Jag lät dig gå

Fakta
Jag lät dig gå (org. I let you go) är en fristående bok av Clare Mackintosh. Den är 421 sidor lång och publiceras av Lind&co.
 
Handling
"På en sekund har Jenna Greys liv ställts på ända. Hon kan inte stanna i hemstaden Bristol, hennes tillvaro är ödelagd - det enda hon vill är att börja om någon annanstans. Hon flyr till en liten by i Wales och försöker desperat att glömma. Men den fasansfulla novemberkvällen jagar henne i drömmarna. Är det alls möjligt att lämna ett liv och börja ett annat? Och om hennes förflutna kommer ikapp blir konsekvenserna förödande..."
 
Recension
Jag lät dig gå är en komplex och mörk roman, som på ett skickligt sätt kombinerar berörande förluster, en- gagerande mystik och gripande spänning. Genom ett laddat koncept och flera oväntade vändningar är Jag lät dig gå en stark roman du aldrig kommer att släppa taget om.
 
Romanen är uppdelad i två delar: på 190 respektive 231 sidor. Boken börjar relativt stillsamt men efter den överraskande vändningen i slutet av den första delen ökar tempot ordentligt. Tvisten fick mig att läsa om sidorna flera gånger, innan jag till slut insåg att Mackintosh diskret vilselett mig från första början. Skickligt får hon läsaren att ifrågasätta allt, och för varje kapitel blir boken mörkare och allt mer överväldigande. Boken omfattar ämnen så som mord, ångest, misshandel och sexuella övergrepp, vilket gör Jag lät dig gå stundtals obehaglig att läsa.
 
Det noga valda språket och den genomtänkta handlingen i Jag lät dig gå är sällsynt att se i en debutants roman. Bokens detaljrikedom och trovärdighet avslöjar dessutom Mackintoshs personliga relation till det hon skriver om. Mackintoshs erfarenhet som kriminalpolis och förlusten av hennes son har tydligt influerat texten och gett boken en stark grund att stå på.
 
Bokens kraftfulla avslut lämnade mig både imponerad och konfunderad. Den implicita utformningen ger läsaren möjligheten att göra en egen tolkning av hur det slutade för protagonisten. Allt som allt är Jag lät dig gå en enastående roman som genom oväntade vändningar, starka karaktärer och en gripande handling stannar kvar i läsarens hjärta.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback