Suffragette

Fakta
Suffragette är regisserad av Sarah Ga- vron och huvudrollerna spelas av Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter och Meryl Str- eep. Filmen är 102 minuter lång, rekommenderas från 11 år och släpptes 16 maj 2016 av Noble Enter- tainment.
 
Handling
"Suffragetterna var fotsoldater i den tidiga feminist- rörelsen; kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt- och råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att en fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet - sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv."
 
Recension
Än idag kämpar kvinnor för rättvisa och trots att striden pågått i decennier finns fortfarande stor ojämlikhet mellan könen. Suffragette behandlar det fortfarande aktuella ämnet på ett gripande och inspirerande sätt, och som tittare sitter man trollbunden från början till slut. Handlingen är otroligt intressant att följa och de starka karaktärernas kamp berör.
 
Maud måste göra stora uppoffringar för sin rösträtt. 
 
Huvudrollen spelas av Carey Mulligan (Never Let Me Go): en skådespelare jag tidigare haft relativt svårt för. Men i Suffragette imponerar hon genom en otroligt stark och minnesvärd prestation. Även skådespelarna i birollerna – mer specifikt Bonham Carter (Alice i Underlandet) och Duff (Before I Go to Sleep) presterar utmärkt. Därtill är också Streep (The Giver) strålande, men jag känner att filmens reklamkampanj varit missledande när det kommer till henne. Streep syns på filmens omslag, har prytt affischerna och tar upp en betydande del i trailern. Men i filmen närvarar hon endast i en enda scen. Tittare som ser filmen för att Streep är med lär därmed känna sig lurade.
 
Tillsammans med Edith kämpar de emot männens dominans. 
 
Genom de intressanta karaktärerna och de briljanta skådespelarna fängslar filmen. Suff- ragette är välgjord och ger en bra skildring av kvinnornas mod och kamp för jämlikhet. Det är en film som passar dig som vill se ett starkt och inspirerande historiskt drama.
 

Nytt i samlingen, #134

Idag kom ett paket från härliga Bookmark förlag. 
 
 
Paketet innehöll boken Ljuset vi inte ser (org. All the light we cannot se) av Anthony Doerr. Denna Pulitzer-vinnare handlar om blinda Marie-Laure, som bor i Paris när staden ockuperas av nazister. Tillsammans med sin far flyr hon till Saint-Malo. Där träffar hon Werner; en medlem i Hitlerjugend med uppdraget att hitta de som motsätter sig Hitlers styre.
 
Boken har betyget 4,31 på Goodreads och jag har hört oerhört mycket gott om den. Det verkar vara en bok helt i min smak och jag ser mycket fram emot läsningen. Stort tack, Bookmark! ♥

Colonia

Fakta
Colonia är regisserad av Florian Gall- enberger och huvudrollerna spelas av bland annat Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Ca- rey och Vicky Krieps. Filmen är 110 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 16 maj 2016 av Universal Sony.
 
Handling
"Lena och Daniel är ett ungt par som blir inblandade i militärkuppen i Chile 1973. Daniel blir bortförd av Pinochets hemliga polis och Lena spårar honom till Colonia Dignidad. Invånarna i Colonia Dignidad utger sig för att vara missionärer som leds av Paul Schäfer, men i själva verket är det en plats som ingen någonsin flytt ifrån. Lena bestämmer sig för att gå med i den mystiska sekten för att hitta Daniel."
 
Recension
Colonia är en riktigt bra film. Genom ett intressant koncept, en stark handling och ett tankeväckande budskap griper den tag och håller tittaren fängslad till slutet. Därtill passar skådespelarna väldigt bra i rollerna och deras inlevelse levandegör karaktärerna. Huvudrollsinnehavaren Emma Watson (Harry Potter) gestaltar protagonisten med en trollbindande utstrålning och svenska Michael Nyqvist (Män som hatar kvinnor) levererar en kraftfull prestation.
 
Lena och Daniel försöker fly från polisen. 
 
Colonia är ett spännande drama som trots några logiska luckor för fram en fascinerande berättelse. Många av filmens händelser är underförstådda och som tittare får man i många situationer bara en vag aning om vad det är som händer; vilket har både för- och nackdelar. Å ena sidan ger det större utrymme åt tittaren att själv resonera kring det som sker, å andra sidan hade filmen fått en mer spänd atmosfär och gett en tydligare inblick om händelserna varit mer explicita. 
 
Fast hos sekten pressas Lena till bristningsgränsen. 
 
Allt som allt är Colonia riktigt bra. Skådespelarna är utmärkta, handlingen superb och manuset välskrivet. Den passar dig som söker ett relativt stillsamt men kraftfullt drama av hög kvalité.
 

The Odd Couple, säsong 1

Fakta
I den första säsongen av The Odd Couple spelar Matthew Perry, Thomas Lennon, Lindsay Sloane, Yvette Nic- ole Brown och Wendell Pierce huvud- rollerna. Säsongen är 247 minuter lång, består av 12 avsnitt och rekommenderas från 7 år. Den släpptes 9 maj 2016 av Paramount.
 
Handling
"Den slarvige men charmige Oscar och pedanten Felix flyttar ihop efter att fruarna lämnat dem. de lär sig att hantera varandras egenheter och det verkar som att de kommer att klara de nya utmaningarna som de ställs inför - såvida de inte har ihjäl varandra först!"
 
Recension
The Odd Couple är som en blek kopia av Två och en halv män. De stereotypiska karaktärerna framför en kontinuerlig ström avhuggna repliker som helt saknar intelligens och kvickhet. Därtill används många gamla skämt som hade passat bättre på Nickelodeon än i en komediserie för vuxna.
 
Oscar stör sig på alla sina vänner. 
 
Dialogerna, händelserna och skämten känns allesammans tillgjorda och får tittaren sällan att skratta. Den komiska slutklämmen som serien har försökt få med på varje uttalad mening upplevs som krystad. Dessutom överanvänds förinspelade skratt: det spelas upp så gott som efter varje replik, som om allt som sägs vore hysteriskt roligt. En del dialoger lyckades roa mig, men de är alldeles för få och har för mycket tid mellan varandra för att de ska ge någon verklig effekt.
 
Pedanten och slusken får det jobbigt när de flyttar ihop. 
 
Jag är oerhört besviken på startfältet med skådespelare. De saknar kemi till varandra och inte ens Matthew Perry (Vänner) presterar särskilt bra. Thomas Lennon (Natt på museet) har ett par stunder i rampljuset men Sloanes (Horrible bosses) Browns (Community) och Pierces (The Wire) prestationer känns tillgjorda och deras karaktärer är så pass underutvecklade att de hade kunnat klippas bort från serien helt och hållet. Dock livar gäster så som Lauren Graham (Gilmore Girls) och Mircea Monroe (Hart of Dixie) upp de scener de är med i.
 
Emily vågar inte berätta om sina känslor för Felix. 
 
Allt som allt är jag missnöjd med den första säsongen av The Odd Couple. Karaktärerna är stereotypiska, skämten krystade och skådespelarna klarar inte av att bära upp det klyschiga manuset. Seriens roande stunder är för få för att lämna ett positivt avtryck.
 

Julie & Julia

Fakta
Julie & Julia är regisserad av Nora Ephron och huvudrollerna spelas av bland annat Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Mary Lynn Rajskub, Jane Lynch och Joan Juliet Buck. Filmen är 123 minuter lång, rekommenderas från 11 år och spelades in 2009. Den släpptes 16 maj 2016 i samlingsboxen Meryl Streep Collection av Universal Sony.
 
Handling
"Julia Childs och Julie Powells liv är sammanflätade, fast de skiljs av tid och rum. Ingen av kvinnorna trivs med sin vardag... tills de upptäcker att med rätt kombination av passion, oräddhet och smör är allt möjligt. Julias omtalade kokbok inspirerar Julie till att laga 524 recept på 365 dagar. "
 
Recension
Julie & Julia är en riktigt trevlig film. Charmanta karaktärer, en värmande handling och duktiga skådespelare gör den förtjusande. Meryl Streep (Into the Woods) presterar exemplariskt som alltid och får dessutom till en lustig men välfungerande dialekt. Därtill visar Amy Adams (Enchanted) en inre glöd som fängslar tittaren.
 
Julia Child går från amatör till proffskock. 
 
I början av filmen är det väldigt otydligt att de två handlingsparallellerna utspelar sig i olika tider. Det resulterade i en hel del förvirring. När det väl tydliggjorts ökade dock engagemanget och det blev mycket intressant att följa de båda protagonisternas liv. Dock är sidkaraktärerna underutvecklade och berättelsen hade blivit mer levande om de givits mer djup. 
 
Julie Powell inspireras av Julias kockbok. 
 
Fast Julie & Julia är aningen för lång är det ett trevligt drama som underhåller. Skåde- spelarna är naturliga i sina roller, karaktärerna tilltalande och konceptet är intressant att ta del utav. Allt som allt passar Julie & Julia er som söker en lugn och rofylld mat- lagningsfilm.
 

Nytt i samlingen, #133

Idag kom ett paket från Scanbox. 
 
 
Paketet innehöll filmen Youth, med bland annat Michael Caine, Harvey Keitel och Rachel Weisz i huvudrollerna. Filmen släpptes 23 maj 2016 och har för närvarande betyget 7,4 på IMDb. Den handlar om en pensionerad dirigent som är på semester med sin dotter och sin bästa vän är han blir inbjuden av drottning Elizabeth II att uppträda på prins Philips födelsedag. Stort tack, Scanbox!

Drakarna

Fakta
Drakarna (org. Talon) är den första delen i Sagan om Talon-serien av Julie Kagawa. Boken är 413 sidor lång och publiceras av Harper Collins Nordic.
 
Handling
"För länge sedan lyckades Sankt Görans Orden utrota nästan alla drakar. De få som blev kvar gömde sig genom att anta mänsklig form och har sedan dess levt bland människorna. Långsamt har de blivit allt fler, allt starkare, allt listigare. De har skapat Talon, en världs- omspännande organisation som samlar alla drakar, och är nu redo att överta makten från människorna. Ember och Dante Hill har tränats och förberetts på att kunna infiltrera det mänskliga samhället, men när en laglös drake dyker upp börjar Ember ifrågasätta allt hon lärt sig."
 
Recension
Fast jag tycker om Drakarna är jag aningen beskriven. Efter att ha läst och älskat Kagawas Edens blod-trilogi var förväntningarna på Drakarna höga, men tyvärr var ribban satt för högt. Den otillräckliga världsuppbyggnaden lämnar många frågor obesvarade och ytterst lite bakgrundsinformation ges. Som läsare vill jag veta mer om världen, konlikterna och magisystemet, och att det lämnats öppet gör att berättelsen fal- ler lite platt.
 
Med det sagt är Julie Kagawa en exceptionell författare. Jag tycker om hennes lätt- samma språk och texten har ett bra flyt. Fast tempot är relativt långsamt och fler kon- flikter hade kunnat uppstå för spänningens skull kombineras romantik och action i en behaglig mix som håller läsarens intresse.
 
Drakarna har ett spännande koncept och idén som grundar den känns fräsch. Upplägget påminner dock om en typisk ”paranormal romance”, vilket inkluderar uttjatade klyschor, förutsägbara händelser och – självfallet – en kärlekstriangel. Eftersom Kagawa har en stark, personlig stil och en genomtänkt premiss tror jag att boken hade klarat sig bättre utan den stereotypiska romansen.
 
Drakarna är allt som allt en lovande början till en serie med stor potential att utvecklas. Fast den är långt ifrån lika bra som Kagawas Edens blod-trilogi gjorde den mig tillräckligt intresserad av att vilja läsa vidare.
 

Nytt i samlingen, #132

Discshop fyller 17 år och har därför sänkt en del priser. Därför passade jag på att skaffa hem lite filmer. ♥
 
 
Jag köpte Star Trek Into Darkness för 7 kr, Bridesmaids och Sex and the city 2 för 17 kr vardera, samt den första säsongen av Vikings för 79 kr. Den sistnämnda ägde jag förut på DVD, men eftersom jag skaffade hem den andra säsongen på bluray sålde jag mitt DVD-exemplar och skaffade hem denna för att matcha. Totalt gick beställningen på 120 kr.
 
Av dessa har jag inte sett Stark Trek Into Darkness samt BridesmaidsSex and the City 2 har jag sett fler gånger än jag kan räkna till, men av någon anledning har jag inte köpt hem den förren nu. Hur som helst är det en film jag tycker väldigt mycket om och därför var det ett givet köp! 

Uppmuntrande regnbåge ♥

Idag är det riktigt ruskväder där jag bor. Regnet smattrar mot marken och inte en gnutta blått syns på himlen så långt ögat kan nå. För att muntra upp både er och mig själv tänkte jag "vad kan pigga upp mer än en regnbåge?". Men eftersom jag - trots flera försök - inte lyckades trolla fram en riktig regnbåge gjorde jag istället en utav några böcker. 
 
 

Gilmore Girls, säsong 6

Fakta
I den sjätte säsongen av Gilmore Girls spelas huvudrollerna av Lauren Graham, Alexis Bledel, Melissa Mc- Carthy, Scott Patterson, Kieko Agena, Yanic Truesdale, Liza Wiel, Sean Gunn, Matt Czuchry och Kelly Bishop. Säsongen är 906 minuter lång, består av 22 avsnitt och rekommenderas från 11 år. Den spelades in 2005.
 
Handling
"Vad har hänt med Gilmore-tjejerna? Rory har hoppat av Yale, flyttat in i Emilys och Richards gästhus och krossat Lorelais hjärta. Nu sörjer ena halvan av Lorelai, medan den andra halvan är himlastormande lycklig i sitt förhållande med Luke. Alla vill att mor och dotter ska försonas, men det krävs hjälp från en oväntad utomsocknes för att få det att hända."
 
Recension
Den sjätte säsongen av Gilmore Girls är lika charmig som förväntat. Fast jag inte följt serien särskilt länge får den mig att känna mig hemma. Genom härliga karaktärer, värmande humor och ett intelligent manus underhåller varje avsnitt.
 
Stämningen mellan Rory och Lorelai förblir spänd. 
 
Den karismatiska energin som utstrålas från skådespelarna ger deras karaktärer liv och trovärdighet. De ser ut att genuint trivas i sina roller och levererar sina repliker felfritt. Protagonisterna Lorelai och Rory är lika förtjusande som alltid och fängslar med sina imponerande, rappa dialoger. 
 
Trots alla bråk har Lorelai något att vara lycklig över. 
 
Däremot blir säsongen lite tradig av alla bråk. Alla tjafsar och grälar med varandra, vilket efter ett tag blir  påfrestande att följa. Exempelvis Luke blev så pass tröttsam att jag – trots att jag sedan länge varit ett fan av honom – totalt tappade intresset av honom och istället började heja på Christopher. 
 
Det går upp och ned i Rorys relation med Logan. 
 
Den sjätte säsongen av Gilmore Girls är allt som allt riktigt bra och inger tittaren med den välbekanta, mysiga känslan. De rappa dialogerna i kombination med enastående skådespelarprestationer och ett välskrivet manus ger tittaren en charmant upplevelse. 
 

Point Break

Fakta
Point break är regisserad av Ericson Core och huvudrollerna spelas av bland annat Edgar Ram´rez, Luke Bracey, Ray Winstone, Teresa Palmer och Matias Varela. Filmen är 108 minuter lång, rekommenderas från 11 år och släpps 30 maj 2016 av Noble Entertainment.
 
Handling
"Den unge FBI-agenten Johnny Utah infiltrerar en grupp spänningssökande elitidrottare, ledd av den karismatiske Bodhi. Extremidrottarna misstänks ha utfört en rad brott på extremt ovanliga sätt. Djupt undercover, och med sitt liv i omedelbar fara, strävar Utah efter att bevisa att de är arkitekterna bakom dessa ofattbara brott."
 
Recension
Point break är en film med stor potential. Häpnadsväckande stunttrick blandas med snygga effekter och fantastiska miljöer som växlar från snötäckta berg till tropiska skogar med klarblåa vattenfall - det är verkligen en upplevelse för ögat. Dock är handlingen så pass intetsägande att intresset inte hålls kvar länge.
 
Extremidrottarna genomför brott med finess. 
 
Bortsätt från filmens vackra yttre är Point break relativt innehållslös. Det finns inte mycket till handling och karaktärerna griper inte tag, vilket fick mig att tappa intresset. Därtill är många av scenerna klyschiga och fast skådespelarna gör sitt bästa sticker inte prestationerna ut. Som helhet är Point break inte trovärdig.
 
FBI-agenten väljer dumdristigt att surfa på de största vågorna. 
 
Allt som allt är Point break okej. Den vackra omgivningen och häftiga stunten hänför, men kan inte hålla upp filmen på egen hand. Tyvärr håller inte handlingen eller karaktärerna för att skapa ett tillräckligt starkt intresse hos tittaren.
 

Nytt i samlingen, #131

Idag kom ett paket från Bazar. 
 
 
Paketet innehöll boken Den lilla bokhandeln i Paris (org. Das Lavendelzimmer) av Nina George. Den handlar om Monseieur Perdu, som kallar sig för en litterär apotekare. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver och reparerar på detta sätt både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera genom litteraturen är sig själv. Jag fastnade för omslaget redan vid första ögonkastet och hoppas att bokens innehåll är lika lätt att förälska sig i. Stort tack, Bazar!

Mamma Mia! the movie

Fakta
Mamma Mia! är en musikal regisserad av Phyllida Lloyd och huvudrollerna spelas av bland annat Amanda Sey- fried, Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Christine Baranski och Dominic Cooper. Filmen är 108 minuter lång, rekommenderas från 7 år och spelades in 2008. 16 maj 2016 släpptes den i samlingsboxen Meryl Streep Collection av Universal Sony.
 
Handling
"Sophie är på jakt efter sin pappa inför sitt bröllop. Det är bara ett problem - hon vet inte vem han är. Men efter att ha tjuvläst sin mammas dagböcker kommer hon fram till att han är någon av hennes tre gamla pojkvänner. Efter att ha bjudit alla tre försöker Sophie hemlighålla deras närvaro, men det dröjer inte länge förren hemligheten avslöjas."
 
Recension
Genom fenomenala skådespelarare, härlig musik och värmande humor fängslar Mamma Mia! från början till slut. Generellt sett är jag inte särskilt förtjust i musikaler, men denna glädjespridare till film är fantastisk. De frekventa skratten som väcks till liv ger tittaren en salig lyckokänsla som håller i sig i dagar.
 
Tanya och Rosie försöker muntra upp Donna. 
 
Filmen utspelar sig på ön Kalokairi i Grekland och den vackra miljön trollbinder. De soliga stränderna, antika byggnaderna och det klarblå vattnet får tittaren att drömma sig bort. Färgkombinationerna är ljuvliga och arkitekturen mycket intagande.
 
I hemlighet har Sophie bjudit in tre potentiella pappor. 
 
Därtill är Mamma Mia! stjärnspäckad. Alla skådespelarna levererar starkt och utstrålar en glädjefylld energi. Meryl Streep är enastående och har underbar dynamik med Julie Walters, Christine Baranski och Amanda Seyfried. Även Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård bildar en härlig trio. Skådespelarna glänser i rollerna och ser ut att ha genuint roligt: deras entusiasm syns genom skärmen och engagerar tittaren till fullo.
 
Donnas förlorade kärlek dyker oväntat upp på ön. 
 
Filmens dialoger blandas dessutom med härlig musik skriven av ABBA. Grupp- medlemmarna Björn och Benny var med och coachade skådespelarna med sången och resultatet blev riktigt bra: skådespelarna framför nämligen låtarna med oväntad bravur. Trots sångernas höga svårighetsgrad, orsakad av det stora tonomfånget, levereras dem starkt. Bäst pipa har Seyfried och Streep, men även Walters, Firth och Baranski över- raskar stort. I botten hamnar dock Brosnan och Cooper, som trots värdiga försök svajar.
 
Dottern Sophie är Donnas hela värld. 
 
Tillsammans gör musiken och skådespelarna filmen fantastisk. Mamma Mia! bjuder på många skratt och de logiska luckorna som finns noteras knappt. Den upplyftande stämningen och genuina glädjen filmen förmedlar gör det svårt att inte ryckas med av euforin.
 

Utvald

Fakta
Utvald (org. Hardwired) är den första delen i Hacker-serien av Meredith Wild. Boken är 261 sidor lång och publiceras av Bookmark förlag.
 
Handling
"Erica är van att klara sig själv. Så när miljadären och den ökände hackaren Blake Landon vill investera i hennes nyöppnade nätshop är hon stenhårt avvisande. Det enda problemet är att Blake inte bara är en man som är van att få sin vilja igenom. Han är dessutom drop-dead snygg, och besatt av Erica."
 
Recension
Utvald är en populär bok som inte riktigt grep tag i mig. Den är för klyschig i min smak. Vi har den stenrika, kontrollerande och skitsnygga manliga karak- tären och kvinnan som faller för hans utseende direkt. Redan efter första mötet har hon svårt att sluta tänka på honom: trots att hon avskyr honom. Boken är inte dålig, men det känns som att jag har läst allt förut. Meredith Wild tillför inte tillräckligt mycket nytt för att få det att kännas som en unik upplevelse.
 
Wilds språk är okej. Jag hade dock velat ha mer fokus på karaktärerna och deras bak- grund: som det är nu känns det som att vi inte lär känna dem ordentligt. Därtill upplevs protagonisten, Erica, nästan som bipolär på grund av hennes frekventa humörsvä- ngningar.
 
Handlingen fungerar och Utvald har sina underhållande stunder. Dessvärre sticker den inte ut ur mängden eftersom den inte tillför något nytt till genren. Allt som allt är det en okej bok: varken bra eller dålig. 
 

Nytt i samlingen, #130

För några dagar sedan fick jag ett paket från Gilla Böcker. 
 
 
Böckerna jag fick var Ur askan, En annan och Jag ger dig solen.
 
Ur askan (org. Ruin and rising) är den tredje och avslutande delen i Grisha-trilogen, skriven av Leigh Bardugo. Fast det inte är en favoritserie tycker jag om böckerna och hoppas på en kraftfull avslutning. På Goodreads har boken betyget 4,19/5,00.
 
En annan (org. Another day) är den andra delen i Every day-trilogin av David Levithan. Boken har samma handling som Jag, En men berättas ur Rhiannons synvinkel istället för Ens. Jag älskade första delen i trilogin, och fast berättelsen här är densamma ser jag mycket fram emot att läsa den. På Goodreads har boken 3,68/5,00 i betyg.
 
Jag ger dig solen (org. I'll give you the sun) är en fristående roman av Jandy Nelson. Jag har hört oerhört mycket gott om boken och ända sedan den släpptes på engelska 2014 har jag velat läsa den. På Goodreads har den 4,16/5,00 i betyg och jag hoppas på en vacker och kraftfull läsning.
 
Stort tack, Gilla böcker!

The Big Short

Fakta
The Big Short är recenserad av Adam McKay, och huvudrollerna spelas av bland annat Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt, Steve Carell och Rudy Eisenzopf. Filmen är 130 minuter lång, rekommenderas från 7 år och släpps 30 maj 2016 av Paramount.
 
Handling
"Fyra invånare i finansvärlden förutser en kommande börskrasch och väljer att ta sig an stora banker för deras egna giriga syften."
 
Recension
Det finns inget tvivel om att The Big Short är en välgjord och genomtänkt film, med en stark handling och ännu starkare skådespelare. Dock är ett intresse för ekonomi ett krav för att filmen ska gripa tag. För mig får ofta ämnen som ekonomi, juridik och politik samma effekt som ett sömnpiller, och det är sällan jag fängslas av filmer med sådant i fokus.
 
I den finansiella världen skyller alla på varandra. 
 
The Big Short är filmad i dokumentärsstil. Att skådespelarna vänder sig frekvent mot kameran och pratar direkt med tittaren är något jag personligen inte är särskilt förtjust i. Därtill pausas ofta filmen för att förklara det finansiella fackspråket, antingen muntligt eller via text på skärmen. Upplägget blir tungt och efter att ha hört karaktärerna tala om aktier, bostadslån och liknande i över två timmar kände jag mig tömd på energi.
 
Filmens stora stjärnor bidrar tyvärr inte till en bättre helhet. 
 
Ytterligare en aspekt med utformningen som jag inte uppskattade var att korta video- klipp, utan någon direkt relevans till filmen, ofta blinkar förbi. Därtill är filmen väldigt lång, och eftersom det inte händer särskilt mycket upplevs The Big Short som utdragen.
 
Det blir många sura miner när saker inte går som planerat. 
 
Tyvärr väckte The Big Short inte mitt intresse och jag upplevde filmen som mycket för- virrande eftersom jag inte är särskilt insatt i ämnet. Tillsammans resulterade det lång- samma tempot, dokumentärsstilen och det finansiella konceptet i att jag inte fängslades.
 

Nytt i samlingen, #129

För ett tag dagar sedan fick jag ett paket från Noble Entertainment. 
 
 
Paktet innehöll DVD-filmerna Point break samt Suffragette.
 
Point break är en remake av filmen från 1991, och handlar om en FBI-agent som infiltrerar ett team extremsportare som utför unika företagskupper. Huvudrollerna spelas av bland annat Edgar Ramiréz, Teresa Palmer och Luke Bracey. 
 
Suffragette, med Helena Bonham-Carter, Meryl Streep och Carey Mulligan i huvud- rollerna, handlar om tre kvinnor i den tidigare feministrörelsen, som såg en radikal kamp som den enda vägen mot jämlikhet.
 
Både Point break och Suffragette verkar riktigt bra. Stort tack, Noble Entertainment!

Vattnet drar

Fakta
Vattnet drar är den första delen i en trilogi av Madeleine Bäck. Boken är 422 sidor lång och publiceras av Natur&kultur.
 
Handling
"Det är midsommarnatt när Viktor Husberg och hans vänner bryter sig in i Ovansjö kyrka. Planen är att stjäla en värdefull madonnafigur. Men Viktor gör ett annat fynd: något som gör honom rusig av begär, makt och en märklig känsla av tillhörighet. Snart har han väckt urgamla krafter till liv och de kräver mer än han någonsin kunnat ana."
 
Recension
Som debut fungerar Vattnet drar okej, och jag är tillräckligt intresserad för att läsa fortsättningen. Dock hade jag hoppats på mer. Konceptet är tankeväckande, men tempot är långsamt och texten saknar ett naturligt flyt. Därtill har jag svårt för karaktärerna, vilket gör att engagemanget falnar.
 
I boken presenteras en stor mängd karaktärer samtidigt, vilket blir rörigt då det är svårt att hålla koll på allesammans. Som läsare förlorade jag intresset eftersom jag snabbt glömde vem som var vem. Det är bättre att fokusera på en karaktär för att successivt introducera fler. Därtill kan jag inte personligen relatera till dem, på grund av deras stereotypiska personligheter. Deras omogna beteenden tillsammans med det svordoms- fyllda språket bidrog till att jag inte fastnade för dem.
 
Allt som allt är Vattnet drar okej. Idén är intressent, men på grund av tempot och karaktärerna övergick djupläsningen snabbt till skumläsning.
 

Justified, säsong 3

Fakta
I den tredje säsongen av Justified spelas huvudrollerna av Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Walton Goggins, Natalie Zea och Jeremy Davis. Säsongen är 541 minuter lång, består av 13 avsnitt och rekommenderas från 15 år. Den släpptes 2014 av Universal Sony.
 
Handling
"Federale sheriffen Raylan Givens måste använda sin egen typ av rättvisa för att hålla korrupta politiker, drogkarteller, smutsiga pengar och andra stridande kriminella krafter under kontroll - däribland sina ärkefiender Boyd Crowder och Dickie Bennett."
 
Recension
Genom att ha åtgärdat många av sina tidigare brister är den tredje säsongen av Justified den starkaste hittills. Med ett förbättrat manus, en mer gripande handling och ett ökat intresse för karakt- ärerna fängslar säsongen.
 
Raylan och exet Ava är på olika sidor av lagen. 
 
Av någon anledning har jag svårt för seriens protagonister: det är något hos dem som inte fångar mitt intresse. Antagonisterna är å andra sidan fantastiska. Varje skurk har ett fascinerande djup och deras hänsynslöshet gör serien trovärdig. Eftersom serien bytt de episodiska avsnitten mot en mer sammanhängande handling lär vi känna bovarna bättre, vilket ökar engagemanget enormt.
 
Dewey får en väldigt intressant handlingsparallell. 
 
I säsongen medverkar en del minnesvärda gästskådespelare. Bland annat Carla Gugino (Wayward Pines), Desmond Harrington (Dexter) och Neal McDonough (Desperate Housewives) dyker upp. Tillsammans med välkoreograferad action och oförglömliga handlingsparalleller bidrar deras närvaro till en riktigt bra säsong.
 
De forna vännerna är idag ärkefiender. 
 
Den tredje säsongen av Justified är intressant att följa. Fascinerande antagonister, en genomtänkt handling och duktiga skådespelare gör den spännande och sevärd. Något - som är svårt att sätta fingret på vad - hindrar dock ett beroende från att uppstå och vissa segare avsnitt gör att engagemanget falnar.
 

Paris for One

Fakta
Paris for One är en fristående lång- novell på 96 sidor, skriven av Jojo Moyes. Moyes är mest känd för romanen Me before you som blivit film med bland annat Emilia Clarke och Sam Claflin i huvudrollerna.
 
Handling
"Tjugosexåriga Nell har aldrig varit bortrest med sin pojkvän. Alla vet att hon inte är den äventyrliga typen. Men när hennes pojkvän inte dyker upp för deras romantiska semester, har Nell chansen att motbevisa dem. Ensam i Paris möter hon den mysteriska mopedridande Fabien och hans grupp av bekymmers- lösa vänner. Kan detta bli en av de mest äventyrliga helgerna i hennes liv?"
 
Recension
Paris for One är en värmande och inspirerande läsning. Ovanligt för att vara en novell är att det känns som en komplett berättelse. Handlingen är intressant och genomtänkt och trots att boken bara är 96 sidor lång omfattar den mycket.
 
Karaktärerna är riktigt intressanta att följa, och protagonisten – Nell – är lätt att tycka om. Jag tycker om att hon är driven, att hon utmanar sig själv och hennes varma sinne för humor. Jag brukar ha svårt för noveller eftersom karaktärerna ofta upplevs som platta och endimensionella, men Moyes har lyckats bra och alla karaktärer vi möter på känns välutvecklade och levande.
 
Paris for One är det första jag läst av Moyes och jag fastnade verkligen för hennes språk. Det är lättsamt och har ett behagligt flyt. Därtill har hon lyckats ta en vanlig handling - om två främlingar som möts och känner samhörighet – och gjort den till sin egen. Dessutom är det mycket uppskattat att novellen inte innehåller kärlek vid första ögonkastet.
 
Paris for One är alltså en mycket trevlig novell som genom Moyes lättsamma språk, utvecklade karaktärer och intressanta handling griper tag i läsaren. För att vara novell är den ovanligt dynamisk. 
 

En man som heter Ove

Fakta
En man som heter Ove är regisserad av Hannes Holm och i huvudrollerna är Rolf Lassgård, Bahar Pars, Tobias Almborg, Filip Berg, Anna-Lena Bergelin, och Ida Engvoll. Filmen är 111 minuter lång, rekommenderas från 11 år och släpptes 9 maj 2016 av Nordisk Film. Den baseras på boken med samma namn, skriven av Fredrik Backman.
 
Handling
"När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid."
 
Recension
En man som heter Ove är ett värmande och berörande drama som kombinerar humor med tragedi. Fast många repliker roar är atmosfären mörk och som tittare är man inte långt ifrån gråt. Filmen växlar nutid med tillbakablickar, vilket ger den vackra handlingen djup samtidigt som förståelsen för protagonisten ökar. Därtill växer engagemanget och intresset för karaktären ju mer av hans livshistoria som avslöjas.
 
Det blir frekventa besök till kyrkogården. 
 
Rolf Lassgård (Jägarna) är perfekt i rollen som Ove. Det övertygande kroppsspråket levandegör karaktären och prestationen blir minnesvärd. Även Ida Engvoll (Bron) levererar starkt och hennes insats ger filmen en trivsam känsla. Därtill har Bahar Pars (När mörkret faller), Filip Berg (Ondskan) och de andra skådespelarna en uppskattande utstrålning, men de känns samtidigt inte lika närvarande och en del av replikerna framförs på ett krystat sätt. Det gör att de upplevs som manusläsande skådespelare istället för karaktärerna som ska framställas.
 
Tillbakablickarna skildrar hur Ove träffade sin fru. 
 
Förutom de enstaka skådespelarnas misstag finns ett par andra olägenheter. I En man som heter Ove finns åtskilliga händelser som inte är särskilt trovärdiga, och antalet klyschiga och långsökta scener är många. Därtill är speltiden som står angiven på filmens baksida felaktig, vilket frustrerar när man har en begränsad tid att nyttja. 
 
De nya grannarna förändrar Oves liv. 
 

Allt som allt är En man som heter Ove ett mycket sevärt drama. Det är en vacker och berörande film, med en begåvad huvudrollsinnehavare. Trots felstegen är det en engagerande film, som genom sin gripande handling och komplexa protagonist fängslar tittaren.

 


Nytt i samlingen, #128

Idag var brevlådan fullproppad då paket från både Paramount, 20th Century Fox, Universal Sony och Bazar kom. 
 
 
Paramount

· The Big Short: en dramakomedi med Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling och Brad Pitt i huvudrollerna. Filmen handlar om fyra individer som bestämmer för att ta sig an stora banker med deras egna, giriga syften.

 

· Zoo, säsong 1Zoo handlar om en forskare som försöker lista ut vad som orsakar en serie våldsamma djurattacker. I huvudrollerna syns bland annat James Wolk, Billby Burke, Kristen Connolly och Nora Arnezeder.

 

· The Odd Couple, säsong 1: med Matthew Perry, Thomas Lennon, Lindsay Sloane och Yvette Nicole Brown i huvudrollerna handlar The Odd Couple om två vänner med olika livsstilar som delar lägenhet efter att de sparkats ut av sina fruar.

 

20th Century Fox
· The Revenant: en dramathriller med Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson och Will Poulter i huvudrollerna. Filmen handlar om Hugh Glass som efter att ha attackerats av en björn lämnas åt sitt öde och måste kämpa sig igenom den stränga vintern i vildmarken.
 
· Fargo, säsong 2Fargo är en fantastisk serie vars första säsong tog mig med storm. Denna säsong utspelar sig innan föregångaren, med bland annat Kirsten Dunst, Patrick Wilson och Jean Smart i huvudrollerna.
 
· The X Files, säsong 10: för ungefär fjorton år sedan blev The X Files nedlagd, men nu har serien fått ytterligare en säsong. Jag har dock inte sett de nio första delarna så det lär ta ett tag innan jag tar mig an denna.
 
(Jag fick även Joy, men då jag redan äger den valde jag att inte ha med den på bilden).
 
Universal Sony
· ColoniaColonia handlar om en ung kvinnas desperata letande efter sin kidnappade pojkvän. I huvudrollerna syns bland annat Emma Watson, Michael Nyqvist och Daniel Brühl.
 
· Heroes Reborn: jag älskar Heroes och är mycket taggad över att se Heroes Reborn, som utspelar sig efter händelserna i originalserien. Det ska bli underbart att återse Jack Coleman, Sendhil Ramamurthy, Jimmy Jean-Louis, Greg Grunberg, Noah Gray-Cabey, Masi Oka och Christine Rose från ursprungsserien.
 
· Meryl Streep Collection: detta är en samlingsbox med fem av Streeps filmer, nämligen: It's complicated, Julie & Julia, Mamma mia!, Out of Africa och Ricki and the Flash.
 
Bazar
· Ung i ghettot: en fristående roman av David Safier. Utspelad under andra världskriget får man följa tonåringen Mira, som anslutar sig till motståndsröreösen och under 28 dagar lyckas stå emot SS-styrkorna.
 
Stort tack, allesammans!

Ceremonin

Fakta
Ceremonin är den första delen i The Selection-serien av Kiera Cass. Boken är 298 sidor lång och publiceras av B. Wahlströms. Denna recension är en del av förlagets bloggstafett: föregående deltagare är My lifestyle by Elvira, medan nästkommande är Havs- djupens sal.
 
Handling
"För trettiofem tjejer är Urvalet deras livs chans. En möjlighet att fly den kast de fötts i, slippa det enkla liv som stakats ut för dem och istället leva i lyx och överflöd. De ska få bo i det kungliga slottet, tävla om att vinna prins Maxons hjärta och om att bli Illéas nästa drottning. America Singer har aldrig drömt om den typen av liv och vill absolut inte vara en del av en kungafamilj som förtrycker sina undersåtar. Men kanske har America och prins Maxon mer gemensamt än någon av dem kunnat ana."
 
Recension
Ceremonin är en värmande glädjespridare som ger läsaren ett bestående leende från öra till öra. Den lättsamma boken är karaktärsdriven och oerhört vackert skriven. Genom vitsiga repliker underhåller romanen och inger läsaren en salig må bra-känsla. 
 
Romanens protagonist – America Singer – är lätt att tycka om. Trots att hon gör en del dumma saker fängslar hennes ärlighet. Genom att stå för sina åsikter och stötta sina vänner får hon beundransvärda empatiska karaktärsdrag. Att hon därtill följer sitt hjärta istället för att styras av finansiella intressen i tävlingen bidrar till att hon uppfattas som en stark och pålitlig kvinna.
 
Något som belastar både handlingen och America är dock kärlekstriangeln. På grund av dramat som uppstår uppfattas America som oförmögen att ta beslut, vilket gör delar av läsningen påfrestande. Om America fokuserat helhjärtat på en av männen istället för att vela fram och tillbaka mellan Aspen och prins Maxon, hade berättelsen blivit mer effektfull. För läsaren är det dessutom uppenbart redan från början vem hon kommer att välja.
 
Kemin mellan Maxon och America är hänförande. Den oskyldige prins Maxon är otroligt rar och kärleksfull och som läsare är det omöjligt att inte förälska sig i honom. Scenerna med honom och America har en förtjusande dynamik och deras vitsiga konversationer fick mig att skratta. Deras sockersöta tillkännagivanden och roande missförstånd bidrar till bokens mysiga känsla. 
 
Framtiden som Ceremonin utspelar sig i är intressant, men dessvärre inte särskilt trovärdig. Kiera Cass är en begåvad författare, men hon förklarar inte mycket om kastsystemen, rebellattackerna och dylikt. Den bristande bakgrundsinformationen gör att många logiska luckor uppstår, och världen tappar sin tillförlitlighet. Men genom att vara en karaktärsdriven roman kommer Ceremonin ändå undan med detta.
 
De kärleksfulla karaktärerna och vitsiga dialogerna gör Ceremonin till en glädje- spridande roman som värmer ända in till själen. Fast kärleksdramat och trovärdigheten drar ned helheten är det omöjligt att inte älska boken.
 

The Hateful Eight

Fakta
The Hateful Eight är regisserad av Quentin Tarantino. Huvudrollerna sp- elas av Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Tim Roth, James Parks och Demián Bichir. Filmen är 168 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 2 maj 2016 av Scanbox.
 
Handling
"John Ruth transporterar en fånge mot staden Red Rock där hon ska ställas inför rätta. Längst med vägen plockar han upp två främlingar och tillsammans fortsätter den brokiga skaran sin resa. Men när en kraftig snöstorm sveper in över slätterna tvingas de ta skydd i en raststuga. Där möts de av fyra okända ansikten, och åtta fientliga individer blir fångade av naturens krafter. Intrigerna ökar drastiskt och de åtta inser att de kanske inte alla kommer att klara sig till Red Rock trots allt..."
 
Recension
Filmens regi är briljant och Tarantino sätter sin unika prägel på The Hateful Eight gen- om kombinationen av skrattframkallande underhållning och bloddrypande brutalitet. Konceptet är fascinerande, karaktärerna intressanta och skådespelarna levererar starkt.
 
John Ruth möter Maequis Warren i en snöstorm. 
 
The Hateful Eight är enastående filmad och den vackra utomhusmiljön hän- för. Exempelvis scenerna där hästarna springer i slowmotion är otroligt tilldragande. Dock utspelas stor del av filmen i samma, begränsade stugmiljö, vilket blir aningen enformigt efter ett tag.
 
Många av scenerna är hänförande vackra. 
 
Tarantinos åttonde verk är spännande och intressant. Dock tillfogar filmens längd stor skada. The Hateful Eight är närmare tre timmar lång, och en film på den längden måste vara extraordinär rakt igenom för att behålla tittarens engagemang. Tyvärr är tempot relativt långsamt och de tunga dialogerna som präglar filmens första halva bidrar till stillsamheten. Hade de långa konversationerna kortats ner skulle filmen blivit betydligt mer effektfull.
 
Åtta fientliga individer tvingas övernatta tillsammans. 
 
Allt som allt tycker jag om The Hateful Eight. Filmen är genomtänkt, med många duktiga skådespelare och en stark handling. Den är dessutom mycket vackert filmad. Dock är den för lång för sitt eget bästa och en timmes komprimering hade gjort filmen gott. 
 

Joy

Fakta
Joy är regisserad av David O. Russell och i huvudrollerna är Jennifer Law- rence, Robert De Niro, Bradley Coo- per, Edgar Ramírez, Virginia Madsen, Dascha Polanco och Diane Ladd. Filmen är 124 min- uter lång, rekommenderas från 7 år och släpptes 9 maj 2016 av 20th Century Fox.
 
Handling
"Fast Joy är pank öppnar hon sitt hem för sin familj. Hon är skild, har ett otacksamt jobb och bor med sin mamma. Hon har dessutom valt att hjälpa sina föräldrar med deras skilsmässa istället för att gå på college och följa sin dröm. Joy har dock alltid varit fascinerad av att skapa saker, och när allt ser som mörkast ut lyckas hon mot alla odds grunda ett företagsimperium."
 
Recension
Efter en långsam uppstart kommer Joy igång ordentligt och utvecklas till att bli en riktigt bra film. Handlingen är tillräckligt ovanlig för att fängsla tittaren och hålla kvar intresset till slutet. Fast filmen hade kunnat förkortas rätt mycket överträffade den mina förväntningar och när eftertexterna började rulla kände jag mig belåten.
 
Joys dysfunktionella familj tar upp all hennes tid. 
 
Alla skådespelarna är riktigt duktiga, men filmen stjärna är så klart Jennifer Lawrence (The Hunger Games), vars gripande framförande engagerar. Hon levererar en oerhört stark prestation och hon ger sin karaktär en minnesvärd dynamik. Tack vare karaktären Joys starka personlighet är hon riktigt intressant att följa.
 
När hoppet tänds väcks Joys drömmar till liv igen.
 
Vidare har Bradley Cooper (The Silver Lingings Playbook) en underbar kemi med Lawrence och scenerna de har ihop är lysande. Därtill är det roligt att se Dascha Polanco (Orange is the New Black) i filmen. Robert De Niro (Goodfellas) presterar även han bra, men jag irriterade mig mycket på hans karaktär och scenerna med honom i var bland de sämre. Personligen tror jag att filmen klarat sig bättre utan honom.
 
Att skjuta saker är ett bra sätt att hantera ilskan på. 
 
I filmens början är det dock rätt svårt att hålla koll på vad som händer i nutid och vad som är tillbakablickar. Ofta sker snabba scenbyten fram och tillbaka som till slut flyter in i varandra och bildar ett förvirrande virrvarr. Därtill blir det rörigt med alla olika karaktärer och deras relationer till varandra.
 
Joy utvecklas till en stark och ambitiös kvinna. 
 
Filmens uppstart är alltså relativt långsam och oordnad, men efter ett tag rycker den upp sig, tempot ökar och handlingen blir mer intressant. Den sista halvan är riktigt bra och där fängslar både konceptet, karaktärerna och skådespelarna. Allt som allt tycker jag att Joy är ett inspirerande drama.
 

Community, säsong 2

Fakta
I den andra säsongen av Community är Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Alison Brie, Donald Glover, Ken Jeong och Chevy Chase i huvudrollerna. Säsongen är 514 minuter lång, består av 24 avsnitt och rekommenderas från 11 år. Den släpptes 2012 av Universal Sony.
 
Handling
"Den före detta advokaten Jeff Winger har en hel del att lära, och han har kommit till Greendale komvux- skola för att undvika det. Dessvärre är han inte den enda missanpassade på skolan, och desperata personer har en tendens att hitta varandra. Hans påhittade studiegrupp blir en riktig studiegrupp, och någon gång på vägen utvecklas dem till en familj: något som Jeff aldrig velat ha, men som han behöver."
 
Recension
Precis som sin föregångare är den andra säsongen av Community en charmig och underhållande glädjespridare. Den når dock inte upp till den höga ribba som första säsongen satte. Säsongen börjar lite långsamt och avsnittens kvalité varierar mellan att vara förtjusande och onödig utfyllnad. Ett exempel är det obehövliga avsnittet ”Abed’s uncontrollable christmas”. 
 
Annie och Britta konkurrerar mot varandra. 
 
Serien är perfekt för nördar eftersom den grundas på filmreferenser. I denna säsong hänvisas Alien, Sagan om Ringen, Inception, Terminator, Pulp Fiction, Star Wars och många fler. De intelligenta inslagen bidrar med varm humor. Dock blir det för mycket av det goda, och de frekventa parodierna blir ibland för överdrivna och förlöjlig- ande. Med filmreferenserna i fokus tas därtill värdefull tid från seriens egen utveckling.
 
”Abed’s uncontrollable christmas” bidrar inte med mycket. 
 
Tack vare fenomenala insatser fängslar Ken Jeong (Baksmällan), Jim Rash (The Way Way Back) och Danny Pudi (The Pretty One) tittaren. Serien har dock skådespelare jag gärna varit utan: Chevy Chase, Gillian Jacobs och Yvette Nicole Brown, som enligt mig inte bidrar tillräckligt mycket för att bli intressanta. Säsong 2 av Community har dock en hel del minnesvärda gästskådespelare. Bland annat Hilary Duff (Lizzie McGuire), Josh Holloway (Lost), Rob Corddry (What Happens in Vegas), Stephen Tobolowsky (Heroes) och LeVar Burton (Perception) dyker upp.
 
Säsongen präglas av intelligenta parodier. 
 
Allt som allt är den andra säsongen underhållande och sevärd. Upprepande, med några knaggliga insatser och stundtals överdrivna parodier… men ändå härlig. 
 

Nytt i samlingen, #127

Idag kom ett paket från Modernista och ett från Nordisk film. 
 
 
Av Modernista fick jag Jag utan dig (org. Me without you) av Kelly Rimmer. Det är en fristående bok som jämförts med bland annat En dag och Livet efter dig. Den handlar om Callum som förälskar sig i Lilah och om deras förhållande som växer sig allt starkare. Men en dag kan Lilah inte längre ignorera de sjukdomstecken som hon fruktat och hållit hemliga. Det verkar vara en riktigt gripande och vacker roman, och jag ser mycket fram emot att läsa den. Stort tack, Modernista!
 
Av Nordisk film fick jag En man som heter Ove på DVD. Det är en svensk drama- komedi om en vresig man och hans oväntade vänskap med sin nyinflyttade granne. Efter allt gott jag hört om den ser jag fram emot att se vad den har att erbjuda. Stort tack, Nordisk film!

Unga kvinnor

Fakta
Unga kvinnor (org. Little women) är en klassiker skriven utav Louisa May Alcott. Boken är 351 sidor lång och publiceras av Bonnier Carlsen.
 
Handling
"Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade, men som Jo säger: - Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor..."
 
Recension
Jag är glad över att ha läst Unga kvinnor. Det är en så pass omtalad bok att det känns som en skymf att inte ta del utav den. Dock kan jag inte påstå att jag njöt av läsningen. På grund av det gammeldagsa och lite tunga språket grep inte boken tag, och handlingen fängslade mig inte. Därtill är tempot långsamt och fast boken definitivt har sina stunder så var jag ofta uttråkad.
 
Det bästa med boken är karaktärerna, som allesammans är lätt att relatera till. Favoriten är Jo. Hon har en sådan inspirerande livsglädje och härlig personlighet att det är omöjligt att inte tycka om henne. Hennes vitsiga repliker är därtill både underhållande och tankeväckande. 
 
Genom karaktärernas misstag och lärdomar försöker Alcott via sin roman lära läsaren om livet. Det blir dock lite predikande, då dessa principer och livskunskaper dyker upp i nästan varje kapitel, vilket ger boken en klichéartad ton.
 
Allt som allt är Unga kvinnor okej. Jag förstår definitivt varför boken är så omtyckt, och jag tror att jag hade gillat den mer om jag läst den när den ursprungligen publicerades. Men som det är nu har den svårt att mäta sig med de mer modernare böckerna.
 

Carol

Fakta
Carol är regisserad av Todd Haynes och huvudrollerna spelas av Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chand- ler, Sarah Paulson och Jake Lacy. Filmen är 118 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 25 april 2016 av Scanbox. Filmen är baserad på Patricia Highsmiths roman The Price of Salt.
 
Handling
"Therése Belivet jobbar i ett av Manhattans finare varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt liv. En dag träffar hon Carol Aird, en förföriskt vacker kvinna fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds mellan dem och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras kärlek och frigörelse visar sig ha ett högt pris."
 
Recension
Carol har en fin berättelse och ett gripande budskap. Det är dessutom intressant att se synen på homosexualitet ur ett historiskt perspektiv. Kostymerna är snyggt gjorda och det är en vacker film att följa. Dock är tempot riktigt långsamt och på grund av att den var så pass utdragen förlorades intresset. 
 
Redan vid första mötet förförs Therése. 
 
Som alltid är Cate Blanchett (Cinderella) oöverträffad och i Carol rör hon sig med en strålande elegans. Mindre förtjust är jag i Mara (Side Effects), men jag kan inte neka hennes talang. Dock känns relationen mellan deras karaktärer inte särskilt trovärdig. De har en svag känslomässig förbindelse, låg kemi och en tillgivenhet till varandra som inte når genom skärmen. Att Carol förför Therése första gången se träffas känns slumpmässigt, krystat och bidrar till att relationen inte känns övertygande. Vidare syns inte tillräckligt mycket av Carols familj för att de ska knyta känslomässiga band till tittaren, vilket tar udden av filmens klimax.
 
Fast i ett olyckligt äktenskap vill Carol bryta sig loss. 
 
Filmen är riktigt snyggt filmad och använder sig utav in-zoomningar och genomtänkta vinklar på ett förföriskt sätt. Ljussättningen tillsammans med scenbygget och kostym- erna gör Carol till en mycket vacker film. Dock är bilden stundtals korning, även när man ser filmen på blu-ray.
 
Therése och Carol fäster sig allt mer vid varandra. 
 
Allt som allt är Carol ett okej, men överskattat, drama. Jag tycker mycket om hand- lingen och skådespelarna, men tempot och bristen på passion drar ner helheten. På grund av många stillsamma och händelselösa sekvenser blev jag stundom uttråkad, men viljan av att veta hur det skulle sluta för karaktärerna höll intresset uppe.
 

Nytt i samlingen, #126

Idag fick jag en film av 20th Century Fox och en från min generösa mamma. 
 
 
Av 20th Century Fox fick jag Joy, med Jennifer Lawrence, Robert De Niro och Bradley Cooper i huvudrollerna. Denna Oscarnominerade film handlar om en uppfinnare som lyckas grunda ett företagsimperium. Filmen har betyget 6,6 på IMDb och släpptes 9 maj 2016. Stort tack, 20th Century Fox!
 
Av min kära moder fick jag Serena, även den med Jennifer Lawrence och Bradley Cooper i huvudrollerna. Den släpptes april 2015 och handlar om en man vars liv kompliceras efter att han gift sig. Filmen har betyget 5,4 på IMDb. 

Nytt i samlingen, #125

Idag kom ett paket från Opal samt Boomark. 
 
 
Av Opal fick jag Slutet (org. Die Vernichteten), skriven av tyska författaren Ursula Poznanski. Det är den tredje och avslutande delen i Sveket-trilogin. Poznanski är en enastående författare och hennes sätt att skriva är minst sagt gripande. Jag har tyckt mycket om de tidigare delarna i serien och hoppas på en slagkraftig avslutning. Stort tack, Opal!
 
Av Bookmark fick jag klassikern Och så var de bara en (org. And then there were none) av Agatha Christie. Att Bookmark även tagit sig tid att lägga till en liten banner runt boken, med en tillhörande lapp, är ett mycket värmande initiativ som tyder på engagemang. Vidare tycker jag att denna nyöversättning har ett riktigt snyggt omslag och jag ser mycket fram emot att läsa den. Stort tack, Bookmark!

Felfri

Fakta
Felfri (org. Flawless) är den andra delen i Pretty Little Liars-serien av Sara Shepard. Boken är 250 sidor lång, publiceras av Modernista och baserar tv-serien med samma serienamn.
 
Handling
"Signaturen A forsätter att sätta skräck i de forna bästisarna Aria, Spencer, Emily och Hanna. Kvartetten var oskilaktig tills den gemensamma kompisen Alison - som kände till gängetes mörkaste hemligheter - försvann spårlöst för tre år sedan. Nu har Alisons kropp hittats, men A fortsätter att trakassera dem. Om det inte var Alison som skickade alla hotfulla meddelanden - vem var det då?"
 
Recension
Genom ett mysteriöst koncept och intressanta karakt- ärer griper Felfri tag i läsararen. Fast romanen är väldigt ytlig fängslas man genom Shepards lättsamma språk som ger texten ett bra flyt.
 
Boken berättas ur Arias, Spencers, Emilys och Hannas synvinklar. Deras perspektiv är relativt fristående från varandra men binds samman av det gemensamma hotet av A. Deras berättelser är allesammans mycket intressanta att följa och återblickarna läsaren får ta del utav är givande. Jag hade dock uppskattat om var och en av dem försökt motarbeta A mer istället för att största tiden gå runt och oroa sig.
 
Mysteriet är genomtänkt och fascinerande, och som läsare vill man genuint få reda på vem A är. Dock är konceptet med A inte särskilt trovärdigt eftersom hen är alldeles för allvetande. Därtill utvecklas handlingen relativt långsamt och jag hade velat att fler aspekter ur mysteriet avslöjats i romanen.
 
Allt som allt är Felfri en bra bok. Tack vare sin lättsamma ton och intressanta mysterium skapas en stark vilja av att veta mer. Därför ser jag fram emot efterföljaren: Perfekt.
 

Nytt i samlingen, #124

Idag kom paket från Forum respektive Harper Collins. 
 
 
Av Forum fick jag Hundra omistliga ting (org. A Hundred Pieces of Me) av Lucy Dillon. Denna fristående roman handlar om Gina, som väljer att slänga allt utom hundra personliga ägodelar för att få en nystart i livet. Medan hon resar bland sina saker väcks gamla minnen till liv och får Gina att omvärdera sitt liv. Detta verkar vara en mycket vacker roman och fast jag inte tidigare läst något av Dillon är förväntningarna hö- ga. Stort tack, Forum! 
 
Av Harper Collins fick jag två böcker. Den ena är Drakarna (org. Talon) av Julie Kagawa. Hennes Blood of Eden-trilogi gjorde mig till ett hängivet fan och det ska bli roligt att få ta del utav hennes nya serie. Boken utspelas i en värld där drakar kan anta mänsklig skepnad och där en viss order gör allt för att utrota dem. Samtidigt försöker en hemlig drakanläggning infiltrera det mänskliga samhället och överta makten. Det fascinerande konceptet tillsammans med Kagawas professionella skrivteknik gör att jag ser mycket fram emot läsningen.
 
Sist men inte minst fick jag Rivalerna (org. Unrivaled) av Alyson Noël. Bokens hän- förande, minimalistiska omslag väckte mitt intresse direkt. I romanen utspelas en tävling där deltagarna ska locka kända personer att besöka specifika klubbar. Men när Hollywoods hetaste stjärna plötsligt försvinner trasslas deltagarna in i en härva av lögner. Fast jag inte har särskilt bra erfarenhet utav Noël ser jag mycket fram emot att se vad Rivalerna har att erbjuda. Stort tack, Harper Collins! 

Downton Abbey, säsong 6

Fakta
I den sjätte säsongen av Downton Abbey är Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Penelope Wilton, Sophie McShera och Allen Leech i huvudrollerna. Säsongen är 426 minuter lång, består av 8 avsnitt och rekommenderas från 11 år. Den spelades släpptes 7 december 2015.
 
Handling
"Medan vår tid med familjen Crawley lider mot sitt slut, står familjen och tjänstefolket inför nya utman- ingar och måste finna nya vägar i en värld som snabbt håller på att förändras. Hemligheter och konlikter hotar familjens sammanhållning och de anställda fort- sätter att anpassa sig till de sociala förändringar som sätter deras framtid i fara."
 
Recension
Downton Abbey är en fenomenal serie, vars värmande glädje sätter ett bestående leende på tittarens läppar: likt en lyckoframkallande drog. Säsongen är därtill oväntat laddad och kraftfulla känslostormar väcks till liv. Munterheten växlas ofta mot hjärtekrossande drama och skratten ersätts abrupt av tårar.
 
Trots dramatiken lever familjen Crawley glädjefyllt. 
 
Downton Abbey är förmodligen den vackraste serien jag sett. Den präglas av eleganta kostymer, ljuvlig musik och stämningsfulla miljöer. Den fridfulla världen låter tittaren drömma sig bort, till en verklighet med sprakande färger, praktfulla byggnader och människor som lever i harmoni. 
 
Violet är inte den som ger sig utan kamp. 
 
Skådespelarna är enastående och passar sina roller som handen i handsken. De underbara karaktärerna har därtill en gripande komplexitet som håller mig fängslad från början till slut. Deras inspirerande tillgivenhet till varandra fyller mig med en obeskrivlig glädje och deras starka lojalitet värmer in till själen. 
 
Daisy gör sin styvfar lycklig. 
 
Den sjätte säsongen av Downton Abbey är magnifik. Den kärleksfulla stämningen fyllde mig med glädje, samtidigt som dramat gång på gång krossade mitt hjärta. Som skribent kan jag omöjligen beskriva vilket oförglömligt mästerverk det är.
 

Lost River

Fakta
Lost River är Ryan Goslings regide- but, där vi i huvudrollerna får se Christina Hendricks, Ian De Caeste- cker, Saoirse Ronan, Matt Smith, Ben Mendelsohn och Eva Mendes. Filmen är 95 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 11 april 2016 av Scanbox.
 
Handling
"Lost River är en stad som de flesta redan övergivet. Där utspelas en hänsynslös kamp mellan det goda och det onda. Billy, en ensamstående mamma till två söner, sveps med in i en mörk mardrömslik underjord när henens äldste tonårsson Bones upptäcker en väg som leder till en dold undervattensstad. För att rädda livet på familjen måste både Billy och Bones konfrontera sina egna mörka hemligheter."
 
Recension
Lost River är en av de märkligaste filmerna jag någonsin sett, och intresset för Ryan Goslings regidebut blev inte långvarigt. Karaktärerna är underliga och handlingen ourskiljbar: något som resulterade i en rörig och påfrestande helhet. Därtill förvränger den onaturligt höga färgmättnaden bilderna och bidrar till filmens bisarra stil. Lost River är för mycket av allt, vilket medförde att det var plågsamt att ta sig igenom filmen början till slut.
 
Rat och Bones jagas av Bully. 
 
Filmens händelser är äckligt skruvade, på gränsen till sjuka. Absurda scener så som barn som leker i blod, omotiverad djurplågeri, våldtäckt och kvinnor som skär i sina ansikten är bara början. En röd tråd saknas och de osammanhängande scenerna är otroligt förvirrande. Inte ens efter att ha sett filmen kan jag avgöra vad den handlade om. Lost River känns snarare som Goslings sätt att få utlopp för sina egna, makabra tankar än ett försök att underhålla tittaren.
 
Billy försörjer sig genom att skära i sitt ansikte som underhållning. 
 
Lost River är inte på långa vägar en bra film. Nyckfullheten, diskontinuiteten och oförståelsen bidrog allesammans till att det blev riktigt jobbigt att se på den.
 

Nytt i samlingen, #123

Igår kom ett egenbeställt paket från Adlibris, innehållande sex stycken böcker. 
 
 
Eftersom jag älskar Olympens hjältar-serien av Rick Riordan valde jag att skaffa hem Percy Jackson-böckerna, som omfattar Född till hjälte, Monsterhavet, Titanens förbann- else, Kampen om labyrinten och Striden om Olympen. Riordan är en fantastisk författare och jag hoppas verkligen att dessa böcker lever upp till förväntningarna. Fast jag läser Riordans serier i fel ordning hoppas jag att det inte gör någon större skillnad när det kommer till kritan. 
 
Jojo Moyes är mest känd för sin roman Me before you, som även blivit film med Emilia Clarke och Sam Claflin i huvudrollerna. Jag har länge velat läsa den, men eftersom jag köpte hem alla Percy Jackson-böckerna blev det ont om pengar och då passade jag istället på att skaffa hem hennes långnovell Paris for One för 19 kr. På så sätt kan jag känna efter om hennes sätt att skriva fängslar mig och i så fall skaffa hem resten av hennes böcker senare. ♥

Dödliga avslöjanden

Fakta
Dödliga avslöjanden (org. Unmarked) är den andra delen i serien Mörkrets demoner av Kami Garcia. Boken är 309 sidor lång och publiceras av Sem- ic.
 
Handling
"Kennedys liv har inte varit sig likt sedan hennes mamma dog. Tillsammans med Den svarta duvans legion har hon upplevt faror hon inte kunnat föreställa sig. Hon har bekämpat demoner och onda andar. Hon har mött kärleken. Nu jagas hon och de hon bryr sig om av en mäktig demon som hotar att öppna helvetets portar. En demon som hon själv släppt fri och som kan se ut som vem som helst."
 
Recension
Jag har otroligt svårt att hänge mig åt Kami Garcias böcker. Det är något med hennes sätt att skriva som gör att jag helt enkelt inte fastnar, och Dödliga avslöjanden är inget undantag. 
 
Fast många aspekter som jag vanligtvis uppskattar finns med i boken, exempelvis action, står tiden stilla. Intresset förlorade jag redan efter ett par sidor. Karaktärerna tilltalar mig inte och handlingens klyschiga och förutsägbara stil tråkade ut mig. Dödliga avslöjanden känns därtill tradig, med en krystad romans och ett koncept lik en dålig kopia av Supernatural. Romanen känns som ett hopplock av redan existerande verk och Garcia tillför ingenting eget.
 
Bokens platta karaktärer och enformiga handling resulterade i ett misslyckat försök med att fånga mitt intresse. Efter att nu ha läst både Beautiful creatures, Ondskan vaknar och Dödliga avslöjanden har jag gett Kami Garcia en ärlig chans och kan med gott samvete ta avstånd från hennes romaner i framtiden. 
 

Homeland, säsong 5

Fakta
I den femte säsongen av Homeland är Claire Danes, Rupert Friend, Miranda Otto, Mandy Patinkin, F. Murray Abraham, Sarah Sokolovic, Sebastian Koch och Nina Hoss i huvudrollerna. Säsongen är 613 minuter lång, består av 12 avsnitt och rekommenderas från 15 år. Den släpptes 24 april 2016 av 20th Century Fox.
 
Handling
"Carrie arbetar numera på ett privat säkerhetsföretag i Berlin och försöker börja om på nytt. Men snart upptäcker hon att hon inte kan fly det förflutna. Överumplad av ett förräderi och utan Saul och Quinn vid sin sida måste hon avslöja en konspiration som hotar tusentals liv. Inklusive hennes eget."
 
Recension
Säsongens intelligenta manus, medryckande koncept och nervkittlande spänning väcker ett starkt beroende. Genom att dramatiskt framställa aktuella, verklighetsbaserade händ- elser upplevs den som genomtänkt och trovärdig. Därtill får den gripande kombin- ationen av intensiv action och laddade intriger stor känslomässig inverkan.
 
Ute i krigszonen kan vad som helst hända. 
 
Trots att serien pågått ett tag imponeras jag fortfarande av de enastående skådespelarna. Insatserna är exemplariska och dynamiken mellan karaktärerna fängslande. I den femte säsongen introduceras dessutom några nya skådespelare. Av dem är den mest minnes- värda Miranda Otto (The Lord of the Rings) som presterar storartat. Hennes karaktär, Allison Carr, är en fröjd att följa tack vare det fascinerande djup Otto ger henne.
 
Miranda Otto ger liv åt den nya karaktären Allison. 
 
Genom ett högt tempo och en laddad atmosfär är det elfte avsnittet, ”Our Man in Dama- scus”, utan tvekan säsongens starkaste. Dock svajar säsongens mittsektion och jag är därtill frustrerad över den avslutande episoden: ”A False Glimmer”. Det är ett bra och berörande avsnitt, men jämfört med resten lyser det med frånvaron av anspänning. Allt löses lite för snabbt och det flyktiga klimaxet blev för kortvarigt för att ge någon större effekt.
 
För att lösa mysteriet väljer bipolära Carrie att sluta ta sin medicin. 
 
Sammanfattningsvis resulterar kombinationen av det trovärdiga konceptet, de gripande intrigerna och enastående skådespelarna i en fantastisk säsong. Spännande action, dramatiska komplotter och berörande förluster griper tag i tittaren och får en att längta efter fortsättningen samma sekund som eftertexterna börjar rulla. 
 

Extraction

Fakta
Extraction är regisserad av Steven C. Miller och i huvudrollerna är bland annat Kellan Lutz, Gina Carano, Bruce Willis, D. B. Sweeney, Joshua Mikel och Lydia Hull. Filmen är 92 minuter lång, rekommenderas från 15 år och släpptes 11 april 2016 av Scanbox.
 
Handling
"När en terrorgrupp kidnappar den pensionerade CIA-agenten Leonard Turner, drar hans son Harry igång en privat räddningsaktion. Harry är en aspiererande analytiker åt regeringen, som gång på gång har blivit nekad att arbeta ute i fält, men får nu äntligen sätta sin stridsträning på prov när han tvingas utmana professionella agenter, livsfarliga lönnmördare och internationella terrorister. Han måste hitta sin far och samtidigt stoppa attacken."
 
Recension
Om du söker en nyskapande och spännande actionfilm är Extraction inte rätt för dig. Den bjuder nämligen inte på något nytt, och varje scen byggs upp av stereotyper, förbiseenden och sammanträffanden. Därtill är den disharmoniska musiken störande, konceptet trivialt och handlingen ointressant.
 
Efter Harrys mammas mord är det hämnd som gäller.  
 
Insatserna från skådespelarna varierar: en del agerar konstlat medan andra har talang. Dock dras samtliga ner av det klyschiga manuset och de uppstyltade karaktärerna. Karaktärsintroduktionen är väldigt ytlig och vi lär inte känna dem mer på djupet under filmens gång. Det resulterar i att de känns opersonliga och platta. 
 
Actionscenerna är förutsägbara och systematiska. 
 
Actionscenerna i Extraction är överdrivna och koreografin syns alldeles för tydligt. Striderna ser överlagda ut och de synkroniserade slagen upplevs som tillgjorda, och bidrar till att filmen inte känns trovärdig.
 
Sådan far, sådan son. 
 
På grund av filmens förutsägbarhet och krystade stuk underhålls inte tittaren, och därför är inte Extraction en film som jag rekommenderar.
 

Nytt i samlingen, #122

Idag kom ett paket från Natur&kultur och ett egenbeställt från CDON. 
 
 
Av Natur&kultur fick jag Budbäraren av Lois Lowry. Det är den tredje delen i The Giver Quartet-serien, som efterföljer Den utvalde och Blå tråd. Jag fastnade vid serien redan vid första boken och har sedan dess förälskat mig allt mer i Lowrys värld. Jag hoppas att Budbäraren är minst lika bra som föregångarna. Stort tack, Natur&kultur!
 
Av CDON beställde jag tre serier: första säsongen av Flesh and bone, kompletta mini- serien War and peace samt specialavsnittet "The abominable bride" ur Sherlock. De kostade mig sammanlagt 199 kr. 
 

Herr och fru Slusk

Fakta
Herr och fru Slusk är en fristående barnbok skriven av Roald Dahl. Boken är 96 sidor lång och publiceras av Rabén&Sjögren. Romanen inne- håller illustrationer av Quentin Blake.
 
Handling
"Herr och fru Slusk är ett par otäcka och elaka gamla sluskar. De älskar att förpesta livet för alla. Fru Slusk lägger ett öga i herr Slusks öl och maskar i hans spagetti. Och herr Slusk tvingar sina apor att hänga upp och ner, till och med när de äter. Men en dag får aporna nog av Sluskarna. Det är dags för hämnd."
 
Recension
En bra barnbok kännetecknas av att människor i alla åldrar ska underhållas av läsningen, och med detta lyckas Herr och fru Slusk. Jag är tjugo år gammal, och ändå fann jag boken roande och njöt av läsningen. Det är en originell bok, perfekt för att väcka läsintresse hos barn.
 
Herr och fru Slusk är den första boken jag läst av Roald Dahl, och jag är minst sagt förtjust. Det tillvägagångssätt han använder för att komma in i berättelsen är unikt. Istället för att direkt börja med handlingen eller introducera karaktärerna bygger han successivt upp introduktionen genom att inleda med ett allmänt konstaterande baserat på egna observationer. Det är en mycket kreativ metod, som sätter en säregen prägel på bokens början och gör starten mindre abrupt.
 
Bokens budskap är väldigt aktuellt och handlar om att det inte är våra gener och vårt fysiska utseende som gör oss fula, utan hur vi tänker och behandlar andra. Det är ett budskap som både barn och vuxna bör ta till sig, och det ger den annars underhållande boken en allvarlig underton.
 
 
Som ett komplement till texten finns svartvita illustrationer på varje uppslag, handritade av Quentin Blake. Bilderna passar perfekt till texten och gör berättelsen fullständig. För ovana läsare fungerar bilderna som ett bra stöd, och även för mig som vuxen är det roligt att få se karaktärerna utföra sina handlingar.
 
Allt som allt gillade jag verkligen Herr och fru Slusk, och jag ser fram emot att läsa mer utav Dahl.
 

Nytt i samlingen, #121

Idag kom ett paket från Lind&co och ett från Rabén&Sjögren. 
 
 
Av Lind&co fick jag Jag lät dig gå (org. I let you go) av Clare Mackintosh. Jag älskar bokens effektfulla omslag och är övertygad om att även innehållet är grip- ande. Romanen handlar om mamman Jenny, som efter att ha förlorat sin son i en smitolycka flyttar och försöker påbörja ett nytt liv. Boken har betyget 4,16 på Goodreads, och jag ser mycket fram emot att läsa den. Stort tack, Lind&co!
 
Av Rabén&Sjögren fick jag Den kallaste flickan i Coldtown (org. The coldest girl in Coldtown) av Holly Black. Boken handlar om Tana, som efter att ha vaknat upp omgiven av lik måste ta sig till en stad fylld med monster för att överleva. Jag har hört mycket gott om boken och eftersom jag älskar mörka berättelser är förhoppningarna höga. På Goodreads har romanen betyget 3,87. Stort tack, Rabén&Sjögren!

Femtio nyanser av frihet

Fakta
Femtio nyanser av frihet (org. Fifty shades freed) är den tredje och avslut- ande delen i Fifty shades-trilogin av E. L. James. Boken är 571 sidor lång, exklusive ett 29 sidor långt utdrag ur Christians syn- vinkel, och publiceras av Norsteds.
 
Handling
"Christan och Ana har allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska och leva med Christian. Hon måste på något sätt dela hans livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med sitt förflutna. Just när det verkar som att de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest..."
 
Recension
Den utmärkande, heta kemin mellan karaktärerna till- sammans med en ökad dos action fängslar läsaren. Fast boken hade kunnat komprimeras en del på grund av upprepande och slöa scener känns Femtio nyanser av frihet som en snygg avslutning på trilogin.
 
Jag är förtjust i att karaktärerna genomgår stora karaktärsutvecklingar i romanen. Ana är fortfarande lite gnällig, men hon växer som person, börjar tänka själv och slutar följa Christians minsta vink, vilket gör henne till en starkare karaktär. Och Christian har i sin tur mognat en hel del. Fast han har sina barnsliga stunder är det tydligt att han börjar släppa efter på sina kontrollbehov. Deras utvecklingar är mycket intressanta att följa och på något sätt stärker även förändringarna relationen mellan dem.
 
En av bokens höjdpunkter är precis som tidigare de vitsiga mejl-konversationerna. De är underhållande att läsa och skildrar en mycket älskvärd sida av paret. Som helhet är Femtio nyanser av honom ett bra avslut på en bra trilogi. Karaktärsutvecklingarna fängslar och passionen som närvarar känns äkta. Jag är allt som allt belåten med hur serien slutade.
 

Nytt i samlingen, #120

Idag kom ett paket från Scanbox, innehållande fyra filmer på bluray. 
 
 
Det jag fick var Lost River, Extraction, The Hateful Eight och Carol. Det är en blandad kompott med action, drama, western och fantasy. Jag har inte jättehöga förväntningar på Lost River då det inte verkar vara en film i min smak, och Extraction har fått mycket negativ kritik. Däremot älskar jag rollistorna för The Hateful Eight och Carol och de verkar båda två ha riktigt starka handlingar. Jag ser mycket fram emot att se dem. Stort tack, Scanbox! ♥

Grandma

Fakta
Grandma är en komedi regisserad av Paul Weitz. I huvudrollerna är bland annat Lily Tomlin, Julia Garner, Judy Greer, Laverne Cox, Nat Wolff och Marcia Gay Harden. Filmen är 89 minuter lång, rekommenderas från 7 år och släpptes 14 mars 2016 av Universal Sony.
 
Handling
"Tonåriga Sage blir oplanerat gravid och söker hjälp från sin kärva mormor, Elle. Men Elle har egna problem. Hon har precis gjort slut med sin flickvän och har nästan inga pengar kvar. Nu måste de samla ihop över 600 dollar på bara ett par timmar för att ha råd att genomföra Sages abort."
 
Recension
I Grandma är Lily Tomlin (I Heart Huckabees) oöver- träffad. Hon är den som tar plats i filmen: lever sig in i rollen som mormor Elle och karismatiskt bjuder på sig själv. När eftertexterna börjar rulla är det just Tomlins insats som man minns. Men hennes energiska utstrålning blir ibland för mycket, och ibland går Tomlins agerande från underhållande till tramsigt. 
 
Sage och hennes mormor ger sig ut i jakt på pengar. 
 
Genom sin intressanta handling kombinerat med duktiga skådespelare lockar Grandma fram några skratt under filmens gång. Vi får dock inte särskilt mycket bakgrunds- information och lär inte känna karaktärerna ordentligt. Det, tillsammans med avsaknad av dynamik, gjorde att jag inte fastnade för dem. Eftersom mycket av det vi vet om karaktärerna och deras relationer till varandra berättas istället för visas så blir inte engagerande att följa.
 
Sages mamma blir inte glad när hon får höra om graviditeten. 
 
Lily Tomlin är den som håller tittarens intresse och underhåller genom filmen. Dock är karaktärerna så pass distanserade från tittaren att det blir svårt att engagera sig i deras liv. Allt som allt är jag neutralt inställd till filmen: den är varken bra eller dålig.
 

Välj säsong: Skärgårdsdoktorn

 

Månadssammanfattning: april 2016

På bokfronten har april varit fantastisk och jag har gått euforisk genom månaden tack vare de enastående böckerna jag läst. Bland serierna och filmerna har det varit mer blandat, men även här har jag funnit några guldklimpar.
 
Som alltid sammanfattar jag månadens publicerade recensioner och tillskotten i sam- lingen. För att komma till recensionerna klickar du på bildlänkarna, som är placerade i betygsordning. Recensionerna hittas även i menyn.
 
    
  

   
 

   
  

o  Dödliga avslöjanden av Kami Garcia – R

o  Stars Above av Marissa Meyer

o  Rosensällskapet av Marie Lu – R

o  Vattnet drar av Madeleine Bäck – R

o  Hästen och hans pojke av C. S. Lewis – R

o  Häxan och lejonet av C. S. Lewis – R

o  Caspian, prins av Narnia av C. S. Lewis – R

o  Kung Caspian och skeppet Gryningen av C. S. Lewis – R

o  Ceremonin av Kiera Cass – R

o  Utvald av Meredith Wild - R

o  Spionernas bro – R

o  Ratter – R

o  The Diary of a Teenage Girl – R

o  Me and Earl and the Dying Girl – R

o  Snobben: The Peanuts Movie – R

o  Grandma - R

o  Girls, säsong 1

o  Under the Dome, säsong 2

o  Vikings, säsong 2

o  The O.C complete boxed set, säsong 1-4

o  Justified complete boxed set, säsong 1-6 – R

o  Under the Dome, säsong 3 – R

o  Community complete boxed set, säsong 1-6 – R

o  Homeland, säsong 5 - R


RSS 2.0