Everest

Fakta
Everest är ett drama regisserad av Baltasar Kormákur. I huvudrollerna är bland annat Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Sam Worthington, Kiera Knightley, Emily Watson och Jake Gyllenhaal. Filmen är 121 minuter lång, rekommenderas från 11 år och släpptes 8 februari 2016 av Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB.
 
Handling
"De erfarna bergsbestigarna och rivalerna Rob och Scott leder varsin expedition med mål att bestiga den högsta toppen på jorden: Mount Everest. Men deras uppdrag förvandlas snabbt till en kamp på liv och död när de orädda klättrarna möter en av de hårdaste snöstormarna i bergets historia. Under dessa omänskliga förhållanden ställs överlevnadsinstinkten och den fysiska uthålligheten inför det ultimata testet."
 
Recension
Everest är ett starkt och välgjort överlevnadsdrama. Med rafflande spänning och ett högt tempo griper den tag och håller tittaren fängslad från första till sista minut. Det är en film som inte lämnar någon oberörd: själv avlägsnade jag mig från soffan i tårar.
 
Den rutinerade utflykten förvandlas till en kamp för livet.
 
Visuellt sett är filmen enastående. De snötäckta slätterna och bergen som praktfullt skjuter upp från marken skapar en storslagen vy. Det hisnande kameraarbetet trollbinder tittaren och effekterna är övertygande. Kombinationen av de intagande vidsträckta ytornas magnificens och den genomtänkta filmkonsten blir otroligt tilldragande. Att säga att Everest är vackert filmad räcker inte till.
 
Toppen av Mount Everest har en makalös vy.
 
Filmen har en lysande ensemble starka skådespelare. De levandegör skickligt filmen. Fast inte alla får lika mycket skärmtid levererar de minnesvärda och trovärdiga prestationer. Alla karaktärer är dock inte lika välutvecklade och många skulle behöva starkare personlighetsark för att involvera tittaren mer. Det finns några karaktärer som man verkligen fastnar för – medan andras existens helt glöms bort. Eftersom relativt många karaktärer närvarar blir det därtill svårt att hålla koll på alla: speciellt med tanke på deras skylande klädsel och den likartade miljön. 
 
När stormen slår till skapas oro i lägret.
 
Everest är alltså en riktigt bra och gripande film. Med hisnande spänning, enastående vyer och starka skådespelare levererar den över förväntan. Jag hade inte räknat med att bli särskilt känslomässigt involverad, men precis som tidigare nämnt kunde jag inte hålla tårarna tillbaka.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback