A Game Of Thrones

Fakta:
A Game of Thrones är den första delen av hittills sju i serien A Song of Ice and Fire av författaren George R. R. Martin. De övriga böckerna i serien är A Storm of Swords, A Clash of Kings, A Feast for Crows, A Dance of Dragons, The Winds of Winter och A Dream of Summer. Böckerna publiseras med cirka sex års mellanrum. A Song of Ice and Fire baserar tv-serien Game of Thrones av HBO som hittils visat två säsonger på tv.
 
Handling:
"Kings and queens, knights and renegadesm liars, lords and honest men... all will play the Game of Thrones.
Summers span decades. Winter can last a lifetime. And the struggle for the Iron Throne has begun. It will stretch from the south, where heat beeds plot, lust and intruiges to the vast frozen north, where a 700-foot wall of ice protects the kingdom from the dark forces that lie beyond.
As Warden of the North, Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must... and a dead enemy is a thing of beauty.
The old gods have no power in the south, Stark's family is divided and there is treachery at court. Worse, a vangeance-mad boy has grown to maturity in exile in the Free Cities beyond the sea. Heir of the mad Dragon King deposed by Robert, he claims the Iron Throne.
In the game of thrones, you win or you die."
 

Recension:
Jag har tidigare sett första säsongen av tv-serien; vilken jag älskade. Jag tänkte att filmer och tv-serier brukar skilja mycket från böckerna, så det skulle inte göra någon skillnad. Men där hade jag fel. Jag kände så att de var exakt likadana; händelserna och till och med allt de sade var precis som i boken. Den enda egentliga skillnaden jag märkte av var karaktärernas åldrar, som i böckerna var mycket yngre. Annars brukar man tycka att boken är mer utvecklande än serien, men i det här fallet måste jag säga att det är tvärt om.
 
Boken var spännande och hade tempo, men jag fastnade inte riktigt för den. Kanske var det just på grund av att jag sett tv-serien, men jag tror att det är för att den var för tung. Och då menar jag inte vikten utan texten. Jag kände att den var jobbig att läsa trots att den enligt mig var lättläst med okomplicerad engelska.
 
Jag gillar att det inte var för långa kapitel. Med bokens längd hade jag trott att det skulle vara kapitel på ungefär 35 sidor som i många fantasyböcker, men jag blev glatt överraskad när jag märkte att de låg på ungefär 5-10 sidor per kapitel. Dock var kapitlerna indelade lite fel tycker jag. Det handlade mest om de mer ointressanta personerna och mindre om de jag verkligen velat läsa mer om. Den jag ansåg inte var särskilt roligt att läsa om var bland annat Catelyn. Men jag älskade många av karaktärerna och gillade att många av dess karaktärersbeskrivningar skedde genom deras handlingar och tilltal och inte genom rad upp och ner med detaljer.
 
Det jag blev lite besviken på var att det var mer kungaspel än fantasy. Jag hade bland annat velat veta mer om "The White Walkers". Men stort sätt, och borträknat några långtråkiga stunder, var boken väldigt bra. Den tog förstås lite längre tid att läsa än vad det brukar ta för mig att läsa en bok, men jag klarade av de ungefär åttahundra sidorna på en vecka, trots skolarbete. Jag rekomenderar verkligen boken för er som gillar intriger och historia, kungariken och drakar, för er som gillar tvister och olika skildringar av mänskligheten, och för er som gillar high fantasy så klart.
 
Jag kommer garanterat att fortsätta att läsa serien (eftersom jag har de fyra första böckerna här hemma...) men jag kommer att ta långa pauser i mellan. Det känns som om jag inte kommer att orka läsa en high fantasy på ett tag nu.
 
Betyg: 8/10

Favoritkaraktär: Daenerys Targaryen
Sidantal: 780
Första meningen: "'We should start back,' Gared urged as the wood began to grow dark aroud them."
Författare:

Böcker lästa 2012: 73

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback