No och jag

Fakta:
No och jag är en fristående bok av Delphine De Vigan som jag läste till svenskan i skolan. De Vigan är en fransförfattare och No och jag är hennes fjärde roman.
 
Handling:
"Lou Bertignac - en överintelligent tjej på 13 år - är minst, yngst och bäst i klassen. Hon är det enda barnet i en familj med en deprimerad mamma och en vanmäktig pappa. Hon tänker ut olika teorier för att tämja världen och är hemligt kär i Lucas, som är längst, sämst men coolast i klassen. När Lou förbereder ett föredrag som hon tvingas hålla inför klassen väljer hon på måfå att prata om uteliggare. På Gare d'Austerlitz träffar hon No, en artonårig, hemlös tjej som låter sig intervjuas inför föredraget. Men det går längre än så: de blir vänner och vänskapen vänder upp och ner på Lous tillvaro. Hon beslutar sig för att försöka rädda No och ge henne ett hem och en familj."
 
 
Recension:
Detta var en bok som vi var tvugna att läsa till svensklektionen. Den utspelar sig i Paris med de två huvudkaraktärerna No och Lou. No är hemlös och lever i ett samhälle där den starkaste vinner, djurens lagar lyder, det är otryggt och våldsamt. Hon måste flytta från härberge till härberge och är hela tiden omgiven av okända människor. Lous samhälle däremot utgörs av skolan och familjen, och trots att hon är utstött så har hon råd att drömma. En dag slås deras samhällen samman när de blir vänner.
 
Poängen med boken är bra, att visa hur olika samhällena kan vara i en och samma stad, visa olika kontraster på livet. Men för att vara helt ärlig hände det inte särskilt mycket. Så är det dock oftast med böcker man måste läsa till skolan, men jag skulle önska att man någon gång skulle läsa en riktigt bra bok.
 
Boken är fylld med känslor men inte starka sådana. Det blev lite lamt, De Vigan ville hela tiden beröra, men det blev för klickéigt och ointressant och inte ett dugg berörande.
 
Jag rekomenderar boken för er som vill läsa om skilda världar och om hur det kan vara att inte ha något hem, men om det är spänning, romantik och tempo du söker är inte No Och Jag boken du söker.
 
Betyg: 4,5/10

Favoritkaraktär: Lucas
Sidanal: 223
Första meningen: "Mademoiselle Bertignac, jag hittar inte ert namn på listan över dem som ska hålla föredrag."
Författare:

Antal böcker lästa 2012:
85

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback