Författare: Philip Reeves.
Originaltitel: Mortal engines.
Serie: The hungry cities chronicles #1.
Längd: 348 sidor.
Bokförlag: B. Wahlströms.
HANDLING
Tom befinner sig i ödemarken, övergiven och förrådd. Han ser sin hemstad, driven av gigantiska motorer, försvinna i fjärran. Han ska snart möta Hester, flickan som bara tänker på en enda sak: hämnd. Tillsammans kommer de att tvingas fly, förföljda av en skoningslös jägare, återuppväckt från de döda.
RECENSION
De vandrande städerna har en oerhört originell premiss. Idén med rörliga städer som ”äter” varandra för att samla reservdelar och resurser är inte annat än briljant. Det är inte likt något annat som jag har läst, och ger boken en läcker steampunk-känsla som hettar upp den annars dystopiska romanen. Det här är en bok som utspelar sig som en film i huvudet när den läses, vilket passar bra eftersom den nyligen filmatiserats av ingen annan än legendariska Peter Jackson själv.
Men trots många styrkor, blev De vandrande städerna inte en ny favorit. Jag kände alldeles för tydligt att den var skriven för en betydligt yngre målgrupp. För unga läsare i åldern 11-13 år skulle boken vara perfekt. Faktum är, att om jag hade läst den för tio år sedan hade jag varit upp över öronen förälskad: helt betagen av det spännande konceptet. Men mer erfarna och gamla jag, hade lite svårt. Dialogen är överdramatisk, händelseförloppet förutsägbart och mitt intresse falnade efter ett tag. Det känns som att saker och ting inte leder någonstans, och jag hade svårt att verkligen engageras. De vandrande städerna nådde helt enkelt inte ända fram.
Som helhet är De vandrande städerna kanske inte en bok som jag skulle rekommendera för läsare i min ålder. Men med det sagt, anser jag att det är en utomordentlig läsning för personer i sin tidiga tonår. Med sitt goda moraliska budskap och fräscha premiss tror jag att den skulle passa alla actionsökande ungdomar som handen i handsken.
BETYG: 5,5/10.