Krigarens svärd

Fakta
Krigarens svärd (org. Mangnus Chase and the sword of summer) är den första delen i Magnus Chase-serien (org. Magnus Chase and the gods of Asgard) av Rick Riordan. Boken är 528 sidor lång och publiceras av Bonnier Carlsen.
 
Handling
"Hemlösa magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: han blir jagad, gör inbrott och dör under väldigt konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsgruden Frej och får flytta in i Valhall. Men Magnus inser snrat att allt inte är som det ska i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han rymma och leta rätt på sin fars svärd. Annars väntar Ragnarök, jordens undergång."
 
Recension
Rick Riordan har tidigare skrivit om grekisk, romersk och egyptisk mytologi. Nu tar han sig istället sig an den nordiska gudaläran, och det med bravur. Det syns tydligt att Riordan gjort sina efterforskningar, och genom sitt kreativa skrivande ger han liv i de gamla myterna om Oden, Tor och de andra asagudarna. Det är en lärorik läsning, med en humoristisk tvist.
 
När det kommer till att skriva lättsamma, actionfyllda och samtidigt underhållande böcker är Riordan kung. Genom hans förmåga att med enkla medel skapa vitsiga karaktärer och skriva rappa dialoger blir boken riktigt underhållande: flera gånger skrattade jag rätt ut. Riordans språk känns naturligt och fast Krigarens svärd har några karaktärer som jag har svårt att relatera till finns en hel del som jag förälskade mig i direkt. Genom att därtill skriva om karaktärer med stor mångfald betonar Riordan vikten av att acceptera sina medmänniskor; oavsett utseende, religion eller funktionsnedsä- ttningar.
 
Jag tycker om protagonisten Magnus och hans sarkastiska stil, men dessvärre känns han ofta som en kombination av Percy och Jason. I längden blir det lite tråkigt, eftersom Magnus inte riktigt får en egen röst. Därtill har Krigarens svärd några stundtals utdragna scener som hade kunnat komprimeras.
 
Som helhet är Krigarens svärd en riktigt bra bok, som knyter an till Riordans tidigare verk. Språket är fantastiskt, konceptet intressant och karaktärerna levande. Krigarens svärd är inte Riordans bästa roman, men definitivt en bok värd din tid.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback