Beyond Bordes

"Starv, freeze, burn."

Regissör: Martin Campbell

Orginalspråk: Engelska
Åldersgräns: 15 år
Release-datum: 01-12-2004
Kända medverkande: Angelina Jolie, Clive Owen, Linus Roache, Teri Polo, Noah Emmerich m.m.
Genré: Drama.

"Amerikanskan Sarah Jordan är gift med en välbärgad engelsman och arbetar för FN. Hon bestämmer sig för att göra något mer meningsfullt i sitt liv och reser till ett flyktingläger med i Afrika som står inför en svältkatastrof.

Där träffar hon den hängivne läkaren Nick Callahan som vigt sitt liv åt att rädda människors liv på katastrofplatser på olika delar i världen. Deras möte förändrar hennes liv för evigt"

Det som står på baksidan säger inte särskillt mycket om filmen - men en bra sammanfattning är: UNDERBAR, FANTASTISK, BÄST!
Filmen är otroligt känslosamt från en dramatisk och gripande början till det hjärtkrossande sorgliga slutet. Filmen är känslosam på flera sätt; att man får se hur fattiga lever och vad människan gör för att få mat, och ett pars otillåtna kärlek som slutar så dramatiskt den kan göra.
Det var för första gången jag sett Angelina Jolie i en sådan roll. I andra filmer med henne har hon alltid haft en roll som en stark och tuff kvinna, redo för allt - överlevaren. Men så var det inte i den här. Hon spelade en rik, utåtsätt bortskämd kvinna som utan någon erfarenhet alls åker ut mitt till ödemarken där folk skjuts och dör dagligen; mördade, eller av hunger. Upplevelsen förändrar hennes liv för alltid.
Beyond borders var otroligt bra uppbyggd. Den hade verkligen allt. Om det hade varit en annan film hade den antingen bara handlat om flyktinglägren, eller bara handlat om kärlek, eller bara handla om mord och terrorism, men den här var väldigt realistiskt och man får en gripande och förkrossande inblick i verkligheten.
Filmen är ju baserad på hur livet ser ut för många, för andra att se, kunna göra någon skillnad.
Filmen hade ett av de bästa sluten jag sätt på länge, jag grinade och var som paralyserad under de sista fem minuterna. Efteråt satt jag och stirrade rakt in i väggen, såg tillbaka på det förskräckliga som hänt.
Filmen är inte välkänd, vilket jag inte förstår då jag älskar den. DET ÄR EN OTROLIGT BRA FILM SOM ALLA BORDE SE! ÄLSKAR, ÄLSKAR, ÄLSKAR DEN! <33

The Forest of Hands and Teeth

"A world surronded by death."

The Forest of Hands and Teeth är den första boken i en serie av Carrie Ryan. Boken har inte vampyrer, féer eller varulvar som många andra böcker har, och utspelar sig inte heller på en internatskola eller i dagens samhälle. Istället handlar boken om Mary och hennes lilla by, omringad av en skog, fylld med "the unconsecrated", levande döda som infekterar byborna till att bli som de; ständigt hungriga, ständigt på vakt, ständigt dödliga.
De andra böckerna i serien är: 'The Dead-Tossed Waves' och 'The Dark and The Hollow Places.'

"In Mary's world, there are simple truths. The Sisterhood always knows best. The Guardians will protect and serve. The Unconsecrated will never relent. And you must always mind the fence that surrounds the village. The fence that protects the village from the Forest of Hands and Teeth. But slowly, Mary's truths are failing her. She's learning things she never wanted to know about the Sisterhood and its secrets, and the Guardians and their power. And, when the fence is breached and her world is thrown into chaos, about the Unconsecrated and their relentlessness. Now she must choose between her village and her future, between the one she loves and the one who loves her. And she must face the truth about the Forest of Hands and Teeth. Could there be life outside a world surrounded by so much death?"Boken var väldigt speciell och annurlunda. Jag hade sett att den fått många bra recensioner från bland annat Cassandra Clare och Melissa Marr och kände att jag var tvungen att läsa den. Den var välidgt unik,  både handling och hur den var skriven. Första intrycket var att det skulle bli en fantastisk bok, jag älskade hur den började, hennes by, den gamladagsa känslan, hur det kan se ut idag. Men efter halva boken började den bli lite seg. Från början ogillade jag verkligen att boken var skriven i presens (nutid), jag brukar annars läsa i dåtid, men efter några kapitel vande jag mig vid det så det förblev inte störande. Jag älskar den äldre miljön, påverkad av traditioner, plikt och tro. Hur kvinnans roll i samhället var förut. Dessutom gillar jag idén på en liten by omringad av en skog fylld med zombies som smittar folk omkring sig. Jag gillar idén på att folk inte är medvetna om en yttre värld, tror att de är alldeles ensamma. Jag älskar verkligen hela idén med boken, men på något sätt blev den segare mot slutet och jag tyckte inte att jag fick ett särskilt starkt drag till att läsa nästa bok i serien. Dock gillar jag hur boken utvecklades från att vara ovetande om omvärlden i sin by, till att gå på en stig omringad av stängsel och därefter att vara helt oskyddad ute i skogen. Men trots allt blev den som sagt lite tråkig och utdragen, jag skulle ha velat ha mer hetta, passion och romatik mellan Travis och Mary, och mer spänning i striderna. Men den första halvan av boken älskade jag med dess mystik. Jag tror dock att boken skulle göra en bättre film :)

Första stycket: "My mother used to tell me about the ocean. She said there was a place where tere was nothing but water as far as you could see and that it was always moving, rushing toward you and then away. She once showed me a picture that she said was my great-great-great-grandmother standing in the ocean as a child. It has been years since, and the picture was lost to fire long ago, but I remember it, faded and worn. A little girl surrounded by nothingness."

Författare:


Never Let Me Go

"A terrible truth is revealed."

Regissör: Mark Romanek

Orginalspråk: Engelska
Åldersgräns: 11 år
Release-datum: 03/08/2011
Kända medverkande: Kiera Knightley, Carey Mulligan, Sally Hawkins, Andrew Garfield, Charlotte Rampling m.m.
Genré: Drama
"Bakom idyllen döljer sig en hemsk verklighet. Barnen Ruth, Kathy och Tommy spenderar deras ungdom på vad som verkar vara en vanlig engelsk internatskola. När de börjar växa upp till unga vuxna måste de ta styrka till sig för att klara av den komplicerade kärleken de känner för varandra - medan de förbereder sig själva inför den hemsökande verkligheten som väntar dem."
Filmen är komplicerad. Mina känslor om den är som ett kluvet egg på ett svärd. Filmen har en bra berättelse, med utmärkt symbolism och romantiken är slående. Jag älskar hur filmen är uppbygd på vårat nutida samhälle men med en tvist; att vissa föds upp för att donera sina organ till de "riktiga" människorna. Detta är såklart hemskt att vissa människor har lägre rang än djur men jag tycker att det är väldigt bra gjort. Filmen är väldigt sorglig, och på något sätt känns den mycket realistisk.
 
 
 
Den negativa sidan är att den på vissa ställen blir alldeles för långtråkig. Långa sega scenarion där inte så mycket händer, men nu när jag blickar tillbaka ser jag bara de positiva sakerna med scenerna. De scenerna som jag förut tyckte var tråkiga får i tillbaka-blickarna mening, de får en slags symbolism. Det är därför jag tvekar; jag älskar filmen, men samtidigt var den tråkig. Går det? Men jag tycker att alla borde se den, för jag tyckte att den hade en undermening om hur samhället är och hur det kan utvecklas. En hemsk verklighet för de utsatta.En otrolig sorglig film som är värd att se.

Seven Pounds

"Give yourself away."

Regissör: Gabriele Muccino
Orginalspråk: Engelska
Release-datum: 24/06/2009
Åldersgräns: 11 år
Kända medverkande: Barry Pepper, Will Smith, Dale Raoul, Madison Pettis m.m.
Genré: Drama"Ben jobbar som skatteutredare och är djupt deprimerad efter hans frus bortgång. Han har svåra skuldkänslor för de misstag som han begått i det förflutna. Han beslutar sig för att ta sitt liv, men innan han gör det så ser han till att hjälpa sju andra personer som hamnat fel i tillvaron och förändrar deras liv för alltid. Under tiden träffar han Emily, en vacker kvinna med hjärtproblem och blir förälskad. Hans planer blir mer dunkla och svåra att genomföra."

Denna känslosamma film var förvirrande ibörjan, mystisk och nästan lite tråkig. Men när man kom in i filmen djupnade den och man förstod Will's karaktärs känslor mer och sorgen tog vid.  Den blev väldigt gripande och dramatisk, och trots att man kanske fortfarande var förvirrad över vissa saker klarnade allt mer och mer. I slutet kan man inte hindra ett par tårar att tränga fram då den inte slutar lyckligt. En otroligt sorglig men fantastisk film om att ge andra en andra chans och att själv genomgå känslomässig tortyr och skuldkänslor över sådant man inte kunnat förhindra. Filmen ger en helt ny mening åt det kända talesättet: "Att ge bort ditt hjärta..."


Böcker jag så gärna vill ha!

Här nedan följer några underbara bilder på några böcker jag vill ha; och märk mina ord när jag säger några. Min boklista är 200 böcker lång ;) (PS: Har förut lagt ut liknande inlägg, och jag har inte köpt alla från den ännu,  men jag tänkte att det är roligare för er att se nya böcker som jag vill ha;))Böckerna är:
Revolvermannen // Stephen King
Destined // P.C and Kristin Cast
Gone // Michael Grant
Vampire Diaries The Hunters Moonsong // L.J Smith
The Dead-Tossed Waves // Carrie Ryan
Blod och choklad // Annette Klause
City of Lost Souls // Cassandra Clare
Unleashed // Nancy Holder
The Morganville Vampires // Rachel Caine
Kisses from Hell // flera författare
Evernight // Claudia Gray
Entangled // Cat Clarke
Halo // Alexandra Adornetto
Deadly Cool // Gemma Halliday
Delirium // Lauren Oliver
Hungerspelen // Suzanne Collins

Dark Heart Forever // Lee Monroe
Divergent // Veronica Roth
Clockwork Angel // Cassandra Clare
Wake // Liza McMann

Hur tycker du böckerna verkar? Har du läst någon av dem? ^^


Törst

"Always protect them."

Fakta:
Törst är första boken i Vampire Academy serien av Richelle Mead. Det finns totalt sex delar i serien, och en spin-off serie kallad Bloodlines.

Handling:
"Hetsiga, rappkäftade Rose (dhampir, halvvampyr) och lugna, eftertänksamma Lissa (moroi, vampyr) är bästa vänner. För två år sedan rymde de från sin internatskola, S:t Vladimir. Sedan dess har skolan och vampyrvärlden försökt spåra dem, och föra dem tillbaka till tryggheten i den ensligt belägna och mycket välbevakade skolan för vampyrer. Men den är inte alls trygg för Lissa. Hon har nämligen en väldigt speciell egenskap som många skulle vilja utnyttja, även om det betyder att Lissa själv dör eller blir galen. Och den här gången hinner Lissa och Rose inte undan när skolans spårare dyker upp..."

 


Recension:
Jag tycker att boken börjar mystiskt och att spänningen tar vid vid redan första kapitlet. Första boken är segare än de andra i serien, men man får ändå ett slags beroende för den. Jag gillar att huvudplatsen i boken är på en internatskola och jag gillar hur Mead har byggt upp hela serien.

Hennes språk är fantastiskt och hennes ideér är underbara. Hon har ett djup i sina meningar och hon skapar ett tempo som är svårt att fly undan.  Man slits från sin egen värld och tvingas in i en annans kropp, och det känns som om allting händer en själv. Boken har så gott som allt, spänning, intriger, svek och åtrå. På bokens 335 sidor hinner det hända mycket saker, men trots det så känns det som om första boken är mer som en inledning, eftersom serien tar mer fart i de andra böckerna.

 

Jag älskar alla karaktärerna, alla från Rose och Lissa, till sexiga Dimitri och Mia. Boken är detaljerad och man får en bild över hur landskapet runt omkring är och hur Mead har föreställt sig världen. Boken är mycket värd att läsa och serien är ungefär som en mer up-tempo House of Night.

Första stycket: "Jag kände hennes skräck redan innan jag hörde hennes skrik."

Författare:


City of Glass

"The hometown of Shadowhunters."

Den fantastiska tredje delen i The Mortal Instruments av Cassandra Clare! En helt underbar bok som följer där City of Ashes slutade med full spänning. City of Glass skulle bli den avslutande delen i serien men Cassandra Clare har redan skrivit tre böcker till i serien och jag vet inte om det blir fler. Boken slutar inte lika öppet som de andra, och det märks att den skulle vara avslutande - men man vill ändå förtsätta läsa. De senare böckerna i serien heter City of Fallen Angels, City of Lost Souls och City of Heavenly Fire. Endast den förstnämnda finns i butiker men City of Lost Souls kommer snart ut. City of Heavenly Fire har inget release-datum ännu.

"To save her mother´s life, Clary travels to the City of Glass, the ancestral home of the Shadowhunters - never mind that by doing so she is breaking the Law, which could mean death. Even worse, Jace does not want her there, and Simon has been thrown in prison by Shadowhunters who are deeply suspicious of a vampire who can withstand sunlight. Luckily, Clary finds an ally in the mysterious Sebastian, who holds a strange attraction for her. As Valentine musters a demon army, can Downworlders and Shadowhunters put aside their acient hatred and work togather? And can Clary harness her newfound powers to help save them all - whatever the cost?"Spektakulär! Fantastisk! Oemotståndlig! Underbar! Mystisk! Romantisk! Denna spännande fortsättning är absorlut bäst hittils i serien! Så mycket händer hela tiden och tempot är högt. Om man jämför med andra böcker skulle handlingen i boken kunna representera en hel serie. Boken har verkligen allt, och ibland kan man inte hålla sig för skratt åt karaktärernas roliga kommentarer. Som jag sagt förut med de andra böckerna händer det minst väntade och allting utvecklas till någonting man aldrig kunnat tänka sig. Vän blir fiende, fiende blir vän. Är Skuggjägarnas hat mot Undervärldens varelser såpass starkt att de hellre vill alliera sig med dess fiende, Valentine? Och hur är det med Sebastian? Den otroligt snygga och förföriska killen från Clarys drömmar döljer en mörk hemlighet... och vad döljer sig i Valentines och Jocelyns förflutna som kan påverka Jaces och Clarys framtid? Som du hör är den otroligt spännande och för första gången kommer Änglar med i berättelsen! En fantastisk drömvärld som jag önskar vore verklighet!

Andra recensioner:
"This fast-paced fantastic thriller will keep readers on the edge of their seats." // VOYA
"Clare's atmospheric setting is spot-on, informed equally by noe-gothic horror films and the modern fantasy leanings of Neil Gaiman... Fans of Buffy the vampire slayer will instantly fall for this series." // Publishers Weekly.
"A marvelous adventure, full of fantastic twists and turns... Reminiscent of the Harry Potter series- and that's a high praise!" // Teensreadtoo.com
"A tale edged by lightning, driven by power and love." // Tamora Pierce.
"Readers of urban fantasy will devous this deliciously overwrought adventure." // Kirkus Reviews.
"Dagger-sharp, funky, and cool... among the best of the post-Buffy monster hunter sagas. It's a blast." // Chistopher Golden.
"Strong plot, brilliant heroine, and surrounding cast of intriguing and well-developed side characters (including the sexy and tortured Jace)." // Bulletin of the Center for Childern's Books.

Första stycket:
"The cold snap of the previous week was over; the sun was shining brightly as Clary hurried across Luke's dusty front yard, the hood of her jacket up to keep her hair from blowing across her face. The weather might have warmed up, but the wind off the East River could still be brutal. It carried with it a faint chemical smell, mixed with the Brooklyn smell of asphalt, gasoline, and burned sugar from the abandoned factory down the street. Simon was waiting for her on the front porch, sprawled in a broken-springed armchair."

Författare:


RSS 2.0