig.
Något som jag tyckte mycket om med boken var förhållandet mellan protagonisten och Dena. Att de båda är tjejer görs inte till någon konstig grej. Ingen av personerna i deras liv – varken föräldrar eller klasskamrater – anmärker det på något sätt. Istället framställs deras relation som vacker och fullt naturlig, vilket jag applåderar Walldén för.
Men jag har några saker att anmärka på, fast det mest är oväsentligheter:
* Fokus hade gärna kunnat avvika från kärlekshistorien ibland.
* Ibland blir språket lite för poetiskt, så att det känns krystat.
* Avslutet är lite för enkelt, kom för snabbt och blev avhugget.
Allt som allt är Allt jag inte sa överraskande bra. Det är en fin kärlekshistoria och en förvånansvärt stark debut. Jag har aldrig skrivit så förut: men välj vad som helst från bokförlaget VoxbyOpal och du lär bli nöjd!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #240
Jag hade tänkt att vara produktiv idag, men har suttit klistrad vid datorn ända sedan tidigt imorse. Jag har nämligen varit på upptäcksfärd efter bra Black Friday-erbjudanden, och oh-boy did I find some. Fast det smärtar i plånboken kan jag knappt vänta tills jag kan visa er vad jag har beställt!
Hursomhelst har jag fått en del recex nu under veckan. Från HarperCollins kom Livsblod (Everlife #2) av Gena Showalter. Från Rabén&Sjögren kom För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson, och från LavenderLit kom Inte för nära av Colleen Oakley.
Sen fick jag Gilmore girls: a year in the life från Warner bros, War for the planet of the apes från Fox, samt Spiderman: homecoming, Tulip fever och tv-serien The white princess från Unviersal. ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Transformers: the last knight
Genre: Action, fantasy.
Längd: 2 hr 28 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Mark Wahlberg, Laura Haddock, Santiago Cabrera, Isabela Moner, Josh Duhamel.
Releasdatum: 6 november 2017.
Distributör: Paramount.
"Vår tids största hjälte blir vår grymmaste fiende när Optimus Prime ska rädda Cybertron genom att förstöra jorden. Nu måste Bumblebee och Cade Yeager leda autobotarna till den ultimata striden för att rädda mänskligheten från deras ex-bundsförvant."
Transformers: the last knight är den femte, obehövliga delen i franchisen. Filmen gör inte direkt något fel, men visar inte heller något som vi inte har sett tidigare. Det är samma mekaniska action och samma effekter som i tidigare delar. Visserligen är det hela riktigt snyggt gjort (det visuella är rent utav på WOW-nivå!), men det känns enformigt och andefattigt.
Filmen är makalös rent visuellt.
Filmen är småspännande och skådespelarna gör bra ifrån sig. Men handlingen är tunn och Transformers: the last knight pågår alldeles för länge. Filmen hade lätt kunnat komprimeras till halva sin längd utan att någon viktig information försvunnit: det händer helt enkelt inte tillräckligt mycket intressant för att bära upp det hela.
De konstanta slagsmålen blir snabbt tråkigt.
Allt som allt är Transformers: the last knight okej. Filmen fungerar som själlös underhållning, men ger inte mycket att minnas efteråt.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
The Demon King
Serie: Seven realms #1.
Längd: 506 sidor.
"Han Alister har ett tufft liv. Men allt blir värre när han stjäl en amulett från trollkarlen Bayar. Det visar sig att amuletten en gång ägdes av demonkungen, som nästan förstörde världen för ett millennium sedan. Bayar kommer göra allt i sin makt för att återta den."
Efter kaskaderna av lovord som kastats över boken, ville verkligen förälska mig i The demon king. Men jag fastnade inte alls som jag hoppats på. Tempot är långsamt och det känns som att jag har tagit del av handlingen förut. Och fast magisystemet och världsuppbyggnaden är intressant, upplever jag dem inte som originella.
The demon king är en roman som i grund och botten är bra, men som saknar det där lilla extra som får den att sticka ut. Jag kände ingen riktig konflikt eller verklig känsla, och Chima fick mig helt enkelt inte att bry mig. Dessutom finns många karaktärer och namn att hålla koll på redan från första början, och jag hade svårt att särskilja dem från varandra.
Allt som allt är The demon king i mitt tycke inte mer än okej. Hur mycket jag än ville, kunde jag inte riktigt fastna.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy;
Cult of Chucky
Genre: Rysare.
Längd: 1 hr 30 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Fiona Dourif, Brad Dourif, Alex Vincent, Allison Doiron, Matthew Stefanson.
Releasedatum: 30 oktober 2017.
Distributör: Universal Sony.
"Nica är övertygad om att hon har mördat sin familj, och har varit inspärrad på mentalsjukhus de senaste åren. När hennes psykiatriker introducerar ett nytt terapiverktyg börjar Nica tänka att hon trots allt inte är galen."
Cult of Chucky är den sjunde filmen i en franchise som jag aldrig har varit intresserad av. Eftersom många skräckfilmer är löjligt överdrivna trots seriösa koncept, såg jag inte fram emot att se en talande docka mörda människor. Och tyvärr var mina föraningar rätt.
Är det bara jag som tycker att det är ser skrattretande ut?
Som fallet är med många så kallade ”rysare” är Cult of Chucky inte alls kuslig. Istället är den tradig, barnslig och oerhört fånig. Handlingen griper inte tag och jag hade svårt att ta filmen på allvar. Karaktärerna är dessutom bleka, och fast de har några småroliga repliker satt jag för det mesta uttråkad.
Chucky låtsas ibland vara en vanlig docka.
Som ni förstår var Cult of Chucky inte en film för mig. Men har du sett de sex första filmerna så kommer du säkert tycka om även denna.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
Westworld, säsong 1
Längd: 10 hr 16 min.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, science-fiction.
Skådespelare: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, James Marsden, Jeffrey Wright, Ed Harris.
Releasedatum: 13 november 2017.
Distributör: Warner bros.
"I en nöjespark med Vilda västern-tema får gästerna betala dyrt för äventyr med androider som värdar."
Den första säsongen av Westworld är minst sagt påkostad: med snyggt foto, fantastiska miljöer, bra musik och enastående skådespelare. Men det som verkligen griper tag är det annorlunda konceptet och den komplexa handlingen. Det intelligenta manuset leker med tidslinjer, lurar tittaren och väcker existentiella frågor som ifrågasätter vad som gör oss människa.
Dolores är en av parkens värdar.
Westworld är en mycket bra serie. Det unika upplägget gör att allt känns nytt och fräscht, och det är spännande att se hur säsongen utvecklar sig. Serien lider inte brist på våld, men det är den lågmälda detaljrikedomen i bakgrunden som gör att man verkligen fastnar. Alltsammans är så snyggt hopvävt och genomtänkt att det känns som att varje liten beståndsdel har ett större syfte.
Han som driver parken har dolda planer.
Ändå ger jag inte serien toppbetyg. Varför, kanske du frågar dig? Jo, för det första upplevde jag säsongen som stundtals tradig. Det var inte ofta, men i några avsnitt hände inte särskilt mycket. Men den viktigare anledningen är att den saknade WOW-faktor. Fast jag tyckte riktigt mycket om den, blev säsongen aldrig en ny besatthet.
Gästerna får göra vad de vill med parkens värdar.
Allt som allt är den första säsongen av Westworld en riktigt stark början på en lovande serie. Den passar sig som söker mystisk och tankeväckande science fiction, med riktigt tuffa kvinnliga karaktärer.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Fantasy & scifi, Serier: Mysterium, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
Nordiska myter
Författare: Neil Gaiman.
Originaltitel: Norse mythology.
Serie: Fristående.
Längd: 235 sidor.
Bokförlag: Bonnier Carlsen.
"Läs om hur Lokes tre barn stals från jättarnas rike, varför Oden offrade sitt öga i Mimers brunn, hur Iduns äpplen återfördes till Asgård och många fler äventyr från den nordiska asatron som tar sin början med Yggdrasil och slutar med Ragnarök."
Nordiska myter är en samling noveller, där varje kapitel återberättar en berättelse ur den nordiska mytologin. Det är en förvånansvärt lärorik bok. Jag känner igen mycket från historielektionerna på gymnasiet, men många av berättelserna var för mig helt okända. Eftersom jag tycker att mytologi är fascinerande gillade jag det informativa upplägget, och efter läsningen kunde jag inte undgå att känna mig lite mer lärd.
Men trots att myterna återberättas på ett intressant sätt hade jag svårt att fastna. Det är många karaktärer att hålla koll på, och vi lär känna dem på en relativt ytlig nivå. Dessutom känns berättelserna mest efterapande – jag saknar en kreativ och personlig prägel på dem. På något sätt känns det som att jag förväntade mig mer utav boken, vilket ledde till att den lämnade mig lite besviken då något saknades.
Nordiska myter är i sin helhet okej. Jag tror att personer som inte är särskilt insatta i nordisk mytologi uppskattar den mer, då allt är nytt och boken inte får samma ”tillbaka till skolan”-känsla.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
Allegiant
Genre: Science fiction, action.
Längd: 2 hr 0 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Shailene, Woodley, Theo James, Jeff Daniels, Zoë Kravitz, Ansel Elgort, Miles Teller.
Releasedatum: 12 juli 2016.
"Tris och Four flyr och tar sig bortom muren som omringar Chicago. För första gången någonsin lämnar de allt som de känt till. Väl ute är gamla kunskaper meningslösa i ljuset av nya sanningar."
Allegiant har snygga effekter, läcker teknologi och många duktiga skådespelare. Ändå är det inte en bra film. Den är klyschig, förutsägbar och saknar hjärta (och hjärna). Dessutom märks det knappt att den baseras på boken med samma namn, och på något sätt passar den inte alls ihop med sina föregångare.
Tris kämpar mot sin pojkväns mamma.
När jag tittar på Allegiant upplever jag inte att den har en bärande handling. Det är en väldigt innehållslös film, och när eftertexterna börjar rulla känns det nästan som att den stått och trampat på samma ställe som den började på. Berättelsen rör sig ingen vart, och tradigheten gör det svårt att få grepp om vad filmens egentliga syfte är.
Vännerna beger sig till andra sidan muren.
Allt som allt är jag riktigt besviken på Allegiant. Föregångarna är definitivt inte perfekta, men de lyckades underhålla och höll mig intresserad från början till slut. Den här gör däremot mig ytterst tveksamt inställd till om jag vill se den avslutande delen Ascendant.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi;
Legion, säsong 1
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Action, science fiction.
Skådespelare: Dan Stevens, Rachel Keller, Amber Midthunder, Aubrey Plaza, Bill Irvin, Jean Smart.
Releasedatum: 13 november 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
"Efter diagnosen som schizofren har David åkt in och ut ur mentalsjukhus. När han möter en ny patient börjar han inse att rösterna i hans huvud kanske är på riktigt. Med hjälp av okonventionella metoder påbörjar David en resa för att finna sig själv som elder till en värld full av möjligheter och fara."
Det här var inte en serie i min smak. Helt ärligt förstod jag mig inte riktigt på Legion. Jag vet inte riktigt vad den vill säga mig: allt jag vet är att den försöker för mycket. Resultatet blir ett virrvarr av händelser som utåt sett inte verkar höra ihop.
David måste handskas med underliga krafter.
Seriens upplägg känns rörigt. Dessutom är handlingen oklar, och det finns inte något som driver berättelsen framåt. Det hela blir rätt tråkigt att titta på, och jag kom ofta på mig själv med att distraheras av annat. Det berodde också på att jag inte alls fastnade för karaktärerna, som porträtterades av mediokra skådespelare och vars personlighetsdrag var inkonsekventa.
Vännerna försöker hjälpa David hantera sin schizifreni.
Jag är alltså väldigt besviken på den första säsongen av Legion. Eftersom serien baseras på Marvel Comics hade jag hoppats på en häftig superhjälteserie, men istället blev det ett ologiskt plattfall.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Action & thriller, Serier: Fantasy & scifi, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 0 - 2,5, Tv-serierecensioner;
När äventyret väntar
Serie: Systrarna och kärleken #2.
Längd: 269 sidor.
Bokförlag: HarperCollins Nordic.
"Fanny är rebellen som balanserar på lagens gräns. Christopher är den ensamstående pappan som alltid är korrekt och perfekt. När de möts är det något som sprakar, som skulle kunna leda till djupare känslor. Men ska Fanny våga släppa sin rädsla för relationer?"
När äventyret väntar är en härligt lättsam må bra-bok. Berättelsen har en behaglig rytm och det gripande språket gör att sidorna flyger förbi. Den är lite mer förutsägbar än När drömmen slår in då den följer en rätt typisk romance-mall: med oönskade känslor, ett besvärligt förflutet och ett lyckligt slut. Ändå är det svårt att lägga ifrån sig boken förrän sista sidan är läst.
Men jag hade velat lära känna karaktärerna mer ordentligt. Jag tycker om dem, men känner inte riktigt med dem. De är lite för ytliga och stereotypiska, och hade behövt mer komplexitet för att gå från att kännas som fiktiva personer till verkliga individer.
Allt som allt är När äventyret väntar bra, och jag ser fram emot att läsa mer av Sofia Fritzson i framtiden.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Filmrecensioner: Romantik, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #239
Är det bara jag som redan lyssnar på julmusik? Av någon anledning har jag fått värsta jul-feelingen, som resulterat i att jag haft "White christmas" på repeat i högtalarna och konstant snaskat på skumtomtar. Jag försöker intala mig att det är lång tid kvar, men det är som att någon har tryckt på en knapp som fått mig att gå all in christmas mode. Det är också därför som veckans foto har "råkat" få lite julvibbar.
Under veckan har flera spännande recex hittat sin väg hem till mig. Bland annat fick jag Evighetens hov av Dave Rudden från Modernista, vilket är andra delen i Det lånade mörkrets riddare-serien. Från dem fick jag även Brännmärkt av Lizette Edfeldt – en debut med riktigt intressant premiss om en tjej tvingas ta upp kampen mot en hemlighetsfull härskare som håller samhället i ett järngrepp.
Jag fick även fjortonde säsongen av kriminalserien NCIS från Paramount, samt Dumma mej 3 från Universal. Sen har jag också köpt The invention of lying: en komedi som utspelas i ett samhälle där alla säger sanningen.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
The Vampire Diaries, säsong 8
Längd: 10 hr 40 min.
Antal avsnitt: 16 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, urban fantasy.
Skådespelare: Paul Wesley, Ian Somderhalder, Candice King, Kat Graham, Zach Roering.
Releasedatum: 18 september 2017.
Distributör: Warner bros.
"Damon och Enzo blir besatta av en mörk och onaturlig kraft medan Bonnie, Stefan och Caroline går ihop med Alaric för att försöka hitta dem. Och det verkar vara upp till Matt att rädda Mystic Falls."
Jag föredrar onekligen början av The vampire diaries, där serien inte är urspårad. Men fast den åttonde – och sista – säsongen inte når upp till ”den gamla, goda tiden”, är den förvånansvärt fängslande.
Stefan har stängt av sin mänsklighet.
Efter seriens katastrofala sjunde säsong hade jag inte räknat med någon försoning. Men här rycker serien upp sig, och återfick lite av den där myspysiga känslan som föregående säsong led brist om. Säsongen bygger även upp en nyfikenhet som gör att tittaren alltid vill veta vad som händer härnäst, och fast det mesta är lätt att förutse är det svårt att slita sig.
Lyckan är ofta god men kortvarig.
Den åttonde säsongens svaghet är dock de många klyschorna. Därtill är upplägget rörigt och själva slutet är både antiklimatiskt och lite smått förvirrande. Men som helhet är jag ändå glatt förvånad. The vampire diaries avslutas visserligen inte med perfektion, men är så pass tilldragande att jag gläds över att ha dett den.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Urban fantasy, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Flora Banks förlorade minne
Originaltitel: The one memory of Flora Banks.
Serie: Fristående.
Längd: 317 sidor.
Bokförlag: Alfabeta.
"Flora har inga minnen. Hon minns inte vilka hennes vänner är, vad hon gjorde dagen innan eller hur gammal hon är. Hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. En kväll kysser hon någon hon inte borde kyssa. Och nästa dag minns hon det. Det är hennes första minne på tio år."
Jag såg mycket fram emot att läsa Flora Banks förlorade minne. Bokens fascinerande premiss gjorde mig verkligen nyfiken på vad berättelsen hade att säga. Och ja, konceptet är intressant – men spänningen hålls inte upp särskilt länge. Mest beror det på att innehållet är väldigt upprepande. Huvudpersonen har bara ett minne, och det upprepas gång på gång för läsaren. ”Jag kysste Drake” påminns vi om, men efter ungefär hundrade gången kändes det hela tradigt.
Jag anser också att för mycket fokus ligger på kärleksintresset. Jag tror att boken hade kunnat bli riktigt intressant om vi fått följa Floras vardagliga liv och utmaningar, men handlingen förlorade all substans när jakten på Drake hela tiden var i centrum. Det kändes klyschigt och var helt enkelt inte särskilt gripande.
En annan anledning till att jag hade svårt för boken var karaktärerna. Jag fastnade inte för någon av dem, inte ens Flora. Hon är inte alls trovärdig, och jag störde mig på att hon blev så besatt av kyssen när hon i sitt huvud är tio år gammal. Dessutom gör hon saker som hon inte borde kunna göra utan minnen från de senaste sju åren, vilket gör att jag som läsare aldrig övertygas om hennes tillstånds allvar. Andra karaktärer som jag inte tyckte om var Drake (som utnyttjar Flora), Floras föräldrar (som lurar henne, samt lämnar henne ensam) och Floras bästa vän (som i sin surhet överger Flora fast hon är medveten om att hon behöver stöd). Jag tycker också att det är rätt antiklimatiskt att Floras bror – som är viktig för handlingen – inte ”syns” i boken, utan bara berättas om.
Allt som allt är Flora Banks förlorade minne okej. Jag tycker om premissen, och några småroliga scener, men förövrigt är den rätt blek.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
Kungens fånge
Originaltitel: King's cage.
Serie: Röd drottning #3.
Längd: 512 sidor.
Bokförlag: Modernista.
"Mare är fånge, maktlös utan sin blixtförmåga. Hon lever på nåder av den förrädiska man hon en gång älskade: kung Maven. Samtidigt förbereder sig Mares gäng av blandblodiga för krig."
Kungens fånge är betydligt bättre än föregångaren, Glassvärdet. Den har fler intriger, starkare atmosfär och intressantare karaktärer (dvs. mer fokus på Maven). Överlag är det faktiskt en rätt spännande bok, som får mig att se fram emot seriens avslutande del.
Emellertid är tempot långsamt, och boken hade kunnat kortas ner en hel del. Transportsträckorna är långa, och ofta känns det som mycket prat men ingen verkstad. Därtill är många av karaktärerna platta. Jag är inte ens särskilt förtjust i Mare, då hon inte känns som en verklig person.
Allt som allt är Kungens fånge bra. Den har många brister, men lyckades ändå engagera mig och göra mig nyfiken på fortsättningen.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
The Mummy
Genre: Action, fantasy.
Längd: 1hr 50 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russel Crowe, Neil Maskell.
Releasedatum: 23 oktober 2017.
Distributör: Universal Sony.
"En prinsessa från antiken som berövats sitt rättmätiga öde, väcks ur sin eviga vila för att hämnas på den värld som en gång tagit hennes liv. med sig ur graven har hon ett raseri och ett hämndbegär som fått tryckkoka i en gravkammare i tusentals år."
The mummy är en okej nytolkning av den klassiska Mumien-franchisen. Filmen har inte direkt ett nytänkande koncept, men kompenserar det med läckra effekter och snyggt foto. Den är dessutom förvånansvärt rolig. Jag hade inte förväntat mig humor i en Mumie-film, men det fungerar överraskande bra. Men det gör dessvärre att filmen aldrig blir särskilt obehaglig.
Nick och vännen Chris letar efter egyptiska artefakter.
En annan nackdel med att blanda in humor i The mummy är att filmen är svår att ta på allvar. Upplägget är spretigt och det känns ofta som att genren är obestämd. Det finns också flera olika handlingsparalleller, vilket gör filmen ofokuserad. Till exempel har Dr. Jykyll och Mr. Hyde viktiga biroller, men de känns på något sätt malplacerade i Mumien-universumet.
Den begravna prinsessan vaknar återigen till liv.
Allt som allt är The mummy en okej film med lite för mycket av det goda. Men trots klyschor, rörigt upplägg och förutsägbar handling lyckas den underhålla.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
Vinnarna av Westworld
Nu är tävlingen avslutad och vinnarna dragna. Till er som inte vann den här gången får ni snart en ny chans, då nästa tävling drar igång 2 december!
De som vann varsitt exemplar av Westworld säsong 1 är:
- Markus – bluray.
- Jenny – bluray.
Stort grattis! Ett vinnarmejl har skickats till er.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Tävlingar
Vakuum
Författare: Mia Öström.
Serie: Fristående.
Längd: 208 sidor.
Bokförlag: Gillaböcker.
"Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv. Tydligen är det dags att gå vidare. Men vad rör det Jonna? Hon är ju inte där, hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man kan komma. Samtidigt går hon omkring på marken med Johans gamla tröja på sig. Och i fickan hittar hon en lapp."
Vakuum är en svenskskriven roman om att hantera sorg. Det är en lågmäld bok, som jag har svårt att göra en rättvis bedömning av. På något sätt sticker språket ut mer än själva handlingen. Orden känns vackra, och försätter läsaren en viss stämning under läsningen. Men samtidigt är språket inte tillräckligt mäktigt, och ibland blir den konstant melankoliska känslan enformig.
Det här är på något sätt en återhållsam bok. Den har något där, men känslorna och drivkraften når inte riktigt fram till läsaren. Dessutom finns inte mycket till handling, och fast berättelsen är lätt att ta till sig så känns den lite innehållslös. Jag berördes inte lika mycket som jag hoppades, och fast jag hela tiden ville fortsätta läsa så fanns egentligen inget som grep tag, vilket är paradoxalt.
Allt som allt är Vakuum en okej bok, som lämnade mig rätt neutralt inställd. Den är varken bra eller dålig, den bara är.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
Exit väst
Författare: Mohsin Hamid.
Originaltitel: Exit west.
Serie: Fristående.
Längd: 219 sidor.
Bokförlag: Natur&kultur.
"I ett land på gränsen till inbördeskrig träffas Nadia och Saeed. Men runt omkring dem faller samhället samhället. Det börjar rykas om dörrar som leder till andra, lugnare platser och liv, för den som trotsar faran och kan betala. De beslutar sig för att ge sig av och lämna allt bakom sig."
Exit väst gör mig kluven. Å ena sidan är konceptet originellt och fascinerande. Jag tycker också om den lågmälda tonen, och Hamids mäktiga sätt att väcka tankar om hur samhället ser ut. Men samtidigt känner jag att det inte finns mycket till själva berättelsen; inga intressanta karaktärer och ingen drivande handling som kräver att bli läst. Efter läsningen kände jag mig underväldigad.
Läsningen besväras även av långa meningar. Invecklade bisatser följer varandra, och det är svårt att ta till sig innehållet eftersom meningens början hinner glömmas bort innan slutet kommer. Att naturliga pauser saknas gör också läsningen stressad, och det är lätt att förlora fokus eftersom jakten på nästa punkt är mer framträdande än berättelsen i sig. Kan du gissa hur långa meningarna var? Faktum är att Exit väst har meningar uppemot 308 ord långa! Och det är inte bara enstaka fall, utan förekommer frekvent: nästan alla meningar är för långa. Det blir minst sagt påfrestande att läsa.
Allt som allt är Exit väst okej. Konceptet är annorlunda och jag tycker om stämningen – men handlingens avsaknad av driv och de långa meningarna gjorde att jag inte fastnade.
PS. För att göra bokens meningslängd konkret kan jag berätta att hela den här recensionen har 187 ord, inte inberäknat denna mening.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Sponsrade recensioner;
Empire, säsong 3
Längd: 13 hr 11 min.
Antal avsnitt:
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, musik.
Skådespelare: Terrence Howard, Taraji Henson, Bryshere Gray, Jussie Smollett, Trai Byers.
Releasedatum: 23 oktober 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
"Medan Lucious lanserar Empires streamingtjänst startar hans halvbror Tariq en mordutredning. Romansen mellan Angelo och Cookie hettar till, medan bröderna Lyon kämpar med pillermissbruk och kärlek."
Empire är inte en särskilt välkänd serie, men den förtjänar verkligen att bli sedd. Det är nämligen en lysande, karaktärsdriven serie som har allt: action, romantik, humor och drama, drama, drama.
Cookies och Lucious mörka förflutna hemsöker dem än idag.
Den tredje säsongen är riktigt het, mycket tack vare skådespelarna. Huvudrollsinnehavarna Taraji Henson (Dolda tillgångar) och Terrence Howard (Crash) är briljanta, och deras magiska tolkningar av rollerna gör det omöjligt att inte fastna för karaktärerna. Tillsammans med spännande intriger och härlig humor blir det nästintill omöjligt att slita sig.
Kärlek och girighet styr familjemedlemmarna.
Den tredje säsongen av Empire har dessutom mäktig musik som snyggt integreras i seriens handling. Det är till stor del den som gör serien till vad den är – låtarna har sådan kraft att de med enkla ton-ändringar manipulerar tittarens känslor. De är även så pass medryckande att de går på repeat här hemma. Några av mina favoriter från säsongen är Over everything, Cold cold man, Crazy crazy 4 u, Need freedom, Feels so good, Throne och The father and the son.
En av säsongens gästskådespelare är sångerskan Mariah Carey.
Dessvärre är säsongen rätt förutsägbar. Samtidigt känns det som att den har förlorat lite av seriens originalitet: den berörde mig inte lika mycket som tidigare delar, och det känns som att något saknas. Jag har också svårt för den uttjatade tropen i slutscenen – jag hade hoppats på att serien skulle ta en annan vändning.
Familjens intriger får allvarliga konsekvenser.
Allt som allt är den tredje säsongen av Empire ståtlig. Eftersom jag tycker om intriger och drama passar den mig alldeles utmärkt. Empire är en riktigt sexig serie, som jag rekommenderar varmt. Den har bra musik, härlig humor och mycket spänning – vad väntar du på?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Musik, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
The Strain, säsong 3
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Science fiction, rysare.
Skådespelare: Corey Stoll, David Bradley, Kevin Durand, Jonathan Hyde, Richard Sammel.
Releasedatum: 16 oktober 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
"Ephs biovapen höll till en början varelserna tillbaka, men nu har de utvecklats till ett av de största hoten någonsin mot mänskligheten. Han slår sig samman med Dutch i jakt på strigois svagheter. Under tiden upptäcker Abraham en mystisk last från Egypten."
Den första säsongen av The strain var händelsefull, med annorlunda handling och intressanta karaktärer. Den andra säsongen var snäppet sämre, och nu – vid den tredje säsongen – har jag nästan förlorat intresset helt.
Vasiliy bekämpar strigoi i tunnlarna under staden.
Serien utvecklas nämligen inte längre. Istället står den och trampar på samma ställe, vilket blir enformigt och förutsägbart. Sen har också skrivandet försämrats, då fler klyschor och krystade dialoger trängts in i manuset. Jag saknar dessutom de få skådespelarna från första säsongen som verkligen gjorde intryck – kvar finns nu bara en medioker B-ensemble.
Abraham försöker samarbeta med Quinlan.
Allt som allt är den tredje säsongen av The strain okej. Serien är fortfarande småspännande, men går för mycket runt i cirklar för att hålla kvar intresset.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Fantasy & scifi, Serier: Skräck, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 3 - 4,5, Tv-serierecensioner;
Harry Potter och fången från Azkaban (illustrerad)
Originaltitel: The prisoner of Azkaban.
Serie: Harry Potter #3.
Längd: 326 sidor.
Bokförlag: Rabén&Sjögren.
"Harry Potter rymmer hemifrån och förväntar sig stora problem, men ministeriet har större saker att ta itu med – Sirius Black, en ökänd massmördare, har rymt från fängelset. Han är ute efter Harry, som under sitt tredje år på Hogwarts följs av förebud om död."
Den illustrerade utgåvan av Harry Potter och fången från Azkaban är magnifik. Det är inte ofta som jag tar del av en bok med så mycket hjärta att jag ler som ett fån medan jag läser. Den är intelligent skriven med kreativt uppbyggd värld, skarpa dialoger och tankeväckande metaforer. Dessutom är Harry, Ron, Hermione och alla de andra karaktärerna bland de charmigaste som jag har läst om. De fick mig att skratta otaliga gånger, och inspirerar med hjärtevärmande lojalitet.
Bokens illustrationer är makalösa. Varje uppslag bemöter läsaren med en kaskad av färger som gör omedelbart intryck. De vackra och detaljrika bilderna får läsaren att stanna till och utforska sidorna, och gör boken om möjligt mer stämningsfull. Det finns bara ett sätt att beskriva illustrationerna på: de är helt magiska.
Den enda svagheten som jag noterat rör inte själva berättelsen, utan formatet. De illustrerade utgåvorna är nämligen stora och tunga, vilket gör dem otympliga och svåra att läsa. Sen är jag personligen inte särskilt förtjust i spaltformaterad text, men det är en smaksak.
I sin helhet förtrollar den illustrerade utgåvan av Harry Potter och fången från Azkaban både med sitt yttre och sitt inre. Det är en spännande och påkostad roman som borde finna ett hem i varje läsares hylla.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #238
Den här veckan har jag i min bokgirighet brutit mot mitt köpförbud. Som ni säkert redan vet försöker jag spara pengar till Black Friday. Det har faktiskt gått rätt bra, men vi har alla våra svaga stunder. Det som jag råkade köpa var två begagnade böcker: Where things come back av John Whaley, samt Doon av Carey Corp och Lorie Langdon. Eftersom de bara kostade 130 kr totalt, intalar jag mig att det är okej.
Under veckan fick jag också skräckfilmen It comes at night från Scanbox. Vidare skickade bokförlaget Alfabeta Flora Banks förlorade minne av Emily Barr, och från Bonnier Carslsen kom Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. De var dessutom lite extra fyndiga, och skickade med en burk glädjepiller och hallondoftande handsprit. Jag är relativt övertygad om att sakerna har med boken att göra, men det kan också vara så att förlaget tvivlar på hur mentalt stabil jag är. Jag skulle säga att det är en 50/50 chans.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
The Wizard of Lies
Genre: Drama, biografi.
Längd: 2 hr 12 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Alessandro Nivola, Nathan Darrow, Michael Kostroff.
Releasedatum: 2 oktober 2017.
Distributör: Warner bros.
"Bernie Badoff orkestrerade det största ponzibedrägeriet i USA:s historia, värt över 65 miljarder dollar. När han till slut arresteras hamnar hans fru och två söner i det brutala rampljuset, vilket får tragiska konsekvenser."
The wizard of lies är inte en dålig film. Faktum är att jag tydligt kan se hur välproducerad och genomtänkt den är. För rätt tittare är det ett mästerverk. Men jag har inget intresse av ekonomi, och därför förlorade jag intresset alldeles för snabbt.
Filmen börjar riktigt bra. Den mörka berättelsen är gripande, och skådespelarna levererar starkt. Det var länge sedan jag såg Pfeiffer, och det är roligt att se henne göra en så stark comeback. Men i mina ögon är The wizard of lies ofokuserad och alldeles för lång. Händelserna rör sig plågsamt långsamt framåt, och det dröjde inte länge innan jag kände mig uttråkad. Och det är väldigt synd, för jag borde tycka om den. Filmen gör inga som helst fel – men jag är helt enkelt inte rätt målgrupp.
Allt som allt är The wizard of lies långt ifrån dålig, men det är inte en film för mig. Tycker du om filmer som Spotlight och The big short lär du dock älska den.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Filmrecensioner: Drama, Sponsrade recensioner;
Alien: Covenant
Genre: Rysare, science fiction.
Längd: 2 hr 3 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride.
Releasedatum: 2 oktober 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
"På väg till en avlägsen planet upptäcker besättningen på rymdskeppet Covenant vad de tror är ett outforskat paradis. Men i själva verket är det en farlig plats, och nu måste de försöka fly."
Alien: Covenant är efterföljaren till Prometheus. Den har många brister som tunn handling, bleka karaktärer och ett förutsägbart förlopp som vi har sett många gånger tidigare. Upplägget upplevs vara aningen repetitivt, och många av scenerna känns påskyndade. Till exempel växer utomjordingarna obegripligt snabbt, och man hinner knappt blinka förrän de dubblat sin storlek.
Den främmande planeten visar sig ha många faror.
Ändå är det svårt att inte ryckas med och underhållas. Jag tycker faktiskt förvånansvärt mycket om filmen. Förväntar du dig ett mästerverk kommer du självfallet bli besviken. Men om du, som jag, vill se en klassisk scifi-skräck med mycket blod och karaktärer som avverkas en efter en, lär du bli nöjd med Alien: Covenant. Visst kan man argumentera för att konceptet är uttjatat, men det underhåller och är spännande. Dessutom är fotot snyggt och Michael Fassbender är som alltid superb i sin roll.
En efter en avverkas medlemmarna i besättningen.
Allt som allt är Alien: Covenant en bra science fiction-rulle. Det är en spännande och brutal film, som trots många brister underhåller.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Filmrecensioner: Skräck, Sponsrade recensioner;
En väktares bekännelser
Serie: En väktares bekännelser #1.
Längd: 284 sidor.
Bokförlag: Gillaböcker.
"Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta ser inte dem tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. När det börjar rapporteras om folk som försvinner är det för mycket för en femtonåring."
Jag har generellt sett rätt svårt för genren ”urban fantasy”, då jag ofta upplever den som fånig. Men jag tyckte förvånansvärt mycket om En väktares bekännelser. Det är en lättsam roman, med behagligt språk och härlig humor. Sen är det förstås extra roligt att den utspelas i Stockholm och att Säfström har integrerat mytologi i den typiska svenska vardagen.
Emellertid fastnade jag inte riktigt för handlingen, och emellanåt upplevde jag tempot som långsamt. Det var inte heller särskilt svårt att lista ut svaret på det bärande mysteriet, vilket fick protagonisten Tilda att framstå som relativt ointelligent. Eftersom jag tycker om oväntade vändningar, gjorde det linjära händelseförloppet läsupplevelsen lite platt.
Allt som allt är En väktares bekännelser en bra bok. Det blev inte en ny favorit för mig personligen, men jag förstår varför så många tycker om den.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: urban fantasy, Sponsrade recensioner;
Tävla och vinn – Westworld, säsong 1!
I samarbete med Fox lottar jag ut två exemplar av Westworld säsong 1. Vinnarna får själva bestämma om de vill ha serien på bluray eller DVD.
Westworld utspelar sig i en nära framtid, där vad som helst är tillåtet. Säsongen släpps 13 november, och i huvudrollerna syns bland annat Evan Rachel Wood, Thandie Newton, James Marsden och Ed Harris.
För chans att vinna serien, kommentera detta inlägg och:
1. Svara på frågan: finns fördelar med ett samhälle utan lagar?
2. Svara på frågan: vill du vinna serien på bluray eller DVD?
3. Ange din mejladress.
Tävlingen avslutas midnatt 13 november. Sena bidrag blir ogiltiga.
De två vinnarna lottas fram av mig och beslutet kan inte överklagas. Vinnarna kontaktas via mejl när tävlingen är avslutad och behöver svara på mejlet med sin fullständiga adress. Tävlingen är endast öppen för deltagare bosatta i Sverige, och alla under 18 år behöver ha målsmans tillstånd för att delta. Vinsten kan inte bytas mot kontanter.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Tävlingar
This is us, säsong 1
Antal avsnitt: 18 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley.
Releasedatum: 16 oktober 2017.
Distributör: 20th Century Fox.
"Jack och Rebecca väntar trillingar. Men vid förlossningen uppstår komplikationer, och hela deras världsbild krossas. Men de tar de suraste citronerna som livet har att erbjuda, och gör det till något som liknar lemonad."
This is us är en tankeväckande må bra-serie som både underhåller och berör. Handlingen är lätt att hänga med i, och skådespelarna gör sina livs starkaste insatser.
Familjen Pearson måste ta sig igenom mycket.
Mest fastnar jag för den annorlunda dramaturgin. Serien utspelas nämligen inte kronologiskt. Istället äger den rum över flera decennier, och sammanflätar skickligt karaktärernas tidslinjer genom att växla mellan olika tidsperioder av deras liv. Istället för att använda paralleller ur det förflutna som ett komplement, är tillbakablickarna minst lika omfattande och viktiga som det nutida handlingsspåret.
Kate kämpar med att gå ner i vikt.
Säsongens svaghet är att den ibland upplevs som utdragen. Den är också rätt förutsägbar och lite väl sentimental ibland. Men för övrigt är This is us en riktigt bra. Det är en hjärtevärmande serie som griper tag från första avsnittet och passar hela familjen.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Feelgood, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5, Tv-serierecensioner;
Vinnarna av Transformers: the last knight
Nu är tävlingen avslutad och vinnarna dragna. Till er som inte vann den här gången får ni snart en ny chans, då nästa tävling drar igång imorgon!
De som vann varsitt exemplar av Transformers: the last knight är:
- Åsa.
- Ulf.
- Göran.
Stort grattis! Ett vinnarmejl har skickats till er.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Tävlingar
Syndig
Originaltitel: Wicked.
Serie: Pretty little liars #5.
Längd: 239 sidor.
Bokförlag: Modernista.
"Hanna skulle göra allt för att vara coolast i stan. Spencer rotar i familjehemligheter. Emily kan inte sluta tänka på sin nya kille. Och Aria är lite väl förtjust i mammas pojkvän. Nu när Alis mördare är bakom lås och bom tror tjejerna att de går säkra. Men de som glömmer bort det förflutna är dömda att upprepa det."
Syndig är en beroendeframkallande fortsättning på serien. Det är något visst med Shepards språk som gör att jag fängslas direkt. Sättet som hon formulerar texten på skapar ett väldigt behagligt flyt, och trots att detta är en thriller känns läsningen lättsam. Med det sagt så är Syndig även spännande, och trots att boken inte lider brist på klyschor kan jag lova att den är svår att lägga ifrån sig.
Men efter händelserna i Otrolig hade jag hoppats att serien skulle ta en ny, fräsch vändning. Därför blev jag lite besviken när bokens handling verkade upprepa sig själv, som att allt började om från ruta ett. Det får serien att verka lite tradig; som att den aldrig kommer till sitt slutmål. Dessutom kändes intrigerna inte riktigt lika gripande som i tidigare böcker, och jag upplever det nästan som att karaktärerna utvecklats baklänges och blivit mer omogna.
Allt som allt är Syndig en bra roman. Den har inte riktigt samma hjärta som tidigare delar, och följer förstås samma långsökta koncept. Men läsningen är faktiskt rätt spännande, och det är omöjligt att inte fastna för Shepards språk. Det spelar egentligen ingen roll vad hon skriver, allt lyckas på något magiskt vis fängsla. Syndig slutar dessutom i en cliffhanger som väcker stor nyfikenhet för fortsättningen.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
Wonder Woman
Genre: Fantasy, action.
Längd: 2 hr 20 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Danny Huston, Robin Wright, David Thewlis, Ewen Bremner, Elena Anaya.
Releasedatum: 9 oktober 2017.
Distributör: Warner bros.
"Diana är uppvuxen på en skyddad paradisö. Men när en amerikansk pilot kraschar där och berättar om en massiv konflikt lämnar hon sitt hem, övertygad om att hon kan stoppa hotet."
Wonder woman är en rätt typisk superhjälte-film. Handlingen är enkel och händelseförloppet förutsägbart. Den har dessutom många klyschor och ologiska detaljer, samt en hel del överdrivna scener. Faktum är att filmen blir rätt fånig emellanåt; något som förstärks av bristfälliga effekter. Men trots det, tycker jag mycket om filmen.
Trots klyschor och ologiska detaljer underhåller filmen.
Wonder woman är nämligen rätt härlig. För det första passar Gal Gadot riktigt som Diana, och jag kan inte riktigt föreställa mig någon annan i rollen. Dessutom är filmen rätt charmig. Det är roligt att se kulturkrocken när Diana kommer till människans värld, och trots att vi har sett det mesta förut kan jag inte undgå att smälta. Om man inte är för kritisk mot bristerna, så är det lätt att underhållas och koppla av till filmen.
Gal Gadot passar som Wonder woman.
Allt som allt är Wonder woman bra; varken mer eller mindre. Den väckte intresse relativt fort och behöll det ända till eftertexterna, men hade kunnat arbeta mer för att motverka klyschor.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
Fången från Skottland
Originaltitel: The Scottish prisoner.
Serie: Sagan om Lord John Grey #3.
Längd: 447 sidor.
Bokförlag: Bookmark.
"Lord Grey tar emot ett paket. Det innehåller dokument som pekar mot en konspiration och övergängande fara. Men vissa av texterna är skrivna på tungomålet eriska, som Lord Grey inte kan tyda. Och han känner endast en som kan det: Jamie Fraser."
Fången från Skottland är den tredje, fristående romanen om Lord Grey. Jag är personligen inte särskilt tagen av honom, sannolikt för att jag ännu inte kommit till den delen i Outlander-serien där han introduceras. Jag tycker dock mycket om Jamie, vilket är tur eftersom han delar narrativ med Lord Grey i den här boken. Hans perspektiv är enligt mig intressantare att läsa ur, och jag tycker om att ta del utav hans liv utan Claire.
Men. Av någon anledning har jag alltid haft svårt att fastna för Gabaldons böcker. Jag vet faktiskt inte om det beror på språket eller tempot eller något helt annat, men faktum är att jag blir uttråkad. Jag hade hoppats att det skulle bli annorlunda med Fången från Skottland, men tyvärr inte. Trots att det finns scener som jag tycker om, var jag för det mesta rätt ointresserad när jag tog mig igenom sidorna.
Allt som allt kan jag inte påstå att Fången från Skottland var en bok för mig.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: historisk fiktion, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #237
Den här veckan har jag fått den omarbetade versionen av Dan Browns Da vinci-koden från Semic. Det är den välkända spänningsromanen om Robert Langdon, fast anpassad till en ny generation läsare. Jag fick också Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman från Lavender Lit. Jag vet faktiskt inte vad boken handlar om, men har hört väldigt mycket gott om den.
Jag har också fått filmer och tv-serier: Transformers: the last knight och Munich från Paramount, första säsongen av Legion från Fox, Cult of Chucky från Universal samt den första säsongen av Westworld från Warner bros. Av dessa ser jag mest fram emot Westworld – eftersom alla i min omgivning har lovordat den! ♥
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Blade Runner (limited steelbook)
Genre: Thriller, science fiction.
Längd: 1 hr 57 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah.
Releasedatum: 2 oktober 2017
Distributör: Warner bros.
"I ett högteknologiskt framtidssamhälle som börjar förfalla är Deckard på jakt efter förrymda, livsfarliga replikanter och dras samtidigt till en mytsisk kvinna vars hemligheter riskerar att förtära honom."
Blade runner är science fiction-klassikern som varit på allas läppar sedan 1982. Nu, 35 år senare, har den ny-release. Förutom ett nytt, snyggt utseende på fodralet, har filmen utökats med fler scener som tidigare klippts bort. Om man är ett fan av filmen, kan det vara en bra idé att utöka sin samling med denna steelbook-utgåva.
Deckard letar efter replikanter.
Det här var faktiskt första gången som jag såg Blade runner. Förväntningarna var höga, eftersom viskningar om ett mästerverk sedan länge nått mitt öra. Dessvärre uppvisade filmen inte den kvalité som jag väntat mig, och ärligt talat måste jag säga att den känns överreklamerad. Det långsamma tempot och den oklara handlingen tråkade ut mig. Mitt intresse fångades aldrig upp, och trots att skådespelarna presterade väl började jag aldrig bry mig om karaktärerna.
Den futuristiska världen grundas på teknologiska lösningar.
I det stora hela känns Blade runner som ett plattfall. Jag respekterar att det många tycker att filmen är fantastisk, men kan inte konstatera annat än att den inte var för mig.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 0 - 2,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
Mjölk och honung
Författare: Rupi Kaur.
Originaltitel: Milk and honey.
Serie: Fristående.
Längd: 208 sidor.
Bokförlag: Mima.
"En samling poesitexter, illustrerade med Rupi Kaurs egna teckningar, som behandlar erfarenheter av våld, missbruk, kärlek, förlust och femininitet."
Eftersom jag nästan bara har hört gott om Mjölk och honung hade jag förväntat mig en mer banbrytande bok. Men när sista sidan var läst kunde jag inte undgå att känna ”var det här allt?”. Boken är verkligen inte dålig, men jag hade hoppats på mer.
För det första hade jag missförstått hela konceptet. Jag hade trott att det skulle vara en berättelse skriven i vers. Istället visade det sig vara fristående dikter, samlade inom samma pärm men utan handling. Detta är inte fel någonstans, men inte vad jag hade räknat med.
Det finns några dikter som är kraftfulla: med vackra ord och djupa metaforer. De kommer jag alltid att bära med mig. Men de flesta dikterna känns faktiskt som utfyllnad, som vanliga meningar som bara brutits upp på separata rader. Från dessa gick jag snabbt vidare; det fanns inget direkt tankeväckande som fick mig att stanna upp.
Jag har inte läst poesi tidigare (om man inte räknar med haiku-dikterna från Apollon: oraklets gåta) och därför var det en spännande genre att testa på. Men jag kan inte påstå att det var my cup of tea. Kanske är jag inte tillräckligt djup som person. Kanske har jag inte upplevt tillräckligt för att relatera till det Kaur skriver om. Och kanske är det för att jag är för oerfaren när det kommer till just poesi. Allt jag vet är att jag respekterar författarens ärlighet, men har väldigt svårt att känna med henne.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Facklitteratur och biogr, Sponsrade recensioner;
Läst och sett – oktober 2017
Oktober har varit en bra månad. Trots skola har jag fått tid över till annat, vilket har lett till att jag hunnit läsa mer och se mer på tv. Jag har faktiskt tagit del av så många verk att inte alla inlägg fått plats i oktober. Jag tidsinställer nämligen recensionerna så att de publiceras dagligen. Men nu har jag tagit del av fler verk än det finns dagar i oktober, och därför behövt lägga dem i november istället. Ha-ha!
Nedan ser du vad som jag har recenserat under månaden. Klicka på bilderna för att komma till respektive inlägg, som står i betygsordning. ♥
Nya böcker: 14 st (14 recex).
Recenserade böcker:
Nya filmer: 10 st (10 recex).
Recenserade filmer:
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- VÄLJ SÄSONG: STRANGER THINGS
- VÄLJ SÄSONG: THE GOOD PLACE
- Dumma mej 3
- Midnattsstjärnan
- The Big Bang Theory, säsong 10
- It comes at night
- Third person
- Allt jag inte sa
- Nytt i samlingen, #240
- Transformers: the last knight
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011