The Karate Kid (ny version)

Regissör: Harald Zwart
Orginalspråk: Engelska, kinesiska
Release-datum: 08-12-2010
Åldersgräns: 11 år
Kända medverkande: Jackie Chan, Jaden Smith, Taraji P. Henson m.f.
Genré: Drama, action"

"Nya Karate Kid är den inspirerande och actionfyllda berättelsen om tolvårige Dre Parker (Jaden Smith). Dres mamma blir omplacerad på jobbet och de tvingas flytta till Kina, bakom sig lämnar Dre livet i Detroit där han var en av de populära grabbarna. Utan vänner i det främmande landet har Dre ingen annan att vända sig till än vaktmästaren Han (Jackie Chan), som i hemlighet är kung fu-mästare. Han lär Dre att kung fu handlar om mer än bara slag och parering - det handlar om mognad och lugn. Dre inser samtidigt att han står inför sitt livs stora utmaning när han ska ta sig an sina motståndare."


En underbar underbar film! Spänning, dramatik, sorg, humor - den har allt! Jag har inte sett de gamla filmerna om Karate Kid (detta är ju en nyversion av den första filmen) men jag älskar verkligen den här. Jackie Chan är en av mina favoritskådespelare och bokstavligen allaandra gör även dem ett superb jobb! Allt är så verkligt, så känslosamt, så bra! Filmen är mycket mycket värd att se, både för unga och vuxna. Filmen har många gömda budskap som säkert kommer hjälpa tittarna med sina egna liv om de bara hittar dem.
Filmen utspelar sig även i mitt favoritland; Kina, vilket inte ger några minuspoäng. ;)
Se se se den!

PS: För er som tror att den bara handlar om karate och att slåss och sådant så gör den verkligen inte det! Jag avskyr filmer som bara handlar om en sport och kanske har lite sidhandlingar här och var; men den här filmen liknar inte alls sådanna filmer! Den är underbar!

Betyg: 8/10


The Power of One

Regissör: John G. Avidsen
Orginalspråk: Engelska, Zulu
Åldersgräns: Vet inte
Release-datum: 1992
Kända medverkande: Stephen Dorff, John Gielgud m.f.
Genré: DramaFilmen liknade mycket boken Ruby Red, men trots att filmen är gammal och på vissa ställen är tråkig så är den mycket bättre. Känslorna kommer fram bättre och på något sätt förstår man indelningen mellan olika 'raser' bättre genom filmen. Filmen är inte en sådan film jag skulle se i vanliga fall (jag såg den i skolan) men jag tycker den var okay. Det är inte direkt så att jag kommer köpa den själv för att jag älskade den, men jag ångrar inte heller att jag sett den. Den var känslosam, kall, dramatisk - vilket jag gillade. Den skildrade hur världen såg ut på ett mycket bra sett. Dock så gillar jag inte äldre filmer då jag tycker att de är dåligt gjorda med ljud, bild m.m. men det är ju inte den här filmens fel att de inte har dagens teknologi. En helt okay film men en perfekt film för dig som vill förstå klassinedlning och rasskillnader mer. De flesta skådespelarna spelade bra. Filmen utspelar sig på Hitlers tid.

Betyg: 2/10


Hungerspelen

"24 tävlande - en överlever - allt direktsänds."
Regissör: Gary Ross
Orginalspråk: Engelska
Release-datum: Ej utkommen på dvd
Åldersgräns: 11 år
Kända medverkande: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Stanley Tucci, Woody Harrelson m.f.
Genré: Drama
"Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem! Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen..."
 

En riktigt bra film. Rekommenderar dock att se filmen innan du läser böckerna eftersom böckerna är mycket bättre och ganska mycket saknas. Men den är bra gjort och det märks tydligt att det är författarinnan själv som skrivit filmmanuset. Trots avsaknad av detaljer (Spoilers --> som Madge, att Katniss med döv, kraftfälten, relationen med Rue, att de aldrig svälte, avsaknad av känslor, att svävarna inte hämtade liken, 'vargarna' o.s.v.) så var filmen spännande, hade högt tempo och fick mig att gråta (vet dock inte om det var filmen i sig eller för att jag tänkte på det som beskrevs i boken.) och det var inget superviktigt som saknades. Måste verkligen säga att det är en av de få filmerna som lyckats bli bra - trots att böckerna är bättre. Verkligen värd att se.
För att läsa om The Hunger Games boken tryck här.
För att läsa om Catching Fire boken tryck här.
För att läsa om Mockingjay boken tryck här.

Betyg: 8/10

Mockingjay

"The Hunger Game between the government and the rebels has began."

Sista avslutande delen i Hungerspelen trilogin är Mockingjay - Revolt av Suzanne Collins.

"Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne? Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit? Dessutom har president Snow gjort klart för Katniss att hon och alla hon älskar kommer att hållas ansvariga för att som skett."
Jag älskar verkligen Hungerspelen trilogin! Den har så mycket känslor, så mycket sorg! Och trots att jag ansåg att Mockingjay var sämst i serien så var den ändå underbar. Den hade spänning, våld, romantik, drama - allt. Dessutom innehöll den en mycket spännande avslutning mellan president Snow och rebellerna. Det finns många tvister som får en att dra efter andan när det inte blir som man tror. Det enda negativa enligt mig är slutet (de två sista sidorna). Slutet hade rört mig mer om den hade slutat två sidor tidigare - då hade det varit fantastiskt. Det var för många obesvarade frågor, vad som hände med alla.  Nu var det ett sådant där okay slut, ett vanligt slut, gamla vanliga 'happy ending' för huvudpersonen. Men resten av boken var underbar så jag rekomenderar verkligen den. Serien passar alla, tonåringar och vuxna, kille eller tjej och är nog den bästa dystopi som jag någonsin läst. Läs läs läs den!

Första stycket: "Jag stirrar ner på mina skor och ser ett tunt lager av aska landa på det slitna lädret. Här stod sängen jag delade med min syster Prim. Därborta stod köksbordet. Det var högen med svartbrända tegelstenar efter den nedrasande skorstenen som visade mig var huset hade stått. Hur skulle jag annars ha kunnat hitta rätt i detta gråa hav?"

Sista stycket: "Jag ska berätta hur jag bär mig åt för att överleva. Jag ska berätta att riktigt dåliga morgnar så känns det helt omöjligt för mig att glädja mig åt något alls, eftersom jag är så rädd att förlora det. Det är då jag gör up listor tyst för mig själv över varje god handling jag har sett. Det är som ett spel, likandant om och om igen. Efter mer än tjugo år blir det ibland nästan lite långtråkigt. Men det finns värre spel att spela."

PS: Vid det här laget vet så gott som alla att biopremiären för Hungerspelen var igår - men visste ni om att det var Suzanne Collins själv som skrivit filmmanuset?

Författare:


Catching Fire

"No one is safe."

Catching Fire, Fatta Eld, är den andra boken i Suzanne Collins Hungerpelen trilogi. 

"
En cynisk teve-värld där deltagarna tävlar med livet som insats. Detta kan vara verklighetens underhållning i framtiden...
Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan och att hon blev ökänd. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar, inklusive de två killar som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla..."Jag älskar verkligen den här serien och älskade verkligen Fatta Eld. Den är dramatisk och hemsk samtidigt som den är mycket spännande och effektivt ökar pulsen. Här och där är det tvistar som får en att bli förvånad, överraskar läsaren rejält. Boken har, precis som första delen, sorg och skräck och romans och humor men i den här är det med personligt för Katniss. I första boken var hon bara en del av Hungerspelen tillsammans med 23 andra - i den här gör regeringen allt för att tysta ner henne och få stopp på upproren. Från början till slut är tempot högt och den slutar otroligt spännande. Jag rekomenderar verkligen den här serien! Jag har gråtit, skrattat, spytt ut svordommar - haft varenda känsla man kan ha till den här boken. Hat, kärlek, förakt... allt. Jag ska genast börja på den sista delen Mockingjay (Revolt) och längtar så till att jag får reda på hur det går, inte bara för Katniss, utan hela hennes värld. Läs läs läs läs läs den nuuuu! Serien är underbar och passar alla!

Första stycket: "Jag håller hårt om pluntan trots att värmen från teet för länge sedan läckt ut i den iskalla luften. Mina muskler är hårt spända mot kylan. Om en flock vildhundar dök upp nu skulle jag inte ha en chans att hinna klättra upp i ett träd innan de anfaller. Jag borde resa mig, röra på mig och mjuka upp mina leder. Men i stället sitter jag lika orörlig som stenen under mig, medan gryningen börjar lysa upp skogen. Solen kan jag inte kämpa emot. Jag kan bara maktlös se på medan den släpar in mig i en dag som jag fasat för i månader."

Sista stycket: "'Är de inte i distrikt 12?' upprepar jag som om jag skulle kunna värja mig mot sanningen genom att säga så. 'Katniss,' säger Gale med låg röst. Jag känner igen det där tonfallet. Det är så han brukar låta när han går fram till sårade djur innan han utdelar nådastöten. Instinktivt höjer jag handen för att stänga ute hans ord, men han griper tag i min hand och kramar den hårt. 'Sluta', viskar jag. Men Gale är inte den som håller något hemligt för mig. 'Katniss, det finns inget Distrikt 12.'"

För att se recension av första boken The Hunger Games (Hungerspelen), tryck här.

Författare:


Changeling

"What happens when the government has to much power?"

Regissör: Clint Eastwood
Orginalspråk: Engelska
Release-datum: 13-05-2009
Åldersgräns: 15 år
Kända medverkande: Angelina Jolie, Eddie Alderson, Jason Butler Harner, Jeffrey Donovan, John Malkovich, Michael Kelly m.f.
Genré: Drama, thriller

"Christine Collins är en ensamstående mamma vars 9-årige son Walter en dag försvinner spårlöst. En månad senare återlämnas han till den förtvivlade mamman. Men, det är något som inte stämmer och nu börjar Christines maktlösa kamp för att ta reda på sanningen om vad som egentligen hänt."Ett mästerverk! En riktigt riktigt bra film. Men jag kan säga att den inte passade mig. Trots att den var spännande och välgjord känner jag för tillfället att jag inte vill se om den. Filmen var så jäkla hemsk (inte dåligt hemsk utan personer gjorde avskyvärda saker) och under så gott som hela filmen mådde jag illa. Men samtidigt ville jag inte släppa taget om den, gå där ifrån, för den var så bra, så känslosam, så spännande. Så jag vet inte riktigt hur jag ska förklara; den är absolut sevärd och skådesplarna är jätteduktiga; men om du är känslig mot att se barn lida eller se hur en egoistisk regering gör allt för att inte verka svag, då råder jag dig att inte se den. Den var inte läskig, men hemsk. Och allt blir bara värre när man vet att detta skett i verkligheten. En otroligt sorglig berättelse som faktigst inte har ett särskillt lyckligt slut; man får aldrig veta vad som händer med modern eller sonen eftersom slutet är öppet. Se den - du kommer bara ångra dig om du är lika känslosam som jag...

Andra recensioner: "Väldigt bra film! Jag är inte Angelina Jolies största fan, men denna filmen var superbra! Verkligen sevärt och köpvärt!" // Caterina 04-01-2011

"Absolut sevärd, beskrivande, känslomässigt och mentalt stimulerande och engagerande. Samtidigt som filmen beskriver en dåtida händelse, så beskriver den arrogansen och den missbrukande makten som finns i nutidens skatteverk, polis, domstolar, myndigheter och de som på något vis har makt kombinerat med egna syften som skall uppfyllas eller hållas undan allmänheten genom falska utspel. Det är med stort obehag jag inser att människan och framför allt samhället egentligen inte ändrat sig alls på snart 100 år. Filmen är därför högst aktuell och borde ge de flesta en rejäl tankeställare." // Henry 12-09-2010

Betyg: 9/10


The Twilight Saga

"Forever is a beginning."

Detta inlägg handlar om filmerna i Twilight-sagan. Om du vill läsa om böckerna istället, tryck här.

Kända medverkande: Kristin Stewart, Robert Pattinson, Taylor Launter, Billy Burke, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Dakota Fanning m.f.
Genré: Romantik, acton, drama
Orginalspråk: Engelska
Åldersgräns: 15 år

För er få som inte vet vad Twilight är, så är det en filmserie baserad på Twilight-böckerna av Stephenie Meyer och som huvudsakligen är anpassad till tonåringar men som passar vuxna också. Det finns fyra böcker (och en spin-off) och fyra filmer, men en sista del av sista boken kommer snart då den blev till två delar. Filmerna i serien är Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn del 1 och Breaking Dawn del 2.

"Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulla och förföriska Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr hemlig, men nu går ingen säker, minst av allt Bella, som är den person Edward älskar mer än någon annan. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara."Jag vill bara börja med att säga att böckerna är mycket bättre än filmerna. Allesammans. Första filmen, Twilight, är den sämsta. Den är dåligt gjord, karaktärerna stämmer inte, det segar sig fram och den känns bara fejk. Trots det så gillar jag romansen i den - och faran. Men jag föredrar boken så mycket mer.New Moon var en förbättring på Twilight, men även den var seg och dyster och exemplvis Kristen Stewarts skådespeleri är inte det bästa enligt mig. Återigen - fejk.Eclipse är den bästa i serien, bland filmerna. Den är bra gjord, går snabbt fram, har spänning och romantik. En välgjord film värd att se, med mycket action m.m. Men fortfarande: att Kristen Stewart bara har ett ansiktsuttryck stör mig...Breaking Dawn var min favoritbok i Twilight-serien och då hade jag såklart höga förhoppningar. Men filmen nådde inte alls fram. Den var inte alls som New Moon eller Twilight, men den fick inte fram samma känslor och budskap som boken. Det kändes som om filmen bara skulle bli överstökad, att inte regissören ansträngt sig - och återigen känns Kristen Stewart lite borta, som om hon befinner sig i en annan värld. Dessutom var musiken inte bra; det byttes mellan låtarna i hack och var inte noga sammanlänkat som Howard Shore (Sagan om Ringen) hade gjort till Eclipse. Men Breaking Dawn är bättre än de första två.Så serien får betyget 3 av 5 av mig. Läs hellre böckerna än att se filmerna.
Jag hoppas att den avslutande delen rycker upp sig rejält och att det blir mycket spänning, action och romantik (kanske till och med drama??) och att den liknar slutet från boken. Gör mig inte besviken nu, Breaking Dawn del 2, visa att du kan!

PS: Jag måste ändå skriva att Robert Pattinsons insats är hyfsat bra, han är en duktig skådespelare och vet hur han ska röra sig, se ut och tala. Bra gjort!

Betyg: 4/10


The Hunger Games

"You need more than luck to survive."

The Hunger Games, Hungerspelen, är den första boken i triologin med samma namn av Suzanne Collins. Boken skildrar verklighten i de hemskaste delarna av samhället; svek, sorg och död - men även tillit och vänskap.

"Reglerna i Hungerspelen är enkla. Som straff för upproret måste varje distrikt tillhandahålla en flicka och en pojke att delta... Under ett antal veckor utspelar sig en kamp på liv och död. Den sista överlevande spelaren vinner.
Som en av deltagarna i Hungerspelen hamnar Katniss Everdeen snart i rampljuset. Hon förs till huvudstaden där hon tränas, stylas och interjuvas. Men för att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och därmed sätta sig upp mot makthavarna. Snart inser Katniss att hennes handlingar har satt saker och ring i rörelse som hon inte längre kan kontrollera..."Åh vilken underbar bok! Den har verkligen allting som en bok ska ha. Den har inga döstunder (d.v.s. tråkiga delar utan händelser) alls och har ett mycket högt tempo fullspäckat med spänning som effektivt ökar pulsen till maxnivå. Suzanne Collins beskriver händelserna så verkligt att det känns som jag själv är där, och det är otroligt svårt att släppa taget om boken, till och med efter att man läst ut den. Collins fantasi har inga gränser och det är otroligt hur hon har lyckats skapa detta mästerverk! Boken borde passa alla eftersom den har allt. Det är inte en fantasy, utan mer som en nervkittlande, komisk och väldigt dramatisk och sorglig bok som ändå har romans. Som sagt var: den har allt. Du bara måste läsa den; det är inte bara en bok - det är ett sätt att förstå sig bättre på människors handlingar och makthavarnas kamoflauge, även i 'the real world'. Har redan börjat med bok nummer två: Fatta eld och ska direkt efter det läsa Revolt - sista delen i Hungerspelen-triologin.
Läs den så snart du kan - du kommer inte att ångra dig.

Första stycket: "När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos mor. Så är de förstås. Det är ju slåtterdag idag."

Sista stycket: "Jag tar hans hand och håller fast, gör mig redo för kamerorna och fruktar den stund när jag slutligen måste släppa taget."För filmens recension klicka på bilden.

För att se filmtrailern för Hungerspelen, tryck här.

"24 deltagare. Bara en överlever. Allt direktsänds."

Författare:


Ruby Red

"The colour of passion, the colour of danger."

Ruby Red är en bok av Linzi Glass. Boken handlar om rasskillnader i samhället och de som vill förändra samhällets uppbyggnad.
"Her upulent Johannesburg neighbourhood with its manicured laws is a far cry from the streets of Soweto where anger and hatred simmer under the surface. Ruby can't resist the blue-eyed Afrikaans boy who brings her the exciting rush of first love, but whose presence brings hushed whispers and disapproving glances. She might not see race, colour or creed - but it seems everybody else does. For Ruby, making some choices means letting others go, and as the darkness begins to descend, she must find a way to follow a brighter path..."Vi skulle läsa den här boken till engelskan i skolan. Och vad kan jag säga? Som vanligt har skolan gjort fel val. Visst - den visar om rätt och fel och skildrar hur världen ser ut på vissa ställen och hur människor kan behandla varandra, men jag tycker att boken, trots att den har en bra poäng, är händelselös. Ja jag gillar romanser, men i den här boken var allt man fick en kyss. Ja jag gillar spänning, men jag fann ingen sådan här. Nej, ingenting för mig. Det var som en riktigt riktigt dålig version av Lauren Olivers Dilirium som handlar om ett samhälle där kärlek är förbjuden, är en sjukdom, och de som bryter denna lag om att bli kär hamnar riktigt illa ute. Budskapet är lite densamma, ingen får vara med den de vill eller bestämma över sina egna liv o.s.v, men Dilirium har mycket mer spänning, romans, passion, sorg och dramatik. Ruby Red bara... är. Det är en text, man ser och vet vad det står, men mer är det inte. Den framtar inte starka känslor och jag vet inte om det är p.g.a boken eller författaren. Nej, jag kommer inte att läsa evuntuella uppföljare, och jag kommer inte att läsa om den här. Nepp. Bra poäng, inte mer.
Första meningen: "I remember the first time I heard my mother mention Julian Mambasa."
Sista meningen: "'I have brought you with me to freedom.'"
Författare:

Johnny English Reborn

"He knows no fear, he knows no danger, he knows nothing."
 
Regissör: Oliver Parker
Orginalspråk: Engelska
Release-datum: 15-02-2012
Åldersgräns: Barntillåten
Kända medverkande: Rosamund Pike, Piercfe Brosnan, Rowan Atkinson m.f.
Genré: Komedi
"Under åren sedan MI7:s toppspion plötsligt försvann från kartan har han trimmat på sina unika förmågor i en avlägsen region i Asien. Men när hans chefer hör talas om att ett attentat planeras mot Kinas premiärminister måste de snabbt jaga rätt på den högst okonventionella agenten. Snart är Johnny English redo att än en gång rädda världen."
 

 
Jag älskar Rowan Atkinson  både som Mr. Bean, Johnny English och i andra roller, men denna film var verkligen inte hans bästa. Första Johnny English filmen var riktigt rolig och det är omöjligt att låta bli att skratta, men den här hade inte särskillt roliga scener och kändes inte särskilld välgjord. Vissa scener var okay och filmen var väl bra att se på någon gång, det måste jag medge, men med skillnad från den första filmen, känns det som om det räcker att se den en gång. Ettan därimot har jag sätt massor av gånger och skrattar fortfarande mycket varje gång. Det kallar jag en bra film. Inte Johnny English Reborn. Bara ännu en flopp till efterföljare, trots att viss humor existerar i den. Första Rowan Atkinson-filmen jag blev lite besviken på - han som är så rolig i vanliga fall! Om ni ska se en rolig film så se den första Johnny English filmen - inte denna. Bara okay, inte mer. Men kanske är en man måste se fler gånger för att tycka att den är rolig? I alla fall inte ett bra första intryck.

Betyg: 4,5/10

The Awakening

Samlingsidan för The Vampire Diaries böckerna hittar du här.
The Awakening är den första delen i The Vampire Diaries skriven av L.J. Smith. Serien har även blivit till en tv-serie med samma namn, den hittar du här.
"Elena Gilbert is used to getting what she wants and she wants mysterious new boy, Stefan. But Stefan is hiding a deadly secret - a secret that will change Elena's life for ever..."
 

 
Eftersom jag har läst hela serien i Vampire Diaries kan jag med säkerhet säga att första boken är absolut sämst. Den har nästan ingenting med resten av serien att göra utan handlar så gott som bara om den bitchiga och självsäkra Elena som bestämmer sig för att hon ska få Stefan som pojkvän - bara för att. Det är inte förren i slutet man förstår att serien kommer att bli bättre. Nej - första boken är ingenting för mig, men jag älskar resten av serien så ge inte upp efter denna. Redan i boken efter The Awakening, The Struggle, händer det mycket mer spännande saker.
 
Första stycket: "Dear Diary, something awful is going to happen today. I don't know why I wrote that. It's crazy. There's no reason for me to be upset and every reason for me to be happy, but... But here I am at 5:30 in the morning, awake and scared. I keep telling myself it's just that I'm all messed up from the time difference betwen France and here. But that doesn't explain why I feel so scared. So lost."
 
Sista stycket: "Elena ignored all of it. She spun around, her burning gaze searching  between the headstones. Then she turned and shouted directly into the fury of the wind. Just one word, but the one she knew would bring him. 'Damon!'"

Författare:

RSS 2.0