Dear John

Fakta:
Dear John är en bok av Nicholas Sparks. Den har, precis som resten av hans sexton böcker, gjorts till en film vars trailer du kan finna här.
 
Handling:
"An angry rebel, John dropped out of school and enlisted in the Army, not knowing what else to do with his life--until he meets the girl of his dreams, Savannah. Their mutual attraction quickly grows into the kind of love that leaves Savannah waiting for John to finish his tour of duty, and John wanting to settle down with the woman who has captured his heart. But 9/11 changes everything. John feels it is his duty to re-enlist. And sadly, the long separation finds Savannah falling in love with someone else. "Dear John," the letter read...and with those two words, a heart was broken and two lives were changed forever. Returning home, John must come to grips with the fact that Savannah, now married, is still his true love—and face the hardest decision of his life."
 
Recension:
Nicholas Sparks är, som ni vet, en av mina favoritförfattare. Han har ett annorlunda sett att skriva. Texten är formell, men hans ord är vackra och förmedlar otroligt många starka känslor. Hittills har jag läst fem av hans böcker, och ingen av dem har varit dålig. Men Dear John var garanterat sämst.
 
Som sagt, boken var ändå bra, men jag fastnade inte för den lika mycket som hans andra böcker. Exempelvis Safe Haven eller The Last Song som är mina absoluta favoritböcker av Sparks har mycket mer jag kan relatera till och mycket starkare känslor (grät till båda dem). Dear John är känslosam, ja, men den förmedlade helt enkelt inte känslorna vidare till läsaren på samma sätt.
 
Vissa karaktärer i boken älskar jag, medan jag avskyr andra. Eller avskyr är ett starkt ord, men det finns karaktärer som jag inte gillar. Men mina favoritkaraktärer är faktigst Tim samt Johns pappa (nämns ens hans namn i boken..?). Jag gillar Tim just för att han bryr som om andra mer än om sig själv, samt Johns pappa för att han har ett så gott hjärta och att han är så unik. Och båda två lyckades de krossa mitt hjärta.
 
Jag gillar att boken är lite psykologivetenskaplig. Boken både lär läsaren om olika mentala sjukdomar samtidigt som man kommer nära karaktärer drabbade av dessa. Det gör att man blir mer förstående för sådana situationer, men boken fick även en hel del känslor inblandade just tack vare att vissa karaktärer hade till exempel asperber och autism.
 
Om du har sett filmen Dear John (själv gillade jag tyvärr inte den) så kan jag säga att jag ändå tyckte om boken mer än filmen. Filmen förmedlade inte alls samma känslor och tankar som Sparks så profissionellt förmedlade. Dock kunde boken bli rätt seg - vilket jag blev extremt förvånad över. För även om jag kanske inte superälskade The Notebook så blev den aldrig seg, och inte heller de andra böckerna jag läst av Sparks. De har alltid haft högt tempo och spänning på topp. Men ja, Dear John, den var seg.
 
Boken Dear John är uppdelar i tre delar och för att vara ärligt så kände jag inte särskillt mycket för de två första delarna. Dock älskade jag den tredje delen, men inte såpass mycket för att det skulle bygga upp betyget särskillt mycket. Jag har hört att vissa inte gillade slutet, att det var för deprimernade, men jag gillade faktigst det väldigt mycket. Det kändes realtistiskt och vackert på något sätt. Det kändes verkligen som om karaktären kom till insikt om hur verkligheten fungerade och det gillade verkligen jag. Och Sparks är verkligen en expert på cirkulation. Slutet återkopplas till en början man inte riktigt förstod först, men som när man läst klart boken kändes otroligt vacker.
 
Men om du är intresserad av att läsa någonting av Nicholas Sparks så börja inte med Dear John, trots att den var bra. Börja med Safe Haven eller The Last Song som fick 9,5 respektive 9 som betyg. Denna får tyvärr lite lägre.
 
Favoritkaraktär: Johns pappa 
Sidantal: 335
 
Rekomenderar till: er som gillar psykologivetenskapliga böcker med romans.
Rekomenderar inte till: er som söker någonting med högt tempo.
 
Första meningen: "What does it mean to truly love another?"
  
Exempel på andra omslag:
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback