Book Wrap Up: November

Nu har det börjat snöa här i E-tuna! Och det är bara 21 dagar kvar till jullovet! Längtar!

Här kommer min book wrap up för november. Jag har inte tid att göra den senare och jag tror ändå inte att jag hinner läsa ut Dance With The Devil till månadsskiftet så då passade jag på att göra den nu.
 

Antal böcker lästa i November: 9 stycken

Vad har du läst i November? =)

Ny Bonnierbok

Idag när jag kom hem fanns J. K. Rowligs nya bok Den Tomma Stolen i brevlådan.
 
 
Även boken Vingar av Glas från Mörkerdottir förlag har kommit, men eftersom jag inte har första boken i den serien så kan jag ju inte börja läsa den riktigt än. Ska börja med Den Tomma Stolen när jag har läst ut Dance with the Devil av Sherrilyn Kenyon.
 
Har du läst Rowlings nya vuxenroman? Vad tyckte du?

The Golden Compass

Fakta:
The Golden Compass är den första delen i trilogin His Dark Materials av Philip Pullman. Den har även gjorts till film med Nicole Kidman i en av huvudrollerna. De andra delarna i serien heter The Subtle Knife och The Amber Skyglass.
 
Handling:
"Allting börjar när Lyras farbror, Lord asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och bepansrade isbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin med stor makt för den som kan använda den rätt..."
 
 
Recension:
Jag storgillade verkligen Guldkompassen, av många anledningar.
För det första var det enormt mycket vetenskap i. Men inte den lite obegripliga och sega vetenskapen som finns i exempelvis Partials (av Dan Wells) utan en mycket mer intressant vetenskap som fick mig både väldigt intresserad och fascinerad. Och eftersom Pullman skriver så förståligt förstår man allting kring vetenskapen, även om man inte är så insatt i det.

Dessutom var Guldkompassen väldigt unik! Jag har aldrig tidigare läst en bok som denna. Vanligtvis handlar det om liknande världar, liknande romanser, liknande handlingar. Men allt här är nytt. Varelserna så som daimoner är både läckra och otroligt fascinerande, och jag fick verkligen känslor för de små varelserna. Även själva världen är otrlolig. Att kunna se en stad genom norrskenet..! Dessutom älskar jag alethiometern; skulle göra vad som helst för att själv ha en!
 
Det förstås, finns det även vissa klichéer, ibland sättet de talar på och så, men det blir inte mer än att det noteras, för sedan har man helt enkelt glömt bort det. Och med bokens unika stil gör det verkligen ingenting med lite stereotypt tilltal.
 
Boken hade ett lagom tempo, och det som kändes bra var att tempot inte förändrades. I andra böcker brukar det vara högt tempo först, sedan saktas ner för att sedan öka igen o.s.v. I Guldkompassen kände jag att tempot höll igenom hela, även de mest lugna stunderna. Och jag var fast redan från första sidan. Och i slutet sammanlänkades det mesta så att man fick en helhetsbild.
 
Dessutom var karaktärerna otroligt intressanta, allesammans. Jag älskade bland annat att läsa om Mrs. Coulter och Lord. Asriel. De hade så fantastiskt välbeskrivna egenskaper, utan att Pullman skrivit sida upp och ner med beskrivningar. Deras personligheter låg helt enkelt i deras handlingar och tilltal.
 
Dock kändes det som om någonting saknades. Jag kan inte sätta fingret på vad, men det kändes helt enkelt inte fullständigt helt. Men jag ska definitivt fortsätta att läsa serien och jag rekomenderar denna för alla intresserad av andra världar, unika berättelser och vetenskap olik vår egen.
 
Betyg: 7/10
Favoritkaraktär: Mrs. Coulter.
Sidantal: 384
Första meningen: "Lyra och hennes daimon smög fram genom den allt mörkare Matsalen och var noga med att hålla sig till ena sidan, utom synhåll från köket."
Författare:

Antal böcker lästa 2012:
81

Black Hawk Down

Fakta:
Black Hawk Down är en krigsfilm regisserad av Ridley Scott och med många toppenskådespelare som Orlando Bloom, Josh Hartnett, Eric Bana, Tom Sizemore, Ewan McGregor, Sam Shepard, William Fichtner, Brian Van Holt och många fler. Orginalspråket är engelska. Filmen släpptes den 18 september 2002 och är från 15 år. Filmen har vunnit 2 oscar.
 
Handling:
"Amerikanska elitförband har skickats till Somalia för att delta i en fredsbevarande FN-aktion. Deras uppgift är bland annat att tillfångata den somaliske krigsherren Moha med Farrah Aidids män, som en del i strategin att försöka avbryta pågående inbördeskrig och svält. Men under operationen går någonting fel och under 18 skräckfyllda timmar är soldaterna instängda i den del av Mogadishu där Aidids mäktigaste trupper är stationerade. Omringade från alla håll är det åtskilliga som skadas och dödas, andra knyter nya vänskapsband för livet och alla får de lära sig på hårdast möjliga väg vad riktigt krig och sant hjältemod innebär."
 
 
Recension:
Filmen är myckt bra gjord, med många bra effekter. Black Hawk Down har ständig action och är otroligt realistisk och skildrar inbördeskrigen i Somalia perfekt. Man får verkligen en inblick över hur hemskt krig egentligen är.
 
Det var enormt många kända skådespelare. Hela tiden ropade jag ut: "där är ju han!" för att en ny person jag kände igen var med. Det var minst tjugo skådespelare kände från tv-serier och filmer som var med i denna. Bland annat från filmera Pirates of the Caribbean, Fantastic Four, Hulken, The expandables, Harry Potter och många många fler.
 
 
Dock blev filmen förvirrande ibland eftersom det hände så mycket på samma gång. Man följde flera grupper samtidigt och ibland blev det svårt att hålla dem i sär. Och i krigets tumult var det svårt att veta vem som stöp och vem som överlevde.

Trots att jag tycker att filmen var helt okej måste jag skriva att handlingen förlorades när det blev så myckte krig och 'pang-pang'. Handlingen fanns där i bakgrunden, men efter ett tag blev det helt enkelt bara en film där de skjöt varandra.
 
 
Men den hade verkligen sina stunder; den är lite sorglig, spännande och till och med rolig ibland. Och slutet återknyter till början vilket jag gillar. Gillar du action och krigsfilmer så rekomenderar jag den för dig. Men känsliga tittare varnas, det finns mycket blod och våld. Tyvärr är dock krigsfilmer inte direkt min favoritgenré.
 
Betyg: 4/10

All American Girl

Fakta:
'All American Girl' är första delen i Meg Cabots duologi om Sam. Den finns som den svenska översättningen 'Washington D.C'. Andra delen heter 'Ready or Not' eller som den svenska översättningen 'Nu eller Aldrig'. Meg Cabot är känd bland annat för sin serie 'En prinsessas dagbok' och 'Babbeldrottningen'.
 
Handling:
"Sam Madison never knew life could change overnight. But, that's exactly what happens when she saves the life of the President of the United States as she's bunking off art class one night. Now, an instant (if highly reluctant and very unlikely) celebrity, not to mention teen ambassador to the United Nations, Sam finds herself not only hanging out at the White House, but, trying to stop herself falling for David, the President's son ..."
 
 
Recension:
Från början tyckte jag att boken var osammanhängande och att mycket berodde på slumpen. Jag menar, vad är chansen att just den dagen du börjar på en ny kurs på ett nytt ställe att presidenten är där och nästan blir mördad? Visst det är möjligt, men inte troligt.
 
Men när jag läste på blev jag mer och mer intresserad av hur det skulle sluta. Jag gillar att karaktärerna är så olika och har sina unika personligheter. Dessutom hinner huvudkaraktären och några runt omkring utvecklas enormt mycket trots att boken är så kort.
 
Jag gillade verkligen sättet Meg Cabot skrev på. Det här är min första Meg Cabot bok, och även om boken inte hamnar på min topp-lista så gillade jag sättet Cabot skrev på. Det var nyanserat och simpelt, texten flöt på och hade tempo trots att det inte hände särskillt mycket i boken.
 
Boken hade extremt cool disposition. Det var en blandning mellan vanlig text och punktform, vilket jag inte varit med om tidigare. Jag vet inte om jag gillar det eller inte, men läckert var det.
 
Dock måste jag säga att jag är besviken på händelserna och spänningen. Det hade kunnat hända mer och haft mer överraskninar. Den var helt okej men skulle nog passa yngre bättre eftersom den inte är så utvecklande, djup eller dramatisk. Men det blev en snabb och simpel läsning som var rätt mysig.
 
Betyg: 5/10

Favoritkaraktär: David
Sidantal: 271
Första meningen: "Okej, här kommer de tio viktigaste anledningarna till varför jag avskyr min syster Lucy."
Författare:

Antal böcker lästa 2012: 80

Desperate Housewives #8

Fakta:
Den åttonde säsongen av Desperate Housewives är även den sista. Skådspelare som Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria Parker, Ricardo Chavira, Brenda Strong, James Denton, och Doug Savant förgyller serien med sin närvaro tillsammans. Säsongen är ungefär 950 minuter lång. För er som inte vet är Desperate Housewives en dramaserie, men med mycket komik. Orginalspråket är engelska. Säsongen släpptes 26 september 2012.
 
Handling:
"Spänningen når sin höjdpunkt i sista säsongen av Desperate Housewives. Serien som omdefi nierat livet i förorten och som gett en helt ny bild av vad livet som hemmafru innebär. Allt står på spel i denna säsong när hemmafruarna står enade efter mordet på Gabys fruktansvärda styvfar. Desperationen ökar när någon är dem på spåret och Bree får ett anonymt meddelande identiskt till det meddelande som Mary Alice fick… 'Jag vet vad du gjorde'."
 


Recension:
När jag först började titta på serien tyckte jag att serien var ytlig och långtråkig. Men efter den första säsongen började jag storgilla den och snart var jag smått beroende. Och nu är det slut, sista säsongen är över, och trots att jag precis stängde av tv:n saknar jag hemmafruarna redan.
 
 
Den åttonde säsongen var enormt känslosam. Jag grät till och genom många avsnitt. Men trots det så var det otroligt rolig - och spännande. Säsongen hade otroligt många tvistar och överraskningar, och jag blev chockad upprepande gånger över händelserna.
 
 
Varje avsnitt slutar mitt i dramatiken och gjorde att det enda jag kunde göra var att undra hur det skulle sluta. Och slutet på serien! Både sorligt och upplyftande. Jag älskade blandningen av tillbakablickarna från första avsnittet, och framtiden med att alla gick vidare med sina liv. Dock känns det lite sorgligt att de splittrades i slutet. Jag måste nog säga att slutet liknade enormt mycket slutet för komedi tv-serien Vänner.
 
 
Karaktärerna och deras skådespelare är underbara, allesammans! Alla är så mänskliga, att även om man vet att det är en dum och elak person så får man ändå medlidande känslor, för att man vet personens agenda eller förflutna. Alla har så mycket bagage att man känner med dem alla. Och jag älskar att gamla karaktärer kom tillbaka! Alla karaktärer utvecklades enormt mycket genom säsongen då de var tvugna att möta många hinder på sin väg till att lyckas. Personerna man såg i åttonde säsongen verkade knappast vara desamma som i de första säsongerna. Jag älskar verkligen hur alla har förändrats och anpassat sina liv till de nya omständigheterna. Tyvärr fick man säga adjö till vissa karaktärer, både tidigt i serien och sent.
 
 
Spoiler --> Detta gäller sorgligt nog även skådespelarna. Jag känner jag att jag vill skriva att Kathryn Joosten, som spelade Karen McCluskey, gjorde ett alldeles strålande och hjärtekrossande jobb med sin karaktär. Ni som har sett den åttonde säsongen, vet att McCluskey dog i sista avsnittet, men det jag tycker är otroligt sorgligt var att bara någon månad senare, dog även Joosten som spelat henne. Men genom hennes fantastiska insats kommer vi alltid att minnas henne. Vila i frid.
 
 
Jag rekomenderar serien för alla, för jag har lärt mig så mycket från den. Den tar upp allt från relationer, till vänskap och hur man kan hantera de värsta av situationer. Tillsammans med dramatiken, spänningen, komiken och alla fantastiska skådespelare har det skapat en toppenserie, med ett toppenslut. För trots all drama i serien så är Wisteria Lane mer än bara en gata, precis som McCluskey sade: "It's not just a bunch of houses in the same place. It's a community. It's lives that are connected, people who care about each other. I know it sounds sappy, but damn it, it's true. And these wonderful people I've lived beside they're my family."
 
Betyg: 8/10

Favoritkaraktär: Susan Delfino eller Karen McCluskey

My Soul to Save

Fakta:
My Soul to Save är den andra boken i Soul Screamers serien av Rachel Vincent. I serien finns sju böcker.
 
Handling:
"When teenager Kaylee screams, someone dies... So when teen pop star Eden dies onstage and Kaylee doesn't wail, she knows something is dead wrong. She can't cry for someone who has no soul. The last thing Kaylee needs is to be skipping school, breaking her dad's ironclad curfew and putting her too-hot-to-be-real boyfriend's loyalty to the test. But soon she learns that souls can indeed be sold."
 
 
Recension:
Trots att jag inte är ett jättefan av Soul Screamers serien måste jag ändå skriva att jag gillar den. Den är lättsam men kan ändå vara spännande på ställen.
 
My soul to save var betydligt bättre än My soul to take. Den hade mycket mer tempo och fler spännande händelser. Men jag kände ändå att någonting saknades genom boken. Det var som om Vincent inte tog händelserna helt ut. Det finns lite romans, men inte mycket. Det finns lite spänning, men inte mycket. För att jag ska börja gilla serien mer behöver den ha mer av dem, samtidigt som jag vill ha mer överraskningar och tvister.
 
Men jag rekomenderar boken för er som gillar urban fantasy med inslag av romantik och spänning. Förhoppningsvis blir serien bättre i nästa bok, men jag är inte säker på om jag ska fortsätta läsa serien. Jag köper hellre up-tempo böcker som ökar pulsen.
 
Betyg: 4,5/10
Favoritkaraktär: Nash
Sidantal: 243
Första meningen: "Addison Page had the world at her feet."
Författare:

Antal lästa böcker 2012: 79

Gia

Fakta:
Gia är en 119 minuters lång film från 15 år med Angelina Jolie i huvudrollen. Regissören är Michael Cristofer och filmen spelades in 1998. Det är en dramafilm om Amerikas allra första supermodell Gia.
 
Handling:
"Den vackra, men socialt utslagna, Gia Carangi störtar in i modellagenten Wilhelmina Coopers kontor i New York och syns snart på omslagen för de största tidningarna i USA. Men att vara älskad av hela världen är inte samma sak som att vara älskad av en person. Denna ouppfyllda önskan för henne in i farliga situationer."
 
 
Recension:
Jag hade enormt höga förhoppningar på Gia eftersom den fått bra recensioner och att Angelina Jolie är en av mina favoritskådespelare. Men jag blev extremt besviken.
 
Filmen flackar fram och tillbaka, mellan färgat och svartlikt, nu tid och framtid. Allt blir en enda röra och det liknar mer en dokumentär än en dramafilm. Människor 'intervjuas' om Gias liv och sedan återgår filmen till huvudhandlingen för att sedan gå tillbaka till intervjuerna igen.
 
 
Filmen hade kunnat bli mycket bra om intervjuerna skulle försvinna och med mycket mindre flackande. Men nu blev en både förvirrande och extremt tråkigt.
 
Dock är Jolies prestation oklanderig; hon spelar sin roll utmärkt och det är absolut inte hennes fel att filmen blev som den blev. Det var helt enkelt ett uselt regissörarbete.
 
 
Jag blev mycket ledsen att jag har hittat en film med Jolie som inte var bra, för innan Gia hade jag älskat alla hennes filmer (och jag har sett en hel del). Så tyvärr rekomenderar jag inte denna, om du inte gillar filmer som är upplagda som en dokumentär. I så fall kan du nog gilla den, men för min del kändes det bara som bortslösade pengar. Tyvärr.
 
Betyg: 2/10

Saknad: Jennie 3 år

Fakta:
'Saknad: Jennie 3 år', vars orginaltitel är 'The Face on the Milk Carton', är första delen i Caroline B. Cooneys trilogi om Jennie Spring. Det är även gjorts en film på boken. De två andra delarna i serien heter 'Vad hände med Jennie?' och 'Måste Jennie välja?'.
 
Handling:
"Först tänkte Janie inte så mycket på bilden av den saknade lilla flickan. Hon var bara ett av de många barn som försvunnit spårlöst och som nu efterlystes av sina förtvivlade föräldrar. Janie hade sett många liknande bilder förut. Men plötsligt slog det henne. Hon kände igen den där lilla flickan, som enligt texten försvunnit tolv år tidigare i ett köpcentrum. Och hon kände igen den prickiga klänningen! Den klänningen hade varit Janies älsklingsplagg... Det hela verkade så otroligt, som en hemsk mardröm, men hon kunde inte släppa tanken. Flickan på bilden var hon själv!"
 
 
Recension:
Jag läste en här boken för några år sedan (kanske när jag var 12) och minns att jag älskade den, men jag mindes inte riktigt vad den handlade om och därför kände jag att jag ville läsa om serien.
 
Det är en Young Adult bok men jag skulle säga att den passar åldrarna 8-15 som bäst. Men jag på 17 tycker ändå att den är helt okej, även om det märks att den är riktad mot yngre.
 
Cooney skriver på ett simpelt sätt som är enkelt att förstå, och hon använder inte onödiga beskrivngar. Detta gör förstås att boken blir väldigt kort, men hellre en bra och kort bok än en seg och lång. Och jag tycker verkligen att den är helt okej.
 
Jag gillar hur huvudkaraktären hinner utvecklas och förändras på så få sidor. I många böcker märker man inte någon skillad förren långt in i serien. Dessutom gillade jag slutet väldigt mycket; det är öppet och skapar en nyfikenhet inför nästa bok i serien.
 
Jag måste dock medge att detta inte är min typ av bok, vilket betyget kommer att lida extremt mycket av. Men om du gillar lättsamma böcker, utan action men som ändå inte är seg, så är detta boken för dig. Det är en contemporary för de yngre generationerna. Jag ska fortsätta läsa serien eftersom jag har alla böckerna hemma och för att de ändå är så korta.
 
Betyg: 5/10

Favoritkaraktär: Miranda
Sidantal: 192
Första meningen: "Janie var äntligen färdig med sin uppsats."
Författare:

Böcker lästa 2012: 78

Särskild

Fakta:
Särskild är den andra delen i Nene Ormes svenska debuttrilogi som utspelar sig i Malmö. Boken är fortsättningen på Udda Verklighet och publiseras av Styxx Fantasy bokförlag.
 
Handling:
"Det är festival i Malmö, och folkfesten har lockat mer än bara vanliga människor. De sära har kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig, och bakom musiken och festivalstånden ruvar mörker och hemligheter.
Udda har börjat drömma igen, och hennes drömmar leder henne tillbaka till den karismatiske hamnskiftaren Hemming och till det gåtfulla Oraklet som bor i toppen av Turning Torso. Uddas förmågor gör henne till både en tillgång och ett hot för de krafter som rör sig i Malmös sära värld. Där finns de hon kan lita på, men också de som fruktar henne och vill förgöra henne, och en sammandrabbning är överhängande. Innan festivalen är över kommer Uddas framtid att avgöras - på gott eller ont."
 
 
Recension:
Jag brukar inte gilla svenska författare, men efter att ha läst Simona Ahrnstedts böcker tänkte jag att jag kanske bör de Nene Ormes en ny chans. Men jag känner att det endast var slöseri med tid.
 
Jag förstår verkligen inte varför så många gillar Ormes böcker. Själv tycker jag inte bara att de är dåligt skrivna, utan även att de på många ställen är ologiska, slarvigt gjorda och helt enkelt orealistiska. Dessutom är tempot extremt långsamt och jag kunde inte finna en enda händelse som jag kände var spännande eller betydelsefull. På många ställen var texten övertydlig vilket gjorde mig otroligt uttråkad.
Jag känner att karaktärerna inte har utvecklats så som de brukar göra när en serie fortsätter, utan alla förblir densamma och de har allesammans likande karaktärsdrag vilket blir väldigt tråkigt.
Jag rekomenderar därför inte boken. Den är inte trovärdig och den är otroligt tråkig. Jag vill ha spänning, tempo och romantik och Särskild hade inget av dem. Visst gick läsningen snabbt, men det var inte för att den var bra utan för att den var kort och jag ville ha läsningen överstökad.
Betyg: 3/10

Sidantal: 279
Första meningen: "Krusbär krossas under fötterna och taggar drar i hennes t-shirt när hon snubblar genom buskarna ut på gräsmattan."
Författare:

Antal böcker lästa 2012: 77

Dagboken; jag sökte dig och fann mitt hjärta

Fakta:
'Dagboken; jag sökte sig och fann mitt hjärta' (The Notebook) är en romantisk dramafilm som är baserad på Nicholas Sparks bok med samma namn. Många av Nicholas Sparks böcker har blivit filmatiserade, bland annat A Walk to Remember, Dear John och The Last Song som alla blivit mycket populära. Nyligen släpptes The Lucky One med bland annat Zac Efron på DVD som även den baseras på boken av Sparks. Dagboken har orginalspråket engelska och var regisserad av Nick Cassavetes. Några kända skådespelare som är med är Elizabeth Bond, Gena Rowlands, Heather Wahlquist, James Garner, James Marsden, Joan Allen, Rachel McAdams, Ryan Gosling m.f. Filmen är 119 minuter lång och är barntillåten. Den släpptes i februari 2005.
 
Handling:
"Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta är berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton (Ryan Gosling & Rachel McAdams). Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skilda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok."
 
Recension:
Jag storgillade verkligen den här filmen! Hittills har jag älskar alla filmer som baseras på Nicholas Sparks böcker - och jag känner verkligen att jag måste skaffa böckerna snarast!
 
 
Det var en otroligt vacker berättelse, och trots att den runt mitten kändes lite seg så kompenserades det starkt av slutet. Jag gillar skådespelarna och jag måste säga att Rachel McAdams som jag inte gillar i andra filmer gjorde ett otroligt bra jobb.
 
 
Jag älskar att början och slutet cirkulerar och sammanknyts. Och slutet var så sorgligt! Jag hade hört att den slutade sorgligt men jag var ändå inte beredd på det som hände. De sista tio minuterna satt jag och snyftade högt.
 
 
 
Jag rekomenderar verkligen filmen för alla som gillar vackra berättelser och romantik. Tips bara: ta med några näsdukar lagom till slutet!
 
Betyg: 7,5/10

Favoritkaraktär: Noah
Bästa delen: Slutet, tårkanalerna var som en öppen fontän

Nya filmer i brevlådan!

Idag när jag kom hem låg det ett paket i brevlådan: mina beställda filmer har kommit!
 
 
Black Hawk Down är en dramakrigsfilm. Jag har aldrig gillat krigsfilmer men när jag såg denna kände jag mig verkligen berörd. Bland annat Orlando Bloom är med.
"Amerikanska elitförband har skickats till Somalia för att delta i en fredsbevarande FN-aktion. Deras uppgift är bland annat att tillfångata den somaliske krigsherren Moha med Farrah Aidids män, som en del i strategin att försöka avbryta pågående inbördeskrig och svält. Men under operationen går någonting fel och under 18 skräckfyllda timmar är soldaterna instängda i den del av Mogadishu där Aidids mäktigaste trupper är stationerade. Omringade från alla håll är det åtskilliga som skadas och dödas, andra knyter nya vänskapsband för livet och alla får de lära sig på hårdast möjliga väg vad riktigt krig och sant hjältemod innebär."
 
Gia är en film med Angelina Jolie i huvudrollen. Den handlar om Amerikas första modell som börjar ta droger och hamnar i fel kretsar.
"Fact-based story of top fashion model Gia Marie Carangi follows her life from a rebel working in her father's diner at age 17 to her death in 1986 at age 26 from AIDS, one of the first women in America whose death was attributed to the disease. In between, she followed a downward spiral of drug abuse and failed relationships."
 
Dagboken är en kärlekshistoria baserad på romanen av Nicholas Sparks. Hört att den ska vara en riktig snyftare.
"Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta är berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton (Ryan Gosling & Rachel McAdams). Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skilda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok."
 
Desperate Housewives 8 är den allra sista säsongen på den spännande drama/komediserien.
"Spänningen når sin höjdpunkt i sista säsongen av Desperate Housewives. Serien som omdefi nierat livet i förorten och som gett en helt ny bild av vad livet som hemmafru innebär. Allt står på spel i denna säsong när hemmafruarna står enade efter mordet på Gabys fruktansvärda styvfar. Desperationen ökar när någon är dem på spåret och Bree får ett anonymt meddelande identiskt till det meddelande som Mary Alice fick… ”Jag vet vad du gjorde”."
 
Sett någon av dessa? =)

Night Embrace

Fakta:
Night Embrace är den tredje boken i Dark-Hunter serien av Sherrilyn Kenyon. Den finns översatt till svenska under namnet Nattens Lekar. Serien har hittills tjugoåtta böcker men Kenyon håller fortfarande på att skriva på fortsättningen.
 
Handling:
"Life is great for me. I have my chicory coffee, my warm beignets, and my best friend on the cell phone. Once the sun goes down, I am the baddest thing prowling the night: I command the elements, and I know no fear. For centuries, I've protected the innocent and watched over mankind, making sure they are safe in a world where nothing is ever cartain. All I want in return is a hot babe in a red dress, who wants nothing more from me than one night.
Instead, I get a runaway Mardi Gras float that tries to turn me into roadkill and a beautiful woman who saves my life but can't remember where she put my pants. Flamboyant and extravagant, Sunshine Runningwolf should be the perfect woman for me. She wants nothing past tonight, no ties, no long-term commitments.
But every time I look at her, I start yearning for dreams that I buried centuries ago. With her unconventional ways and ability to baffle me, Sunshine is the one person I find myself needing. But for me to love her would mean her death. I am cursed never to know peace or happiness - not so long as my enemy waits in the night to destroy us both."
 
 
Recension:
När jag läste på baksidan tyckte jag det lät som en typisk dark romance bok vilket gjorde att jag kände mig beredd på vad som skulle hända. Men jag måste säga att den är extremt unik.
 
Den har förstås många grekiska gudar och mycket grekisk mytologi med, trots att den utspelar sig i det nutida samhället - vilket jag älskar. Men jag gillar även att Kenyon tar in reinkarnationer (återfödelser, d.v.s. att en gammal själ existerar i en ny kropp) med i serien. Det gjorde handlingen extra spännande. Tidigare har jag bara läst om detta i Night World serien av L.J. Smith och Fallen serien av Lauren Kate.
 
Återigen finns det mycket intimitet och spänning; vilket är det som kännetäcknar serien. Jag vet dock inte riktigt varför men jag tyckte inte riktigt att den var riktigt så bra som de två första i serien. Jag fastnade för den och så, men jag börjar känna att böckerna är rätt lika varandra. Men kanske var det bara för att jag läste den föregående boken så tätt inpå. Men Kenyon är en av de mest begåvade författarna jag någonsin läst, och hon har verkligen skapat en underbar serie.
 
Jag ska garanterat fortsätta med serien och jag rekomenderar den för alla som gillar urban fantasy eller dark romance. Dock föreslår jag att man bör vara över femton år för Dark Hunter serien.
 
Betyg: 7/10

Favoritkaraktär: Artemis
Sidantal: 408
Föregångare: Night Pleasures
Efterföljare: Dance with the Devil
Första meningen: "The roaring village fires burned high into the night, licking at the dark sky like serpents twining through black velvet."
Författare:

Antal böcker lästa 2012: 76

The Two Pearls Of Wisdom

Fakta:
'The Two Pearls Of Wisdom', även kallad 'Eon; Dragoneye Reborn' är den första delen i duologin av Alison Goodman. Fortsättningen, och därmed den sista delen, heter 'The Necklace of the Gods', även kallad 'Eona; The Last Dragoneye'.
 
Handling:
"For years, Eon's life has been focused on magical study and sword-work, with one goal: that he be chosen as a Dragoneye, an apprentice to one of the twelve energy dragons of good fortune. But Eon has a dangerous secret. He is actually Eona, a sixteen-year-old girl who has been masquerading as a twelve-year-old boy. Females are forbidden to use Dragon Magric; the penaltry is death.
When Eona's secret threatens to come to light, she and her allies are plunged into grave danger and a struggle for the Imperial throne. Eona must find the strength and inner power to battle those who want to take her magic... and her life."
 
Recension:
Jag har hört mycket blandat om den här boken, både från tonåringar och vuxna, eftersom boken från början var en vuxenbok. Jag hade rätt höga förväntningar, både på grund av recensionerna men även på grund av det fantastiska omslaget.
 
Jag måste dock medge att jag är lite besviken. Jag kände att trots att boken hade tempo och flyt och var extremt lättläst och enkel att komma in i så hände det inte särskillt mycket. Därför blev det så kluvet: den hade tempo men var ändå väldigt seg (hur nu det fungerar).
 
Jag gillar miljön och karaktärerna, och Goodman har ett bra och simpelt språk. Men jag känner att det inte är tillräckligt för boken. Den började och slutade spännande, men i mitten var den rätt så passiv. Men ändå hängde en mysig känsla, lite lik den jag fick från Sagan om Klanen Oturi av Lian Hearn, över handlingen. Det gjorde att det blev en härlig atmosfär som fick mig att fastna för boken.
 
Och jag älskar verkligen de unika drakarna! Inte alls som andra drakar jag har läst om utan mer som draksjälar, ren energi som är osynlig men ändå finns där för vissa utvalda att se. En unik idé!
 
Jag kommer garanterat att skaffa mig nästa bok i duologin och jag ser verkligen fram emot att läsa Eona. Men samtidigt måste jag medge att jag är glad över att det är en duologi, för jag tror att den inte skulle hålla måttet om den var längre. Jag menar inte att låta alltför negativ angående Eon, för jag gillade den verkligen och rekomenderar den till alla som gillar att läsa drakar, svärdsstrider och lite Japanskt stuk över fantasyn.
 
Betyg: 6,5/10

Favoritkaraktär: Chart
Sidantal: 531
Första meningen:"No one knows how the first Dragoneyes made their dangerous bargain with the twelve energy dragons of good fortune."
Författare:
Antal böcker lästa 2012: 75

14 Frågor

Jag såg inne på Annas blogg Boktycke att hon fyllt i dessa frågor, och tyckte att det verkade kul så nu svarar jag på dem jag med. =)

01. Ljudbok eller bok i handen?
Helst bok i handen; går både snabbare och jag brukar störa mig på rösten som berättar. Men det kan vara skönt att lyssna på en bok om man åker bil till exempel, då jag blir väldigt åksjuk om jag läser i bilen.

02. Pocket eller inbunden?
Definitivt inbundet; känns mycket bättre att hålla i och är mycket snyggare att ha stående. Men tyvärr så kostar ju inbundna böcker lite mer än pocket, så det blir inte ofta att jag köper dem. Men för inte så länge sedan köpte jag A Song Of Ice And Fire i inbundet.

03. Påhittat eller verklighetsbaserat (Fiction/non fiction)?
Helst fiction. Verklighetbaserat kan också vara intressant, men jag älskar att läsa om paranormala varelser och platser.

04. Harry Potter eller Twilight?
Definitivt Harry Potter eftersom jag älskar den serien. Visst är Twilight okej, men jämfört med HP är det som att jämföra en myra med en elefant.

05. Fantasyvärld eller vår värld?
Båda. Jag tycker ofta att det blir för mycket fantasy i high fantasy böcker, men blandningen mellan paranormalt och vår vanliga värld är rätt härlig. Därför håller jag mig till dystopier, dark romance och urban fantasy eftersom det är en blandning av fiction och den värld vi lever i.

06. Kindle, iPad eller annat?
Jag gillar inte att läsa e-böcker, har blivit erbjuden flera gånger från bokförlag att få böcker via datorn, men har alltid tackat nej. Jag vill ha en riktig bok i handen.

07. Låna eller köpa böcker?
Svarar med säkerhet att köpa! Jag måste äga boken jag läser (med undantag från skolböcker). Jag kan inte ens låna från kompisar, än mindre biblioteket. Därför beställer jag alltid de böcker jag ska läsa från Cdon. Visst blir det enormt mycket dyrare, men det är en sådan sak jag bara måste göra.

08. Bokhandlar eller online?
Bara för sakens skull så heter det faktigst boklådor. En bokhandel, flera boklådor. Inte många som vet det men anyway. Jag älskar att gå in i en bokhandel, eftersom det är så mysigt att gå omkring bland hundratals böcker. Men i staden jag bor finns bara en bokhandel (Akademibokhandeln) vilket gör att dem får monopol på böckerna och kan höja priset som de vill. Idag kostar det tre till sex gånger mer där än att köpa från cdon. Därför köper jag endast via internet.

09. Ensamstående bok eller trilogi?
Beror helt på serien/boken. Det kan vara rätt skönt att läsa en bok och sedan veta att det är slut, att inte behöva vänta eller betala mer för fortsättningen. Men om boken är riktigt bra så är det ju roligt om det finns efterföljare. Men tråkigt nog finns det väldigt många dåliga serier som bara fortsätts skrivas för pengarnas skull.

10. Tjock bok eller kort bok?
Beror också på boken, precis som ovanstående. Har boken tempo och spänning får den gärna vara tjock, men jag vill hellre läsa en kort bok som är komplett och koncentrerad, än en lång bok som är utdragen.

11. Romans eller action?
Gärna en blandning. Jag vill ha mycket tempo och spänning men gillar när det finns romans med i. Däremot gillar jag det inte lika mycket om det är tvärtom: en bok som kretsar kring romans och har lite action. Då föredrar jag mycket action och lite romans.

12. Mysa under en filt eller steka i solen?
Definitivt mysa under en filt. Blir alldeles för varmt att läsa i solen, plus att det låter mer utomhus och om det blåser så fladdrar sidorna och så vidare. Mycket mysigare att sitta inne under en mjuk filt. Då har jag enklare att koncentrera mig.

13. Varm choklad eller latte?
Varm choklad! Jag dricker inte kaffe och därmed inte latte heller. Men vatten räcker gott och väl för mig.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?
Jag kollar gärna upp boken innan för att se om den har fått riktigt dåliga recensioner. Har jag hört mycket bra om den innan kan dock förväntningarna bli för höga. Så det är en blandning, det beror på vilken bok det är. Brukar ibland checka betyget på Goodreads, helst över 4 poäng. Ibland köper jag dock en bok som har fått dåligt betyg då jag tycker handlingen verkat bra. Jag vill dock inte ha allt för många förhoppningar.

Då var det gjort.  Testa gärna detta du. =)


Enkät #5

Det här är då sista delen av enkäten jag fyllt i. Enjoy.
 
21) Vilket är ditt favoritkärleksförhållande inom litteraturen?
Kanske Daenerys och Drogo från A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin. Fann deras förhållande extremt unikt och intressant.
 
22) Vilket är ditt favoritförhållande inom litteraturen som inte har romantisk innebörd?
Brödraskapet från Härskarringen av J. R. R. Tolkien. Deras vänskapsband knyter ann så hårt och är så unikt så jag måste nog säga att det är mitt favoritvänskapsförhållande. För dig som inte vet gäller detta alltså Aragorn, Boromir, Gimli, Legolas, Merry, Pippin, Frodo, Sam och Gandalf. Lojaliteten mot varandra och det de kan tänka sig uppoffra för fränden är fantastisk.
 
 
23) Har du läst en bok du tror skulle passa åt de flesta läsande?
Divergent av Veronica Roth och Delirium av Lauren Oliver då de både tar upp moraliska frågor, är roliga, dramatiska och extremt spännande. Båda är dystopier, vilket skapar frågorna om framtidssamhället.
 
24) Har du läst en serie som du ansett skulle ha slutat tidigare än vad den gjorde?
House of Night serien av P.C. och Kristin Cast har börjat bli lite utdragen, likaså Sword of Truth av Terry Goodkind och Arvtagaren av Christopher Paolini. Alla dessa började bra för att sedan bli segare och segare tills det helt plötsligt inte ens var intressant längre. Även True Blood böckerna och The Vampire Diaries borde slutat tidigare, men de gillade jag inte ens från början. Sedan finns det ju serier så som Dark Hunter (hittills 27 böcker) av Sherrilyn Kenyon som är långa men ändå lyckas hålla kvar tempot. Allt beror på handlingen och författaren.

Enkät #4

Som ni vet håller jag på att fylla i en enkät som jag delat upp i olika delar då den var så lång. Hoppas att ni finner det intressant!
 
16) Har du läst en bok du anser att alla borde läsa åtminstone en gång i livet?
Ja, några stycken. Två exempel är Of Mice And Men av John Steinbeck och The Hunger Games av Suzanne Collins. Jag nämner inte dessa för att de är mina favoritböcker, utan för att det finns så mycket att lära om mänskligheten i dem, vilket jag anser är väldigt viktigt. Moraliska frågor väcks och de får en att fundera ordentligt på verkligheten.
 
17) Finns det någon bok eller serie som du läser gång på gång och aldrig tröttnar på?
Det finns ju såklart Harry Potter serien och många andra böcker jag älskar att läsa om för att de är så mysiga, men sedan jag skaffat min bokblogg har jag inte kunnat läsa samma böcker eftersom den ständigt kräver uppdatering för att inte förlora besökare. Läser jag en bok jag redan recenserat kan jag ju inte skriva en till recension. Detta är förstås väldigt synd, och jag hoppas på att någon gång kunna säga: "nej, nu lägger jag ner bloggen och läser om alla mina älsklingsböcker", men det är svårt eftersom jag älskar alla er läsare och att recensera.
 
 
18) Har du någon karaktär i en bok som du irriterar dig enormt mycket på?
Det är svårt att minnas så här i efterhand men jag vet att jag ofta brukar irritera mig på karaktärer. Så som Isabella från Twilight, eller Eve från Paranormalcy, eller Ana från Fifty Shades. Men det är ingenting jag stör mig på enormt mycket utan som jag klarar mig igenom. Ofta kan en irriterande karaktär göra boken minnesvärd.
 
19) Vilket är det sorgligaste dödsfallet du läst om?
Oj, det finns så många. Severus från Harry Potter, Sam från Before I Fall, Otori Shigeru från Över Näktergalens Golv, Lennie från As Mice and Men, listan är lång. Därför kan jag nog inte svara mer exakt än så.
 
20) Om du skulle skriva en bok, vad skulle den då heta?
Jag har faktigst skrivit flera böcker som jag inte vågat skicka in till något förlag ännu, och därmed har jag många titlar. Tyvärr vill jag inte skriva titlarna här på bloggen för att undvika plagiat. I fall att jag väljer att publisera någon av mina verk så vill jag inte riskera att någon annan har tagit min titel.

Enkät #3

Som ni vet hittade jag en enkät hos Johanna som jag tyckte skulle vara rolig att fylla i. Den är rätt lång, så jag tar fnågra frågor varje dag som jag sedan tidsinställer tills jag läst ut boken Night Pleasures.
 
11) Vilken sorts bok tar du helst med dig när du ska på semester?
Tunna böcker som är enkla att ha i handväskan, så att jag slipper släpa på en tegelsten. Jag går dock inte efter en specifik genré utan det beror på vad jag känner för och vilket humör jag är på.
 
12) Nämn en bok som du absolut inte ville avsluta.
Den här frågan kan förstås tolkas olika. Om frågan betyder att den var så bra att jag inte ville att den skulle ta slut är svaret Fantasy Lover av Sherrilyn Kenyon eller svaret från fråga 4. Om tolkningen är att jag inte ville läsa klart den alls måste jag nog svara Glow av Amy Ryan (men jag läste ändå klart den).
 
 
13) Hur mycket har du spenderat som mest på böcker i år, under ett köp?
Det var under sommarlovet som jag beställde hem för över två tusen kronor.
 
14) Vilken var den bästa boken du lästa förra året, 2011?
Det är knappt jag minns. Kanske Andens Kraft av Richelle Mead eller Before I Fall av Lauren Oliver?
 
15) Finns det någon bokserie du önskar skulle vara längre?
Egentligen är det tvärt om då de flesta serierna jag läser är extremt långa. Så jag måste nog säga nej. Jag anser att det är lagom att en serie är en duologi eller en trilogi och ofta blir det bara jobbigt och utdraget när det blir mer.

Night Pleasures

Fakta:
Night Pleasures är den andra delen av sjugoåtta böcker i Dark-Hunter serien av Sherrilyn Kenyon, även kallad Kinley McGregor. Night Pleasures tar vid där Fantasy Lover slutade, men fortsätter inte med samma huvudkaraktär, trots att föregående karaktärer har en del av boken. Night Pleasures finns översatt till svenska, med titeln Nattens Begär.
 
Handling:
"Have you ever wanted to know what it's like to be immortal? To journey through the night stalking vampires that prey on humans? To have unlimited wealth, unlimited power? That is my existence, and it is dark and dangerous. I play hero to thousands, but am knows to none. And I love every minute of it.
Or so I thought until one night when I woke up handcuffed to my worst nightmare: a conservative woman in a button-down shirt. Or in Amanda's case, one bottoned all the way uå to her chin. She's smart, sexy, witty, and wants nothing to do with the paranormal - in other words, me.
My attraction to Amanda Devereaux goes against everything I stand for. Not to mention the last time I fell in love it cost me not only my human life, but also my very soul. Yet every time I look at her, I find myself wanting to try again. Wanting to believe that love and loyalty do exist.
Even more disturbing, I find myself wondering if there's any way a woman like Amanda can love a man whose battle scars run deep, and whose heart was damaged by a betrayal so savage that he's not sure it will ever beat again."
 
 
Recension:
Nu känns det härligt att ha läst en spännande bok igen! Likaså som den första boken i serien älskade jag även Night Pleasures.
 
Jag blev beroende av boken redan från första kapitlet. Sedan gick det bara av farten och vips så var den slut. Precis som Fantasy Lover var boken väldgt intim vilket gör att jag skulle säga att serien passar för åldern 15+ men det går absolut inte till överdrift. Det blir bara som en extra krydda till bokens extremt spännande handling.
 
Jag älskar verkligen hur Sherrilyn Kenyon skriver. Det är både roligt och ironiskt på vissa ställen; som att hon i boken använder sitt namn Kinley McGregor som inte många vet om. Men språket flyter på och boken är lättläst och har högt tempo. Trots att jag tyckte att boken var ganska lik Fantasy Lover känner jag att jag redan längtar efter nästa i serien.
 
Jag älskar hur både handlingen och karaktärerna utvecklas - och att huvudpersonerna från föregående bok är med trots att handlingen inte kretsar kring dem. Det gör att böckerna kryts samman trots att det handlar om nya personer i varje. Bokens handling var fantastisk och spännande och trots att slutet kändes förutsägbart så var resten av boken definitivt inte det. Det märks att Kenyon har pluggat på ordentligt för att kunna bygga upp den här dark romance serien; fylld med grekiska gudar och heta scener. Jag rekomenderar verkligen den här serien för alla som gillar urban fantasy och dark romance.
 
Betyg: 8,5/10
Favoritkaraktär: Kyrian av Thrace
Sidantal: 309
Föregåndare: Fantasy Lover
Efterföljare: Night Embrace
Författare:

Antal böcker lästa 2012: 74

Enkät #2

Hejsan igen! Jag hittade en enkät hos Johanna som jag tyckte skulle vara rolig att fylla i. Den är rätt lång, så jag tar fnågra frågor varje dag som jag sedan tidsinställer tills jag läst ut boken Night Pleasures.
 
6) Vilket språk föredrar du att läsa på?
Jag föredrar att läsa på orginalspråket, som då oftast är engelska, för att undvika felöversättningar och missförstånd. Vid översättningar kan till exempel skämt förlora sin poäng. Men jag gillar att läsa på engelska av andra skäl; både för att lära mig och för att jag tycker att det är mycket finare än svenska. Dock erkänner jag att svenskan är mer avslappnande eftersom det är mitt modersmål.
 
7) Finns det någon genré som du sällan läser men som du skulle vilja läsa mer av?
Helt klart contemporary. Jag läser väldigt mycket dark romance, dystopier och urban fantasy men jag gillar trots allt contemporary böcker - men av någon anledning blir det aldrig av att jag köper sådana.
 

En helt slumpmässig bild som inte har med någonting att göra.
 
8) Om du kunde läsa på ett främmande språk; vilket skulle du välja?
Antagligen kinesiska. Jag tycker att språket (och kulteren i Kina) är intressant och språkets uttal låter så vackert. Jag tycker att tecknerna som är så olika vårat vanliga alfabet är otroligt fascinerande, och skulle därför vilja kunna läsa och skriva på kinesiska. Slår vad om att det finns många bra kinesiska författare som inte kommer fram med sina verk internationellt som engelskan.
 
9) Hur många böcker brukar du låna från biblioteket samtidigt?
Enkel fråga. Svar; inga alls. Lånar inte av bibliotek eller kompisar. Måste alltid ha boken själv, så att den kan stå fint i bokhyllan efteråt. Allvarligt. Klarar inte av att låna från andra. Skulle få panik över att den säkert skulle vara superrepig. xD
 
10) Har du någon favorit bland fiktiva skurkar?
Det var en rätt svår fråga. Många så kallade 'skurkar' visar även goda sidor vilket gör att jag inte längre ser dem som onda eller 'bad guys' utan bara som de godas motståndare. Oftast är de elaka i paranormala böcker bara missförstådda. Men en favorit är nog Narcissa Malfoy från Harry Potter serien.
 

Enkät #1

Hejsan allesammans! Jag hittade en enkät hos Johanna som jag tyckte skulle vara rolig att fylla i. Den är rätt lång, så jag tar fnågra frågor varje dag som jag sedan tidsinställer tills jag läst ut boken Night Pleasures.
 
1) Har du någon dålig bokvana?
Ja, jag gillar att köpa fler böcker än vad jag hinner läsa, vilket gör att jag alltid har så många olästa böcker hemma. När jag dessutom har mycket i skolan och gillar att även se på film bortprioriteras läsandet ännu mer samtidigt som min köptakt består.
 
2) Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång?
Jag tycker alltid att det är skönast att läsa en bok åt gången, men ofta blir det så att jag läser fler då vi ibland ska läsa romaner även till engelskan och svenskan i skolan. Om jag även får ett recensionsexemplar kan det vara så att jag prioriterar den läsningen framför den jag håller på med. Men helst läser jag en åt gången.
 

Yin och Yang medaljongen på tal om ingenting.
 
3) Vilken är den sämsta boken du läst hittils av 2012?
Dead as a Doornail av Charlaine Harris, fjärde boken i True Blood serien.
 
4) Vilken är den bästa boken du läst hittills av 2012?
Jag måste nog säga Divergent av Veronica Roth eller Pandemonium av Lauren Oliver men många konkurrerar om förstaplatsen för år 2012.
 
5) Vad anser du om att låna ut dina böcker? Har du några regler?
Jag brukar ibland låna ut mina böcker om en av mina vänner ber om det, men de vet också hur rädd jag är om böckerna och dess omslag och därför vet de också att de måste ta väl hand om dem. Så som att inte vika hundöron, bleka dem i solen, repa dem i väskan eller att själva låna ut dem till andra. Om någon utanför min så kallade 'inre krets' skulle fråga skulle jag utan tvekan säga nej.

A Game Of Thrones

Fakta:
A Game of Thrones är den första delen av hittills sju i serien A Song of Ice and Fire av författaren George R. R. Martin. De övriga böckerna i serien är A Storm of Swords, A Clash of Kings, A Feast for Crows, A Dance of Dragons, The Winds of Winter och A Dream of Summer. Böckerna publiseras med cirka sex års mellanrum. A Song of Ice and Fire baserar tv-serien Game of Thrones av HBO som hittils visat två säsonger på tv.
 
Handling:
"Kings and queens, knights and renegadesm liars, lords and honest men... all will play the Game of Thrones.
Summers span decades. Winter can last a lifetime. And the struggle for the Iron Throne has begun. It will stretch from the south, where heat beeds plot, lust and intruiges to the vast frozen north, where a 700-foot wall of ice protects the kingdom from the dark forces that lie beyond.
As Warden of the North, Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must... and a dead enemy is a thing of beauty.
The old gods have no power in the south, Stark's family is divided and there is treachery at court. Worse, a vangeance-mad boy has grown to maturity in exile in the Free Cities beyond the sea. Heir of the mad Dragon King deposed by Robert, he claims the Iron Throne.
In the game of thrones, you win or you die."
 

Recension:
Jag har tidigare sett första säsongen av tv-serien; vilken jag älskade. Jag tänkte att filmer och tv-serier brukar skilja mycket från böckerna, så det skulle inte göra någon skillnad. Men där hade jag fel. Jag kände så att de var exakt likadana; händelserna och till och med allt de sade var precis som i boken. Den enda egentliga skillnaden jag märkte av var karaktärernas åldrar, som i böckerna var mycket yngre. Annars brukar man tycka att boken är mer utvecklande än serien, men i det här fallet måste jag säga att det är tvärt om.
 
Boken var spännande och hade tempo, men jag fastnade inte riktigt för den. Kanske var det just på grund av att jag sett tv-serien, men jag tror att det är för att den var för tung. Och då menar jag inte vikten utan texten. Jag kände att den var jobbig att läsa trots att den enligt mig var lättläst med okomplicerad engelska.
 
Jag gillar att det inte var för långa kapitel. Med bokens längd hade jag trott att det skulle vara kapitel på ungefär 35 sidor som i många fantasyböcker, men jag blev glatt överraskad när jag märkte att de låg på ungefär 5-10 sidor per kapitel. Dock var kapitlerna indelade lite fel tycker jag. Det handlade mest om de mer ointressanta personerna och mindre om de jag verkligen velat läsa mer om. Den jag ansåg inte var särskilt roligt att läsa om var bland annat Catelyn. Men jag älskade många av karaktärerna och gillade att många av dess karaktärersbeskrivningar skedde genom deras handlingar och tilltal och inte genom rad upp och ner med detaljer.
 
Det jag blev lite besviken på var att det var mer kungaspel än fantasy. Jag hade bland annat velat veta mer om "The White Walkers". Men stort sätt, och borträknat några långtråkiga stunder, var boken väldigt bra. Den tog förstås lite längre tid att läsa än vad det brukar ta för mig att läsa en bok, men jag klarade av de ungefär åttahundra sidorna på en vecka, trots skolarbete. Jag rekomenderar verkligen boken för er som gillar intriger och historia, kungariken och drakar, för er som gillar tvister och olika skildringar av mänskligheten, och för er som gillar high fantasy så klart.
 
Jag kommer garanterat att fortsätta att läsa serien (eftersom jag har de fyra första böckerna här hemma...) men jag kommer att ta långa pauser i mellan. Det känns som om jag inte kommer att orka läsa en high fantasy på ett tag nu.
 
Betyg: 8/10

Favoritkaraktär: Daenerys Targaryen
Sidantal: 780
Första meningen: "'We should start back,' Gared urged as the wood began to grow dark aroud them."
Författare:

Böcker lästa 2012: 73

Välj säsong

 
 
 

Välj säsong: The Walking Dead

 
 
 
 

The Expendables

Fakta:
The Expendables är en film av Sylvester Stallone med Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Jet Li, Brittany Murphy, Charisma Carpenter, David Zayas, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, Terry Crews, och Bruce Willis med gränsen 15 år. Det finns även en efterföljare till filmen som släpptes 2012.
 
Handling:
"En sammansvetsad grupp legoknektar ledda av den notoriske Barney Ross (Sylvester Stallone) får i uppdrag att störta en sadistisk diktator i Sydamerika. Men allt är inte som det först verkar och snart befinner de sig i ett nät av lögner och förräderi. De tvingas avbryta operationen och lämna sin kontakt, rebellen Sandra, ensam med en dödsdom över sig. Men jagad av sitt samvete bestämmer sig Barney för att återvända och rädda henne."
 
Recension:
Jag visste absolut ingenting om filmen innan jag såg den, trots att jag har haft den i min filmhylla i över ett års tid. Jag skulle nog säga att det nog är en stereotypisk killfilm. Genom hela filmen fanns endast biljakter och pistolskjutningar. Sådant kan jag tycka är rätt kul att titta på, men jag känner att det blev för mycket.
 
 
Dessutom kan jag inte ens minnas vad filmen hade för handling, trots att jag såg den igår kväll. För mig hade den ingen poäng utan det var bara en massa 'pang pang' hela tiden.
 
 
Så om du gillar actionfilmer med mycket skott och sådant så kan det vara en film för dig. Annars, nepp. Det blev helt enkelt ingen större spänning när de bara sprängde saker hela tiden.
 
Betyg: 4/10

RSS 2.0