Rör Mig Inte

Fakta:
Rör Mig Inte är den första översatta delen i Tahareh Mafis trilogi. Orginaltiteln är Shatter Me. Efterföljaren är Rädda Mig Inte (org: Unravel Me) och det finns även en mellanbok kallad Falla Sönder (org: Destroy Me). Ännu en mellanbok släpps den 17 december 2013 och den sista och avslutande delen i trilogin kommer ut i februari 2014.
 
Handling:
"Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg. Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu. Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem."
 
Recension:
Wow, jag vet knappt vad jag ska skriva. Jag hade läst enormt många recensioner till Rör Mig Inte och så gott som alla var extremt entusiastiska. Därför trodde jag att jag skulle ha alldeles för höga förhoppningar när jag själv läste boken, men där hade jag fel. Jag älskade verkligen den.
 
Redan från första sidan visste jag att jag skulle gilla boken - jag visste bara inte hur mycket. Boken hade från början till slut ett intenstivt tempo med massor av spänning. Detta gjorda att jag inte kunde släppa taget om boken, utan läste ut den på en sittning. Sidorna flög verkligen förbi och helt plötsligt var den slut (tur att jag har Falla Sönder och Rädda Mig Inte här hemma annars skulle jag bli galen!).
 
Jag älskar alla karaktärerna - ja du såg rätt, alla. Även den så kallade "bad guy" storgillade jag, just för att de alla var så välbeskrivna och realistiska. För mig i världen inte uppdelad i ont och gott utan alla har lite ondska och lite godhet i sig, och det tycker jag verkligen Mafi lyckades förmedla. Även för den mest "elaka" karaktären fick jag medlidande känslor, och det är riktigt proffisionellt gjort av författaren. Själva huvudkaraktärerna ansåg jag var otroligt passionerade och starka och jag älskar hur karaktärsutvecklingen fortskred genom hela boken.
 
Tahereh Mafi använder ett ovanligt språk, både med meningsuppbyggnader och överstrykta överstrykta ord. Hon använder mycket upprepningar och metaforer, och allt detta störde jag mig först på (kanske de tio första sidorna) men jag vande mig otroligt snabbt med det unika språket och fastnade snarare mer för Mafis orginella stil än de vanliga skrivsätten. Jag tycker att överstrykningarna blev ett väldigt bra sätt att förmedla huvudkaraktären, eftersom både känslor och tankar ofta var väldigt kluvna för individen och då kunde förmedlas fullt ut genom att visa hela tanken men ändå stryka bort den delen som inte skulle framhävas som slutgiltig. Det blev liksom som om huvudkaraktären skrivit ner allting som hänt och att det var den texten vi läste ifrån.
 
Handlingen i Rör Mig Inte trollband mig verkligen. Jag tycker att Mafi har haft en fantastisk fantasi och jag älskade allting från huvudkaraktärens krafter, till den lite smått obehagliga miljön där hon befann sig till hur hela den dystopiska världen ser ut. När det sedan finns mycket action och dessutom passionerad romantik lyfte betyget i värde. Boken hade även många överraskningar och tvister som jag inte hade kunnat gissa mig till. Det enda negativa jag kommer på är att jag hade hoppats på en starkare cliffhanger till slutet, men det är ingenting superviktigt.
 
Jag ska så snart jag kan plocka upp fortsättningen till Rör Mig Inte och jag hoppas att den är minst lika bra, eftersom jag älskade denna. Den hade mycket känslor, älskvärda karaktärer, kärlek, hopp, spänning och mycket tempo. Detta är en bok jag tror skulle passa till både män och kvinnor, och jag skulle rekomendera denna till alla.
Favoritkaraktär: Warner
Sidantal: 302
 
Rekomenderar till: er som gillar böcker uppbyggna på passion och fara/spänning.
Rekomenderar inte till: er som är väldigt emot ett annorlunda språk.
 
Första meningen: "Jag har varit inlåst i 264 dagar."

Omslag för engelska böcker:
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback