Kvinnan i guld

Fakta
Kvinnan i guld är verklighetsbaserad film regisserad av Simon Curtis. I huvudrollerna är bland annat Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Charles Dance, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce och Frances Fisher. Filmen är 109 minuter lång, rekommenderas från 15 år och spelades in 2015.
 
Handling
"Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien börjar Maria Altmann sin långa kamp för att återfå de dyrbara ägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren. Bland dem finns Gustav Klimts välkända porträtt av hennes monster, kallad Kvinnan av guld. Tillsammans med sin oerfarne men handlingskraftige advokat tar de sig an en långdragen rättstvist som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol."
 
Recension
Kvinnan i guld är ett starkt drama som uppvisar två paralleller. Den ena följer Maria Altmann i sin ungdom där hon, bosatt i Wein under andra världskriget, fråntogs allt av värde. Det är en gripande handlingsparallell, och atmosfären är spänd. Därtill utgör Tatiana Maslany (Orphan Black) en slående ung Maria.
 
Maria Altmann kräver att rättvisa skipas. 
 
Den andra parallellen utspelar sig ett halvt sekel senare och följer Marias desperata försök i att återfå vad som en gång stals från henne. Helen Mirren (Red) är exceptionell i rollen. Hon levererar sina rappa repliker med glimten i ögat och lyckas samtidigt skildra Marias inre känsloliv på ett kraftfullt och berörande sätt. Här får vi även se en del andra begåvade skådespelares prestationer och det är roligt att så många stjärnor dyker upp under filmens gång.
 
För femtio år sedan tvingades Maria fly för sitt liv. 
 
Mitt problem med filmen är främst tempot. Fast Kvinnan i guld har ett starkt koncept och en del intensiva scener hölls inte mitt intresse slaviskt fast från början till slut. Detta beror på att nutid-scenerna är relativt stillsamma. Ibland känns den som en dussinfilm och en del intetsägande scener hade kunnat komprimeras. Avsaknaden av en kreativ prägel på dramat resulterar därtill i en film som känns medelmåttlig.
 
Ensamma står Maria och hennes advokat mot Österrikes regering. 
 
Allt som allt är Kvinnan i guld en bra film. Handlingen är gripande och Helen Mirren strålar. Tillbakablickarna tillför värdefull och berörande bakgrundsinformation som stärker Marias karaktärsuppbyggnad. Filmen har därtill ett starkt budskap och en intressant historisk betoning.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback