An Ember in the Ashes

Fakta
An Ember in the Ashes (sve. Askfödd) är Sabaa Tahirs debutroman och den första delen i en duologi. Boken är 509 sidor lång och översättningen publiceras av B. Wahlströms. Denna recension är en del av en bloggstafett anordnad av förlaget, där föregående deltagare är Bokhuset och nästkommande är Old Adult Reads Young Adult.
 
Handling
"I krigarnas imperium straffas olydnad med döden. Intellekt slås i bojor och skönhet blir ruiner. Det som en gång var ett blomstrande rike är nu en värld av aska. I ett desperat försök att rädda sin bror ber Laia motståndsrörelsen om hjälp och ingår i ett ödesdigert avtal. Blackcliffs bästa student, Elias, planerar i hemlighet att fly från skolan och den brutala överbefälhavaren. När Laias och Elias vägar korsas inser de att de behöver varandra för att få det de mest vill ha: frihet."
 
Recension
De första hundra sidorna i boken är aningen långsamma men efter att ha kommit förbi dem kunde jag inte släppa taget. An Ember in the Ashes är en av de starkaste debuterna jag läst på länge: Sabaa Tahir är en naturbegåvning. Boken grep tag i mig som läsare och vägrade släppa taget.
 
Världen som Tahir har byggt upp är fascinerande och noggrant genomtänkt. Hon målar upp samhällets struktur och individerna som lever där på ett fängslande och hänförande sätt. Huvudkaraktärerna, Elias och Laia, är båda två intressanta att följa och sättet de kompletterar varandra på är eminent. Elias perspektiv innehåller mer action, medan Laias omfattar större karaktärsutveckling. En del av bokens tjusning är därtill många av sidkaraktärerna. De är mycket lätta att tycka om, och är trovärdigt konstruerade. Det Izzy, kocken, Helene och överbefälhavaren tillför till boken är ovärderligt. 
 
Jag är neutralt inställd till romanserna. De är lite klyschiga och inte särskilt nödvändiga för att driva handlingen framåt. Därtill känns de lite opassande i den brutala miljö som boken utspelar sig i. Men samtidigt är det en så pass liten del utav boken att det inte störde mig.
 
Avslutningsvis är Sabaa Tahir en skicklig författare som alstrat en häpnadsväckande stark debut. Genom sin genomtänkta värld och fascinerande karaktärer framstår hon som en mycket erfaren skribent. Det fiktiva samhällets kontraster är både intressanta och tankeväckande att läsa om. Trots några antiklimatiska missar samt en aningen bristfällig romans så är boken riktigt medryckande. Jag vill definitivt läsa mer av Tahir och ser fram emot duologins avslut.
 

Kommentarer
Postat av: Elvira

Duologins? Så det här kommer BARA bli en duologi? :OOO :(((((( jag fastnade faktiskt från allra första början, även om den faktiskt var lite långsam då - det tog ju faktiskt en hel del sidor innan själva handlingen drog igång :P

Svar: Yes, den andra delen - A Torch in the Dark - kommer att vara den avslutande delen. :)
Melanie

2016-01-21 @ 06:40:36
URL: http://mylifestylebyelvira.blogspot.com
Postat av: Nilmas Bokhylla

Vad roligt att läsa vad du tyckte om boken. Min recension kommer på söndag :)

Svar: Ser fram emot att läsa vad du tyckte. :)
Melanie

2016-01-21 @ 11:03:13
URL: http://nilmasbokhylla.wordpress.com

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback