Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Författare: J. K. Rowling.
SerieHarry Potter #1.
Längd: 309 sidor.
Bokförlag: Scholastic Inc.
Svensk titelHarry Potter och de vises sten.
 
"Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvfö- räldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom: en värld full av magi och äventyr."
 
 
 
 
 
Harry Potter och de vises sten var en av de första böckerna som jag förälskade mig i och serien utgjorde en stor del utav min barndom. Den har haft en stor inverkan på mitt liv, men eftersom jag endast läst Harry Potter på svenska har det känts som att något saknats. Därför bestämde jag mig för att äntligen läsa om böckerna: denna gång på originalspråket.
 
Att jag föredrar att läsa böcker på deras originalspråk handlar inte om att jag inte tycker om svenska, utan om att mycket förloras i översättningen. Konkreta ord är lätta att återge men abstrakta termer är svårare. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone har en påtaglig språklig skillnad från den svenska översättningen, och de små avvikelserna i ordens definitioner skapar en ny läsupplevelse. Att läsa boken på engelska levandegjor- de idiomerna och metaforerna som Rowling använt sig utav och uppdagade fler detaljer.
 
J. K. Rowling är en fantastisk författare och hon har skapat en minst sagt magisk värld. Den kreativt skrivna romanen omfattar en genomtänkt samhällskonstruktion som är otr- oligt intressant att läsa om. Dessutom finns mycket intelligenta, förebådande inslag som varslar om händelser i de efterföljande romanerna. 
 
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone är en lättsam och otroligt mysig roman. Med en kombination av humor och spänning griper boken tag och får läsaren att sitta klistrad vid sidorna. De komplexa karaktärerna är en fröjd att följa och det är omöjligt att inte förälska sig i deras charmanta personligheter. Boken är dessutom inspirerande och mån- ga av de starka budskapen kan införlivas i läsarens eget liv.
 
Skulle jag bortse från nostalgin som boken frammanar och se på boken med kritiska ög- on finns självfallet aspekter som inte håller måttet. Det tar ett tag för romanen att kom- ma igång och som vuxen ifrågasätter jag en del av bokens logiska luckor. Harry Potter-böckerna är dock klassiker som alla borde läsa och jag älskar dem av hela mitt hjärta.
 

Kommentarer

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback