Öppet hav

Författare: Annika Thor.
SerieEn ö i havet #4.
Längd: 282 sidor.
Bokförlag: Bonnier Carlsen.
 
"Kriget är slut och Steffi tar studenten. Nu måste hon bestämma sig för var hon hör hemma. För Nelli är det enkelt: hon vill inget hellre än att stanna på ön hos tant Alma. Men vill de ha henne kvar? Hon är ju inte deras barn, inte på riktigt. Kanske är det med Steffi som hon ska vara, och med pappa – om han fortfarande lever."
 
 
 
 
 
 
 
Öppet hav avslutar den kraftfulla En ö i havet-serien. Jag är oerhört glad över att jag fick chans att läsa dessa pärlor, och aldrig hade jag kunnat ana hur mycket de skulle betyda för mig.
 
Under resans gång har jag verkligen fastnat för karaktärerna och deras lilla samhälle på ön. Som läsare känner man sig som en del av gemenskapen, och beskrivningarna är så levande att det känns som att man är på plats. Precis som föregångarna är Öppet hav vackert skriven, och Annika Thor har ett unikt sätt att behandla obehagliga ämnen men ändå lyckas göra läsningen mysig och lätt att ta till sig. På något sätt gör det boken mer effektfull, då läsaren får en tankeställare samtidigt som stämningen ger en omfamnande må bra-känsla.
 
Kriget tar större plats i Öppet hav än tidigare, och efterverkningarna är mer påtagliga. Eftersom de flesta romanerna som skildrar andra världskriget utspelar sig i länder som blev direkt drabbade, ger den svenska miljön ett annorlunda men ack så intressant perspektiv. Jag känner att jag lärt mig oerhört mycket genom dessa böcker; genom att läsa om hur Sverige påverkades av kriget och hanterade följderna. Det är inte något som annars ofta tas upp, men som Annika Thor skildrat på ett riktigt snyggt sätt. 
 
Boken har ett öppet slut som både känns bitterljuvt och tillfredsställande. Jag hade väldigt gärna velat läsa mer om Steffis och Nellis liv, speciellt med tanke på den lilla cliffhangern, men är samtidigt väldigt nöjd med hur allt avrundades.
 
Som helhet är Öppet hav en riktigt bra avslutning på en riktigt bra serie. Oavsett hur gammal du är, rekommenderar jag En ö i havet-böckerna varmt.
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Åh den där cliffhangern störde mig också men jag har lyckats släppa det. Älskar den här bokserien den är en av mina största favoriter! Har du sett tv-serien? Annars kan jag rekommendera den även om det som jag hade som favorit i böckerna inte är med i serien :P

Svar: Superroligt att höra! Jag vill jättegärna se tv-serien men hittar den inte att köpa någonstans. :(
Melanie

2017-06-05 @ 10:56:17
URL: http://nouw.com/myfictionalworlds

Skriv en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback