Kanske är det allt du behöver veta

Fakta
Kanske är det allt du behöver veta (org. We were liars) är en fristående roman av E. Lockhart. Boken är 259 sidor lång och publiceras av Lavender Lit förlag. 2014 vann denn Goodreads Choice Awards.
 
Handling
"Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före den femtonde sommaren. Somrarna tillbringar den förmögna familjen Sinclair på sin privatägda ö utanför Massachuetts kust. På den polerade ytan är de atletiska, långa och attraktiva - och ingen är misslyckad. Den femtonde sommaren händer något som förändrar allt. Något som Cadence för förtränger minnet av, och ingen vill berätta sanningen för henne. Men vad var det egentligen som hände?"
 
Recension
Kanske är det allt du behöver veta är en hemsökande vacker roman. Med ett kraftfullt koncept, intagande mystik och ett häpnadsväckande avslut fängslar boken och får läsaren att ifrågasätta allt. Genom sin säregna skrivteknik och sitt ljuva, metaforiska språk berör Lockhart på djupet. Bokens enda nackdel är att tempot är relativt långsamt.
 
Romanen är intelligent uppbyggd. Subtila ledtrådar ges under läsningens gång och bygger successivt upp den överraskande avslutningen. Eftersom alla mina teorier om hur allt låg till var långt ifrån sanningen blev slutet överväldigande. Stunden där allt föll på plats var enastående och det var länge sedan jag slogs med sådan häpnad.
 
Något jag uppskattar väldigt mycket med Kanske är det allt du behöver veta är att sidkaraktärerna är lika levande och trovärdiga som protagonisten. Sidkaraktärer har en tendens att hamna i skymundan, men här är även de välutvecklade och intressanta att läsa om.
 
Jag brukar irritera mig på när svenska bokförlag ändrar en boks ursprungliga namn. Men för en gångs skull tycker jag att den svenska boktiteln fungerar mycket bättre än direkta översättningen Vi var lögnare. Den engelska titeln är missledande och Kanske är det allt du behöver veta anknyter bättre till bokens innehåll. 
 
Kanske är det allt du behöver veta ären riktigt bra bok. E. Lockhart imponerar mig med hennes kreativitet och jag älskar sättet som avslöjandet successivt byggs upp. Fast det är en sorglig roman slogs jag av en euforisk känsla när jag förstod hur allt hängde samman. Därtill skulle jag hemskt gärna vilja se Kanske är det allt du behöver veta som film.
 

Kommentarer
Postat av: annamariaa

Läste den för ett tag sedan och var ett vrak efter slutet. Jätte fin bok, verkligen. Jag tycker också att den svenska titeln passar bättre än den engelska. Kram

Svar: Roligt att du också gillade boken! Skulle även du vilja se den som film? :)
Melanie

2016-04-10 @ 12:48:38
URL: http://annamariaa.blogg.se

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback