The First Purge

Regissör: Gerard McMurray.
Genre: Action, rysare.
Längd: 1 hr 37 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Y'lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Mugga, Patch Darragh, Marisa Tomei, Luna Lauren Velez.
Releasedatum: 12 november 2018.
Distributör: Universal Sony.
 
För att få ner brottsligheten testas en sociologisk teori som låter aggression ventileras fritt under en natt i ett utvalt område. Men när förtryckarnas våld möter de marginaliserades vrede exploderar situationen ut ifrån teststadens gränser och sprider sig över landet.
 
 
 
 
The first purge är det senaste tillskott i Purge-franchisen, men berättelsen utspelas innan de föregående filmerna. The first purge agerar alltså som en slags ”prequel”. Jag är väldigt kluven gentemot filmen. Å ena sidan diggar jag verkligen konceptet, och fascineras av den skrämmande trovärdigheten i att anordna en ”kontrollerad” massaker. Filmen har en del starka scener och jag kan inte undgå att tycka om det satiriska budskapet.
 
 
Samtidigt saknar The first purge så himla mycket. Uppladdningen är långsam, handlingen monoton och trots en god grundidé blir det lätt för mycket av all meningslös våld. Därtill är karaktärerna stereotypiska och skådespelarna glänser inte i sina roller. Jag fängslades helt enkelt inte. Istället kändes filmen småfånig.
 
 
 
The first purge är alltså ojämn. Premissen är gripande, men det verkliga utförandet håller inte. Tyvärr var antalet gäspningar högre än antalet gånger som jag satt som på nålar.
 

Cliffhanger

Regissör: Renny Harlin.
Genre: Drama, action.
Längd: 1 hr 48 min.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine Turner, Rex Linn, Caroline Goodall, Leon.
Inspelningsår: 1993.
 
Gabe är en bergsklättrare som hemsöks av minnerna från när hans vän föll tillsin död. När han återvänder till platsen, blir han inblandad i en komplott där en militär som krashat i bergen försöker få tag på 100 miljoner i stulna pengar.
 
 
 
 
 
Cliffhanger är en sån där film som är enkel att njuta till, men lika enkel att glömma. Härlig 90-talsaction, smått krystade skådespelarinsatser och komiska visuella effekter skapar hjärndöd underhållning, men tar också avstånd från det där lilla extra som krävs för att verkligen stimulera tittaren. Gillar du Stallone? Då borde du absolut se denna. Men är du någon som tar din tittarupplevelse på största allvar, borde du kanske leta vidare.
 
 
Cliffhanger har nämligen många brister. Trots att filmen är underhållande och småspännande, går det inte att bortse från det överdrivna manuset, de tillgjorda replikerna och den låga trovärdigheten. Därtill är sackar tempot ibland, och fast jag aldrig blev uttråkad så kan jag inte heller påstå att jag satt särskilt engagerad från början till slut. Cliffhanger är snarare en medelmåtta på alla punkter: bra, men inte bra.
 
 
Allt som allt tycker jag om Cliffhanger, och jag kan tänka mig att se filmen igen. Men på samma gång har jag redan hunnit glömma mycket av det som hände.
 

The Looming Tower

Längd: 7 hr 2 min.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Genre: Drama.
Skådespelare: Jeff Daniels, Tahar Rahim, Wrenn Schmidt, Bill Camp, Louis Cancelmi, Virginia Kull, Ella Rae Peck, Sullivan Jones, Peter Sarsgaard.
Releasedatum: 29 oktober 2018.
Distributör: Warner bros.
 
Hotet från Al-Qaida växer i slutet av 1990-talet, och rivaliteten mellan CIA och FBI leder oundvikligen till tragedin 9/11 och kriget i Afghanistan.
 
 
 
 
 
The looming tower baseras på boken med samma namn av Lawrence Wright, och följer händelserna som ledde till terrorattackerna den 11 september 2011. Värt att nämna är emellertid att tv-serien är verklighetsbaserad, men inte verklighetstrogen. Den grundar sig alltså på de verkliga händelserna, men berättar en fiktiv berättelse. Med det sagt känns The looming tower realistisk, och enbart tittare som är väldigt insatta i historien kommer att kunna urskilja de selektiva avvikelserna.
 
 
Premissen för serien är intressant. Men den håller inte riktigt i längden. Fast det som händer är spännande och skapar viss nyfikenhet, upplevde jag aldrig att jag blev genuint engagerad. Det kan bero på att jag är van vid mer drama och tempo, men jag greps aldrig riktigt tag. Avsnitten är för stillsamma. För metodiska. Och har för många onödiga sidospår som aldrig verkar leda någon stans.
 
 
Som helhet hade The looming tower potential att bli en riktigt stark upplevelse: med ett genomtänkt koncept och en imponerande skådespelarensemble. Men manus är inte tillräckligt… wow. Jag hade förväntat mig något mer extraordinärt.
 

Love, Simon

Regissör: Greg Berlanti.
Genre: Drama.
Längd: 1 hr 50 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Logan Miller, Keiynan Lonsdale.
Releasedatum: 12 november 2018.
Distributör: 20th Century Fox.
 
Alla förtjänar en bra kärlekshistoria. Men för Simon är det lite mer komplicerat. Ingen vet att han är gay och han har heller ingen aning om vem det är som han har blivit kär i på nätet.
 
 
 
 
Love, Simon är en himla fin film. Lättsam. Söt. Och oerhört vacker. Det är den typen av film som får tittaren att känna sig alldeles varm och fluffig på insidan, samtidigt som det viktiga budskapet om att vara sig själv verkligen berör. Dessutom gör skådespelarna väldigt bra ifrån sig, och de levererar så pass trovärdiga insatser att karaktärerna och deras dialoger känns äkta.
 
 
Ändå hade jag hoppats på något mer. För hur mysig jag än tycker att Love, Simon är, kan jag inte neka att det känns som en väldigt typisk tonårs-romcom. Den har lite för många stereotyper och troper för att kännas egen. Och för varje scen som känns fantastiskt hjärtevärmande, finns där en klyschig motsvarighet som gör att helheten känns lite för ostig.
 
 
Allt som allt är Love, Simon bra, men inte riktigt så underbar som jag hade väntat mig. Den har både bra och dåliga delar, och kräver att du kan se förbi uttjatade troper för att verkligen njuta helhjärtat.
 

Jurassic World: Fallen kingdom

Regissör: J.A. Bayona.
Genre: Äventyr, science fiction.
Längd: 2 hr 9 min.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, Toby Jones, James Cromwell, Jeff Goldblum.
Releasedatum: 22 oktober 2018.
Distributör: Universal Sony.
 
Tre år har gått sedan nöjesparken Jurassic World ödelades av förrymda dinosaurier. Människorna har övergivit Isla Nublar medan de överlevande dinosaurierna klarar sig på egen hand. När öns vilande vulkan börjar vakna till liv påbörjar Owen och Claire en räddningsmission för att rädda dinosaurierna från att utplånas.
 
 
Jurassic world: fallen kingdom är en helt acceptabel kvällsunderhållning. Men jag hade hoppats på mer. Bortsett från okej skådespelare och en visuell snygghet, har filmen inte mycket att bjuda på. Mycket beror på att den är så pass lik tidigare Jurassic-filmer, särskilt tvåan. Det finns inga nytänkande idéer, utan det känns snarare som att samma koncept upprepas gång på gång. Och visst görs det bra, men vill jag se samma grej igen tittar jag hellre på originaltrilogin en gång till.
 
 
Sen kan jag inte undgå att störa mig på de många klyschorna och förutsägbara ”vändningarna”. Det spelade ingen roll om det var en actionfylld flyktscen eller något som ämnade beröra: det kändes helt enkelt ”too much” och jag hade svårt att ta det som hände seriöst.  Trovärdigheten låg i botten från början till slut. Helt ärligt, var det här första gången som jag kände mig lite uttråkad till en Jurassic-film, vilket är himla tråkigt. Slutet av Jurassic World utlovade en så mycket mer intressant berättelse än vad som bjöds på här.
 
 
Som helhet är Jurassic world: fallen kingdom okej, men det märks att franchisen börjar spira utan kontroll. Det är inte en dålig film, men långt ifrån vad jag hade förväntat mig.
 

Ocean's 8

Regissör: Gary Ross.
Genre: Thriller, drama.
Längd: 1 hr 49 min.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna, Richard Armitage.
Releasedatum: 5 november 2018.
Distributör: Warner bros.
 
Debbie Ocean har kokat ihop den största stöten i sin karriär. Stöten kommer att kräva de allra bästa, inklusive hennes tidigare partner Lou och en rad andra experter. Målet är ett diamanthalsband värt 150 miljoner dollar, som bärs av en världsberömd skådespelerska vid årets höjdpunkt: Met-galan.
 
 
Ocean’s 8 har blivit hård kritiserad. Och visst är den långt ifrån perfekt. Men ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre: jag underhölls verkligen och kan definitivt tänka mig att se filmen igen.
 
 
Själva manuset är inte mycket att hurra över. Det innehåller många logiska luckor, förutsägbara vändningar och karaktärer som inte riktigt övertygar. Själva stöten som den kvinnliga brottsgruppen ska genomföra är måttligt exalterande, och upplösningen känns både simpel och lite rörig. Därtill tar det rätt lång tid innan handlingen kommer igång ordentligt. Jag förstår alltså den kritik som filmen har fått.
 
Ocean’s 8 litar emellertid på att ensemblen skådespelare kompenserar för manusets brister. Och med all rätt. Det är en fröjd att se så många välbekanta ansikten samverka. Med glimten i ögat roar de tittaren från början till slut. Jag är därtill allmänt svag för så kallade ”heist-filmer”, och därför tyckte jag att det var rätt fascinerande att följa karaktärernas intrigfyllda planerande fast det egentligen upptog för stor del av filmen.
 
 
Som helhet var Ocean’s 8 ungefär det som jag hade förväntat mig: varken mer eller mindre. Filmen underhåller. Skådespelarna imponerar. Och den lättsamma upplevelsen är behaglig att ta del utav. Men är filmen extraordinär? Nej.
 

Läst och sett – oktober 2018

 
Här under ser du vad som jag har recenserat under månaden. Om du klickar på titlarna kommer du till respektive recension. ♥
 
Lästa böcker:
1. Ibland mår jag inte så bra av Therése Lindgren
2. Unravel me av Tahereh Mafi
3. Vem bryr sig? av Therése Lindgren
4. Kvinnan i fönstret av A.J. Finn
5. Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson
6. Mörkrets löfte av Rick Riordan
7. Köttets lustaav Robert Kirkman
8. Mot framtiden av Clara Henry
9. Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson
10. Ni vann aldrig av Lisa Jonsson
11. Jag är inte perfekt, tyvärr av Michaela Forni
 
Antal nya böcker: 42 stycken (9 recex).
 
 
Sedda filmer:
1. I feel pretty
2. Isle of dogs
3. Hur många lingon finns det i världen
4. Submergence
5. On Chesil beach
6. The seagull
7. The wall
 
Antal nya filmer: 13 stycken (8 recex).
 
 
Sedda tv-serier:
1. Homeland säsong 7
2. The walking dead säsong 8 
3. Famous in love säsong 1
 
Antal nya tv-serier: 5 stycken (3 recex).

RSS 2.0