Främlingen

Fakta
Främlingen (org. Outlander) är den första delen av nio i Diana Gabaldons serie. Boken är 735 sidor lång och publiceras av Bookmark förlag. Den finns även som tv-serie.
 
Handling
"Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade seperation. Vid en utflykt till en häxring hemsöks Claire av magiska krafter - som ett viljelöst offer dras hon in i en kylta i stenformationerna och tidsresan har början. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetdskrig mot den engelska kungamakten. Clarie misstänks vara engelsk spion och tas till fånga. Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare."
 
Recension
Å ena sidan är Främlingen en mycket välskriven och genomtänkt romantisk roman. Men samtidigt kom jag inte in i berättelsen ordentligt. Boken är väldigt lång och rätt utdragen – faktum är att den inte tar vid ordentligt förrän ungefär 250 sidor in. Därtill blir handlingen aldrig så kraftfull som jag förväntat mig.
 
Fast boken startar trögt är början dess bästa aspekt. Kulturkrocken som uppstår när Claire dras tillbaka 200 år i tiden ger upphov till en både roande och fascinerande läsning. Gabaldon beskriver miljön rikt med detaljer och som läsare lär vi oss om världen i samma takt som huvudkaraktären. Att läsa om de upptäckter Claire gör i den främmande tidsperioden är både lärorikt och underhållande.
 
En stor brist är dock tempot. Boken är 735 sidor lång och ärligt talat är det inte mycket som händer. Det resulterade i en viss utmattning och att att vissa sektioner skumlästes. Hade boken komprimerats och på så sätt blivit mer händelserik tror jag att jag hade uppskattat den betydligt mer. Nu är det snarare så att dess handling och syfte förloras i stillheten.
 
När det kommer till karaktärerna så kan jag tyvärr inte relatera till dem. Deras reaktioner och beteende känns inte alltid trovärdiga och det gammeldagsa språket som Gabaldon använder levandegör dem inte riktigt så som jag hoppats på. Jag fick inte riktigt grepp om karaktärerna och kände att deras personligheter förändrades för mycket under korta tidsperioder. Dock fanns där många dialoger mellan karaktärerna som underhöll mig under bokens gång.
 
Kärnan i Främlingen är Gabaldons djupa kunskap om Skottland och den tidsperiod där romanen utspelar sig. Att läsa om de annorlunda livsstilarna är intressant och fast jag självfallet inte stöttar den kvinnosyn som förekommer i boken så är det en trovärdig och fascinerande skildring. 
 
Allt som allt är Främlingen en okej bok. Jag blev inte lika exalterad över den som många andra och kände personligen att språket och tempot motverkade mig från att komma in i boken ordentligt. Dock fängslar Gabaldons historiska kunskaper och blandningen mellan humor, drama och romantik ger liv åt romanen. Fast jag anser att Främlingen är en överskattad bok så är jag intresserad av att läsa nästkommande delar och utforska världen mer.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback