THE DARKEST MINDS
FAKTA
Regissör: Jennifer Yuh Nelson.
Genre: Action, science fiction.
Längd: 1 hr 44 min.
Åldersgräns: 11 år..
Skådespelare: Amandla Stenberg, Mandy Moore, Harris Dickinson, Patrick Gibson, Skylan Brooks, Miya Cech, Gwendoline Christie, Wade Williams, Mark O'Brien.
Releasedatum: 10 december 2018.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
En grupp tonåringar som fått övernaturliga krafter anses utgöra ett hot och fängslas av regeringen. Ruby är en av de starkaste, och flyr. Snart måste hon sätta hårt mot hårt, och göra motstånd mot dem som förrått henne.
RECENSION
The darkest minds baseras på romanen med samma namn av Alexandra Bracken. Jag läste boken för nio månader sedan och blev väldigt besviken. Den levde inte alls upp till hajpen. Och naiv som jag är, hoppades jag att filmen skulle plocka ut delarna som var bra och bli allt som boken borde ha varit. Jag hade fel.
The darkest minds underhöll mig inte. Början är oerhört påskyndad, på gränsen till stressad. Där finns ingen världsuppbyggnad eller större inlevelse, utan allt skyndas igenom så att ”handlingen kan börja”. Men när introduktionen väl är över sker en tempoväxling, och filmen blir istället extremt långsam. Det händer i princip ingenting och det känns som att minuterna segade sig framåt. Den känslan förstärks av att inget är originellt. The darkest minds bidrar inte med något nytt till genren, utan håller sig till den typiska YA-mallen som vi har sett alltför många gånger. Klyschor och logiska luckor skapar en uttryckslös och opersonlig helhet, och som tittare blev jag väldigt, väldigt trött.
Hade jag sett The darkest minds för 13 år sedan hade jag säkert tyckt om den. Skådespelarna är helt okej och effekterna rätt snygga. Men som vuxen kan jag inte se något som kompenserar för alla brister. Det enda jag ser är ett stort tomrum, där filmen borde ha haft hjärta och själ. The darkest minds fick mig inte att känna någonting annat än antiklimax, och ärligt talat tycker jag inte att den är värdig en efterföljare.
BETYG: 3/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
SHARP OBJECTS
FAKTA
Längd: 6 hr 46 min.
Antal avsnitt: 8 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama, kriminalare.
Skådespelare: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, Eliza Scanlen, Matt Craven, Henry Czerny, Madison Davenport, Sophia Lillis.
Releasedatum: 10 december 2018.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
En journalist med ett oroligt förflutet återvänder till sin hemstad i Missouri för att undersöka mordet på en ung flicka och ytterligare en flickas försvinnande.
RECENSION
Ena halvan av mig älskar Sharp objects. Andra halvan gillar inte alls serien. Let me explain.
Sharp objects baseras på boken med samma namn av Gillian Flynn, mer känd för thrillerromanen Gone girl som filmatiserades 2014. Trots att Sharp objects är en helt egen berättelse, finns flera likheter mellan de båda: både Gone girl och Sharp objects har extremt komplexa karaktärer och en tryckande, kuslig stämning. Så gillar du den ena, lär du säkerligen tycka om den andra.
Hur som helst, så är jag kluven när det kommer till Sharp objects. Å ena sidan är serien djupt atmosfärisk, med enastående skådespelare som verkligen lever sig in i sina roller och levererar starkt. Därtill är handlingen psykologiskt intressant och serien innehåller en del riktigt kraftfulla scener som jag sent kommer att glömma. Sharp objects bjuder dessutom på oförutsägbara avslöjanden och en riktigt spännande final.
Men. Tempot gjorde att jag hade lite svårt att ta till mig seriens innehåll. Avsnitten är nämligen extremt långsamma, och jag kom på mig själv med att lätt distraheras av annat. Det är riktigt synd, för Sharp objects har sådan potential – men ibland känns det helt enkelt som att serien står still. Av den anledningen tror jag att jag hade uppskattat en filmversion mer, då det hade inneburit färre utfyllnadsscener.
Som helhet tycker jag om Sharp objects. Tror jag. Jag vill i alla fall tycka om den. Jag fastnade verkligen för karaktärernas komplexitet, den intressanta psykologin och de oväntade vändningarna. Det är bara himla trist att serien skulle vara så utdragen.
BETYG: 5,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Serier: Kriminalare, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 3 - 4,5, Tv-serierecensioner;
MARY OCH HÄXANS BLOMMA
FAKTA
Regissör: Hiromasa Yonebayashi.
Genre: Anime, familj, fantasy.
Längd: 1 hr 42 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Hana Sugisaki, Ryûsuke Kamiki, Yûki Amami, Fumiyo Kohinata, Hikari Mitsushima, Jirô Satô.
Releasedatum: 5 december 2018.
Distributör: Njutafilms.
HANDLING
Mary hittar en kvast fastvuxen i ett träd och några blå blommor. När hon plockar en av dem flyger kvasten iväg med henne till en mystisk stad ovan molnen. Där hamnar Mary på en skola för häxor, som inte visar sig vara vad den utger sig för att vara. Mary måste riskera sitt liv och ställa allt till rätta igen.
RECENSION
Mary och häxans blomma är Studio Ponocs debutfilm. Den baseras på romanen The little broomstick från 1971, som skrevs av Mary Stewart – författaren bakom bland annat Merlin. Mary och häxans blomma påminner starkt om verk från nyligen nedlagda Studio Ghibli, som kallats för Japans motsvarighet till Disney. Animationsstilen, musiken och karaktärerna är tydligt influerade, varpå många har kritiserat filmen för att vara efterapande. Jag tycker emellertid att Mary och häxans blomma är sin egen, och anser inte att det är konstigt att utformandet för tankarna till Studio Ghibli. Regissören Yonebayashi står trots allt bakom Lånaren Arrietty och När Marnie var där: några av animationsstudions mest omtalade filmer. Jag ser det istället som att Studio Ponoc för facklan vidare.
Mary och häxans blomma är en underbar familjefilm. Varm, atmosfärisk och med charmiga karaktärer underhåller den såväl unga som äldre tittare. Manuset är kreativt utformat, och kombinerar snyggt humor med spänning. Det är sån där magisk film som helt enkelt får tittaren att mysa och må bra. Det som verkligen får mig att älska filmen är emellertid det visuella. Mary och häxans blomma är hänförande vackert ritad. Animationerna har en utsökt detaljrikedom och använder en förtrollande färgpalett som gör att varje scen vibrerar av liv och känsla. Det fanns hela tiden något nytt att upptäcka i det grafiska, och de iögonfallande visuella effekterna strålar från början till slut.
Mary och häxans blomma är rentutav underbar. Den enda kritik som jag har att framföra är att den spelar ett relativt säkert kort: den tar inte lika stora risker som Studio Ghiblis filmer. Det är visserligen förståeligt. Mary och häxans blomma är trots allt Studio Ponocs debut, och det kan vara klokt att inte äventyra för mycket direkt. Men risker innebär ofta större spelrum, och möjlighet till högre vinster. I detta fall motsvarar det att Mary och häxans blomma inte riktigt får samma djup och råa komplexitet som den hade potential till. Istället håller den sig lättsam och familjevänlig, i stil med exempelvis Kikis expressbud och Min granne Totoro. Det är inget fel med det: tvärt om så älskar jag det! Men filmen hade tjänat på att ta ut svängarna lite mer.
Allt som allt är Mary och häxans blomma en fantastisk familjefilm som flugit under många personers radar. Det är ett visuellt hänförande verk, som med skillnad från många moderna animerade filmer är kärnfull: den har substans, lekfullhet och genuin skönhet. Mary och häxans blomma markerar en stark början för Studio Ponoc: en animationsstudio som vet hur den ska använda sitt arv och som skulle kunna växa sig starkare än Studio Ghibli någonsin var.
BETYG: 7,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Sponsrade recensioner;
REGISTER ÖVER FILMRECENSIONER, DEL 3
Del 3 av filmregistret innehåller alla recensioner som är publicerade efter 8 april 2019.
Varje bild länkar till respektive recension. För att se alla filmer jag äger, klicka här. Om en länk inte fungerar så beror det sannolikt på att recensionen är tidsinställd och inte har publicerats ännu.
Senast uppdaterad: 1 juli 2023.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Övrigt
ANFALL ÄR BÄSTA FÖRSVAR
FAKTA
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Författare: Robert Kirkman, Charlie Adlard, Cliff Rathburn.
Originaltitel: The best defense.
Serie: The walking dead #5.
Längd: 144 sidor.
Förlag: Apart.
HANDLING
Rick och Glenn ser en helikopter som krascher en bit bort från fängelset. Tillsammans med Michonne ger de sig ut för att leta efter överlevande. Men vad de hittar är inte vad de väntade sig.
RECENSION
Den femte volymen av The walking dead är bra, men vid det här laget är det svårt att undgå mönstret som återkommer genom serien. Det känns nästan som att de grafiska romanerna följer en mall, där ett antal olika saker ska prickas in i varje. Det blir fortfarande bra, men samtidigt förutsägbart och enformigt. Övrig kritik som jag vill rikta mot boken är att karaktärerna ritas väldigt lika varandra, att formatet orsakar bristande komplexitet samt att den har vissa inslag av misogyni då de manliga karaktärerna är betydligt mer välutvecklade och tar större plats än de kvinnliga.
Men trots detta är den femte volymen antagligen min favorit. Detta till stor del tack vare att guvenören introduceras. Han är en oerhört fascinerande karaktär: själva definitionen av ”fifty shades of fucked up”. Jag engagerades väldigt mycket av hans parallell och hade svårt att slita mig. Hans närvaro gjorde volymen mörkare och råare än tidigare delar, vilket jag gillade starkt.
Allt som allt är Anfall är bästa försvar helt okej. Jag har några problem med romanen, men fängslades tillräckligt för att tycka om helheten.
BETYG: 4,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: Dystopier och sci-fi, Sponsrade recensioner;
STAR TREK: DISCOVERY, SÄSONG 1
FAKTA
Längd: 11 hr 11 min.
Antal avsnitt: 15 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Genre: Action, science fiction.
Skådespelare: Sonequa Martin-Green, Jason Isaacs, Shazad Latif, Mary Wiseman, Emily Coutts, Mary Chieff, Michelle Yeoh.
Releasedatum: 19 november 2018.
Distributör: Paramount.
HANDLING
Burnham är en människa uppfostrad som Vulcan. Hon får tidigt lära sig att allt liv föds ur kaos. Hennes vägran av en direkt order resulterar i ett fullskaligt krig med Klingon-imperiet och hon döms till livstid fängelse, tills kapten Lorca rekryterar henne till U.S.S. Discovery som strävar efter fred i universum.
RECENSION
Jag är positivt överraskad av första säsongen av Star Trek: Discovery. Serien utspelas ett decennium innan originalserien tar vid, och är bättre än Star Trek någonsin varit i det förflutna. Det är betydligt mer action och fart än tidigare. Det händer saker hela tiden och jag satt som klistrad till varje avsnitt. Handlingen griper verkligen tag, och jag blev flera gånger förvånad över de vändningar som serien beslutade sig för att ta.
Det finns många anledningar till att den första säsongen av Star Trek: Discovery tilltalade mig: grymma effekter, snygga kostymer, fantastiska skådespelare, välskrivet manus, you name it. Det föll mig också i smaken att så mycket fokus ligger på klingonerna. Deras ras är fascinerande och det var riktigt emgagerande att följa de monstruösa varelsernas kamp mot Federationen. Innan jag började med Star Trek: Discovery hade jag väntat mig en överdriven och smålöjlig serie: men det jag fick var istället rått, brutalt och oerhört spännande.
Det enda jag har att klaga på är hur säsongen slutade. Det är för… finpackat. Det känns som att Star Trek: Discovery laddar upp för en explosiv final, för att sedan ta tio steg tillbaka och knyta ihop säcken så där pluttinuttigt och perfekt. Det hela avslutades helt enkelt för enkelt och klyschigt, vilket kontrasterade mot de höga förväntningarna som avsnitten innan hade byggt upp.
Allt som allt är den första säsongen av Star Trek: Discovery väl värd att se, även för dig som inte är ett inbitet Star Trek-fan. Serien känns genomtänkt och nytänkande, och levererar det ena högkvalitativa avsnittet efter det andra.
BETYG: 7,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi, Serier: Action & thriller, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 7 - 8,5;
DET SLUTAR MED OSS
FAKTA
Författare: Colleen Hoover.
Originaltitel: It ends with us.
Serie: Fristående.
Längd: 406 sidor.
Förlag: LoveReads by Forum.
HANDLING
Lily har inte haft det lätt och resan från uppväxten i Maine har varit lång. Hon har gått ut college, flyttat till Boston och fullföljt sin dröm om att öppna en egen blomsterhandel. Så när hon och Ryle förälskar sig verkar Lilys liv nästan för bra för att vara sant. Men ibland är det den som älskar dig som gör dig mest illa.
RECENSION
Jag gav mig in i läsningen utan att veta något om boken. Det jag förväntade mig var en typisk, romantisk berättelse: för det är precis det som jag har fått när jag läst andra verk av Hoover. Och visst börjar Det slutar med oss som en renodlad romance, och det tog ett tag innan jag förstod vilken riktning boken skulle ta. Men det visade sig att Det slutar med oss skulle utvecklas till att bli en kontroversiell och genrebrytande läsning, och bli väldigt väldigt gripande…
I början berättas Det slutar med oss i två tidsparalleller: en utspelar sig i nutid, medan den andra utspelas i brevform och återberättar huvudpersonens förflutna. Jag brukar inte vara särskilt förtjust i romaner som använder den typen av ”tidshopp”, då jag ofta upplever att det sätter paus på den huvudsakliga storyn. Men här fungerar det, och som läsare var jag lika hänförd av båda parallellerna.
Jag inledde recensionen med att skriva att Det slutar med oss är genrebrytande. Med det menade jag att det är en romance, men inte alls så där varm och fluffig som man ofta förväntar sig av den genren. Visst har den kärleksfulla stunder, där man får ett sånt där fantastiskt euforirus, men den vågar också bli mörk och rå. Den är genrebrytande på så sätt att den vågar ta ett steg ifrån allt gulligull och också integrera svåra ämnen, och på så sätt göra att boken verkligen nästlar sig in i läsarens hjärta. Jag blev faktiskt riktigt berörd, och hade svårt att lägga ifrån mig boken just för att jag var tvungen att försäkra mig om att allt slutade väl.
Något annat som jag verkligen fastnade för var karaktärerna. Huvudpersonen, Lily, är komplex och välutvecklad och känns som en verklig individ. Hon är dessutom en riktigt stark individ, lätt att sympatisera med och en stark inspirationskälla. Men även sidkaraktärerna är svåra att inte tycka om, och dynamiken mellan dem är så tilldragande, så äkta.
På grund av ämnena som boken behandlar, hade Det slutar med oss kunnat sluta riktigt illa. Jag säger inte att man bör gå som katten kring het gröt, men det är ändå viktigt att tänka på vilka signaler som saker och ting sänder ut. Men Det slutar med oss sköter det hela riktigt bra, och slutet knyter ihop säcken snyggt samtidigt som den ger ett gott budskap. Jag gillar dessutom hur titeln integreras i epilogen: skickligt gjort.
Allt som allt är Det slutar med oss bra. En av Hoovers bästa, faktiskt, och definitivt ett måste för dig som är sugen på en kraftfull och lite kontroversiell läsning.
BETYG: 7,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 7 - 8,5, Bokrecensioner: Contemporary, Sponsrade recensioner;
NYTT I SAMLINGEN #284
2018. Vilket år det har varit! Jag har tagit kandidatexamen. Åkt till Grekland. Arbetat 442 timmar fördelat på två sommarjobb (fritidsledare och attraktionsförare). Gått på två konserter (Stjärnklart och Rolandz). Fått mitt första riktiga jobb (kommunikatör), med underbara kollegor. Arbetat fram en ny layout till bloggen. Och träffat mitt livs kärlek. Nu har jag dessutom blivit erbjuden fast tjänst inför nya året. Är det ens möjligt att 2019 kan slå detta? ♥
Anyhow. På bilden ovan är sådant som har anlänt de senaste veckorna. För visst måste man unna sig när livet går bra? Men låt oss börja med recexen. Njutafilms skickade animefilmen Mary och häxans blomma, medan Superhjältarna 2 kom från Disney och The meg, Fear the walking dead säsong 4, Westworld säsong 2 och Sharp objects anlände från Warner bros. Sen damp dessutom The darkest minds ner i brevlådan, från 20th Century Fox. Några böcker kom också, nämligen Vänner: I'll be there for you av Kelsey Miller från HarperCollins och Evenlyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid från LB förlag.
Sen hade jag förstås lite svårt att hålla mig ifrån den där köp-knappen. Men som sagt, när livet går bra ska man väl ta vara på det och belöna sig själv? Hur som helst så köpte jag sex stycken böcker: Everything I never told you av Celeste Ng, A study in Charlotte av Brittany Cavallaro, Neverworld wake av Marisha Pessl, Truly devious av Maureen Johnson, Every heart a doorway av Seanan McGuire samt First & then av Emma Mills.
Har du läst eller sett någon av dessa? Eller har du kanske ett förslag på vad jag borde ta del utav? Jag är tacksam för alla tips!
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
TOMB RAIDER
FAKTA
Regissör: Roar Uthaug.
Genre: Action, äventyr, fantasy.
Längd: 1 hr 58 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi.
Releasedatum: 30 juli 2018.
HANDLING
Lara Croft är en ung kvinna som vägrar ta över sin försvunna fars affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta, trots att det har gått sju år sedan hans död. Hon ger sig av för att hitta faderns senaste destination: en mystisk ö utanför Japans kust.
Lara Croft är en ung kvinna som vägrar ta över sin försvunna fars affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta, trots att det har gått sju år sedan hans död. Hon ger sig av för att hitta faderns senaste destination: en mystisk ö utanför Japans kust.
RECENSION
Det här är en film som lämnade mig nöjd och besviken på samma gång. Tomb Raider är långt ifrån att vara det jag hoppats på, men hade kunnat vara mycket värre. Scenografin är vacker, konceptet spännande och Alicia Vikander utgör en mer jordnära och trovärdig Lara Croft än den vi är van vid. Som tittare sitter man inte som på nålar, men det finns ändå något som skapar nyfikenhet och engagemang.
Det finns dock mycket kvar att önska från Tomb Raider. Filmen baseras på den senaste speltrilogin, och är därför en origin-berättelse snarare än en fortsättning på de gamla filmerna. Men filmen håller sig inte särskilt trogen. Några scener är som tagna direkt från spelet, men som helhet skiljer de sig mycket åt. Tomb Raider ignorerar helt spelens fantastiska sidkaraktärer och puzzel: något som hade levandegjort filmen och bidragit med en hel del fascination. Istället känns den som en blek, Hollywoodiserad kopia. Klyschorna hopar sig och filmen blir aldrig lika nagelbitande spännande som den hade potential till.
Något annat som jag stördes av var den långsamma uppbyggnaden. I den första delen av reboot-trilogin kastas Lara direkt in i fara och måste kämpa för sin överlevnad: något som bidrar med en successiv och trovärdig utveckling och härdar henne som person. I filmen har Lara emellertid inte samma utvecklingskurva, och hon som karaktär känns… platt. Det sistnämnda beror tyvärr lite på Vikander. Som tidigare nämnt presterar hon mycket bra, men hon utgör en betydligt snällare version av Lara än Angelina Jolies tolkning i originalfilmerna. Hon känns aldrig riktigt rädd eller hotfull eller sårad. Istället håller hon ständigt känslorna i schack och blir en tråkigt "lagom" version av kick ass-karaktären som vi är vana vid.
Allt som allt saknar Tomb Raider komplexitet och den där nervkittlande pulshöjningen. Det är inte en dålig nytolkning av den klassiska gravplundraren, men jag kommer länge att minnas den som ännu ett fantastiskt spel som blev en okej film. Jag föredrar personligen de gamla filmerna med Jolie, då de enligt mig bidrog med ett betydligt mer fartfyllt äventyr som fick mig att både skratta och beröras.
BETYG: 4,5 av 10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi;
WHITNEY
FAKTA
Regissör: Kevin Macdonald.
Genre: Dokumentär.
Längd: 1 hr 59 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Kevin Costner, Whitney Houston, Aretha Franklin, Bobby Brown, Nelson Mandela, Merv Griffin, Dionne Warwick, Marvin Gaye, Cissy Houston.
Releasedatum: 12 november 2018.
Distributör: Universal Sony.
HANDLING
I den första officiella dokumentären om Whitney Houston bidrar hennes familj, vänner och samarbetspartners till ett generöst och intimt porträtt av en världsstjärna som levde ett stort, men för kort, liv.
RECENSION
Dokumentärer är ofta inte något för mig. För att uppskatta genren behöver man verkligen brinna för ämnet som den behandlar, annars blir filmen lätt trist att följa. Och tyvärr är jag inte ett tillräckligt stort fan av Whitney Houston för att jag ska förälska mig i Whitney. Misstolka mig inte: jag respekterar henne som artist och gillar verkligen hennes musik, men jag är inte en inbiten beundrare. Därför hade jag lite svårt att engageras av filmen.
Whitney var alltså en film inte är helt i min smak, men precis som jag nämnde ovan beror det mer på genren än kvaliteten som sådan. För filmen är bra gjord, det är tydligt. Den kombinerar nyinspelade intervjuer med arkiverat material och skildrar på ett vackert och berörande sätt Houstons tragiska liv. Whitney kommer med flera chockerande avslöjanden som jag personligen inte hade någon aning om, och det var svårt att inte hysa stor sympati för henne. Och trots att jag inte satt som på nålar för att få reda på mer, måste jag medge att dokumentären behöll mitt intresse och väckte viss nyfikenhet.
Som helhet tycker jag ändå att Whitney är helt okej. Eftersom jag generellt har svårt för dokumentärer måste jag ge filmen en eloge för att den ändå lyckades intressera mig så pass mycket som den gjorde. Jag kan tänka mig att ett större fan verkligen skulle älska och fascineras av filmen.
BETYG: 5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Dokumentär & biografi, Sponsrade recensioner;
AMERICAN HORROR STORY: CULT
FAKTA
Längd: 8 hrs 29 min.
Antal avsnitt: 11 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Skräck, drama.
Skådespelare: Sarah Paulson, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Billie Lourd, Alison Pill, Chaz Bono, Adina Porter.
Skådespelare: Sarah Paulson, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Billie Lourd, Alison Pill, Chaz Bono, Adina Porter.
Releasedatum: 1 oktober 2018.
Distributör: 20th Century Fox.
HANDLING
Ally plågas av fobier och försöker hitta lyckan tillsammans med sin fru och son. Men hennes familj och grepp om verkligheten hotas av Kai: en politiskt motiverad kultledare som planerar ett otänkbart massmord.
RECENSION
Den här serien har aldrig varit my cup of tea. Jag har upplevt tidigare säsonger som allt från tråkiga till motbjudande. Ana min förvåning, när jag då upptäckte att jag hade svårt att slita mig från American horrror story: Cult. Jag fastnade redan vid första scenen och intalade mig ”bara ett avsnitt till” varje gång eftertexterna kom. Det är därför utan tvivel som jag kan konstatera att seriens sjunde säsong också är den starkaste.
Det finns flera anledningar till att jag tyckte om den här säsongen. För det första är skådespelarna enastående. De känns som ett med sina roller och övertygar verkligen om att det som de visar är verkligt. För det andra är American horror story: Cult väldigt psykologiskt intressant. Inte nog med att den skildrar hur lätt det är att manipulera och att bli manipulerad, den ger också en fascinerande representation av mental ohälsa genom karaktärer med bland annat coulrofobi, trypofobi, agorafobi, hemofobi och klaustrofobi.
En annan anledning till att jag fastnade för säsongen är för att den håller sig trovärdig. Här finns inga spöken eller mytomspunna monster. Istället skildrar den något betydligt mer skrämmande: verkligheten. Jag har inte något emot paranormala serier, men ofta blir det överdrivet och svårt att relatera till. Desto mer fastnar jag när verkliga problem och verkliga monster behandlas, vilket är precis vad American horror story: Cult gör. Serien tar en samhällskritisk vändning genom att fokusera på maktfrenseri, kulter och konsekvenserna av att Donald Trump valdes till president. Det hela känns väldigt tidsnära, och blir obehagligare än någon övernaturlig varelse någonsin hade kunnat bli.
American horror story: Cult är alltså riktigt spännande. Säsongens förmåga att bygga upp en spänd stämning håller fast tittaren med järngrepp. Men till min förvåning bjöd den också på en hel del humor. I flera situationer där jag borde ha känt avsky, satt jag istället och fnissade. Cult uppvisar en underlig talang: att väcka sympati för vidriga människor som jag egentligen ville hata, och jag kunde till exempel inte undgå att känna ett stygn av sorg när en kallblodig massmördare mötte sitt slut. Och att frammana sådana känslor är inte annat än skickligt.
Men visst, trots att den här säsongen är min favorit så har American horror story: Cult brister. Serien innehåller rätt många logiska luckor och långt ifrån alla avsnitt håller samma höga kvalitet. Därtill finns en del onödig utfyllnad som hade kunnat tas bort, till exempel tillbakablickar som egentligen inte bidrar med något av värde. Sen tycker jag personligen att slutet känns lite ”out of character”, så att säga, och jag hade gärna sett säsongen gå ut med ett större bang.
Allt som allt är American horror story: Cult över förväntan. Det är utan tvekan min personliga favorit, och återställer min tro på den här serien.
BETYG: 6,5/10
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Skräck, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Doften av ett hem
FAKTA
Författare: Bonnie-Sue Hitchcock.
Originaltitel: The smell of other people's houses.
Serie: Fristående.
Längd: 256 sidor.
Bokförlag: Gilla böcker.
HANDLING
Ruth har en hemlighet som snart kommer att uppenbaras. Dora undrar om man kan lämna det man kommer ifrån. Alyce förväntas hjälpa sin far på båten hela sommaren. Hank och hans bröder är fripassagerare på en färga, tills en av dem faller ombord. Och fyra öden knyts samman.
RECENSION
The smell of other people’s houses. Vad tänker du när du läser titeln? Själv associerade jag den direkt med en handling om psykopater som bryter sig in i folks hus, varpå jag instinktivt kopplade samman romanen med thrillergenren. Jag har ingen annan än mig själv att skylla på att jag inte gjort ordentlig efterforskning, men det var därför med viss förvirring som jag upptäckte att Doften av ett hem inte alls är en kuslig kriminalare. Istället är det en lättsam roman som följer fyra ungdomar i Alaska under 70-talet.
Jag var alltså inte beredd på att Doften av ett hem skulle vara historisk fiktion. Och det kan ha påverkat mitt omdöme. Inte för att boken på något sätt var dålig: tvärt om så gillade jag den! Men ändå kan jag inte undgå att känna en hint av besvikelse, då jag hade förväntat mig något annat.
Handlingen känns nämligen lite tunn. Budskapet som sådant är fint och jag hänfördes av Hitchcocks vackra språk. Men det händer inte särskilt mycket. Den karaktärsdrivna boken fokuserar på hur de fiktiva personerna har inverkan på varandras liv, snarare än på en specifik historisk händelse, vilket faller lite platt mestadels för att jag aldrig riktigt fastnar för karaktärerna. Vi får läsa ur fyra olika perspektiv. Det är rätt många, särskilt i förhållande till bokens sidantal. Jag kom därför aldrig nära karaktärerna, och trots att deras berättelser var av intresse så kan jag inte påstå att jag någonsin brydde mig. Inte på riktigt.
Men ändå gillade jag boken. Den är välskriven och tankeväckande, och fick mig att stanna upp och verkligen fundera över relationerna i mitt eget liv. Jag är helt klart glad över att jag läste den. Jag tror bara att jag hade uppskattat boken mer om jag vetat vad jag gett mig in i: för avsaknaden av psykopater gjorde besvikelsen lite väl påtaglig.
BETYG: 5,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 5 - 6,5, Bokrecensioner: historisk fiktion, Sponsrade recensioner;
Riverdale, säsong 2
FAKTA
Längd: 14 hr 54 min.
Antal avsnitt: 22 stycken.
Åldersgräns: 15 år..
Genre: Drama.
Skådespelare: K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, cole Sprouse, Casey Cott, Madelaine Petsch, Luke Perry, Marisol Nichols, Mädchen Amick.
Releasedatum: 15 oktober 2018.
Distributör: Warner bros.
HANDLING
Archies pappa blir skjuten vid Pop's och hela den lilla staden grips av skräck och paranoia.
RECENSION
Tv-serien Riverdale baseras på serietidningen ”Archie Comics” och följer en grupp vänner vars liv får en dramatisk vändning efter att en medborgare i deras lilla samhälle försvinner spårlöst. Den första säsongen var okej, men helt klart överhajpad. Den andra säsongen… huh. Låt oss bara säga att mitt tålamod är slut.
Jag förstår ärligt talat inte varför Riverdale har tagit världen med storm. I mina ögon är det inte en bra serie. Manuset är proppat med troper och allt känns oerhört krystat. Handlingen är spretig, trovärdigheten ligger i botten och det som händer är så pass melodramatiskt och överdrivet att jag har svårt att ta serien på allvar. Faktum är att jag känner mig rätt fördummad av att titta på Riverdale.
Jag hade förhoppningar om att serien skulle växa sig starkare under Riverdales andra säsong. Dessvärre visade det sig att den inte hade mycket mer att ge.
BETYG: 3/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Serier: Drama, Sponsrade recensioner, Tv-seriebetyg 5 - 6,5, Tv-serierecensioner;
Superhjältarna 2
FAKTA
Regissör: Brad Bird.
Genre: Familj, animerat.
Längd: 1 hr 58 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Catherine Keener, Eli Fucile, Bob Odenkirk, Samuel L. Jackson, Sophia Bush.
Releasedatum: 10 december 2018.
Distributör: ©Disney.
HANDLING
Mamma Helen står i rampljuset medan pappa Bob stannar hemma med barnen Violet, Dash och Jack-Jack, som visar sig ha en hel arsenal med superkrafter.
RECENSION
Superhjältarna 2 kastar in tittaren precis där handlingen i föregångaren slutade. Det har gått 14 år sedan vi såg familjen Parr på vita dukten för första gången, men i och med den här värdiga efterföljaren är det som att de aldrig har varit borta. Allt är precis lika eminent som jag minns det.
Det här är en efterföljare väl värd att vänta på, och franchisen frodas trots det långa tidsglappet mellan filmernas produktion. För det första är det en fröjd att återse de gamla karaktärerna och höra deras framstående röstskådespelare. För det andra ser alltsammans väldigt bra ut. Tack vare dagens teknik är animeringarna snyggare än någonsin: filmen vibrerar av färger och liv.
Sen är det svårt att inte fastna för själva handlingen. Ett intresse byggs upp redan vid första scenen och genom ett bra flyt behålls det ända till slutet. Trots en speltid på nästan två timmar och att en hel del troper närvarar finns ingen tråkig stund i Superhjältarna 2. Istället känns det som att tiden gått otroligt snabbt när eftertexterna börjar rulla. Kombinationen av humor, action och ett smått satiriskt koncept är med andra ord ett vinnande koncept.
För visst har Superhjältarna 2 en satirisk agenda. Inte nog med att superhjältarnas diskriminering kan likställas med den rasism som existerar i vår egen vardag, filmen har dessutom en tydlig, feministisk baktanke. Mamman Helen får ta betydligt större plats i filmen medan pappa Bob kämpar med hemmalivet. Det hela bidrar med ett aktuellt budskap om jämställdhet, samtidigt som kombinationen mellan actionscenerna och föräldraskapets ”baksidor” känns som en frisk fläkt inom genren. Detta är något som bemötts av en del kritik, men personligen tycker jag att det bidrar med en realistisk ton i den annars superhjältefokuserade komedin.
Jag har emellertid några kritiska synpunkter att rikta mot Superhjältarna 2. Till en början tycker jag att lite väl många nya superhjältar introduceras i filmen. Jag hade hellre velat upptäckte några få, nya individer som fått ta större plats, än att stöta på tunna karaktärer som hade potential till komplexitet men som inte riktigt fick den tid som behövdes för att upplevas som djupa. Därtill var skurken lite för stereotypisk i min smak, och slutet var rätt förutsägbart.
Men trots att det finns saker att anmärka på, är Superhjältarna 2 värd sin väntan. Det är en actionpackad och underhållande familjefilm som roar från början till slut. Den kanske inte är lika bra som sin föregångare, men den lever absolut upp till hypen. Om du tycker om Superhjältarna borde du definitivt ge denna en chans.
BETYG: 7/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Familj, tecknat, Sponsrade recensioner;
Wonder
Regissör: Stephen Chbosky.
Genre: Drama.
Längd: 1 hr 53 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Jacob Tremblay, Owen Wilson, Julia Roberts, Izabela Vidovic, Mandy Patinkin, Noah Jupe, Bryce Gheisar, Elle McKinnon, Daveed Diggs, Ty Consiglio.
Releasedatum: 2 juli 2018.
August Pullman föddes med ett missbildat ansikte. Han fogar inte bara samman familjen, utan påverkar ett helt samhälle – och bevisar att det viktigaste inte är att passa in, utan att våga vara sig själv.
Wonder baseras på boken med samma namn av R.J. Palacio och överträffar mina förväntningar stort. Trots att jag verkligen gillade boken när jag läste den för lite mer än två år sedan, tyckte jag ännu mer om filmversionen. Den utstrålar sån glädje och värme att det är omöjligt att inte förälska sig.
Wonder är en riktigt härlig må bra-film. Berättelsen om stackars Auggie är vackert konstruerad och känns berörande och upplyftande på samma gång. Det är en film som roar och ger hopp, samtidigt som den får tittaren att sitta med en stor klump i halsen. Det är en fantastiskt mysig familjerulle, där stämningen förmedlar en ovärderlig trivsamhet och hemkär känsla.
Utöver den starka handlingen och det fina budskapet, är det svårt att förbise skådespelarnas insatser. De gör allesammans himla bra ifrån sig. Jacob Trembly är enastående i rollen som Auggie, och både Julia Roberts och Owen Wilson skiner som hans föräldrar. Dynamiken mellan dem är autentisk och den ömma känsla som de skapar ihop är kärlek personifierad. Deras genuina inlevelse gör det lätt att sympatisera med karaktärerna. Detta förstärks av det faktum att filmen inte enbart berättas ur Auggies perspektiv. Istället följer den fyra olika karaktärers paralleller, vilket ger dem ett bredare personlighetsspektra och ökar deras komplexitet.
Wonder är inte alltid så trovärdig, men ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre. Det är ett jäkla fint och kärleksfullt drama. Det var länge sedan jag fastnade så för en film.
BETYG: 7,5/10.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Drama;
Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (bio)
Regissör: David Yates.
Genre: Äventyr, fantasy.
Längd: 2 hrs 14 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Johnny Depp, Alison Sudol, Zoë Kravitz, Ezra Miller, Carmen Ejogo, Jude Law, Claudia Kim.
Biopremiär: 14 november 2018.
Grindelwald har lyckats undkomma arresten och har bestämt sig för att samla anhängare som inte får veta sanningen om hans agenda: att uppfostra trollkarlar till att styra över alla icke-magiska varelser.
Jag är riktigt besviken. Jag älskade Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Den var magisk, rolig, lättsam och helt enkelt underhållande. Och visst har Grindelwalds brott sina stunder: skådespelarna är duktiga, effekterna briljanta och humorn värmande. Men… magin finns inte där.
Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott har en massiv brist: avsaknad av handling. Jag har ärligt talat svårt att minnas vad filmen ville berätta. Den har så många olika paralleller med olika toner och stilar att det hela blir förvirrande: vill den skildra en lättsam och fluffig story om magiska varelser, en varm romantisk historia eller en mörk berättelse om Grindelwald? Grindelwalds brott kan inte riktigt bestämma sig, vilket gör riktningen otydlig och spretig. Och tyvärr resulterade det i ett allt mer falnande intresse.
Med den tunna handlingen i bakhuvudet känns det lite som att Grindelwalds brott är mer fokuserad på att bygga upp en franchise snarare än att bli en egen, solid film. Den känns som en blek brygga till efterföljaren. Med det sagt är det inte en dålig film. Långt ifrån. Men den går inte att jämföra kvalitetsmässigt med resten av filmerna i Harry Potter-universumet.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 5 - 6,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Fantasy, sci-fi;
Legend
Författare: Stephanie Garber.
Originaltitel: Legendary.
Serie: Caraval #2.
Längd: 444 sidor.
Bokförlag: B. Wahlströms.
Scarlett och Tella är redo att lämna ön, men Tella är inte fri än. Hon har en skuld att betala, och för att stryka den måste hon göra något som ingen har lyckats med: avslöja Legends riktiga namn. Det enda sättet att komma i närheten av svaret är att vinna Caraval.
Det här är opopulär åsikt, men jag tycker inte att Caraval-duologin är särskilt bra. Caraval var okej men överskattad, och Legend är för mig ett enda stort ”meh”. Jag har svårt att sätta fingret på varför, men jag blir helt enkelt fängslad. Let’s discuss, ey?
Jag anser att själva premissen för boken är intressant, och jag tycker verkligen att idén med Caraval är briljant. Men utförandet är halvdant och tempot alldeles för långsamt för att jag ska trollbindas. Där Caraval ändå hade action och mystik och spänning, är Legend stillastående. Handlingen känns smått krystad, kärleksdramat är onödigt och för att vara en karaktärsdriven roman har boken förvånansvärt platta huvudpersoner. Trots att jag har läst om Scarlett och Tella tidigare fastnade jag aldrig för dem. Sen kan jag inte heller undgå att störa mig på att Garber berättar mycket för läsaren, istället för att visa det. Men värst av allt är att magin från första boken är borta. Legend föll helt enkelt platt.
Allt som allt är jag besviken på Legend. Jag var inte överförtjust i Caraval, men hade ändå förväntat mig mer i efterföljaren. Och visst, Legend är inte dålig. Men det tog mig nästan en månad att ta mig igenom boken, och det är inte ett gott tecken.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Bokbetyg 3 - 4,5, Bokrecensioner: Fantasy, Sponsrade recensioner;
Mission: Impossible – Fallout
Regissör: Christopher Mcquarrie.
Genre: Action, thriller.
Längd: 2 hrs 27 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Tom Cruise, Henry Cavill, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Angela Bassett.
Releasedatum: 3 december 2018.
Distributör: Paramount.
Ethan Hunt att rädda sitt team istället för att slutföra ett riskabelt uppdrag, och kärnvapen hamnar i händerna på ett livsfarligt nätverk som vill förgöra civilisationen. Världen står på spel när han kämpar för att hindra en radioaktiv katastrof.
Mission: Impossible – Fallout är en riktigt bra actionfilm. Kanske till och med den bästa i franchisen. Visst, vi har sett handlingen förut. Konceptet är same old, same old. Trovärdigheten är låg. Och ja, filmen balanserar på bristningsgränsen till att vara för lång. Men den är icke desto mindre välgjord, genomtänkt och väldigt underhållande.
Det händer saker hela tiden i Mission: Impossible – Fallout. Tempot är högt och i varje scen finns något som håller tittarens uppmärksamhet. Det är inte den typen av actionfilm som kommer igång vid slagsmålen och sen sackar efter, utan Fallout håller fullt ös från början till slut. Det är spännande och rent utav imponerande. Särskilt med tanke på franchisens ålder.
Utöver handling och tempo, är stunten beundransvärda, effekterna grymma och skådespelarna en fröjd att följa. Tom Cruise är ett med sin roll, och det syns att han trivs och är bekväm att återvända som Ethan. Han rent utav strålar. Även Pegg och Ferguson är lysande, as always, och deras närvaro bidrar till att filmen får en charmant glimt i ögat.
Allt som allt är Mission: Impossible – Fallout riktigt bra. Inte särskilt unik kanske, men om du har tyckt om tidigare delar i franchisen kommer du gilla även denna. För den är minst lika bra, om inte bättre.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 7 - 8,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Action, thriller, Sponsrade recensioner;
Nytt i samlingen, #283
Well. Black Friday happened. Och jag råkade klicka hem några saker. Let's begin.
Låt oss börja med veckans recex. Paramount skickade Mission impossible: Fallout och Star Trek: Discovery säsong 1, medan Warner bros skickade Tag. Sen kom också Mandy från Universal, boken Det slutar med oss av Colleen Hoover från LoveReads samt Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock från GillaBöcker. ♥
Utöver detta hittade jag några begagnade, engelska romaner på loppis, varpå jag köpte Branded, Four seconds to lose, One tiny lie och This is not a test.
Och sen hände Black Friday. Som vi alla vet har jag inte mycket till självbehärskning, och därför blev det en rejäl beställning. Det som jag köpte på Black Friday var böckerna Two by two av Nicholas Sparks och Of mice and men av John Steinbeck, samt en hel del filmer och serier. Dessa var The sinner säsong 1, The handmaid's tale säsong 1, Hawaii five-0 säsong 8, Once upon a time säsong 7, I Tonya, Adrift, Midnight sun, Vikings säsong 5 volym 1, Wonder, Truth or dare och Tomb raider. Jag ser grymt mycket fram emot alla dessa och vet knappt var jag ska börja. ♥
Köpte du något på Black Friday?
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Nytt i hyllan
Tag
Regissör: Jeff Tomsic.
Genre: Komedi.
Längd: 1 hr 36 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Ed Helms, Lil Rel Howery, Jon Hamm, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Isla Fisher, Jeremy Renner.
Releasedatum: 3 december 2018.
Distributör: Warner bros.
Under en månad varje år träffas fem tävlingsinriktade vänner för en omgång kull som de lekt sedan de gick i första klass. De riskerar sina liv, sina jobb och sina förhållanden för att ta fast varandra och skrika ut stridsropet "du är tagen!".
Tag gör mig kluven. Den har faktiskt en hel del att gilla. Jag tycker mycket om det annorlunda konceptet och fann det befriande att det vuxna vänskapsgänget behållit sin lekfullhet. Så pass att jag på riktigt överväger att föreslå något liknande för mina egna kompisar. Vi måste växa ner, peeps, och det är precis den härliga ”omogenheten” som filmen förmedlar. Och det måste jag ändå säga: filmen väcker en del ifrågasättande tankar samtidigt som den obehindrat framkallar några skratt.
Under maj månad är inget heligt.
Samtidigt är Tag en rätt så typisk modern komedi: med klyschor, en förutsägbar story och allt annat som det innebär. Det blir stundtals överdrivet och avsaknaden av riktig fara eller konflikt gör att det hela faller lite platt.
Att leka kull har blivit en livstil för vännerna.
Allt som allt är Tag en fungerande komedi. Lättsam, smårolig och lite så där härligt o-vuxen. Samtidigt är det inte en film man minns särskilt långt efteråt.
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Filmbetyg 3 - 4,5, Filmrecensioner, Filmrecensioner: Komedi, Sponsrade recensioner;
Läst och sett: november 2018
November har inte varit en bra bloggmånad. Faktum är att det nog är min sämsta bloggmånad på över sju år. Jag kan visserligen skylla på att jag har ett heltidsjobb och - for the first time in my life - en pojkvän, men det känns ändå oerhört skandalöst att ha gått från att läsa 2-4 böcker i veckan till att bara ha avslutat en enda roman på hela månaden. Frustrerande som sjutton!
Inte heller har jag hunnit fota nya inköp i samma mån som tidigare. Jag kan ju inte direkt påstå att jag avstod från att shoppa på Black Friday, men jag har inte haft tid till att dokumentera det på något sätt. Så en hel del arbete skjuts upp till nästa månad istället. Tjoho.
I alla fall. Här under ser du det (lilla) som jag har recenserat under månaden. Om du klickar på titlarna kommer du till respektive recension. ♥
Lästa böcker:
1. Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han.
Antal nya böcker: 5 stycken (5 recex).
Sedda filmer:
2. Ocean's 8
4. Love, Simon
6. Skyscraper
8. Cliffhanger
10. The first purge
11. Mandy
Antal nya filmer: 8 stycken (8 recex).
Sedda tv-serier:
Antal nya tv-serier: 1 stycken (1 recex).
Kommentera inlägget här |
Permalink / Kategori: Wrap Ups & Book Hauls & Shelf Tours
©MELANIE CASPÀR.
Sök i bloggen
SENASTE
- THE DARKEST MINDS
- SHARP OBJECTS
- MARY OCH HÄXANS BLOMMA
- REGISTER ÖVER FILMRECENSIONER, DEL 3
- ANFALL ÄR BÄSTA FÖRSVAR
- STAR TREK: DISCOVERY, SÄSONG 1
- DET SLUTAR MED OSS
- NYTT I SAMLINGEN #284
- TOMB RAIDER
- WHITNEY
ARKIV
- December 2024
- November 2024
- Oktober 2024
- September 2024
- Augusti 2024
- Juli 2024
- Juni 2024
- Maj 2024
- April 2024
- Mars 2024
- Februari 2024
- Januari 2024
- December 2023
- November 2023
- Oktober 2023
- September 2023
- Augusti 2023
- Juli 2023
- Juni 2023
- Maj 2023
- April 2023
- Mars 2023
- Februari 2023
- Januari 2023
- December 2022
- November 2022
- Oktober 2022
- September 2022
- Augusti 2022
- Juli 2022
- Juni 2022
- Maj 2022
- April 2022
- Mars 2022
- Februari 2022
- Januari 2022
- December 2021
- November 2021
- Oktober 2021
- September 2021
- Augusti 2021
- Juli 2021
- Juni 2021
- Maj 2021
- April 2021
- Mars 2021
- Februari 2021
- Januari 2021
- December 2020
- November 2020
- Oktober 2020
- September 2020
- Augusti 2020
- Juli 2020
- Juni 2020
- Maj 2020
- April 2020
- Mars 2020
- Februari 2020
- Januari 2020
- December 2019
- November 2019
- Oktober 2019
- September 2019
- Augusti 2019
- Juli 2019
- Juni 2019
- Maj 2019
- April 2019
- Mars 2019
- Februari 2019
- Januari 2019
- December 2018
- November 2018
- Oktober 2018
- September 2018
- Augusti 2018
- Juli 2018
- Juni 2018
- Maj 2018
- April 2018
- Mars 2018
- Februari 2018
- Januari 2018
- December 2017
- November 2017
- Oktober 2017
- September 2017
- Augusti 2017
- Juli 2017
- Juni 2017
- Maj 2017
- April 2017
- Mars 2017
- Februari 2017
- Januari 2017
- December 2016
- November 2016
- Oktober 2016
- September 2016
- Augusti 2016
- Juli 2016
- Juni 2016
- Maj 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Augusti 2014
- Juli 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012
- December 2011
- November 2011
- Oktober 2011
- September 2011
- Augusti 2011