Tron på ett mirakel
Fakta:
Tron på mirakel (org. True believer) är en av Nicholas Sparks sjutton böcker. Den publiceras av Fenix bokförlag och är på 277 sidor.Handling:
"Jeremy Marsh ölskar sitt liv: pulsen i New York, arbetet som journalist, kvinnorna som flockas kring honom... Uppdraget i den sömniga småstaden Boone Creek ser han som avkoppling, och artikeln han ska göra research inför tycks bli en enkel sak. Ljusfenomen har setts på den lilla stadens kyrkogård, och skeptikern Jeremy tänker sticka hål på teorin att det skulle röra sig om något övernaturligt. Biblotekarien Lexie är en typisk småstadskvinna - och dessutom barnbarn till traktens sierska - och hon går med på att hjälpa Jeremy med hans artikel. Trots olikheterna uppstår snart känslor mellan dem, men kan kärleken verkligen överbygga dem?"
Recension:
Jag är så himla besviken på Tron på ett mirakel. Nicholas Sparks har jättelänge varit en av mina favoritförfattare, hans böcker har alltid varit känsloväckande och fått höga betyg av mig. Men Tron på ett mirakel gjorde mig så otroligt frustrerad och jag saknar verkligen den Sparks jag bedårade.
Karaktärerna var platta och alldeles för klichéfyllda för min smak, det är allt jag har att säga om dem. Jag tycker att det var ett intressant tillägg med spöklegender men inte alls tillräckligt fascinerande för att hålla fast mig vid läsningen. Boken var från början till slut väldigt seg och jag kom att undra varför jag ens fortsatte läsa.
Annars när jag läst någon av Sparks underbara böcker, exempelvis Safe haven, så har det känts som att Sparks ansträngt sig mycket mer än de flesta andra författare, med både språk, karaktärer och handling. Men det kändes ärligt talat som att han snabbskrivit Tron på ett mirakel utan någon större eftertanke. Självklart påverkades detta faktum även med att översättningen av Fenix-bokförlag är usel. Jag har aldrig gillat det bokförlaget på grund av deras översättningar och efter denna bok har jag bestämt mig för att aldrig mer läsa något publicerat av dem.
Jag saknade även det traditionella tragiska slutet som Sparks står för. Varje gång jag läst en bok av honom har det funnits ett djup och väldigt mycket känslor inblandade. Han brukar ta upp psykologiska aspekter, sjukdomar och livets gång, men Tron på ett mirakel hade inget av det. En del av mig under till och med om det verkligen är Nicholas Sparks som skrivit boken, för den är inte ens i näriheten av den klass som hans andra böcker är i.
Sammanfattningsvis var boken en stor besvikelse. Handlingen var otillräcklig, tempot segt och karaktärerna platta. Översättningen var inte bra och Sparks skyndar genom sitt berättande och hoppar över det symboliska djup man ofta finner i hans historier. Detta är alltså inte en bok jag rekommenderar, men det betyder inte att du ska ge upp angående Nicholas Sparks. Han är en fantastisk författare, och han har skrivit några av mina absoluta favoritböcker.
Genomsnittlig känsla:
Rekommenderar till: dig som vill ha ditt Sparks-läsande komplett.
Rekommenderar inte till: dig som söker någonting djupt och romantiskt.
Första meningen: "Jeremy Marsh satt tillsammans med den övriga studiopubliken och kände sig ovanligt iögonfallande."