Giftet

Fakta:
Giftet är den svenska översättningen av Poison Study av Maria V. Snyder - den första boken i Yelena Zaltana serien (org. Study). Giftet publiseras av bokförlaget Harlequin. Övriga böcker i serien är Magic Study (sv. Magin), och Fire Study, men det finns även mellanböcker kallade Assassin Study, Power Study samt Ice Study. Ytterligare tre böcker beräknas tillkomma huvudserien.
 
Handling:
"Instängd i mörkret som omsluter mig som en kista har jag inget som distraherar mig från mina minnen - minnena av att döda Reyad. Han förtjänade att dö, men enligt lagen gör även jag det. Här i Ixia är straffet för mord avrättning. Och nu väntar jag på bödeln. Men samma lag som fördömer mig kan också rädda mig. Ixias provsmakare - som försäkrar att befälhavarens mat inte är förgiftad - har dött. Och enligt lagen ska den fånge som står på tur för avrättning erbjudas jobbet. Det vill säga jag."
 
Recension:
Redan från början märkte jag att boken skulle få en otorligt unik handling. Från och med första sidan, ja första meningen, visste jag att boken var något för mig. Den hade redan från start ett otroligt intressant upplägg.
 
Takten var lagom genom hela boken. Ingenting hände helt plötsligt, men det segade inte sig fram heller. Händelserna överlappade inte varandra men kom tätt inpå vilket höll spänningen på topp. Till det fanns mycket action och underbar magi.
 
Karaktärerna var härliga och intressanta. Möjligtvis var de lite overkliga, lite väl perfekta - jag vill oftast ha brister i mina karaktärer så att jag kan relatera till dem och så att de känns mer realistiska - men deras charm förhöjde deras brister. Jag gillar även att romantiken finns där, men inte är i centrum. Att den dessutom växte fram successivt och inte var insta-love var definitivt ett plus!
 
Jag gillade verkligen Snyders sätt att skriva. Spåket var enkelt och hon beskriver väl händelser och karaktärer utan att överanvända adjektiv. Hon ger en bakgrund till så gott som allt vilket gör att det känns som om man känner karaktärerna personligen, som om man varit en del av deras förflutna. Att man vet mer om bakgrunderna gör även att man känner mer för dem och bryr sig om vad som händer med individerna.

Sammanfattningsvis var Giftet en jättebra debutbok med mycket spänning och intresseväckande unikhet. Trots att det är paranormal romance utspelar sig boken i en helt annan värld: med annorlunda uppbyggt samhälle och livsstilar. Jag vill definitivt läsa fortsättningen, Magin, och hoppas att resten av serien översätts till svenska och överraskar minst lika mycket som denna.
Favoritkaraktär: Valek
Sidantal: 363
 
Rekomenderar till: er som uppskattar unika historier med mycket spänning.
Rekomenderar inte till: er som vill ha mycket romantik eller inte gillar en huvudkaraktär i dödsfara.
 
Första meningen: "Instängd i mörkret som omslöt mig som en kista hade jag inget som distraherade mig från mina minnen."
 
Exempel för engelska böckers omslag:
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback