The Hobbit: An Unexpected Journey

Fakta:
The Hobbit: An Unexpected Journey är den första filmen i Hobbit-trilogin, som är prequeln till Lord of the Rings-trilogin. Övriga delar i Hobbit-trilogin är The Desolation of Smaug samt The Battle of the Five Armies (byttes från There and back again). Hobbiten är regisserad av Peter Jackson och orginalspråket är engelska. Filmen släpptes 8 april 2013 och är ungefär 166 minuter lång, inom äventyrsgenrén.
 
Handling:
"Detta är historien om resan som Bilbo Bagger ger sig ut på för att återkräva dvärgarnas kungadöme Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Efter att ha blivit uppsökt av trollkarlen Gandalf grå befinner sig Bilbo plötsligt i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den legendariske krigaren Thorin Ekensköld. Vägen mot dvärgarnas rike går över vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt. Målet för resan är Ensliga berget, men först måste de ta sig genom dvärgarnas tunnlar. Det är här Bilbo träffar den varelse som kommer att påverka resten av hans liv – Gollum. Ensam med Gollum vid stranden till en underjordisk sjö upptäcker den intet ont anande Bilbo både ett mod och en falskhet inom sig, något han inte tidigare känt. Det är också nu som Gollums skatt, ringen som besitter en oväntad kraft och makt, hamnar i Bilbos ägo. En enkel guldring som bestämmer Midgårds öde på ett sätt som Bilbo inte ens kan föreställa sig i sin livligaste fantasi ..."
 
Recension:
Jag har verkligen kluvna känslor angående Hobbiten. Jag älskar ju Lord of the Rings-trilogin och därför hade jag skyhöga förhoppningar på Hobbiten. Och den var verkligen bra, men ändå känner jag att jag älskhatar den.
 
 
Det jag reagerar mest på är uppbyggnaden av filmen. I Lord of the Rings trilogin gjordes allting noggrant för hand vilket syns i filmerna. Allting ser verkligt och realistiskt ut just för att det är verkligt. Orcherna och monstrerna såg ut så som de gjorde i filmerna i verkligheten med otroligt smink och masker. Det fanns otroligt många detaljer, som även inte synns på bild, som gjorde filmerna levande. Men i Hobbiten har de inte gjort allting för hand.
 
 
Peter Jackson och hans gäng har använt sig av otroligt många datoranimeringar. Och de är fantastiskt gjorda och ser så läckert ut - men det känns inte som om det finns lika mycket detaljer, och som om den helt enkelt inte är lika noggrant gjord som orginaltrilogin. Det var vid väldigt många tillfällen jag jämförde animeringarna med Avatar, speciellt när karaktären Azog visades. Men jag måste medge att animationerna var helt otroliga och bland annat vargarna var otroligt läckert gjorda.
 
 
Med det sagt så var filmen ändå bra. Med sina effekter och häftiga animeringar ökade spänningen och trots lite sega tillfällen lite här och var ökade ändå pulsen effektivt. Man fick återse karaktärer och skådespelare så som Christopher Lee (Saruman), Ian McKellan (Gandalf), Elijah Wood (Frodo), Cate Blanchette (Galadriel), Hugo Weaving (Elrond) och många många fler. Detta gjorde ändå att jag kunde känna en relation till Hobbiten, att de gamla karaktärerna och skådisarna kopplade filmen till orginaltrilogin. I nästa del av Hobbiten kommer ännu fler skådespelare tillbaka, bland annat Orlando Bloom (Legolas).
 
 
Hobbiten var otroligt rolig också. Och jag vet inte riktigt hur jag känner angående det. För mig är Sagan om Ringen  tempofylld och späckad med spänning. Visst har orginaltrilogin också humor med bland annat Merry och Pippin samt Legolas och Gimli, men det kändes lite som om Hobbiten var mer en komedi vid vissa tillfällen. Men det kan helt enkelt vara jag som har svårt att sadla om från min favorittrilogi till en ny fortsättning med nya tekniker och metoder att skapa film.
 
 
Allt som allt var ärligt talat Hobbiten riktigt bra. Lite förutsägbar, lite seg och lite clichéig men ändå fantastisk. Mötet med Gollum var både spännande och roligt och förhöjde verkligen både känslan för filmen och förståelsen för lilla schitzo-Smeagul. Du skulle kunna se filmen även om du inte sett orginaltrilogin, men du förstår garanterat mer av händelserna om du sett Lord of the Rings.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback