The Wizard of Oz

Regissör: Victor Fleming.
Genre: Familj, fantasy, musikal.
Längd: 1 hr 38 mins.
Åldersgräns: 7 år.
Skådespelare: Judy Garland, frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke.
Inspelningsår: 1939.
 
"Följ med på vägen till den smaragdgröna staden med Dorothy, Fågelskrämman, Plåtmannen och det Fega lejonet som väntar på vägen med gul gatsten."
 
 
 
 
 
The Wizard of Oz är en charmig och tidsenlig klassiker, fylld av starka färger och sprudlande av liv. Filmen är kreativt utformad och förmedlar inspirerande budskap genom påhittiga metaforer. Därtill är musiken originell och medryckande. Men det blir dock lite för mycket sång: de långa låtarna släpar sig över scenerna och tar nästan över handlingen. Det gör att filmen känns lite ofokuserad.
 
Tillsammans med sina nyfunna vänner försöker Dorothy hitta trollkarlen. 
 
Det går inte att neka att The Wizard of Oz är en bra film – speciellt för sin tid. Skådespelarna presterar bra och att de överspelar och artikulerar sina repliker för mycket tillför snarare charm än irritation. Ändå kan jag inte undgå att känna mig lite uttråkad. Filmen är tradig, många av händelserna upprepas gång på gång och som tittare kände jag inte mig särskilt engagerad. Troligen beror det på att jag inte är van vid att se så här gamla filmer. Mycket har hänt under de 78 år som gått sedan den gjordes och eftersom jag är van vid moderna filmer med högt tempo uppfattas The Wizard of Oz lätt som innehållslös.
 
Dorothy jagas av den onda häxan av väst.  
 
Som helhet är The Wizard of Oz en mysig film som inte riktigt klarar sig med dagens mått. 
 

Kommentarer
Postat av: Lina - The Movie Freak

Såna gamla filmer få mer charm när man ser dom i sin originalversion, utan de förstärkta färgerna som jag antar är på kryddade i dagens utgåvor.
Dock har jag inga planer på att se filmen. Musikaler är inte min grej och speciellt inte när det är fantasy... Men jag blir förvånad att du har sett den, frivilligt. Det brukar ju vara gnäll när filmerna kom tidigare än 2000-talet ;)

Svar: Hahah! Jag har varit förvånansvärt öppensinnad på sista tiden och fått ett sug efter att se fler gamla filmer. 1939 kanske var lite väl långt tillbaka, dock. ;)
Melanie

2017-01-13 @ 14:09:11
URL: http://www.themoviefreak.se
Postat av: Lina - The Movie Freak

SV: Det är säkert tack vare den där gamla Labyrinth ;)

2017-01-13 @ 20:09:51
URL: http://www.themoviefreak.se

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback