Ljuset vi inte ser

Författare: Anthony Doerr.
Längd: 596 sidor.
Serie: Fristående.
Bokförlag: Bookmark.
OriginaltitelAll the light we cannot see.
 
"Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhems- pojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo: en stad som kommer totalförstöras av krig- et."
 
 
 
Det andra världskriget är otroligt fascinerande att läsa om och Doerrs Ljuset vi inte ser skildrar händelserna på ett mycket annorlunda och spännande sätt. Genom en unik struktur som växlar mellan olika synvinklar och tider får boken en särpräglad känsla. Dock gör även de frekventa bytena romanen stundtals tröttsam, och de korta kapitlen försämrar flytet. Just tempot var något jag kämpade med, och den vackra romanen upp- levdes ibland som utdragen och tung. 
 
Ljuset vi inte ser är en karaktärsdriven bok. Handlingen sticker inte ut, men de symp- atiska karaktärerna fångar läsarens intresse direkt. Deras liv är medryckande, och det är svårt att inte känna medkänsla för dem. Dock saknar jag en djupare komplexitet hos båda protagonisterna. Deras moral sätts sällan på prov och jag tror att fler etiska prö- vningar hade gjort dem ännu mer fängslande.
 
Allt som allt är Ljuset vi inte ser en gripande och berörande roman, som ger en unik skildring utav det andra världskriget. Den är vackert skriven och rik på detaljer. Dock hade boken stärkts av att vara lite mer handlingsdriven.
 

Hail, Caesar!

Regissör: Joel & Ethan Coen.
Längd: 1 h 46 min.
Åldersgräns: 7 år.
Releasedatum: 2016-07-18.
Genre: Komedi.
Skådespelare: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum, Jonah Hill etc.
Filmbolag: ©Universal Sony.
 
"En fixare på en stor Hollywood-studio råkar under en och samma dag ut för en lång rad problem som han måste lösa."
 
 
 
Hail, Caesar! är en satir som saknar både energi och övertygelse. Genom att skämten upplevs som forcerade förlorar filmen sitt humoristiska övertag. Därtill är handlingen så pass otydlig och spretig att syftet gås miste om.
 
De briljanta skådespelarna får inget att arbeta med.
 
En stor del av filmens marknadsföring är grundad på mängden kända skådespelare. Men låt dig inte luras. Uppenbarligen är många av rollerna konstruerade med syftet att visa upp skådespelarna i några minuter och på så sätt ge filmen mer publicitet. Rollerna är små, innehållslösa och saknar bakgrundsinformation. Som tittare fastnar man aldrig för karaktärerna på grund av den bristande uppbyggnaden och deras korta skärmtid.
 
Trots många försök blir filmen aldrig rolig. 
 
Allt som allt är Hail, Caesar! en komedi utan genomslagskraft. Fast de begåvade skådespelarna gör sitt bästa gör de rådande omständigheterna med de svaga karaktärerna att de inte når fram till tittaren. Den röriga handlingen och mängden ansträngda skämt gör därtill att jag drog en lättnads suck när eftertexterna äntligen började rulla.
 

Nytt i samlingen, #154

I förrgår besökte jag vår kära huvudstad och då var det en självklarhet att titta in i Science Fiction-butiken. Och med "titta in" menar jag förstås att jag gick omkring där i ett par timmar, hög på euforin att vara omgiven av så många fantastiska böcker. Men eftersom det mesta är billigare på Adlibris köpte jag inga böcker: däremot skaffade jag hem två stycken filmer från Studio Ghibli, eftersom Science Fiction-butiken är den enda affären i  Sverige som fortfarande säljer dessa. 
 
 
Filmerna jag köpte var Laputa - slottet i himlen och Om du lyssnar noga. De kostade 119 kr styck och är regisserade av Hayao Miyazaki och Yoshiyumi Kondo respektive. På IMDb har de betygen 8,1 och 8,0. Jag är ett stort fan av Studio Ghibli: Japans mot- svarighet av Disney. Jag älskar magin, de genomtänkta handlingarna och de sympatiska karaktärerna. Så efter att ha hört mycket gott om dessa två ser jag fram emot att äntligen få se dem. 

Tut

Regissör: David von Ancken.
Längd: 4 h 20 min.
Antal avsnitt: 3 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Avan Jogia, Ben Kingsley, Sibylla De- en, Kylie Bunbury,  Alexander Siddig etc.
Releasedatum: 2016-07-04.
Filmbolag: ©Universal Sony.
 
"Farao Tutankhamon måste lyda sina främsta rådgiv- are och lever i ett påtvingat äktenskap med sin halvsys- ter för att stärka dynastin. Men hans kärlek finns hos en kvinna som han gör allt för att skydda från den sva- rtsjuka drottningen. För att återta kontrollen över riket är han fast besluten att göra allt som krävs."
 
Den förvånansvärt mäktiga Tut gör stort intryck. Det är en riktigt spännande miniserie som genom brutala strider, snyggt koreograferad action och gripande intriger skapar en laddad atmosfär. Det höga tempot håller tittaren fängslad och det är svårt att förutse vad som kommer att hända. Tut har dessutom ett vackert foto som kompletteras med stilfulla kostymer, effektfullt smink, dynamiska miljöer och kraftfull musik.
 
Drottning Ankhe ser faraos förälskelse som ett hot som måste elimineras. 
 
Det brukar ta lång tid innan serier lyckas väcka mitt engagemang. Men trots att Tut endast består utav tre avsnitt fastnade jag relativt omgående för både handlingen och karaktärerna. En stor del utav det är tack vare de enastående skådespelarna. Avan Jogia (Twisted) visade sig vara en mycket lovande, ung skådespelare och efter hans starka insats i Tut förväntar jag mig att se mer utav honom i framtiden. Vidare presterar Ben Kingsley (Schindler’s List) exceptionellt bra, och även Sibylla Deen (Tyrant) och Alexander Siddig (Game of Thrones) imponerar.
 
Översteprästen använder sin makt för att få bort Tut från tronen.  
 
Det välskrivna manuset ger bakgrundsinformation om karaktärerna och den intressanta, egyptiska kulturen utan att bli för informationstung. Dialogerna flyter på bra och handlingen utvecklas snabbt. Serien har några mindre missar, som exempelvis avsaknaden av ärr och blåmärken efter en dödlig strid, men i det stora hela känns de observationerna näst intill obetydliga. 
 
Tutankhamun slåss hellre till döden än att visa sig svag. 
 
Tut är en riktigt bra miniserie som jag gärna hade sett mer utav. Det spännande och intensiva dramat har fängslande intriger, vars oväntade, brutala vändningar får tittaren att sitta på helspänn.
 

Pojken som kallades det

Författare: Dave Pelzer.
OriginaltitelA Child Called "It".
Serie: Dave Pelzer #1.
Längd: 129 sidor.
Bokförlag: Bonnier Pocket.
 
"När Dave Pelzer vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna uppdagades en skakande historia. Sed- an fyra års ålder hade han vanvårdats och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor. Idag är Dave vuxen. Med beundransvärt mod lyckades han inte bara överleva utan också skapa sig ett tryggt och menings- fullt liv. Det här är hans egen berättelse - en djupt gripande och samtidigt förunderligt livsbejakande skil- dring."
 
 
 
 
Dave Pelzer skildrar sin tragiska barndom detaljerat och det magstarka innehållet väcker stor sympati. Den gripande berättelsen intensifieras dessutom av vetskapen om att innehållet är sant. Pojken som kallades det berör djupt och väcker tankar som är aktuella än idag.
 
Pojken som kallades det håller en ojämn språklig kvalité och småfel hittas här och var. Men romanen är inte ämnad att vara ett litterärt mästerverk. Istället är syftet att förmedla en stark berättelse som stannar kvar hos läsaren långt efteråt: något som romanen lyckas med. Trots bokens korta längd lyckas den fängsla läsaren redan vid första sidan och väcka starka känslor.
 
Allt som allt är Pojken som kallades det en gripande roman, vars innehåll är så pass skakande att det ibland upplevs som osannolikt. Fast språket inte alltid är på topp förmedlas budskapet med bravur, och tankarna som väcks går till alla dagens barn vars lidande aldrig tycks ta slut.
 

Nytt i samlingen, #153

Idag anlände ett paket från Universal Sony, innehållandes två blurayfilmer. 
 
 
En av filmerna jag fick var Hail Caesar!, vilket är en komedi med bland annat Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum och Jonah Hill i huvudrollerna. Filmen handlar om en lönnmördare som håller Hollywoods stjärnor i schack. Den har betyget 6,4 på IMDb. 
 
Jag fick även den Oscarvinnande thrillern Spotlight, med Mark Ruffalo, Michael Kea- ton, Rachel McAdams, Liev Schreiber och Stanley Tucci i huvudrollerna. Det är en verklighetsbaserad berättelse om en tidningsredaktion som avslöjar en skandal inom den katolska kyrkan, där ofredande av barn har ägt rum. Filmen har betyget 8,1 på IMDb.
 
Stort tack, Universal Sony!

House of Cards, säsong 2

Skapare: Beau Willimon.
Längd: 636 minuter.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Molly Parker, Mahershala Ali etc.
Releasedatum: 2014-06-18.
Filmbolag: ©Universal Sony.
 
"Ingenting kan stoppa den makthungriga kongressled- amoten Francis Underwood och hans fru Claire då de fortsätter sin hänsynslösa resa mot makten. Bakom rid- ån av makt, girighet, kärlek och korruption måste de bekämpa hot för att inte förlora allt de har jobbat för."
 
 
House of Cards är en serie vars popularitet jag inte förstår, och varje avsnitt testar mitt tålamod. Fast den andra säsongen av tv-serien är bättre än föregångaren blev jag frukt- ansvärt uttråkad utav den: jag har ännu inte fastnat för karaktärerna och är fortfarande totalt ointresserad av det som sker. 
 
 Clare hjälper Francis få mer makt. 
 
”Avsky” är en stark benämning. Ändå är det ordet det första som dyker upp när jag tänker på House of Cards. Serien saknar energi och det monotona upplägget resulterar i händelselösa och enformiga avsnitt som är mindre roande än att se färg torka. Trots de begåvade skådespelarnas tappra försök är säsongen mer effektiv mot insomni än sömn- piller.
 
 Alla som sätter sig emot Francis är i fara. 
 
De tradiga handlingsspåren, platta karaktärerna och det långsamma tempot gör att House of Cards inte tilltalar mig. Inte heller uppskattar jag att Francis kontinuerligt talar direkt in i kameran, då det upplevs som malplacerat. Det oinspirerade konceptet och den glädjelösa atmosfären resulterar dessutom i en banalitet som gör House of Cards till den mest överskattade serien någonsin.
 

Nytt i samlingen, #152

Idag kom ett paket från Modernista. 
 
 
Paketet innehöll boken Världen efter (org. World after), som är den andra delen i Penryn & tidernas slut-trilogin av Susan Ee. Serien utspelar sig i en postapokalyptisk värld där änglar och gatugäng regerar gatorna. Vi får följa Penryn, en sjuttonårig tjej som försöker rädda sin kidnappade syster genom att samarbeta med ängeln Raphael. Efter Änglafalls spännande avslut ser jag fram emot vad Världen efter har ett erjuda. 
Stort tack, Modernista!

Kung fu Panda 3

Längd: 1h 35 min.
Åldersgräns: 7 år.
Release-datum: 2016-07-18.
Genre: Familj, animerat, komedi.
Regissör: Jennifer Yuh, Alessandro Carloni.
Skådespelare: Jack Black, Bryan Cranston, Angelina Jolie, J. K. Simmons, Dustin Hoffman, Kate Hudson, James Hong, Jackie Chang etc.
Filmbolag: ©Dreamworks.
 
"Po återförenas med sin biologiska pappa, men när den övernaturlige skurken Kai far genom kina och besegrar den ena kung fu-mästaren efter den andre måste Po göra det omöjliga: träna upp en by med klumpiga pan- dor för att en gång för alla besegra ärkefienden."
 
Animerade filmers efterföljare brukar ha en påtagligt försämrad kvalité. Därför förvånades jag över hur bra Kung fu panda 3 visade sig vara: filmen imponerar stort genom att inte bara hålla en jämn nivå med föregångarna, utan även höja ribban ytterligare. 
 
Kung fu-mästarna skyddar dalen mot fara. 
 
Genom ett foto rikt på detaljer och klara färger blir Kung fu panda 3 en oerhört vacker film. De handritade elementen sätter dessutom en karaktäristisk prägel på filmens smakfulla animeringar. Filmens skönhet framhålls ytterligare genom den mäktiga musiken, vars välvalda toner har en stark känslomässig inverkan.
 
Po möter sin försvunne far. 
 
Utöver de tilltalande animeringarna bidrar de kraftfulla skådespelarnas dynamiska röster till att karaktärerna får liv. Jack Black (Shallow Hal) är obeskrivligt bra som protagonisten Po, och genom enbart små variationer i tonläget får han publiken i tv-soffan att skratta. Trots att skådespelarna inte syns i bild skiner deras utstrålning igenom skärmen och Kung fu panda 3 blir genuint underhållande.
 
Andekrigaren Kai återvänder för att orsaka förödelse. 
 
Förutom humor bjuder filmen även på stilfull action och spänning för både stora och små. Därtill gör det förvånansvärt mörka konceptet att ett otroligt fint budskap träder fram, och fast jag är vuxen berörde filmen mig till tårar.
 
Mästare Oogway vilar i andevärlden. 
 
Kung fu panda 3 är väldigt fin film, fylld med hjärta och värme. Vackra animeringar, storslagen musik och underhållande skämt gör att den passar för tittare i alla åldrar, och det berörande budskapet ger filmen ett mäktigt djup. Dessutom ges bakgrunds- information åt dem som törstar efter förklaringar på franchisens första del.
 

Secret in Their Eyes

Regissör: Billy Ray.
Längd: 1 h 51 min.
Åldersgräns: 15 år.
Release-datum: 2016-07-18.
Genre: Thriller, drama, mysterie.
Skådespelare: Chiwetel Ejifor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Michael Kelly etc.
Filmbolag: ©Scanbox.
 
"Efter upptäckten att Jess tonårsdotter har blivit brut- alt mördad slits en grupp vänner plötsligt isär. Efter tretton års besatt sökande hittar Ray nya ledtrådar som han tror kan lösa fallet och sätta dit mördaren en gång för alla. Men var går egentligen gränsen mellan rätt- visa och hämnd?"
 
Grundandes på ett stadigt koncept och med en intressant bärande idé är Secret in their eyes ämnad att vara en intensiv och spännande thriller. Men det svaga manuset, släpiga tempot och röriga upplägget underminerar filmen, som istället uppfattas som långdragen och tråkig.
 
 Agenten Jess får reda på att offret är hennes dotter. 
 
Filmens struktur upplevs som förvirrande på grund av de otydliga övergångarna mellan de båda tidslinjerna som filmen försöker balansera. Parallellerna i Secret in their eyes utspelar sig 2002 respektive 2015, och indikationerna för vilken tidslinje som utspelas är alldeles för dunkla. Karaktärerna ser nästan identiska ut trots skillnaden på tretton år, och den dåliga hanteringen skapar en oreda som sviktar tittarens engagemang. 
 
 Den en gång lyckliga modern bryter ihop. 
 
De slagkraftiga skådespelarna ger dock filmen styrka. Trots de oinspirerade karaktärerna lyckas de leverera minnesvärda insatser. Med Julia Roberts (Notting Hill) och Chiwetel Ejifor (12 Years a Slave) i täten bygger ensemblen upp en spänd atmosfär som håller kvar tittarens intresse ända till det överraskande slutet.
 
 Tretton år senare letar de fortfarande efter den skyldige. 
 
Fast de begåvade skådespelarna och det oförutsägbara slutet stärker filmen rejält resul- terar det röriga upplägget, långsamma tempot och svaga manuset i att Secret in their eyes inte gör något större intryck. När eftertexterna började rulla kände jag mig likgiltig.
 

The Assassin's Blade

Författare: Sarah J. Maas.
Serie: Throne of Glass #0,5.
Längd: 435 sidor.
Bokförlag: Bloomsbury.
 
"Celaena Sardothien är kungarikets mest fruktade lön- nmördare, och trots att hon arbetar för den hänsyn- slösa Arobynn ger hon inte efter för någon. När Cel- aena herre skickar henne på uppdrag, som tar henne från avlägsna öar till fientliga ökar, börjar hon ifrå- gasätta sin lojalitet. Genom att trotsa Arobynns order riskerar Celaena ett ofattbart straff och hon måste sätta allt på spel om hon vill rymma. Misslyckas hon förlorar hon inte bara chansen till frihet, utan även hennes liv."
 
 
The Assassin’s Blade är en samlingsvolym omfattande fem stycken långnoveller som utspelas innan Throne of Glass. De starkt sammanlänkade novellerna ger gott om bakgrundsinformation om Celaena, och att läsa om vad hon gick igenom för att hamna i Endovier väcker enorm sympati för henne. Boken besvarar många av frågorna som väcktes i Throne of Glass, och genom att fylla i luckorna ger The Assassin’s Blade stor förståelse för Celaena som karaktär.
 
Novellerna är av varierande kvalitéer och samlingen har några stillsamma sekvenser som inte är alltför tilltalande. Men trots det är romanen som helhet mörk, actionpackad och otroligt spännande. Intrigerna är fängslande och jag berördes djupt utav avslut- ningen. Maas detaljerade beskrivningar skapar en trollbindande realism och som läsare hänfördes jag konstant av de intensiva scenerna.
 
Det enda jag saknar i boken är en novell som fokuserar på Celaenas träning till att bli lönnmördare. I romanen är hon redan en oerhört skicklig sådan, och fast det är intressant att följa hennes nervkittlande uppdrag hade jag velat läsa mer om hur och varför hon fick det yrket tilldelat sig.
 
Allt som allt är The Assassin’s Blade en spännande novellsamling. Den berörande läsni- ngen rekommenderas varmt för att få en djupare förståelse för Celaena från Throne of Glass.
 

Nytt i samlingen, #151

Idag kom paket från 20th Century Fox och Dreamworks, samt ett egenbeställt paket från CDON. 
 
 
Från 20th Century Fox fick jag bluray-filmen Victor Frankenstein med James McAvoy och Daniel Radcliffe i huvudrollerna. Filmen berättas ur assistenten Igors perspektiv och skildrar hans vänskap med den unga läkarstudenten Viktor Von Frankenstein när han blir ögonvittne till legenden vi idag känner till. Filmen har betyget 6,0 på IMDb. Stort tack, 20th Century Fox!
 
Från Dreamworks fick jag Kung fu panda 3, vilket fortsätter berättelsen om pandan Po och hans vänner, som nu måste möta två hot: ett övernaturligt och ett lite närmare hans hem. Rösterna görs av bland annat Jack Black, Angelina Jolie, Bryan Cranston, och Kate Hudson, och filmen har betyget 7,3 på IMDb. Stort tack, Dreamworks!
 
Paketet som jag beställt från CDON innehöll playstation-spelen inFAMOUS Second Son samt Shadow of Mordor: game of the year edition. Ordern kostade mig 378 kronor.

Brooklyn

Regissör: John Crowley.
Längd: 105 minuter.
Åldersgräns: 7 år.
Release-datum: 2016-07-04.
Genre: Drama, romantik.
Skådespelare Saoirse Ronan, Emory Cohen, Jim Broadbent, Domhnall Gleeson, Julie Walters etc.
Filmbolag: ©20th Century Fox.
 
"Lockad av ett jobberbjudande i Amerika, lämnar den unga Eilis tryggheten på Irland för 50-talets Brooklyn. Hennes hemlängtan avtar när hon blir förälskad i rör- mokaren Tony, men hennes nya, idylliska liv blir abrupt avbrutet av hennes förflutna och hon tvingas att välja mellan två länder och människorna i dem."
 
Det vackra dramat Brooklyn levandegörs av den imponerande Saoirse Ronan, som väcker tittarens intresse genom en trovärdig dialekt och ett dynamiskt kroppsspråk. Dock hade jag svårt att sympatisera för hennes karaktär: som jag upplevde som obeslutsam, ansvarslös och melodramatisk.
 
"De begåvade skådespelarna levererar starkt."
 
På grund av den tunna handlingen och filmens avsaknad av intriger hade jag svårt att leva mig in i Brooklyn. Därtill är inte förhållandet mellan protagonisten Eilis och hennes pojkvän särskilt övertygande. Kemin når inte igenom skärmen och relationen utvecklas så pass snabbt att karaktärernas motiveringar känns oklara.
 
"Kemin når inte igenom skärmen."
 
Missförstå mig inte: Brooklyn är en mycket trevlig film och de begåvade skådespelarna levererar starkt. Filmen är dessutom riktigt snyggt filmad och det vackra fotot hänför. Ändå kan jag inte undgå att känna mig besviken: jag hade helt enkelt förväntat mig mer.
 

Woodlawn

Regissör: Andrew & Jon Erwin.
Längd: 123 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-07-04.
Genre: Drama.
Skådespelare: Caleb Castille, Sean Astin, Jon Voight, Nic Bishop, Joy Brunson etc.
Filmbolag: ©Universal Sony.
 
"Segregeringen har nyligen upphävts i staten Alabama och en begåvad high school-fotbollsspelare tvingas lära sig att hantera sin talang och sin tro samtidigt som han kämpar mot rasism och fördomar både på och utanför fotbollsplanen."
 
 
Woodlawn är ett trevligt feelgood-drama med amerikansk fotboll och religion i centrum. För mig som varken är sportintresserad eller troende blev det predikande konceptet aningen tröttsamt och emellanåt tappade jag fokus. Ändå fastnade jag för de begåvade skådespelarna och filmens sätt att förmedla sitt starka budskap. Woodlawn förespråkar för allas lika värde och trots den aningen moraliserande tonen berördes jag.
 
De rasistiska mobbarna övergår till vänskapliga kristna. 
 
Dessvärre anser jag att filmen inte är särskilt trovärdig. Att motivationstalaren Hank redan efter ett enda uppmuntrande samtal med fotbollslaget lyckas konvertera alla dess medlemmar till kristendomen och få dem att behandla varandra bättre känns orimligt. Fast det skapar en fin berättelse är jag som tittare inte övertygad. En successiv övergång med större motstånd hade både ökat spänningen och varit mer realistiskt.
 
Segrationen må vara över men orättvisorna fortsätter.
 
Woodlawn har ett relativt långsamt tempo och upplevs ibland som utdragen. Därtill kan de många fotbollsmatcherna uppfattas som enformiga. Men tack vare sitt starka budskap och de duktiga skådespelarna lyckas filmen ändå behålla tittarens intresse, och jag skulle ljuga om jag skrev den inte berörde mig.  
 

Nytt i samlingen, #150

Idag anlände ett paket från 20th Century Fox. 
 
 
Paketet innehöll bluray-filmen Brooklyn, med Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson och Julie Walters i huvudrollerna. Filmen släpptes 4 juli 2016 och handlar om den irländska immigranten Eilis, som förälskar sig i en amerikan. Men när hennes förflutna hinner ikapp henne måste hon välja mellan de båda länderna och det liv som medföljer. Filmen har för närvarande betyget 7,5 på IMDb har nominerats till tre Oscar. Stort tack, 20th Century Fox!

I dina ögon

Författare: Sarah Dessen.
OriginaltitelSaint Anything.
Serie: Fristående.
Längd: 446 sidor.
Bokförlag: Rabén & Sjögren.
 
"Sydneys bror Peyton sitter i fängelse. Föräldrarna gör allt för att hjälpa honom, och Sydney - som alltid har sått i skuggan av sin storebror - blir allt mer osynlig. Och hon känner skuld. Är det bara hon som tänker på vad Peyton har gjort, att han faktiskt har begått ett brott och förstört en annan människas liv? När Sydney börjar i en ny skola träffar hon Layla och Mac. De är inte alls som Sydneys gamla vänner och plötsligt känner hon sig sedd för första gången på länge."
 
 
Fast jag tidigare har läst ett halvt dussin böcker av henne har jag aldrig ansett mig vara ett Dessen-fan. Men I dina ögon imponerade mig, och jag njöt helhjärtat av varje sida.
 
Dessens fängslande språk har ett bra flyt och dialogerna känns naturliga. Hon har dessutom lyckats ge karaktärerna ett tillfredsställande djup, och deras komplexitet gör dem både trovärdiga och förvånansvärt enkla att relatera till. Bokens starka igenkänningsfaktor och dynamiska karaktärsutbyggnad uppslukade mig så pass mycket att det kändes som att jag och Sydney var samma person: när vi blev upprörda, rädda eller förälskade blev vi det tillsammans.
 
Jag tycker mycket om sättet som I dina ögon utforskar olika sorters relationer: från värmande vänskapsrelationer och rivaliserande syskonkärlek till oförstående föräldrar och en pirrande ny förälskelse, vars mångfald levandegör läsupplevelsen. 
 
Allt som allt är I dina ögon en riktigt bra bok. Fast potentialen till en stark, känslomässig påverkan inte riktigt användes satt jag fängslad genom hela romanen. Söker du en bok med superhärliga karaktärer har du definitivt funnit rätt. Men förbered dig på att bli grymt sugen på pizza och pommes frites: magen kurrade konstant under läsningen.
 

Mustang

Regissör: Deniz Gamze Ergüven.
Längd: 97 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-07-04.
Genre: Drama.
Skådespelare: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Nihal Koldas, Ayberk Pekcan etc.
Filmbolag: ©Scanbox.
 
"Fem unga systrar bor i en liten by i norra Turkiet. Efter en oskyldig lek med några killkompisar straffas de genom att stängas in i hemmet, förbjuds gå i skolan och tvingas in i arrangerade äktenskap. Men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid."
 
Mustang är ett gripande drama, vars kraftfulla, feministiska budskap stärks av de begåvade skådespelarnas övertygande insatser. Att följa den annorlunda kulturen är otroligt fascinerande, och på ett effektfullt sätt skildrar filmen konservativa värderingar där kvinnan är ett hot för familjens heder och inte duger till annat än giftermål. Systrarnas strävan att förbättra sin ojämnställda tillvaro är inspirerande, och deras kamp är mycket aktuell att följa.
 
En oskyldig lek i vattnet förvandlar flickornas liv till ett helvete. 
 
Filmen är vacker och färgerna skapar tillsammans med den exotiska miljön ett dyna- miskt foto. De innovativa kameravinklarna gör dessutom att filmen utstrålar kreativitet. Dessvärre upplevs en del scener som ryckigt ihopklippta och som tittare hade jag önskat smidigare övergångar.
 
En efter en tvingas de in i arrangerade äktenskap. 
 
Långsamma filmer har en tendens att upplevas som tradiga, men i Mustang fungerar det dröjande tempot riktigt bra. Dock närvarar några logiska luckor och jag hade velat lära känna sidkaraktärerna bättre. Eftersom en del av dem har stor inverkan på filmens utgång skulle det ha känts lämpligt att göra deras motiv tydligare. 
 
Deras hem förvandlas inom kort till ett fängelse. 
 
Mustang är en överraskande bra film som skildrar orättvisorna med konservativa, anti- feministiska värderingar. Skådespelarnas prestationer är trovärdiga och det kraftfulla konceptet griper tag. Trots en del brister är Mustang helt klart värd att se.
 

Solsidan, säsong 5

Skapare: Ulf Kvensler m.f.
Längd: 220 minuter.
Antal avsnitt: 10 stycken.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin etc.
Release-datum: 2015-12-21.
Filmbolag: SF.
 
"Mickan längtar efter att stå på egna ben, vilket oroar Fredde. Oves nya jobb i Norge gör att han reser den del. Anna och Alex liv puttrar på, de är lyckliga till- sammans. Anna börjar inse att hon kanske lutar mer åt det blåa blocket. Har hon förvandlats till moderattant? Kanske är det dags att flytta in till stan?"
 
En av seriens starkaste faktorer är den stora igenkänningen och det faktum att man som tittare kan relatera till mycket som karaktärerna går igenom. Det blir dessvärre lite väl uppskruvat ibland och i denna säsong blev jag oftare irriterad än road. Istället för att underhållas blev jag frustrerad av karaktärernas konflikträdslor och enerverad av kommunikationsbristen. Att de dessutom mår allmänt dåligt och bråkar genom hela säsongen tog bort den glättiga atmosfären som jag förknippar med Solsidan.
 
Ove och Anette får ofta sin vilja igenom. 
 
Till min stora besvikelse gör den dominanta allvarligheten att säsongen tappar den humoristiska gnista som funnits i tidigare säsonger. Visst finns en del roliga och min- nesvärda scener, men för det mesta misslyckas säsongen med att underhålla: antalet skratt som säsongen frammanade hos mig kan räknas på en hand.
 
Mickans sliskiga psykolog vill att hon skiljs. 
 
Trots skådespelarnas exceptionella prestationer, de charmanta karaktärerna och några riktiga guldkorn till avsnitt är jag besviken på säsongen. Humorn hamnar lite i skym- undan och jag skrattade allt för sällan för att jag skulle känna mig belåten efter avslutet. Beklagligtvis går alltså serien ut med sin svagaste säsong.
 

The Confirmation

Regissör: Bob Nelson.
Längd: 97 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-07-11.
Genre: Drama.
Skådespelare: Clive Owen, Jaeden Lieberher, Maria Bello, Spencer Drever, Stephen Tobolowsky etc.
Filmbolag: Universal Sony.
 
"Första dagen åttaårige Anthony tillbringar med sin alkoholiserade, fattige far är olycksdrabbad: bilen går sönder, hyresvärden låser dem ute och faderns verk- tygslåda blir stulen. Med Anthony vid sin sida ger sig pappan av för att finna verktygslådan och upptäcker en sann förbindelse med Anthony."
 
Av någon anledning är The Confirmation marknadsförd som komedi: vilket jag inte förstår varför. Visst har filmen humoristiska inslag, men den underhållningsgrad som behöver uppnås för att en film ska bli roande nog att klassificeras som en komedi nås inte. Ser du alltså The Confirmation inställd på att få uppleva komik lär du bli besviken. Vill du å andra sidan ha ett värmande och lättsamt feelgood-drama har du funnit rätt.
 
Bild: Clive Owen,  Matthew Modine, Maria Bello. ©Universal.
 
The Confirmation har en stark ensemble skådespelare och både Clive Owen (Beyond Borders) och sidskådespelarna gör bra ifrån sig. Den som imponerar mest är dock Jaeden Lieberher (St. Vincent). Eftersom barnskådespelare saknar erfarenhet brukar deras prestationer ofta upplevas som krystade och överdrivna, men Lieberhers insats är trovärdig och hans inlevelse får tittaren att genast förälska sig i honom.
 
Bild: Jaeden Lieberher, Clive Owen. ©Universal. 
 
Sekvenserna som ställer relationen mellan pappan Walt och sonen Anthony i centrum är magiska. Dessvärre fokuserar filmen mycket på jakten efter faderns försvinna verktygslåda, vilket blir tradigt efter ett tag. Därtill är inte kontexten övertygande, då mycket berättas istället för visas. Ett exempel är det faktum att Walt är en alkoholist, vilket tydligt poängteras i början av filmen. Men trots det ser vi bara honom dricka ett glas under hela filmen, vilket inte upprättar en känsla av trovärdighet.
 
Bild: Jaeden Lieberher, Clive Owen. ©Universal. 
 
Allt som allt är The Confirmation ett småcharmigt drama. Skådespelarna är duktiga och far-och-sonrelationen griper tag. Dock faller trovärdigheten och den svaga handlingen gör att filmen upplevs som stundtals tråkig.
 

Zootropolis

Regissör: Byron Howard.
Längd: 108 minuter.
Åldersgräns: Barntillåten.
Release-datum: 2016-07-11.
Genre: Familj, animerat
Skådespelare: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Bo- nnie Hunt, Idris Elba, Jenny Slate, J. K. Simmons etc.
Filmbolag: Disney.
 
"Poliskonstapel Judy Hopps, den första kaninen i Zootropolis poliskår, är beredd att göra vad som krävs för att visa framfötterna och lösa sitt första fall - även om det innebär att hon måste samarbeta med den snabbpratande och luriga räven Nick Wilde för att lyckas."
 
Skarpa färger och en rik detaljnivå gör animeringarna i Zootropolis otroligt vackra. De antropomorfiska djuren är hur söta som helst, och deras intagande fysionomi passar utmärkt med skådespelarnas röster. 
 
Copyright: ©Disney. 
 
Filmens underhållande humor passar tittare i alla åldrar, och de påtagliga deckarinslagen bidrar med spänning. Vidare hjälper den optimistiska och inspirerande protagonisten Judy till med att förmedla viktiga budskap till publiken: att tro på sig själv, våga följa sina drömmar och se allas lika värde. Genom att gå in på hur fördomar kan fördärva samhället blir Zootropolis inte bara en roande förströelse, utan en aktuell film som väcker tankar om vår egen medmänsklighet.
 
Copyright: ©Disney. 
 
Ibland blir de goda avsikterna emellertid för uppenbara. Istället för att låta tittaren läsa mellan raderna präglas Zootropolis av en övertydlighet som gör filmen förutsägbar. Men trots den lite moraliserande undertonen gör den värmande humorns närvaro att filmen inte blir alltför predikande och tung.
 
Copyright: ©Disney. 
 
Allt som allt är Zootropolis en inspirerande och hoppfull film som passar alla åldrar. Genom sin medryckande musik, härliga humor och charmerande karaktärer lyckas den bli en av årets hittills bästa animerade filmer.
 
 
Samtliga bilder i recensionen är copyright-skyddade.

24, säsong 8

Skapare: Robert Cochran.
Längd: 1056 minuter.
Antal avsnitt: 24 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Katee Sackhoff, Freddie Prinze Jr, Cherry Jones, Annie Wersching, Necar Zadegan, Gregory Itzin etc.
Release-datum: 2014-04-20.
Filmbolag: 20th Century Fox.
 
"Jack Bauer kämpar mot klockan för att förhindra avrättningen av en ledare från Mellanöstern, samtidigt som ett terrorhot mot New York byggs upp till explosiva proportioner."
 
 
Ett starkt manus och rå action gör tillsammans med de enastående skådespelarna att säsongen griper tag direkt. Kiefer Sutherland (Zoolander 2) är fenomenal och både Mary Lynn Rajskub (The Girlfriend Experience) och Annie Wersching (The Vampire Diaries) imponerar starkt.  Den övertygande ensemblen gör ofattbart starkt ifrån sig och deras sätt att skildra karaktärernas känslomässiga instabilitet fängslar.
 
© 20th Century Fox. 
 
Säsongen har en laddad atmosfär: skoningslösa avrättningar och tortyrsekvenser gör den överraskande brutal. Den välkoreograferade actionen och intressanta mysterierna bidrar dessutom till att tempot och spänningen hålls uppe. Vid det här laget har tittaren dock lärt sig hur serien använder komplexa tvister och eftersom 24 återanvänder liknande utformningar till säsongerna blir det som sker inte lika överrumplande. Därtill innehåller säsongen en del logiska luckor och den har inte en lika stark känslomässig påverkan som vissa tidigare delar har haft.
 
© 20th Century Fox. 
 
Tack vare den fulländade kombinationen utav action, humor och mysterier är 24 en av de bästa tv-serierna som jag någonsin har sett. Serien får en unik prägel genom de genialiska manusförfattarna och skådespelarna, och som tittare vet man aldrig hur det slutar. Den åttonde säsongen är inte seriens starkaste tillskott, men den gav Jack Bauer ett mycket värdigt avslut.  Lyckligtvis för mig, som inte är redo att ta farväl till serien än, väntar 24: Live Another Day.
 

Glassvärdet

Författare: Victoria Aveyard.
OriginaltitelGlass Sword.
SerieRöd Drottning #2.
Längd: 448 sidor.
Bokförlag: Modernista.
 
"Mare Barrows blod är rött - färgen hos vanligt folk - men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en omöjlighet, en bluff, men när hon flyr från prinsen som bedrog henne upptäcker Mare något häpnadsväckande: hon är inte den enda i sitt slag. Hon ger sig ut för att söka upp och rekrytera andra blandblod till kampen mot hennes förtryckare. Men hon riskerar att bli just det slags mon- ster hon försöker besegra."
 
Det tar inte Glassvärdet lång tid att förlora läsarens engagemang. Handlingen förs långsamt framåt och inte mycket händer. Karaktärerna springer mest runt mellan olika platser och enbart händelser som direkt påverkar protagonisten nämns. Den under- utvecklade handlingen känns slarvigt framtagen, och romanen upplevs sakna origin- alitet.
 
Glassvärdet fick mig att tappa intresset för huvudpersonen, Mare. Hon uppfattas som arrogant och självupptagen, och hennes konstanta självömkan fick mig att trött- na. Dessutom upplevs hon som ointelligent då hon frekvent upprepar sina misstag. Till slut blev det rätt tradigt att läsa ur hennes perspektiv. Romanen är dessutom iscensatt kring Mare och ingen av sidkaraktärerna tilldelas egna identiteter eller syften.  De tar ingen plats, och eftersom Mare inte är tillräckligt intressant för att bära upp boken själv blir Glassvärdet platt och innehållslös. 
 
På grund av att ingenting viktigt händer känns Glassvärdet som en förutsägbar trans- portsträcka mot seriens tredje del. Handlingen håller inte och romanen väcker inga känslor för karaktärerna. De få spännande scenerna som finns med klarar inte av att hålla boken uppe på egen hand. Men eftersom jag tyckte om Röd drottning hoppas jag naivt på att nästa roman är bättre.
 

Nytt i samlingen, #149

Idag kom paket från Universal Sony, Scanbox och min nya samarbetspartner: Disney! 
 
 
Av Universal Sony fick jag:
 • House of Cards säsong 4, med Robin Wright och Kevin Spacey i huvudrollerna.
 • Woodlawn, med Sean Astin i huvudrollen. Den handlar om en fotbollsspelare som tvingas strida mot rasism under sin gymnasietid.
 • Tut, med Ben Kinglsey i huvudrollen. Det är en miniserie på tre avsnitt, om Egyptens yngsta farao.
 • The Confirmation, med Clive Owen och Maria Bello i huvudrollerna.
Stort tack, Universal Sony!
 
Av Scanbox fick jag:
 • Mustang, som handlar om fem föräldralösa barn som tvingas in i arrangerade äktenskap.
 • Secret in Their Eyes, med Nicole Kidman, Chiwetel Ejiofor och Julia Roberts i huvudrollerna.
 • Trumbo, med Bryan Cranston, Diane Lane och Helen Mirren i huvudrollerna. Den handlar om Dalton, som fängslas för sina politiska övertygelser.
Stort tack, Scanbox!
 
Av Disney fick jag:
 • Zootropolis, vilket är den mycket efterlängtade animerade filmen om de antro- pomorfiska djuren som måste samarbeta för att avslöja en konspiration. Rösterna görs av bland annat Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, J. K. Simmons, Shakira och Bonnie Hunt, och filmen verkar riktigt underhållande.
Stort tack, Disney!

Independence Day 20th Anniversary Edition

Regissör: Roland Emmerich.
Längd: 153 minuter.
Åldersgräns: 11 år.
Release-datum: 2016-06-27.
Genre: Action, science fiction
Skådespelare: Jeff Goldblum, Will Smith, Bill Pull- man, Mary McDonnell, Vivica A. Fox, Margaret Colin, Lisa Jakub etc.
Filmbolag: 20th Century Fox.
 
"När rymdvarelser invaderar Jorden byts fascination snart mot fasa när farkosterna plötsligt öppnar tung eld mot storstäder planeten över. Mänsklighetens fram- tid hänger på ett fåtal beslutsamma överlevare som går till en sista motattack för att rädda världen."
 
Tjugo år efter inspelningen återvänder Independence Day till den lilla skärmen: denna gång i en retuscherad utgåva som genom en förbättrad bild och ett klarare ljud med större tonomfång maximerar filmupplevelsen.
 
De välgjorda effekterna imponerar. 
 
Bilden i Independence Day 20th Anniversary Edition är påtagligt bättre än de tidigare utgåvorna. Filmen är mindre grynig, visar fler detaljer samt har en mer balanserad ljussättning. Dessutom är kameran stabilare och kontrasterna har intensifierats. En del färger har förstärkts, medan andra har dämpats för att ge filmen ett mer naturligt intryck. Därtill får filmen ett bättre bilddjup genom den starka svärtan.
 
En förbättrad bild maximerar upplevelsen. 
 
Den simpla handlingen är fylld med förutsägbara klyschor, stereotypiska karaktärer och logiska luckor. Ändå är det svårt att inte tycka om Independence Day. Filmens värmande sinne för humor och actionpackade drama gör att den behagar från början till slut. Skådespelarna får dessutom tittaren att engageras genom sina lysande prestationer.
 
Trots tempofylld action närvarar humor. 
 
De strålande skådespelarinsatserna gör tillsammans med blandningen av humor och action Independence Day till en riktigt bra film redan i sitt oretuscherade tillstånd. Ska filmen ses i modern tid är dock 20th Anniversary Edition att rekommendera, då förbättringarna gör den till en ultimat utgåva.
 
 
 

Den retuscherade filmen finns även i en limiterad samlarutgåva, kallad Attacker edition. Denna box innehåller:

 • Independence Day 20th Anniver- sary Edition på bluray, vilket in- nefattar bioversionen, en förlängd version samt massor av bonus- material.
 • En kopia av det utomjordiska att- ackskeppet, utvecklad utav Snap Creative baserat på filmens ursprungliga modelldesign.
 • Ett häfte med illustrationer från filmen.

Jag ger dig solen

Författare: Jandy Nelson.
OriginaltitelI'll Give You the Sun.
Längd: 380 sidor.
Bokförlag: Gilla Böcker.
 
"Noah och Jude är tvillingar, bästa vänner, och olika som natt och dag. Noah vill hellre måla av världen i sitt skissblock än leva i den, medan Jude kastar sig ut i de högsta vågorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vän, ingen vill vara Noahs. Tills Brian dyker upp; Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men då inträffar det otänk- bara - en tragedi som slår tvillingarnas liv i spillror. Och allt förändras."
 
 
 
 
Jag ger dig solen är en inspirerande roman med stort fokus på kärleken och rivaliteten mellan syskonen Noah och Jude. Boken är vackert skriven och fylld med språkliga metaforer och bildliga beskrivningar. De symboliska uttrycken kan ibland göra texten utsvävande, men trots det både berör och underhåller läsningen.
 
Romanen berättas ur två perspektiv – det förflutna, som läses ur Noahs synvinkel när han är ungefär 13 år gammal, samt nutiden som berättas utifrån Jude när hon är 16 år – och de båda parallellerna vävs samman snyggt. Fast jag personligen föredrar när böckers handlingar fortlöper kronologiskt fungerar tidshoppen i Jag ger dig solen väl.
 
Jag ger dig solen är gripande och jag gillar den starkt. Dock blev jag inte lika häpnad över den som många andra. Trots att det finns många scener som jag älskar, finns även händelselösa sekvenser som inte fångade mitt intresse. Allt som allt är Jag ger dig solen en romantisk och berörande bok, men som på grund av allt ståhej känns aningen överskattad.
 

Community, säsong 4

Skapare: Dan Harmon.
Längd: 267 minuter.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Alison Brie, Donald Glov- er, Jim Rash, Ken Jeong, Chevy Chase etc.
Release-datum2015-11-09.
Filmbolag: Universal Sony.
 
"Vännerna går sista året på Greendale Community College och är inte längre bara en studiegrupp - de är en familj!"
 
 
 
Community är en härlig serie, som genom ett mestadels intelligent manus underhåller. Fast den fjärde säsongen har fler inkonsekventa avsnitt än vanligt är det omöjligt att inte låta sig charmas. De frekventa filmreferenserna gör tillsammans med de karismatiska skådespelarna säsongen underhållande och fängslande.
 
Serien fortsätter att sprida glädje. 
 
De dynamiska karaktärerna är en av seriens styrkor. Lätta att relatera till, med säregna personlighetsdrag och ett sinne för humor sprider de en värmande glädje genom skä- rmen. Fast relationerna mellan de fiktiva personerna ibland upplevs som krystade är kemin mellan skådespelarna övertygande.
 
Rektorns besatthet av Jeff djupnar. 
 
Något annat som ger serien slagkraft är de återkommande, karaktäristiska skämten. Rektorns underhållande livsstil och Changs vana att ersätta ord med sitt namn är bara några exempel på running gags som alltid lyckas roa. Därtill fortsätter parodierna att användas flitigt och det är lika nöjsamt som alltid att upptäcka nya filmreferenser. I denna säsong driver Community med bland annat Hungerspelen, Paranormal activity, The shawshank redemption, The muppets, Freaky friday och The terminator.
 
 På Halloween klär vännerna såklart ut sig. 
 
Community är en härligt underhållande serie som genom intelligenta parodier, char- manta karaktärer och minnesvärda gästskådespelare ger mig en lycksalig känsla. De inkonsekventa avsnitten glöms snabbt bort, tack vare den värmande humorn som gång på gång får tittaren att skratta.
 

Kung fu panda 2: The Kaboom of Doom

Regissör: Jennifer Yuh Nelson.
Längd: 87 minuter.
Åldersgräns: Barntillåten.
Release-datum: 2011-11-02.
Genre: Familj, komedi, animerat
Skådespelare: Jack Black, Angelina Jolie, Jackie Chan, Dustin Hoffman, Gary Oldman, Seth Rogen, Lucy Liu, Michelle Yeoh, James Hong etc.
Filmbolag: DreamWorks.
 
"Po är nu den legendariske Drakkrigaren som besky- ddar Fredens Dal tillsammans med de fruktade fem. När en ny motståndare dyker upp med ett mäktigt vap- en måste han reda ut hemligheterna i sitt förflutna för att kunna beskydda Kina och rädda kung fu."
 
Den spektakulära första filmen har redan berättat det mest intressanta, men trots att Kung fu panda 2 inte är lika klockren fungerar handlingen väl. En stor del utav det är tack vare Jack Black (School of Rock). Filmen tar vara på Blacks charm och hans karaktäristiska humor passar in väldigt bra. Även Angelina Jolie (By the Sea) ger ett gott intryck, och underskattade James Hong (Blade Runner) levererar starkt. Resterande skådespelare är bra, men bidrar inte med något extraordinärt.
 
Med Drakkrigaren som titel kommer mycket ansvar. 
 
Kung fu panda 2 är vackert animerad. De starka färgerna, tilldragande detaljerna och läckra effekterna imponerar. Dessutom har filmen kraftfull musik komponerad utav Hans Zimmer och John Powell, och de ljuva tonerna integreras bra i berättelsen.
 
Po skyddar dalen tillsammans med De Fem. 
 
Kung fu panda 2 är relativt förutsägbar och använder en några torra skämt. Filmen saknar även det känslomässiga djup som fick mig att förälska mig i föregångaren. Ändå underhåller den, och som tittare har man svårt att undgå skratt. Tack vare en hel del humoristiska scener, starka skådespelarprestationer och grymma animeringar är Kung fu panda 2 trots allt en värdig efterföljare.
 

Rivalerna

Författare: Alyson Noël.
OriginaltitelUnrivaled.
Serie: Beautiful Idols #1.
Längd: 335 sidor.
Bokförlag: Harper Collins Nordic.
 
"Madison Brooks tog kommandot över sitt öde för länge sedan. Hon är Hollywoods hetaste stjärna och vilka eller hur många hon har krossat på sin väg mot toppen är inget som bekymrar henne. Åtminstone inte förren Layla, Aster och Tommy dyker upp i Los Angeles glittrande och glamorösa nattliv. De tre lockas in i en tävling där de ska marknadsföra Hollywoodmagneten Ira Redmans klubbar. Madison Brooks namn står öve- rst på listan över de kändisar de ska försöka få dit. Men när hon plötsligt försvinner ställs allt på ända."
 
Rivalerna inleds med en prolog som introducerar mysteriet kring Madison Brooks försvinnande. I efterföljande kapitel tas läsaren en månad tillbaka i tiden och pro- tagonisterna presenteras. Karaktärerna är stereotypiskt uppbyggda och har ytliga samt självcentrerade värderingar. Ändå fastnade jag för dem, och de engagerade mig till att läsa vidare.
 
Romanen är skriven i tredje person och berättas ur de fyra huvudkaraktärernas olika synvinklar. Berättarrösterna liknar varandra, men Noëls lättsamma språk gör det ändå till en mycket behaglig läsning. Vidare har hon namngivit bokens kapitel efter populära låtar, och tillsammans med den vibrerande Hollywoodmiljön får det boken att kännas modern.
 
Handlingen är relativt intetsägande, men fast inte mycket händer blir läsningen aldrig tråkig. Däremot har Rivalerna marknadsförts som en thriller och på bokens baksida är Madisons försvinnande i fokus. Men i själva verket börjar mysteriet inte förrän framåt slutet och i centrum finns istället karaktärernas tävlingsinsatser och relationsproblem. Det är ett mycket intressant koncept, men den missledande marknadsföringen gjorde att förväntningarna inte riktigt möttes. 
 
Rivalerna fungerar som en introduktion till resterande böcker i trilogin, och genom att fokusera på karaktärerna istället för mysteriet får de kommande delarna en stark grund att stå på. Boken är nöjsam att läsa och den avslutande cliffhangern väcker intresse för fortsättningen.
 

Justified, säsong 4

Skapare: Graham Yost.
Längd: 558 minuter.
Antal avsnitt: 13 stycken.
Åldersgräns: 15 år.
Skådespelare: Timothy Olyphant, Joelle Carter, Walter Goggins, Abby Miller,  Jere Burns, Jim Beaver etc.
Release-datum: 2015-11-09.
Filmbolag: Universal Sony.
 
"Raylan börjar rota i ett olöst fall med över 30 år på nacken och upptäcker ett mysterium som tar honom tillbaka till barndomen och hans fars tveksamma lev- erne. Samtidigt inser Boyd att han börjar tappa greppet om Harlan till en predikant med en förkärlek mani- pulation som kan matcha hans egen..."
 
Det finns inga tvivel om att Justified är en välgjord serie: ändå har jag svårt att engagera mig. Det tradiga upplägget gör att jag lätt distraheras av annat, och fast avsnitten livas upp av dramatiska actionscener och gripande karaktärsutvecklingar upplever jag säsongen som uttryckslös. Den lider brist på ett extraordinärt uttryckssätt – det lilla extra, som framkallar ett beroende - och mitt intresse minskar successivt.
 
Ava och Raylan står numera på olika sidor om lagen. 
 
Det som gör serien intressant är dock de fenomenala skådespelarna. Timothy Olyphant (Hitman) är enastående i rollen som vicesheriffen Raylan, och Walter Goggins (The Hateful Eight) är lysande som den fascinerande antagonisten Boyd. Även Joelle Carter (Scandal) imponerar stort. Det är tack vare dessa talanger som serien hålls vid liv, och det är riktigt intressant att följa deras liv.
 
Poliser och brottslingar utkämpar en dödlig kamp. 
 
Genom sin stadiga grund får den fjärde säsongen av Justified en del riktigt starka avsnitt. Men inte alla handlingsparalleller får ett tillfredsställande slut. Många avslutas istället abrupt och helheten upplevs ibland som ogenomtänkt och riktningslös. Sam- mantaget är det en bra säsong, med många duktiga skådespelare och en del intressanta idéer. Jag blev bara inte så förstummad som jag hoppats på.
 

Välj säsong: Orange is the new black

 

Nytt i samlingen, #148

Idag anlände en order som jag beställde från CDON för ett par dagar sedan. 
 
 
Med min kärlek för första filmen samt den kommande releasen av den tredje motiverar jag mitt köp av den animerade familjefilmen Kung fu panda 2, och jag hoppas innerligt att den är minst lika charmig och underhållande som föregångaren. Jag skaffade även hem tv-spelet Watch_dogs: complete edition. Spelet har jämförts med GTA V och jag hoppas på en engagerande spelupplevelse. Beställningen gick på 238 kr. 

Det lånade mörkrets riddare

Författare: Dave Rudden.
OriginaltitelKnights of the Borrow- ed Dark.
Längd: 272 sidor.
Bokförlag: Modernista.
 
"Denizen Hardwick är föräldralös. Under en natt öppnas grinden till barnhemmet för en man som hämtar Denizen, med löfte om att presentera honom för en sedan länge försvunnen faster. Men under bilfärden till stan blir de överfallna, och Denizen får snart lära sig häpnadsväckande saker: att monster kan växa fram ur skuggorna och att det finns ett uråldrigt sällskap av riddare som håller dem i schack."
 
 
 
Det lånade mörkrets riddare är, med tanke på målgruppen, en ovanligt mörk roman. Handlingen särskiljer sig inte mycket från genrens andra böcker: ändå är boken spännande och har en intressant – men någorlunda ytligt – uppbyggd värld med genom- tänkta monster.
 
Ruddens språk flyter på bra och han har gett Denizen en behaglig berättarröst. Men bortsett från protagonisten och någon enstaka person till fattade jag aldrig tycke för karaktärerna. De gavs inte tillräckligt med bakgrundsinformation och karaktäristiska personlighetsdrag för att ett genuint, känslomässigt engagemang skulle väckas hos mig.
 
Som helhet är jag relativt neutralt inställd till Det lånade mörkrets riddare. Trots bokens fascinerande koncept sticker den inte ut ur mängden, mestadels på grund av förut- sägbara tvister, trivial handling och ointressanta sidkaraktärer. Men som debut fungerar det, och jag tror att Rudden är en författare som kan växa sig stor med tiden. Därför ser jag fram emot att läsa kommande delar i serien.
 

13 Hours: the Secret Soldiers of Benghazi

Regissör: Michael Bay.
Längd: 144 minuter.
Åldersgräns: 15 år.
Release-datum: 2016-06-27.
Genre: Action, drama, thriller
Skådespelare: John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denman, Dominic Fumusa etc.
Filmbolag: Paramount.
 
"Under en attack mot en amerikansk anläggning i Lib- ya försöker sex män göra det rätta och förstå kaoset omkring dem. En kamp på liv och död tvingar dem att göra sitt yttersta för att rädda livet på sina kamrater. "
 
 
 
På ett trovärdigt och intagande sätt skildrar krigsfilmen 13 Hours desanna händelserna som utspelade sig år 2012 i Libya. Det är en intensiv och spännande berättelse, som genom den mänskliga faktorn som utgångspunkt berör. Men framställningen är ensidig, och filmens sätt att distansera sig från motståndarsidans perspektiv gör att den uppfattas som osympatisk och trångsynt.
 
Det brutala kriget kombineras med ett vackert foto. 
 
Skådespelarna presterar riktigt bra och lyckas levandegöra sina karaktärer. Fast filmens längd gör att den ibland uppfattas som utdragen och aningen tradig finns intresset för karaktärerna kvar till slutet. Dessvärre gör den ofta mörka bilden i kombination med en skakig kamera att det blir svårt att särskilja de fiktiva personerna.
 
Soldaterna kämpar för att få återvända hem igen. 
 
13 Hours är alltså en fullt fungerande actionthriller, som genom sin trovärdiga skildring av attackerna i Benghazi griper tag. Fast filmen är aningen långsam samt stundtals inne- hållslös får skådespelarna tittaren att sitta kvar.
 

Nytt i samlingen, #147

Idag kom ett par böcker från bokförlaget Modernista. 
 
 
Paketet innehöll bland annat Poppy Pym och faraos förbannelse (org. Poppy Pym and the Pharaoh's Curse) av Laura Wood. Det är det första delen i en populär barnboks- serie. Boken handlar om en flicka som, efter att ha växt upp på cirkus, flyttar till en internatskola där ett mysterium behöver lösas. Boken har för nuvarande betyget 4,54 på Goodreads.
 
Jag fick även den mycket efterlängtade boken Glassvärdet (org. Glass Sword) av Victoria Aveyard. Serien följer Mare, som lever i ett samhälle där Silvriga har över- naturliga förmågor och regerar över de Röda. Fast första delen i serien, Röd drottning, har en del brister har jag sett galet mycket fram emot att läsa fortsättningen. På Goodreads har boken 4,00 i betyg.
 
Stort tack, Modernista! 

Deadpool

Regissör: Tim Miller.
Längd: 108 minuter.
Åldersgräns: 15 år.
Release-datum: 2016-06-27.
Skådespelare: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hild- ebrand etc.
Filmbolag: 20th Century Fox.
 
"Den tidigare legosoldaten Wade Wilson antar alter egot Deadpool efter att ett misslyckat experiment gett honom helande krafter. Rustad med de nya förmågorna och ett udda sinne för svart humor tar antihjälten upp jakten på mannen som förstörde hans liv."
 
 
Trots sina välkoreograferade och stundtals brutala actionscener är Deadpool en under- hållande film som lutar mer åt komedigenren. Genom rappa repliker och Reynolds (Lost River) karismatiska utstrålning roar filmen och får tittaren att skratta. Fast skämten med fokus på sex är tröttsamma är Deadpool som helhet nöjsam.
 
Ryan Reynolds och Morena Baccarin. 
 
Dessvärre håller inte den svaga handlingen måttet. Händelseloppet upplevs som uttjatat och fast intrigerna är intressanta känns innehållet stereotypiskt och förutsägbart. Därtill är skurken, som spelas utav Ed Skrein (Game of Thrones), blek och underutvecklad. På grund av att han inte uppfattas som hotfull byggs inte spänningen upp på ett effektivt sätt och filmen får förlita sig enbart på humor och andefattig action.
 
Överdriven CGI-användning för Colossus. 
 
Fast Deadpool inte har en unik handling, en fascinerande bov eller en stor mängd intre- ssanta mutanter är det en riktigt bra actionkomedi. De rappa replikerna, välgjorda eff- ekterna och utmärkta skådespelarprestationerna underhåller från början till slut. På gott och ont skiljer humorn Deadpool från resterande Marvel-filmer, och fast avsaknaden av spänning är påtaglig blir man som tittare definitivt road.
 

Clockwork Angel

Författare: Cassandra Clare.
SerieThe Infernal Devices #1.
FranchiseShadowhunters.
Längd: 476 sidor.
Bokförlag: McElderry Books.
 
"När Tessa Gray korsat havet för att hitta hennes försvunna bror väntar något otäckt på henne i London, där övernaturliga varelser hemsöker gatorna. Endast skuggjägarna kan hålla ordning på kaoset och befria världen från demonerna. Efter att ha blivit kidnappad av de mystiska Mörka Systrarna upptäcker Tessa att hon besitter en förmåga att förvandlas till vem som helst. Och den gåtfulla Magistern är beredd att göra vad som helst för att utnyttja det."
 
 
Viktorianska London ligger som grund för den genomtänkta värld Cassandra Clare har byggt upp, och gotiska byggnader samt vackra klänningar präglar boken. Erans kara- ktäristiska språk och synsätt romantiserar dessutom karaktärerna och gör dem tilldra- gande.
 
Clockwork Angel inleds med en actionfylld och spännande början som direkt fick mig att fängslas. Framåt mitten förlorar romanen fart och lite av mitt intresse förlorades, men allt som allt håller sig tempot på en stadig nivå. 
 
Tessa är en mycket intressant protagonist att följa och hennes förmågor är fascinerande att läsa om. De unika krafter hon har ger boken en oförneklig styrka som uppslukar läsaren. Scenerna där Tessa omvandlar sig till en annan person uppvisar vilken kreativitet Clare besitter och är de bästa delarna i romanen. En annan karaktär jag tycker om är Jem. Med skillnad från den Jace-liknande William är Jem öppen och omtänksam; något som attraherar mig betydligt mer än den uttjatade bad boy-attityden. De rest- erande sidkaraktärerna gjorde dock inget större intryck på mig.
 
Clockwork Angel är en intresseväckande början till trilogin. Cassandra Clare har skapat ett gäng engagerande karaktärer och byggt upp en värld som är fascinerande att få ta del utav. Fast tempot svajar ibland är helhetsintrycket positivt.
 

Burying the Ex

Regissör: Joe Dante.
Längd: 89 minuter.
Åldersgräns: 15 år.
Release-datum: 2016-06-13.
Skådespelare: Anton Yelchin, Ashley Greene, Alexan- dra Daddario, Oliver Cooper etc.
Filmbolag: Scanbox.
 
"Max är känd för att vara en genomschyst person. Till sin stora skräck ser han sig tvingad att göra slut med sin tjej Evelyn då hon visat upp helt nya sidor av sin personlighet efter att de flyttat ihop. Men ödet hinner före när Evelyn blir överkörd av en buss och dör. Max inser dock att singellivet inte är något som passar honom och blir snart förälskad i Olivia. När Evelyn högst oväntat återvänder från de döda för att återförenas med honom blir läget ytterst komplicerat för alla parter."
 
Fast Burying the ex är marknadsförd som en romantisk skräckkomedi är den varken otäck, romantisk eller underhållande.  Genom en stereotypisk handling, ett oinspirerat koncept och överdrivna effekter blir filmen istället fånig. 
 
Den avundsjuka Evelyn gör en stor grej av allt. 
 
Skådespelarna lyckas inte imponera på mig och de flesta insatserna känns krystade. Anton Yelchins (Star Trek) prestation är lam, Ashley Green (Twilight) överspelar och Alexandra Daddario (San Andreas) dras ned av sin slätstrukna karaktär. Faktum är att ingen av de fiktiva personerna fångade mitt intresse: huvudpersonen Max är alldeles för eftergiven och flickvännen Evelyn irriterar med sitt självupptagna uppförande.
 
Efter flickvännens död blir Max tillsammans med Olivia. 
 
På grund av orealistiska effekter, mediokra skådespelarprestationer samt den mycket begränsade miljön upplevs Burying the Ex som en klyschig B-film med allt för få ljusa stunder för att väga upp för bristerna.
 

Nytt i samlingen, #146

I förrgår anlände ett paket från Rabén&Sjögren. 
 
 
Paketet innehöll den efterlängtade boken Själarnas bibliotek (org. Library of Souls) av Ransom Riggs. Det är den tredje och avslutande delen i Miss Peregrines Besynnerliga Barn-serien, som handlar en grupp föräldralösa barn, som blir jagade på grund av sina övernaturliga krafter. Första boken i trilogin har även blivit till en film regisserad av Tim Burton och med bland annat Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, Judi Dench, Terence Stamp och Allison Janney i huvudrollerna. Stort tack, Rabén & Sjö- gren!

Pretty Little Liars, säsong 6

Skapare: I. Marlene King.
Längd: 846 minuter.
Antal avsnitt: 21 stycken.
Åldersgräns: 11 år.
Skådespelare: Troian Bellisario, Ashley Benson, Lucy Hale, Shay Mitchell, Sasha Pieterse, Janel Parrish etc.
Release-datum: 2016-05-23.
Filmbolag: Warner Bros.
 
"Aria, Emily, Hanna, Spencer och Mona fångas utanför dockhuset, och medan tjejerna kämpar för sin över- levnad så fortsätter Ezra, Caleb och Toby att söka efter dem, och lyckas till slut sätta stopp för A:s spel. Men mysteriet är inte löst för det. Fem år framåt i tiden finns nya hemligheter, nya lögner och en helt ny stil."
 
Sakta men säkert blir Pretty Little Liars mindre tilltalande. På grund av det allt mer överdrivna och klyschiga upplägget börjar serien spåra ur. Många handlingstrådar läm- nas dessutom obesvarade, och de viktiga detaljerna som glöms bort avslöjar säsongens avsaknad av ett genomtänkt manus.
 
Fångade utanför dockhuset försöker tjejerna överleva. 
 
Förutom de vanligt förekommande tillbakablickarna innehåller säsongen även två tidshopp som förflyttar tittaren framåt i tiden, varav den första är på tre veckor. Tidshoppet fungerar någorlunda bra, men gör att säsongens första halva upplevs som påskyndad, och en värdefull chans att utforska dockhuset förloras. Det andra tidshoppet – som är på fem år – är mer förödande. Att utelämna en så stor del av de numera vuxna karaktärernas liv är ett stort misstag, och jag uppskattade inte att behöva lära känna dem på nytt så här långt in i serien. Därtill upprepar de som vuxna sina tidigare misstag, vilket gör att serien upplevs som tramsigare.
 
A gör allt för att krossa tjejerna. 
 
Trogna tittare till serien har länge grubblat över vem A egentligen är: något som vi i den sjätte säsongen får reda på. Men till min stora besvikelse är avslöjandet av identiteten och motivet bakom tjejernas stalker riktigt antiklimatiskt. Det till synes improviserade uppdagandet har ogenomtänkta detaljer som hamnar i konflikt med seriens tidigare händelser. Därtill används karaktärer tittaren inte känner ordentligt som nyckelpersoner i avslöjandet, vilket gör att seriens eftertraktade höjdpunkt uteblir. Efter den sex år långa uppladdningen känns upplösningen minst sagt matt.
 
Fem år senare tvingas tjejerna tillbaka till Rosewood. 
 
Den sjätte säsongens elfte avsnitt kallas ”Pretty Little Liars: Five Years Forward” och består utav intervjuer med de medverkande. Det är intressant att höra vad skådespelarna har att säga, men i min mening hör detta hemma bland extramaterialet och inte som ett individuellt avsnitt. Upplägget gjorde mig mest irriterad, både för att det berövar tittaren på vad som förmodas vara ett riktigt avsnitt, men också för att intervjuerna spoilar om kommande händelser.
 
Till slut kommer sanningen om A fram. 
 
Säsongen brister på många punkter, men jag kan inte förmå mig att ogilla serien. Jag har fäst mig vid karaktärerna och finner de överdrivna intrigerna gripande. Trots att min hjärna noterade alla fel lät mitt hjärta sig hänföras och ett beroende uppstod. Så, fast jag är mycket besviken på detta tillskott kan jag inte låta bli att se fram emot fortsättningen.
 

Månadssammanfattning: juni 2016

Som alltid sammanfattar jag månadens publicerade recensioner och tillskotten i sam- lingen. För att komma till recensionerna klickar du på bildlänkarna, som är placerade i betygsordning. Recensionerna hittas även i menyn.
 
 
 
 
 • Spökslottet av Peter Bergting - R
 • Himmelska eldens stad av Cassandra Clare - R
 • När livet börjar om av Lucy Dillon - R
 • Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl - R
 • Häxorna av Roald Dahl - R
 • Den fantastiska räven av Roald Dahl - R
 • I dina ögon av Sarah Dessen - R
 • Krigarens svärd av Rick Riordan - R
 • Pojken som kallades det av Dave Pelzer - R
 • För evigt av Anna Todd - R
 • Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden - R
 • To be Read at Dusk av Charles Dickens
 • Du, bara av Anna Ahlund - R
 • Vicious av Victoria Schwab
 • The Crown av Kiera Cass
 • Clockwork Angel av Cassandra Clare
 • Clockwork Prince av Cassandra Clare
 • Clockwork Princess av Cassandra Clare
 • The Assassin's Blade av Sarah J. Maas
 • Virtnetspelen - nivå: dödlig av James Dashner - R
 • The Driftless Area - R
 • The Assassin - R
 • Alvin och gänget: gasen i botten - R
 • The 5th Wave - R
 • 13 Hours - R
 • Zoolander No. 2 - R
 • Independence Day: Attacker Edition - R
 • The Danish Girl - R
 • The Forest - R
 • By the Sea - R
 • Burying the Ex - R
 • The Search - R
 • Deadpool - R
 
 • Solsidan, säsong 5
 • Pretty Little Liars, säsong 6
 • The Shannara Chronicles, säsong 1
 • The Mentalist, säsong 1
 • The Mentalist, säsong 2
 • The Mentalist, säsong 3
 • The Mentalist, säsong 4
 • The Mentalist, säsong 5
 • The Mentalist, säsong 6
 • The Mentalist, säsong 7

RSS 2.0