Downton Abbey, säsong 5

Fakta:
I den femte säsongen av Downton Abbey får vi se Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Rob James-Collier, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Lesley Nicol, Maggie Smith, Penelope Wilton, Lily James och Allen Leech i huvudrollerna. Säsongen är 418 minuter lång, består av 8 avsnitt och rekommenderas från 11 år. Den spelades in 2014.
 
Handling:
"En ny Labour-regering inleder förändringar som känns i hela landet och livet på Downton lämnas inte orört. Robert, Mary och Branson måste tillsammans hantera de nya förutsättningarna för att säkra godsets framtid åt kommande generationer. Mary accepterar äntligen att hon skulle vilja gifta sig igen, men kommer hon någonsin kunna bli lika lycklig som hon var med Matthew? Samtidigt lider Edith under bördan av sin fruktansvärda hemlighet. En trappa ner börjar tjänarna tänka på vilka effekter samhällsförändringarna kan komma att få på deras arbetsliv. Medan Daisys sinne öppnas för nya möjligheter växer fru Patmores ångest. Anna och Bates har ridit ut många stormar och börjar äntligen planera sin framtid. men kommer de verkligen att kunna gå vidare trots sin väldigt smärtsamma historia, eller kommer hemligheter i det förflutna återigen att hota deras chanser att någonsin kunna bli lyckliga?"
 
Recension:
Den femte säsongen av Downton Abbey är ett mästerverk. Serien är otroligt välgjord och kostymerna är fabulöst praktfulla, eleganta och välskapta. Manuset är genomtänkt och säsongen har en hel del starka och minnesvärda dialoger med rappa repliker. Musiken är ljuvlig och stämningsfull och redan vid det tjusiga introt fängslas tittaren. Jag vördar hur intromusiken, i en strålande övergång, flyter in i avsnittens början och skapar ett särpräglat och enhetligt intryck.
 
Trots sina många fester och middagar gör sig familjen tid att umgås med barnen.
 
Miljön i Downton Abbey är fantastisk. Jag älskar de kraftfulla färgerna, de antika byggnaderna och friheten man känner av att se en värld som inte störs av fabriker, elektronik och åtskilliga asfalterade vägar. Istället får vi uppleva en tillvaro med söta små byar, stora åkrar och människor som lever humanitärt och känner en samhörighet till varandra. Som tittare får allt detta mig att känna lycka och tvångslöshet.
 
Mary försöker hjälpa Anna med hennes livsomfattande problem.
 
Som serie är Downton Abbey en glädjespridande nostalgi-kick. Den värmer starkt och får tittaren att sitta med ett oavbrutet leende på läpparna. Den har en charm som ingen annan serie jag sett och är den perfekta mys-serien. Downton Abbey underhåller ideligen men har också framgång när det kommer till att involvera tittaren känslomässigt. Eftersom man blir så personligt engagerad i karaktärerna berörs man också av det som händer dem. Trots att jag klassificerar Downton Abbey som en må bra-serie så lider den ingen brist på dramatik och spännande konflikter.
 
Rose har äntligen hittat kärleken, men det finns de som motsätter sig hennes lycka.
 
Trots de stora klasskillnaderna mellan tjänstefolket och aristokraterna i godset så älskar jag hur oskiljaktiga de är. De lever så skilda liv men har ändå stor tillgivenhet till varandra. Jag tycker det är otroligt intressant att följa dem allesammans, men hyser lite extra kärlek åt tjänarnas fascinerande dagar. I den femte säsongen frodas alla karaktärerna och blottar sin komplexitet. Jag gillar att serien inte lägger allting svart på vitt, utan att alla karaktärerna både har bra och dåliga sidor. Det blir mer verklighetstroget.
 
Mrs. Hughes har egna bekymmer som hon måste hantera.
 
Skådespelarna i serien är makalösa. Joanne Froggatt må vara liten men hon har mer talang i sig än de flesta. Hon har en enastående fallenhet för att påverka tittaren känslomässigt och har en utmärkt kemi med sin kollega Brendan Coyle. Jim Carter och Phyllis Logan är även de storartade. Det är ofta Carter och Logan som bidrar med komik och romantisk värme. De utstrålar en genuin omtanke och det är omöjligt att inte älska dem. Sophie McShera är härligt excentrisk, Lesley Nicol är full av liv och karisma och Lily James är sällsynt förtjusande. Sedan har vi förstås Penelope Wilton, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern och roande Maggie Smith som är så pass begåvade att jag inte behöver skriva mer än så.
 
Ediths förtärande hemlighet förbrukar all hennes tid och energi.
 
Downton Abbey är verkligen en underbar serie. Språket är vackert, miljön tilldragande, musiken ståtlig och kostymerna eleganta. Med rappa dialoger, starka karaktärer och talangfulla skådespelare är Downton Abbey ett längtansfullt och spännande drama som väcker drömmen om en bättre värld.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback