Häxan och lejonet

Fakta
Häxan och lejonet är den första boken som publicerades i Narnia-serien av C. S. Lewis. Boken, som är 183 sidor lång, har nu blivit ompublicerad av Bonnier Carlsen.
 
Handling
"Genom ett klädskåp kommer syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy till landet Narnia, där den Vita häxan härskar och det är evig vinter. Men legenden säger att när fyra människobarn har kommit till landet, då ska lejonet Aslan återvända och befria Narnia ur häxans våld."
 
Recension
Jag är uppvuxen med Narnia-böckerna, och just Häxan och lejonet har varit en stor del utav min barndom. Faktum är att den har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Fast jag vuxit ur bokens målgrupp njuter jag fortfarande av läsningen. 
 
Karaktärerna är vackert uppbyggda och deras oskuldsfullhet är betagande. Syskonen är renhjärtade och godtrogna: något som är sällsynt i modernare romaner. Deras renhet gör att boken känns ärligare på något sätt… vilket griper tag i mig som läsare. Karaktärernas utmärkande personlighetsdrag kompletterar varandra och gör att det är lätt att relatera till dem.
 
C. S. Lewis språk är sagolikt. Sättet han formulerar sig på är praktfullt och intagande, och rytmen i hans ord skapar ett behagligt tempo. Den nytänkande världen Lewis byggt upp är magisk. Texten kompletteras därtill med dekorativa, svartvita illustrationer som ger extra liv åt meningarna.
 
Häxan och lejonet är en roman som passar läsare i alla åldrar. Det spännande och förtrollande äventyret som barnen får ta del utav, kännetecknas för vuxna som en nostalgisk och mysig läsning. Lewis språk är unikt, och att förlora sig i hans magiska värld är en fantastisk upplevelse.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback