Downton Abbey säsong 1

Fakta:
Första säsongen av Downton Abbey är inspelad 2010. Den är 360 minuter lång och består av 7 avsnitt. Serien rekommenderas från 11 år, och i huvudrollerna får vi se Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Maggie Smith, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern med flera.
 
Handling:
"När den osänkbara Titanic går i djupet 1912 drabbas många människor. På godset Downton Abbey får olyckan oanade konsekvenser, när det visar sig att två av släkten Granthams huvudarvingar omkommit. I Downton Abbeys vackra salonger och sovrum lever godsägaren och hans familj, men i och kring köksregionerna lever tjänstefolket, som håller lika hårt fast vid sina traditioner och roller som godsägarens familj. Bland de som lever en trappa ned är det många som ser sitt arbete för familjen Crawleys som ett kall, men några är bara på genomresa på jakt efter nya äventyr. En stor skillnad är dock att alla där "nere" vet mycket om dem där uppe, men att de ovanför inte har en aning om dem."
 
Recension:
Jag hade inga särskilda förhoppningar på Downton Abbey men jag måste säga att jag är glatt överraskad. Den inte är en ny favoritserie (än) men den är utan tvekan riktigt bra. Den skildrar 1900-talet på ett färggrant och realistiskt sätt, samt är väldigt trogen den dåtida verkligheten; med människors bristande rättigheter och deras beteenden.

Familjen träffar den nya arvtagaren.

Downton Abbey är en sådan serie där skådespelarna och karaktärerna bygger upp handlingen. Ofta i tv-serier händer det väldigt mycket för att göra serien intressant och värd att följa, men i Downton Abbey är det karaktärerna som är intressanta. Det händer inte mycket runt omkring, men det är endå en fröjd att se den realistiska skildringen av 1900-talets människor, och alla dess kontraster.

Tjänstefolket lever separata liv på Downton.
 
Alla skådespelare är riktigt begåvade, men jag gillar speciellt Maggie Smith (Harry Potter) som spelar fräcka Violet, Joanne Froggatt (Robin Hood) som spelar Anna, Jim Carter (The golden compass) som spelar Carson, Jessica Brown Findlay (Frankenstein) som spelar Sybil, Brendan Coyle (Lark rise to candleford) som spelar John, samt Rose Leslie (Game of thrones) som spelar Gwen. De tillför en slags passion, känsla, som gör serien både underhållande, charmig och otroligt mysig att följa. Deras karaktärer känns empatiska, humoristiska och älskvärda.
 
Den välbärgade familjen välkomnar en gäst.
 
Avslutningsvis så är första säsongen av Downton Abbey definitivt sevärd. Den känns väldigt välgjord; med vackra kostymer, bra musik och välplanerade karaktärer. Skådespelarna är begåvade och serien har en ovanlig charm. Det är ingen serie du ska se om du vill ha något tempofyllt eller spännande, men vill du sitta med ett leende på läpparna genom en serie som skildrar 1900-talets livsstil, så passar den perfekt.

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback