SALT TO THE SEA
FAKTA
Författare: Ruta Sepetys.
Svensk titel: Tårar i havet.
Genre: Historisk fiktion.
Genre: Historisk fiktion.
Traumatiskt innehåll: Krig, våldtäkt, svält.
Representativt innehåll: Andra världskriget, psykisk ohälsa.
Serie: –
Längd: 379 sidor.
Publiceringsår: 2017 (org. 2016).
Publiceringsår: 2017 (org. 2016).
Bokförlag: Penguin Books.
HANDLING
Där Titanic och Lusitania är väldokumenterade katastrofer, förblir den största tragedin i marintid dold. 30 januari 1945 sjönk ett tyskt fartyg som ämnade frakta krigspersonal och flyktingar till säkerhet. Skeppet hade över tio tusen passagerare ombord, och fler än nio tusen förlorade sina liv.
RECENSION
Alla verkar älska Ruta Sepetys. Både SALT TO THE SEA och hennes andra romaner har hyllats till skyarna. Min upplevelse av henne som författare har emellertid inte varit densamma som för många andra. Det här är den andra boken som jag läser av henne, och precis som tidigare upplever jag att det är något som inte riktigt klaffar.
Missförstå mig inte: jag tycker att SALT TO THE SEA är en bra bok. Den verklighetsbaserade berättelsen är intressant och känns viktig att ta del utav. Det är en mörk och svår läsning, som uppmanar till reflektion och förståelse av det förflutna. Men trots att jag gillar premissen, fastnar jag inte för utförandet. Handlingen är enkel och karaktärerna för bleka för att jag verkligen ska känna. Historien berättas ur onödigt många perspektiv, berättarrösterna skiljer sig för lite åt från varandra och det faktum att kapitlen bara är 1-4 sidor långa gör läsningen ryckig. Och det är himla synd, för det hade kunnat bli himla bra.
Överlag är SALT TO THE SEA helt okej, men överhajpad. Jag gillar bokens idé, men mitt intresse föll på grund av karaktärerna och avsaknaden av en förbindelse till dem.
BETYG: 5,5/10